Är Potatis Bra När Man Tränar?


Är Potatis Bra När Man Tränar
Potatis för hälsa och raketbränsle vid träning – 10 fördelar och gott recept Potatis, jordpäron, päror eller kartofflar. Kärt barn har många namn och mycket har hänt sedan potatisen introducerades i Sverige på 1700-talet. Trots det är potatis fortfarande ett av våra bästa livsmedel – inte minst för idrottare.

Läs om hur potatisen hjälpt skidskytten Alfred Snöborg till framgång, 10 fördelar med potatis och prova säsongens recept på pumpa- och potatissoppa. – Potatis går att variera i det oändliga, jag tröttnar aldrig, säger Alfred Snöborg, framgångsrik skidskytt i svenska Framtidslandslaget på skidgymnasiet i Torsby.

Alfred är uppvuxen på en gård där föräldrarna odlar potatis, så att råvaran är självklar i hans kost är inget konstigt. Tillgängligt, lokalproducerat, liten miljöpåverkan, billigt och med oändliga variationsmöjligheter. När han sedan som 10-åring började med skidskytte såg han även de fysiska fördelarna med potatis. Är Potatis Bra När Man Tränar – Jag vet att magen mår bra av potatis och att jag får i mig den energi jag behöver för att prestera. Jag är lite känslig mot spannmål, men potatis funkar bra. Jag kan därför känna mig trygg inför mina tävlingar och orkar med all träning, fortsätter Alfred.

Fem SM-guld, sju SM-silver och tre SM-brons ger bevis på att potatis fungerar som ett suveränt bränsle för Alfreds prestation och hälsa. Så vad är det som gör potatis till ett så förträffligt livsmedel för dig som tränar? – Potatis är en av våra nyttigaste baslivsmedel. En riktig vitaminbomb, fylld av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Potatis ger en god mättnadskänsla och innehåller fullt av vitaminer, antioxidanter och mineraler. Dessutom bryts potatis ner långsammare än många andra kolhydrater vilket är positivt för dig som tränar och behöver bra energi under en lång tid, säger Lars Elofson, på,

Jämfört med pasta har potatis ett något högre glykemiskt index, vilket är ett mått på hur mycket 50 gram kolhydrater påverkar blodsockret. Kolhydraterna i livsmedel tas upp i kroppen olika snabbt beroende på hur de är kemiskt uppbyggda, i vilken form de finns i livsmedlet, som hela spannmålskorn eller som mjöl samt om de behandlats industriellt, till exempel med värme.

Glykemisk belastning tar hänsyn till hur mycket kolhydrater en portion av ett livsmedel innehåller. En portion med potatis innehåller cirka hälften så mycket kolhydrater som en portion med pasta. Den glykemiska belastningen av potatis blir därmed betydligt lägre per normalportion än pasta. Är Potatis Bra När Man Tränar Potatis för hälsa och träning – 10 fördelar – Energi. Potatis är en utmärkt kolhydratskälla som får dig att orka med såväl vardagsbestyr som träning. Det mesta av kolhydraterna du tillgodogör dig dagligen bryts ner i kroppen till sockerarten glukos. Glukos lagras sedan i lever och muskler i form av glykogen och fungerar som lättillgänglig energi vid fysisk aktivitet och för hjärnans funktion (se nedan).

 • Billigt.
 • Som bekant behöver du som tränar äta mycket för att må bra och prestera på topp.
 • Potatis är både billig, god och klimatsmart träningsmat.
 • Miljövänligt.
 • I Sverige finns potatisodlingar i vår närhet, vilket minskar miljöpåverkan från transporter.
 • Dessutom ger detta livsmedel mycket näring och mättnad för pengarna i jämförelse med kött.

– Magvänligt. Potatis är ett glutenfritt och lättsmält livsmedel, vilket minimerar magproblem och gör det passande även för dig med känslig mage. – Bra hjärnbränsle. Vi lever i en stundtals kolhydratsnål tid, där LCHF-generationen helst väljer bort potatisen för att eliminera snabba kolhydrater.

 1. Det är förstås sant att potatis i likhet med rotfrukter överlag är rik på kolhydrater, men då bör du också komma ihåg att bara din hjärna behöver omkring 100 gram glukos per dag för att fungera.
 2. Mättnad.
 3. Potatis innehåller både mycket fibrer och vatten vilket ger en behaglig mättnadskänsla, utan att oroa magen.

Den är glutenfri och passar därmed majoriteten och kikar du på träning och potatis är det en vinnande kombo. Nyckeln till hälsa och goda träningsresultat ligger som alltid i en balanserad och varierad kost. Välj därför med fördel potatis som kolhydratkälla när du sätter ihop din måltid och komplettera med grönsaker och protein.

 • Lågt kaloriinnehåll.
 • Potatis är till 99,9 procent fettfri.
 • Det är alltså ett mättande och samtidigt näringsrika och energigivande livsmedel för dig som vill hålla nere ditt kaloriintag.
 • Rikt på järn.
 • Potatis täcker 11,1 procent av det dagliga järnbehovet för kvinnor, och motsvarande 20% för män.
 • För dig som tränar mycket kondition är järn viktigt för att hålla energinivån uppe då järn transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader.

– Rikt på C-vitamin. En portion kokt potatis täcker 20% av ditt dagsbehov av C-vitamin – en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Under hård träning kan C-vitamin även bidra till att immunförsvaret fungerar normalt. – Smaken. Är Potatis Bra När Man Tränar En perfekt smakkombination med potatis är pumpa. Pumpan har precis som potatis säsong nu, är klar att skördas i hela landet och går att använda till så mycket mer än att dekorera inför halloween. En soppa är till exempel gott och värmande i höstkylan. Prova Svensk Potatis pumpasoppa som blir extra smakrik då du blandar i lite sweet chilisås och en sked crème fraiche vid serveringen.

 • Potatis- och pumpasoppa
 • Ingredienser, 4 personer:
 • – 250 g potatis
 • – 500 g pumpa, gärna butternut
 • – 1 st gul lök, stor
 • – 1 st vitlöksklyfta
 • – ½ l grönsaksbuljong
 • – ½ l standardmjölk
 • – 1 dl crème fraiche
 • – 3 msk sweet chilisås
 • – rapsolja att steka i och ringla över
 • – salt och peppar
 • Gör så här:

1. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnor och trådar. Skär bort skalet och skiva klyftorna i bitar.2. Skala och tärna potatisen, skala och hacka löken och vitlöken.3. Lägg bitarna i en kastrull med rapsoljan och fräs grönsakerna.4. Häll på grönsaksbuljongen och mjölken, koka sakta ca 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.5.

 1. För mer intressant läsning och på tema potatis, besök,
 2. Källa: Livsmedelsverket och Svensk Potatis
 3. Text: Jennie Nysted, frilansskribent, gruppträningsinstruktör och platschef på Nordic Wellness Östermalm

: Potatis för hälsa och raketbränsle vid träning – 10 fördelar och gott recept

Är det protein i potatis?

Vilka näringsämnen innehåller potatis? – Potatis är en av världens mest populära råvaror och en av de nyttigaste. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter.

You might be interested:  Vad Ska Man Ha På Rostat Bröd?

Njut och må bra. Potatis är bra basmat. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet. Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotonin som gör oss nöjda och lugna.

Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig. Är Potatis Bra När Man Tränar Skala eller inte skala? Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Näringsvärde per 100 gram potatis: cirka 80 g vatten 17,6 g kolhydrater 2,1 g protein 0,1 g fett 7 mg kalcium 0,6 mg järn 53 mg fosfor 76 kcal energi Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% Askorbinsyra (bättre att skriva C-vitamin?) 34,4% Källa: www.slv.se

Vad är potatis bra för i kroppen?

Potatis och hälsa Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% C-vitamin 34,4%Källa:

Vad ska man undvika när man tränar?

7. Glöm inte kolhydraterna – Kolhydrater fungerar som kroppens bränsle och du kommer att orka träna (och tänka) bättre med kolhydrater i systemet. Men glöm inte att det inte behöver innebära en jätteportion pasta, utan det kan också vara fullkornsbröd, grönsaker, rotfrukter och ris.

Planera hur du ska äta före och efter träningen. Se till att du inte går och tränar hungrig, utan att du har ätit 1–2 timmar innan. Vänta inte heller för länge efter träningen innan du får i dig något. Efter träningen får du gärna äta dagens största mål. Precis som alla andra så mår de som tränar mycket bäst av att äta varierat med mycket grönsaker och frukt.

Det kommer också att hjälpa dig att hålla dig frisk tack vare alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och den som är frisk kan hålla i träningen, det om något kommer att ge resultat. Se till att 8 av 10 måltider är bra, hälsosamma och genomtänkta.

När ska man äta potatis?

5. Olika tid beroende på storlek – Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Koka potatisen mellan 10–25 minuter beroende på storleken. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar. Generella koktider: vinterpotatis 20-25 min, färsk potatis 10-20 min. Häll gärna av vattnet när potatisen fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Det sista kokar färdigt av sig själv innan man hinner lägga upp den på tallriken.

Är det bra att träna 7 dagar i veckan?

– Är det bra att träna 7 dagar i veckan? Publicerad: 6 oktober 2005 Uppdaterad: 8 mars 2011 Petra Thorén chattade om träning med läsarna nybörjaren säger: Vad anser du om att ta proteinpulver som nybörjare? Vad gör proteinpulvret egentligen? Petra Thorén säger: Hej! Proteinet fungerar som byggklossar i kroppen – vilket innebär att de är nödvändiga att få i sig.

Men som nybörjare, och i de flesta andra fall också, räcker det absolut med den mängd som man får via kosten. Äter du kött, fisk, bönor, ägg etc så får du i dig tillräckligt och behöver inte alls komplettera med pulver. Johanna säger: Hej Petra! Hur länge tar det innan man börjar se resultat? Har tränat nu i ca 5 veckor, äter hälsosamt, ca 1500kcal om dagen, tränar 4ggr i veckan.

Äter bra protein, inga snabba kolhydrater, fetter från växtriket. Men jag ser inga resultat av detta 🙁 Har du några tips till mig? Mvh. Johanna 🙂 Petra Thorén säger: Du kanske inte ser resultat, Johanna, men känn efter! Är du inte piggare, orkar mer, starkare? Sitter kläderna kanske lite skönare/lösare.

Gå mer på de resultaten än just kilona. Sedan är det ju så att muskler väger mer än fett så ibland kan man just uppleva det som du säger att man står still på vågen. Men det kan ändå vara så att man minskar i storlek. Så hav tålamod! Fit for fight! säger: Om man inte orkar gå till ex. gymmet o träna, är det bra att gå en långpromenad ex.5 km i rask takt? Alltså kan man räkna det som ett pass? Petra Thorén säger: Självklart! Varenda gång som du rör på dig sätter du fart på förbränningen.

Orkar du inte gå på gymmet är en rask promenad, gärna i kuperad terräng, en jättebra ersättning. Och så får du frisk luft på köpet! lotta säger: Hej! Jag tränar ganska mycket, 4-6 blandade pass i veckan tex. spinning, step och jogging och har gjort så i snart ett år och jag vill kalla mig själv vältränad! Min fråga till dig är varför jag svettas så mycket? Är det normalt att ha en pöl runt step-brädan efter bara tio minuter? Till saken hör att jag svettas utan att vara särskilt ansträngd.

 • Det är nästan så illa att jag skäms för att träna bland folk.
 • Har hört att man kan svettas mer ju mer vältränad man är, kan detta stämma? // Lotta Petra Thorén säger: Hej Lotta! Jag förstår att det kan kännas besvärande och delvis är det så som du säger att kroppen lär sig att göra sig av med värme ju mer vältränad man blir men det hänger också ihop med andra saker som genetiska faktorer.

Det är tyvärr inte så mycket att göra åt. Se till att du dricker, använd funktionsmaterial i dina kläder och ta med dig en extra handduk på passet. olle säger: Har du några tips på bra övningar för att få ett bättre o kraftfullare löpsteg? Petra Thorén säger: Hej Olle! Många som löptränar håller igen på styrketräningen och det är synd (nu säger jag inte att du gör det för det vet jag ju inte.) Men med några enkla övningar kan du få ett kraftfullare steg: benböj, upphopp (gå ner som benböj fast skjut ifrån och hoppa), tåhävningar, marklyft.

 1. Ör också gärna fartlekar och starter i backarna så du blir mer explosiv, det har du nytta av i själva löpningen sedan.
 2. Lycka till! pernilla säger: är det bra att träna sju dagar i veckan?? Petra Thorén säger: Hej Pernilla! Kroppen behöver återhämta sig och du bör ha någon eller några vilodagar i veckan.

Hur mycket du vilar beror delvis på vad du tränar. Varierar du träningen och belastar kroppen på olka sätt kan du köra oftare än om du tränar samma sak varje dag. men som sagt: vila en-två dagar i veckan! robinus säger: Hej petra!! vad inse du är den bästa övningen för övre delen av bröstmuskeln? Petra Thorén säger: Hej Robinus! Jag tycker först och främst att det är bra att träna med lösa vikter.

 • Du får ett moment av balans och koordination som man lätt missar i maskinträning.
 • En bra övning är bänkpress på lutad bänk, lutning ca 30-45 grader.
 • Hela bröstmuskeln arbetar men du engagerar den övre delen av pectoralis major, stora bröstmuskeln, mer än vid liggande bänk.
 • Du kan också köra stående flyes uppåt i dragmaskin, där trissorna alltså kommer nerifrån, du har hanflatorna mot taket och drar dem uppåt.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Avokado?

säger: Hej Petra, jag har börjat cykla till jobbet några gånger per vecka – 17 km – och jag försöker göra det i bra takt så att jag blir rejält trött. Nu har jag gått upp 2.5 kilo på en månad i vikt, utan förändrade kostvanor. Är detta vanligt? Jag vet hur jag ska äta bra och balanserat – men jag blir rätt knäckt av att gå upp i vikt när jag börjar träna regelbundet.

Vad rekommenderar du att jag gör? Jag vill inte ha dessa extar kilon, 🙂 stort tack! /Cykelprinsessan Petra Thorén säger: Hej Cykelprinsessan! Jag förstår dig, det är ju inte det resultatet man vill ha. Se svaret till Johanna här ovan, det gäller även dig. Men kör du ingen ren muskelträning så bör cyklingen, som hjälper bra till med förbränningen, inte leda till en viktuppgång.

Testa gärna att variera din träning så kroppen får lite annan utmaning och kanske kan reagera på träningen på ett annat sätt. Mattias säger: Hur viktig är egentligen kosten om man tränar på en hög nivå, och när jag talar om kost så syfter jag på konsumtionen av socker och andra onyttigheter så som kaloririk mat.

Gör kosten egentligen någon inverkan på ens fysiska prestationer? Petra Thorén säger: Hej Mattias! Kosten är en viktig del. Faktiskt också på den rena prestationen för om du äter socker och snabba kolhydrater har du ingen bra energi att träna på vilket leder till att du orkar mindre och gör sämre resultat.

Sedan har socker och andra onyttigheter andra negativa effekter som du vet. Med bra kost får man också i sig mineraler, vitaminer och näringsämnen som är viktiga för kroppen. För mig är mycket av träningen bortkastad om man inte äter rätt! butterfly säger: jag har hört att det räcker med att träna en halvtimme/dag.

 1. Stämmer det?? vissa brukar juh satsa jätte mycket på gymmet mellan 1-2 timmar.
 2. Petra Thorén säger: Hej! Det handlar inte om hur länge du tränar utan hur du fyller din tid.
 3. Av en-två timmar på gymmet kanske mycket tid är ineffektiv.
 4. Men tränar du å andra sidan för någon idrott måste du kanske hållla på upp emot två timmar.

Jag tycker att som motionär är 60 minuter tre dagar i veckan perfekt. Sen över det gärna en halvtimma med vardagsmotion om dagen. Andreas säger: Vad anser du om att träna på tom mage? Det känns ju som att kroppen då måste förbränna det tidigare lagrade fettet, eller? Petra Thorén säger: Andreas: Japp, så är det och det är ju det som många vill åt.

 • Men om du inte vill bränna fett och behålla din vikt ska du förstås äta före träningen.
 • Utan mat i magen kan man inte heller träna så hårt, så ska du satsa på tuff träning med bra resultat så är det viktigt att fylla på med energi.
 • Martina säger: Hur kan man träna magmusklerna så dom syns? Och hur tar man bort fettet i området vid naveln och ut mot höfterna? Petra Thorén säger: Hej Martina! Det är ju tyvärr så som du säkert vet att man kan inte punktförbränna fett – när man kör fettförbränningsträning används fett från hela kroppen.

Just kring magen är det dessutom extra svårt att få bukt med fettet. Men om du konditionstränar, både längre långsammare pass och kortare med högre tempo och kör bra styrka två gånger i veckan för mage (glöm inte rygg!) så får du säkert resultat. Moderator säger: Sista frågan kommer från Malin.

 • Malin säger: Vad kan man göra för övningar för att stärka sin rygg? jag dansar hela veckorna och ryggen är väldigt viktig för till exempel baletten! jag har haft kotförskjutning.
 • Så jag behöver stärka rygg men även mage! Petra Thorén säger: Hej Malin! Det är oerhört viktigt att stärka bålkorsetten.
 • Det kan ju vara så att du är efter all dans överrörlig så var noga när du tränar att du inte går för långt i ytterlägena.

Kör extra styrka för mage och rygg en till två dagar i veckan, Antingen i gymsalen, eller också på corepass som är anpassade just för bålen. Du kan också träna hemma, sök övningar på nätet det finns mycket att välja på. Variera dynamiska övningar med stabiltetsövningar.

Kan man träna 5 dagar i veckan?

Hur mycket ska man träna för att nå bra resultat? – När det gäller träning vill man gärna hitta genvägarna som snabbt ger de bästa resultaten, till exempel i hur ofta man ska träna för att få så bra resultat som möjligt. Men det är inte alltid i antalet pass som genvägen finns! Det går inte att säga att du ska träna så här många gånger i veckan för att du ska få de bästa resultaten.

 1. Någon som tränar tre gånger i veckan kan få bättre resultat än någon som tränar fem eller sex gånger i veckan, allt beror på hur man tränar, hur man äter och om man hinner återhämta sig.
 2. För någon som tränar mycket, uppåt fem eller sex gånger i veckan, kommer återhämtningen inte att räcka till om man kör helt slut på sig varje pass.

Då blir det otroligt viktigt att variera träningen och ansträngningen från pass till pass och låta vissa pass vara återhämtningspass. Om du däremot tränar två eller tre gånger i veckan kan du absolut träna tufft varje pass och få ut bra effekt av din träning.

Det här gäller både när du tränar kondition och styrka, variation och en ständigt ökande belastning på kroppen är a och o för att du ska få några resultat alls. Om du kör samma pass dag ut och dag in under en längre period så kommer kroppen till slut att vara så bra på just det passet att den inte behöver använda lika mycket energi för att klara av det som när du började.

Dessutom kommer kroppen inte att behöva bygga mer muskler eftersom kroppen redan kan lyfta det du lyfte i början. Det vi talar om här är alltså träning som du utför när du har bytt om och gjort dig redo för att ta i. Vardagsmotion, som att cykla till jobbet eller gå ut och gå, kan du absolut göra varje dag för att underhålla en bra grundkondition och för att det är bra för din hälsa.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Hel Grillad Kyckling?

Är det bra att träna varje dag?

Återhämtning viktig – Vid de flesta former av muskelträning bör du låta musklerna återhämta sig mellan träningstillfällena. För många är det lagom att träna ungefär var tredje dag. Du som är van att träna kan träna oftare. Men kom ihåg att om du träna samma muskler för ofta riskerar du att att musklerna inte återhämtar sig och inte utvecklas lika bra som annars.

Det är bra att variera muskelträningen med konditionsträning. Det är viktigt att dricka vatten för att återställa vätskebalansen. Du bör också äta något som innehåller kolhydrater direkt efter träningen, till exempel banan eller smoothie. Då får du den bästa effekten av muskelträningen. Kosttillskott, proteinpulver och vitaminer är oftast onödigt.

Så tränar du fettförbränning Ju mer du tränar desto mer ökar kroppens förmåga att förbränna fett under träningen.

Hur ska jag träna och äta för att bli fit?

Ät mycket protein med hög kvalitét – Ät protein regelbundet under dagen, gärna till varje måltid för att maximera muskeluppbyggnad. När du tränar hårt och ofta behöver du äta dubbelt så mycket protein som en person som inte tränar. Det kan du enkelt få i dig via maten du äter så länge varje måltid innehåller någon proteinkälla.

 • En del upplever att proteinpulver och gainers kan förenkla intaget av protein som exempelvis mellanmål eller efter träningen.
 • Protein från djurriket är alltid fullvärdigt medan vegetabiliskt protein såsom bönor och linser inte innehåller tillräckligt mycket av alla essentiella aminosyror.
 • Däremot är det bra för hälsan att äta mycket bönor, linser och andra vegetabiliska livsmedel vilket resulterar i att det bästa är att variera proteinkällorna.

Det fina är att om du äter exempelvis ägg till mellanmål på eftermiddagen kommer aminosyrorna därifrån att komplettera upp böngrytan du äter på kvällen och därigenom förbättras proteinkvalitén!

Vad man ska äta för att bygga muskler?

Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra? För att gå upp i vikt behöver du först och främst se till att få i dig mer energi än du gör av med och när du styrketränar hårt är det extra viktigt att äta mycket. Ät större portioner och se till att få i dig både frukost, lunch och middag, samt minst tre mellanmål varje dag.

Men för att din viktökning ska bestå till största delen av muskler och inte fett krävs det också att du äter bra mat – och framför allt rejält med högvärdigt protein, från exempelvis rött kött, kyckling, fet fisk och ägg. Baljväxter är en bra proteinkälla för dig som är vegetarian. Proteinrik mat innehåller essentiella aminosyror som är ett måste för att kroppen ska kunna bygga muskler, så du bör försöka få i dig åtminstone 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag – gärna mer.

Komplettera med kolhydrater från till exempel potatis, pasta eller ris och lägg till mängder av grönsaker. Drick mycket vatten, men ta gärna mjölk till maten och se till att få i dig nyttiga fetter. Kosttillskott är oftast inte nödvändigt om du äter fullvärdigt, men kreatin kan ha en viss effekt om du vill bulka upp eftersom det binder vatten i musklerna och därmed kan bidra till att du ökar i vikt.

(Du ska däremot INTE äta kreatin om du har diabetes eller lider av njursvikt.) Det är också viktigt att du äter något direkt efter träningen, helst inom 20-30 minuter efter ett avslutat pass, för att hämma den muskelnedbrytande effekten av träningen och sätta igång återhämtningsprocessen så snabbt som möjligt.

Se till att återhämtningsmålet innehåller 20-30 gram protein och räkna på att du behöver ca 1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Yoghurt och en skinkmacka eller en proteindrink och en banan kan vara lämpliga alternativ. Om du vill öka din muskelmassa och gå upp i vikt så fort som möjligt bör du också tänka på att inte lägga eventuella konditionspass samma dag som styrketräningen, detta då konditionsträningen negerar den muskelbyggande effekten av styrketräningen.

 1. Lägg upp styrkepassen på max 45 minuter vardera och träna tre gånger i veckan med minst en vilodag emellan.
 2. Se också till att träna olika muskelgrupper varje gång – exempelvis bröst och rygg dag ett, ben och mage dag två och axlar och armar dag tre – så att musklerna får extra tid att vila mellan varje veckopass.

Vilan är det allra viktigaste när du bygger muskler eftersom det är under vilan, medan musklerna återhämtar sig, som själva tillväxten sker. Därför är det också viktigt att du får ordentligt med sömn – minst 8 timmar per natt. Satsa på basövningar som engagerar stora muskelgrupper, såsom bänkpress, knäböj, marklyft och militärpress, så kommer du att öka muskelmassan snabbare över hela kroppen.

 1. Men se till att du lär dig tekniken i varje övning innan du börjar lägga på vikter, annars finns risk att du gör övningen felaktigt, vilket inte bara kan påverka resultatet utan även orsaka skador.
 2. När du väl har kommit igång med träningen bör du successivt öka på vikten varje gång det börjar kännas “enkelt” att göra 10 repetitioner.

På så sätt jobbar du alltid med en belastning som tvingar muskeln ska arbeta på en optimal nivå. Och du ska känna dig rejält utmattad efteråt annars ger inte träningen det resultat du vill ha. : Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra?

Vad äta efter träning för att gå ner i vikt?

Tänk så här gällande träning om du vill gå ner i vikt – Ät ett litet mellanmål 1-2 timmar innan träningen för att ha energi till passet. Det kan vara en banan eller ett glas yoghurt eller mjölk. Innan dess är det även bra om du ätit en huvudmåltid 2-3 timmar innan mellanmålet.

Kan man äta mer godis om man tränar?

Är Potatis Bra När Man Tränar Pasta och godis är tillåtet om du tränar hårt. För lite mat är skadligt för intensivtränande kvinnor. Elitmotionärer och professionella idrottare med för lite energi i kroppen riskerar skelettskador, ­menstruationsrubbningar och sämre utväxling på träningen.