Bakad Potatis I Micro Hur Länge?


Bakad Potatis I Micro Hur Länge
Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisen och stick i dem ett par gånger med en gaffel eller provsticka. Lägg dem på ugnsgallret och baka dem tills de blir mjuka, 45-60 min beroende på storlek. Skär ett kryss eller skåra potatisen och lägg i fyllning. Potatisen kan också bakas i mikrougn, 12-15 min.

Är bakad potatis fast?

En bra bakpotatis är stor och ofta mjölig. Du kan få fram bra bakpotatis både genom att välja rätt storlek och utseende på din sätta och genom att välja sort. De flesta verkar överens om att välja små sättpotatisar gärna med få ögon (tillväxtpunkter, groddar) och att gärna öka avståndet mellan sättorna.

 1. Du kan också dela potatisen så att antalet ögon blir färre.
 2. Viktigt då att låta den delade sättpotatisen vila ett par dagar så att snittytan hinner torka lite.
 3. Sorter som nämns är Asterix, King Edward, Amandine och Sarpo Mira.
 4. Ju längre du kan låta potatisen vara kvar i jorden desto bättre.
 5. Då kan resistens mot bladmögel vara en viktig faktor.

Sarpo Mira har en hög resistens, Amandine och Asterix medel med King Edward har låg resistens.

Vad är det för skillnad på vanlig potatis och bakpotatis?

Bakpotatis, stora potatisar som lämpar sig för ugnsbakning. Recept med Bakpotatis Näringsvärden Bakpotatis är stora potatisar med en vikt på ca 0,25 kg till nästan 0,5 kg per styck. Till bakpotatis används ofta särskilda potatissorter som passar bra till bakning, potatismos och pommes frites. Tillaga i ugn eller mikro, se recept, Bakad potatis serveras ofta tillsammans med olika röror och tillbehör.

Är bakad potatis nyttigt?

Bakad och ångad potatis nyttigast – Hur du tillagar din potatis kan också spela en roll i hur nyttig den är. Kokad eller bakad potatis anses vara det nyttigaste sättet att tillaga potatis. Kokad potatis är innehållsrikt med vitaminer och mineraler, särskilt potassium, phosohirys, B-vitamin, C-vitamin och andra vitaminer.

Kan man göra bakpotatis i en Airfryer?

Hur tillagar man bakpotatis? – Den klassiska bakade potatisen är en mättande måltid i sig, men för många av oss tar det helt enkelt för lång tid att uppnå den perfekt krispiga ytan med luftig insida. Häng med så lär vi dig hur man tillagar bakpotatis.

I mataffären kommer bakpotatis vanligtvis märkas som sådan.

Mjöliga potatisar ger vanligtvis bra resultat. Om du köper i lösvikt, välj en stor potatis.

Steg 2: Hur man bakar potatis i ugnen

 1. Förvärm ugnen till 200° C.
 2. Tvätta bort eventuell smuts från potatisen och torka den.
 3. Stick hål på din potatis med en vass kniv så att överflödig vätska kan frigöras under tillagningen.
 4. Pensla lätt med en valfri olja och strö över lite salt. Potatisen kan sedan läggas direkt på ugnsgallret – ingen folie behövs!
 5. Grädda din potatis i cirka 1 till 1½ timme.

Steg 3: Hur man bakar potatis i airfryer Philips Airfryer XXL kan baka potatis på mindre än en halvtimme, utan krångel med extra olja. Faktum är att det är den enda airfryern med fettreduceringsteknik som minskar och fångar upp överflödigt fett. Så här förbereder du potatisen för hälsosammare bakning i airfryern:

 1. Förvärm airfryern till 200° C.
 2. Tvätta potatisen ren från jord, precis som du gör vid bakning av potatis i ugn.
 3. Se till att potatisen är torr och lägg den i korgen på airfryern. För bäst resultat, överfyll inte korgen – tillåt att Philips fettborttagningsteknik cirkulerar värmen och gör sin magi.
 4. Skjut in korgen i maskinen och ställ timern på 25 minuter.

Nu när du har den perfekta bakade potatisen, lägg till din favorit topping. För inspiration på tillbehör till din bakade potatis, kolla in vårt recept på zucchini fries,

Kan bakad potatis bli gammal?

Koka med skalet på – Du behöver inte slänga mjuk potatis – om den inte är alldeles svampig, trist och oaptitlig förstås. Har den en fast kärna kvar och känns lite mjuk på ytan, kan den användas. Den blir lite svårskalad, men då kan den kokas med skalet på. Du kan alltså använda potatis även om den blivit mjuk. Se också : Så gör du krossad potatis

Vilken potatis ska man inte äta?

4. Räcker det att skära bort det gröna på potatisen? – Är det bara en liten del som är grön eller skadad kan det enligt Livsmedelsverket räcka att skära bort den – men med god marginal. Är potatisen grön rakt igenom eller har stora skador ska man slänga den.

Varför är kall potatis bättre än varm?

Kokt potatis mättar mest – Vanlig kokt potatis är det mest mättande livsmedlet enligt indexet. Vill du öka mättnadseffekten ännu mer, ska du äta den kall. När potatisen svalnar omvandlas en del av stärkelsen till resistent stärkelse, vilket fördröjer hungern avsevärt.

Livsmedel Mättnadsindex
Potatis, kokt 323
Vit fisk 225
Havregrynsgröt 209
Apelsin 202
Äpple 197
Fullkornspasta 188
Nötkött 175-200
Gurka 200
Bönor 168
Vindruvor 162
Fullkornsbröd 157
Popcorn 154
All-Bran-flingor 151
Skinka 150-175
Ägg 150
Hårdost 146
Vitt ris 138
Linser 133
Råris 132
Kex 127
Småkakor 120
Pasta 119
Corn flakes 118
Banan 118
Special K 116
Pommes frites 116
Fet korv 100-150
Patéer/pastejer 100-150
Müsli 100
Vitt bröd 100
Glass 96
Chips 91
Fruktyoghurt 88
Jordnötter 84
Munkar 68
Mjuk kaka 65
Croissant 47

Källa: Tidningen MåBra)

Vad kan man inte göra i en Airfryer?

Varför ska man ha en airfryer? – Det finns inget som sätter stopp för vad du kan – eller inte kan – laga med en airfryer. Likt de flesta köksprodukter kan du testa dig fram och själv utforska vad som passar bra att tillaga med hjälp av varm luft och en matsked olja.

You might be interested:  Hur Transporteras Värmen När Bröd Rostas I En Brödrost?

Kan man lägga bakplåtspapper i en Airfryer?

Nej, att använda bakplåtspapper eller aluminiumfolie i din Philips Airfryer rekommenderas inte av följande anledningar: Om du täcker korgens botten minskas luftflödet i din Airfryer. Det leder till försämrade tillagningsprestanda i din Philips Airfryer.

Kan man ha vatten i Airfryer?

Rengöra pannan och korgen på din Philips Airfryer Du kan rengöra pannan och korgen till din Philips Airfryer med varmt vatten, diskmedel och en mjuk svamp. Tänk på följande när du rengör pannan och korgen till din Philips Airfryer : Låt din Airfryer svalna i cirka 30 minuter innan du rengör den.

Är potatis giftigt?

Tio saker du inte visste om potatis Tio saker du inte visste om potatis Potatisen är en rotfrukt som har funnit så länge vi kan minnas. Men visste du de här tio sakerna om vår älskade knöl? Vi äter potatisen men, vi tänker sällan på dess historia. Just därför är det roligt att se tillbaka på vår populära rotfrukts resor genom tiderna.

 • – År 1995 var det första året då potatisen fick utmärkelsen som det första odlade vegetabliska frö att odlats ute i rymden på rymdskeppet Columbia.
 • – Namnet potatis kommer från spanska patata och
 • – det var just Spanien som introducerade potatisen i Europa under erövringen på 1500-talet.

– År 1845 spreds en sjukdom bland skörden som kallas bladmögel. Potatisen påverkades hårt och försvann på många ställen. Det blev bland annat orsaken till Irlands stora hungernöd som man tror tog död på en miljon invånare och fick yttligare en miljon människor att fly.

 1. – Människor kan överleva på en diet bestående av endast potatis och mjölk (eller smör), som innehåller A- och D-vitamin, vilka är de enda vitaminerna potatisen saknar.
 2. – Den potatis som har världsrekord i vikt och storlek vägde 3,76 kilo och odlades fram i England.
 3. – Idag är Kina den största producenten av potatis.

– Potatis innehåller en giftig förening som kallas solanin. Utsätts potatisen för angrepp i form av fysik skada eller ljus så kan solaninvärdena höjas. I vissa fall kan det orsaka huvudvärk, diarré och kramper. Får en människa i sig allt för höga doser av solanin kan det leda till koma eller till och med döden.

Vilken mat kan man överleva längst på?

Här är maten som håller riktigt länge: – 1. Vitt ris Forskare från Utah State University har studerat hur länge vitt ris kan behålla sin näringsnivå och smak – och resultatet var häpnadsväckande. Vitt ris kan hålla i 30 år om det förvaras i en lufttät behållare i ca.4,5 grader.

 • Så innan du slänger ditt vita ris överväg först om det verkligen är nödvändigt.
 • Brunt ris håller å andra sidan inte länge, på grund av sina naturliga oljor håller det bara i sex månader.2.
 • Torkade baljväxter Baljväxter som torkade bönor, ärtor, linser och liknande, kan faktiskt hålla dubbelt så länge som anges på förpackningen.

Även om du till exempel har haft en påse med torkade kikärter stående i några år, kan den alltså fortfarande gå bra att äta.3. Konserverad mat Konserver kan hålla dubbelt så länge som det står på burken, det vill säga upp till flera år extra. Konserverna kan visserligen förlora lite smak över tiden, men de går att äta utan problem.

Du måste dock vara försiktig med hur du lagrar dem. De får inte lämnas i direkt solljus utan måste förvaras mörkt och svalt, men i köksskåpet går bra.4. Godis Produkter med hög sockerhalt kan ofta hålla i flera år, eftersom sockret har en konserverande effekt. Så du kan äta vingummi och lakrits, även om utgångsdatumet har överskridits, så länge det smakar gott.

Choklad håller inte så länge som vingummi och liknande godis, men går ofta att äta efter utgångsdatum om det förvarats svalt.

 • 5. Marmelad
 • Även syltad mat kan hålla längre på grund av den höga sockerhalten, men det gäller bara oöppnade förpackningar.
 • 6. Honung

Honung är ett av de livsmedel som håller allra längst. Den kemiska blandningen i ren honung skapar en mikromiljö där bakterier inte kan leva. Men, honungen du köper i snabbköpet har bearbetats och placerats i en ny behållare, vilket förändrar mikromiljön.

För att den behandlade honungen ska hålla är det viktigt att behållaren är lufttät. Så snart luft kommer in i den kommer bakterietillväxt att ske och nedbrytningsprocessen starta.7. Salt Det är knappast någon överraskning att salt är en produkt som kan hålla länge. Under många år användes salt för att bevara hållbarheten för andra livsmedel.

Saltets långa hållbarhet berodde till stor del på den höga halten natriumklorid i produkten. Men i ditt bordssalt hemma har det också tillsatts jod, vilket förkortar saltets livslängd. Salt med jod håller i cirka fem år.8. Socker Socker måste förvaras i lufttäta behållare för att skyddas mot fukt och bakterier.

 1. 10. Ren lönnsirap
 2. Som med honung kan ren lönnsirap nästan inte bli för gammal, så utgångsdatumet på lönnsirap är inte så viktigt att ta hänsyn till.
 3. 11. Alkoholhaltiga drycker

Alkohol är hemmets bästa bakteriedödare och ju högre procentandel desto färre bakterier. Dina drycker i baren kan därför hålla länge. Men när du öppnar en flaska kommer innehållet att utsättas för luft och bakterier, vilket påverkar både smak och hållbarhet. Källa:, TV2.dk : 11 livsmedel som nästan aldrig blir för gamla

Hur länge håller bakpotatis i kylen?

Många frukter och grönsaker kan förvaras i kylen, men några av dem får köldskador om det är för kallt. Här har vi sammanställt hur länge några av våra vanligaste mejerier, frukter och grönsaker håller. Ladda ner en mer utförlig lista. Så länge håller mjölk Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.

Så länge håller ost Hårdost har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort möglet samt ytterligare en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in. Så länge håller yoghurt Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.

Så länge håller grädde Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den “gammalt” eller surt Så länge håller crème fraîche Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Så håller potatis längre Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C. Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön. Den ofarliga gröna färgen signalerar även att det kan ha bildats giftiga glykoalkaloider i potatisen och därför ska man kasta bort gröna potatisar.

Glykoalkaloider kan även bildas om potatisen skadats och därför bör man skära bort det skadade området med god marginal. Så länge håller kokt pasta Förvara koka pasta i en lufttät förpackning och kyl ned den inom två timmar efter att du lagat den, så håller den länge. Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar.

Lukta på pastan innan du beslutar dig för att kasta den. Luktar och smakar den inget konstigt och ser okej ut i konsistensen så går den oftast bra att äta. Så länge håller kokt ris Förvara kokt ris i en lufttät förpackning och kyl ned det inom två timmar efter att du lagat det, så håller det länge. Så håller avokadon längre En omogen avokado förvarar du bäst i rumstemperatur till den mjuknar och om du inte vill äta den direkt flyttar du den till kylen. Optimal förvaringstemperatur för avokado är +7-13°C. Så håller tomat och gurka längre För att behålla tomatens aromer och smaker, förvaras de bäst vid en temperatur mellan +11-14°C.

You might be interested:  Hur Mycket Kött Åt Man På 70 Talet?

Hur förvara bakpotatis?

“Mörkt och kallt” – När potatisen utsätts för mycket ljus kan solanin och chakonin produceras. Därför är rätt förvaring a och o. – Förvara alltid potatis mörkt och svalt. Men kom ihåg att den inte behöver vara kylskåpskall, säger Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers.

Bäst trivs potatisen på ett torrt ställe med en temperatur på 5-10 grader. Ett tips är att använda en papperspåse som förvaras kallt på till exempel terassen eller balkongen, om du inte har en källare. Läs också: Sänk blodtrycket – med potatis! Om potatisen ändå blir grön, är det bra att skära bort det gröna med god marginal.

Är hela potatisen grön är det bara att slänga den. Genom att skala potatisen minskar du risken att få i dig gifterna, eftersom det mesta sitter i eller strax under skalet. Om potatisen har fått groddar ska du ta bort dem, de är ofta mycket rika på glykoalkaloider.

Vad är en fast potatis?

Potatis Guide

POTATIS GUIDE Det är skillnad på potatis, och potatis. En del sorter är fasta och andra är mjöliga. Några är trinda somliga är avlånga. Vissa är vardagliga och andra mer festliga

table>

FAST POTATIS Passar till det mesta. Koka, stek eller ugnsrosta. Fast potatis har oftast en oval form och ett ljusgult till gult kött. Några vanliga sorter är Asterix, Bintje, Fakse, Folva, Jutlandia och Sava. Fasta sorter passar bra till kokning, stekning, stuvad potatis, klyftpotatis, pommes frites, potatissallad, Janssons Frestelse och Hasselbackspotatis. MJÖLIG POTATIS Utmärkt till mos, soppor och gratänger. Mjölig potatis har ett torrt och mjöligt kött som lätt faller sönder. King Edward med ett rödfläckigt skal och ett gulvitt kött är den vanligaste sorten. Mjöliga sorter är goda i pressad potatis, mos, soppor och gratänger. MANDELPOTATIS Norrlands älsklingspotatis. God som den är, eller i mos och soppor. Mandelpotatis är en mjölig sort med långsmal form och ett gult kött. Sorten odlas främst i Norrland, men även i södra Sverige. Potatisen kokas med skalet på, annars faller den lätt sönder. Den är även god i mos, soppor och till fisk eller vilträtter. SPARRISPOTATIS Fast potatis med en lätt nötsmak. En mycket god och fast delikatesspotatis med långsmal form. Skalet är tunt och köttet är gult. Sparrispotatis kommer ursprungligen från Danmark och passar bra till många rätter, såväl kokta som stekta. FÄRSKPOTATIS En utsökt primör med ett tunt skal. Färskpotatis smakar sommar. Skalet är tunt och potatisen innehåller mycket vatten. Vanliga sorter är Hamlet, Lady Christl, Minerva, Rocket, Saxon och Solist. Färskpotatis är oftast godast att äta som den är med en klick smör. Den passar också utmärkt i potatissallad och kan stekas eller ugnsrostas. Däremot är den inte god i potatismos eller gratänger.

Potatis Guide

Hur vet man om en potatis är fast och mjölig?

Mjölig potatis

Mjölig potatis innehåller mer torrsubstans – det som inte är vatten i potatisen – och stärkelse än fast potatis. När potatisen kokas stelnar stärkelsen och innehållet expanderar, vilket gör att skalet ofta spricker. Är du tveksam till om potatisen är fast eller mjölig, gör en kokanalys.Några mjöliga sorter är Mandelpotatis, King Edward, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron.​Traditionellt gör man potatismos på mjölig potatis, även om det finns kockar som hävdar att fast potatis ger ett bättre, slätare mos. Strävar du efter ett fluffigt mos är det definitivt mjölig potatis som gäller.​ Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar.

table>

För att potatisen inte ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska den inte utsättas för ljus. Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst om temperaturen är mellan 4 och 7 grader. För låga temperaturer gör potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring. Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta. Mjölig potatis behöver tillagas för att komma till sin rätt. Den kan kokas, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor, grytor, mos, puréer och stomp. Mjöligheten gör att den faller sönder lätt men också att den suger upp smaker bättre än fast potatis. Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både som fluffigt mos till nystekt och elegant puré till, Lär dig konsten att koka potatis:

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Torka Kött?

Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.

​Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt.​ Potatisgratäng är aldrig fel. Du kan göra gratäng på vilken potatissort som helst, men med en mjölig sort blir resultatet fastare. Gör så här:

Skär potatisen i skivor eller i stavar som blir fortare genomkokta.Använd enbart mjölig potatis eller blanda med rotfrukter.Ta mer eller mindre grädde och vitlök.Gör en stor sats – den blir ännu godare dagen efter.

table>

Bakpotatis gör sig bättre och blir fortare färdig i mindre storlek. Konsten att lyckas med bakad potatis:

Välj lite mindre, mjöliga potatisar istället för de ofta alltför stor bakpotatisarna(Envisas du med stora, mikra dem en stund i förväg.)Stick hål på potatisarna innan du ställer in dem i ugnen.Vira in i aluminiumfolie och baka på 225 grader i upp till en timme.

Mos, puré eller stomp? I proffsköket har potatismoset och potatispurén helt olika roller. För att inte tala om stomp:Mos är mosad potatis med smör och mjölk som får strömming och köttbullar att landa mjukt. Gör så här: Koka potatisen tills den är genommjuk, prova med en sticka.

 • Mosa potatisen med en stöt, lägg i en klick smör och häll i mjölk.
 • Var försiktig med mjölken så att moset inte blir för löst.
 • Salta, peppra och vispa moset luftigt med en elvisp.Puré är ett finfördelat mästerverk med mycket smör (det finns kockar som tycker att 500 gram smör till 1 kg potatis är rimligt) och kanske en skvätt grädde.

Låt potatisen ånga av efter koket och använd en potatispress för att få bort alla ojämnheter. Krydda med riktigt finmald peppar som inte syns. Förstärk umamikaraktären med tryffelolja eller parmesan, till exempel.Stomp är en brutalvariant av mos som ofta även innehåller mjukkokta rotfrukter.

 1. Gör så här: Koka potatis och rotfrukter.
 2. Fördela dem med en potatisstöt.
 3. Lägg i en klick smör och blanda om.
 4. Perfekt till en köttig, kryddig korv.Tänk på att alltid göra moset på en gång medan potatisen är varm.
 5. Om du ställer potatisen åt sidan en stund blir moset klistrigt.
 6. Samma sak gäller för puré och stomp.

Gör en potatisomelett på italienska eller spanska; en frittata eller tortilla:

Stek den skivade potatisen i olivolja först så att den får lite färg.Låt hackad fräsa med mot slutet.Blanda, mjölk, salt, peppar och eventuellt riven parmesan och häll det i pannan.(, stekt svamp eller spenat är också gott i omeletten.)Låt omeletten “stanna” i kanterna innan du gräddar den i ugnen på cirka 160 grader i ungefär 30 minuter.

Gör en slät potatissoppa: Till exempel vichyssoise, en klassisk fransk potatissoppa med purjolök. Passera soppan genom en sil för ett perfekt resultat. Ett par potatisar blir bra redning i de flesta grönsakssoppor som ska mixas; -, – ellerssoppa, till exempel.Potatispaj är en mild och nötig delikatess, perfekt till kallskuret. Räkna med ungefär 8 potatisar till skalet och lika många till fyllningen. Servera den med exempelvis spenat- och hasselnötspesto med basilika och västerbottensost.Låt mjölig potatis koka med i grytan som vilken rotfrukt som helst. Den suger åt sig smakerna bättre än fast potatis. Om den kokar länge faller den isär och du får en simmigare, matigare gryta. Vitlöksdoftande och krämig potatisgratäng med lite tuggmotstånd kvar.

Mjölig potatis

Är bakpotatis mjölig?

Bakpotatis Beskrivning   Bakpotatis är ett samlingsnamn för stora potatisar av mjölig eller lätt mjölig sort som lämpar sig särskilt väl för att ugnsbakas. Vikten brukar ligga mellan 250–450 gram. Säsong   De klassiska bakpotatisarna är höst- och vintersorter, De på svenska marknaden kommer nästan uteslutande från Storbritannien och de finns tillgängliga året om.

Smak   God och tydlig potatissmak. Användning  

Skär ett snitt i toppen på jämnstora sköljda potatisar med skal och baka i ugn i 200 °C. Använd gärna galler så att värmen kommer åt jämnt runt potatisarna. När innertemperaturen är 96 °C är de färdiga, det brukar ta 45–50 minuter. Aluminiumfolie förlänger tillagningstiden och är bättre att använda när potatisen är klar för att hålla den varm.

 • Du kan också baka potatis i mikrovågsugn i fem minuter på full effekt, eller lite längre om det är mycket stora potatisar.
 • Bakpotatis med smör och salt är en delikatess i sig.
 • Du kan fylla den med smör, smakrik ost, gräddfil och löjrom eller krämiga röror med exempelvis räkor, kyckling, tonfisk eller rökt kött.

Du kan också leka med den stora formen i andra rätter. Har du en grönsakssvarv kan du linda svarvad potatis runt kött eller fisk, bryna och sedan ugnsbaka. Stora potatisskivor kan bakas för sig och användas istället för hamburgerbröd. Kul att veta I mitten av 1800-talet blev bakpotatis mycket populär som ” streetfood ” i Storbritannien.