Hur Gör Man En Krämig Pasta?


Hur Gör Man En Krämig Pasta
Tillred krämig pasta utan att använda dig av grädde eller ost –

Skär löken och vitlöken i små kuber. Ta fram en mellanstor kastrull, värm upp olivoljan på låg värme under några minuter. Lägg i vitlöken och löken i kastrullen och sautera. När de blivit genomskinliga lägger du i champinjonerna. Häll samtidigt på sojan under tiden som innehållet i kastrullen kokar.

När löken och svamparna är genomkokta ökar du värmen för att reducera det vatten som rinner ut från svamparna. Lägg till yoghurten i blandningen och se till att du rör om ordentligt samtidigt som du sänker värmen. Genom att reducera värmen och röra om kommer du motverka att yoghurten stelnar och blir mindre krämig. När blandningen har värmts upp ordentligt, men inte blivit överkokt, lägger du till några nypor hackad persilja. Koka upp pastan i en stor kastrull och se till att du lägger till salt i vattnet. När pastan är al dente silar du den. Blanda pastan med såsen. Servera och njut av en krämig pasta utan vare sig ost eller grädde!

Detta kanske intresserar dig

Har italienarna grädde i pasta?

Pasta, pasta, pasta. Vem gillar inte en riktigt god och krämig pasta som smälter i munnen? Det kan verka helt omöjligt att misslyckas med att göra en god pasta, men det finns några misstag vi gör när vi ska koka den italienska delikatessen. Hur Gör Man En Krämig Pasta Foto: Unsplash 1. Serverar såsen vid sidan av. Alla de gånger som du serverat såsen vid sidan av pastan är helt fel. Är det något du alltid ska göra med pastan så är det att koka den i såsen. Börja att koka den som vanligt i saltat vatten. När den nästan har kokat klart håller du ner pastan i såsen och låter pastan koka klart.

 1. När du kokar pastan i såsen så tar pastan smak av såsen och resultatet blir helt underbart.
 2. Du kommer undra varför du aldrig gjort det innan.2.
 3. Slänger bort pastavattnet När pastan kokat klart ska du inte hälla bort allt pastavatten, det ska du nämligen ha i lite i din pastasås.
 4. Pastavattnet gör så att såsen tjocknar och ger smak, vissa pastasåser innehåller faktiskt nästan bara pastavatten.3.

Använder smör och grädde för att skapa en krämig sås En riktig italiensk pasta innehåller sällan varken smör eller grädde för att göra såsen krämig. Oftast räcker det med pastavattnet, olja och lite vitt vin för att göra en god sås. Vill man göra såsen lite extra krämig kan du ha i ägg eller ost.

I en Carbonara är det egentligen ingen grädde utan det är osten och ägget som gör pastan sådär härligt krämig. Så skippa grädden och testa dig fram med pastavatten, ägg och ost.4. Glömmer bort syran Ett hemligt vapen för att göra en god pasta är citron. Det ger en perfekt syra som gör att din rätt känns fräschare och lite lättare.

Testa att ha i lite citronsaft i din pastasås och dina matgäster kommer tro att de äter på restaurang.5. Slarvar med råvarorna Har du riktigt bra råvaror så kan din vardagspasta förvandlas till en lyxig måltid. En bra pastarätt kräver färska och bra ingredienser som en bra tomatsås, en god ost och ekologiska ägg.

 • Du kommer verkligen att märka skillnad om du använder en bra parmesan eller en trött hushållsost.
 • Vill du göra det lite extra lyxigt kan du testa att göra din egen pasta.
 • Det är inte alls så svårt som det låter.
 • Allt du behöver är 4 ägg och 5 dl mjöl, blanda samman och knåda ihop en smidig deg.
 • Vips så har du gjort din egna pasta.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller Gott Och Blandat?

Läs även: Lammlasagne – så gör du höstens godaste recept. Krämig pasta med kyckling och soltorkade tomater. Så lyckas du med godaste hemmagjorda pastan. Så lagar du den virala TikTok-pastan. Helgens bästa comfort-food – pasta med tomatsås! Penne alla Vodka – den perfekta helgpastan!

Vad kallas fylld pasta?

Fylld pasta är pasta som fylls med något, t. ex. kött, färs, fisk, grönsaker e.d. Benämns vanligen ravioli (kuddar) eller tortellini (små knyten).

Varför ska man inte skölja pasta?

9. Sköljvarning – Skölj inte pastan i kallt vatten. Dels kallnar den snabbare. Dels sköljs då stärkelsen, som gör att såsen klibbar fast, bort.

Varför har man salt i vattnet när man kokar pasta?

Varför saltar man vattnet innan man kokar pasta eller potatis? Om du saltar vattnet när du startar kokningen så kommer saltet in i ingredienserna under kokningen när de sväller/tar in vatten. Pastan får därmed mer smak om du saltar vattnet från början.

Vilken Pastasort är godast?

Bäst i testet är Änglamarks och Barillas fusilli, där smakpanelen gillar såväl utseende som doft och smak. Carbzone proteinpasta får uselt betyg av panelen, som tycker att den smakar papper och har en grynig och samtidigt gummiartad konsistens.

Vilken ost passar bäst till pasta?

Parmigiano Reggiano D.O.P. – Parmesan – Parmesan är de italienska ostarnas flaggskepp och passar till i stort sett vilken mat som helst. Pasta, risotto, caesarsallad, tomatsoppa, på ugnsrostade grönsaker eller grillat kött eller fisk. Även underbara att njuta precis som den är.

Vad gör pasta med kroppen?

1. Pasta är bensin för kropp och knopp – Pasta innehåller kolhydrater vilket är vår viktigaste källa till energi. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera.

Vad betyder al dente på svenska?

Det är så mycket godare när den biter ifrån lite grann. Men här får du även veta andra goda skäl till att pastan ska ha tuggmotstånd. Och hur du gör för att testa att pastan är perfekt. Det är skillnad på pasta och pasta, och då menar vi inte färsk eller torkad, spaghetti eller penne.

 • Den stora vattendelaren i pastans underbara värld är konsistensen,
 • När italienarna säger al dente menar de att pastan då är till tänderna,
 • Den perfekta pastan har ett litet tuggmotstånd,
 • Och inte nog med att pasta kokta al dente det visar upp pastans bästa jag.
 • Som en bonus håller du dig längre mätt på den,
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man När Man Sitter Still?

Ju mer kokt pastan är mer desto har stärkelsemolekylerna brutits ner och omvandlats till snabba kolhydrater. De tas snabbt upp av kroppen och gör så att blodsockerhalten stiger. När den stiger slår kroppen på insulin för att sänka den och du blir snabbare hungrig igen,

Hur mycket vatten ska man ha när man kokar pasta?

Hur lagar man pasta? – Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. En stor kastrull minskar risken för överkokning – fyll den till 3/4 med vatten. Tillsätt pastan i det kokande vattnet och rör om och låt pastan koka utan lock. Torr pasta ska koka livligt! Färskpasta ska koka på svag värme och sjuda.

Kan man koka vatten över 100 grader?

Page 2 – Om vatten skall koka vid 200 grader i stället för 100 grader, måste tycket vara MYCKET hgre än vad det är under normala omständigheter. Om man har en gryta som är så tät att man inte släpper ut någon ånga, kan man konstruera detta. Det kan hända att du har en sådan gryta hemma hos dig – den kallas tryckkokare, och om man kokar t ex kött i den blir det färdigkokt mycket snabbare än om man kokar det på vanligt sätt.

 • En liknande apparat som används på sjukhus för att sterilisera t ex metallsaker kallas autoklav.
 • Vid vanligt lufttryck kan inte vattnets temperatur bli högre än 100 grader, för då förångas det.
 • Smaragdalena skrev : Vid vanligt lufttryck kan inte vattnets temperatur bli högre än 100 grader, för då förångas det.

menar du att, vatten temp kan inte bli högre än 100 gr pga vid 100 gr c går vatten till vattenånga/ gas eller? smaragdalena skrev : Vid vanligt lufttryck kan inte vattnets temperatur bli högre än 100 grader, för då förångas det. okej man säger att man tar vatten uppe i berget tex Himalaya och kokar den, kan den bli högre temp än 100c ? Hur Gör Man En Krämig Pasta Här kan du se ungefär hur kokpunkten för vatten avtar med höjd över havet. Dr. G skrev : Hur Gör Man En Krämig Pasta Här kan du se ungefär hur kokpunkten för vatten avtar med höjd över havet. tack för din graf – 1000 betyder under jorden eller? men beror det på mindre luft trycket i högre punkt? va? Om jag minns rätt så kokar vattnet vid ungefär 80 grader C på toppen av Mount Everest, och eftersom kaffe lär behöva att vattnet är minst 92grader varmt när man brygger det, får man dricka snabbkaffe om man vill bestiga Mount Everest.

 1. Smaragdalena skrev : Om jag minns rätt så kokar vattnet vid ungefär 80 grader C på toppen av Mount Everest, och eftersom kaffe lär behöva att vattnet är minst 92grader varmt när man brygger det, får man dricka snabbkaffe om man vill bestiga Mount Everest.
 2. Ahaaa.de betyder att vatten i mount Everest kan inte bli mer än 80 c vad? vad beror den på? Eftersom lufttrycket är så mycket lägre på M E är vattents kokpunkt lägre.
You might be interested:  Vad Är Skillnaden Mellan Pasta Och Nudlar?

Smaragdalena skrev : Eftersom lufttrycket är så mycket lägre på M E är vattents kokpunkt lägre.

 1. tack för svaret
 2. varför det så att om trycket är lägre så lägre kok punkt?
 3. beror det på det finns mindre lufts motstånd eller nåt annat anledning?

Kokpunkten är när vätskans ångtryck är lika stort som det omgivande trycket. Om trycket är lägre, behövs det ett lägre ångtryck för att det skall vara lika stort som lufttrycket, och då blir kokpunkten lägre. aha. nu förstår jag tack så mycket

Kan vatten koka under 100 grader?

Vatten kokar vid lägre temperatur än 100 grader Celsius om lufttrycket är lägre än normalt. Med en vanlig vakuumpump för vinflaskor kan man sänka trycket tillräckligt för att varmt vatten (ungefär 55 grader ) från kranen i köket ska börja koka.

Varför kokar vatten snabbare vid lägre tryck?

Ångtryck och kokpunkt –

Bild: © Svante Åberg

I en bägare med vatten trycker luften på vätskeytan med 1 atmosfär, vilket är cirka 1000 N dm -2, Det motsvarar tyngden av 100 kg på 1 dm 2, Å andra sidan bildas ett tryck i vätskan av den ånga som bildas när vatten avdunstar. Ångtrycket ökar snabbt med temperaturen.

 1. Vid 100 °C är ångtycket lika stort som atmosfärstrycket.
 2. Det är den temperatur då vattnet börjar koka.
 3. Det som händer är att ångtrycket av bubblorna i vätskan övervinner atmosfärens tryck.
 4. Då blir det möjligt för bubblorna att expandera (utvidgas).
 5. Om lufttrycket ovanpå vätskan är lägre, så krävs inte lika hög temperatur för att ångtrycket ska övervinna lufttrycket.

Därför kokar vatten vid lägre temperatur när trycket sänks. Det är vad som sker när man drar ut pistongen i sprutan. Trycket blir faktiskt så lågt i experimentet att vattnet kokar redan vid rumstemperatur.

Bild: © Svante Åberg

I diagrammet till höger kan man avläsa ångtrycket för vatten vid olika temperaturer. Om man vill veta vid vilken temperatur vattnet kokar vid ett viss tryck, så går man från y-axeln till grafen och ned till x-axeln. T ex kan man för 0,5 atmosfärer avläsa att vattnet kokar vid 80 °C.

Vad får man i sig av pasta?

1. Pasta är bensin för kropp och knopp – Pasta innehåller kolhydrater vilket är vår viktigaste källa till energi. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera.