Hur Lång Tid Tar Det För Sallad Att Gro?
Tips: För att få fröna att gro jämnt i krukan, täck dem med film tills de börjar spira.4 till 6 veckor – det är så lång tid det tar innan du kan skörda de första bladen av plocksallat.
Contents
Vilka grönsaker växer snabbast?
Snabba grönsaker – Allting går förstås inte att så i sista minuten, sådant som har längre utvecklingstid som exempelvis kronärtskockor, chili och verbenor går tyvärr inte att få upp i en hast, men i de flesta fall är sen odling inget problem. Det finns mycket som gror fort och sallad, som kräver en del vårkyla för att gro, kan enkelt förodlas inomhus på sval plats eller i ett skuggigt hörn av trädgården för att senare utplanteras i landen.
- Riktiga sistaminuten-växter är bland annat sommarmorot, rödbeta och kålsorter som Pak Choi, de går från frö till färdig planta på ungefär åtta veckor.
- Ännu kvickare är mangold och salladslök och skulle du ha ännu mindre tid är rucola ett bra alternativ, denna peppriga bladgrönsak ger rekordsnabb skörd.
Faktum är att du mitt i sommaren fortfarande kan så väldigt mycket som rädisor, ärter, mållor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi och asiatiska bladgrönsaker. Ja, även under tidig höst är det inte för sent att så, då trivs spenat, rucola, Pak Choi, ärtskott, mangold och rädisor i landen. Foto: Liselotte Roll
Hur sår man plocksallad?
Trivs i ett soligt, någorlunda vindskyddat läge med en lucker och mullrik jord som exempelvis Grönsaksjord. För sådd är radavståndet 25-30 cm och gallras sedan till ca 20 till 25 cm mellan plantorna. När du har sått din plocksallat får den aldrig torka ut. Vattenbrist gör att smaken blir besk och går tidigt i blom.
När kan man Direktså sallad?
Sallat – Sallat är lätt att lyckas med i såväl trädgårdslandet som i krukor. Du kan skörda smakrika och krispiga blad att lägga på tallriken ända in på hösten. Så ny sallat direkt på växtplatsen varannan vecka så är du garanterad en lång skörd. Passa på att så olika sorter för variation i sommarsalladen.
Sallatsfrön har svårt att gro om jordtemperaturen når över 20 grader. Så gärna din sallad i april eller maj när jorden fortfarande är ganska sval. Är sommaren kall och regnig kan du direktså sallat i omgångar under hela sommaren. Är det istället en varm och torr sommar kan det vara svårt att få den att gro.
Så den då i små krukor på en svalare plats och se till att där finns gott om ljus. När du fått nya små sallatsplantor kan du plantera ut dem i landet eller i pallkragen. Du slipper du dessutom att stå med luckor på platser där du har skördat färdigt. Det finns många olika sallatsorter att välja mellan, allt från plocksallat och huvudsallat till romansallat och escarolesallat, Sockerärter är som allra godast nyskördade.
Vad ska man inte odla ihop?
Alla har inte plats eller lust att ha ett grönsaksland hemma. Vissa av oss har bara en balkong och vissa ett söderfönster. Oavsett hur mycket plats man har kan man odla grönsaker. Och man kan odla mer än man tror – om man samplanterar. Text och bild: Anna Theorin Samplantering av grönsaker betyder helt enkelt som det låter att man odlar olika grönsaker tillsammans i en kruka. Innan vi går igenom vilka plantor man kan samodla så kommer det lite praktiskt information som ni behöver veta.
När man odlar i en behållare som en kruka eller i en pallkrage, så är det viktigt att man använder bra jord och att man tillför näring under hela sommaren. Växterna kan inte ta upp någon näring ur marken och för att växa och frodas behövs näring. Speciellt om man odlar flera olika grönsaker i en behållare tillsammans.
- Ett bra grönsaksgödsel som jag använder hittar ni här
- Vattningen är viktig, ju mer grönsaker i en kruka desto mer vatten går åt dagligen. Vattna gärna igenom hela krukan mer sällan än att strövattna lite då och då. Man vill att rötterna söker sig ner i krukan och inte mot ytan.
Vissa växter ska absolut inte samplanteras. Detta gäller tomat och potatis som lätt smittar varandra med potatisbladmögel annars. Potatis och tomat är nämligen släkt och de kan få samma sjukdomar.
När man ska bestämma vilka växter man ska samodla så måste man se till vad de växterna behöver och vill ha. Timjan ska inte samplanteras med gurkor eftersom timjan gärna vill torka ut lite och gurkor dricker ofantligt mycket mer vatten. Timjan och rosmarin går däremot väldigt bra att odla ihop eftersom de vill ha samma förutsättningar.
De man också behöver tänka på är att om man har tomater och gurka som man binder upp så får man massvis med plats i krukan för andra grönsaker och örter. Busktomater kan bli ganska breda så då får man plantera i ytterkant av krukan, även det går bra såklart och då kan man sätta grönsaker som växer neråt i marken, som sommarmorot och rädisor.
Du kan självklart även blanda som du vill, om du har en kruka med högväxta ärtor eller bönor kan du ha lågväxande ärtor och bönor i samma kruka eller blanda med bladgrönsaker. Om du odlar potatis i krukor kan du så snabbväxande grönsaker emellan potatisblasten så som rädisor, spenat och plocksallat. Blommande tomat med sallat på tillväxt under.
Även kryddväxter från samma sort passar fint att samplantera. Olika myntor i en kruka ser inte bara vackert ut, doften från de olika sorterna blandar sig tillsammans och blir helt magiskt. Limegrön Äppelmynta med mörkt Chokladmynta är fantastiskt vackert ihop!
Det som är det roliga med samplantering av grönsaker är att man kan testa sig fram själv.
- Tänk på sluthöjden av grönsaken, kommer den växa upp eller ner i marken som en rädisa/morot.
- Blanda höga grönsaker med låga.
- Blanda snabbväxande grönsaker med långsamma (ex blanda kål med sådda rädisor).
- Och det viktigaste, samplantera de växter som vill ha samma förutsättningar.
Lycka till!
Vilka fröer ska sås i mars?
Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.
Hur stor kruka till sallad?
Odla sallat i kruka är enkelt – gör så här: – Välj en stor och rejäl kruka eller planteringskärl så slipper du vattna så ofta. Se till så att det är hål i botten på krukan och lägg gärna ett lager lecakulor underst för bättre dränering. Använd en jord av hög kvalitet som är ämnad för odling i krukor – till exempel Blomsterlandets Yrkesodlarjord.
Är det någon näring i sallad?
Gröna bladgrönsaker Bladgrönsaker innehåller få kalorier, mycket protein, fibrer, antioxidanter, betakaroten, C-vitamin och K-vitamin. Alla bladgrönsaker är dock inte lika näringsmässigt intressanta. De mest populära, som isbergssallad och annan grönsallad, tillhör de mer slätstrukna alternativen.
Grönkål – Grönkålen är kungen av bladgrönsaker. Den är, förutom ovan nämnda näringsämnen, rik på fytokemikalier, magnesium och kalcium. Dessutom innehåller den höga halter av ett svavelinnehållande ämnen som har cancerhämmande effekt. Krispig, ugnsrostad grönkål passar som tilltugg eller som tillbehör till de flesta maträtter. Skär bort stammarna från grönkålen och massera in olivolja i bladen. Strö över flingsalt och rosta i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Pak choi – Pak choi, även kallat bok choi, är en lite förbisedd och underskattad grönsak. Det är en typ av kinesisk kål med mild och fin smak. Den är fullpackad med nyttigheter som inte bara minskar risken för cancer utan på sikt även sänker blodtrycket och förbättrar hjärthälsan och immunförsvaret. Ett högt innehåll av kalcium, magnesium, zink och K-vitamin bidrar dessutom till att bygga upp skelettet och motverka benskörhet. De späda bladen kan ätas råa i sallader medan de grövre bladen behöver tillagas kort. Bryt loss bladen och fräs dem tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och riven ingefära i olja. Bladen ska mjukna men behålla sin spänst. Droppa över sesamolja, soja och strö över rostade sesamfrön.
Spenat och mangold – Dessa fiberrika blad toppar listan över grönsaker med mest antioxidanter. Dessutom innehåller de oerhört mycket vitaminer och mineraler, bland annat flera dagsbehov av K-vitamin. De innehåller även ämnen som fördröjer nedbrytningen av maten och därför ger en förlängd mättnadskänsla. Ät bladen råa i en sallad, mixa dem i en smoothie eller stek upp dem med lite vitlök i smör eller olivolja.
Brysselkål – Innehåller precis som grönkål höga halter fytokemikalier och svavelämnen som kan förebygga cancer. Dessutom kan de ha en kolesterolsänkande effekt. Kokar man brysselkålen går tyvärr en stor del av dessa ämnen förlorade. Satsa istället på att ångkoka, steka eller ugnsrosta dem.
Sallad – Välj sorter som ruccola, endiver, maché och babyspenat istället för isbergssallad och grönsallad. Dessa varianter är laddade med viktiga vitaminer och mineraler som C-vitamin, järn, zink, magnesium, selen, kalium och kalcium. Dessutom smakar de bättre och gör salladen lite mer intressant.
Blast och blad – Utnyttja vad naturen har att erbjuda. Blast och blad från grönsaker som slängs bort är ofta oerhört näringsrika och goda. Blast från rädisor, rödbetor, selleri och blomkål kan användas i pajer, soppor och grytor. Morotsblasten smakar riktigt gott i pesto och smoothies.
- Maskrosblad passar utmärkt i salladen och nässlor kan man koka soppa på.
- Tillagning Att steka, ångkoka och ugnsrosta är de bästa alternativen.
- Vid vanlig kokning lakas en stor del av näringsämnena ur.
- Många bladgrönsaker kan också ätas råa i sallader, pesto, juicer och smoothies.
- Tänk bara på att barn under ett år inte bör få gröna bladgrönsaker på grund av den höga nitrathalten.
: Gröna bladgrönsaker
Kan man odla sallad i skugga?
Om man vill ha något på balkongen som klättrar och som trivs i skugga (och även i full sol), är mitt råd att satsa på klockranka, Det är en växt som växer otroligt snabbt och lätt täcker en spaljé som insynsskydd och skapar känslan av ett grönt rum. Klockranka blommar sent på sommaren, men det är framförallt det frodiga täta bladverket som är den främsta behållningen med växten.
De lila, vita eller vinröda klockor som kommer från slutet av juli eller under augusti är fina, men vill man ha något till som blommar tidigare kan man alltid så i lite luktärter eller slingerkrasse, En av de fina egenskaperna med klockranka är att den i stort sett är helt befriad från problem med bladlöss och annan ohyra.
Och eftersom den är ettårig skyndar den sig att växa sig frodig och fin under sitt enda år, så man behöver inte vänta i flera år på att plantan ska bli stor. Till skillnad från med exempelvis klematis, har klockrankan inte något stort rotsystem och kräver därför inte lika stora krukor.
Hur får man sallad att växa?
Olika sätt att så sallat –
Odla sallat i kruka Sallat går utmärkt att odla i kruka, lägg ett lager med lecakulor i botten på en kruka med hål i. Fyll på med ekologisk grönsaksjord och så önskad sort täck med ett tunt lager såjord och tryck lätt med handen innan du vattnar försiktigt. Håll jorden fuktig. Odla sallat på vanligt vis Vill du odla på traditionellt sätt och få lite större blad att skörda bör du så lite glesare så det finns utrymme för bladen att växa. Täck gärna fröna med en fiberduk tills de gror, under duken blir micromiljön varm och fuktig och fröna gror snabbt. Vattna regelbundet,vid torka finns det risk att sallaten blir besk.