Hur Länge Håller Öppnad Färsk Pasta?
Förvaring. Kylvara, förvaras vid max +8°C. Öppnad förpackning bör förbrukas inom 3 dagar.
Contents
- 1 Hur länge håller sig färsk pasta i kylen?
- 2 Hur länge håller öppnad pasta?
- 3 Hur vet man att färsk pasta är dålig?
- 4 Hur länge klarar sig färsk pasta i rumstemperatur?
- 5 Hur länge kan man spara färsk pasta?
- 6 Kan man värma färsk pasta?
- 7 Hur länge håller pasta carbonara i kylen?
- 8 När blir ris giftigt?
- 9 Hur länge håller färsk gnocchi?
- 10 Kan pasta bli dålig?
- 11 Kan färsk pasta vara al dente?
Hur länge håller sig färsk pasta i kylen?
Många frukter och grönsaker kan förvaras i kylen, men några av dem får köldskador om det är för kallt. Här har vi sammanställt hur länge några av våra vanligaste mejerier, frukter och grönsaker håller. Ladda ner en mer utförlig lista. Så länge håller mjölk Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.
Så länge håller ost Hårdost har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort möglet samt ytterligare en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in. Så länge håller yoghurt Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.
Så länge håller grädde Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den “gammalt” eller surt Så länge håller crème fraîche Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Så håller potatis längre Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C. Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön. Den ofarliga gröna färgen signalerar även att det kan ha bildats giftiga glykoalkaloider i potatisen och därför ska man kasta bort gröna potatisar.
Glykoalkaloider kan även bildas om potatisen skadats och därför bör man skära bort det skadade området med god marginal. Så länge håller kokt pasta Förvara koka pasta i en lufttät förpackning och kyl ned den inom två timmar efter att du lagat den, så håller den länge. Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar.
Lukta på pastan innan du beslutar dig för att kasta den. Luktar och smakar den inget konstigt och ser okej ut i konsistensen så går den oftast bra att äta. Så länge håller kokt ris Förvara kokt ris i en lufttät förpackning och kyl ned det inom två timmar efter att du lagat det, så håller det länge. Så håller avokadon längre En omogen avokado förvarar du bäst i rumstemperatur till den mjuknar och om du inte vill äta den direkt flyttar du den till kylen. Optimal förvaringstemperatur för avokado är +7-13°C. Så håller tomat och gurka längre För att behålla tomatens aromer och smaker, förvaras de bäst vid en temperatur mellan +11-14°C.
Hur länge håller öppnad pasta?
Hur länge räcker pastan? – Vi börjar med torr pasta. I stort sett all torr pasta har ett bäst-före-datum. Detta datum är inte ett utgångsdatum, utan bara en grov uppskattning av hur länge pastan kommer att behålla sin färskhet, Detta baslivsmedel håller lätt god kvalitet mycket längre än så.
Tyvärr är det omöjligt att säga exakt hur länge, men det borde lätt hålla längre än 6 månader. Den perioden förblir i stort sett densamma för både öppnade och oöppnade förpackningar. Kort sagt, vid en viss tidpunkt kommer torr pasta inte att smaka lika bra som tidigare och du kommer förmodligen att behöva slänga den av kvalitetsskäl.
När det gäller färsk eller hemlagad pasta är den bara god i ett par dagar. Om den är köpt i butiken är sista förbrukningsdatumet på förpackningen en ganska bra uppskattning. Hemlagad pasta som förvaras i kylskåpet är okej i 3-4 dagar. Om du vill spara den längre är det enda alternativet att frysa in den färska pastan.
- Sist men inte minst, tillagade rester.
- Om de förvaras på rätt sätt behåller de vanligtvis sin kvalitet i 3-4 dagar i kylskåpet.
- Du kan frysa in kokt pasta för att få dem att hålla sig längre.
- Observera att kvaliteten på tinad och uppvärmd pasta inte är idealisk.
- Hur bra den verkligen är beror på såsen och vilken sorts pasta du använder.
OBS Om du vill göra kokta pastorätter i stora mängder för veckan framöver kan det krävas några försök innan du hittar den perfekta pastan och såsen för det.
Förrådsutrymme | Kylskåp | |
---|---|---|
Torr pasta (oöppnad och öppnad) | Bäst före + 1 år | |
Färsk pasta (köpt i affären) | Bäst före + 1-2 dagar | |
Färsk pasta (hemlagad) | 3 dagar | |
Rester av pasta | 3 – 5 dagar |
Observera att perioderna ovan är grova uppskattningar. Torr pasta håller säkert längre, men kvaliteten är kanske inte lika bra.
Hur vet man att färsk pasta är dålig?
“Färsk” pasta 6 veckor gammal Publicerad: 4 januari 2002 Uppdaterad: 8 mars 2011 “Efter 34 dagar är den inte så spänstig längre” Den färska pastan som säljs i butiken kan vara sex veckor gammal. Men det kan du inte veta när du köper den. Tillverkningsdagen sätts inte ut. Hur gammal är maten? Ingen som vet. Det här köpte vi i går, den 3 januari. Den frysta laxen och scampin är märkta med hållbarhetsdatum som sträcker sig in på nästa år. Men när de är fiskade och förpackade? När är gröten kokad och pitabrödet bakat? Foto: MAGNUS WENNMAN Nästan all färsk pasta tillverkas utomlands.
Hur länge klarar sig färsk pasta i rumstemperatur?
Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig.
Hur länge kan man spara färsk pasta?
Torka pastan – Torka den färdiga pastan när du är klar. Häng på en praktisk pastaställning eller lägg dem bara på en kökshandduk. Pastadegen kan du med fördel frysa in och färsk i kylskåp håller degen några dagar, se till att ha den tättslutande i plastfolie så den inte torkar ut. När pastan väl torkat förvara dem mörkt med tättslutande lock, då håller pastan i några månader.
Kan man frysa in färsk pasta?
Frysa in pasta – Att frysa in torr pasta är inga problem men inte nödvändigt då den håller väldigt länge i ett torrt skafferi. Kokt pasta blir lite svampig vid upptining efter att ha varit fryst. Självklart kan du frysa in kokt pasta om du kan leva med den något sämre konsistensen.
Hur länge håller en oöppnad crème fraiche?
Så länge håller mjölken Kan man frysa mjölk? Och hur länge håller mjölk, grädde, ost och crème fraîche i kylskåpet egentligen? Ofta håller de mycket längre än du tror, om de förvarats väl kylda. Mjölk är ett känsligt livsmedel som ska förvaras kallt. Sätt in mjölken direkt när du handlat eller haft den framme.
- På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader.
- Bäst före-datumet är satt efter förvaring i max +8 grader.
- Mjölken har betydligt längre hållbarhet om du förvarar den i +4 grader eller kallare.
- Mjölkens hållbarhet har man sett nästan fördubblats efter att bäst-före-datum passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.
Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum Grädde är precis som mjölk ett känsligt livsmedel som ska förvaras kallt. Även för grädde gäller det att lägre kylskåpstemperatur generellt ger en förlängd hållbarhet.
Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Har du bara crème fraiche ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar ytterligare efter bäst före-datum. Mjölk och grädde går bra att frysa. Crème fraiche går tyvärr inte särskilt bra att frysa.
Den riskerar att bli grynig och trist i konsistensen. Grädde som varit fryst går utmärkt att använda i matlagning men den går inte särskilt bra att vispa.
Kan man äta pasta som stått framme?
Därför kan rester av ris och pasta göra dig sjuk Ris och pasta är två tacksamma standardbaser i matlådan. Men få är medvetna om hur farligt det är att äta ris eller pasta som tillagats och därefter fått svalna i rumstemperatur en längre tid. Bara efter ett par timmar i rumstemperatur kan tillagat ris eller pasta börja utveckla giftiga ämnen, rapporterar – Du måste sätta ris och pasta kallt, helst mindre än 10 grader, snabbt efter måltiden.
- Annars kan maten göra dig sjuk, säger Eva Lillebakken, rådgivare på norska Livsmedelsverket, Bakterien “bacillus” trivs bra i temperaturer runt 14-10 grader, men dör först vid upphettning till 110 grader – därför hjälper det inte att värma upp maten igen.
- Den är dessutom svår att upptäcka, då den är luktlös.
Om maten får vila i rumstemperatur i sex timmar kan bakterien bli skadlig för människor. – De första symtomen på att du har blivit sjuk är akuta kräkningar, säger Eva Lillebakken till NRK. Matförgiftningen kan vara i uppåt 26 timmar och vid ovanligt höga doser av giftet kan sprida sig till levern – vilket innebär en risk för dödlig utgång.
Detta är dock mycket sällsynt men har förekommit i Japan, där det kallas för “rissjukan”. Därför gäller det att snabbt få in resterna i kylskåpet. Och undvik att låta en frys matlåda tina i rumstemperatur under en längre tid. Här följer några smarta tips från om hur du snabbt kan kyla maten innan du ställer in den i kylskåpet: • Kallt vattenbad: Mat i volymer större än en halvliter kan svalna i ett kallt vattenbad.
Byt vattnet ofta eller lägg i kylklampar för att hålla temperaturen i vattenbadet konstant kallt under hela avsvalningen. • Utomhus: Mat i volymer större än en halv liter kan även svalna ute om utetemperaturen är några plusgrader eller kallare. • Mindre behållare: Det går även bra att dela upp större volymer mat i mindre behållare så att den svalnar snabbt i rumstemperatur.
Hur länge håller tagliatelle?
Tips och info – Finns i affären: Bland pasta. Färsk pasta finns i kyldisken. GI tips: Välj fullkornsalternativen. Koka inte för länge för då blir GI högre. Hållbarhet och förvaring: Förvara färsk pasta svalt i kylskåp, håller sig upp till 6 veckor, se bäst före datum. Torkad pasta förvaras torrt i rumstemperatur och brukar hålla flera år, se bäst före datum. Ersätt med: Vanlig spaghetti, makaroner eller annan pasta. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Ris, potatis, pasta |
Är färsk pasta bättre än vanlig?
2. Är fullkornspasta nyttigare än vanlig vit pasta? – Ja! Fullkornspasta innehåller mer näring, som fibrer och mineraler, än den vanliga vita pastan av vete.
När ska man använda färsk pasta?
Färsk eller torr pasta? – Färsk pasta har mer av en delikatesstämpel och är oftast dyrare, kanske för den är en färskvara eller för att den är dyrare. Den innehåller ofta ägg och går snabbare att koka än torr. Den är till exempel perfekt om du snabbt vill slänga ihop en lasagne.
Kan man värma färsk pasta?
Kokhett vatten – Koka upp vatten i vattenkokaren och lägg all pasta i en bunke eller skål. Häll över vattnet så att det täcker all pasta och låt det dra i cirka 30 sekunder. Häll av vattnet och din pasta är färdig att ätas. Med det här knepet blir pastan spänstig och du slipper den svampiga konsistensen!
Hur länge håller pasta carbonara i kylen?
Ägg På förpackningarna brukar det stå att äggen håller sig i 28 dagar efter värpning, men det är ingenting du ska stirra dig blind på. Om du förvarar dina ägg i kylskåpet med spetsen neråt håller de i upp till tre månader. Ett kokt ägg som förvaras i kylskåp håller i ungefär en vecka.
Är du osäker på hur gamla dina ägg är kan du göra ett smart test. Lägg ägget i en kastrull med vatten. Ett färskt ägg lägger sig i botten, ett ägg som är några veckor gammalt reser sig litegrann och ett gammalt ägg flyter. Mjölk Mjölk är ett relativt känsligt livsmedel och mår bra av att förvaras kallt.
Bäst före-datumet på mjölkpaketen är satt efter förvaring i max +8 grader, men om du förvarar din mjölkförpackning i +4 grader istället håller mjölken nästan dubbelt så länge. Yoghurt Eftersom yoghurt är en syrad mjölkprodukt håller den längre än till exempel grädde och mjölk.
- Har du yoghurten ordentligt kyld kan den hålla upp till 10 dagar efter bäst före-datum.
- Ika bara så det inte bildas mögel kring öppningen, i så fall bör du slänga hela förpackningen.
- Ost Ost har lång hållbarhet så länge du förvarar den i kylen.
- Om du upptäcker mögel är det bara att skära bort, men ta ytterligare någon centimeter för säkerhets skull.
Har du mycket ost över som börjar sjunga på sista refrängen går det utmärkt att riva och frysa in – det är perfekt att ta fram när du gör pizza, lasagne eller paj. Matlådan Har du en matlåda i kylen som du är osäker på om du bör äta eller inte? Tillagad och upphettad mat håller normalt 5–7 dagar i kylskåp.
När blir ris giftigt?
Symtom och komplikationer – Det värmetåliga toxinet orsakar framför allt kräkningar. Det är i första hand ris och risrätter som är aktuella. Genom sin sporbildande förmåga överlever bakterien kokning. Vid för långsam nedkylning, eller om maten får stå för länge i rumstemperatur eller på för svag varmhållning, kan bakterien tillväxa och bilda toxin.
Eftersom toxinet är värmetåligt förstörs det inte heller vid uppvärmning/stekning av maten. Det värmekänsliga toxinet kan ge upphov till diarréer och orsakar ofta utbrott via till exempel kött, grönsaksrätter och desserter. Det krävs minst 100 000 bakterier per gram mat för att tillräckligt stor toxinmängd ska kunna bildas och förorsaka sjukdom.
Smittan sprids ej från person till person. Tiden till insjuknande är för det värmetåliga kräktoxinet kort, en till sex timmar. Det värmekänsliga diarrétoxinet har en längre inkubationstid, 6 till 24 timmar. Patienten insjuknar akut med illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré.
Hur länge håller färsk gnocchi?
120 dagar.3 dagar efter öppnad förpackning. Instruktioner: Hållbarhet efter öppnat paket är 3 dagar i kyl.
Kan pasta bli dålig?
Pasta. Om den har förvarats i en lufttät förpackning i ett torrt skafferi, kan du äta torkad pasta tre år efter bäst före-datumet.
Kan färsk pasta vara al dente?
När pasta och grönsaker kokas så att de fortfarande är spänstiga med ett litet tuggmotstånd. Från italienskan: al + dente = för tanden. Sladdrig och överkokt pasta är knappast aptitlig. Provsmaka pastan någon minuter före angiven koktid. Pasta brukar också efterkoka av sin egen värme. Italienska viner från Topplistan – passar utmärkt till pasta: Montepulciano d’Abruzzo > Copertino Riserva > Masi Campofiorin >
Hur mycket är en portion färsk pasta?
Hur mycket pasta per person och portion? Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite. Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är.
Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.
Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer. Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion.
Vad går inte att frysa in?
Gör inte så här när du fryser in maten: –
Frys inte in råvaror med högt vatteninnehåll, som potatis, gurka och sallad. Smak och konsistens förstörs av nedfrysningen. Även yoghurt och filmjölk mår dåligt i frysen, och blir klumpigt och vattnigt. Stoppa inte in varm mat i frysen. Det höjer temperaturen i hela frysen, och kan potentiellt förstöra det som ligger i närheten. Låt inte maten stå i rumstemperatur i mer än 2 timmar innan du fryser in den. Det kan orsaka kraftig bakterietillväxt. Lägg inte in halvfulla förpackningar i frysen, då uppstår frysbränna i den tomma delen. Packa lådor och bunkar så fulla som möjligt – men lämna lite plats så att maten kan expandera när den fryser. Ha inte en tom frys. En välfylld frys håller temperaturen bättre och drar mindre el än en tom.
Den optimala temperaturen i frys är -18°C. Det ger bra matförvaring och håller nere elförbrukning. Om du sänker en grad använder frysen upp till 5 procent mer el. : Så länge håller maten – bästa tipsen när du ska frysa in mat
Kan man frysa något två gånger?
Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.
Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna. Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.
När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.
Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen. Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.
Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.
- Fläskkött: 4 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
- Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
- Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.
- Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
- Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
- Oberoende – Du kan lita på oss
- Från 59 kr/mån
- Du kan avsluta när du vill.
: Så länge håller maten i frysen
Varför ska man inte frysa om?
Publicerat onsdag 7 juli 2010 kl 19.57 I “Veckans fråga” svarar Per-Olof Hegg på Lunds Universitet och matskibenten Lisa Förare Winbladh på frågor om matkemi. Varför mjuknar inte mina linser fastän jag kokat dem jättelänge? Lisa Förare Winbladh svarar: Bönor, linser och ärtor har ett bäst före-datum, precis som andra livsmedel och de ska inte förvaras för varmt, helst vid 4 grader bara.
- Förvaras de för varmt sker det strukturomlagringar och kemiska reaktioner så att till exempel svårlösliga pektater och ligniner bildas.
- Har linsen förvarats för fuktigt kan den visserligen snällt suga åt sig vatten vid blötläggning, men ändå inte mjukna vid kokning, har den förvarats för torrt kan det vara omöjligt att ens blötlägga den.
Ett gammalt husmorsknep är att tillsätta bikarbonat i kokvattnet så att den basiska miljön bryter ner fibrerna i linser och gör att den går att koka. Men det blir ofta slemmiga linser och bönor och inget att rekommendera. Varför skär sig majonnäsen: Lisa Förare Winbladh svarar: En majonnäs är en så kallad emulsion, vilket betyder att fettdroppar svävar runt i en vattenfas utan att krocka med varandra och smälta ihop.
- Vattenfasen i det här fallet kommer från äggulan som alltså innehåller vatten.
- Men för att majonnäsen ska vara slät och fin behövs också ett emulgeringsmedel som finns i äggulan.
- Ett emulgeringsmedel är en molekyl med en fettälskande svans, som vänder sig in mot fettdropparna, och en vattenälskande svans, som vänder sig mot vattenfasen.
Emulgeringsmedlet omringar fettdropparna och hindrar dem från att krocka och bilda stora pölar så att såsen skär sig. Om den skär sig kan det bero på att det är för trångt i vattenfasen så att fettdropparna får för lite plats. Då kan man tillsätta litet vatten och vispa ihop det för att rädda såsen.
- Sen ska man komma ihåg att alla ingredienser ska ha rumstemperatur för då fungerar emulgeringsmedlet bäst.
- Och hälla oljan långsamt så att den hinner bilda små droppar.
- Hur kokar man bäst broccoli? Lisa Förare Winbladh svarar: Broccoli kan vara litet knepigt.
- Stjälken på broccolin liksom servicedelen och är klädd i ett tjockt segt skal, litet som “ett blåställ”, medan knopparna är till för fortplantning och därför väldigt “lättklädda”.
För att de ska få samma koktid måste du alltså skala broccolins stjälk ordentligt och sen skära den i mindre bitar. Koka tillsammans med buketterna i lättsaltat vatten. Gör sen inte som en del kockar, det vill säga släng broccolin i iskallt vatten. Ta istället broccolin precis innan den är genomkokt och häll upp den i ett durkslag och låt den ånga av.
- Då förblir den varm och suger åt sig bra av en god dressing.
- Ska man lägga bröd i kylen så att det håller sig längre? Lisa Förare Winbladh svarar: Problemet med bröd är förutom att det torkar när vatten avdunstar, att det sker kemiska förändringar i brödet när det åldras.
- När är ett bröd är nygräddat att stärkelsestrukturen i brödet väldigt stökig, men när det åldras ordnar sig stärkelsen i prydliga kristallina strukturer, och då får det inte plats lika mycket vätska i det, och brödet blir därför torrt.
De här kemiska reaktionerna sker fortare under 8 grader, och därför ska bröd inte förvaras i kylen. Ha brödet framme, eller ha det i en brödpåse eller en brödburk. Och så har vi det här med smaken. När man gräddar brödet får man i ytan en reaktion som kallas för Maillard-reaktion.
Brödet blir gyllene och får en nötig aromatisk smak. Det beror på att fetter, kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra under väldigt höga temperaturer, och då bildas hundratals olika aromatiska ämnen. Men de här ämnena är lättflyktiga och försvinner snabbt. Ett tips är därför att rosta gammalt bröd så man får en ny Maillard-reaktion, och brödet blir gott igen! Ska man marinera kött inför grillningen eller inte? Lisa Förare Winbladh svarar: Den viktigaste ingrediensen i en marinad är saltet.
De små natriumjonerna tränger in i köttet via osmos, och luckrar upp proteinerna så att de blir litet geléaktiga och det gör att köttet kan binda vatten bättre. Köttet blir inte torrare och det lilla vatten som tränger ut är försumbart jämfört med de stora vätskeförlusterna som sker vid tillagningen.
Fläskkött ska helst marineras minst ett dygn i förväg, till exempel med en ljus soja med litet ingefära i. Nötkött däremot, ska saltas ungefär en kvart innan, för att inte förstöra myoglobinet, alltså det som gör köttet rött. Det är nämligen myoglobinet som ger köttet dess karakteristika smak. Det går bra att till exempel klappa in saltet och andra kryddor och göra en torr marinad.
När jag steker kött blir det torrt och tråkigt. Vad ska jag göra? Per-Olof Hegg svarar: Om man ska steka kött på ett tekniskt korrekt sätt ska man ta hänsyn till både konsistens och smak. Men detta görs på två olika sätt. Ska man bygga upp en konsistens på köttet så att det blir saftigt och gott ska man allra helst använda ugnen på låg effekt, och låta köttet stå där länge.
Ju lägre temperatur och ju längre tid desto bättre. Det är tyvärr hemskt opraktiskt eftersom det kan ta flera timmar för köttet att bli lagat. Men det är en innertemperatur på 60-70 grader man eftersträvar, för att det är temperaturen då proteinerna i köttet förändras. När de förändras bildar de en gel eller en spindelnätsstruktur, som binder in vattnet.
Vid 60-70 grader håller köttet som mest vatten och är alltså saftigt. Gör man som de flesta recept och sätter ugnen på 225 grader kommer vattnet i köttet att försvinna snabbt. Det är som att tvätta en skjorta vid 90 grader när tvättanvisningen säger 40.
- Öttet krymper och blir torrt.
- För att få fram smaken kan man lägga köttet på stekpannan efter att det varit i ugnen, eller en kort stund på grillen.
- Då får man den bruna färgen och lite brända smaken som kallas maillardreaktion. Med t.ex.
- Oxbringa är det ett helt annat tillvägagångssätt.
- Det måste man koka i flera timmar för att bryta ner kollagenet, alltså fiberproteinet eller bindväven i köttet.
Det är det som är segt, och bildar gelatin när det kokats. Har man exempelvis kokat dillkött i flera timmar och sätter in det i kylen blir det som en aladåb när man tar ut det igen. Det är beviset för att köttet är mört. Varför ska man inte frysa om mat som en gång varit tinad? Per-Olof Hegg svarar: Det finns två skäl till det här.
Det ena är bakteriologiskt och det andra är konsistensen, eller hur man upplever mat när man tar det i munnen. Det bakteriologiska skälet är det viktigaste. Om man fryser och tinar om vartannat sker det hela tiden en tillväxt av mikroorganismer i livsmedlet, och om man gör det för många gånger blir livsmedlet otjänligt.
Det andra rör alltså konsistensen. Där får man skilja på olika livsmedel beroende på hur mycket vatten de innehåller. Bröd t.ex. är inga problem att tina och frysa om, där påverkas konsistensen knappt, och det är heller inga större bakteriologiska problem.
- Däremot om man tinar och sen fryser om en fisk eller kött blir det sämre och sämre resultat ju fler gånger man gör det.
- Det är både bakteriologiska problem och konsistensproblem.
- Orsaken till att konsistensen blir sämre är att iskristallerna tar sönder cellväggarna i köttet.
- När man tinar en fryst kyckling t.ex.
brukar den släppa vätska, eller droppa helt enkelt, så köttet förlorar alltså en del av vattnet. Skulle man tina och frysa om det ett par gånger så skulle det bara bli ett torrt skinn kvar. Livsmedel som innehåller mycket vatten är speciellt dåliga att frysa om, de förlorar lätt konsistens.
- Fisk är ett typexempel på en vara som fungerar bäst färsk.
- Vad är umami? Per-Olof Hegg svarar: Umami har sitt ursprung i Japan och har kallats en femte bassmak som kompletterar de andra fyra (surt, sött, salt och beskt).
- Men det har diskuterats om det verkligen är på det här sättet.
- Smaken består kemiskt av glutamat eller glutaminsyra.
Skulle man beskriva hur den smakar kan man säga köttsmak eller kinesisk soja. Glutamat används mycket i det asiatiska köket, och är en huvudkomponent i t.ex. kinesisk soja. Glutamat framställdes av en japansk kemist i början på 1900-talet och kallas på japanska för ajinomoto som betyder översatt “ursprunget till smak”, vilket visade på vikten för den här smaken i åtminstone Japan.
- Frågan om den är en femte bassmak eller inte är oklart mellan olika vetenskapsmän.
- Det finns dåliga vetenskapliga bevis.
- Hur kan man bäst tillreda grönsaker så att de innehåller så mycket vitaminer som möjligt? Per-Olof Hegg svarar: Vitaminer är en grupp av livsmedelskomponenter där vissa är vattenlösliga och andra är fettlösliga.
Det är grundproblematiken när man ska tillreda grönsaker. Vid kokning kommer vissa av de vattenlösliga vitaminerna att komma ut i kokvattnet. Slår man sen ut kokvattnet förlorar man vitaminer på det sättet. Om man steker grönsaker i mycket olja kommer vissa av de fettlösliga vitaminerna hamna i oljan, och i likhet med kokning förlorar man de vitaminerna om inte oljan tags tillvara på.
Hur länge håller färsk?
Fisk/skaldjur
Produkt | Kylskåp | Frysskåp |
---|---|---|
Färsk fisk | 1–2 dagar | 3–6 månader |
Tillagad fisk | 3–4 dagar | 1 månad |
Sallad med fisk | 1 dag | Rekommenderas inte |
Torkad eller inlagd fisk | 3–4 veckor | – |
Hur länge håller pasta carbonara i kylen?
Ägg På förpackningarna brukar det stå att äggen håller sig i 28 dagar efter värpning, men det är ingenting du ska stirra dig blind på. Om du förvarar dina ägg i kylskåpet med spetsen neråt håller de i upp till tre månader. Ett kokt ägg som förvaras i kylskåp håller i ungefär en vecka.
- Är du osäker på hur gamla dina ägg är kan du göra ett smart test.
- Lägg ägget i en kastrull med vatten.
- Ett färskt ägg lägger sig i botten, ett ägg som är några veckor gammalt reser sig litegrann och ett gammalt ägg flyter.
- Mjölk Mjölk är ett relativt känsligt livsmedel och mår bra av att förvaras kallt.
Bäst före-datumet på mjölkpaketen är satt efter förvaring i max +8 grader, men om du förvarar din mjölkförpackning i +4 grader istället håller mjölken nästan dubbelt så länge. Yoghurt Eftersom yoghurt är en syrad mjölkprodukt håller den längre än till exempel grädde och mjölk.
Har du yoghurten ordentligt kyld kan den hålla upp till 10 dagar efter bäst före-datum. Kika bara så det inte bildas mögel kring öppningen, i så fall bör du slänga hela förpackningen. Ost Ost har lång hållbarhet så länge du förvarar den i kylen. Om du upptäcker mögel är det bara att skära bort, men ta ytterligare någon centimeter för säkerhets skull.
Har du mycket ost över som börjar sjunga på sista refrängen går det utmärkt att riva och frysa in – det är perfekt att ta fram när du gör pizza, lasagne eller paj. Matlådan Har du en matlåda i kylen som du är osäker på om du bör äta eller inte? Tillagad och upphettad mat håller normalt 5–7 dagar i kylskåp.
Hur länge håller tagliatelle?
Tips och info – Finns i affären: Bland pasta. Färsk pasta finns i kyldisken. GI tips: Välj fullkornsalternativen. Koka inte för länge för då blir GI högre. Hållbarhet och förvaring: Förvara färsk pasta svalt i kylskåp, håller sig upp till 6 veckor, se bäst före datum. Torkad pasta förvaras torrt i rumstemperatur och brukar hålla flera år, se bäst före datum. Ersätt med: Vanlig spaghetti, makaroner eller annan pasta. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Ris, potatis, pasta |
Hur länge håller pastasås?
Zeta Pastasås Classico
Förpackningsstorlekar | 400 g |
---|---|
Förvaring och hållbarhet öppnad förpackning | Öppnad förpackning håller en vecka i kylskåp. |
Näringsdeklaration per 100 g | Energi 180 kJ, 43 kcalFett 1,7 gVarav mättat fett |