Hur Länge Håller Upptinat Kött I Kylen?
25 maj, 2017 Nötkött håller 6-12 månader i frysen, men det är ingen fara att äta köttet efter ytterligare några månader. Smaken kan dock vara något förändrad då. Upptinade styckdetaljer som förvaras i kylen har en hållbarhet på 3-5 dagar, upptinad köttfärs håller sig ett dygn i kylen.
Contents
Kan man tina kött i kylen?
Tina aldrig kött i kylen – En vanlig missuppfattning är att kött eller köttfärs ska tinas långsamt i kylen. Glöm det! När du tinar köttet långsamt bildas nämligen stora iskristaller som trasar sönder cellväggarna i köttet. Köttet kan då bli torrt och tråkigt.
Kan man tina kött och frysa igen?
Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.
Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna. Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.
När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.
Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen. Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.
Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.
- Fläskkött: 4 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
- Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
- Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.
- Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
- Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
- Oberoende – Du kan lita på oss
- Från 59 kr/mån
- Du kan avsluta när du vill.
: Så länge håller maten i frysen
Får inte frysas efter upptining?
Publicerades: 3 Okt 2015, 11:30, Uppdaterades: 7 Mar 2018, 10:48 1 av 3 Det är helt okej att frysa om mat flera gånger, så länge det inte är skämt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 3 Även färdigmat kan frysas igen – om du tinade den rätt från början. Foto: Svenska Dagbladet/TT
3 av 3 När maten väl är tinad bör den inte stå i kylskåpet för länge innan du äter den. Foto: TT NYHETSBYRÅN Trodde du att upptinad mat aldrig kan frysas igen? Det kan den, men du måste göra på rätt sätt. – Föreställningen att du inte kan frysa redan upptinade livsmedel igen är en myt, säger dietisten Tina Hanes, till New York Times.
- Enligt henne är det helt säkert att frysa om i princip allt, så länge det tinas ordentligt – alltså i kylskåpet och inte bara framme i rumstemperatur.
- I så fall kan du frysa om allt från rått kött och kyckling till fisk och skaldjur.
- Men också frukt, grönsaker bröd och kakor.
- Det viktigaste är alltså hur man tinar maten och då gäller det att ha lite framförhållning och tina det i kylskåpet.
Du ska aldrig tina något i rumstemperatur eller med varmt vatten. – Bakterier gillar, precis som vi, när det är varmt och förökar sig snabbt vid rumstemperatur. Upptining på diskbänken är inte säkert och du ska aldrig göra det, säger Hanes till New York Times,
Hur länge håller mat i avstängd frys?
4. Maten i kylskåpet och frysen börjar fara illa – Tillgången till livsmedel blir också hotad under ett längre strömavbrott. Butikerna stänger sina dörrar relativt fort. Belysningen i affärerna slocknar om de inte har tillgång till reservenergi. Säkerhetsbelysningen och butikens personal visar vägen för kunderna till den dörr som går att öppna inifrån manuellt.
- Tminstone en eller fler av kassorna är vanligtvis utrustade med en ackumulator så att de kunder som redan står i kö kan betala för sina uppköp.
- Om man får belysning genom fönstren eller med hjälp av batterilampor kan butikerna hålla öppet i cirka en halv timme.
- Supermarketarna kan hålla öppet med hjälp av reservenergi i ungefär 4 timmar.
Strömlösheten förorsakar också problem med matlagningen och med förvaringen av livsmedel. Du kan tillreda mat utan ström på en gasspis, i en vedugn eller grilla ute om du har dylika redskap till ditt förfogande. Du kan också värma mat i ett spritkök på ett brandsäkert underlag.
- Var då noggrann med vädringen.
- Maten håller sig kall i kylskåpet i ett par timmar efter att strömmen har gått.
- I frysen hålls maten fryst i minst ett dygn om du inte öppnar dörren i onödan.
- En bra isolerad och välfylld frys håller maten fryst i upptill 2 dygn.
- Om strömavbrottet fortsätter är det bra att börja med att äta den mat som du förvarar i kylskåpet.
Supermarketarna kan fungera med reservenergi i max 4 timmar. Håll dig med ett litet förråd av mat som håller. Det kallas hemberedskap att ha en egen matreserv hemma. Hemberedskap innefattar utöver mat och dryck också andra dagligvaror. Hemberedskap betyder också att du klarar dig hemma ett tag i fall du blir sjuk och inte kan ta dig till butiken.
Hemberedskap innebär att man gör förberedelser för att i en krissituation kunna klara sig själv en tid. Ofta innebär det att man utan samhällets stöd ska kunna täcka sitt eget och familjens basbehov under 72 timmar, alltså tre dygn. Beredskapen betyder alltså inte att du behöver ha ett lager av mat hemma utan att varorna används och återanvänds hela tiden.
Du kan planera det så att din egen hemberedskap innehåller produkter som du annars också använder. Bild: Annukka Palmén Väisänen/Yle trafik,information,katastrofberedskap
Kan man frysa oxfile två gånger?
Vad gör man om den frysta köttbiten är för stor för att tillagas hel? Går det att tina köttet, dela det och frysa in det igen? Fråga : Jag har en hel älgfilé i frysen. Tyvärr är den alldeles för stor för att tillagas till bara vår familj. Nu undrar jag om det går att först tina den så att den kan delas och därefter frysa in ena halvan igen.
- Blir köttet förstört då? Svar : Det fungerar utmärkt och bör inte vara några problem.
- Mitt tips är att du tar fram köttet från frysen och låter det ligga kvar i sin täta förpackning i kallt vatten eller i rumstemperatur ungefär en till två timmar.
- Då hinner filén tina så pass att den går att skära/såga igenom med en rejäl kniv, typ en brödsåg, utan alltför mycket besvär.
Läs mer : Hur lång tid tar det att tina kött? Köttet bör inte tina helt utan ha en frusen kärna kvar. Då släpper det inte så mycket vätska, och den kvarvarande biten behåller sin kvalitet. Förpacka väl och frys in filébiten direkt!
Kan man frysa om tinad mat?
5. Upptinad mat går inte att frysa om – Falskt. Det är en seglivad myt att det inte går att frysa om redan upptinad mat. Faktum är att det går alldeles utmärkt! Det är däremot viktigt att du har framförhållning, och tinar upp maten långsamt i kylskåpet.
- Bakterier trivs nämligen i rumstemperatur och därför ska fryst mat alltid tinas upp i kylskåp.
- Älla: Christina Karlsson, dietist och mat- och hälsoexpert *** För att vi människor ska kunna fungera behöver vi inte bara mat, vi behöver också stanna upp och pausa ibland.
- Det gör att vi skapar en bättre balans mellan aktivitet och återhämtning, en förutsättning för prestation.
Vill du läsa mer om varför pauser under arbetsdagen är så viktiga? Ladda ner vår rapport! : 5 myter om fryst färdigmat
Är det farligt att värma mat i micro?
Mikrovågsugn Mikrovågsugnar värmer mat och dryck med hjälp av mikrovågor. När ugnen stängs av eller luckan öppnas upphör mikrovågorna. Då finns inga mikrovågor kvar, varken i ugnen eller i det som har värmts upp. Mikrovågor används för att snabbt värma upp mat och dryck.
- Om kroppen utsätts för starka mikrovågor värms den också upp, vilket kan vara skadligt.
- En mikrovågsugn är dock konstruerad så att mikrovågorna upphör så fort ugnsluckan öppnas.
- Det finns inte heller några mikrovågor kvar i maten eller drycken efter att ugnen stängts av.
- En mikrovågsugn läcker alltid en viss mängd mikrovågor.
De läckta mikrovågorna är dock svaga så länge mikrovågsugnen är hel och du följer bruksanvisningen. Det finns därför inga kända strålskyddsrelaterade risker med normal användning av mikrovågsugn.
Använd inte mikrovågsugnen om luckan är skadad, skev eller på annat sätt har deformerats. Då finns risk för att mikrovågor läcker ut. Låt en reparatör undersöka den innan du börjar använda den igen.