Hur Länge Kan Bröd Vara I Frysen?
3. Hållbarhet för bröd i frysen – Fryst bröd kan förvaras i upp till 6 månader. För att du inte ska glömma bort brödet, använd Toppits ® Foodsaver-app, om du glömt bort brödet påminner appen dig när det är dags att äta brödet innan det är för sent.
Contents
Hur vet man om fryst bröd är dåligt?
Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker. När man känner tydligt att maten härsknat är det allra bästa att inte äta den. Bär, grönsaker och bröd kan bli torrt samt få sämre färg och konsistens vid en lång frysförvaring.
Hur länge kan man ha vetebröd i frysen?
Infrysning bröd, frystid bröd (Så fryser man bröd, Så tinar man bröd, Frystider bröd) Frysa bröd kan man göra, men kvaliteten försämras påtagligt. Läs mer > Brödets åldrande. Retrogradering (tillbakabildning) är en kemisk reaktion som överför ämnen till enklare molekylär struktur. Stärkelse i bland annat bröd och potatis som upphettats och sedan kylts ner retrograderar (läs mer > Stärkelse). Mjukt bröd retrograderar sakta men säkert med tiden, brödet hårdnar och blir smuligt. Kyla påskyndar processen, brödet åldras snabbare i kylskåp än i rumstemperatur. I synnerhet gäller detta vetemjölsbröd. Försök har visat att vetebröd som förvarats i kylskåp i 20 timmar känns lika gammalt som bröd som har förvarats i rumstemperatur i 75 timmar. Läs mer > Dagens eftersmak. INFRYSNING BRÖD
Frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg. Nybakat bröd som fått kallna klarar frysning bäst. Att frysa veckogammalt bröd är tämligen lönlöst. Grovt rågbröd som kavring och råglimpor bör först ligga och mogna någon dag innan de fryses. Fettrikt bröd som småkakor härsknar lätt och kan inte lagras någon längre tid. Skiva gärna matbröd innan infrysning. Förpacka lämpligtvis i dagsportioner. Mjukt bröd läggs i fryspåsar. Tryck ut luften ur påsar och förslut väl. Småkakor i burk. Tårtor kläs in i aluminiumfolie och läggs i kartong. Skriv datum på paketen.
LAGRINGSTID FRYST BRÖD
Matbröd 6-12 månader. Vetebröd 6 månader. Finbröd som wienerbröd, sockerkaka, småkakor 3 månader. Tårtor och bakelser 1 månad.
TINING AV FRYST BRÖD
Tina i rumstemperatur bör oftast ske med brödet kvar i förpackningen. Bröd med knaprig skorpa tinas utan förpackning. Brödskivor tar cirka 30 minuter att tina, vitt bröd och mindre matbröd 1-2 timmar, större matbröd upp till 8 timmar. Vetelängd 2 timmar. När brödet tinat bör det tas ur sin förpackning som oftast är fuktig innuti för att inte börja mögla. Låt lufttorka en stund och lägg in i ny torr påse. Tina i ugn är lämpligt för lätta bröd med spröd skorpa. Småbröd cirka 5 minuter i 200°C, större bröd i 5-10 minuter 175°C. Se kommentar Uppfräschning nedan. Tina i micro på upptiningsläget är lämpligt för mindre mängder. Tina brödet utan förpackning, gärna på hushållspapper.1-5 minuter beroende på mängd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11
: Infrysning bröd, frystid bröd
Hur länge kan man ha bullar i frysen?
Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.
Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna. Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.
När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.
Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen. Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.
Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.
- Fläskkött: 4 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
- Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
- Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.
- Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
- Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
- Oberoende – Du kan lita på oss
- Från 59 kr/mån
- Du kan avsluta när du vill.
: Så länge håller maten i frysen
Hur vet man att bröd är gammalt?
Hembakat bröd håller i en vecka men blir dessförinnan torrt och tråkigt. Hur vet jag att brödet går att äta? Släng mögligt bröd. Annars kan du lita på lukt och smak.
Hur länge kan man spara köttfärs i frysen?
4. Hållbarhet för köttfärs i frysen – Fryst köttfärs, oavsett om det är magert eller fett, kan förvaras i upp till 3 månader. Efter upptining måste färsen stekas, grillas eller på annat sätt tillagas tillräckligt länge för att vara säker på att alla eventuella bakterier försvinner. Malet kött tinas med fördel i kylen – detta tar längre tid, men det är det säkraste sättet att tina det på.
Kan man äta fryst mat som gått ut?
Går det frysa in livsmedel på sista förbrukningsdag? Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren garanterar att ett livsmedel kan ätas utan fara för hälsan. Livsmedelsbutikerna har inte så många dagar på sig att sälja livsmedel med sista förbrukningsdag, därför händer det att dessa varor allt som oftast är prisnedsatta.
Men om man nu inte vill laga till dem direkt, kan man då frysa in varan på sista förbrukningsdag och äta den vid ett senare tillfälle? Det generella svaret på den frågan är ja. Enligt Livsmedelsverket kan du frysa in ett livsmedel på sista förbrukningsdag och tina upp och äta det senare. Däremot ska du inte ha livsmedlet i frysen under en längre tid på grund av att det riskerar att härskna.
Det man också bör tänka på är att se till att upptiningen sker på ett bra sätt så att livsmedlet inte blir dåligt under upptiningstiden. Har du dessutom möjlighet att tillaga livsmedlet innan du fryser in det, är det alltid bättre.
När blir bröd dåligt?
Hur länge brödet förblir färskt kan bero på vilken typ av bröd det är. Ett grovt rågbröd kan hålla ganska länge, medan en ljus limpa kan bli torr redan dagen efter att den har bakats. Visste du att surdegsbröd behåller fukt bättre än bröd bakat med vanlig jäst? Hur brödet förvaras spelar även det en stor roll.
Varför ska man inte ha bröd i kylen?
Bröd blir torrt av att stå i kylskåpet. Förvara i rumstemperatur eller frys. Vitlök som står i kylskåpet börjar till sist gro, då blir den seg och mjölig. Förvara den torrt, mörkt och svalt, gärna i skafferi.
Hur länge klarar sig kanelbullar i frysen?
Rekommendation för hur länge du kan förvara mat i frysen: –
Matbröd kan frysas i 6-12 månader Mjuka kakor och bullar med mycket fett bör inte förvaras längre än 3 månader i frysen. Frukt och bär kan förvaras i frysen upp till 12 månader. Grönsaker och svamp – även dessa kan förvaras upp till 12 månader Färs, chark och rökta varor (exempel köttfärs) upp till 3 månader i frysen Magra fiskar (torsk) kan vara i frysen mellan 6-12 månader Feta fiskar (lax) kan vara i frysen mellan 2-4 månader Fläsk (griskött) upp till 6 månader Magert kött (fileer eller vilt) upp till 12 månader Fetare kött (högrev av nöt) upp till 6 månader Färdiglagad mat mellan 3-6 månader
: Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch
Hur länge klarar sig jäst i frysen?
Hur länge håller jäst i frysen? – Om den färska jästen har blivit lufttätt inpackad, är jästens hållbarhet upp till ett halvår utan att kvaliteten går förlorad. Om den förvaras i frysen ännu längre, finns det en risk att den förlorar sin jästkraft. Har din jäst legat i frysen i mer än sex månader eller vill du vara helt på den säkra sidan att du kan göra en perfekt jästdeg med den? Med ett enkelt test, kollar du om din jäst fortfarande är användbar.
Vad händer om man fryser jäst?
Kan man frysa jäst? – Det korta svaret är “det beror på”. Färsk jäst är en levande organism som egentligen inte mår så bra av att frysas. Det beror på att vattnet i jästcellerna expanderar vid infrysning, vilket kan få cellerna att sprängas. Därför avråder kronjäst på sin hemsida från att frysa in färsk jäst och istället köpa torrjäst om man vill ha längre hållbarhet. Dock finns det gott om experimentella hemmabagare som har testat att frysa färsk jäst – och de rapporterar om att det visst funkar; i alla fall om jästen inte har legat så länge i frysen. Så summan av kardemumman är att du kan frysa jäst, åtminstone ett tag, men att det inte är att rekommendera för bästa bakresultat.
Hur tinar man fryst bröd bäst?
Frysa in och tina upp – så blir brödet som nytt igen Idag klockan 14 stänger vi Solhaga Stenugnsbageri och öppnar först igen om fem dagar. Redan nu är arbetet igång med att tvätta och måla, för vi ska hinna med att renovera så mycket som det bara går under några intensiva dagar.
Det är sju år sedan vi målade inför öppningen, och nu behövs det verkligen ett lyft. Så här dags på förmiddagen brukar det vara degar på bordet, men nu är det täckt med målarpapp. Nelli och Rosa har redan börjat med taket ovanför bakbordet medan Anima tar hand om butiken. Själv ska jag strax lägga andra lagret linoljefärg på de nya hyllorna till butiken.
Där gör vi om så att fler ska kunna sitta och fika bekvämt. Att vi och många andra hantverksbagerier väljer att stänga för semester eller renovering exakt den här tiden är ingen slump. Vid nyår är det många som ska starta nytt liv med träning och dieter, och ingen har väl någonsin hört en hälsoguru rekommendera bröd och bullar inför bikinisäsongen.
- Den kommande veckan brukar vår försäljning vara som lägst på hela året.
- Men så kommer semlorna in i bilden och efter ett par veckor har de flesta glömt sina nyårslöften.
- Men hur överlever man då när ens favoritbageri har stängt så länge? Ja, antingen bryter man ihop, bakar själv, eller också kanske man masar sig iväg till affären och köper bake-off eller färdigskivat industribröd i påse.
Det finns även ett fjärde alternativ – man förbereder sig genom att köpa färska bröd och frallor som man genast fryser in hela i plastpåse. Det var under julen jag utvecklade den här metoden, jag ville ha färskt bröd varje dag men vara helt ledig från allt bakande.
Det här tipset gäller ljusare bröd som du vill äta med krispig skorpa. De grova bröden brukar jag tina långsamt i plastpåse i rumstemperatur. Tänk på att börja processen minst 40 minuter innan brödet ska ätas. Ta det hela brödet direkt ur frysen, sätt in i en kall ugn. Stäng luckan. Sätt värmen på 180°C varmluft och en klocka på 20 minuter.
Observera att tiden kan variera något mellan olika ugnar. Efter 20 minuter är brödet såpass varmt utanpå att det fått sin krispiga skorpa tillbaka, men inkråmet är fortfarande fryst i mitten. Därför behöver brödet ligga en stund för att det yttre ska svalna och det inre tina upp.
- Efter sådär 20 minuter är det som nybakt, och jag tycker faktiskt att det står sig riktigt bra även till dagen efter.
- När de stora bröden tas ut kan du sätta in frallorna i 180°C varm ugn i cirka 5–10 minuter.
- Inte för länge, för de ska inte bakas en gång till, bara värmas.
- Samma sak där, de får gärna ligga en stund för att mitten ska tina.
Ingen anledning till panik alltså, det gäller helt enkelt att ladda frysen i tid. Jag hoppas kunna blogga dagarna framöver, men wordpress protesterar och säger att jag har laddat upp maximalt med bilder och att det helt enkelt är stopp. Ska försöka ordna detta, för jag vill ju gärna att ni ska få följa vår stora make-over.
Vad händer med gammalt bröd?
Vad gör man med gammalt bröd? – Om brödet blivit lite gammalt kan du pensla det med vatten och vira in det i aluminiumfolie. Efter tio minuter i ugnen (180°) smakar det som nybakat igen! Om vetebullarna blivit hårda och tråkiga kan du doppa dem i mjölk och grädda dem i ugnen ett par minuter, då blir de som färska. Läs fler tips för gammalt bröd nedan!
Varför ska man inte frysa om bröd?
Publicerat onsdag 7 juli 2010 kl 19.57 I “Veckans fråga” svarar Per-Olof Hegg på Lunds Universitet och matskibenten Lisa Förare Winbladh på frågor om matkemi. Varför mjuknar inte mina linser fastän jag kokat dem jättelänge? Lisa Förare Winbladh svarar: Bönor, linser och ärtor har ett bäst före-datum, precis som andra livsmedel och de ska inte förvaras för varmt, helst vid 4 grader bara.
Förvaras de för varmt sker det strukturomlagringar och kemiska reaktioner så att till exempel svårlösliga pektater och ligniner bildas. Har linsen förvarats för fuktigt kan den visserligen snällt suga åt sig vatten vid blötläggning, men ändå inte mjukna vid kokning, har den förvarats för torrt kan det vara omöjligt att ens blötlägga den.
Ett gammalt husmorsknep är att tillsätta bikarbonat i kokvattnet så att den basiska miljön bryter ner fibrerna i linser och gör att den går att koka. Men det blir ofta slemmiga linser och bönor och inget att rekommendera. Varför skär sig majonnäsen: Lisa Förare Winbladh svarar: En majonnäs är en så kallad emulsion, vilket betyder att fettdroppar svävar runt i en vattenfas utan att krocka med varandra och smälta ihop.
- Vattenfasen i det här fallet kommer från äggulan som alltså innehåller vatten.
- Men för att majonnäsen ska vara slät och fin behövs också ett emulgeringsmedel som finns i äggulan.
- Ett emulgeringsmedel är en molekyl med en fettälskande svans, som vänder sig in mot fettdropparna, och en vattenälskande svans, som vänder sig mot vattenfasen.
Emulgeringsmedlet omringar fettdropparna och hindrar dem från att krocka och bilda stora pölar så att såsen skär sig. Om den skär sig kan det bero på att det är för trångt i vattenfasen så att fettdropparna får för lite plats. Då kan man tillsätta litet vatten och vispa ihop det för att rädda såsen.
- Sen ska man komma ihåg att alla ingredienser ska ha rumstemperatur för då fungerar emulgeringsmedlet bäst.
- Och hälla oljan långsamt så att den hinner bilda små droppar.
- Hur kokar man bäst broccoli? Lisa Förare Winbladh svarar: Broccoli kan vara litet knepigt.
- Stjälken på broccolin liksom servicedelen och är klädd i ett tjockt segt skal, litet som “ett blåställ”, medan knopparna är till för fortplantning och därför väldigt “lättklädda”.
För att de ska få samma koktid måste du alltså skala broccolins stjälk ordentligt och sen skära den i mindre bitar. Koka tillsammans med buketterna i lättsaltat vatten. Gör sen inte som en del kockar, det vill säga släng broccolin i iskallt vatten. Ta istället broccolin precis innan den är genomkokt och häll upp den i ett durkslag och låt den ånga av.
- Då förblir den varm och suger åt sig bra av en god dressing.
- Ska man lägga bröd i kylen så att det håller sig längre? Lisa Förare Winbladh svarar: Problemet med bröd är förutom att det torkar när vatten avdunstar, att det sker kemiska förändringar i brödet när det åldras.
- När är ett bröd är nygräddat att stärkelsestrukturen i brödet väldigt stökig, men när det åldras ordnar sig stärkelsen i prydliga kristallina strukturer, och då får det inte plats lika mycket vätska i det, och brödet blir därför torrt.
De här kemiska reaktionerna sker fortare under 8 grader, och därför ska bröd inte förvaras i kylen. Ha brödet framme, eller ha det i en brödpåse eller en brödburk. Och så har vi det här med smaken. När man gräddar brödet får man i ytan en reaktion som kallas för Maillard-reaktion.
- Brödet blir gyllene och får en nötig aromatisk smak.
- Det beror på att fetter, kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra under väldigt höga temperaturer, och då bildas hundratals olika aromatiska ämnen.
- Men de här ämnena är lättflyktiga och försvinner snabbt.
- Ett tips är därför att rosta gammalt bröd så man får en ny Maillard-reaktion, och brödet blir gott igen! Ska man marinera kött inför grillningen eller inte? Lisa Förare Winbladh svarar: Den viktigaste ingrediensen i en marinad är saltet.
De små natriumjonerna tränger in i köttet via osmos, och luckrar upp proteinerna så att de blir litet geléaktiga och det gör att köttet kan binda vatten bättre. Köttet blir inte torrare och det lilla vatten som tränger ut är försumbart jämfört med de stora vätskeförlusterna som sker vid tillagningen.
Fläskkött ska helst marineras minst ett dygn i förväg, till exempel med en ljus soja med litet ingefära i. Nötkött däremot, ska saltas ungefär en kvart innan, för att inte förstöra myoglobinet, alltså det som gör köttet rött. Det är nämligen myoglobinet som ger köttet dess karakteristika smak. Det går bra att till exempel klappa in saltet och andra kryddor och göra en torr marinad.
När jag steker kött blir det torrt och tråkigt. Vad ska jag göra? Per-Olof Hegg svarar: Om man ska steka kött på ett tekniskt korrekt sätt ska man ta hänsyn till både konsistens och smak. Men detta görs på två olika sätt. Ska man bygga upp en konsistens på köttet så att det blir saftigt och gott ska man allra helst använda ugnen på låg effekt, och låta köttet stå där länge.
- Ju lägre temperatur och ju längre tid desto bättre.
- Det är tyvärr hemskt opraktiskt eftersom det kan ta flera timmar för köttet att bli lagat.
- Men det är en innertemperatur på 60-70 grader man eftersträvar, för att det är temperaturen då proteinerna i köttet förändras.
- När de förändras bildar de en gel eller en spindelnätsstruktur, som binder in vattnet.
Vid 60-70 grader håller köttet som mest vatten och är alltså saftigt. Gör man som de flesta recept och sätter ugnen på 225 grader kommer vattnet i köttet att försvinna snabbt. Det är som att tvätta en skjorta vid 90 grader när tvättanvisningen säger 40.
- Öttet krymper och blir torrt.
- För att få fram smaken kan man lägga köttet på stekpannan efter att det varit i ugnen, eller en kort stund på grillen.
- Då får man den bruna färgen och lite brända smaken som kallas maillardreaktion. Med t.ex.
- Oxbringa är det ett helt annat tillvägagångssätt.
- Det måste man koka i flera timmar för att bryta ner kollagenet, alltså fiberproteinet eller bindväven i köttet.
Det är det som är segt, och bildar gelatin när det kokats. Har man exempelvis kokat dillkött i flera timmar och sätter in det i kylen blir det som en aladåb när man tar ut det igen. Det är beviset för att köttet är mört. Varför ska man inte frysa om mat som en gång varit tinad? Per-Olof Hegg svarar: Det finns två skäl till det här.
- Det ena är bakteriologiskt och det andra är konsistensen, eller hur man upplever mat när man tar det i munnen.
- Det bakteriologiska skälet är det viktigaste.
- Om man fryser och tinar om vartannat sker det hela tiden en tillväxt av mikroorganismer i livsmedlet, och om man gör det för många gånger blir livsmedlet otjänligt.
Det andra rör alltså konsistensen. Där får man skilja på olika livsmedel beroende på hur mycket vatten de innehåller. Bröd t.ex. är inga problem att tina och frysa om, där påverkas konsistensen knappt, och det är heller inga större bakteriologiska problem.
- Däremot om man tinar och sen fryser om en fisk eller kött blir det sämre och sämre resultat ju fler gånger man gör det.
- Det är både bakteriologiska problem och konsistensproblem.
- Orsaken till att konsistensen blir sämre är att iskristallerna tar sönder cellväggarna i köttet.
- När man tinar en fryst kyckling t.ex.
brukar den släppa vätska, eller droppa helt enkelt, så köttet förlorar alltså en del av vattnet. Skulle man tina och frysa om det ett par gånger så skulle det bara bli ett torrt skinn kvar. Livsmedel som innehåller mycket vatten är speciellt dåliga att frysa om, de förlorar lätt konsistens.
Fisk är ett typexempel på en vara som fungerar bäst färsk. Vad är umami? Per-Olof Hegg svarar: Umami har sitt ursprung i Japan och har kallats en femte bassmak som kompletterar de andra fyra (surt, sött, salt och beskt). Men det har diskuterats om det verkligen är på det här sättet. Smaken består kemiskt av glutamat eller glutaminsyra.
Skulle man beskriva hur den smakar kan man säga köttsmak eller kinesisk soja. Glutamat används mycket i det asiatiska köket, och är en huvudkomponent i t.ex. kinesisk soja. Glutamat framställdes av en japansk kemist i början på 1900-talet och kallas på japanska för ajinomoto som betyder översatt “ursprunget till smak”, vilket visade på vikten för den här smaken i åtminstone Japan.
Frågan om den är en femte bassmak eller inte är oklart mellan olika vetenskapsmän. Det finns dåliga vetenskapliga bevis. Hur kan man bäst tillreda grönsaker så att de innehåller så mycket vitaminer som möjligt? Per-Olof Hegg svarar: Vitaminer är en grupp av livsmedelskomponenter där vissa är vattenlösliga och andra är fettlösliga.
Det är grundproblematiken när man ska tillreda grönsaker. Vid kokning kommer vissa av de vattenlösliga vitaminerna att komma ut i kokvattnet. Slår man sen ut kokvattnet förlorar man vitaminer på det sättet. Om man steker grönsaker i mycket olja kommer vissa av de fettlösliga vitaminerna hamna i oljan, och i likhet med kokning förlorar man de vitaminerna om inte oljan tags tillvara på.
Kan man äta bröd efter utgångsdatum?
Vad betyder bäst-före-märkningen? Inom EU finns en märkningslagstiftning som innebär att vissa livsmedel ska märkas med bäst-före-dag. Syftet är att visa hur länge ett livsmedel förväntas behålla sin kvalitet. Det handlar alltså inte om hur länge det är säkert att äta något.
- Just bröd är en produkt som många gånger är fullt ätbar även efter att det har passerat bäst-före-datum.
- Är brödet mögligt ska man givetvis inte äta det, men ofta slängs det helt i onödan.
- Därför är det viktigt att lukta, titta, känna och smaka på brödet innan man kastar det.
- Dessutom finns det mycket man kan göra med ett bröd som inte är dåligt, utan bara blivit torrt.
Välkommen till Pågens konsumentforum! Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får. Du kan antingen söka i sökfältet eller leta i respektive kategori.
Hittar du det inte eller undrar något annat så får du gärna ställa din egen fråga, så återkommer vi med svar! Vi svarar under kontorstid och har stängt på helger och röda dagar. – Om du inte hittar svar på din fråga i vårt Frågeforum, skicka oss din fråga eller ring oss på Konsumentforum på telefon 020-740 600,
Öppettider mån-fre kl.10.00-12.00
Berith Information- och hållbarhets chef Sanna Konsumentkontakt Salla Alexia Information projektledare Pågen Konsumentforum
: Vad betyder bäst-före-märkningen?
Kan man äta bröd som gått ut i datum?
Många av oss kanske inte känner oss säkra på huruvida vi kan avgöra om en matvara är dålig eller inte bara baserat på lukten eller utseendet. Detta är såklart ett problem eftersom det resulterar i att mycket mat som fortfarande är fräsch slängs i onödan. Så här är åtta livsmedel du kan äta trots att de passerat utgångsdatum i de flesta fall, skriver Metroxpress.1. Rågbröd och pitabröd Om det fortfarande smakar som vanligt så är det självfallet inga problem, även om datumet gått ut. Och om det är lite mögel i ena änden men inte i den andra så är det bara att skiva brödet och slänga biten med möglet. Detta för att brödet är så torrt att mögelsvamparna inte sprider sig så lätt.
Om det smakar gott så är det bara köra, men finns det synligt mögel så ska det ut. För till skillnad från brödet så sprider sig mögel snabbt i flytande och fuktiga material. Och du kan inte ta bort det på något sätt. Så även om du hört den gamla skrönan att det går att koka om sylt eller marmelad för att få bort mögel så stämmer det inte.
När det gäller köttprodukter så är det väldigt viktigt att inte äta något som blivit dåligt eftersom det finns mycket mer dåliga bakterier, så som listeria, i dessa. Och detta gäller även rökta eller torkade köttprodukter.4. Groddade eller gröna potatisar
En potatis som börjat grodda sig kan du lugnt äta. Men gröna potatisar ska du undvika eftersom dessa innehåller det giftiga och bittra ämnet glykoalkaloider som i stora doser kan vara dödligt både för människor och djur. Får du bara i dig lite kan det leda till magsmärtor eller diarré.5. Spirande lök och vitlök
Det är helt okej att äta, det handlar snarare om kvaliteten och att smaken kan ha ändrats, men det är inget som är farligt.6. Mjöl, socker och andra torra kryddor
Mjöl och socker kan utan problem hålla i några år så länge de förvarats torrt och mörkt och inte utsatts för fukt. Det kan dock förlora vissa av sina egenskaper och smaker om de börjar bli gamla. Samma sak gäller kryddor.7. Jäst
Så länge det inte finns något synligt mögel på jästen så är det lugnt att använda den. Jäst är en levande organism och utgångsdatumet är satt för att garantera att den fortfarande ska leva när du använder den. Gammal jäst är dock helt ofarlig att äta, men det kan leda till att ditt bröd eller bakverk inte jäser.8. Ägg
Ägg som gått ut kan du utan problem äta så länge de inte luktar konstigt. Det kan vara bra att knäcka äggen i en skål och lukta på dem för att garantera att de inte är dåliga. Och om det inte luktar så är det säkrast att använda det i mat där det värms upp, skriver Metroxpress,
När blir bröd dåligt?
Hur länge brödet förblir färskt kan bero på vilken typ av bröd det är. Ett grovt rågbröd kan hålla ganska länge, medan en ljus limpa kan bli torr redan dagen efter att den har bakats. Visste du att surdegsbröd behåller fukt bättre än bröd bakat med vanlig jäst? Hur brödet förvaras spelar även det en stor roll.
Varför ska man inte frysa om bröd?
Publicerat onsdag 7 juli 2010 kl 19.57 I “Veckans fråga” svarar Per-Olof Hegg på Lunds Universitet och matskibenten Lisa Förare Winbladh på frågor om matkemi. Varför mjuknar inte mina linser fastän jag kokat dem jättelänge? Lisa Förare Winbladh svarar: Bönor, linser och ärtor har ett bäst före-datum, precis som andra livsmedel och de ska inte förvaras för varmt, helst vid 4 grader bara.
- Förvaras de för varmt sker det strukturomlagringar och kemiska reaktioner så att till exempel svårlösliga pektater och ligniner bildas.
- Har linsen förvarats för fuktigt kan den visserligen snällt suga åt sig vatten vid blötläggning, men ändå inte mjukna vid kokning, har den förvarats för torrt kan det vara omöjligt att ens blötlägga den.
Ett gammalt husmorsknep är att tillsätta bikarbonat i kokvattnet så att den basiska miljön bryter ner fibrerna i linser och gör att den går att koka. Men det blir ofta slemmiga linser och bönor och inget att rekommendera. Varför skär sig majonnäsen: Lisa Förare Winbladh svarar: En majonnäs är en så kallad emulsion, vilket betyder att fettdroppar svävar runt i en vattenfas utan att krocka med varandra och smälta ihop.
- Vattenfasen i det här fallet kommer från äggulan som alltså innehåller vatten.
- Men för att majonnäsen ska vara slät och fin behövs också ett emulgeringsmedel som finns i äggulan.
- Ett emulgeringsmedel är en molekyl med en fettälskande svans, som vänder sig in mot fettdropparna, och en vattenälskande svans, som vänder sig mot vattenfasen.
Emulgeringsmedlet omringar fettdropparna och hindrar dem från att krocka och bilda stora pölar så att såsen skär sig. Om den skär sig kan det bero på att det är för trångt i vattenfasen så att fettdropparna får för lite plats. Då kan man tillsätta litet vatten och vispa ihop det för att rädda såsen.
Sen ska man komma ihåg att alla ingredienser ska ha rumstemperatur för då fungerar emulgeringsmedlet bäst. Och hälla oljan långsamt så att den hinner bilda små droppar. Hur kokar man bäst broccoli? Lisa Förare Winbladh svarar: Broccoli kan vara litet knepigt. Stjälken på broccolin liksom servicedelen och är klädd i ett tjockt segt skal, litet som “ett blåställ”, medan knopparna är till för fortplantning och därför väldigt “lättklädda”.
För att de ska få samma koktid måste du alltså skala broccolins stjälk ordentligt och sen skära den i mindre bitar. Koka tillsammans med buketterna i lättsaltat vatten. Gör sen inte som en del kockar, det vill säga släng broccolin i iskallt vatten. Ta istället broccolin precis innan den är genomkokt och häll upp den i ett durkslag och låt den ånga av.
Då förblir den varm och suger åt sig bra av en god dressing. Ska man lägga bröd i kylen så att det håller sig längre? Lisa Förare Winbladh svarar: Problemet med bröd är förutom att det torkar när vatten avdunstar, att det sker kemiska förändringar i brödet när det åldras. När är ett bröd är nygräddat att stärkelsestrukturen i brödet väldigt stökig, men när det åldras ordnar sig stärkelsen i prydliga kristallina strukturer, och då får det inte plats lika mycket vätska i det, och brödet blir därför torrt.
De här kemiska reaktionerna sker fortare under 8 grader, och därför ska bröd inte förvaras i kylen. Ha brödet framme, eller ha det i en brödpåse eller en brödburk. Och så har vi det här med smaken. När man gräddar brödet får man i ytan en reaktion som kallas för Maillard-reaktion.
Brödet blir gyllene och får en nötig aromatisk smak. Det beror på att fetter, kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra under väldigt höga temperaturer, och då bildas hundratals olika aromatiska ämnen. Men de här ämnena är lättflyktiga och försvinner snabbt. Ett tips är därför att rosta gammalt bröd så man får en ny Maillard-reaktion, och brödet blir gott igen! Ska man marinera kött inför grillningen eller inte? Lisa Förare Winbladh svarar: Den viktigaste ingrediensen i en marinad är saltet.
De små natriumjonerna tränger in i köttet via osmos, och luckrar upp proteinerna så att de blir litet geléaktiga och det gör att köttet kan binda vatten bättre. Köttet blir inte torrare och det lilla vatten som tränger ut är försumbart jämfört med de stora vätskeförlusterna som sker vid tillagningen.
Fläskkött ska helst marineras minst ett dygn i förväg, till exempel med en ljus soja med litet ingefära i. Nötkött däremot, ska saltas ungefär en kvart innan, för att inte förstöra myoglobinet, alltså det som gör köttet rött. Det är nämligen myoglobinet som ger köttet dess karakteristika smak. Det går bra att till exempel klappa in saltet och andra kryddor och göra en torr marinad.
När jag steker kött blir det torrt och tråkigt. Vad ska jag göra? Per-Olof Hegg svarar: Om man ska steka kött på ett tekniskt korrekt sätt ska man ta hänsyn till både konsistens och smak. Men detta görs på två olika sätt. Ska man bygga upp en konsistens på köttet så att det blir saftigt och gott ska man allra helst använda ugnen på låg effekt, och låta köttet stå där länge.
- Ju lägre temperatur och ju längre tid desto bättre.
- Det är tyvärr hemskt opraktiskt eftersom det kan ta flera timmar för köttet att bli lagat.
- Men det är en innertemperatur på 60-70 grader man eftersträvar, för att det är temperaturen då proteinerna i köttet förändras.
- När de förändras bildar de en gel eller en spindelnätsstruktur, som binder in vattnet.
Vid 60-70 grader håller köttet som mest vatten och är alltså saftigt. Gör man som de flesta recept och sätter ugnen på 225 grader kommer vattnet i köttet att försvinna snabbt. Det är som att tvätta en skjorta vid 90 grader när tvättanvisningen säger 40.
Köttet krymper och blir torrt. För att få fram smaken kan man lägga köttet på stekpannan efter att det varit i ugnen, eller en kort stund på grillen. Då får man den bruna färgen och lite brända smaken som kallas maillardreaktion. Med t.ex. oxbringa är det ett helt annat tillvägagångssätt. Det måste man koka i flera timmar för att bryta ner kollagenet, alltså fiberproteinet eller bindväven i köttet.
Det är det som är segt, och bildar gelatin när det kokats. Har man exempelvis kokat dillkött i flera timmar och sätter in det i kylen blir det som en aladåb när man tar ut det igen. Det är beviset för att köttet är mört. Varför ska man inte frysa om mat som en gång varit tinad? Per-Olof Hegg svarar: Det finns två skäl till det här.
Det ena är bakteriologiskt och det andra är konsistensen, eller hur man upplever mat när man tar det i munnen. Det bakteriologiska skälet är det viktigaste. Om man fryser och tinar om vartannat sker det hela tiden en tillväxt av mikroorganismer i livsmedlet, och om man gör det för många gånger blir livsmedlet otjänligt.
Det andra rör alltså konsistensen. Där får man skilja på olika livsmedel beroende på hur mycket vatten de innehåller. Bröd t.ex. är inga problem att tina och frysa om, där påverkas konsistensen knappt, och det är heller inga större bakteriologiska problem.
- Däremot om man tinar och sen fryser om en fisk eller kött blir det sämre och sämre resultat ju fler gånger man gör det.
- Det är både bakteriologiska problem och konsistensproblem.
- Orsaken till att konsistensen blir sämre är att iskristallerna tar sönder cellväggarna i köttet.
- När man tinar en fryst kyckling t.ex.
brukar den släppa vätska, eller droppa helt enkelt, så köttet förlorar alltså en del av vattnet. Skulle man tina och frysa om det ett par gånger så skulle det bara bli ett torrt skinn kvar. Livsmedel som innehåller mycket vatten är speciellt dåliga att frysa om, de förlorar lätt konsistens.
- Fisk är ett typexempel på en vara som fungerar bäst färsk.
- Vad är umami? Per-Olof Hegg svarar: Umami har sitt ursprung i Japan och har kallats en femte bassmak som kompletterar de andra fyra (surt, sött, salt och beskt).
- Men det har diskuterats om det verkligen är på det här sättet.
- Smaken består kemiskt av glutamat eller glutaminsyra.
Skulle man beskriva hur den smakar kan man säga köttsmak eller kinesisk soja. Glutamat används mycket i det asiatiska köket, och är en huvudkomponent i t.ex. kinesisk soja. Glutamat framställdes av en japansk kemist i början på 1900-talet och kallas på japanska för ajinomoto som betyder översatt “ursprunget till smak”, vilket visade på vikten för den här smaken i åtminstone Japan.
Frågan om den är en femte bassmak eller inte är oklart mellan olika vetenskapsmän. Det finns dåliga vetenskapliga bevis. Hur kan man bäst tillreda grönsaker så att de innehåller så mycket vitaminer som möjligt? Per-Olof Hegg svarar: Vitaminer är en grupp av livsmedelskomponenter där vissa är vattenlösliga och andra är fettlösliga.
Det är grundproblematiken när man ska tillreda grönsaker. Vid kokning kommer vissa av de vattenlösliga vitaminerna att komma ut i kokvattnet. Slår man sen ut kokvattnet förlorar man vitaminer på det sättet. Om man steker grönsaker i mycket olja kommer vissa av de fettlösliga vitaminerna hamna i oljan, och i likhet med kokning förlorar man de vitaminerna om inte oljan tags tillvara på.