Hur Länge Räcker Gasol Till Grill?


Hur Länge Räcker Gasol Till Grill
Här hittar du svaren på våra vanligaste frågor. Om du inte finner svar på det du undrar får du gärna maila eller ringa till oss. – Hur mycket gasol får jag transportera i min bil? Som ADR 1.3 utbildning får du transportera 1000 s.k. “riskpoäng” enligt ADR, det innebär ca 333 kilo gasol.Som privatperson får du egentligen transportera hur mycket gasol som helst under förutsättning att det är för privat bruk.

 • An gasolflaskan ligga ner i bilen? Nej det får den inte.
 • Detta pga.
 • Att gasolvätskan få ligger i nivå med säkerhetsventilen och skulle den lätta skulle man få ett utsläpp av gasolvätska istället för gasolgas.
 • Gasolvätska har ett mycket större energiinnehåll än gasol i gasform.
 • Hur räknar jag ut hur mycket gasol en brännare drar i kilo? 1kg gasol innehåller 12,8kW energi.

Dvs, är en brännare på 12,8kW så drar den 1 kilo gasol per timme. Räkneexempel: Min gasolgrill är på 5kW, hur länge räcker en PC5:a? 5/12,8=0,39 kilo gasol per timme. En flaska räcker då ca 13 timmar. Hur länge räcker gasolen? Man behöver veta hur stor effekten är för att kunna räkna ut förbrukningen.

Är din grill på 5kW så räcker en gasolflaska PC5 i ca 13 timmar på full effekt. Oftast grillar man inte på full effekt så mer troligt är att din flaska räcker i över 20 timmar.För att räkna ut hur länge en flaska räcker tar man effekten delat på 12,8 som är energin i ett kilo gasol och får då förbrukning per timme.

Ta sedan antal kilo i flaskan delat på förbrukning per timme. Ex 5/12,8=0,38kg/h.5 kilo i flaskan / 0,38kg/h blir ca 13 timmar. Vad är gasol Gasol ett handelsnamn på en petroleumprodukt som främst består av propan(C3H8) eller butan (C4H10). Propan har en kokpunkt på – 42° C, kan därför användas i mycket sträng kyla.

 • Propan levereras i stål-, komposit- och aluminiumflaskor.
 • Gasolen som Gasolfyllarna säljer innehåller alltid minst 95% Propan.
 • Vilken temperatur kan man nå upp till vid förbränning av gasol? Vid rätt förbränning är temperaturen ca.1900°C.
 • Om man tillsätter till exempel rent syre kan temperaturen nå upp till 2800 °C, detta används till exempel vid skärning i stål.

Vad är gasolens fysikaliska egenskaper? Gasol är tyngre än luft. Det kan innebära att vid ett läckage och dålig ventilation kan gasen ansamlas på låga punkter. En gasolflaska fylls med vätska vid 15° C till endast 82% för att kunna expandera vid en temperaturhöjning.

 • Trycket i flaskan ändras bara av den yttre temperaturen så länge det finns gasolvätska kvar.
 • Detta innebär att det inte går att sätta på en manometer för att se hur mycket gasol det finns kvar.
 • Hur mycket gasol klarar en flaska av att leverera? En gasolflaska kan leverera en viss mängd gasol per timme beroende på omgivningstemperatur och våt yta.

Tumregeln är 1kg/timme. Ex. om en spis förbrukar 2,5 kg/h skall 3 flaskor parallellkopplas. Tar man ut för mycket gasol så hinner inte gasolvätskan att koka av ny gas utan den kyls ner och det bildas frost/is på utsidan av flaskan och trycket sjunker. Tillslut är flaskan trycklös trots att det finns vätska kvar.

Du tror att flaskan är tom, och kanske byter en halvfull flaska. Då blir det väldigt dyrt att använda gasol om du inte är kund hos Gasolfyllarna där du bara betalar för den mängd som fylls på. Varför måste man ha Huv/lock på en del flaskor och andra inte? Lockets funktion är att skydda ventilen om gasolflaskan skulle få en stöt eller falla omkull.

Gasolflaskor som har en krage runt ventilen behöver ej utrustas med lock. Det är ett lagkrav att gasolflaskor som skall ha lock på sig har det under transport. Behöver jag ha tillstånd för att ha gasol hemma? Som privatperson behövs inget tillstånd men det rekommenderas att ha max en P11 inkopplad och en i reserv.

Får jag göra installationen själv? Ja det får du men det är inte alltid rekommenderat, fråga gärna oss så berättar vi hur vi skulle gjort i ditt fall och hjälper dig välja rätt material och produkter. Vad är era priser på gasol? Gasolpriset är uppbyggt av delar. Dessa delar är produkten, energiskatt, koldioxidskatt, transport, ADR avgift och våra egna kostnader i form av till exempel löner, hyror etcetera Priset på produkten styrs av världsmarknaden, skatten bestäms av staten och transporter av våra leverantörer.

Vi försöker ändra våra priser så sällan som möjligt. För att se aktuella priser, se sidan Priser Jag har köpt en spis till min restaurang och behöver gasol, hur går jag tillväga? Kontakta oss så hjälper vi dig med allt ifrån ansökan om tillstånd för brandfarlig vara, utbildning, installation och leverans av gasol.

 1. Vår nya lackbox går på gasol, vem kan hjälpa mig med installation och gasol? Kontakta oss så hjälper vid dig med projektering, ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara, utbildning, dimensionering av rör, utrustning och gasolcistern, driftsättning och förebyggande underhåll.
 2. Vi arbetar i hela Sverige.

Det luktar gasol, vad ska jag göra? Är lukten väldigt påtaglig finns en risk att du kan få en explosiv blandning och prion bör då vara att stänga av gasoltillförseln vid flaskan och vädra så eventuell gasolblandning tunnas ut.För att sedan identifiera vart källan till läckan finns används med fördel läckspray.

Hur länge räcker 11kg gasol?

En P11 innehåller ca 11kg gas, så det räcker ca 7-8 dagar.

Hur länge räcker gasol PK10?

Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Vi var ute i 3 veckor med husbilen förra årets semester och förbrukade inte mer än en pk10 då. Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Brukar inte få en 11 slut på 4-5 veckor på sommaren fast vi har 2 med, räcker ännu en tid sen vi kommit hem.

 • /Leif Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Vi var till Portugal i vintras och stog på camping (el) i 12 veckor och ställplats eller fricamping (gasol) 12 veckor och gjorde av med sammanlagt 4 stycken P 10-flaskor.
 • Använde inte gasol mer än till kylskåp och matlagning.
 • Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Vi var i Kroatien i 4 v förra sommaren.

Ibland el men oftast inte. En p11 räckte gott utan problem. Mycket kvar efter hemkomst. Mvh Claes Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Ett kylskåp som är igång en månad drar ungf en 10-11 kg tub enl min gasollevarantör. Om du använder ström från camping del av tiden är det inga problem att det inte kommer att räcka.

Jag var ute i 4 veckor (Kroatien) hälften ström och den andra gas för kyl och matlagning. Efter hemkomst var vi 10 dagar på Gotland utan strömtillförsel och 10 dagar i Moseldalen också utan ström. Kvar var så det räckte till 3 dagar över Valborg -1.maj men sen var det slut. Så du kan vara helt lugn. Sen går det faktiskt att fylla om du har adapter till flaskan, lönar sig för det är mycket billigare där än hemma.

Per-Åke Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Kör ni kyskåpet på 12 volt eller gasol under färd? Dvs när bilen är igång? Mitt varmvatten går endast på gasol. Någon som vet hur mycket det kan dra per dygn? MVH Dunet Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Nu gör jag det enkelt för mig och frågar rakt av, vilken adapter skall man använda i Kroatien? Johan K.

 • Samma som Tyskland går bra alltså utvändig gänga.
 • Har använt den också i Ungern.
 • Det är så mycket tyskar där så de måste ha möjlighet att fylla deras flaskor om inte annat för ekonomins skull.
 • Per-Åke Sv: Hur länge räcker en gasolflaska PK10? Samma som Tyskland går bra alltså utvändig gänga.
 • Har använt den också i Ungern.

Det är så mycket tyskar där så de måste ha möjlighet att fylla deras flaskor om inte annat för ekonomins skull. Per-Åke Min tanke var precis att en tysk flaska måste vara det absolut mest gångbara i Europa Har en svensk PK10 till grillen som med adapter fungerar som reserv. Handlaren i Tyskland blev förvånad när jag ville ha med/köpa en tysk flaska, har inte blivit idiotförklarad av andra direkt men har sett att folk tycker att det var en dålig idé. : Hur länge räcker en gasolflaska PK10?

Hur länge räcker 450g gasol till grill?

Svaret beror på vad du grillar, hur ofta och ibland även på väderförhållanden. Vi har konstruerat Traveler för att vara bränsleeffektiv. Våra interna tester pekar på att du bör få över två timmars grilltid med en engångsgasolflaska på 450 g.

Hur länge räcker 6 kg gasol?

Dom vanligaste frågorna vi brukar få om gasol. Fråga: Är det lågtryck i de blå camping flaskorna? Svar: Nej det är samma tryck i alla Svenska stål, aluminium och komposit flaskor som det är utbytesystem på. Dessa innehåller Propangas. Fråga: Kan det brinna baklänges in i slangar eller rörsystem? Svar: Nej, om slang eller rör är fullt med gasol kan det inte brinna bakåt.

Fråga: Kan jag byta mina gasolflaskor i Europa?Svar: Både ja och nej, läs mer,Fråga: Vad gör en reduc-ringsventil och när skall jag använda en sådan?

Svar: En reducerings-ventil tar ned trycket från flasktryck till det den är inställd för. Du skall alltid läsa bruksanvisningen för att se till att du väljer rätt tryck och kapacitet. Fråga: Hur ofta skall jag byta slang? Svar: Det finns inte några lagar som säger med vilka mellanrum det skall ske på, men vi rekommenderar att slang som utsätts för solljus byts vartannat år.

 • Övrig slang byts mellan 4-5 år beroende på kondition.
 • Fråga: Hur länge räcker min gasolflaska? Svar: Det beror på vilka apparater som du skall ansluta.
 • Titta på typskylten på din förbrukare, där står hur många gram per timme den tar vid full effekt.
 • Ex: Ett 2 lågigt kök tar 100 g/h per brännare och skall anslutas till en 6 kg flaska.100 + 100 = 200 6000 / 200 = 30 timmar.

Fråga: Hur vet jag hur mycket gasol det finns kvar i min flaska? Svar: Har du en stål eller en aluminium flaska är det endast vikten du kan avgöra det på. Om du tittar på din flaska så är det instansat tara och en siffra, allt över denna siffra är gasol.

 • Dom nya kompositflaskorna är genomskinliga så att du kan se hur mycket det finns kvar.
 • Fråga: Hur ofta skall jag byta kopparrör? Svar: Det finns inte några lagar eller bestämelser på detta men man rekommenderar att byta rör i anläggninar som utsäts för mycket vibrationer (motorbåtar, husvagnar som rullar mycke, mf.l) vart 10:de år.

För anläggningar som har lite mindre vibrationer (segelbåtar mf.l) vart 15:de år, men allt beror på hur röret är klammrat. Fråga: När skall det finnas en klassningsplan? Svar: Det skall alltid finnas på anläggningar som har 3 flaskor eller fler (i vissa fall alltid) och som är tillståndsplitiga och när det krävs tillstånd kan du se i installations katalogen under produkten.

Kan man ha gasol ute på vintern?

Kan gasolflaskor förvaras utomhus under vintern? – Ja. Gasol fryser vid -187 o C, vilket innebär att den aldrig fryser i flaskan.

Hur mycket kostar det att fylla en P11?

269,00 /st.

Hur länge varar 10 kg gasol?

Här hittar du svaren på våra vanligaste frågor. Om du inte finner svar på det du undrar får du gärna maila eller ringa till oss. – Hur mycket gasol får jag transportera i min bil? Som ADR 1.3 utbildning får du transportera 1000 s.k. “riskpoäng” enligt ADR, det innebär ca 333 kilo gasol.Som privatperson får du egentligen transportera hur mycket gasol som helst under förutsättning att det är för privat bruk.

 1. An gasolflaskan ligga ner i bilen? Nej det får den inte.
 2. Detta pga.
 3. Att gasolvätskan få ligger i nivå med säkerhetsventilen och skulle den lätta skulle man få ett utsläpp av gasolvätska istället för gasolgas.
 4. Gasolvätska har ett mycket större energiinnehåll än gasol i gasform.
 5. Hur räknar jag ut hur mycket gasol en brännare drar i kilo? 1kg gasol innehåller 12,8kW energi.

Dvs, är en brännare på 12,8kW så drar den 1 kilo gasol per timme. Räkneexempel: Min gasolgrill är på 5kW, hur länge räcker en PC5:a? 5/12,8=0,39 kilo gasol per timme. En flaska räcker då ca 13 timmar. Hur länge räcker gasolen? Man behöver veta hur stor effekten är för att kunna räkna ut förbrukningen.

 • Är din grill på 5kW så räcker en gasolflaska PC5 i ca 13 timmar på full effekt.
 • Oftast grillar man inte på full effekt så mer troligt är att din flaska räcker i över 20 timmar.För att räkna ut hur länge en flaska räcker tar man effekten delat på 12,8 som är energin i ett kilo gasol och får då förbrukning per timme.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Innehåller Ett Glas Mjölk?

Ta sedan antal kilo i flaskan delat på förbrukning per timme. Ex 5/12,8=0,38kg/h.5 kilo i flaskan / 0,38kg/h blir ca 13 timmar. Vad är gasol Gasol ett handelsnamn på en petroleumprodukt som främst består av propan(C3H8) eller butan (C4H10). Propan har en kokpunkt på – 42° C, kan därför användas i mycket sträng kyla.

Propan levereras i stål-, komposit- och aluminiumflaskor. Gasolen som Gasolfyllarna säljer innehåller alltid minst 95% Propan. Vilken temperatur kan man nå upp till vid förbränning av gasol? Vid rätt förbränning är temperaturen ca.1900°C. Om man tillsätter till exempel rent syre kan temperaturen nå upp till 2800 °C, detta används till exempel vid skärning i stål.

Vad är gasolens fysikaliska egenskaper? Gasol är tyngre än luft. Det kan innebära att vid ett läckage och dålig ventilation kan gasen ansamlas på låga punkter. En gasolflaska fylls med vätska vid 15° C till endast 82% för att kunna expandera vid en temperaturhöjning.

 • Trycket i flaskan ändras bara av den yttre temperaturen så länge det finns gasolvätska kvar.
 • Detta innebär att det inte går att sätta på en manometer för att se hur mycket gasol det finns kvar.
 • Hur mycket gasol klarar en flaska av att leverera? En gasolflaska kan leverera en viss mängd gasol per timme beroende på omgivningstemperatur och våt yta.

Tumregeln är 1kg/timme. Ex. om en spis förbrukar 2,5 kg/h skall 3 flaskor parallellkopplas. Tar man ut för mycket gasol så hinner inte gasolvätskan att koka av ny gas utan den kyls ner och det bildas frost/is på utsidan av flaskan och trycket sjunker. Tillslut är flaskan trycklös trots att det finns vätska kvar.

Du tror att flaskan är tom, och kanske byter en halvfull flaska. Då blir det väldigt dyrt att använda gasol om du inte är kund hos Gasolfyllarna där du bara betalar för den mängd som fylls på. Varför måste man ha Huv/lock på en del flaskor och andra inte? Lockets funktion är att skydda ventilen om gasolflaskan skulle få en stöt eller falla omkull.

Gasolflaskor som har en krage runt ventilen behöver ej utrustas med lock. Det är ett lagkrav att gasolflaskor som skall ha lock på sig har det under transport. Behöver jag ha tillstånd för att ha gasol hemma? Som privatperson behövs inget tillstånd men det rekommenderas att ha max en P11 inkopplad och en i reserv.

Får jag göra installationen själv? Ja det får du men det är inte alltid rekommenderat, fråga gärna oss så berättar vi hur vi skulle gjort i ditt fall och hjälper dig välja rätt material och produkter. Vad är era priser på gasol? Gasolpriset är uppbyggt av delar. Dessa delar är produkten, energiskatt, koldioxidskatt, transport, ADR avgift och våra egna kostnader i form av till exempel löner, hyror etcetera Priset på produkten styrs av världsmarknaden, skatten bestäms av staten och transporter av våra leverantörer.

Vi försöker ändra våra priser så sällan som möjligt. För att se aktuella priser, se sidan Priser Jag har köpt en spis till min restaurang och behöver gasol, hur går jag tillväga? Kontakta oss så hjälper vi dig med allt ifrån ansökan om tillstånd för brandfarlig vara, utbildning, installation och leverans av gasol.

 1. Vår nya lackbox går på gasol, vem kan hjälpa mig med installation och gasol? Kontakta oss så hjälper vid dig med projektering, ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara, utbildning, dimensionering av rör, utrustning och gasolcistern, driftsättning och förebyggande underhåll.
 2. Vi arbetar i hela Sverige.

Det luktar gasol, vad ska jag göra? Är lukten väldigt påtaglig finns en risk att du kan få en explosiv blandning och prion bör då vara att stänga av gasoltillförseln vid flaskan och vädra så eventuell gasolblandning tunnas ut.För att sedan identifiera vart källan till läckan finns används med fördel läckspray.

Vad är billigast el eller gas?

Gasolen populär när elpriserna rusar Allt fler preppar i hemmen med vattendunkar, tändstickor och stearinljus. Det finns en medvetenhet i dag om samhällets sårbarhet. Och när elpriserna skjuter i höjden får alternativa energikällor ett större fokus. Jonas Nyrén är ägare till Svenska gas och gasol, och ser ett tydligt ökat intresse för gasolkaminer.

Höga elpriser och rädslan för plötsliga strömavbrott har fått oss att upptäcka andra energikällor. Att stödelda på vintern med en gasolkamin är bra när det är kallt. – När elpriserna drog i väg vintras, märkte vi av ett ökat intresse för gasolkaminer. Gasol är billigare än el idag, priset motsvarar ca 2,50 kronor per kWh.

Från början användes gasolen bara i uterum, men det är inte fel att ta in den vintertid om man har höga elkostnader, berättar Jonas Nyrén. Skillnaden mellan gasol och infravärme Så vad är skillnaden mellan gasolkamin och infravärme för uterummet, och vad ska man välja? – Uppvärmning med gasol är att föredra eftersom den värmer upp luften i sin omgivning.

Men uterummet bör vara inglasat, annars är det som att elda för kråkorna. Infravärmaren är bättre för ett öppet uterum, då den värmer de som sitter närmast strålningen, säger Jonas Nyrén. Sensorer för säkerhet Om en gasolkamin ska användas inomhus bör rummet vara välventilerat för att undvika för hög koldioxidhalt.

Men de flesta moderna gasolkaminer har sensorer och känner av halten av koldioxid. – De flesta kaminer har tändsäkring och koldioxidvakt. När du eldar använder du syret inomhus som omvandlas till koldioxid. Blir det för hög halt koldioxid stänger kaminen av sig själv.

 1. Och det blir inte heller något sot utan det handlar om ren och fin förbränning, säger Jonas Nyrén.
 2. Välj rätt gasolkamin Det finns två olika varianter av gasolkaminer.
 3. Den ena typen har ett keramiskt element som främst alstrar infravärme.
 4. Den andra varianten är vassare.
 5. Aminen hämtar in kalluft från golvet och sprutar ut varmluft.

Det blir bra luftcirkulation runt kaminen och värmer rummet effektivt. Dessutom kan man ställa in olika temperaturer, så att den sköter sig själv och kan vara på dygnet runt, säger Jonas Nyrén. Stålflaska eller komposit? Kompositflaskan är den populäraste gasolflaskan för hemmet eller stugan.

En fördel är att man kan se gasolnivån och att den har en låg vikt. – Men man ska komma ihåg att om man använder kompositflaskor kan det lukta. Gas är luktfri och därför har man tillsatt ett doftmedel för att upptäcka läckage. Och denna lukt tränger igenom kompositen. Vi rekommenderar därför stålflaska om du ska ha den inomhus, berättar Jonas Nyrén.

Gasol är dessutom en miljövänlig energikälla. Jonas Nyrén berättar om att den gas han säljer är en biprodukt från naturgas och kommer från Nordsjön. – Det kan vara värt att kolla upp men kanske inte alltid så lätt. Fråga leverantören! Gasen kan ha sitt ursprung från råolja.

Hur många brännare behöver man gasol?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Precis som för alla typer av grillar kan det vara utmanande att välja en om du inte vet rätt specifikationer. För att hjälpa dig i din köpprocessen har vi listat några aspekter du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilken gasolgrill du vill ha. Hur Länge Räcker Gasol Till Grill 1. Val av brännare Det finns gasolgrillar utrustade med en, två eller tre brännare. Vilket alternativ som passar dig beror på hur mycket du ska grilla åt gången och hur många olika livsmedel du vill kunna grilla samtidigt. Fler brännare betyder ofta också större grillar, men samtidigt kan du ha olika temperaturer på olika ställen i grillen.

 • Där får du göra en avvägning beroende på hur stor yta du har för gasolgrillen.
 • En brännare Använder en enskild brännare ansluten till ett kontrollvred.
 • Är idealistisk för dig som förbereder en typ av mat åt gången.
 • Ändå bör inte gasolgrillar med en brännare avfärdas som mindre funktionella än andra.
 • Om den är utformad med en stor grillyta kan den slå modeller med både två och tre brännare.

➤ Två brännare En gasolgrill utrustad med två brännare är tidsbesparande. Du kan förbereda olika livsmedel på olika temperaturnivåer samtidigt. Idealistisk för dig som till exempel vill grilla både grönsaker och kött, vilka ofta kräver separata värmenivåer.

Tre brännare För dig som grillar mycket passar en gasolgrill med tre brännare bra då den har samma fördelar som grillar med en och två brännare. Den har ofta även större grillyta och passar således dig som ska förbereda stora mängder mat. Varje brännare har alltid ett särskilt kontrollvred och snabb tändning vilket gör det smidigt att välja vilka brännare som ska vara aktiva och vilka temperaturer de ska ha.

Ju fler brännare du har igång, desto mer gas konsumerar du. ➤ Fler brännare Det finns i dagsläget ännu mer avancerade typer av gasolgrillar som kan ha upp till hela sex brännare. Dessa grillar passar den allra största grillfantasten. Fler brännare ger möjlighet till grillning med fler separata temperaturzoner.

 • Vissa grillar har även praktiska sidobrännare eller kokplattor där du enkelt kan tillreda mat i kastrull, stek- eller wokpanna.2.
 • Val av material Med rätt redskap blir arbetet i trädgården roligare och samtidigt mindre krävande – med andra ord så blir det av! Det första man bör göra är att ta ut samtliga trädgårdsredskap och maskiner för rengöring och inventering.

Trasiga prylar bör givetvis lagas eller slängas. Maskiner och redskap behöver också lite kärlek! Det gör att dem håller längre och presterar bättre. Det andra man bör göra är att fundera kring vilka behov man har i sin egen trädgård och de projekt som ska genomföras.

 • Därefter bör man ha en klarare bild kring vilka redskap och maskiner som behöver inhandlas.
 • Sekatörer, grensaxar och andra manuella redskap bör vässas samt smörjas in med olja vid samtliga rörliga delar.
 • Byt olja i gräsklipparen, slipa och balansera bladen.
 • Behöver ni hjälp är ni varmt välkomna att ringa eller komma förbi vår butik och verkstad.3.

Nödvändiga funktioner Utöver antalet brännare finns det andra nödvändiga funktioner som kan lyfta grillningen avsevärt, det gäller bara att hitta rätt funktioner för ditt ändamål. Här har vi listat några av de viktigaste funktioner en gasolgrill kan ha.

Separat stekbord – Gör det enkelt att steka/woka medan du grillar. Sidobord – Finns både fasta och utfällbara som ger dig plats att ställa ifrån dig tillbehör och redskap. Förvaringsskåp – Alltid bra med förvaring då det kan vara skönt att ha sakerna du behöver nära till hands. Värmehyllor – Brukar vara fastmonterade ovanför grillytan vilket gör att värmen bibehålls om du placerar maten där och den riskerar inte att brännas. Rotisserie-funktion – En funktion som möjliggör grillning med roterande grillspett, mycket populärt! Rökbox – En produkt som kan köpas till. Placeras i närheten av brännaren och fylls med rökspån. Ger en mer rökig smak som liknar den man får av en kolgrill. Inbyggd termometer – Ger dig full koll på matlagningen och du kan uppnå den optimala temperaturen. Flametamers – Fungerar som en skyddsplåt över brännarna. Förhindrar lågorna från att slå direkt mot råvarorna och ger även brännarna skydd från fett och safter. Flyttbar med hjul – En bra gasolgrill är robust och väger en del, då är det extra viktigt att den är utrustad med hjul för enkel förflyttning.

4. Att tänka på kring priset Först och främst bör du fundera på vad du är i behov av. Det finns många värstingmodeller och grillar som vunnit flertalet priser, som är både dyra och kan föda en hel skolklass. Är ni få i hushållet kanske det räcker med en mindre bordsgrill.

Är du en stor grillfantast eller vet om att det kommer att grillas flitigt där hemma så passar däremot en större modell. En generell riktlinje vad gäller priset är att aldrig gå efter de billigaste gasolgrillarna, då de ofta tvingats kompromissa med något. Vanligast är att brännarna är färre och mindre effektfulla på de billigaste, vilket gör att det kan bli svårt att få upp ordentligt med värme.

Det betyder inte att jättedyr modell, det finns riktigt bra gasolgrillar från 2000 kronor och uppåt. Priset styrs främst av antalet brännare samt vilka exklusiva funktioner gasolgrillen kommer med. I övrigt är de bättre modellerna likvärdiga. Redan på 5000 kronors nivån kan du hitta avancerade gasolgrillar med de nödvändigaste funktionerna.5.

 • Glöm inte säkerheten! Att grilla innebär hantering av eld och höga temperaturer.
 • Därför måste en gasolgrill uppfylla vissa säkerhetskrav.
 • Ontrollera alltid att CE-märkning finns, vilken garanterar att produkten genomgått olika tester för säker användning.
 • Du som användare har även ett stort ansvar för att se till så du grillar säkert.

Efter användning ska alltid kranen för gasoltuben stängas av. Kontrollera regelbundet att det inte läcker ut gas någonstans. Detta kan göras genom att blanda såpa och vatten och spruta detta på grillen för att se var det bildas bubblor. Använd grillhandske och se till att gasolgrillen är rengjord och står stabild innan du använder den.6.

You might be interested:  Hur Mycket Pasta Beräknar Man Per Person?

Vad är största fördelen med en gasolgrill? Det finns många fördelar med gasolgrill. Den osar inte lika mycket jämfört med en kolgrill och det är enkelt och smidigt att reglera värmen för att få önskat resultat. Det går även snabbt att sätta igång grillandet; det krävs bara ett knapptryck och ett par minuter för grillen att bli redo. Gasolgrillar passar dessutom bra för att grilla under vinterhalvåret. Var hittar jag gasolflaskor? Gasolflaskor till grillen får du lätt tag i från bensinmackar eller byggvaruhus. Du kan välja mellan större och mindre flaskor samt lättviktsflaskor som är smidiga att ta med. Storleken på grillen, hur stor effekt grillen körs på och så vidare påverkar hur länge en gasolflaska räcker. Ett tips är att se till att det alltid finns två gasolflaskor hemma så att du aldrig blir utan halvvägs in i grillandet. Hur lång är garantitiden för gasolgrillar? Varje märke har sina egna garantivillkor för sina grillprodukter. Det framgår tydligt när du klickar dig in på respektive produkt. Normal garantitid för gasolgrillar brukar ligga mellan 2-5 år, men vissa varumärken är så generösa att de erbjuder hela 10 års garanti,

Med dessa tips och råd hoppas vi att du fortsätter grillresan, utvecklas och anpassar den efter just dina behov. Och kom ihåg att det inte finns en tidsbestämd grillsäsong under året, utan att du alltid kan grilla – oavsett årstid. Våga testa nya saker och lycka till med grillningen! Att ha i åtanke innan köpet! / TIPS TEXT TEXT Copyright © 2022 GardenStore Nordic AB. All rights reserved.

Vad kostar det att fylla en PK10?

FYLLNING GASOL (EXKL FLASKA) TILL PRIMAGAZ PK10

 • Gasol till PK10
 • Gasolfyllning till PK10 gasolflaska, rymmande 10 kg gasol.
 • Så här fungerar det att köpa gasol.

Om du inte har en gasolflaska så behöver du köpa en tomflaska + gasolfyllningen.Men däremot om du har en gasolflaska så tar du med dig din gamla gasolflaska till varuhuset så byter vi in den mot en fylld flaska i samma storlek. Vi byter in flaskor av samma storlek t ex. PK5 mot PK5. Du betalar endast för gasen.

 1. Gasol till PK10
 2. Gasolfyllning till PK10 gasolflaska, rymmande 10 kg gasol.
 3. OBS: För att få en komplett fylld gasolflaska måste du köpa en tomflaska och gasol. Bauhaus återköper endast tomflaskor från Primagaz och i samband med köp av fylld flaska i samma storlek
 4. Teknisk information Gasoltyp: PropanVolym (kg): 10
 5. Se tomflaska för mer info
Mer information

Produktnamn FYLLNING GASOL (EXKL FLASKA) TILL PRIMAGAZ PK10
Artikelnummer 3240663A
Vikt 10.000000
EAN-nr 7330385132106
Netto vikt 10.00
Typ PK10
Varumärke PRIMAGAZ

FYLLNING GASOL (EXKL FLASKA) TILL PRIMAGAZ PK10

Kan en gasolflaska stå i solen?

Grillsäsongen är officiellt invigd, men hur står det egentligen till med utrustningen? Många använder grillar som har några år på nacken. Felaktig hantering av gasol kan leda till otäcka olyckor. “Man ska ha enorm respekt för all hantering och användning av gasol” säger Ifs skadeexpert.

 • Vid bristande säkerhet vid hantering av gas, som exempelvis gasolgrill eller terrassvärmare, utsätter man såväl sig själv som andra för brand- och explosionsrisker, påpekar försäkringsbolaget If.
 • Det är inte så vanligt att det sker en olycka, men konsekvensen av en gasololycka kan bli förödande.
 • Vi har sett allvarliga fall med brandskador på både egendom och person där gas har varit inblandat.

Därför är det extra viktigt att tänka förebyggande vad gäller säkerheten vid användade av gas, säger Mats Larsson, brandman och skadeexpert på If. Torr slang måste bytas ut Alla som inleder grillsäsongen bör först och främst kontrollera slangar och anslutningar noggrant för sprickor och läckor.

 1. Gasolgrillar som står utomhus utsätts för många påfrestningar.
 2. Gasslangar har en begränsad livslängd och måste bytas ut regelbundet.
 3. Stark sol och stora temperaturförändringar torkar gummit.
 4. Det viktigaste du behöver göra är att se till att gasslangen är hel och inte har sprickor.
 5. Ser den torr ut eller har sprickbildning är det dags att byta ut den.

Använd dina sinnen – slangen ska inte pysa och det ska inte heller lukta gasol från utrustningen. Slangen ska inte heller få sprickor när den böjs, säger Mats Larsson. Det är en bra tumregel att alltid kontrollera om det finns läckor varje gång du byter gasolflaska.

– Om du vid grillning känner gaslukt och misstänker att det finns en läcka, stäng genast av gasförsörjningen på gasflaskan. Ta bort alla värmekällor, gå bort från grillen, låt allting svalna och utför vid senare tillfälle läcksökningskontroll med såpavatten, säger Mats Larsson. Såpa-vatten-test En enkel metod för att kontrollera om slang, slangkopplingar och reglage är täta, är att blanda såpa och vatten och pensla på utrustningen.

Genom att applicera såpa och vatten på slangen kan du se var det finns en läcka. Om det finns en läcka kommer det att dyka upp bubblor i tvållösning när du slår på gasen. – Olyckor med gasgrillning inträffar oftast när en person använder en grill som inte har använts på ett tag, eller direkt efter att hen har en nyfylld gasolflaska.

 • Om du är osäker är det lika bra att kontakta återförsäljaren för rekommendationer.
 • Ta inga onödiga risker.
 • Gummislangar är färskvara och torkar efter en tid i solen.
 • Som regel kan du köpa uppsättningar av både slang och regulator i ett, säger Mats Larsson.
 • Det finns inget svar på hur länge en gasslang håller, men det är en bra regel att byta slang ungefär vartannat år.

Produktionsåret ska finnas tydligt markerat, så du vet hur gammal utrustningen är. – Ibland kan en gasslangs livs vara kortare än två år, andra gånger längre. Om grillen är ute hela året kommer slangen och grillen att utsättas för större påfrestningar.

Särskilt starkt direkt solljus och temperaturförändringar under säsongerna påverkar gummits livslängd, påpekar Mats Larsson. Stäng alltid av både gasen på gasflaskan och styrreglaget när du har grillat färdigt. Samma procedur som ovan gäller även för gasolvärmare på terrassen för att undvika allvarliga skador.

Ifs sex tips för säkrare grillning med gasolgrill:

Var försiktig med gasläckor. Luften kan bli explosiv när gas läcker. Håll öppen eld, glödande cigaretter och elektriska gnistor långt borta! Förvara helst gasflaskan utomhus alternativt i ventilerat utrymme. Placera aldrig gasbehållare under marknivå, till exempel i källaren. Gasolgasen (även kallad propangas) är tyngre än luft. Kontrollera regelbundet röranslutningar och slangar för läckor med koncentrerat såpavatten som du penslar på. Bubblor = läckage. Använd endast godkända slangar och utrustning. Byt omedelbart defekta eller spruckna slangar. Håll grill- och gasbehållaren i gott skick. Försök inte reparera skador eller defekter själv. Vid misstänkt skada, kontakta återförsäljaren för rekommendation vad gäller just din produkt. Gasbehållare ska aldrig utsättas för onormal uppvärmning eller stark sol. Behållarna ska alltid stå upprätt.

Ifs tips för säkrare grillning

Låt grillen stå fritt. Ta bort allt lättantändligt material nära grillen innan du tänder. Lämna aldrig grillen utan uppsikt när den är tänd. Håll koll på barn och husdjur så att de inte är för nära grillen. Använd gärna grillvantar för att undvika brännskador. Respektera eventuellt grillförbud och kom ihåg att brandrisken är större när marken är torr och varm. Släck grillen ordentligt

Hos MSB kan du se prognoser och kartor över brandrisken i skog och mark,

Vad kostar det att fylla på gasol?

Alla priser är inklusive moms

Fyll på gasol Tanka LPG
41 kr/kg 16 kr/L

Vad ska man tänka på när man köper en gasolgrill?

Hur Länge Räcker Gasol Till Grill Fördelarna med en gasolgrill är många och en av de viktigaste är att du kan grilla året runt, oavsett väder. De flesta gasolgrillar är utformade för att stå utomhus året runt. Om du är en vardagsgrillare är en gasolgrill perfekt för dig eftersom du tänder den snabbt med en enda knapptryckning och du behöver inte hantera kol och braständare. Hur Länge Räcker Gasol Till Grill Hur Länge Räcker Gasol Till Grill En stor fördel med gasolgrill gentemot kolgrillar är att värmen är mycket jämnare och kan kontrolleras mycket bättre. Temperaturen styrs via en konventionell värmeregulator vilket nästan är som att använda en vanlig ugn med alla bekvämligheter det innebär. Möjligheten att “finlira” och bestämma precis hur köttbitarna ska tillagas ökar väsentligt med en gasolgrill. Gasolgrillar finns också i olika storlekar: Små portabla att ha med på picknick eller campingen. Mellan som har lagom stor plats för måltider till 4-6 personer, eller stora mäktiga gasolgrillar med flera brännare och extrafunktioner. För att nämna nackdelarna med en gasolgrill så är de oftast större och tyngre att flytta. De är också dyrare i inköp. Glöm inte mäta upp platsen du tänkt ställa grillen på så att du inte köper en för stor. En gasolgrill kräver också mer underhåll än en kol- eller elgrill. Under tiden du grillar så rinner fett, köttsaft och matrester ner och det är viktigt att grillen rengörs efter varje grillning. Läs mer om rengöring > Kom ihåg att skydda din grill med ett överdrag när du inte använder den. Hur Länge Räcker Gasol Till Grill Gasolgrillar kan ha många olika typer av brännare och antalet är avgörande för hur mycket du kan reglera värmen. Ju fler brännare, desto bättre möjligheter att få det önskade resultatet. Om det bara finns en brännare på gasolgrillen kan du fortfarande justera temperaturen, men du kan inte använda dig av olika värmezoner. Om du har flera brännare kan du grilla olika livsmedel på olika platser på grillen utan att riskera att någonting bränns eller blir klart för tidigt. Fisk, kött och grönsaker bör alla tillagas med olika temperaturer och tid. Se här vilken vilken innertemperatur köttet bör ha > Hur Länge Räcker Gasol Till Grill

Hur många brännare ska man ha på gasolgrill?

Hur många brännare behöver min gasolgrill vara utrustad med? – Bland gasolgrillarna finns det ett brett urval av storlekar och modeller; från de medelstora med tre eller fyra brännare till de allra största varianterna utrustade med hela sex brännare.

Ju fler brännare desto större grillyta är principen som gäller för majoriteten av modellerna. Med en gasolgrill utrustad med två brännare kan du enkelt grilla indirekt genom att bara tända en av brännarna och grilla på den sidan av gallret där brännaren är avstängd. Om din grill har fyra brännare är alternativen fler – då kan du välja att exempelvis grilla med en, två eller tre brännare avstängda.

Du kan läsa mer om direkt och indirekt grillning i vår artikel om grillmetoder, Hur Länge Räcker Gasol Till Grill

Får man ha gasoltub i huset?

Brandfarliga varor i villa, radhus och fritidshus –

Inomhus i villa, radhus och fritidshus får du, utan tillstånd från kommunen, förvara högst två gasolbehållare som är mindre än 30 liter vardera. Dessa ska förvaras i ett väl ventilerat utrymme. Håll utrymmet fritt från material som lätt brinner, till exempel tyg, papper och kartonger. Du får ha max 60 liter gasol hemma. Om du har behov av att ha mer än detta hemma måste du söka tillstånd hos kommunen. Brandfarliga vätskor och sprayburkar får inte förvaras på vinden. Om du har en välventilerad källare kan du förvara brandfarliga vätskor, brandfarliga gaser och sprayburkar där.

Du får förvara högst två behållare gasol mindre än 30 liter i ett förråd, avskilt från bostaden som är ventilerat och håller brandklass EI 30, vilket betyder att konstruktionen är brandtät och isolerande under 30 minuter. Du får förvara högst två gasolbehållare mindre än 30 liter i vardera (utan tillstånd), brandfarliga vätskor, sprayburkar och tio liter annan brandfarlig gas, till exempel högst fem liter acetylen, i ditt garage om det är ventilerat och brandtekniskt avskilt från bostadsdelen. Om du förvarar brandfarliga varor i ditt garage måste de vara skyddade mot påkörning.

Kan det bli brist på gasol?

Riskerar den att ta slut? – Tillverkarna bedömer att det inte finns någon risk för brist på gasol i Sverige. Däremot har priserna stigit pga inflation och generellt högre energipriser – och prisökningarna riskerar att fortsätta. Som jämförelse kostar en påfyllning av en PK10-flaska (10 kg) just nu 549 kr hos de stora bensinmackarna.

Kan en gasolflaska explodera?

Vätskans ångtryck, eftersom gasol är i vätskefas då den lagras eller transporteras i flaskor för konsumentbruk. Om temperaturen stiger ökar trycket snabbt och redan vid relativt måttliga temperaturer kan det finnas risk för att gasflaskan exploderar.

Kan man elda med gasol inomhus?

Kan man använda gasolkamin inomhus? Det går bra att använda en gasolkamin i vilket rum som helst så länge det är väl ventilerat. Detta beror på att gasolkaminen behöver mycket syre för att fungera optimalt.

Hur många kilo gas är det i en P11?

P11 – 11 kg gasolflaska.

Hur många kg gas är det i en P11?

Beskrivning

Höjd ex skyddskåpa: 59 cm
Ytterdiameter: 30 cm
Totalvikt med gasol: ca 23 kg
Tomvikt: ca 12 kg
Reduceringsventil: 30mbar

Hur länge varar 10 kg gasol?

Här hittar du svaren på våra vanligaste frågor. Om du inte finner svar på det du undrar får du gärna maila eller ringa till oss. – Hur mycket gasol får jag transportera i min bil? Som ADR 1.3 utbildning får du transportera 1000 s.k. “riskpoäng” enligt ADR, det innebär ca 333 kilo gasol.Som privatperson får du egentligen transportera hur mycket gasol som helst under förutsättning att det är för privat bruk.

 • An gasolflaskan ligga ner i bilen? Nej det får den inte.
 • Detta pga.
 • Att gasolvätskan få ligger i nivå med säkerhetsventilen och skulle den lätta skulle man få ett utsläpp av gasolvätska istället för gasolgas.
 • Gasolvätska har ett mycket större energiinnehåll än gasol i gasform.
 • Hur räknar jag ut hur mycket gasol en brännare drar i kilo? 1kg gasol innehåller 12,8kW energi.
You might be interested:  När Kan Man Senast Sätta Potatis?

Dvs, är en brännare på 12,8kW så drar den 1 kilo gasol per timme. Räkneexempel: Min gasolgrill är på 5kW, hur länge räcker en PC5:a? 5/12,8=0,39 kilo gasol per timme. En flaska räcker då ca 13 timmar. Hur länge räcker gasolen? Man behöver veta hur stor effekten är för att kunna räkna ut förbrukningen.

 1. Är din grill på 5kW så räcker en gasolflaska PC5 i ca 13 timmar på full effekt.
 2. Oftast grillar man inte på full effekt så mer troligt är att din flaska räcker i över 20 timmar.För att räkna ut hur länge en flaska räcker tar man effekten delat på 12,8 som är energin i ett kilo gasol och får då förbrukning per timme.

Ta sedan antal kilo i flaskan delat på förbrukning per timme. Ex 5/12,8=0,38kg/h.5 kilo i flaskan / 0,38kg/h blir ca 13 timmar. Vad är gasol Gasol ett handelsnamn på en petroleumprodukt som främst består av propan(C3H8) eller butan (C4H10). Propan har en kokpunkt på – 42° C, kan därför användas i mycket sträng kyla.

Propan levereras i stål-, komposit- och aluminiumflaskor. Gasolen som Gasolfyllarna säljer innehåller alltid minst 95% Propan. Vilken temperatur kan man nå upp till vid förbränning av gasol? Vid rätt förbränning är temperaturen ca.1900°C. Om man tillsätter till exempel rent syre kan temperaturen nå upp till 2800 °C, detta används till exempel vid skärning i stål.

Vad är gasolens fysikaliska egenskaper? Gasol är tyngre än luft. Det kan innebära att vid ett läckage och dålig ventilation kan gasen ansamlas på låga punkter. En gasolflaska fylls med vätska vid 15° C till endast 82% för att kunna expandera vid en temperaturhöjning.

 • Trycket i flaskan ändras bara av den yttre temperaturen så länge det finns gasolvätska kvar.
 • Detta innebär att det inte går att sätta på en manometer för att se hur mycket gasol det finns kvar.
 • Hur mycket gasol klarar en flaska av att leverera? En gasolflaska kan leverera en viss mängd gasol per timme beroende på omgivningstemperatur och våt yta.

Tumregeln är 1kg/timme. Ex. om en spis förbrukar 2,5 kg/h skall 3 flaskor parallellkopplas. Tar man ut för mycket gasol så hinner inte gasolvätskan att koka av ny gas utan den kyls ner och det bildas frost/is på utsidan av flaskan och trycket sjunker. Tillslut är flaskan trycklös trots att det finns vätska kvar.

Du tror att flaskan är tom, och kanske byter en halvfull flaska. Då blir det väldigt dyrt att använda gasol om du inte är kund hos Gasolfyllarna där du bara betalar för den mängd som fylls på. Varför måste man ha Huv/lock på en del flaskor och andra inte? Lockets funktion är att skydda ventilen om gasolflaskan skulle få en stöt eller falla omkull.

Gasolflaskor som har en krage runt ventilen behöver ej utrustas med lock. Det är ett lagkrav att gasolflaskor som skall ha lock på sig har det under transport. Behöver jag ha tillstånd för att ha gasol hemma? Som privatperson behövs inget tillstånd men det rekommenderas att ha max en P11 inkopplad och en i reserv.

 • Får jag göra installationen själv? Ja det får du men det är inte alltid rekommenderat, fråga gärna oss så berättar vi hur vi skulle gjort i ditt fall och hjälper dig välja rätt material och produkter.
 • Vad är era priser på gasol? Gasolpriset är uppbyggt av delar.
 • Dessa delar är produkten, energiskatt, koldioxidskatt, transport, ADR avgift och våra egna kostnader i form av till exempel löner, hyror etcetera Priset på produkten styrs av världsmarknaden, skatten bestäms av staten och transporter av våra leverantörer.

Vi försöker ändra våra priser så sällan som möjligt. För att se aktuella priser, se sidan Priser Jag har köpt en spis till min restaurang och behöver gasol, hur går jag tillväga? Kontakta oss så hjälper vi dig med allt ifrån ansökan om tillstånd för brandfarlig vara, utbildning, installation och leverans av gasol.

 • Vår nya lackbox går på gasol, vem kan hjälpa mig med installation och gasol? Kontakta oss så hjälper vid dig med projektering, ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara, utbildning, dimensionering av rör, utrustning och gasolcistern, driftsättning och förebyggande underhåll.
 • Vi arbetar i hela Sverige.

Det luktar gasol, vad ska jag göra? Är lukten väldigt påtaglig finns en risk att du kan få en explosiv blandning och prion bör då vara att stänga av gasoltillförseln vid flaskan och vädra så eventuell gasolblandning tunnas ut.För att sedan identifiera vart källan till läckan finns används med fördel läckspray.

Hur många liter gasol i en P11?

Flask-informtion,Gasolflaskor

Flasktyp Höjd inkl krage/kåpa Flaskvolym, liter
PA11 615 mm 26,2 l
P6 425 mm 14,3 l
P11 P19 605 mm 790 mm 26,2 l 45,3 l
P45 1235 mm 108 l

Hur mycket el drar en gasolkamin?

Gasolkamin med fläkt ger god värme – Gasol har ett högt värmevärde. Ett kilo propan ger vid förbränning 12,9 kWh. En normalkubikmeter propangas väger ca.2 kg och ger 25,9 kWh. När du använder din gasolvärmare, kamin, så är det absolut bra att du kopplar en fläkt till din kamin.

En fläkt i anslutning till din gasolkamin kommer att fördela värmen bättre i rummet och ge en mjuk värme på en större yta. Du kan använda dig av en elektrisk fläkt eller en fläkt som drivs av värmen som din kamin ger. Gasolvärmare med fläkt är absolut att föredra när du vill ha en riktigt bra och ekonomisk värmekälla både inom- och utomhus.

Det finns en uppsjö med olika fläktar och olika fabrikat både på de elektriska fläktarna eller fläktar som drivs av värmen som alstras. Många köper för enkelhetens skull en elektrisk fläkt som passar till den kamin man inhandlar. Skall du använda en fläkt så se till att den matchar din nya kamin, så du får rätt design och ett snygg them eller vart den än skall stå.

Hur mycket gasol drar kylskåp i husvagn?

Att ha gasol i husvagnen kan göra din campingvistelse mer bekväm eftersom du inte behöver vara beroende av elektricitet på samma sätt. Men gasol kan också orsaka olyckor om den inte hanteras på rätt sätt. Här sammanfattar vi fördelarna men också saker att tänka på när du har gasol i husvagnen. Hur Länge Räcker Gasol Till Grill Gasol är ett bra drivmedel när det kommer till husvagnens saker, men då gäller det att ha koll på hur du ska hantera den! Vi har bland annat pratat med Peter Andersson på Lödde Husvagnar som delat med sig av sina bästa tips på saker att tänka på när det kommer till gasol i husvagn.

 1. Gasol i husvagn – detta gäller Gasol består av de gaserna butan och propan eller en blandning av dess två.
 2. Gasolen kommer i återfyllbara gasolbehållare och har du en husvagn för fritidsbruk får du max ha två gasolflaskor med dig där varje flaska får rymma högt 30 liter.
 3. Gasolflaskorna ska bara vara åtkomliga från utsidan och kunna gå att ta på och av utan verktyg.

Även huvudsavstängningsventilen ska gå att komma åt utifrån. Installationen av husvagnens gasolsystem ska alltid installeras av behörig personal och slangar ska klara en temperatur på 30 minusgrader. Fördelen med gasol i husvagn Att driva husbilens olika hushållsprodukter som spis, kylskåp och kaffebryggare är ett bra alternativ till de eldrivna produkterna.

Med gasol är du inte beroende av tillgång till extern el och du belastar inte heller husvagnens och bilen batteri. Gasol är både billigt, räcker länge och är lätt att fylla på när den är slut – det finns flera platser att göra detta på i Sverige. Vill du ha en ännu mer flexibel campingsemester kan du till exempel köpa ett kylskåp som kan drivas av både el och gasol.

Säkerheten är viktig – se över gasolutrusningen Enligt de stora försäkringsbolagen orsakar gasol i husvagn flera otäcka olyckor varje år. Gasol kan både orsaka brand och explosion, men den största risken är att det uppstår en koloxidläcka. Får du i dig för mycket koloxid kan du bli förgiftad.

 • En gasololycka skadar inte bara dig – är du på en camping utsätter du även de andra campinggästerna för fara.
 • Gasol är osynlig med luktar på ett särskilt sätt och det är svårt att missa en läcka.
 • För att minska risken för olycka behöver du se över din gasolutrustning regelbundet och se till att både tuber och slangar är hela.

Det är också viktigt att installation av de produkter som drivs av gasol är rätt gjorda. Om det görs på fel sätt kan förbränningsgasen gå ut i husvagnen. Ugn, spis och kylskåp får kopplas med slang medan övrig utrustning ska anslutas till ledningar av korrosionsbeständig metall, vilket vanligtvis är koppar.

Med hjälp av ett gaslarm upptäcker du snabbt om en läcka skulle ske. Gaslarmet larmar redan innan gasen har nått den farliga nivån och avger ett skarpt ljud som gör att du kan vidta åtgärder. Det finns modeller som är särskilt anpassade för husvagnens 12 voltsspänning och andra går på batteri. I husvagnen ska det också finnas brandvarnare, brandsläckare och brandfilt,

Detta ska du göra om gasolen läcker Om din gasol i husvagnen läcker ska du snabbt stänga flaskventilen och huvudventilerna till gasolutrustningen. Släck eventuell eld, rök inte och stäng av motorn för att undvika gnistbildning. Sedan är det viktigt att vädra ordentligt innan du går in i husvagnen igen och inte använda utrustningen förrän all gas är borta.

När du har blivit utsatt för ett gasolläckage ska du såklart också byta ut de produkter och tuber som orsakat läckaget. Gör en gasolkontroll var annat år Förut ingick en gasolkontroll med täthetskontrollen för kontakter och ledningar i den obligatoriska besiktningen av husvagnar och husbilar, men detta togs bort 2009.

Däremot rekommenderas att du ändå gör en seriös gasolkontroll, för att du ska få en så trygg och säker campingsemester som möjligt. Ett nyare fordon är oftare inne på service, men har du en äldre husvagn är det många som väljer bort sina kontroller. Gasolkontrollen kan göras som ett tillval i besiktningen och då ingår kontroll av slangar, rörledningar och andra gasolkomponenter.

 • Behörig personal identifierar även skador och förslitningar som kan påverka säkerheten.
 • När kontrollen är klar får du ett märke som du sätter i anslutning till din gasinstallation, men inget rapporteras till någon myndighet utan ansvaret ligger helt på dig som ägare av husvagnen.
 • Att göra en gasolkontroll kostar vanligtvis inte mer än några hundralappar – vilket är en mycket billig livförsäkring.

Så kontrollerar du gasolen på egen hand För att undvika en gasolläcka behöver du även kontrollera din gasolutrusning på egen hand. Vid varje flaskbyte ska packningarna till anslutning- och reduceringsventiler kontrolleras. Alla gasolslangar som utsätts för solljus bör byta vartannat år och övriga slangar ska bytas efter var tredje till femte år.

 1. Reduceringsventilen ska bytas var tionde år och de är märkta med datum så det är lätt att se när det är dags.
 2. Byte av gasol och så länge räcker den När du ska byta eller fylla på gasol är det viktigt att läsa bruksanvisningen ordentligt.
 3. Ta dessutom alltid med dig beskrivningen i husvagnen för att kunna läsa den på nytt vid behov.

Hur länge en gasoltub räcker beror lite vad gasen ska användas till. – En nyare värmepanna drar cirka 250g/h till 450g/h. Detta beroende på väder och vind, hur varmt och kallt det är ute. Ju kallare det är ju mer gas går åt. Ett nyare kylskåp drar cirka 270g/24h till 440g/24 h, beroende på vilken storlek du har på skåpet och om det är varmt eller kallt ute.

 1. I en gasolflaska med 11 kg är där då 11000 g.
 2. Då det gäller gasolförbrukning av spisen med en platta 100g/h, säger Peter Andersson på Lödde Husvagnar.
 3. Gasol och vinterförvaring – detta gäller När vintersäsongen närmar sig är det vanligt att ställa av husvagnen och vinterförvara den.
 4. Det är många som undrar om gasolen kan vara kvar i husvagnen under vinterförvaringen och om gasolen kan bli för gammal.

– Gasflaskan kan stå kvar i fordonet när den inte används på vintern. Tänk dock på att stänga gasolkranen på flaskan. Gasol kan inte bli gammal men däremot måste flaskan provtryckas vart tionde år, säger Peter Andersson på Lödde Husvagnar. Sammanfattande tips om gasol i husvagn Peter Andersson på Lödde Husvagnar sammanfattar vad du ska tänka på när det kommer till gasol i husvagn, för att du ska få en så säker semester som möjligt.

 • Gasolflaskan ska vara fastspänd i gasolkofferten vid färd och den ska vara lättåtkomlig så man lätt kan stänga av gasen vid behov.
 • Det är viktigt att man provtrycker gasledningarna en gång per år och att man då också kollar av gasolslangen.
 • Gasolslangen är en färskvara och den får inte vara torr och där får inte finnas några sprickor.

– Gaslarm som monteras i fordonet är en bra och billig livförsäkring. Hur Länge Räcker Gasol Till Grill Peter Andersson från Lödde Husvagnar delar med sig av sina bästa tips om gasol i husvagn.