Hur Många Bröd Och Fiskar Gav Jesus?


Hur Många Bröd Och Fiskar Gav Jesus
Matteusevangeliet 14:13-34 När Jesus hörde detta, for han med båt därifrån till en enslig plats, där de kunde vara för sig själva. Men folket fick höra det och följde efter honom till fots från städerna. När han steg ur båten, | Svenska Folkbibeln (SFB98) | Ladda ner Bibelappen nu När Jesus hörde detta, for han med båt därifrån till en enslig plats, där de kunde vara för sig själva.

Men folket fick höra det och följde efter honom till fots från städerna. När han steg ur båten, fick han se en stor folkskara, och han förbarmade sig över dem och botade de sjuka bland dem. På kvällen kom lärjungarna fram till honom och sade: “Platsen här ligger ensligt till, och det är redan sent. Sänd i väg folket, så att de kan gå in i byarna och köpa sig mat.” Jesus sade till dem: “De behöver inte gå härifrån.

Ge ni dem att äta.” De svarade: “Vi har bara fem bröd och två fiskar här.” Han sade: “Hämta hit dem till mig.” Sedan befallde han folket att slå sig ner i gräset. Och han tog de fem bröden och de två fiskarna, såg upp mot himlen, tackade Gud, bröt bröden och gav dem till lärjungarna, och de gav dem till folket.

Alla åt och blev mätta, och lärjungarna plockade upp de överblivna styckena, tolv korgar fulla. De som hade ätit var omkring fem tusen män, förutom kvinnor och barn. Strax därefter befallde han sina lärjungar att stiga i båten och före honom fara över till andra sidan sjön, medan han själv sände i väg folket.

Sedan gick han upp på berget för att få vara för sig själv och be. När det blev kväll, var han ensam där. Båten befann sig redan många stadier från land och var hårt ansatt av vågorna, eftersom vinden låg emot. Vid fjärde nattväkten kom Jesus till dem, gående på sjön.

 • När lärjungarna fick se honom gå på sjön, blev de förskräckta och sade: “Det är en vålnad.” Och de skrek, så rädda var de.
 • Men genast sade Jesus till dem: “Var lugna.
 • Det är jag.
 • Var inte rädda.” Petrus sade: “Herre, om det är du, så befall att jag skall komma till dig på vattnet.” Jesus sade: “Kom!” Petrus steg ur båten och gick på vattnet fram till honom.

Men när han såg hur häftigt vinden låg på, blev han rädd och började sjunka. Då ropade han: “Herre, hjälp mig!” Genast räckte Jesus ut handen och grep tag i honom och sade: “Så lite tro du har! Varför tvivlade du?” De steg i båten och vinden lade sig.

Och de som var i båten tillbad honom och sade: “Du är verkligen Guds Son.” När de hade farit över sjön, lade de till vid Gennesaret. SFB98: Svenska Folkbibeln : Matteusevangeliet 14:13-34 När Jesus hörde detta, for han med båt därifrån till en enslig plats, där de kunde vara för sig själva. Men folket fick höra det och följde efter honom till fots från städerna.

När han steg ur båten, | Svenska Folkbibeln (SFB98) | Ladda ner Bibelappen nu

Hur många bröd och fiskar hade Jesus?

Kapitel 28: Jesus ger mat till 5 000 människor Några vänner till Johannes Döparen berättade för Jesus att Johannes hade dödats av kungen. När Jesus hade fått höra det gick han till en plats nära Galileiska sjön för att få vara ensam. Många människor visste var han var. Över 5 000 människor följde efter honom och hoppades att han skulle undervisa dem. Jesus undervisade dem om många saker. Det var dags att äta men de flesta av människorna hade ingen mat. Jesu lärjungar ville att Jesus skulle sända iväg folket till byarna i närheten för att köpa mat. Jesus sade till lärjungarna att se efter om någon hade tagit med sig mat. De hittade en pojke som hade fem bröd och två små fiskar. Jesus bad alla att sätta sig ner. Han välsignade brödet och fiskarna och bröt brödet i bitar. Lärjungarna delade ut maten till människorna. Det fanns mer än tillräckligt för alla. : Kapitel 28: Jesus ger mat till 5 000 människor

Hur gjorde Jesus bröd?

Tillämpning i vår tid – I dag kan vissa tycka att underverket med bröden och fiskarna bara är en gammal berättelse som inte kan tillämpas i vår tid. Men då har de missat poängen med denna mirakulösa berättelse och förstår inte betydelsen av “livets bröd”.

 • Äldste Jeffrey R Holland i de tolv apostlarnas kvorum sade: “Med våra nutida framgångar och finesser kan vi också dra oss tillbaka från det eviga livets nödvändiga bröd.
 • Vi kan faktiskt välja att vara andligt undernärda, avsiktligt hänge oss åt ett slags andlig anorexi.” 2 I Bible Dictionary står det att underverk är “en viktig del av Jesu Kristi arbete.

De är inte bara gudomliga gärningar, utan formar också en del av de gudomliga lärdomarna.” (Se 732, se också Guide to the Scriptures, “Miracle”, s 165.) Underverket med bröden och fiskarna är ett bra exempel på denna definition. Jesus bespisade över 5 000 människor med bara fem bröd och två fiskar — en gudomlig gärning.

 • Han förkunnade att han var “livets bröd” — en gudomlig lära.
 • Med kunskapen om att Jesus Kristus är livets bröd — vägen varigenom alla kan få evigt liv — kommer ett betydelsefullt ansvar.
 • Vi bör sträva efter att hjälpa andra komma till honom och ta del av hans ord, liksom människorna som mättades med bröden och fiskarna.

Våra vänner kanske inte inser att de är andligt hungriga. De kanske försöker bli uppfyllda av många andra saker för att tillfredsställa sin andliga hunger, vilket har till följd att de känner sig frustrerade och vilsna. Låt oss hjälpa dem veta hur de kan bli andligt mätta — genom att komma till Jesus Kristus, livets bröd.

Vad bestod Jesus sista måltid av?

Romerska influenser – Redan 6 f.Kr. hade en stor del av det geografiska område vi idag känner som Libanon, Palestina och Israel blivit delar av den Romerska republiken. I sin forskning om den sista måltiden tror de italienska arkeologerna Generoso Urciuoli och Maria Berogno, att måltiden även kan ha haft romerska inslag.

 • Förutom att studera bibelverser, arkeologiska data samt judiska och romerska skrifter konstruerade arkeologerna två måltider ur Nya Testamentet: bröllopet i Kana, där Jesus sägs ha förvandlat vatten till vin och Herodes Antipas bankett, där Johannes döparen blev halshuggen.
 • De fann att vin, bröd och tzir, d v s en tjock fisksås ingick i bägge måltider.

Fisksås (garum, liquamen, tzir) och kryddat vin (conditum, mulsum) var två delikatesser romarna tog med sig var än de drog fram. Fisksåsen var en smaksättare som kan jämföras med dagens salladsdressing, vinägrett eller ketchup och kryddat vin förgyllde alla tillfällen. Bildtext Jesu sista måltid av Tintoretto. Bild: Yle/Public domain Tintoretto,Jesu sista måltid,måltider,Kristi Lärjungar,lärjungar,bildkonst,bildkonstnärer

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Flaska Vin?

Vilka fiskar äter bröd?

Text och foto: Christian Ottosson, Swedish Anglers / 2600 gram färna tagen på en frilinad brödbit. I metets värld finns det många olika beten precis som inom spinnfiskets värld. Inom metet är det nya dofter och sammansättningar av boilies, pellets och olika sorters vätskor som blir det nya heta! Men sen finns det alltid klassiker som alltid levererar och brödet är ett riktigt klassiskt bete inom metet, likt atomdraget inom spinnfisket.

 • Bröd är ett helt fantastiskt bete att fånga olika arter med och det fungerar också mycket bra till olika metoder.
 • Man kan fiska brödet på ytan efter arter som id, färna och karp men det går lika bra att flötmeta och bottenmeta efter arter som sutare, sarv och mört.
 • Fiskemetoder Att frilina bröd i strömmande vatten är riktigt roligt, häftigt och adrenalinhöjande! Att se brödbiten glida med i strömmen för att i nästa sekund försvinna in i munnen på en glupsk färna eller id är pulshöjande.

Sen är fisket så otroligt enkelt med, det enda som behövs är en enkelkrok i storlek 4–6, gärna en widegape-modell som knyts fast direkt i huvudlinan och sedan tar man en bit av skorpan på en långfranska och fäster på kroken. Sen är det bara att kasta ut och hålla bygeln öppen och låta linan löpa ut när brödbiten driver nedströms. En tunn flätlina runt 0,12 eller en nylonlina runt 0,23 är perfekt. När fisken tar brödbiten så fälls bygeln snabbt och mothugget kan sättas in. Det man behöver tänka på är att se till så man inte har för mycket löslina ute, se till att lyfta linan så den följer med strömmen rätt, då blir det enklare att kroka fisken.

Att flötmeta efter sutare är en riktig sommarklassiker och sutarna gillar bröd. Agna en krok i storlek 8 med en bit bröd med inkråmet som det kallas, vilket är det ljusa fluffiga i ett franskbröd. Ta en bit och platta till den lite och vik sedan runt brödet om kroken och tryck till runt skaftet på kroken.

Då sitter det bra runt kroken men är fortfarande lite lösare runt krokspetsen så man kan kroka sutaren enklare. En vacker sutare som tog en brödbit på lyftmetoden. Den bästa metoden är lyftmetoden när man flötmetar efter sutare. Det finns mängder med förklaringar hur metoden fungerar på nätet så Googla bara Lyftmetoden och man har snart lärt sig hur man tacklar upp. Ett bra flöte är ett wagglerflöte som träs på huvudlinan och kan låsas fast med antingen flötesstopp eller små blyhagel på varje sida om flötet. Då kan man snabbt justera djupet. Bottenmete med bröd är också en klassiker och här kan man utnyttja brödet ännu mer för just bröd är grunden i mäsk som används till nästan allt bottenmete.

Det finns färdiga mäskblandningar att köpa där basen är vanligt ströbröd. Men du kan göra ditt eget mäsk enkelt vilket jag förklarar i slutet av artikeln. Det finns flera sätt att bottenmeta, men det enklaste är ett vanligt paternoster-tackel. Här rekommenderar jag att använda nylonlina eller i alla fall skarva på några meter nylon på sin huvudlina i en tjocklek på ca 0,20.

Klipp av en bit nylon på 0,5 – 1 meter och lägg den parallellt med huvudlinan, sen gör man två öglor bredvid varandra, en från varje lina ca 50 cm upp på huvudlinan. Efter det ska båda linorna genom öglorna fyra gånger, så det blir en 4 turn waterknot som det heter på engelska.

 • Fukta och dra åt, klipp av biten som pekar uppåt mot huvudlinan nära knuten.
 • Nu knyter man fast en krok i änden av huvudlinan och i den delen som är fastknuten i huvudlinan knyter man fast en feederkorg.
 • Här får man justera längden hur långt ifrån man vill ha sin korg från kroken.
 • Metar jag i en insjö brukar jag ha en längd på ca 20 cm från knuten till feederkorgen, då blir det ca 30 cm mellan korg och krok.

feederkorgen fyller man med mäsk och på kroken klämmer man dit en bit bröd som beskrevs vid sutarmete. Ska man fiska sarv kan man med fördel använda sig av skorpan på ett franskbröd istället så lyfter brödet ca 30 centimeter från botten. En fin sarv som tog en bottenmetad brödbit. Utrustning Vid flötmete och frilinefiske fungerar det utmärkt med ett 10 fots haspelspö med en kastvikt på 30–50 gram och en vanlig haspelrulle i storlek runt 2500. Ska man bottenmeta så är ett quivertip-spö att rekommendera, det är ett spö med en väldigt känslig topp som indikerar napp genom att toppen böjer sig när fisken tar upp betet och simmar bort ifrån tyngden, i det här fallet en feederkorg.

 1. Vid bottenmete kan man använda en haspelrulle i storlek 2500–4000.
 2. Sen behövs det ett par banksticks och spöklykor som man kan placera spöt i, inte bara för att slippa hålla i det utan för att det ska bli tydligare att se nappen i spötoppen.
 3. Mäsktips Sen var det där med mäsk som jag skrev tidigare.
 4. Ett riktigt enkelt men otroligt effektivt mäsk är att helt enkelt ta ett ljust bröd och skiva det eller köpa färdigskivat ljust bröd som man brukar rosta till frukost.

Sen skär man bort kanterna på brödet och använder en matberedare för att mala brödet i småbitar. Har man ingen matberedare går det att använda en kniv och skära brödet i små, små bitar, ungefär som när man hackar en lök. Sen lägger man bara det malda brödet i en plastpåse och man har ett fantastiskt bra mäsk till de flesta vitfiskar, både i stilla och strömmande vatten. Väl vid vattnet blöter man upp brödet i påsen lite och sedan fyller man sin feederkorg med det malda brödet och fäster en bit färskt bröd från t.ex. ett grekiskt lantbröd på kroken och snart kommer nappen snabbt och ofta! Är man intresserad eller vill lära sig mer om metet så ska man kolla in: swedishanglers.

Vem uppfann bröd?

Historik – Bröd som bevarats från Pompeji och som blivit svart på grund av vulkanaska. Bröd är ett gammalt livsmedel och har haft en central roll som basföda för människan över hela världen så länge hon varit bofast och brukat jorden. Förutom dess näringsmässiga användningsområde, har brödet varit symboliskt inom religionen,

 1. Brödets historia kan dateras så långt tillbaka som till Mesopotamien mellan 8000 och 6000 f.Kr., då bröd uppfanns genom en vidareutveckling av gröt,
 2. I början var det enbart krossade sädeskorn blandade med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll.
 3. R 2500 f.Kr.
 4. Uppfanns bakugnen i Egypten vilket ledde till att det första syrade brödet kunde bakas, med öl som jäsmedel och vätska.

Bröd blev symboliskt och tjänade tillsammans med gröt och kakor på mjöl som basföda. Brödet blev vidare populärt i antikens Grekland och tillverkades av kornet, Brödet spreds vidare från Grekland till romarriket, där det istället för korn bakades på spelt,

Omkring år 1 fanns i Rom 119 professionella bagare. Det var i dåtidens kloster som bröden utvecklades. I Danmark, på Öland och på Gotland började man under tidig medeltid baka jästa rågbröd, eftersom väderkvarnen etablerats där. Man gjorde så att brödet fick en tjockare skorpa, vilket resulterade i att det tog längre tid innan det började mögla,

Det var under denna tid som kavringen uppstod. I stora delar av Sverige använde man istället skvaltkvarnar, vilket ledde till att man inte kunde mala mjöl hela året utan mest på vår och höst, Det resulterade i sin tur i att man var tvungen att baka bröd med längre hållbarhet.

 • Det var då som knäckebrödet växte fram.
 • Man torkade brödet, gjorde hål i det och hängde det högt för att inte djuren skulle komma åt det.
 • Senare kom en annan revolutionerande upptäckt till Sverige med surdegen,
 • Överbliven gröt, som fått stå i ett par dagar, började fermentera och bilda bubblor.
 • När man då började låta bröden jäsa fick man mjukare och luftigare bröd, särskilt med bröd bakat på vete som gav ett starkt glutennätverk och kunde hålla kvar koldioxidbubblorna.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Innehåller Ett Glas Mjölk?

På 1900-talet förflyttades brödbaket från hemmet till industrierna. Det ändrades också, från att vara ett hantverk som krävde tid, till att bli en industri, I industrierna behövde det gå fort och det som tidigare tog ett par timmar att baka gjordes på betydligt kortare tid genom mer mekaniska processer.

 • Brödet får därför också mindre smak och en mjuk, sockerkaksliknande konsistens, utan skorpa som traditionellt bakade bröd har.
 • Bröd användes länge och används än idag på flera ställen runt Medelhavet, för att doppa i buljonger av olika slag.
 • Detta var även sed i Norden och framförallt så i tider av nöd.

Detta bruk av bröd gjorde buljongen mer näringsrik. Under dessa nödtider uppkom även nödbrödsorter, såsom av bark eller sav, lavutblandat mjöl och liknande. Ett annat sätt var att späda ut brödet med exempelvis blod, på vilket sätt blodpalten skapades någon gång runt 700-talet,

Varför är bröd så gott?

3. Proppat med näring – Ett bra bröd innehåller mycket kostfibrer, vitaminer och mineraler: som B6, järn, koppar, magnesium och zink. Om mjölet som använts är malt ordentligt får man alltså i sig massor av viktig näring. – Ett tips är att fråga efter mjöl och surdeg på bagerier. De har bra råvaror, som de brukar bli jätteglada och stolta över att få sälja, säger Sébastien Boudet.

När började vi äta bröd i Sverige?

Svenska Brödets Historia | Danska Wienerbageriet Konsten att baka ett uppluckrat eller jäst bröd utvecklades i det forntida Egypten för 4 000-5 000 år sedan. Efterhand spred sig bruket att baka bröd längs de gamla handelsvägarna till Europa. Redan några århundraden före Kristi födelse var brödkulturen högt utvecklad i antikens Grekland och i det romerska väldet.

 • Från betydligt senare tid är bevisen på att våra svenska förfäder bakade bröd.
 • Det äldsta bröd man funnit i Sverige är från ca 200 år e Kr, d v s från järnåldern.
 • Fyndplatsen är Helgö i Mälaren och fynden utgörs av små förkolnade kornbullar, liknande våra dagars skorpbullar.
 • Ett annat brödfynd gjordes 1908 vid en utgrävning på Boberget, en fornborg på Vikbolandet i Östergötland.

Det brödet anses vara från 400-talet e Kr och är helt förkolnat genom brand. Till formen är brödet halvsfäriskt med en diameter om ca 7 cm och ca 4 cm tjockt. Brödet har bakats av grovmalt kornmjöl och innehåller grus, som man antar kommer från den handkvarn säden malts i.

Mycket tyder på att detta bröd var ett vardagsbröd på fyndorten vid den här tiden. Eftersom det är ett tjockt ojäst bröd har det troligen gräddats genom att det stuckits ned i askan under glöden i en eldstad eller höljts över med aska och glöd. Ytterligare ett intressant fynd av bröd, som härstammar från vikingatiden (800-1050 e Kr), har gjorts i ett gravfält på Ljunga Backe utanför Söderköping.

Där hittades år 1911 ett förkolnat bröd som till formen liknar en trissa, ca 6 cm i diameter. Det här brödet har bakats av grovmalda åkerärter och tallbark. Även det här brödet innehåller sand, som antas komma från en kvarnsten. Fyndet ger belägg för att ärtor odlades i vårt land redan under vikingatiden och att man framställde barkmjöl. Andra fynd av bröd från vikingatiden visar på stor variationsrikedom rörande brödens form – runda, platta, trissformade och fantasiformade bröd har hittats. Kanske kan form-rikedomen bero på att vikingarna under sina färder kom i kontakt med många andra länders brödkultur.

De fynd av bröd från första årtusendet e Kr som gjorts i vårt land visar att brödkulturen utvecklats på samma sätt som i andra delar av världen. Också här har korn och vatten varit de första ingredienser som använts och tillredningen var den enklast tänkbara. De gamla isländska sagorna talar om bröd “tunga, tjocka och täta av sådor”, som var trälarnas bröd, men också om tunna kakor, “vita av vete” för jarlarna.

Bröd av vete bör dock ha varit en mycket ovanlig företeelse, eftersom någon egentlig veteodling inte förekom i vårt land vid den här tiden. Även om det under första årtusendet e Kr fanns olika sorters bröd i vårt land, så utmärktes de alla av att de var ojästa och bakade för omedelbar konsumtion.

Hur svek Judas Jesus?

Judas Iskariots svek mot Jesus har blivit sinnebilden av förräderiet. Men sålde han verkligen ut sin läromästare för trettio silverpenningar? Var Judas överhuvudtaget en förrädare? Judas Iskariot ger Jesus en kyss (Judaskyss) för att peka ut honom inför ordningsmakten så att han skulle kunna gripas. Ordet “judaskyss” används än idag ofta synonymt för svek.

Hur många lärjungar har Jesus?

De synoptiska evangelierna ger listor på Jesu tolv lärjungar (Matt 10:2-4, Mark 3:16-19; Luk 6:14-16); i alla listor är det Judas namn som kommer sist.

Kan man meta på?

Frilina – Mete med frilina innebär att du inte har något sänke, eller flöte. Bara linan och en krok. Du kan meta på ytan (till exempel med en bit bröd på kroken), på botten, eller mittemellan. När du inte behöver kasta så långt, eller när fisken är skygg och verkar bli rädd för flöten eller sänken kan frilina vara mycket effektivt.

Kan fiskar dricka?

Vad dricker fiskar? Jag har ofta funderat på vad fiskar egentligen dricker, om de över huvud taget dricker. Shutterstock Lästid: 1 Minuter

Fiskar dricker inte i vanlig mening. De tar däremot upp vätska genom födan, via gälarna och genom att befinna sig i vatten. Eftersom fiskar lever i antingen salt- eller sötvatten, är det stor skillnad på hur de tar upp och gör sig av med vattnet. Saltvattenfiskar har en lägre salthalt i sin kropp än i det omgivande saltvattnet. Därför löper de konstant risk att torka ut och måste ta upp mängder med vatten. De blir av med de överflödiga saltet med hjälp av gälarna. Sötvattenfiskar tar å andra sidan upp mer vatten än de behöver och måste hela tiden göra sig av med vatten genom urinen. Ett liv som fisk präglas alltså av att konstant vara tvungen att reglera sin vätskebalans.

: Vad dricker fiskar?

Kan man mata fiskar med bröd?

Brukar ni mata fiskarna. – Kalimera Grekland

/td>

table>

table>

2018-06-06, 13:39
Admin
 • Reg.datum: nov 2004
 • Ort: Karlskrona
 • Inlägg: 33 119

/td> Brukar ni mata fiskarna.med överblivet bröd? Vi gör det. Jag menar förstås inte fiskarna som fiskar fisk.

table>

2018-06-06, 15:02
 1. Reg.datum: feb 2005
 2. Ort: Umeå
 3. Inlägg: 4 292

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Oh ja, på alla ställen där man sitter vi vattnet. Kini på Syros och Chora Sfakion till exempel. Och så roligt att sitta och titta på dom! Birgitta.

table>

2018-06-06, 15:08
Reg.datum: jul 2013 Inlägg: 198

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. I centrum av Kalives finns en liten flod som rinner ut i havet precis vid det hotellet vi bodde på. Detta var 2010 så barnen var bara tre resp. sju år gamla och de tyckte det var hur kul som helst att mata fiskarna med bröd. 🙂

table>

2018-06-06, 15:24
 • Reg.datum: jul 2005
 • Ort: Göteborg
 • Inlägg: 10 813

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Jag är nog lite störd, men jag fick associationer till Luca Brasi och “sleep with the fishes.”

table>

2018-06-06, 18:42
 1. Reg.datum: maj 2015
 2. Ort: Jönköping
 3. Inlägg: 3 385

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Matar fiskarna både i sommarstugan och i Grekland. Tycker det är avstressande och lite kul att titta på firrarna. Idag på båtutflykten här på Skiathos hade någon tyckt att fiskarna skulle ha lite mese och slängt i en halväten macka med skinka. Såg inte så gott ut / Kajja

table>

2018-06-06, 19:22
 • Reg.datum: apr 2008
 • Ort: Mälardalen
 • Inlägg: 2 407

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna.Ja, det gäller dock inte bara överblivet bröd, det kan bli medhavt bröd för förtäring som ryker oxå till förmån för fiskarna. Vid något tillfälle på Kefalonia har jag stått en bit ut i vattnet och matat fiskar ur handen, (under vattnet med brödet i nypan). Det är riktigt häftigt! //Conny

table>

2018-06-06, 19:32
 1. Reg.datum: apr 2008
 2. Ort: Kristianstad
 3. Inlägg: 4 780

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Inte så ofta. Mest av den enkla anledningen att det inte varit så många gånger som vi haft lyckan att sitta riktigt, riktigt, riktigt så nära vatten som dessutom innehåller hungriga fiskar så att det varit möjligt. Men vid ett tillfälle gjorde vi det, och det var i Kamares på Sifnos. Där var det så nära från vårt tavernabord till de små hungriga firrarna så att vi kunde välja att stoppa ner tårna eller att kasta i lite bröd. Gissa om fiskarna blev glada över att vi valde det sistnämnda! Ett annat udda sätt att mata fiskar upplevde vi på Poros för många år sedan. Vi bodde i Askeli och gick dagligen till stranden där. En av de första dagarna där så badade en pappa med sina två små barn. Plötsligt hoppade han till och ropade AJJJJ!!!!!. Efter en stund upprepades det hela ett par gånger och vi skrattade något förundrat. När jag själv klev i vattnet med ett litet sår på skenbenet så förstod jag vad som var orsaken. Ett gäng flitiga små fiskar gick direkt igång med att gnaga i såret. Självklart var det ingen svår smärta men lite förvånad blev man över det lite udda sättet att mata fiskar. Masse

table>

2018-06-07, 10:24
 • Reg.datum: jan 2008
 • Ort: Finland
 • Inlägg: 5 207

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Kan inte säga att vi “brukar”, men när vi var på ett litet besök i Porto Heli åt vi lunch på en trivsam taverna i hamnområdet och där fick de som satt närmast kanten vara på sin vakt så att de inte trillade i havet Och där matade vi fiskar. / Anne

table>

2018-06-07, 18:17
Admin
 1. Reg.datum: nov 2004
 2. Ort: Karlskrona
 3. Inlägg: 33 119

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Citat:

Ursprungligen postat av Masse, och det var i Kamares på Sifnos.

Det är mitt favoritställe att mata fiskar med bröd.

table>

2018-06-10, 18:33
 • Reg.datum: jul 2005
 • Ort: Uddevalla
 • Inlägg: 728

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Visst har vi gjort det! Bland annat från tavernan i Kini på Syros som jag tror Birgitta menar men också i hamnen på Naxos när vi satt ombord på Skopelitis och väntade på avfärd. Det är iof några år sedan nu. MVH zakka

table>

2018-06-10, 19:17
 1. Reg.datum: apr 2008
 2. Ort: Kristianstad
 3. Inlägg: 4 780

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Citat:

Ursprungligen postat av Kalimera Det är mitt favoritställe att mata fiskar med bröd.

Precis där var det! Masse

table>

2018-06-11, 17:28
Admin
 • Reg.datum: nov 2004
 • Ort: Karlskrona
 • Inlägg: 33 119

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Citat:

Ursprungligen postat av zakka Bland annat från tavernan i Kini på Syros

Det är också ett bra matställe.

table>

2018-06-11, 19:18
 1. Reg.datum: jul 2005
 2. Ort: Uddevalla
 3. Inlägg: 728

/td> Sv: Brukar ni mata fiskarna. Visst är det!!! Fick akut längtan dit nu. Har inte varit där på länge. Hm. Skulle behöva jobba mindre och resa mera men den ekvationen går inte riktigt ihop. MVH zakka

Brukar ni mata fiskarna. – Kalimera Grekland

Vilket är Sveriges mest köpta bröd?

LingonGrova – LingonGrova lanseras i början av 1990-talet under namnet Lantgrova. Eftersom det inte gick något vidare i början fanns det planer på att sluta baka brödet. Vi beslutade oss dock för att ge det en chans till och tur var det, för idag är LingonGrova Sveriges mest köpta bröd.

Vad åt man för bröd förr?

Medeltiden och vikingatiden – I början av vår tideräkning fanns det 119 professionella bagare i Rom, Under medeltiden var bagare utpräglade specialistyrken och man bakade antingen vanligt grovt bröd eller det lyxiga vita brödet. I takt med att folks inkomst ökade och med teknisk utveckling av mjölkvarnarna började däremot på 1600-talet allt fler kunna köpa vitt bröd.

I norra Europa var dock grovt bröd av råg, korn eller havre vanligare än bröd bakat på vete. Brödet användes ofta som tallrik eller annan typ av behållare för mat. Under vikingatiden i Skandinavien åt man ojäst, mjukt bröd på korn, som åts direkt efter tillagning. Brödet bakades på stenhäll över öppen eld.

När området kristnades ändrades brödkulturen i och med att munkar kom till Norden, Man började använda sig av bakugnar, och det ojästa brödet blev ovanligare, medan det jästa blev vanligare. På 1800-talet gick en gräns från Bohuslän genom Värmland, Dalarna och på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland,

Vem äter mest bröd i världen?

Asiens bröd – Brödet i Asien äts lite olika beroende på vilket land det handlar om. I Kina är det vanligt att fritera bröd medan brödet som bakas i Indien,, görs det i en tandoori-ugn. Som mest bröd äts det dock i Centralasien och det sägs att Kazakstan och Uzbekistan är de länder som tillagar allra mest bröd varje dag.

Hur många fiskar finns det?

Många olika arter – I dagens fiskfauna domineras sötvattnen av karpar, ciklider, malar och laxkarpar. I havet dominerar de taggfeniga fiskarna, i synnerhet de abborrartade fiskarna. Den artrikaste marina familjen är smörbultarna. Omkring 58% av världens fiskar är marina, medan sötvattensfiskarna står för 41 %.

Hur många fiskar?

När man inte längre kan upprätthålla den kemiska balansen i akvariet så har man alltså för många fiskar. Det betyder att i ett nystartat akvarium på 54 liter kan man ha 2-3 små fiskar som utfodras sparsamt. När nedbrytningsbakterierna etablerat sig ordentligt kan man successivt utöka antalet fiskar.

Varför är bröd så gott?

3. Proppat med näring – Ett bra bröd innehåller mycket kostfibrer, vitaminer och mineraler: som B6, järn, koppar, magnesium och zink. Om mjölet som använts är malt ordentligt får man alltså i sig massor av viktig näring. – Ett tips är att fråga efter mjöl och surdeg på bagerier. De har bra råvaror, som de brukar bli jätteglada och stolta över att få sälja, säger Sébastien Boudet.