Hur Mycket Kalorier Ska Ett Barn Äta?


Hur Mycket Kalorier Ska Ett Barn Äta
Tre energinivåer – De energinivåer som anges nedan för pojkar 10-18 år följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). Energinivåerna är beräknade på gruppnivå och ska inte tolkas som råd för enskilda individer eftersom behovet av energi (kalorier) varierar med ålder, kön, vikt och graden av fysisk aktivitet, och kan också variera från dag till dag.

Pojkar 10–12 år 9,3 MJ (2225 kcal) Pojkar 13–15 år 11,0 MJ (2625 kcal) Pojkar 16–18 år 11,8 MJ (2825 kcal)

För varje energinivå hittar du ett dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på det dokument för den energinivå du är intresserad av och läs mer.

Hur mycket kalorier får man i sig när man äter den sortens livsmedel?

Maten vi äter ger oss energi – kalorier – som vi behöver för att leva och må bra. För mycket energi leder till viktuppgång och för lite leder till viktnedgång. Vissa livsmedel innehåller många kalorier per gram och andra lite. Kort om energi och energibehov Hur mycket energi du som vuxen behöver beror framförallt på tre olika saker:

Ditt basala energibehov, alltså hur mycket energi din kropp gör av med i vila. Matens termogena effekt, det vill säga den energi som behövs för att bryta ner den. Din nivå av fysisk aktivitet, alltså hur mycket du rör på dig.

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Torka Kött?

Man behöver röra på sig och anpassa mängden mat efter sitt behov för att ligga i energibalans. Energibalans innebär att energiintaget via maten motsvarar energiförbrukningen. Om man är i energibalans ligger kroppsvikten stilla. Energi kan mätas i kilokalorier (kcal), ibland förkortat till kalorier.

  1. Energi är ett positivt laddat ord, men det kan också bli för mycket.
  2. Det gäller särskilt om man ofta äter den sortens livsmedel som innehåller mycket energi, det vill säga kaloririka livsmedel.
  3. Exempel på det är bakverk, godis, snacks, feta mejeriprodukter och charkuterier, majonnäs, feta såser och friterad mat.

Många människor får i sig mer kalorier än de gör av med, med övervikt som följd. Andra har svårt att få i sig tillräckligt. Som med så mycket annat gäller: lagom är bäst.

Hur mycket kalorier förbränner en muskulös man på 90 kg?

Kan man själv påverka sitt kaloribehov? – Normalt är vår samlade dagliga kaloriförbrukning fördelad så här:

Ämnesomsättningen i vila utgör omkring 50-70 procent av vår totala dagliga kaloriförbrukning. Matsmältningen står för 5-10 procent av vår dagliga kaloriförbrukning. Fysisk aktivitet står för 20-40 procent av vår dagliga kaloriförbrukning.

Vi kan själva vår ämnesomsättning i vila och hur mycket energi vi lägger på matsmältningen. Men det är speciellt vår fysiska aktivitetsnivå som gör att vi kan öka förbränningen. En hemsjukvårdare förbränner exempelvis mycket mer än en som jobbar på kontor, eftersom hon eller han rör sig mycket mer.

All aktivitet ökar förbränningen i förhållande till att ligga ner helt stilla – även små tics och att trumma med fingrarna. Ju mer du motionerar, desto mer förbränner du. RÄKNA UT: Kolla din kaloriförbränning vid löpning, gång, cykling och 48 andra aktiviteter Det är också med hjälp av målinriktad träning som du kan påverka din ämnesomsättning i vila – nämligen genom att öka din muskelmassa.

Såhär mycket kalorier ska du äta för att bränna fett utan skitsnack!

Kroppen använder mycket mer energi på att underhålla muskler än den gör på att underhålla fett. Kroppen förbränner 13-15 kalorier per dygn på att underhålla 1 kg muskler, medan den bara förbrukar 5 kalorier på att underhålla 1 kg fett. En muskulös man på 90 kg har därför en markant högre ämnesomsättning i vila än en något slappare, lätt överviktig man, som också väger 90 kg.

You might be interested:  Hur Länge Håller Färdiglagat Kött I Kylen?

Matsmältningen har du också möjlighet att påverka. Det är inte “gratis” att smälta den mat vi äter. Speciellt proteiner kräver rätt mycket energi för att omsätta. Forskning visar att kroppen förbrukar 1 kcal på att omsätta 100 kcal fett, 5 kcal på att omsätta 100 kcal kolhydrater och hela 25 kcal på att omsätta 100 kcal protein.

I praktiken innebär det att en proteinrik diet, där du får 25 % av dagens kalorier från proteiner kan öka din förbränning med uppemot 75 kcal om dagen. Helt gratis!

Vad är värdet för kcal och kcal?

Hur räknar man ut hur många kalorier maten ger? – De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer. Tidigare räknade man inte med att kostfibrer gav någon energi, men eftersom de bryts ner delvis i tjocktarmen räknar man numera med att de ger ungefär hälften så mycket energi som andra kolhydrater.

Gram Kilokalorier (kcal) Kilojoule (kJ)
1 gram protein 4 kcal 17 kJ
1 gram kolhydrater* 4 kcal 17 kJ
1 gram kostfibrer 2 kcal 8 kJ
1 gram fett 9 kcal 37 kJ
1 gram alkohol 7 kcal 29 kJ

tillgängliga kolhydrater (glykemiska), det vill säga de som bryts ned i tunntarmen. Energi kan uttryckas både som kilojoule (kJ) och i kilokalorier (kcal). Värdet för kJ har beräknats först, för att sedan räknats om till kcal.1 kJ = 0,239 kcal, 1 kcal = 4,184 kJ