Hur Mycket Okokt Pasta Per Person?


Hur Mycket Okokt Pasta Per Person
Hur mycket pasta per person och portion? Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite. Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är.

Hur Mycket Okokt Pasta Per Person Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.

Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer. Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion.

Hur många gram är 1 dl okokt pasta?

Vad väger pasta? –

Fjärilar, farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Kokt pasta väger 40-45 gram per dl. Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta. Kokta snabbmakaroner väger de 45 gram per dl.

Hur många personer räcker 500g pasta till?

500 g pasta kan räcka till mellan 4 och 8 personer, beroende på vilken typ av pasta det är och vilken tillagning som väljs.

Hur mycket är 100 g kokt pasta?

Har du verkligen koll på vad din mat väger? Publicerad den 21 maj 2016 av MammaFitness Vi kvinnor är bra på att hålla koll på vår egen kroppsvikt och ställer oss gärna på vågen i tid och otid. Men när det gäller att väga maten vi stoppar i oss tenderar många att “höfta” och skarva med dessa mått.

  1. Då blir det fel när du ska följa rekommenderade kaloriintag/energimängd per dag.
  2. Att lära sig äta kontrollerat innebär faktiskt att du måste ha stenkoll på dessa bitar.
  3. Några felmått både uppåt och nedåt kan ställa till helhetsbilden betydligt mer än du tror och du kan gå omkring länge och tro att saker och ting är på ett helt annat sätt än verkligheten.

Till att börja med: Vad har du för hushållsvåg? Om du har köpt en sån där snygg (som jagsorry, Olga) som är dekorativ att ha framme i köket, så är den inte lika perceptiv och känslig för mindre måttenheter som en digital hushållsvåg. Allt under 10 eller 20 gram blir i princip omöjligt att väga.

  1. Så hur ska du ha koll på vad alla såser, oljor, riven ost mm väger? Eller nötter? Vanliga fel man gör i början: • Tror att 1 dl är samma sak som 100 gram, oavsett vilket livsmedel det har att göra med.
  2. Det blir fel, eftersom densiteten av maten påverkar mycket.
  3. Tror att alla ägg är lika stora/väger lika mycket (finns stora skillnader idag med tanke på det breda utbudet av ägg).

• Går på gamla mått och kopierar. Funkar för vissa livsmedel om inget har ändrats, men exempelvis mjöl och gryn har något varierande vikt beroende på hur fuktigt eller torrt det är. • Tänker inte på att många livsmedel väger olika beroende på om de är kokta/tillagade eller råa (couscous väger exempelvis 80 gram per dl men 55 gram per dl i kokt form).

  • • Glömmer bort att räkna med sakerna man “proväter” eller äter i smyg
  • LITEN LATHUND – så mycket väger olika livsmedel och råvaror

GRYN/KLI/RIS/PASTA • Vetemjöl väger 60-67 gram per dl. • Rågmjöl väger 55 gram per dl. • Durumvetemjöl väger 65 gram per dl • Havregryn väger 35 gram per dl. • Bulgur väger 80 gram per dl. • Couscous väger 80 gram per dl. • Vetekli väger 30 gram per dl. • Vetegroddar väger 35 gram per dl.

Havrekli väger 45 gram per dl. • Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl. • Råris väger mellan 85 gram per dl. • Pasta (Fjärilar, Farfalle, Spiraler, Penne, Fussili) väger ca 35 gram per dl okokt pasta (40-45 gram som kokt pasta). • Bönor: grundregeln är att 100 gram okokta bönor ger ca 3 fl kokta. Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta.

NÖTTER MM • Skalade jordnötter väger 69 gram per dl. • Cashewnötter väger 50 gram per dl. • Kokosflingor väger 61 gram per dl. • Mandel väger 46 gram per dl. • Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl. • Pistagenötter (utan skal) väger 65 gram per dl.

Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl. • Solrosfrön väger 62 gram per dl. • Pinjenötter väger 80 gram per dl. MEJERIPRODUKTER • Som regel gäller att 1 dl flytande mejeriprodukt väger runt 100 gram. • Riven ost väger 40 gram per dl. • Riven parmesan eller grana padano väger 50 gram per dl. • En ostskiva väger runt 10-15 gram.

• Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl. • Keso väger ca 100 gram per dl. • Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl. • Glass väger 55-62 gram per dl. KÖTT, FÅGEL & FISK • Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram.

• Oxfilé, en skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram. • Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva. • Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna med 100 gram per portion. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram (med skinn och ben 150-175 gram).

• Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck. • Fisk: räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper fisk med ben. • Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck, flodkräftor 40-50 gram styck. • Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram.

You might be interested:  Vad Ska En Kvinna Äta I Kalorier?

Amerikansk hummer mellan 450-800 gram. • Musslor med skal väger 20-30 gram styck. Räkna med 70% i rensförlust. En serveringsportion ligger på cirka 400 gram (15 stycken). • Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass. Räkna med 60% i rensförlust vid skalning. GRÖNSAKER & ROTFRUKTER • Avokado av medelstorlek väger 150-174 gram.

Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. • Broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. • Blomkål kan väga allt från 300-1000 gram. • En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. • En medelstor potatis väger mellan 85-150 gram. Bakpotatis upp emot 300 gram.

  • Skalar du potatisen kan du räkna bort ca 20% av vikten.
  • Grön sparris runt 15-40 gram styck.
  • Vit, färsk sparris 40-50 gram styck.
  • FRUKT & BÄR • Apelsin av medelstorlek ca 175 gram.
  • Större apelsiner upp emot 300 gram.
  • Banan av medelstorlek ca 150 gram styck.
  • Björnbär, färska eller frysta, väger 3-7 gram styck.1 dl björnbär väger ca 50 gram.

• Blåbär, färska eller frysta, väger ca 60 gram per dl. • Hallon och hjortron, färska eller frysta, väger 2-5 gram styck och 50 gram per dl. • Mango väger mellan 300-400 gram styck. • Päron av medelstorlek väger 150 gram. • Vindruvor väger 10-20 gram styck.

  1. Källor: Livsmedelsverket – Vikttabell 2001, Konsumentverket, Dansukker, Mått om Mat.
  2. Foto iStockphoto

Uppdaterad 2 februari 2022 : Har du verkligen koll på vad din mat väger?

Hur många gram pasta till 4 personer?

Rätt mängd pasta per person: – Restaurangmåttet är 110 gram torr pasta. Om du vill vara lite mer generös hemma kan du räkna med 120 gram. Det där paketet med 500 gr är med andra ord perfekt för 4 till 5 personer.

Hur många dl pasta är 1 portion?

Här är portionsmåtten för torrvarorna – Torrvarorna sväller ganska mycket under kokningen, men här är en riktlinje för de okokta måtten.

Ris: strax under 1 dl ris för en portion.3 dl ris för 4 portioner. Pasta: strax under 100 gram pasta per person.300 gram för 4 portioner. Linser: 0,5 dl för en portion. Mathavre: 0,5 dl för en portion. Quinoa: 0,5 dl för en portion. Bönor och kikärter: 1 dl för en portion.

Portionsstorleken spelar roll beroende på hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Dessa riktlinjer utgår vi från en kvinna på 65 kilo som utövar lättare motion ett par gånger i veckan. Det här är ett enkelt sätt att se till så det inte blir för mycket mat. Men kom ihåg att hungern och energibehovet avgör hur mycket du bör äta också.

Hur många dl är 4 portioner pasta?

Portionsberäkning – Räkna till fyra portioner runt 5-7 dl eller ca 350 gram makaroner – snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla. Man kan räkna att ca 1,7 dl okokta makaroner blir 3,5 dl kokta makaroner vilket är en portion

Hur många räcker 1 kg pasta till?

Hur mycket pasta per person och portion? Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite. Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är.

Hur Mycket Okokt Pasta Per Person Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.

Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer. Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion.

Hur mycket är en lagom portion?

I USA har en del portioner blivit upp till fem gånger så stora jämfört med på 1950-talet. Det finns inte mycket forskning på ämnet från Sverige men vi kan anta att det inte är riktigt lika illa här. Vi vet dock med säkerhet att även våra portionsstorlekar har växt kraftigt de senaste decennierna.

Det uppstår problem när de här allt större portionerna blir det nya normala. Detta kan förklara varför många människor mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon. För att gå upp ett halvt kilo i vikt behöver man konsumera ett överskott på 3500 kcal, vilket inte är särskilt mycket om man slår ut det på ett par veckor.

Väg och mät för bättre koll Begreppet “portion” är ett mycket subjektivt mått som alla har sin egen uppfattning om. I och med att den normala portionen hela tiden växer kan det vara svårt att uppskatta hur mycket en rimlig portionsstorlek egentligen är, och att hålla sig till den mängden.

  • Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör.
  • Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig.
  • En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc.
  • Utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.

De vanligaste problemet är att man lastar upp för mycket spannmålsprodukter på bekostnad av grönsaker. Att äta för stora portioner behöver emellertid inte handla om berg av pasta. Även små variationer som några extra ostskivor varje dag kan göra stor skillnad under en längre period.

  • På många livsmedelsförpackningar definieras det ofta hur mycket en portion är.
  • Tänk dock på att kvinnor, män och barn behöver olika stora portioner.
  • En portion som definieras på paketet är inte alltid lagom för alla.
  • Det kan vara bra att använda mindre tallrikar, skålar och glas.
  • Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.
You might be interested:  När Kan Barn Börja Dricka Mjölk?

Mät upp en korrekt portionsstorlek och lägg på tallriken för att få en känsla för hur en portion bör se ut. Om man tar sig tid att göra det här några gånger utvecklar man snabbt ett mer pålitligt ögonmått. Dryga ut – Trots deras betydelse för hälsan är det många som kämpar med att få i sig tillräckligt med grönsaker.

Grönsaker är inte bara fullspäckade med nyttigheter, de håller även nere kalorimängden i en måltid. De är mycket svåra att överdosera så börja med att fylla tallriken så mycket som möjligt med dem. Även frukt och rotfrukter är bra att fylla ut med. De innehåller förvisso ofta mer kalorier än grönsaker, men även många nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Börja gärna måltiden med att äta grönsaker, till exempel i form av en sallad. Då tar man udden av hungern och äter troligen mindre under resten av måltiden. På restaurang – Det är givetvis också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna när man är ute på restaurang.

Hur många portioner är 250 g pasta?

Hur mäter jag mängden pasta? – Det finns ett trick som är väldigt enkelt att mäta mängden pasta per person, I det här fallet fungerar tricket för den så kallade korta pastaen. Det vill säga makaronerna och dess härledda former. Vi ska lägga torr pasta på tallriken som vi ska äta.

  1. Det mest tillrådliga är att använda en djup tallrik.
  2. Vi lägger till pastan för att täcka botten av den.
  3. Men utan att det staplas upp.
  4. När fonden täcks kommer det att indikera att vi har perfekt mängd för två personer,
  5. Om också ihåg att ett paket med 250 gram pasta kommer att vara mängden för tre personer, ungefär.

Medan de är 500 gram, skulle vi ha tillräckligt med kvantitet för cirka 5 eller 6 personer.

Hur mäter man en portion spaghetti?

Tillagningstid och portionsberäkning av pasta – Olika sorters pasta har olika tillagningstid beroende på volymvikt, något som avgörs av hur tjocka väggar pastan har. Det säkraste kortet är därför att alltid koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Hur ska man räkna kalorier pasta?

Så mycket kaloriter är det i några vanliga rätter –

100 gram lasagne innehåller 117 kilokalorier. En portion på 350 gram innehåller 410 kilokalorier.100 gram omelett som bondomelett innehåller 123 kilokalorier.100 gram ugnsstekt rostbiff innehåller 145 kilokalorier.100 gram inlagd sill innehåller 244 kilokalorier.100 gram inlagd sill i gräddfilsås innehåller 289 kilokalorier.100 gram ca 1 dl gröt som havregrynsgröt eller annan fullkornsgröt innehåller 66 kilokalorier. En portion på 275 gram innehåller 182 kilokalorier.100 gram kokt ägg innehåller 141 kilokalorier. Ett ägg innehåller runt 75 kilokalorier.100 gram stekt bacon innehåller 344 kilokalorier.100 gram falafel (friterad) innehåller 158 kilokalorier. En portion coleslaw på 40 gram innehåller 36 kilokalorier. Stekt och ugnsbakad lax innehåller 177 kilokalorier per 100 gram.100 gram kokta gröna linser 127 kilokalorier.100 gram kokt långkornigt ris innehåller 113 kilokalorier. En portion på 180 gram innehåller 203 kilokalorier.100 gram blandad sushi innehåller 159 kilokalorier. En portion på 200 gram innehåller 318 kilokalorier.100 gram tacofärs innehåller 238 kilokalorier.100 gram stekt hamburgare av blandfärs (utan bröd) innehåller 236 kilokalorier.100 gram ugnspannkaka innehåller 158 kilokalorier. En portion på 225 gram innehåller 356 kilokalorier.100 gram ärtsoppa med fläsk innehåller 85 kilokalorier. En portion på 300 gram innehåller 255 kilokalorier.100 gram pizzasallad innehåller 88 kilokalorier.

Är Bönpasta bättre än vanlig pasta?

3. Är bönpasta nyttigare än vanlig vit pasta? – Ja! Bönpasta gjord på sojabönor eller andra typer av bönor innehåller mer näring, som protein, fibrer och mineraler, än vit pasta av vete.

Varför ska man inte ha lock på när man kokar pasta?

5. Koka kraftigt – Låt pastan stormkoka utan lock, då minskar risken för att den ska klibba ihop.

Hur många dl Fusilli per person?

Tillagning –

Tillagningssätt: Koka
Anvisningar: 1 portion = 100 g okokt pasta Vikt per kartong: 6 kg Antal portioner per kartong = 60 Koktid: 6-7 minuter. Provsmaka! Vid kokning av stora mängder pasta samt vid varmhållning, välj den kortare koktiden. Förkorta ev koktiden ytterligare 1-2 minuter. Portionsanvisningar: Portion Okokt pasta ca 1 100 g 10 1 kg 25 2,5 kg 100 10 kg 1 portion = ca 3,5 dl kokt pasta Koka så här, för bästa resultat: 1. Koka upp rikligt med vatten. gärna 10 l per kg pasta. Tillsätt 0.5 dl salt per 10 l vatten. Om pastan ska varmhållas kan olja tillsättas kokvattnet.1 dl olja per 10 l vatten.2. Häll pastan i det kokande vattnet. Rör om tills det kokar igen.3. Koka livligt. Rör om då och då.4. Tillsätt kallt vatten så att kokningen avstannar. Häll av vattnet.5. Ev skölj eller spola pastan för att motverka hopklistring under varmhållningen. Pasta är alltid godast och bäst nykokt.

Hur mycket vatten till 500 g pasta?

Att koka pasta som i Italien – Koka pastan så att den behåller sin spänst och smak, det som kallas al dente. Att koktiden för pasta anges i intervaller beror på både form och tjocklek. Bästa tipset är att smaka ofta för att få det tuggmotstånd just du gillar,

  1. Fyll en stor kastrull med vatten, beräkna 1 liter per 100 gram pasta.
  2. Mycket vatten gör att pastan inte klibbar ihop,
  3. Dessutom avstannar inte kokningen när du lägger i den kalla pastan vilket ger ett jämnare resultat.  Salta när vattnet kokat upp, annars tar uppkoket längre tid.
  4. Räkna med en halv matsked (10 g) per liter vatten för att få precis rätt sälta.  Rör i pastan emellanåt så att den inte klibbar ihop.  Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet för att få precis rätt tuggmotstånd, det som italienarna kallar “al dente”,
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Ett Ägg?

Under tiden pastan blandas med varm sås fortsätter den nämligen att mjukna något.

Hur mycket blir 1 dl okokta makaroner?

1 Deciliter (dl) Makaroner, pasta motsvarar:

1 dl 1 liten 1 portion
55 g 70 g

Hur många kalorier i 100 g kokt pasta?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 131 Fett 1,05g Kolh.24,93g Prot 5,15g

table>

Det finns 131 kalorier i Färsk Pasta (Kokt) (100 g). Kalorifördelning: 7% fett, 77% kolh., 16% prot.

Hur mycket pasta per person i pastasallad?

Så mycket pasta och potatis till buffén – Har du bara en pastasallad så behöver du 75 g okokt pasta per näsa eller 150 g potatis. Pasta (kokt): 75 g Pastasallad (kokt pasta plus övriga ingredienser): 100 g Kokt potatis: 125 g Potatissallad: 125 g Potatisgratäng: 125 g

  • Hur mycket är 100 gram i dl?

    Vad väger mjölkprodukter? – De flesta mjölkprodukter väger som vatten, d.v.s.1 deciliter väger 100 g, 1 liter väger 1 kg.

    Mjölkprodukt 1 dl, ca g 1 msk, ca g 1 tsk, ca g
    Keso 100
    Mjölkpulver 50 7 2
    Ost, riven 35-40 5-6

    Vad väger 250 gram?

    Vad väger olika grönsaker?

    Medelstor aubergine 300-500 g
    Medelstor avocado (skal + kärna väger 1/3) 150-175 g
    Medelstor broccolibukett 250-400 g
    Liten blomkol 300 g
    Stor blomkol < 1 kg
    Grön slanggurka 350-450 g
    Västeråsgurka 100-150 g
    Isbergssallad (per huvud) 500-700 g
    Medelstor lök 100 g
    Stor lök 200 g
    Knipplök 40-80 g
    1 dl friterad lök 30 g
    1 dl hackad lök 55 g
    Vår/Promärmorötter 50 g
    Medelstor morot 75-100 g
    Medelstor paprika (ca 10% rensas bort) 125-200 g
    Medelstor potatis 85-100 g
    Liten potatis 50 g
    Stor potatis 150 g
    Bakpotatis 300 g
    Purjolök 150-300 g
    Vit färsk sparris 40-50 g
    Grön liten sparris 15-30 g
    Minizucchini 20-25 g
    Medelstor zucchini 300-450 g
    Körsbärstomat 15-20 g
    Plommontomat/medelstor tomat 80 g
    Bifftomat 175-220 g

    Vad väger olika grönsaker?

    Hur många kalorier i 1 dl okokt pasta?

    Hur mycket kalorier är det i pasta? –

    100 gram okokt pasta som spagetti, skruvar, penne, fussili, farfalle, trofie, fjärilar, gnocchi med mera innehåller 360 kilokalorier. En portion pasta på 85 gram innehåller 305 kilokalorier.100 gram okokt tagliatelle innehåller 370 kilokalorier.100 gram kokt pasta med salt innehåller 139 kilokalorier.100 gram kokt fullkornspasta innehåller 161 kilokalorier.100 gram okokt fullkornspasta innehåller 345 kilokalorier.100 gram okokt färsk pasta med ägg innehåller 132 kilokalorier.100 gram okokta nudlar med ägg 377 kilokalorier. En portion snabbnudlar på 175 gram innehåller 179 kilokalorier.100 gram kokta snabbmakaroner innehåller 126 kilokalorier.100 gram pastasås tomatsås innehåller 105 kilokalorier,100 gram carbonara pastasås innehåller 296 kilokalorier.100 gram pesto innehåller 581 kilokalorier.

    Hur många kalorier är det i 1 dl kokt pasta?

    10. Hur många kalorier är det i havregrynsgröt? – 53 kalorier för 100 gram (ungefär 1 dl).

    Hur mycket är 100 gram i dl?

    Vad väger mjölkprodukter? – De flesta mjölkprodukter väger som vatten, d.v.s.1 deciliter väger 100 g, 1 liter väger 1 kg.

    Mjölkprodukt 1 dl, ca g 1 msk, ca g 1 tsk, ca g
    Keso 100
    Mjölkpulver 50 7 2
    Ost, riven 35-40 5-6

    Hur mycket är 150 gram pasta?

    I USA har en del portioner blivit upp till fem gånger så stora jämfört med på 1950-talet. Det finns inte mycket forskning på ämnet från Sverige men vi kan anta att det inte är riktigt lika illa här. Vi vet dock med säkerhet att även våra portionsstorlekar har växt kraftigt de senaste decennierna.

    Det uppstår problem när de här allt större portionerna blir det nya normala. Detta kan förklara varför många människor mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon. För att gå upp ett halvt kilo i vikt behöver man konsumera ett överskott på 3500 kcal, vilket inte är särskilt mycket om man slår ut det på ett par veckor.

    Väg och mät för bättre koll Begreppet “portion” är ett mycket subjektivt mått som alla har sin egen uppfattning om. I och med att den normala portionen hela tiden växer kan det vara svårt att uppskatta hur mycket en rimlig portionsstorlek egentligen är, och att hålla sig till den mängden.

    Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör. Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig. En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc. utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.

    De vanligaste problemet är att man lastar upp för mycket spannmålsprodukter på bekostnad av grönsaker. Att äta för stora portioner behöver emellertid inte handla om berg av pasta. Även små variationer som några extra ostskivor varje dag kan göra stor skillnad under en längre period.

    På många livsmedelsförpackningar definieras det ofta hur mycket en portion är. Tänk dock på att kvinnor, män och barn behöver olika stora portioner. En portion som definieras på paketet är inte alltid lagom för alla. Det kan vara bra att använda mindre tallrikar, skålar och glas. Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.

    Mät upp en korrekt portionsstorlek och lägg på tallriken för att få en känsla för hur en portion bör se ut. Om man tar sig tid att göra det här några gånger utvecklar man snabbt ett mer pålitligt ögonmått. Dryga ut – Trots deras betydelse för hälsan är det många som kämpar med att få i sig tillräckligt med grönsaker.

    Grönsaker är inte bara fullspäckade med nyttigheter, de håller även nere kalorimängden i en måltid. De är mycket svåra att överdosera så börja med att fylla tallriken så mycket som möjligt med dem. Även frukt och rotfrukter är bra att fylla ut med. De innehåller förvisso ofta mer kalorier än grönsaker, men även många nyttiga vitaminer och antioxidanter.

    Börja gärna måltiden med att äta grönsaker, till exempel i form av en sallad. Då tar man udden av hungern och äter troligen mindre under resten av måltiden. På restaurang – Det är givetvis också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna när man är ute på restaurang.