Hur Mycket Potatis Per Person Och År?


Hur Mycket Potatis Per Person Och År
Var äts det mest potatis i landet? – Var i Sverige äter vi mest potatis till lunch eller middag? Och vilken dag i veckan äts det mest potatis? Enligt Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag* finns de flitigaste potatisätarna i Katrineholm och Sollefteå, där nästan varannan måltid består av potatis.

Potatis ska inte vara äldre än 14 dagar från packdatum som finns angivet på förpackningen. På SMAK-märkt potatis är märkt med bäst före-datum. Välj SMAK-märkt potatis som är den enda potatis som är kvalitetstestad. Välj bort blöt, skadad, grön eller mycket skorvig potatis när du plockar lösvikt.

Visste du att varje svensk äter 85 kilo potatis per år? Den obearbetade/färska potatisen står för 46,5 kg per person enligt SJV statistik från 2019. Potatisbullar, bakad potatis, dillstuvad potatis, stuvad potatis, potatisgratäng, hasselbackspotatis, potatispuré, potatiskaka, stekt potatis, friterade pommes, kokt potatis, potatismos, hemlagat potatismos, potatissallad, klyftpotatis, potatisklyftor, raggmunk.

Hur mycket potatis på ett år?

Så mycket grönt äter du – Om du äter blandkost med kött, fisk, och fågel eller proteiner av vegetabiliskt ursprung, men avstår från ris och pasta behöver en vuxen kvinna 145 kilo potatis, rotfrukter och grövre grönsaker per år. En man behöver 187 kilo potatis, rotfrukter och grövre grönsaker per år.

 1. Till grövre grönsaker räknas vitkål, broccoli, bönor, ärter och lök.
 2. Till rotfrukter räknas allt som växer under jord, som kålrot, morot, rödbeta och palsternacka.
 3. Siffrorna nedan hjälper dig räkna rätt.
 4. Beräkningen på 500 kvadratmeter gäller frilandsodling och innefattar utrymme för gångar/mark för maskiner.

Där odlar man ju inte på absolut hela ytan, eftersom man behöver “gåyta”. Alltså står inte plantorna lika tätt som i tex en pallkrage och det är därför mängden blir som den blir. Listan över antal plantor per kvadratmeter är en illustration för hur mycket plats en planta tar (och hur mycket skörd den ger).

Hur mycket mark behöver man för att vara självförsörjande?

Vi är många som drömmer om ett mer jordnära liv – att få arbeta med kroppen och äta det vi själva odlat. För fyra år sedan gjorde vi slag i saken och startade vårt eget jordbruk – med målet att bli mer självförsörjande både på kött och grönsaker. Under dessa fyra år har vi gjort många tuffa erfarenheter – som att kålfjärilar kan förstöra hela skörden på en dag och att nattfrosten i juni är lömsk och oberäknelig. 1. Hur mycket mark ska du odla? Enligt en uträkning i odlingsboken Rätt ur jorden kan man räkna med att en familj på fyra personer kan bli självförsörjande på grönsaker om de har 500 kvm mark att odla på. Då ska man veta att en genomsnittlig svensk villatomt är på hela 1900 kvm. 2. Bygg upp det stegvis. Börja odlandet i lagom skala – ta dig inte vatten över huvudet. Välj ett par sorter med omsorg och lär dig först att sköta dem. Och kom ihåg att ingenting blir bättre än jorden du odlar i. Jordförbättra genom att tillsätta kompostmaterial och gödsel – det är grönsakernas mat! Att bygga upp en riktigt bra odlingsmark kan ta flera år. 3. Äta färskt eller förvara? Fundera på om du vill äta allting färskt i säsong eller om du vill kunna vinterförvara dina grönsaker? Det kräver visserligen mer utrymme, men är helt nödvändigt om du vill vara självförsörjande även vintertid. Grönkål och spenat kan frysas in – men rotsaker vill förvaras frostfritt i en lagom fuktig miljö.

 • I princip alla grönsaker blir bara godare av att man mjölksyrar dem, vilket förlänger hållbarheten med flera månader.
 • Vi har ingen riktig jordkällare till våra grönsaker, utan har byggt en isolerad skrubb under vår källartrappa.
 • En ventil är monterad i ytterväggen för att släppa in kyla i skrubben och de isolerade väggarna ser till att den stannar kvar där.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Innehåller Ett Glas Mjölk?

Det ska vara svalt där maten förvaras – men den får inte frysa. 4. Välj vilka grönsaker du ska odla. Här är sju lättodlade, favoritgrönsaker som kan vara bra att börja med.

Morötter i alla färger. Till vinterlagring, sallader och fräscha juicer. Barnen älskar dem Mangold. Växer snabbt och ger stor skörd. Kan användas på samma sätt som spenat och kan med fördel frysas. Potatisen du odlat själv överträffar köpespotatisen. Min favoritsort är Asterix som har rött skal och fast gult kött som klarar vinterförvaring utmärkt. Sallad av alla sorter är härligt att ha under sommaren och väljer du att odla vintersallat, grönkål kan du skörda ända tills snön faller.Sockerärtor. Ger stor skörd för lite instats och som en bonus älskar barnen dem!Lök av alla sorter. Vitlök ger skörd året efter du planterat dem medan gullök och rödlök kommer samma höst Squashplantor kräver mycket näring men ger i regel stor skörd och många frukter

Fem av mina favoritböcker om att odla för husbehov.

Självhushållning på Djupdal av Gustav och Marie MandelmannOdla dina egna grönsaker av Åke TruedssonSjälvhushållning i praktiken av Maria ÖsteråkerRätt ur Jorden av Bella Linde och Lena GranefeldtSjälvhushållning : en handbok för realister och drömmare av John Seymoure

Heja rotfrukten! Är du huslig eller hipster? (fotot på mig och Jakob har jag lånat från Granngårdens tidning Grannliv där vi medverkade i höstas)

Hur många kvadratmeter behöver man för att bli självförsörjande?

Självförsörjande på grönsaker – Hur många kvadrat behövs? – Enligt ett examensarbete av trädgårdsmästaren Jenny Helsing krävs ca 500 kvm frilandsodling och en timme arbete per dag för att försörja en familj på fyra personer på grönsaker i en blandkost.

 • Exempel odlingsyta för en familj på fyra personer
 • 260 kvm till potatis (ger ca.330kg)
 • 13 kvm till lök (ger ca.45kg)
 • 5 kvm till rödbetor (ger ca.10kg)
 • 50 kvm till broccoli (ger ca.25kg)
 • 23 kvm till morötter (ger ca.78kg)
You might be interested:  Hur Många Gram Pasta Per Portion?

Exakt hur mycket du behöver odla beror dock helt och hållet på hur mycket du och din familj äter, och vad ni tycker om att äta. Nedan finns en guide för att hjälpa dig specificera storleken på odlingsytan för att försörja din familj med grönsaker året om. Kom ihåg att börja litet och utöka din odling långsamt för att bibehålla bra motivation. Gör din familj självförsörjande: Steg 1. Titta i kylskåpet och frysen vad ni vanligtvis brukar äta. Skriv ner grönsaker och frukter som finns i kylskåpet eller i färdiglagade paket. Kanske kan ni göra er egen tomatsås till spagettin, chilisås till pizzan eller sylt till pannkakorna? Steg 2.

 • Uppskatta och mät hur mycket din familj äter per vecka och år.
 • Använd gärna tabellen nedan som stöd. Steg 3.
 • Välj grödor att odla baserat på vad som är möjligt i det klimat som du lever i.
 • Sök senast och tidigast frost dag i google för ditt område. Steg 4.
 • Förodla det du kan inomhus eller i drivbänk.
 • Läs mer om hur du förodlar.

Steg 5. Plantera ut dina förskolade plantor eller direktså enligt din planteringsplan. Använd tabellen nedan. Du som Grow Friends får en utskrivbar version när du blir medlem. Här kommer även ett utdrag ur materialet där du själv kan räkna ut hur mycket yta du behöver. Nedan kan du även läsa snittsiffror på hur mkt skörd du kan få per planta och hur stor yta plantorna tar upp. Få tillgång till hela odlingsplanen som medlem.

 1. Lycka till på din odlingsresa!
 2. Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter eller tankar kring att bli mer självförsörjande på grönsaker.
 3. Varma hälsningar, Teamet på Grow Here

: Gör din familj självförsörjande på grönsaker – Hur många kvadrat behövs?

Hur många kvadratmeter potatis per person?

Hur mycket potatis sätter man per kvadratmeter? 9 april, 2016 av Här är en uträkning jag gjorde hösten 2014, på hur jag räknar ut hur många kvadratmeter trädgårdsland som går åt för vår potatisodling. Nästa år räknar jag med att vi behöver ca 100 kg vinterpotatis.

Om jag tar ett medeltal av skörden vi brukar få så kan jag räkna med att få 8 kg skördad potatis av 1 kilo sättpotatis.100 kg delat med 8 ger 12,5 kg sättpotatis. Ska man sedan spara egen potatis för att ha som sättpotatis året därpå, kan man behöva öka på med 10 % för det.10% på 12,5 ger 1,25 kg. Man får också räkna med att det blir ett visst svinn, gröna potatisar, skadade och kanske visst angrepp från sniglar mm.

Jag ökar på 10 % för det också. Totalt ökar jag på mängden satt med 2,5 kilo. Då är vi uppe i 15 kg sättpotatis. Familjen hjälper till att sätta potatisen våren 2015. Då kommer nästa fråga, hur mycket trädgårdsland behövs för att sätta 15 kg? Hur mycket potatis man sätter per kvadratmeter, beror på flera olika saker, stora potatisar behöver större mellanrum mellan varje potatis än mindre potatisar, vinterpotatis behöver mer utrymme mellan varje potatis i raden och mellan raderna.

You might be interested:  Vad Ska Man Ha För Potatis Till Mos?

De ska ju stå länge, blasten blir både hög och vid, står de då för tätt ökar det risken för bladmögel, samt att själva potatisen i jorden behöver plats för att växa. Tidigpotatisen kan stå tätare, den tar vi ju gärna upp tidigt, så den behöver inte lika mycket utrymme som vinterpotatisen. Man brukar räkna med att det går åt mellan 2,3 – 3,8 kg/ 10 kvadratmeter eller 0,2-0,3 kg/ kvadratmeter.

Så ca 50 kvadratmeter behövs för 15 kg sättpotatis. Jag sätter ca 0,3 kg per kvadratmeter och får ca 2,4 kg i skörd per kvadratmeter. Skulle allt gå som en dröm och potatisen ger riktigt bra, då kan det bli uppåt 140 kg eller mer, det ser jag inte som något större problem.

Vi är många i familjen som äter potatis. Sedan beror det på vilken sort man sätter. Olika sorter ger lite olika mängd i skörd. Jag brukar titta på beskrivningarna på potatisen, dels om den har bra omdömen för smaken och att den ger bra skörd. har ofta bra beskrivningar på sina olika sorter. Här gillar vi Asterix och Blue Bell.

En bra regel som jag lärde mig när jag var liten, var att ha en fot ungefär mellan varje sättpotatis. Det gäller för vinterpotatis, tidigpotatis kan sättas lite närmare varandra. Om du sedan har storlek 36 eller 42 spelar inte så stor roll. 🙂 Radavstånd för vinterpotatis är ca 70 cm och 50 cm för tidigpotatisen.

 1. Morötter Jag sår flera olika sorters morötter, gula, lila, vita, röda och så de vanliga höst och vintermorötterna.
 2. När jag vägt dem så delar jag inte upp dem i olika sorter, utan alla hamnar i kategorin “morot”, vi få drygt 2 kg per sträckmeter.
 3. Dvs.1 meter med sådda morötter ger 2 kg morötter i skörd.

Sår man sommarmorötter, som man tar upp tidigt när de är små o fina blir det mindre mängd i kilo, höst och vintermorötterna ger mer eftersom de står kvar länge och blir stora. Favoritsorten hos oss är höst/vintermorötterna ST Valery och Rothild. De blir riktigt stora och fina med en fantastiskt god smak både råa och tillagade.

Hur mycket potatis per person gram?

Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.