När Öppnade Pizza Hut I Sverige?


När Öppnade Pizza Hut I Sverige
Pizza Hut Sverige har gått från en förlustverksamhet med otydlig profil till en tydlig aktör med god lönsamhet i casual dining-segmentet. Men det har tagit tio år. Den amerikanska kedjan Pizza Hut kom till Sverige 1987. De senaste tio åren har Björn Källström varit vd för Pizza Hut Sverige, som är ett av cirka 90 länder i världen där kedjan har etablerat sig.

Sedan 1998 representeras Pizza Hut Sverige av Nordic Restaurant Group, NRG. Numera finns 13 restauranger varav sex i Stockholm men det finns konkreta planer på att bygga fler i Sverige. Senast i raden är i Karlstad där man satte spaden i jorden tidigare i höstas. Pizza Hut ingår internationellt i Yum Brands, världens största restaurangföretag med över 35 000 restauranger.

I Yum Brands ingår även bland annat Taco Bell och Kentucky Fried Chicken. De drygt 25 år som kedjan funnits i Sverige, har kantats av både mot- och medgång medger Björn Källström. – När jag började gick företaget dåligt. Vi gick med förlust mycket beroende på att vi hade en oklar profil.

Gästerna förstod helt enkelt inte vad vi erbjöd. Pizzan har både en himmel och ett helvete då den kan serveras på många olika sätt. Allt från gourmetpizza på finrestaurangen till en slice i handen i ett gatukök. Jag tyckte att vi låg för nära quickservice och ville gradera upp pizzan som en bra restaurangmåltid.

Björn Källström såg till att menyerna breddades så att Pizza Hut ska ses som en casual dining-kedja. – Pizzan i olika former är självfallet grunden men sedan många år har vi både pasta, kyckling och sallader på menyn. Men panpizzan är 80 procent av försäljningen och det är det folk kommer hit för att äta.

 1. Björn Källström säger vidare att det krävdes en hel mängd andra åtgärder för att vända den ekonomiska kräftgången.
 2. Förutom menybreddningen, har vi genomförts effektiviseringar inom distribution och logistik och tillsammans med våra restaurangchefer tog vi också fram en mer effektiv bemanningsplan, säger Björn Källström.

Självklart fick vi också extra draghjälp av regeringen förra året när momsen sänktes och vi har också givit tillbaka merparten av momssänkningen till våra gäster. Men den kanske största förändringen är inredningen och designen. Här har Pizza Hut gjort om i grunden.

Det finns inte många spår kvar av hur man var profilerade för tio år sedan. – Vi har helt ny inredning och ett ett nytt skyltprogram för menyer, fortsätter Björn Källström, allt för att uppfattas som en casual dining-kedja. Det finns en internationell designmanual som vi följer men tillsammans med en egen arkitekt sätter vi en “svensk” stämpel på designen.

Det betyder bland annat lite ljusare träslag och mindre kontraster i färgvalen. Avslutningsvis påpekar han att pizzan står sig väl i Sverige, särskilt i konceptualiserad form. – Vi växer och vi räknar med 2-3 nya enheter om året, vilket visar att folk gillar pizza när den serveras i en skön restaurangmiljö.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Har En Kebabrulle?

Contents

När kom Pizza Hut?

Pizza Hut grundades av bröderna Frank och Dan Carney från Kansas, USA som drömde om att starta en annorlunda pizzeria med amerikansk twist. De lånade 600 dollar av sin mamma och den 31 maj 1958 slog de upp dörrarna till sin första restaurang i Wichita. När Öppnade Pizza Hut I Sverige

Hur många Pizza Hut finns det i Sverige?

I Sverige finns det 25 Pizza Hut -restauranger (januari 2022): elva i Stockholm samt en vardera i Göteborg, Borås, Jönköping, Halmstad, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping, Örebro, Sundsvall, Karlstad, Norrköping, Växjö och Borlänge. De drivs alla som franchising av det norska företaget Katalysator AS.

När öppnade Pizza Hut i Karlstad?

20 nya jobb när Pizza Hut öppnar i Karlstad fre, apr 11, 2014 07:00 CET Den 15 april öppnar Pizza Hut restaurang vid Östra infarten i Karlstad. Intresset för att få jobba på restaurangen har varit mycket stort bland Karlstadborna.300 sökande konkurrerande om de 20 jobben.

 1. Pizza Hut växer och vill inom fem år öka från 13 till 25 restauranger i Sverige.
 2. Det är roligt att många Karlstadbor vill jobba med oss.
 3. Vi letar alltid efter nya talanger.
 4. Gemensamt för de 20 som nu fått jobb på Pizza Hut är att de älskar service, brinner för att gästerna ska trivas och ser en utmaning i att lära nytt, säger Björn Källström, vd Pizza Hut.

Rekryteringen, som skett i samarbete med Arbetsförmedlingen påbörjades i början av året. Intresset har varit stort och Pizza Hut fick ta emot 300 ansökningar i Karlstad. Pizza Hut anställer 20 nya medarbetare till restaurangen, de flesta som fått chansen till jobb har några års vana av restaurangbranschen.

 • Restaurangchefen Sofia Amneus-Andersson har erfarenhet från ledande befattningar inom såväl handel som restaurang och är 22 år.
 • När jag fick mitt första jobb i servicebranschen var det för att det fanns människor som såg min potential.
 • Restaurangbranschen är för många det första riktiga steget in i arbetslivet och det finns stora möjligheter att utvecklas för den som vill kan.

Nu känns det jättebra att kunna ge unga möjligheten här i Karlstad, säger Björn Källström, vd Pizza Hut. Pizza Hut har funnits i Sverige sedan 1987 och är ett av världens mest välkända varumärken. Kedjan vill växa och har som mål att öppna 2-3 nya restauranger per år.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Finns I Jordgubbar?

– Jag ser verkligen fram emot att möta Karlstadborna och hoppas att de kommer gilla både de klassiska panpizzorna och allt annat gott vi har på menyn, vår caesarsallad till exempel säger Sofia Amneus-Andersson, restaurangchef på Pizza Hut i Karlstad. För mer information:Björn Källström, vd Pizza Hut, telefon: 08-663 41 67 eller 070-547 74 44

Pizza Hut omsätter cirka 145 miljoner kronor och företaget har 270 medarbetare. Pizza Huts verksamhet i Sverige ägs av Nordic Restaurang Group (NRG). Pizza Hut är en del av Yum!Brands, världens största restaurangföretag med över 30 000 restauranger och 750 000 medarbetare.

Har Pizza Hut rättigheter?

Vår breda meny passar perfekt för After Work eller After School. Med vår Sharing meny och fullständiga rättigheter blir kvällen och er After Work en succè. Vår studentrabatt gäller även på After Work. Alla våra restauranger i Sverige har fullständiga rättigheter och serverar öl, cider, vin och starksprit, det tillsammans med vår fantastiska och omtyckta Pan Pizza gör ert besök komplett.

Kan vi slå vårat gamla rekord på Pizza Hut?

Han åt 36 pizzabitar på drygt en timme Publicerad: 27 april 2018 36 och en halv bitar blev det i Sundsvall. Arkivbild. Foto: TT Vissa ska alltid vara värst. Först åt han rekordmånga bitar pizza – och sedan firade Hassan Mouline från Sundsvall med glass. Med 36 och en halv bitar slog han det inofficiella Sverige-rekordet på restaurangen Pizza Hut, skriver Sundsvalls Tidning.

En timme och fem minuter varade måltiden. – Det var ganska motigt i början, sedan blev det lite lättare och svårare igen på slutet. Det gick över förväntan, fast jag trodde ju från början att jag skulle slå det, säger han till ST. Det tidigare rekordet låg på 35 bitar, och hade satts av Anton Lundell som driver Youtubekanalen “Matkoma”.

Även Mouline dokumenterade rekordätandet i ett klipp på Youtube. : Han åt 36 pizzabitar på drygt en timme

Vilken är den första pizzan?

1889 – Den “första” pizzan. – Att toppa bröd med goda råvaror har människor gjort i alla tider. Men det vi idag kallar för pizza föddes i Neapel.1889 får rätten för första gången ett dokumenterat namn. Då bakade den napolitanaren Raffaele Esposito en pizza i Italiens färger, med mozzarella, tomat och basilika, till drottning Margheritas ära.

Hur mycket tjänar man i Pizza Hut?

Kort om de nya avtalen – Höjningar och nya löner gäller från 1 maj 2010 om inte annat anges.

Avtal Höjning av utgående lön Avtalets nya minimilöner
BAO, bankernas lunchmatsalar Månadslön för tillsvidareanställd på heltid ökar med 200 kronor generellt, 200 fördelas i pott. Matsals-, köksbiträde: 18 040 Kock, kallskänka, servering: 18 395 Förste kock och kallskänka: 18 750 Föreståndare: 19 350
SHR, för ordningsvakter med förordnande Timlönen ökar med 2:32. 120:14 per timme
SHR, för företag med serveringslönesystem Garantilönen ökar med 2:32 i timmen eller 400 i månaden. Garanterad minimiinkomst av rörlig lön för serveringspersonal: 106:06 i timmen, 18 349 i månaden.
Pizza Hut Som i avtalet SHR Riks. Timlön för anställda med matsalsarbete som inte kräver förkunskaper. Ingångslön: 102:80 1 års vana: 104:50 2 års vana: 106:20 3 års vana: 107:90 4 års vana: 113:50 5 års vana: 115:20 6 års vana: 116:90 7 års vana: 118:60
SJ Event 2:32 per timme eller 400 i månaden. Avtalets minimilöner räknas också upp med 2:32 per timme eller 400 i månaden från 1 maj 2010.
You might be interested:  Hur Sätter Man Potatis Med Groddar?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

När kom pizzan till Stockholm?

Till Stockholm kom pizzan först 1968 när restaurang Östergök satte upp den på menyn. Men den första renodlade pizzerian kom i och med att Pizzeria Piazza Opera öppnade på Gustav Adolfstorg 1969, samma år som Pinos öppnade i Midsommarkransen.

När kom pizza till Göteborg?

Efter en vända i Italien för att lära sig språket och mer om matkulturen öppnade Jansson 1953 restaurang Papagallo på Första långgatan 8. Det var Göteborgs första italienska restaurang och det var också här som den första pizzan i stan serverades.

Får man ha ananas på pizza?

Varianter –

Vill du lyxa till pizzan kan du ta finare rökt skinka samt färsk tärnad ananas på istället för burkananas. Gillar du chili så är mitt tips att strö över och toppa med chiliflakes eller någon tsk srirachasås, chiliolja eller chilisås vid servering. Goda tillval på Hawaii-pizza (ta inte alla toppings) är: hackad pepperoni, skivad rödlök, pressad vitlök, champinjoner, röd paprika, färsk basilika, torkad oregano och färsk parmesan.

Vad betyder SFO Pizza Hut?

KAN JAG FÅ PIZZAN TUNN OCH KRISPIG? YES YOU CAN! VÅR TUNNA OCH KRISPIGA PIZZA ÄR DESSUTOM GJORD PÅ SURDEGSBOTTEN. – Extremt lätt och krispig och utbakad precis innan gräddning. Som alla våra andra pizzor gör vi dem från grunden i samband med din beställning.

 1. Därför kan tiden för när du får din pizza ibland variera.
 2. Vad är så speciellt med vår tunna pizza? Hemligheten ligger i den unika surdeg som används, det är den som ger pizzan sin säregna smak, lätthet och krispighet.
 3. Du kan få alla våra goda pizzor som en tunn pizza.
 4. I menyn heter de SFO (står alltid längst ut till höger efter varje pizza).

Skulle du inte hitta din favoritkombination kan du självklart välja de toppings du själv vill ha! När Öppnade Pizza Hut I Sverige När Öppnade Pizza Hut I Sverige När Öppnade Pizza Hut I Sverige

Hur lång är världens längsta pizza?

I Italien gjordes ett nytt världsrekord på lördagen, då man vid världsutställningen i Milano bakade en 1 595,45 meter lång pizza. Pizzan bekräftades vara den längsta någonsin. Två ton tomatsås och och 1,5 ton mozzarella-ost användes för Margherita-pizzan, uppger arrangörerna.