När Ska Man Sätta Potatis I Norrland?


När Ska Man Sätta Potatis I Norrland
Sätta potatis – gör så här Guide Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis. Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

 • Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr.
 • Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.
 • Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering.
 • Du kan använda någon form av, hönsgödsel eller om du får ta i brunnen stall/kogödsel.

Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. När Ska Man Sätta Potatis I Norrland Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar. Sättpotatis finns att köpa i butik och online från tidig vår, När Ska Man Sätta Potatis I Norrland När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov. När Ska Man Sätta Potatis I Norrland Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen. När Ska Man Sätta Potatis I Norrland Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken – vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar. När Ska Man Sätta Potatis I Norrland Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla. : Sätta potatis – gör så här

När sätter man potatis i Norrbotten?

Dags att sätta – Potatis sätts i rader med 50 – 70 cm radavstånd. Sätt potatisarna 5 – 8 cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25 – 30 cm om de är stora. Mycket stora potatisar kan delas, men då bör de få ligga och torka några dagar efter delningen innan de sätts.

 • Varje del måste ha minst ett »öga« där grodden kan växa ut.
 • Tidig potatis odlas gärna lite tätare än sen potatis som brukar ge större skörd per planta.
 • Vänta tills jorden blivit varm innan du sätter potatis.
 • Den börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått 7 – 8°.
 • Om du sätter för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

Var rädd om groddarna när du sätter förgrodd sättpotatis. Bryts de av är allt jobb med förgroning förgäves. I en liten odling kan du sätta knölarna en och en med planteringsspade sedan du markerat raden med en lina. Sätter du mycket så gör fåror med kupplog eller årder.

Hur långt norrut kan man odla potatis?

Hur är det att odla så långt norrut i Sverige? – — Vår potatis är odlad i ett väldigt gynnsamt klimat och är till 95% är odlad norr om 63:e breddgraden. Där ger bördig jord tillsammans med långa och ljusa sommarnätter potatisen en smakrik karaktär. Det krävs även minimal användning av bekämpningsmedel tack vare den korta odlingsperioden, vilket ger en frisk och välsmakande potatis.

Kan man odla potatis i norrläge?

Odla svarar: Potatisen vill ha sol större delen av dagen. Om det är skugga av träd blir det inget indirekt ljus heller och blasten blir 1,5 meter lång men inga knölar. Om det är öppet runt om kan det gå.

Hur låg temperatur Tål potatis?

Frågor och svar om potatis, morötter och tunnelväxthus – Under veckan har jag varit på resande fot och inte hunnit svara på frågor om de inlägg jag publicerat. Nu har jag samlat ihop ett gäng återkommande frågor och hoppas att du hittar info du behöver.

You might be interested:  Vad Händer Om Man Vispar Mjölk?

Frågor till inlägg/klipp om att rota potatis: Var hittar du den lilla strilen till PET-flaskan? Strilen passar både till små och stora petflaskor och kostar bara några kronor att köpa. Finns i vanliga trädgårdskedjorna, typ Blomsterlandet och liknande. Min potatis trasslar ihop sig när jag rotar den på en bricka, har inte du problem med det? Nej, det tycker jag inte.

Min potatis står svalt och växer långsamt, det gör att både rötter och blast växer lagom mycket. Rötterna hinner inte breda ut sig i all oändlighet och blasten blir knubbig och grön istället för vit och ranglig. Hur mycket kyla tål potatisarna när de sätts ut? Inte särskilt mycket.

Blasten skadas lätt och knölen kan få frostskador om den nås av minusgrader. Blasten återhämtar sig men tillväxten kan hämmas. Eftersom jag täckodlar har jag sällan problem med att potatisen skadas. Se gärna klippet Potatis i täckodling, Var köper du dina sättpotatisar och är det kontrollerat utsäde? Jag köper potatis på nätet från en firma som heter Larsviken.

De brukar också finnas på mässor och liknande. Behöver jag komplettera köper jag i trädgårdsbutiker. Jag köper alltid kontrollerat utsäde och sätter aldrig potatisar från butik. De kan bära på smittor och sjukdomar som kan överföras till jorden. Har jag fina potatisar över från föregående säsong, som inte drabbats av sjukdomar, spar jag gärna och sätter dem.

Brukar du dela dina sättpotatisar? Nej, mycket sällan. Bara om jag har jättebamsingar. Det sägs att stora potatisar ger många små medan små sättpotatisar ger få stora. Om jag vill dela dem gör jag det några timmar innan de åker i jorden så att snittytan torkar upp lite. Avhärdar du potatisarna innan du sätter ut dem? Nej det gör jag inte.

Eftersom jag täckodlar dem hamnar alltid blasten något under täckmaterialet och skyddas från stark vårsol av det. Du odlar både potatis och tomater i samma trädgård, hur gör du för att slippa bladmögel på tomaterna? Det är nog mer tur än skicklighet de gånger jag slipper undan bladmögel på tomaterna.

 • Jag försöker odla potatis och tomater i olika delar av trädgården men får ofta angrepp på bägge grödorna.
 • I år har jag fått tipset att odla tomater i köpejord i kruka för att minska risken att smittan finns i jorden.
 • Vi får se vad det ger.
 • Att rota potatis innan plantering – YouTube Sara Bäckmo 62.9K subscribers Att rota potatis innan plantering Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Vasaloppet?

More videos

Hur nära kan man sätta potatis?

Plantera sättpotatis –

Dra upp en fåra som är ett par decimeter djupt och lägg ner sättpotatisen med 20-30 cm avstånd. Avståndet mellan fårorna ska vara 50-70 cm. Kratta över ett tunt ca 10 cm lager jord över knölarna. Skriv sortens namn på en pinne och sätt ned vid den planerade raden – man glömmer fort!

Potatis är frostkänslig, om kraftig kyla hotar efter plantering kan man täcka med halm, tidningar eller fiberduk,

Måste potatis stå soligt?

Fakta om potatis –

Potatis är idag västvärldens vanligaste grönsak. De delarna man äter kallas stamknölar. Potatisen kommer ifrån en bergskedja i Sydamerika som heter Anderna, där den har odlats i 10 000 år. Potatis odlades vid Uppsala universitet redan 1658. Men det var troligen Jonas Alströmer från Alingsås, som var den förste som verkade för att potatisen odlades i stor skala och användes till människoföda. Potatis går att odla i de flesta jordar, bäst för potatis är mager och väldränerad jord. Man kan förgro potatis för tidig skörd. Potatisen kan läggas i en äggkartong. De ska stå ljust (inte i direkt solljus) och svalt i rumstemperatur, så får potatisen fina mörka groddar. Sedan sätter man dem i jorden. På vintertid är potatis en viktig C-vitaminkälla. Den är också rik på järn och innehåller mycket stärkelse. Kan du komma på fem olika sätt på hur man kan laga en potatis? Potatis heter potato på engelska. På Quechua ett indianspråk som talas i Anderna där potatisarna kommer ifrån, heter potatis Papa.