Ris Pasta Potatis Vad Är Nyttigast?


Potatis – Den kritik som riktas mot potatis cirkulerar främst kring dess höga GI-värde. För det första: För tränande personer är det mer eller mindre är betydelselösa GI-skillnader jämfört med andra matbaserade kolhydratkällor. För det andra: När man diskuterar GI är det viktigt att ha den totala kolhydratmängden i åtanke, då effekten på blodsockret balanseras ut av en mindre mängd kolhydrater.

Potatis är relativt kalori- och kolhydratsnålt jämfört med andra vanliga kolhydratkällor.100 gram potatis innehåller bara drygt 80 kcal och 18 g kolhydrater jämfört med okokt ris och pasta som innehåller cirka 350 kcal och 70–75 g kolhydrater (notera dock att 100 gram okokt ris är avsevärt mycket mer mat än 100 gram potatis).

Potatis mättar dessutom exceptionellt bra. I en studie från 1995 som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var kokt potatis det livsmedel som mättade bäst (!) av alla som undersöktes. Bättre än samma kalorimängd från ris, pasta, bananer, fisk och rött kött.

Vad är bäst att äta potatis eller ris?

Rikt på kalium – Potatis innehåller protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. Halten av de blodtryckssänkande mineralerna kalium och magnesium är högre än i pasta och ris, och potatis är därför det bästa valet för den som behöver sänka trycket. Undvik att koka potatisen i saltat vatten – då försvinner en del av effekten.

Vad är mest hälsosamt ris eller pasta?

Vad är värst – ris eller pasta? Vår nutritionist svarar! Fråga: Är det bättre att äta ris än pasta? Många som tränar mycket muskler äter ju ris, men däremot inte pasta. Reagerar kroppen olika på dem? Svar: Pasta och ris innehåller ungefär lika mycket energi räknat i kalorier, men typen av stärkelse och kostfibrer varierar.

 1. De ger därför olika blodsockersvar (GI-värde).
 2. Men GI-värdets betydelse för hälsa och vikt är mindre än många tror.
 3. Blodsockersvaret varierar även med portionsstorlek, mängden kostfibrer och fett i den blandade måltiden.
 4. Till och med hur stora bitar maten består av påverkar GI.
 5. Snabbmakaroner ger ett högre GI än standardmakaroner, enbart på grund av att snabbmakaroner är mindre till sin storlek.

Det betyder att vi inte behöver lägga så stor vikt vid valet mellan pasta och ris ur det perspektivet. En del upplever dock att ris mättar lite bättre än pasta, vilket kan vara en förklaring till att många föredrar ris. Sedan är ris en aning mer näringsrikt.

Är det bra att äta ris varje dag?

Att äta ris och risprodukter några gånger i veckan som är det vanliga i Sverige är ingen risk för hälsan. Men vuxna bör inte äta ris och risprodukter (risgröt, risnudlar och rismellanmål) varje dag. Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka.

Hur onyttigt är ris?

Ris Ris Ris – ett omdebatterat livsmedel på många områden. Allt från miljöbov till giftigt med höga halter arsenik. Hur ska vi förhålla oss till allt detta? Arsenik finns naturligt i berggrunden och förs över till riset via jorden och vattnet som riset odlas i.

 • Det är självfallet inget nyttigt.
 • Men att äta ris ett par gånger i veckan anses inte farligt för vår hälsa.
 • Tänk på att även produkter av ris som risnudlar och riskakor är produkter som innehåller arsenik.
 • I Sverige äter vi i genomsnitt knappt 6 kilo ris per person och år.
 • Motsvarande siffra i Asien är 150 kilo.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Hel Grillad Kyckling?

Att äta ris eller risprodukter ett par gånger i veckan är inte farligt. Är man däremot storkonsument av ris så ska man nog fundera på att börja förändra sina matvanor. Ett sätt att minska mängden arsenik i riset är att ändra tillagningsmetod. Koka riset i rikligt med vatten som hälls av efter koktidens slut.

 1. Det kan halvera mängden arsenik i riset.
 2. Detta är dock inte ett energimässigt bra sätt att koka ris.
 3. Odlingssättet är en miljöbov i sig.
 4. Det bildas stora mängder metangas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö.
 5. Det är precis det som sker vid risodlingarna.
 6. Detta på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen.

Metangas är en av de gaser om bidrar till växthuseffekten. Det bedrivs nu mycket forskning för att bättre förstå riset klimateffekt. Trots det är den en fantastisk råvara som innehåller många bra näringsämnen. Fler mineraler, bland annat zink, selen, magnesium och ett flertal B-vitaminer.

 • Det finns många olika sorters ris som lämpar sig olika bra till olika användningsområden.
 • Basmati – långkornigt, aromatiskt ris.
 • Jasmin – vitt ris med svag doft av jasmin, blir klibbigt när det kokar.

Parboiled – ett förpreparerat ris där man med hjälp av ångtryck får näringsämnena i skaldelarna att föras över till kärnan. Därefter tar man bort skaldelarna. Rundkornigt ris – används till julgröten. Fungerar också att göra risotto på. Arborio, carnaroli och vialone nano är rissorter som odlas i Italien för att användas till risotto.

 • Avorioris – ett förbehandlat ris som används till risotto.
 • Det är förbehandlat för att klibba mindre.
 • Så ät ris med måtta.1-2 gånger per vecka är ingen fara.
 • Fullkornsris mer sällan.
 • Prova olika sortersris för att få variation i smak och konsistens.
 • Med tanke på miljön så kanske man ska byta ut riset mot några av våra inhemska produkter i stället, som matvete eller mathavre.

Nyttiga och mer snälla mot miljön. Absolut något att prova om du inte gjort det förut.

Vilken pasta har minst kcal?

“Många mår bäst av att äta de flesta kolhydraterna under morgonen och dagen eftersom då är behovet av energi som störst.” – Vad är vad? Traditionell pasta, Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl.

I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl. Färsk pasta, Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll. Fullkornspasta, Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn.

Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta. Fiberpasta, Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta.

Bön-, lins-, eller kikärtspasta, Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta. Glutenfri pasta, I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget.

You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Grillat Kött I Kylen?

Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri. Nudlar, Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång.

Vad är dåligt med ris?

Ris – Världsnaturfonden WWF Ris är för hälften av jordens befolkning. Det är ett spannmål och växer i odlingar som täcks med vatten. Varje strå av ris har blomvippor där riskornen sitter. Riskorn finns i många färger som,,, eller, och i olika former som långkornigt och rundkornigt.

 1. Riset vi hittar i butiken kommer ofta från olika delar av Asien eller Italien.
 2. Ris är ofta, jämfört med andra spannmål, en ganska resurskrävande gröda.
 3. Limatpåverkan från ris är exempelvis ovanligt hög för att vara ett spannmål.
 4. Det beror på att metan frigörs från marken när riset växer i de vattentäckta odlingarna.

Dessutom kan ris bevattnas intensivt vilket kan ge en hög påverkan på vattenresurserna i områdena där det odlas. Visste du att torkat ris har en bra uppsugningsförmåga och därför kan användas vid vatten- och fuktskadereparation för exempelvis mobiltelefoner? : Ris – Världsnaturfonden WWF

Är havregryn en långsam kolhydrat?

Varför är havre så nyttigt? – Havregryn är 100% fullkorn vilket är en känd kolesterolsänkare som kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar och typ-2-diabetes. Havre innehåller också betaglukaner som hjälper till att binda gallsalterna som skapar kolesterolet. Dessutom innehåller havre långsamma kolhydrater, bra fetter och faktiskt en hel del protein. Bra näring för en billig peng, med andra ord!

Vilken är världens nyttigaste mat?

Billig och nyttig mat – 1. Ägg De kallas ibland för världens nyttigaste livsmedel och det är ingen slump. Ägg är fulla av högvärdigt protein som är skräddarsytt efter våra behov och de innehåller så gott som samtliga vitaminer vi behöver, bland annat vitamin A, B12, D, K och E.

 • Ett ägg mättar dessutom bra, till en kostad av bara några kronor.
 • Plus att ägg är ett av de animaliska livsmedlen som påverkar klimatet minst.2.
 • Havre Havre är vårt mest näringsrika sädesslag.
 • Det innehåller bland annat B-vitaminer, järn, magnesium, zink och den vattenlösliga kostfibern betaglukan, som är bra för både blodsocker och blodfetter,

Havre är numera mycket mer än havregrynsgröt – det finns även i form av mathavre och havreris. Havregryn är 100 procent fullkorn och glutenfritt. Dessutom är det billigt.3. Bönor Bönor, kikärtor och linser spås bli framtidens basföda. De är rika på protein och mineraler och de innehåller långsamma kolhydrater och fibrer.

 1. Det pågår flera försök med att odla mer bönor i Sverige, bland annat på Öland.
 2. Mest prisvärda är de torkade bönorna men näringsmässigt är baljväxter på burk och tetra lika bra.
 3. Växla mellan olika typer av baljväxter för att få ett så brett intag av olika näringsämnen som möjligt.4.
 4. Rotfrukter Morötter, palsternacka, kålrot, rödbetor, gulbetor och inte minst potatis: våra inhemska rotfrukter är billiga, näringsrika och oftast även kalorisnåla.

Potatis är dessutom en av de rotfrukter som mättar bäst per kalori. Andra fördelar är att de har en lång säsong och lång hållbarhet, vilket ger mindre matsvinn. Välj gärna rotfrukter med olika färger, då får du i dig många olika antioxidanter.5. Kål Precis som rotfrukter finns kål i massor av olika färger – och det är färgen som ger dig de värdefulla antioxidanterna.

Kål är näringstätt, kalorifattigt, odlas i Sverige och den är billig. Växla mellan rödkål, grönkål, vitkål, svartkål, broccoli och brysselkål. Alla kålsorter är rika på kalcium, järn, fibrer, C-vitamin och betakaroten. Kål anses vara bra för bland annat tarmfloran och det verkar också skydda oss mot vissa former av cancer.

Källor: SvD, Bellybalance.se, Svenska ägg Foto: TT Läs mer: Årets bästa hälsomat: här är vinnarna av MåBra-val 2020 1 av 5 svenskar har farligt dåliga matvanor – 5 tips för att äta nyttigare! Lär dig laga mat klimatsmart – experternas bästa tips

You might be interested:  Vad Har Mjölk För Ph Värde?

Hur onyttigt är ris?

Ris Ris Ris – ett omdebatterat livsmedel på många områden. Allt från miljöbov till giftigt med höga halter arsenik. Hur ska vi förhålla oss till allt detta? Arsenik finns naturligt i berggrunden och förs över till riset via jorden och vattnet som riset odlas i.

Det är självfallet inget nyttigt. Men att äta ris ett par gånger i veckan anses inte farligt för vår hälsa. Tänk på att även produkter av ris som risnudlar och riskakor är produkter som innehåller arsenik. I Sverige äter vi i genomsnitt knappt 6 kilo ris per person och år. Motsvarande siffra i Asien är 150 kilo.

Att äta ris eller risprodukter ett par gånger i veckan är inte farligt. Är man däremot storkonsument av ris så ska man nog fundera på att börja förändra sina matvanor. Ett sätt att minska mängden arsenik i riset är att ändra tillagningsmetod. Koka riset i rikligt med vatten som hälls av efter koktidens slut.

Det kan halvera mängden arsenik i riset. Detta är dock inte ett energimässigt bra sätt att koka ris. Odlingssättet är en miljöbov i sig. Det bildas stora mängder metangas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö. Det är precis det som sker vid risodlingarna. Detta på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen.

Metangas är en av de gaser om bidrar till växthuseffekten. Det bedrivs nu mycket forskning för att bättre förstå riset klimateffekt. Trots det är den en fantastisk råvara som innehåller många bra näringsämnen. Fler mineraler, bland annat zink, selen, magnesium och ett flertal B-vitaminer.

 • Det finns många olika sorters ris som lämpar sig olika bra till olika användningsområden.
 • Basmati – långkornigt, aromatiskt ris.
 • Jasmin – vitt ris med svag doft av jasmin, blir klibbigt när det kokar.

Parboiled – ett förpreparerat ris där man med hjälp av ångtryck får näringsämnena i skaldelarna att föras över till kärnan. Därefter tar man bort skaldelarna. Rundkornigt ris – används till julgröten. Fungerar också att göra risotto på. Arborio, carnaroli och vialone nano är rissorter som odlas i Italien för att användas till risotto.

Avorioris – ett förbehandlat ris som används till risotto. Det är förbehandlat för att klibba mindre. Så ät ris med måtta.1-2 gånger per vecka är ingen fara. Fullkornsris mer sällan. Prova olika sortersris för att få variation i smak och konsistens. Med tanke på miljön så kanske man ska byta ut riset mot några av våra inhemska produkter i stället, som matvete eller mathavre.

Nyttiga och mer snälla mot miljön. Absolut något att prova om du inte gjort det förut.