Ta Upp Potatis När Den Blommar?


Ta Upp Potatis När Den Blommar
När den har blommat brukar det vara dags att skörda. Andra blommar inte men ger skörd ändå. Tidig potatis skördas när du tycker den är tillräckligt stor och tillagas direkt. Sen potatis kan ligga längre i jorden då får den tjockare skal och kan lagras, om du har möjlighet till det.

När är det dags att ta upp potatis?

När kan man skörda potatis? – Om du har förgrott potatisen så kan du räkna med att du kan skörda ungefär åtta veckor efter planteringen om det är färskpotatis, cirka 10-12 veckor efter odlingen om du har satt sommarpotatis och ännu lite längre för sena potatissorter. När man pratar om potatis så brukar man dela in det i två större huvudgrupper baserat på andningsområde, matpotatis och fabrikspotatis, Under matpotatisen finns däremot även en till kategorisering i fyra nivåer: primörpotatis, färskpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis. Denna kategorisering handlar främst om hur och när den odlas och skördas.

Hur vet jag att potatisen är klar?

5. Olika tid beroende på storlek – Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Koka potatisen mellan 10–25 minuter beroende på storleken. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar. Generella koktider: vinterpotatis 20-25 min, färsk potatis 10-20 min. Häll gärna av vattnet när potatisen fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Det sista kokar färdigt av sig själv innan man hinner lägga upp den på tallriken.

När tar man bort Potatisblasten?

Potatisblast | Odla.nu Vi har odlat potatis i en blomlåda 1*1 metern, blasten är så hög så jag undrar om man ska klippa ned den så den inte stjäl all näring för potatisen, det kanske inte blir någon potatis ? Odla svarar: Har du möjlighet att kupa istället? D v s fyll på mer jord så att det täcker en del av stjälkarna.

  • Man ska inte klippa av potatisblasten förrän potatisen är färdig, eftersom potatisplantan slutar växa när man tar bort eller kortar in blasten.
  • Du har väl inte gödslat för mycket? Egentligen ska man inte alls gödsla potatis, det blir mest blast och inga knölar då och smaken påverkas negativt också.
  • Var också försiktigt med att vattna för mycket, smaken blir vattnig om potatisjorden är blöt.

Och blasten växer. Sylvia : Potatisblast | Odla.nu

Hur länge ska potatisen blomma?

Fulskörda fin potatis – Att skörda potatis en och en är ett fiffigt sätt att förlänga skördeperioden, särskilt för den tidiga potatisen. Potatisen kan plockas upp ur jorden en och en, vilket är väldigt praktiskt precis i början av skördeperioden. I år (2015) har potatisen på friland fått stå mycket längre än tidigare år utan att drabbas av bladmöge l. Nu ser jag spår på enstaka blad av angrepp och snart kommer jag därför att börja kapa blasten.

När det är gjort skördar jag potatisen planta för planta. Men fram till nu har jag istället skördat potatisen knöl för knöl. På så sätt har plantorna kunnat växa vidare och gett mig mer att skörda då potatisen fått växa vidare på sin plats. En del kallar det här sättet för att mjölka potatisen. Själv säger jag fulskörda.

När jag läste in taltidningar för ett gäng år sedan kommer jag ihåg att en krönika jag läste in för Svenska Dagbladet handlade just om det här skördesättet. Och att krönikören tyckte det var som att våldföra sig på plantan nästan, när han stack ner hela handen till plantans allra heligaste och lirkade loss en och annan knöl. När potatisen blommar brukar det finnas knölar att hämta. Jag börjar skörda min potatis ungefär tre månader efter det att knölarna satts i jord. Ett annat riktmärke kan vara att plantorna blommar. Inte all potatis blommar, så tremånaderstricket brukar vara bäst.

Det jag gör är helt enkelt att jag letar upp plantans fäste i backen. Sedan lirkar jag loss täckmaterialet från jorden och knölar ner fingrar och hand i den (i mitt fall i alla fall) porösa jorden. Så fipplar jag runt lite där i den svala myllan tills jag stöter på en lagom stor potatis. Då tar jag upp den.

Jag brukar ta en potatis från varje planta. När jag tagit upp en skuffar jag för täckmaterialet igen så ingen potatis riskerar att bli grön för att solens strålar når genom materialet. När jag hämtat vår mat står plantorna kvar som om ingenting har hänt och växer vidare. Under det skyddande täcket av halm och ogräs ligger potatis som jag kan skörda en och en. Så här skördade jag mina åtta plantor i odlingstunneln under den månad de gav skörd från slutet av maj innan bladmöglet drabbade dem. Nya potatisar hann växa ut medan jag skördade grannplantorna.

Men snart är det alltså dags för en mer traditionell skörd, då jag försiktigt gräver eller lirkar upp hela plantorna ur jord eller täckmaterial. Och vad tror du jag gör när jag dragit upp en planta? Sätter ut något nytt förstås! Eller sår. Ringblommor, krasse, dill, sommarmorötter, rucola, rädisa, asiatiska kålsorter, sallat.

Det finns en hel massa grönsaker som trivs i den fina jorden som blir efter att potatis skördats. Låt inte jorden stå tom de fina månader vi har kvar att odla. Sätt eller så nytt! /Sara Bäckmo

You might be interested:  Hur Länge Ska Ny Potatis Koka?

Kan man låta potatisen vara kvar i jorden?

Låt ligga hur länge? – Potatis får kraftigare skal när den ligger i jorden och det behövs när pärerna sedan ska långlagras över vintern. Att de ligger kvar i jorden under sommaren är alltså bra. Det är inte säkert att de kan lagras lika länge om de skördas tidigt och förvaras i kylen, då blir potatisen lätt svampig.

Jag slutskördar all min potatis innan eller efter första frost. Om det kommer en tidig frostnatt i september kan potatisen skyddas med täckmaterial eller fiberduk och ligga kvar ytterligare. Oktober brukar vara en bra tid att ta upp potatisen. Då har också mycket av annat tidsödande arbete blivit avklarat och det finn ork att kånka potatis.

Vi är många som av misstag glömt kvar knölar i landet efter skörd och ser plantor som liksom “självsått” sig kommande vår. Det är dock ett lotteri och hur väl potatisen klarar vintern hänger på hur härdig sorten är och hur vinterkylan får jorden att frysa och tina. I jorden kan man hitta massor av kul, insekter och andra fynd, utöver potatis. Foto: Ida Sjöö. Sommarpotatis har tunt och ömtåligt skal. Det blir kraftigare när potatisen får ligga och eftermogna i jorden. Foto: Ida Sjöö. I detta kvarter finns totalt fyra odlingsbäddar, ungefär 6 meter långa. Alla sprängfyllda med potatis till sommar, höst, vinter och vår. Foto: Ida Sjöö. Varje potatis som lyfts upp får glada hurra-rop. Det är en skatt att finna godsaker som potatis i jorden! Foto: Ida Sjöö. Tack Loa för en fin skördestund! Foto: Ida Sjöö. Summa summarum. Om du odlat potatis i år kan du med gott samvete låta den ligga kvar i jorden till senare i höst. Potatisen mår inte dåligt av att ligga kvar, den gillar den svala, fuktiga jorden. Klipp ner potatisblasten om den börjar se risig ut och täck med lite halm, löv, växtdelar eller annat om du vill skydda skörden lite extra.

You might be interested:  Hur Mycket Kolhydrater Är Det I Potatis?

När kan man skörda potatis i hink?

Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

När är potatisen giftig?

4. Räcker det att skära bort det gröna på potatisen? – Är det bara en liten del som är grön eller skadad kan det enligt Livsmedelsverket räcka att skära bort den – men med god marginal. Är potatisen grön rakt igenom eller har stora skador ska man slänga den.

Hur ofta ska man vattna potatis?

Odling – När blasten växt 10–15 centimeter är det viktigt att kupa plantan och täcka med jord. Potatis som exponerats för solljus blir grön och oätlig. – Kupa upp mot stjälken, det kan man göra ett par gånger under odlingen. Det förhindrar inte bara grön potatis utan ger också större skörd, tipsar Eva.

Hur mycket potatis från en planta?

Hur mycket potatis blir det? – Det är väldigt svårt att göra en uppskattning om hur mycket potatis som kan skördas från en knöl. Det varierar stort mellan olika sorter. Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger.

Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning. Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo. Jag ska försöka hålla mig från att skörda allt för tidigt och låta knölarna utvecklas ordentligt. Så går det till när jag odlar potatis i pallkrage.

Potatis från sätta till skörd, del 3: Skörda

Hoppas du blir sugen att prova! /Sara Bäckmo

Vad göra med blasten på potatis?

Hej Du bör hellre lägga potatisblasten i komposten om de inte har drabbats av svampsjukdomar redan. I sådana fall gör du bäst i att skicka potatisblasten med brännsoporna. Man bör inte heller odla potatis i samma jord många år i rad, det ökar känsligheten för växtsjukdomar. Läs mer här: växelbruk och växtföljd, Med vänlig hälsning Sylvia

Vad händer när Potatisblasten vissnar?

Symtom är bruna fläckar på bladen och i knölarna Bladmögel förekommer inte bara på potatis utan kan också påträffas på tomat. Symtom på sjukdomen kan förekomma på blasten och i knölarna. Potatisbladmögel börjar ofta som små bruna nekrosfläckar på bladen. Fläckarna blir snabbt större och mörka.

Kan man ta bort blasten på potatisen?

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård Förgro eller förodla potatis? När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Smoothie?

Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort. Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort. Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar. Förgroningen sker utan jord. Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong.

Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm.

Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats. Du får plats med många potatisar på liten yta. Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad. Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut. Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka.

Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Certifierat utsäde Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

Sätta potatis När jorden har “rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen. Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord. Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna. Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen. Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna.

Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. När skördas potatis? Många säger “när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är.

Det går att “skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare. Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd.

Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen. Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden. Tänk på att: – följa växtföljden.

  1. Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år.
  2. Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år.
  3. Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten! – du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis.
  4. Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.

: SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård