Vad Är Det För Kött I Kebab?


Vad Är Det För Kött I Kebab
SVERIGE – I Sverige är “kebab” ofta en typ av snabbmat bestående av ett pitabröd fyllt med kebabkött, lök, feferoni, sallad och sås. En annan vanlig variant i vårt avlånga land är kebabtallriken, där kebabköttet serveras med sallad, lök, såser och pommes frites, ris, bulgur eller potatismos.

 1. Även kebabrullen är en klassiker i Sverige där kebabköttet omges av en hoprullad pizzabotten eller tunnbrödsrulle.
 2. Sist men inte minst är kebabpizzan en älskad rätt där pizzan toppas med kebabkött.
 3. Ebab kan bestå av olika typer av kött, som nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött.
 4. Nötkött är dock det vanligaste på kebabstocken.

Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället för gyros.

Vilket kött gör man kebab av?

Varianter – Gyrostallrik. I Sverige avses vanligen med “kebab” en typ av med ett eller ett tunt flatbröd fyllt med kebabskav, lök,, sallad och sås. Även inlagda grönsaker och hackade örter kan förekomma. En annan vanlig variant är kebabtallrik, där köttet serveras med sallad, lök, såser och,, eller,

Döner kebab (från turkiskans ord för att snurra) är malet eller skivat kött, ister och kryddor som pressats samman till en cylinder vilken roterande grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet skärs av när det är färdigt. I Tyskland är döner kebab den mest förekommande kebabvarianten och serveras med ett hårdare bröd än det i Sverige vanliga pitabrödet. Ett stycke dönerkött består av flera lager kött som marinerats. Det brukar innehålla salt, kryddor, lök, olja, mjölk och yoghurt. Ett färdigt stycke som sedan ska strimlas väger vanligtvis mellan 20 och 40 kilo.

Shish kebab är bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett.

Det finns skillnader mellan länder i Europa när det gäller kebab. Dessutom kan man hitta regionala skillnader inom Sverige, t.ex vad gäller förekomst av den röda såsen, av,, eller,

Är det nötkött i kebab?

Gyros vs kebab Gyros är en grekisk maträtt som oftast serveras i pitabröd med sallad, lök, tomat – en och annan fetaost och någon oliv. Eller servera den med pommes eller ris, som passar lika bra. ​ Kebaben kommer ifrån Mellanöstern och serveras oftast på en pizza eller med pommes.

 1. Gyros är gjort på fläskkött (inte våra egna vegogyros såklart) och kebab är gjord på nötkött.
 2. ​ Det som även skiljer dem åt är kryddningen.
 3. Gyros är smaksatt med oregano, citron och vitlök.
 4. Ebaben kryddas med timjan, spiskummin och chili.
 5. ​ Det gemensamma med kebab och gyros är att de båda grillas på spett och skärs i tunna strimlor.

De är även ofantligt goda tycker vi! ​ : Gyros vs kebab

Är Kebabkött Halal?

Mängder av kebabkött i Malmö innehöll fläskkött och nu har köttet dragits in på flera håll. Allra mest fläsk innehöll det kött som var halalslaktat enligt muslimsk sed. Hästlasagner Den senaste tiden har felmärkt kött verkligen varit på tapeten. Det började i Storbritannien med hamburgare som innehöll hästkött.

 • Sedan kom de berömda rapporterna om hästlasagner och en rad andra skandaler avslöjades.
 • En av dessa var att Ikeas populära köttbullar innehöll hästkött – så de drogs in. MALMÖ,
 • Det råder kebabkris i Malmö.
 • Anledningen är att tester visat upp att köttet innehåller fläsk.
 • Tre av tio slumpvis valda kebabrullar visade upp spår av griskött, detta trots att de är märkta med “100 procent nötkött”.

Undersökningen, som gjorts av TV4 och Kvällsposten, visar också att det kött som varit halalslaktat enligt muslimsk sed var det som innehöll mest fläsk, 18 procent. Köttet kommer från en grossist som har ett tjugotal kebabställen som kunder – bara i Malmö.

 1. Det är katastrof, vi har ätit det hela tiden, säger restaurangägaren Omar Makiye till TV4.
 2. Jag accepterar inte det här” Han är upprörd och besviken då många av hans kunder är muslimer och inte äter griskött.
 3. Men han är inte ensam om problemet.
 4. Jag är muslim, jag kan inte äta gris och jag accepterar inte det här, säger Issam Kaddah, en annan drabbad restaurangägare, till TV4.

Grossisten skyller på leverantör Hos grossisten Gourmetpoolen som stått för köttet skyller man dock på nästa steg i näringskedjan. – Är det så att vi har köpt kött där leverantören garanterar att det är 100 procent nötkött så förutsätter vi att det är det, säger Mehmet Tiras, vd för Gourmetpoolen, till TV4,

Vad är riktig kebab gjord av?

WHAT THE KEBAB? HÄR ÄR EN LITEN KEBABORDLISTA! – En kebabstock är en cylinder av pressade skivor av kött (traditionellt lammkött i Turkiet) som används vid tillagning av kebab. Den monteras på ett vertikalt roterande spett i en grillanordning som kallas kebabgrill. När det yttersta lagret på kebabstocken grillats klart skalar man av det i tunna remsor med en kebabskalare.

Var köper man Kebabkött?

Publicerad 26 april, 2018 Aktuellt Företag Företag berättar Konsument I dagarna lanserar Amir Kheirmand, Sveriges Mästerkock 2014, en helt ny kebabserie genom sitt egna varumärke Schysst käk. Serien innehåller förutom klassisk kebab också kycklingkebab och gyros samt tillhörande kebabsåser. Och de är märkta med Kött från Sverige och Från Sverige. Vad Är Det För Kött I Kebab – Kebab är så otroligt populärt i Sverige – vi svenskar gillar verkligen vår kebab, både vuxna och de allra flesta ungar. Nu vill jag ta kebaben hem till våra egna kök med ett riktigt schysst kebabkött. Svenskt och färskt förstås, säger Amir Kheirmand.

 1. Amir och Schysst käk har faktiskt redan smyglanserat kebaben i butiker i sitt närområde men nu är det dags för den stora nationella lanseringen: – Både ICA och Coop har nu valt att ta in vårt sortiment centralt.
 2. Det betyder att handlare runt om i hela landet nu kan ta hem våra produkter.
 3. Vi hoppas och tror på succé.

Det här har jag och hela mitt team jobbat hårt för länge och en färsk kebab gjord på svenskt kött är någonting som har saknats. Jag tror att en hemmagjord kebabpizza, kebabrulle eller kebabtallrik kan bli ett riktigt bra alternativ såväl en vardagskväll som till fredagsmyset, säger Amir Kheirmand.

Är kebab kött nyttigt?

Hälsoprofil – Kebabkött är ett ganska näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 15% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Positiva och/eller negativa hälsofaktorer: – Kebabkött innehåller ganska mycket salt, ca 1,8 g per 100 g.

 1. För mycket salt kan ge högt blodtryck vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.
 2. Ebabkött innehåller mycket mättat fett.
 3. Även om det inte finns några bevis för att mättat fett är skadligt så kan det vara bra att hålla ner mängden mättat fett till förmån för enkelomättade och fleromättade fetter.

Sett till hälsofaktorerna så verkar Kebabkött sammantaget vara ett något hälsosamt livsmedel som kan ge vissa hälsovinster.

Vad är det i en kebabtallrik?

Kebabens väg genom historien – Allt om Whisky Vad Är Det För Kött I Kebab Sish Kebab är namnet på den rätt som antagligen inte alls från början var turkisk, men som idag blivit synonym med Turkiet, fast frågan är om ordet inte snart börjar betraktas som tyskt Under medeltiden betydde det arabiska ordet ” kabab ” stekt kött, medan grillat kött hette ” siwa ” och inte ” kebab ” som många har för sig.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Körsbär?

Så småningom letar sig i alla fall ordet kebab in i det turkiska språket och då plötsligt med just betydelsen “grillat kött”. Hur denna lingvistiska saltomortal gått till är svårt att luska ut. För det mesta uppträder “kebab” dock från och med då tillsammans med ordet “sis” eller “shish” som betyder spett.

Att grilla marinerat kött (vanligtvis lamm) på spett var vanligt i mellersta östern långt tillbaka i tiden. Många menar att idén föddes ur det förhållandet att det var nödvändigt att spara på bränsle för sådan är det ju ont om i de trakterna (i alla fall förr, innan oljan dök upp). Vad Är Det För Kött I Kebab Sish Kebab utvecklades efterhand och etablerade sig speciellt i Turkiet (men också i Grekland, Palestina och till och med Indien). Till marinaden använde man förstås lokala kryddor, detsamma gällde de såser man ofta serverade till köttet. Därmed sagt att en indisk kebab smakar avsevärt annorlunda än en grekisk, men att det vi idag vanligtvis kallar kebab är en variant av den turkiska versionen.

I Portugal återfinner man under samma period ” Espetadas ” (vilket förmodligen betyder “på spettet”), som det sägs att Christopher Columbus var väldigt förtjust i. Då var det dock fråga om nötkött som marinerades i vin – och då är man ju så långt bort från en Kebab man kan komma. Länge handlade det om att helt enkelt trä upp köttbitar på ett spett och låta dem rotera långsamt över glöd, men någon gång under 1860-talet uppfanns den vertikala grillen.

Uppfinningen tillskrivs Usta Iskender Bey (det vill säga kocken Alexander Bey) som upptäckte att han kunde undvika att få köttet alltför hårt bränt om hettan kom från sidan och om köttsafterna inte hamnade i glöden. Istället trädde han upp kött på sitt svärd och stack ner det vid sidan av elden, och snurrade det långsamt tills köttet fick en jämn stekyta. Vad Är Det För Kött I Kebab Fortfarande ser man kebabspett med tydligt utformade svärdshandtag, helt utan funktion idag men ditsatte som dekoration och hyllning till Alexanderkocken, Kanske var det också densamme Alexander som döpte det hela till Döner Kebab (eller Doner Kebap).

 • Döndurmek” är ett turkiskt ord som betyder “det snurrar” och det gör ju lammköttet verkligen.
 • I USA används ordet Kebab (eller Kabob) uteslutande i bemärkelsen Sish Kebab, medan däremot Döner Kebab istället heter “Gyros” och anses vara en grekisk rätt.
 • Ordet “gyro” betyder dessutom detsamma som döndurmek.

Möjligen var det också Alexander som fick för sig att mala lammkött, marinera det och sedan packa ihop det och låta hela köttklumpen rotera framför vertikalgrillen, för att sedan slutligen skära strimlor av anrättningen och servera dem tillsammans med sallad och bröd och någon sorts sås. Vad Är Det För Kött I Kebab Genom åren har just Döner (eller “doner” eller ibland “donner”) kommit att stå för det som vi ser runt om i Europa idag: de distinkt konformade, stora köttstycken från vilka man skär de tunna kebabstrimlorna. De består av antingen lamm-, kyckling- eller nötfärs som kryddats och pressats samman i speciella formar och som behåller formen genom tillsats av ett bindningsämne, vanligen fett och ägg.

Kebaben levde ett tämligen tillbakadraget liv i Mellersta östern ända fram till 1960-talet när invandrade turkiska “gästarbetare” i Tyskland plötsligt fann sig vara arbetslösa – många av dem öppnade då Kebab-ställen, i till en början Berlin, och serverade köttet i pitabröd med grönsaker och oftast två olika såser – en röd gjord på tomater, och en vit som är baserad på yoghurt.

Den här idén att använda “fickan” i just denna variant av pitabröd, lär ha uppkommit i Istanbul under 1960-talet, medan den “moderna” Döner Kebaben påstås ha komponerats i Berlin i början av 1970-talet av den turkiske immigranten Kadir Nurman som hade en liten restaurang i närheten av Zoologischer Gartens järnvägsstation.

 1. Fast en annan källa hävdar att uppfinningen gjordes i Berlins stadsdel Kreuzberg 1971 av en blind man vid namn Bilal, som tillsammans med sin familj öppnade ett kebab-stånd med namnet Asma Asti (Under druvorna).
 2. Hur som helst: någon av dem ändrade efterhand ingredienserna i sina kebabs och gjorde dem mer anpassade till “tysk” smak.

I Turkiet tyckte man dock att den tyska varianten var ganska så mjäkig – ända tills de tyska turisterna kom och krävde att få en ” äkta turkisk ” kebab, det vill säga som en sådan smakade hemma i Tyskland. Märkligt nog så kommer därför en hel del av det kött som konsumeras i till exempel den turkiska semesterorten Antalya, från någon av Tysklands omkring 100 “kebabfabriker”. Vad Är Det För Kött I Kebab Idag är faktiskt Döner Kebab den största Fast Food-nischen i Tyskland och omsätter mer än alla hamburger- och korvkedjor tillsammans. Tyskarna konsumerar upp till 300 ton kebab – om dagen Här hemma lanserades kebab av ett flertal ställen under 1980, För många här i Sverige har “Kebab” idag blivit liktydigt med Kebabkryddat kött, grönsaker, stark eller mild sås (vanligtvis båda) och – pommes frites, allt serverat under namnet “Kebabtallrik”.

 1. Hur i hela fridens namn pommes frites hamnade där är onekligen en förbryllande fråga, men en gissning (som mycket väl kan presenteras som seriös teori) är att den märkliga kombinationen emanerade ute i någon av Europas mindre städer, där en företagsam invandrare öppnat ett kebab-ställe.
 2. Eller vad man nu ska kalla dem; hamburgerbarer säger vi ibland, men kebabbarer blir ju ett synnerligen märkligt och svåruttalat ord.

Några har också föreslagit “kebaberia” vilket mest låter som en gammal svensk rocklåt från 60-talet, “kebaber” är väl kanske den hittills bästa varianten. Ganska snart insåg ägaren till just detta lilla etablissemang att det inte skulle bära sig såvida han inte tog upp konkurrensen med den lokala pizzakiosken vid den nedlagda järnvägsstationen.

Sagt och gjort, snart serverades både kebab, pizzor och grillkorv och hamburgare. Så en dag beställde någon kebabkött och pommes frites, vilket måste ha varit en chock, men kunden har ju som bekant alltid rätt och därför bet ägaren ihop, svalde djupt och exekverade beställningen ifråga. Tvärtemot vad ägaren trodde så blev det en succé och snart kom det fler som beställde “kebab och pommes frites”.

Och därifrån har sedan kombinationen spridit sig över hela Europa och idag återfinns den på i stort sett alla ställen som serverar kebab, det har till och med blivit så att säger man bara att man vill ha en kebabtallrik så serveras den automatiskt med pommes frites.

Möjligen var landet Frankrike för där får man faktiskt pommes frites till sin Döner Kebab sedan länge. Märkligt nog lär det också vara så att i Israel serveras falafel vanligen med pommes frites, vilket låter precis lika “fel”. Kombinationen kebab och pommes frites är en motsägelse och att så många tycker den är bra är besynnerligt, för pommes frites passar ju inte alls till den tydligt mellanösternmarkerade kryddningen i övrigt.

Det finns till och med dem som dessutom häller ketchup på potatispinnarna – till kebab?! Vad Är Det För Kött I Kebab Det ska förstås vara ris. I alla fall på en så kallad kebabtallrik. Annars betyder väl Kebab för de flesta ett pitabröd fyllt med kebabkött, grönsaker, såser och toppat med ett par fefferoni, som väldigt många lägger åt sidan. Pitabrödet finns i många varianter men gemensamt är att de bakas i mycket heta ugnar vilket får det platta dubbelvikta, lätt surdegsjästa brödet att dela sig och därmed bilda den ficka som passar så bra att fyllas med allehanda saker.

 1. Dess historia tros gå långt tillbaka och i antika Grekland fanns tidigt ordet “pitta”.
 2. Det var grekerna som tog både brödet och namnet till Italien där man dialektalt så småningom istället började säga “pizza” och – javisst, så var den född (Och lustigt nog så har vi ju idag fått hybriden “kebabpizza”, fast den görs då ofta på ett annat turkiskt, bananformat bröd som kallas “pide”.) Nuförtiden deklarerar de flesta kebaber här i landet att de till hundra procent använder svenskt nötkött, vilket dessvärre är sant.
You might be interested:  Hur Många Deciliter Pasta Är En Portion?

Från början handlade det uteslutande om lamm (eller kyckling) men frågan är väl om man i Sverige idag ens kan uppbringa en lamm-kebab. Varför det blivit så kan man fråga sig, med tanke på allt fint svenskt lammkött. Och en lamm-kebab är ju onekligen ett snäpp bättre smakmässigt än en nöt-dito, det är det ingen tvekan om.

Vad är nyttigast gyros eller kebab?

Fett, kalorier och salt. Att våra älskade snabbmatsfavoriter inte är några hälsotallrikar är ingen nyhet. Men allt som går snabbt är inte skräp, visar Testfaktas genomgång av innehållet i nio populära rätter. Näringsvärdena är tagna från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och bedömningen har gjorts av dietisten Sara Ask.

– Både sushi och falafel är riktigt bra mat. Falafel för att den är näringstät och sushi för att den ger d-vitamin, selen och nyttigt fett som många får för lite av, säger hon. – Man bör dock tänka på att soja är väldigt salt. Här har vi bara räknat med en matsked soja och ändå blir sushin klart saltast av alla rätter i jämförelsen.

Även fiskburgaren får plus i kanten då den är en bra källa till mineralen selen och innehåller nyttigare fett än exempelvis en vanlig hamburgare. Däremot är fiskburgaren en riktig energibomb och inget för den som räknar kalorier. Värstingarna i sammanhanget är pizza och pommes frites.

 • De ger mycket fett, salt och kalorier, men knappt någon näring alls.
 • Man vill gärna att maten ska ge så mycket näring per kalori som möjligt.
 • Hamburgaren och korven ger inte heller så mycket näring i förhållande till energi.
 • Ebaben ett klart bättre alternativ eftersom den innehåller mer näring per kalori.

I undersökningen har vi jämfört näringsinnehållet per hundra gram. Men självklart spelar det även roll hur mycket man äter. På en pizza går det till exempel tre och en halv korvar med bröd. – En pizza motsvarar nästan en halv dags energibehov och med tanke på hur näringsfattig den är måste man äta extremt kalorisnålt och näringsriktigt resten av dagen för att få i sig det man behöver och samtidigt inte gå upp för mycket i vikt.

Äter man pizza mer än en gång i veckan bör man ta sig en tankeställare. Särskilt om man inte rör på sig så mycket. Sara Ask tycker ändå att man kan unna sig snabbmat då och då. Och det går att göra maten nyttigare genom att välja bort och välja till. – Ett problem med snabbmat är att det ofta ingår dåliga tillbehör som läsk och pommes frites.

Om man väljer bort det och i stället ber om fullkornsbröd och mer grönsaker så behöver det inte bli så illa. Jämförelsen visar också att fisk- och vegoalternativen är bättre än de med kött. – Förutom att falafel och sojakorv innehåller mer fibrer och näring så är det också bättre ur andra aspekter.

Vilket Kebabkött är godast?

Här är kebaben bäst i Sverige – I undersökningen har deltagarna fått svara på var de tycker att kebaben är godast i Sverige. Här är resultatet.

Stockholm Malmö Göteborg

I norra Sverige anser de tillfrågade Umeå vara den bästa kebabstaden, i norra Mellansverige är det störst andel tillfrågade som äter kebab. I norra Mellansverige tycker de tillfrågade att Västerås är den bästa kebabstaden. I södra Mellansverige är bästa kebabstaden Göteborg och i södra Mellansverige äts det även mest kebabpizza.

Vilket djur gör man kebab av?

SVERIGE – I Sverige är “kebab” ofta en typ av snabbmat bestående av ett pitabröd fyllt med kebabkött, lök, feferoni, sallad och sås. En annan vanlig variant i vårt avlånga land är kebabtallriken, där kebabköttet serveras med sallad, lök, såser och pommes frites, ris, bulgur eller potatismos.

 • Även kebabrullen är en klassiker i Sverige där kebabköttet omges av en hoprullad pizzabotten eller tunnbrödsrulle.
 • Sist men inte minst är kebabpizzan en älskad rätt där pizzan toppas med kebabkött.
 • Ebab kan bestå av olika typer av kött, som nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött.
 • Nötkött är dock det vanligaste på kebabstocken.

Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället för gyros.

Är allt från Eldorado Halal?

Kyckling Lårfilé Halal Import 500g från Eldorado | Willys.

Vilken kebab är vanligast?

Shawarma: Används vanligen i arabisktalande länder om kött som grillats på roterande spett. Köttet har ofta marinerats i en speciell kryddblandning som gör att smaken skiljer sig från exempelvis den turkiska kebaben, men serveras ofta på liknande sätt som döner kebab, i bröd eller rulle.

Vad kostar Kebabkött?

Sverige. Jfr-pris 39.95kr/kg.

Kan man frysa Schysst käk kebab?

Kan man frysa kebaben? – Det går utmärkt att frysa alla våra produkter, med undantag för såserna.

Vad innehåller en Kebabsallad?

Kebabsallad Vad Är Det För Kött I Kebab Nu är det dags att slå klackarna i taket! Denna sallad är nämligen fullkomlig på alla sätt. Den läckra salladen innehåller kebabkött, isbergssallad, kryddgurka, tomat, marinerad rödlök och kebabpeperoni. Till salladen får du också fröblandning eller krutonger och en salladssås efter eget val. Hurra! Näringsvärden innehåller inte sås, fröblandning eller krutonger. : Kebabsallad

Vad är det i en kebabtallrik?

Kebabens väg genom historien – Allt om Whisky Vad Är Det För Kött I Kebab Sish Kebab är namnet på den rätt som antagligen inte alls från början var turkisk, men som idag blivit synonym med Turkiet, fast frågan är om ordet inte snart börjar betraktas som tyskt Under medeltiden betydde det arabiska ordet ” kabab ” stekt kött, medan grillat kött hette ” siwa ” och inte ” kebab ” som många har för sig.

Så småningom letar sig i alla fall ordet kebab in i det turkiska språket och då plötsligt med just betydelsen “grillat kött”. Hur denna lingvistiska saltomortal gått till är svårt att luska ut. För det mesta uppträder “kebab” dock från och med då tillsammans med ordet “sis” eller “shish” som betyder spett.

Att grilla marinerat kött (vanligtvis lamm) på spett var vanligt i mellersta östern långt tillbaka i tiden. Många menar att idén föddes ur det förhållandet att det var nödvändigt att spara på bränsle för sådan är det ju ont om i de trakterna (i alla fall förr, innan oljan dök upp). Vad Är Det För Kött I Kebab Sish Kebab utvecklades efterhand och etablerade sig speciellt i Turkiet (men också i Grekland, Palestina och till och med Indien). Till marinaden använde man förstås lokala kryddor, detsamma gällde de såser man ofta serverade till köttet. Därmed sagt att en indisk kebab smakar avsevärt annorlunda än en grekisk, men att det vi idag vanligtvis kallar kebab är en variant av den turkiska versionen.

 1. I Portugal återfinner man under samma period ” Espetadas ” (vilket förmodligen betyder “på spettet”), som det sägs att Christopher Columbus var väldigt förtjust i.
 2. Då var det dock fråga om nötkött som marinerades i vin – och då är man ju så långt bort från en Kebab man kan komma.
 3. Länge handlade det om att helt enkelt trä upp köttbitar på ett spett och låta dem rotera långsamt över glöd, men någon gång under 1860-talet uppfanns den vertikala grillen.

Uppfinningen tillskrivs Usta Iskender Bey (det vill säga kocken Alexander Bey) som upptäckte att han kunde undvika att få köttet alltför hårt bränt om hettan kom från sidan och om köttsafterna inte hamnade i glöden. Istället trädde han upp kött på sitt svärd och stack ner det vid sidan av elden, och snurrade det långsamt tills köttet fick en jämn stekyta. Vad Är Det För Kött I Kebab Fortfarande ser man kebabspett med tydligt utformade svärdshandtag, helt utan funktion idag men ditsatte som dekoration och hyllning till Alexanderkocken, Kanske var det också densamme Alexander som döpte det hela till Döner Kebab (eller Doner Kebap).

 1. Döndurmek” är ett turkiskt ord som betyder “det snurrar” och det gör ju lammköttet verkligen.
 2. I USA används ordet Kebab (eller Kabob) uteslutande i bemärkelsen Sish Kebab, medan däremot Döner Kebab istället heter “Gyros” och anses vara en grekisk rätt.
 3. Ordet “gyro” betyder dessutom detsamma som döndurmek.
You might be interested:  Hur Länge Ska Ny Potatis Koka?

Möjligen var det också Alexander som fick för sig att mala lammkött, marinera det och sedan packa ihop det och låta hela köttklumpen rotera framför vertikalgrillen, för att sedan slutligen skära strimlor av anrättningen och servera dem tillsammans med sallad och bröd och någon sorts sås. Vad Är Det För Kött I Kebab Genom åren har just Döner (eller “doner” eller ibland “donner”) kommit att stå för det som vi ser runt om i Europa idag: de distinkt konformade, stora köttstycken från vilka man skär de tunna kebabstrimlorna. De består av antingen lamm-, kyckling- eller nötfärs som kryddats och pressats samman i speciella formar och som behåller formen genom tillsats av ett bindningsämne, vanligen fett och ägg.

Ebaben levde ett tämligen tillbakadraget liv i Mellersta östern ända fram till 1960-talet när invandrade turkiska “gästarbetare” i Tyskland plötsligt fann sig vara arbetslösa – många av dem öppnade då Kebab-ställen, i till en början Berlin, och serverade köttet i pitabröd med grönsaker och oftast två olika såser – en röd gjord på tomater, och en vit som är baserad på yoghurt.

Den här idén att använda “fickan” i just denna variant av pitabröd, lär ha uppkommit i Istanbul under 1960-talet, medan den “moderna” Döner Kebaben påstås ha komponerats i Berlin i början av 1970-talet av den turkiske immigranten Kadir Nurman som hade en liten restaurang i närheten av Zoologischer Gartens järnvägsstation.

Fast en annan källa hävdar att uppfinningen gjordes i Berlins stadsdel Kreuzberg 1971 av en blind man vid namn Bilal, som tillsammans med sin familj öppnade ett kebab-stånd med namnet Asma Asti (Under druvorna). Hur som helst: någon av dem ändrade efterhand ingredienserna i sina kebabs och gjorde dem mer anpassade till “tysk” smak.

I Turkiet tyckte man dock att den tyska varianten var ganska så mjäkig – ända tills de tyska turisterna kom och krävde att få en ” äkta turkisk ” kebab, det vill säga som en sådan smakade hemma i Tyskland. Märkligt nog så kommer därför en hel del av det kött som konsumeras i till exempel den turkiska semesterorten Antalya, från någon av Tysklands omkring 100 “kebabfabriker”. Vad Är Det För Kött I Kebab Idag är faktiskt Döner Kebab den största Fast Food-nischen i Tyskland och omsätter mer än alla hamburger- och korvkedjor tillsammans. Tyskarna konsumerar upp till 300 ton kebab – om dagen Här hemma lanserades kebab av ett flertal ställen under 1980, För många här i Sverige har “Kebab” idag blivit liktydigt med Kebabkryddat kött, grönsaker, stark eller mild sås (vanligtvis båda) och – pommes frites, allt serverat under namnet “Kebabtallrik”.

Hur i hela fridens namn pommes frites hamnade där är onekligen en förbryllande fråga, men en gissning (som mycket väl kan presenteras som seriös teori) är att den märkliga kombinationen emanerade ute i någon av Europas mindre städer, där en företagsam invandrare öppnat ett kebab-ställe. Eller vad man nu ska kalla dem; hamburgerbarer säger vi ibland, men kebabbarer blir ju ett synnerligen märkligt och svåruttalat ord.

Några har också föreslagit “kebaberia” vilket mest låter som en gammal svensk rocklåt från 60-talet, “kebaber” är väl kanske den hittills bästa varianten. Ganska snart insåg ägaren till just detta lilla etablissemang att det inte skulle bära sig såvida han inte tog upp konkurrensen med den lokala pizzakiosken vid den nedlagda järnvägsstationen.

Sagt och gjort, snart serverades både kebab, pizzor och grillkorv och hamburgare. Så en dag beställde någon kebabkött och pommes frites, vilket måste ha varit en chock, men kunden har ju som bekant alltid rätt och därför bet ägaren ihop, svalde djupt och exekverade beställningen ifråga. Tvärtemot vad ägaren trodde så blev det en succé och snart kom det fler som beställde “kebab och pommes frites”.

Och därifrån har sedan kombinationen spridit sig över hela Europa och idag återfinns den på i stort sett alla ställen som serverar kebab, det har till och med blivit så att säger man bara att man vill ha en kebabtallrik så serveras den automatiskt med pommes frites.

 • Möjligen var landet Frankrike för där får man faktiskt pommes frites till sin Döner Kebab sedan länge.
 • Märkligt nog lär det också vara så att i Israel serveras falafel vanligen med pommes frites, vilket låter precis lika “fel”.
 • Ombinationen kebab och pommes frites är en motsägelse och att så många tycker den är bra är besynnerligt, för pommes frites passar ju inte alls till den tydligt mellanösternmarkerade kryddningen i övrigt.

Det finns till och med dem som dessutom häller ketchup på potatispinnarna – till kebab?! Vad Är Det För Kött I Kebab Det ska förstås vara ris. I alla fall på en så kallad kebabtallrik. Annars betyder väl Kebab för de flesta ett pitabröd fyllt med kebabkött, grönsaker, såser och toppat med ett par fefferoni, som väldigt många lägger åt sidan. Pitabrödet finns i många varianter men gemensamt är att de bakas i mycket heta ugnar vilket får det platta dubbelvikta, lätt surdegsjästa brödet att dela sig och därmed bilda den ficka som passar så bra att fyllas med allehanda saker.

 • Dess historia tros gå långt tillbaka och i antika Grekland fanns tidigt ordet “pitta”.
 • Det var grekerna som tog både brödet och namnet till Italien där man dialektalt så småningom istället började säga “pizza” och – javisst, så var den född (Och lustigt nog så har vi ju idag fått hybriden “kebabpizza”, fast den görs då ofta på ett annat turkiskt, bananformat bröd som kallas “pide”.) Nuförtiden deklarerar de flesta kebaber här i landet att de till hundra procent använder svenskt nötkött, vilket dessvärre är sant.

Från början handlade det uteslutande om lamm (eller kyckling) men frågan är väl om man i Sverige idag ens kan uppbringa en lamm-kebab. Varför det blivit så kan man fråga sig, med tanke på allt fint svenskt lammkött. Och en lamm-kebab är ju onekligen ett snäpp bättre smakmässigt än en nöt-dito, det är det ingen tvekan om.

Vilken kebab är vanligast?

Shawarma: Används vanligen i arabisktalande länder om kött som grillats på roterande spett. Köttet har ofta marinerats i en speciell kryddblandning som gör att smaken skiljer sig från exempelvis den turkiska kebaben, men serveras ofta på liknande sätt som döner kebab, i bröd eller rulle.

Hur nyttigt är kebab?

Hälsoprofil – Kebabkött är ett ganska näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 15% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Positiva och/eller negativa hälsofaktorer: – Kebabkött innehåller ganska mycket salt, ca 1,8 g per 100 g.

För mycket salt kan ge högt blodtryck vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. – Kebabkött innehåller mycket mättat fett. Även om det inte finns några bevis för att mättat fett är skadligt så kan det vara bra att hålla ner mängden mättat fett till förmån för enkelomättade och fleromättade fetter.

Sett till hälsofaktorerna så verkar Kebabkött sammantaget vara ett något hälsosamt livsmedel som kan ge vissa hälsovinster.