Vad Är Grovt Bröd Bra För?
Fullkorn – Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) är fullkorn den kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa. Fullkorn är spannmål, t.ex. vete, råg eller havre, som har kvar alla sina delar inklusive skalet. Det finns i olika former och kan vara kan vara fin- eller grovmalet mjöl, flingor, kross eller hela kärnor.
Enda sättet att få i sig fullkorn är alltså genom att äta spannmålsprodukter. Fullkornet innehåller bl.a. fiber, järn och antioxidanter och har flera hälsofördelar, t.ex. en positiv påverkan på blodsocker och kolesterol. Genom att äta mer fullkorn, kan man också minska risken för flera folkhälsosjukdomar som diabetes, tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
I Sverige äter hela 9 av 10 för lite fullkorn, dvs mindre än 75 gram fullkorn per dag (källa: Brödinstitutet). Vi har flera matbröd och skorpor som är bakade med fullkorn. För att få i dig 75 g fullkorn behöver du t.ex. äta 2 kakor RågGrova, 5 skivor Surdegsbröd Kärnsund eller 6 skivor Grötbröd.
- För att få kallas ett fullkornsbröd eller märkas med “Rik på fullkorn”, måste ett mjukt bröd innehålla minst 22 procent fullkorn.
- Bageribranschen har enats om denna gemensamma märkning och numera anges andelen fullkorn av hela brödet (tidigare angavs ofta mänden fullkorn som andel av ingrediensernas torrvikt).
Nästan hälften av våra bröd har en hög fullkornshalt. Se våra fullkornsbröd Fullkorn är bland annat bra eftersom:
Det innehåller mycket fibrer. Det ger struktur och tuggmotstånd i brödet. Det är en viktig källa för järn och B-vitaminer. Påverkar blodsocker och kolesterol positivt Kan minska risken för diabetes, tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdomar
Contents
Är grovt bröd nyttigt?
Du som vill äta nyttigt behöver inte sluta äta bröd. Däremot kan det vara en bra idé att syna brödet man äter lite närmare eller börja baka eget. Bröd kan vara fantastisk träningsmat! Det är lätt att gå vilse i bröddjungeln som finns i livsmedelsaffären idag.
Det finns hur mycket bröd som helst och alla heter saker som får dem att låta som att de är bakade av någon på en vacker gård på landet med bara nyttiga och naturliga ingredienser. Så är det inte. Man ska inte tro på allt som brödindustrin vill att vi ska tro, det är helt enkelt bara en del av deras marknadsföring.
Men det finns sätt att undvika dessa små fällor och hitta guldkornen av nyttigt bröd i bröddisken, om du inte vill baka eget. Gå inte på bara färgen Undrar du om mörkt bröd är nyttigare än ljust? Nja, är svaret på den frågan. Det kan vara det, men den mörka färgen kan också komma från till exempel sirap, och det säger sig självt att ett bröd fullt av sirap inte är jättehälsosamt.
- Det är helt enkelt bara att läsa på innehållsförteckningen och spana efter något sockrigt som kan ge den mörka färgen.
- En mörk färg kan också signalera fullkorn, och det vill vi ha.
- Inget tillsatt socker Många bröd innehåller socker, och inte så lite heller, precis som att många innehåller sirap som kan göra brödet mörkt.
Hitta fullkornet Fullkornsbröd är bättre för dig än bröd utan fullkorn, som bara är bakat på förädlat mjöl där man skalat säden innan man malt mjölet. Fullkorn innehåller massor av näringsämnen och bidrar med nyttiga fibrer som magens tarmar vill ha. Se kornen Ett riktigt nyttigt bröd innehåller hela korn och det syns på brödskivorna, då du ser kornen och fröna i genomskärning.
Är grovt bröd nyttigare än ljust?
5. Är mörkt bröd nyttigare än ljust? – Noop! Färgen säger egentligen ingenting om hur nyttigt ett bröd är. Det bästa knepet är att skära en skiva och se om du skär igenom hela frön och korn, alltså en grov struktur. Då är det troligen ett bra val som ger mer näring och längre mättnad. Välj gärna brödsorter som innehåller så lite socker som möjligt och fokusera på fibrer och fullkorn.
Baka nyttigt
Varför är grovt bröd bättre än ljust?
Bröd gör dig tjock – och andra myter om bröd Pressmeddelande – 8 Januari 2018 09:00 I djungeln av tips och råd från alla möjliga mer eller mindre underbyggda källor är det inte alltid lätt att veta vad som stämmer om sambandet mellan bröd, mat och hälsa.
- Här nedanför listar Maria Sitell, dietist och talesperson på Brödinstitutet, några vanliga myter om bröd.1.
- Man blir tjock av att äta bröd.” Glöm det! Man går varken upp eller ner i vikt av ett speciellt livsmedel.
- Vikten beror på hur mycket man äter i förhållande till hur mycket man gör av med.
- Alltså hur många kalorier/energi kroppen får i sig i förhållande till den energi kroppen gör av med.
Bröd med råg och fullkorn gör dig mätt länge.2. “Bröd innehåller kolhydrater som man blir tjock av.” Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och behövs bland annat för att hjärnan och våra röda blodkroppar ska fungera. Det är skillnad mellan olika kolhydrater, och den typ vi behöver äta mer av är fullkorn.9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn.
- Bröd som innehåller hela korn hjälper dig att hålla vikten (och förebygger dessutom ohälsa), tack vare att hela korn ger flackare blodsockerkurva så att du håller dig mätt längre.3,
- En macka är inte riktig mat.” Det beror förstås helt på hur stor mackan är och vilket bröd och pålägg man har.
- Med nyttigt bröd både under och över ett bra pålägg blir det en minst lika komplett måltid som den som har lagats i ugnen eller i en kastrull.
Bröd innehåller både bra med protein (mellan 8 och 12 procent) och kolhydrater Om du väljer fullkornsbröd får du fler näringsämnen och mättnaden håller längre.4, “Mörkt bröd är nyttigare än ljust.” Påståendet har sin grund i att rågbröd är mörkt och nyttigt.
- Men att ett bröd är mörkt kan ha flera orsaker, till exempel att det är bakat med mörk sirap.
- Titta istället på mängden fullkorn som brödet innehåller.
- Fullkorn förebygger bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och viss cancer.
- Leta efter fullkornsrikt bröd och ta gärna det gröna nyckelhålet till hjälp.
- Fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust.5.
“Bröd gör magen uppblåst och svullen.” En del har orolig mage men det är mycket sällan brödet som är boven. Den vanligaste orsaken till orolig mage är stressmage och IBS (Irritable Bowel Syndrome), som cirka 25 procent av svenskarna lider av. Det är viktigt att ta reda på vad man inte tål.
- Gå därför till läkare eller dietist för att ta reda på det och undvik att laborera själv genom att ta bort mat.
- Resultat blir både bättre och godare.
- Vill du veta mer om bröd och myter om bröd? Hör gärna av dig till Maria Sitell för fler frågor och svar: Maria Sitell, talesperson Brödinstitutet 070-764 58 84, Brödinstitutet lyfter fram brödets goda smak och det positiva sambandet med god hälsa och klimatsmarta val, med vetenskapen som grund.
Brödinstitutets verksamhet startade 1957 som ett samarbete mellan myndigheter, handeln och brödbranschen. Under 1970-talet lanserades den klassiska reklamkampanjen “Socialstyrelsen rekommenderar 6 – 8 skivor bröd om dagen”. Det är än idag en av Sverige genom tiderna mest uppmärksammade aktiviteter. : Bröd gör dig tjock – och andra myter om bröd
Hur är bröd bra för kroppen?
Texten är uppdaterad september 2021. Bröd och andra spannmålsprodukter är sedan 10 000 år, tillsammans med potatis och rotfrukter, en av våra stapelvaror. Stapelvaror kännetecknas av att de är kolhydratrika, näringsrika och närodlade och väl anpassade för vårt klimat.
- Sverige har en stark bröd kultur som innefattar mjukt, hårt, surt, sött, grovt, fint, luftigt och platt bröd.
- Läs mer om de olika sorterna.
- Bröd ger oss många olika vitaminer och mineraler som till exempel järn, magnesium och olika b-vitaminer som folsyra.
- Bröd är en bra källa till kolhydrater och innehåller också mellan 8 och 12 procent protein,
Läs mer om olika slags kolhydrater och vilken funktion de har i kroppen. Bröd är omtyckt av de allra flesta. Det är inte dumt, inte minst då det är något av det mest klimatsmarta vi kan äta. Genom att använda bröd och annan mat som har några dagar på mackan kan du också bidra till mindre svinn genom att göra Måndagsmackan (funkar även andra dagar!).
Läs mer om bröd och svinn här. En annan fantastisk egenskap hos bröd och andra spannmålsprodukter är att det är enda källorna till fullkorn. Fullkorn har de senaste åren seglat upp som den viktigaste kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad. Här finns mycket att läsa. Det finns en del funderingar kring gluten.
Vi har samlat all information om det här.
Vilket bröd är bra för magen?
Fullkornsbröd bra för magen – Sundkurs – Webbvägen till en sundare folkhälsa Vi har ett stort utbud av bröd i Sverige och bröd kan vara en utmärkt bas i maten. Detta gäller dock inte det vita brödet. Fullkornsbröd, d v s bröd med hela korn, håller tarmen igång och ger ofta en lång mättnadskänsla. Havre, korn och råg har höga halter av lösliga gelbildande fibrer (betaglukaner) som har metabola effekter och sänker kolesterolnivåerna, ger lägre blodsocker efter måltid och en lång mättnadskänsla.
Kan man äta bröd om man vill gå ner i vikt?
Älskar du bröd? Många förknippar viktnedgång med att behöva sluta äta saker som bröd eller pasta och det kan kännas som en stor uppoffring om det är något som man gillar. Förbud är sällan rätt väg att gå om man ska få en långsiktig förändring, så tänk om! Bröd kan vara både mättande, näringsrikt och klimatsmart. Se bara till att välja rätt bröd så blir du både mätt och får njuta av ett gott bröd.
Hur mycket bröd ska man äta per dag?
Frågor och svar Kolhydrater är ofta föremål för debatt. På den här sidan vill vi slå hål på några av de vanligaste felaktiga uppfattningarna som finns om kolhydrater. Här svarar vi på frågor om både kolhydrater och sajten.1. Är det lättare att gå upp i vikt av kolhydrater än av fett?Viktuppgång sker när energiintaget överskrider energiåtgången, oberoende om energin kommer från fett, protein eller kolhydrater.1 gram kolhydrater ger 4 kalorier, 1 gram protein ger också 4 kalorier.1 gram fett ger 9 kalorier och ett gram alkohol ger 7 kalorier.2.
hur de är uppbyggda i vilken form de finns i livsmedlet, hela spannmålskorn (som är långsamma) eller malda till mjöl (som är snabbare) om de har värmebehandlats, tillagats eller är råa.
Bland de långsamma räknas: Bröd bakat på hela korn, oavsett spannmål, råg, linser, bönor, de flesta rotfrukter. Läs mer här.Bland de snabba räknas: Vitt bröd och mat som tillagas på vitt mjöl, socker, ris, potatis, riskakor, juice, godis, bakverk med mera.3.
- Är snabba kolhydrater lika med onyttig mat?Det är ett för enkelt sätt att dela in mat som bra eller dålig beroende på hur snabbt det höjer blodsockret.
- Om gemene man äter mycket mat som ger en blodsockerkurva som påminner om en berg – och – dalbana, det vill säga innehåller mycket av snabba livsmedel, finns risken att matintaget blir energirikare än vad som behövs.
Höga blodsockertoppar “sliter” också på blodkärlen och kan ge upphov till inflammationer. (Läs mer här) Mängden kolhydrat är också viktigt. Potatis har ett högt GI, men mättar mycket bra och därmed äter man mindre kolhydrater. För den som tränar mycket intensivt och ofta, eller har ett högt energibehov av andra skäl, kan det däremot vara rent av nödvändigt att äta mat som innehåller både mycket energi och snabb sådan.
Efter träning är det positivt att äta snabba kolhydrater, gärna tillsammans med protein för att effektivt bygga upp kroppens energiförråd igen. För en medelmotionär, som tränar ett par ggr i veckan, är ett glas mjölk och en banan ett exempel på ett bra återhämtningsmål, tillsammans med vatten för att återställa vätskebalansen.4.
Vad händer om man tar bort kolhydrater ur kosten?När man tar bort kolhydrater hittar kroppen andra sätt att skapa energi men på ett betydligt mindre – för kroppen – smart sätt. Läs gärna mer här.5. Finns så kallad brödmage?En av de mer lästa matböckerna i USA det senaste året är William Davids Wheat Belly som hävdar att vår tids vetemjöl är den främsta orsaken till det eskalerande antalet av personer med övervikt och diabetes typ 2.
- I detta sammanhang har begreppet brödmage, pastamage och likande börjat florera.
- Roppen reagerar inte på något särskilt sätt av bröd eller pasta men däremot på hur måltiden som helhet ser ut.
- Även här handlar det om jämn blodsockerkurva och insulinutsöndring är ett av många livsmedel som ger snabb blodsockerhöjning.
Samma sak händer vid intag av till exempel juice, läsk, godis, klibbris eller potatismos. Ju mer mat med raffinerade och kraftigt blodsockerhöjande ingredienser vi äter, desto mer varierad blodsockerkurva får vi och blir troligen mer hungriga. Även inflammationer i blodkärlen har visat sig öka vilket troligen bidrar till utvecklandet av levnadsvanesjukdomar.
Här kan du läsa en vetenskaplig recension av boken. Magen reagerar ofta genom att bli lite bullrig eller körig då den får mat som den inte är van vid. Det kan gälla bröd, men också linser och bönor eller olika rotfrukter. Svaret är alltså nej, det finns inget som heter brödmage. Magen reagerar inte på ett särskilt sätt för bröd.6.
Hur ser kopplingen mellan kolhydrater och kalorier ut?Kolhydrat är ett av tre energigivande näringsämnen som kroppen behöver. De andra två är fett och protein. De ger alla kalorier i något varierande grad (se fråga 1 ovan) Det florerar åsikter om att kolhydrater ger viktökning i högre grad än fett och protein.
Det är felaktigt. Det är mängden kalorier som, i det långa loppet, avgör vikten. En annan viktigt aspekt är hur hela måltiden är sammansatt. När exempelvis kyckling, morötter, broccoli och tomater finns i en måltid tillsammans med pasta, potatis eller quinoa och en skiva fullkornsbröd till blir man mätt, får en bra blodsockerkurva och risken för småätande minskar.7.
Hur mycket bröd ska jag äta?Det är bra att äta en bit grovt bröd till varje måltid eller ha brödet som bas i måltiden, se flera matiga brödrecept här. Hur mycket bröd som är lagom beror helt på hur du äter för övrigt men fyra-sex skivor bröd per dag är lagom för många.8.
Hur stor del av kosten ska bestå av kolhydrater?Vi mår bra av att äta kolhydrater varje dag då det är vår främsta energikällaenergikälla. Man kan också vara ännu tydligare genom att säga att vi mår bra av kvalitetskolhydrater varje dag. De finns i fullkorn, frukt och grönt, rotfrukter, linser, bönor, quinoa, potatis ch pasta (gärna fullkornspasta).
Ungefär hälften av vårt energiintag bör kommer från kolhydrater, och då menas kolhydrater som är nämnda ovan. Mindre bra kolhydrater är saft, godis, choklad, bakverk och läsk. Dessa är exempel på livsmedel som är rika på socker och härifrån ska inte mer än tio procent av energin komma från, per dag.
Det finns studier som visar att barn får i sig så mycket om 25 procent från denna grupp. Tallriksmodellen visar på enkelt sätt fördelningen i en måltid.9. Vad är bäst, kolhydrater eller fett?Vi behöver både kolhydrater och fett och inget av dem är bättre än det andra. Dock vet vi att vi behöver ännu mer av omättat fett i vår mat (fet fisk, oljor, nötter och frön) och mindre av sockerrik mat som godis, läsk, saft och kakor med mera.10.
Vad vill Fazer åstadkomma med sajten?Med Använd hjärnan vill Fazer på ett konkret sätt underlätta för alla som tänker på sin hälsa genom att slå hål på myter och erbjuda information om sambandet mellan mat och hälsa på ett lättillgängligt sätt. Vi vill visa att det är skillnad mellan kolhydrater och kolhydrater och att balans och hälsa går hand i hand.11.
- Till vilka vänder sig sajten? Använd hjärnan vänder sig till alla som är intresserade av mat, näring och hälsa.
- Vi vill presentera vetenskap och fakta på ett lättillgängligt sätt.12.
- Är det bara grovt bröd som är nyttigt?Ingen mat är enbart nyttig eller onyttig, det handlar alltid om mängder och hur måltiden ser ut i stort.
Bröd bakat på fullkorn innehåller viktiga vitaminer och mineraler och hjälper kroppen att balansera blodsockersvaret, vilket är bra för hälsan, både nu och på längre sikt.13. Vilken forskning utgår Fazer från i avseende sambandet mellan mat och hälsa?Innehållet på sajten överensstämmer med de nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) som i sin tur grundar sig på de senaste årens forskning kring sambandet mellan mat och hälsa.14.
Hur kan vi lita på just den forskningen?De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) är baserade på en stor mängd vetenskapliga studier som har publicerats under de senaste 15 åren och värderats av nordens främsta nutritionsforskare. NNR5 överensstämmer med WHO:s råd.15. Tar Fazer ställning för att vissa dieter är bättre än andra?Vi tror inte att dieter är en bra väg för god hälsa, däremot att äta balanserat.
En bra kost ger utrymme även för njutningsmat, något som också gynnar välbefinnandet. Vi lutar oss på de matråd som Livsmedelsverket ger, det vill säga att äta enligt tallriksmodellen och mycket frukt och grönt, omättat fett, fullkorn och mindre av salt och socker.
Vad är nyttigast knäckebröd eller grovt bröd?
VAD ÄR NYTTIGAST KÄCKEBRÖD ELLER MJUKT BRÖD? Är knäckebröd nyttigare än mjukt bröd? SVAR: Det beror helt och hållet på vilket mjukt bröd och vilket knäckebröd man jämför. Men i många fall är oftast knäckebröd bättre. Kolla innehållsförteckningen och välj ett bröd/knäckebröd utan vetemjöl och socker.
Själv äter jag inte gluten och rekommenderar att utesluta det så mycket som möjligt då de flesta mår bättre av det. Hembakat glutenfritt bröd/knäckebröd är därför det bästa alternativet enligt mig 🙂, Is crisp bread healthier than soft bread? It depends on which soft and hard bread you compare. But in many cases crisp bread are better.
Nyttigt och gott morots bröd med grahamsmjöl utan socker och smör
Check the table of contents and select a bread without wheat flour and sugar.I recommend to eat a gluten free diet as much as possible when most people feel better by excluding it. Home made gluten free soft or crisp bread is the best option according to me.
, hittar ni recept på ett av mina favoritbröd som är helt glutenfritt.,
: VAD ÄR NYTTIGAST KÄCKEBRÖD ELLER MJUKT BRÖD?
Vad räknas som grovt bröd?
Enligt den nordiska näringsrekommendationen, som också är Sveriges officiella rekommendation för hur vi bör äta, ger fullkorn i maten minskad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Mycket tyder också på en minskad risk för tjock- och ändtarmscancer.
- Men nästan alla, nio av tio svenskar, får i sig mindre fullkorn än vad vi skulle behöva.
- För lite fullkorn är det som brukar listas som den största enskilda risken med våra matvanor, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverkets avdelning för hållbara matvanor.
- Fullkorn kan vara både hela korn och mjöl.
Det som avgör är att hela kornet från spannmål som till exempel vete, havre, råg eller korn finns med och inte bara kornets kärna. Med hela kornet följer fler näringsämnen, mineraler som järn, zink, fosfor och magnesium, vitaminer och antioxidanter med.
- Enligt Veronica Öhrvik är all fiberrik mat bra, men fullkorn sticker ut på ett särskilt sätt när det gäller minskad risk för sjukdom.
- Ungefär hälften av fullkornet som vuxna svenskar äter kommer från bröd.
- Livsmedelsverkets Nyckelhålsmärkning ska vara en hjälp för den som vill äta nyttigare och är ett enkelt sätt att hitta bröd som innehåller fullkorn.
Enligt Livsmedelsverket har ungefär en tredjedel av det bröd som säljs märket. Men det är stor skillnad på fullkornsinnehållet även i dem, visar Råd & Röns genomgång av över 30 av våra vanligaste nyckelhålsmärkta brödsorter. Ett urval presenteras här i tidningen, hela granskningen hittar du på radron.se/brod. Veronica Öhrvik på Livsmedels- verkets avdelning för hållbara matvanor. Minsta tillåtna mängd fullkorn i ett nyckelhålsmärkt bröd är 30 procent för bröd baserat på vetemjöl och 35 procent för bröd baserat på rågmjöl. Många bröd i vår genomgång ligger precis på den gränsen.
- Samtidigt finns det många som bakas på upp till 100 procent fullkorn.
- Att gränsen ligger på just 30 procent förklaras av att när Livsmedelsverket tar fram kriterier för nyckelhålet försöker man hitta en nivå som är så bra som möjligt ur en hälsoaspekt, men där det fortfarande finns många produkter att välja på för konsumenten.
Även om mer fullkorn i brödet är bättre ur ett näringsperspektiv för den enskilde, är det inte säkert att det skulle vara bättre för folkhälsan i stort. När kriterierna reviderades senast skärptes kraven och just nu är det inte aktuellt med hårdare krav, enligt Livsmedelsverket.
Det är viktigare att nå ut till dem som aldrig äter en fullkornsprodukt, säger Veronica Öhrvik. Även bland bröd som inte är märkta med nyckelhålet finns produkter som innehåller mycket fullkorn, men här kan det vara andra ingredienser som gör att de inte anses nyttiga nog för att få märkningen. En vanlig orsak är att de innehåller för mycket socker eller för mycket salt.
Även här går det att se att flera av bröden i vår sammanställning ligger precis på gränsen. Det är fritt fram för tillverkare att sätta nyckelhålsmärkningen på sina produkter, bara de uppfyller kraven. Livsmedelsverket har inget register över vilka produkter som är märkta.
De kontroller som har gjorts visar inte på att det skulle förekomma några större avvikelser från reglerna, enligt Veronica Öhrvik. Enligt Brödinstitutet, ett dotterbolag till branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arbetar för att vi ska äta mer bröd, växer intresset för fullkorn bland konsumenterna.
– Enligt de opinionsundersökningar vi gör är fullkornsinnehåll det första man tittar efter när man köper bröd. Före innehållet av socker, säger Maria Sitell, dietist och talesperson för Brödinstitutet. Maria Sitell är dietist och talesperson för Brödinstitutet För att lyfta fram fullkorn mer mot konsumenterna har branschen nyligen gjort en överenskommelse för hur mycket fullkorn ett bröd ska innehålla för att det ska få kallas fullkornsbröd. – För att få kalla brödet “rikt på fullkorn” eller “fullkornsbröd” ska de ha samma fullkornsmängd som gäller för nyckelhålet, säger Maria Sitell.
Men till skillnad från nyckelhålsmärkningen finns inga krav på hur mycket salt eller socker som får ingå. Maria Sitell tycker att det finns utrymme för mer fullkorn i svenskt bröd. Jämfört med övriga nordiska länder ligger Sverige i botten. Men så har det inte alltid varit. – Det är egentligen de senaste 50 åren vi har ätit allt mindre fullkorn.
Men vi har ju till exempel knäckebrödet, som är 100 procent fullkorn, och en hel del annat fullkornsrikt bröd också, säger hon. Maria Sitell tror att det är helt centralt att utgå från den brödkultur vi har i dag om vi ska få fler att äta mer fullkorn.
Vad kan man äta till frukost istället för bröd?
Grötfrukost – Gryn: Det finns många olika varianter av gröt och det är bara att variera vilka gryn du väljer, till exempel rågflingor eller havregryn. Råg- och havregrynsgröt ger bra kvalitet på kolhydrater och har ett högt fiberinnehåll. Råg innehåller lite mer fibrer än havregryn medan havregryn har en aning högre proteininnehåll.
- Variera eller välj det du tycker är godast! Det finns dock gröt som inte innehåller så mycket fibrer och som mest bidrar med snabba kolhydrater – till exempel risgrynsgröt och mannagrynsgröt.
- Dessa ska man inte äta varje dag.
- Topping: Det som sedan avgör om gröten blir nyttig är vad du har på gröten.
- Har du sylt på gröten tillsätter du mycket dolt socker och du vänjer dig vid att det ska smaka sött.
Ett enkelt och gott alternativ är att värma frysta bär i mikron och ta på istället. Eller varför inte toppa gröten med skivad banan eller äpple? Strö gärna på några valnötskärnor så får du i dig både omega-3 och omega-6. Har du mjölk till gröten får du i dig högkvalitativt protein, kalcium och en lång rad vitaminer.
Är knäckebröd grovt bröd?
Knäckebröd, hårt bröd eller spisbröd? Knäckebröd är ett jäst hårdbröd, motsatsen till mjukt bröd, och som ursprungligen härstammar från Sverige. Knäckebröd eller spisbröd som det kallades från början, då man bakade det direkt på spisen, har funnits i svenskarnas kosthållning sedan medeltiden.
Är det bra att sluta äta bröd?
Om man skippar mjöl och socker som bröd och pasta innehåller, försvinner snart sockerbegäret som många av oss har (självfallet finns det undantag.) Och att komma ur sockerträsket är så härligt! Man mår så mycket bättre! Man upplever ofta bättre mage, man känner sig piggare, bättre humör, finare hud osv.
Kan man mata får med bröd?
Vitt bröd och lussekatter med saffran är farligt för fåglarna! Nej, detta är en myt! Delar du några överblivna småfranskor eller lussekatter med bevingade vänner behöver du inte oroa dig. Det finns anledning att följa kommunernas riktlinjer om att inte mata andfåglar med bröd dock.
- Ett mainstreambröd är inte giftigt eller på annat sätt farligt för fåglar.
- Mutationer och bristsjukdomar orsakade av bröd är minst sagt mycket osannolika.
- Det är dock inte i längden någon bra föda för fåglar, då det varken är näringsrikt eller energitätt.
- En hel del kommuner avråder den som vill mata änder och svanar från att ge dem bröd.
Anledningen är främst att när många personer i en stad matar med bröd på en begränsad yta hinner inte alltid fåglarna äta upp allt. Brödet kan bli liggande, mögla, och blandas med fåglarnas avföring innan det äts upp. Det ökar risken för sjukdom. Fåglar äter gärna det som finns lätt tillgängligt och mycket av.
Bröd för sjöfåglar kan vid matningar ta upp en stor del av kosten, som annars skulle ha fyllts av något mer näringsrikt – eller helt enkelt det de är gjorda för att äta – nämligen färska växter. Det man misstänker kan drabba vattenlevande fåglar som gäss och änder som ätit mycket stora mängder ensidigt bröd under sin uppväxt är tillståndet “änglavingar”.
Det här kan ske lokalt i tätorter där änder och gäss häckar just i anslutning där de blir matade varje dag. Det är en missbildning i lederna längst ut i vingarna som uppstår hos unga växande individer. Orsaken är för kaloririk mat och mycket protein, men för lite av vitamin D, E och mangan.
- Man kan ju tycka att bröd inte innehåller så stora mängder protein, men ett vanligt bröd innehåller ofta ca 9% protein.
- Upptäcks detta tidigt på en tamfågel kan vingen bindas upp tillfälligt och fågeln ges vitamin- och mangantillskott.
- Janne som startade Slåttergubbens fågelmat drev innan ett ekologiska surdegsbageri under några år.
Det var här han fick idén att mata fåglar med åkerfrön, alltså det rens som blir när större kvarnar rensar bort ogräsfrön från spannmålen. Så här säger Janne om skillnaden mellan bröd och bröd. -“Allt bröd görs ju av spannmål, så det är ju egentligen inte så stor skillnad att stoppa i oss själva eller fåglarna pasta, hela sädeskorn eller bröd.
Det är många som hänger upp sig på att “vitt bröd” skulle vara sämre än annat. Men så länge man håller sig bland mainstreambröden så är det i stort sett bara mängden karamellmalt som skiljer. (alltså groddat och rostat korn som blir som ett färgämne i degen). Mer karamellmalt leder till mörkare bröd och det tror man då skulle vara bättre.
I mainstreambröd används i stort sett bara siktat vetemjöl (dvs att skaldelarna har sorterats bort) dessutom tillsäts extra vetegluten i nästan alla bröd (proteinet i vete) för att de ska bli mer luftiga och elastiska. Glutenet i vete är ganska dåligt för oss människor – med tanke på den stora mängden pasta o bröd vi stoppar i oss blir fler och fler mer eller mindre känsliga för gluten.Är det då bättre med fullkornsbröd och fullkornspasta? Då är ju skaldelarna kvar.
Nja. många säger att det är bra med mycket fiber, men i skaldelarna finns också fytinsyra som sägs binda många mineralämnen som tex järn och kalcium. Att äta mycket fullkornsprodukter rimmar inte helt bra då med att få i sig mycket mineraler. OM man inte behandlar fullkornsspannmålet så att groddningsprocessen just startat för då försvinner fytinsyran.
Eller jäser brödet med surdeg – då får vi ett maximalt nyttigt sätt att äta fullkornsprodukter. Sannolikt även för fåglarna. Ett fullkornsbröd oavsett andel råg är grått till färgen. Aldrig mörkt – det blir det bara av karemellmalt. Tänk dock på att det mesta “surdegsbrödet” i affärerna inte är jäst med surdeg på riktigt.
- Det är de stora bagerierna har kidnappat ordet surdegsbröd – de jäser med jäst som vanligt och tar i en gnutta surdegspulver som krydda och kan därmed skylta upp enligt samma logik vi kallar lussekatter för “saffransbröd”.
- Saffran är inte heller farligt för vilda fåglar i de koncentrationer som finns t ex i lussekatter.
Det är en fråga om dos och koncentration; för fåglar men även för däggdjur som människor är saffran giftigt i höga doser. Några kända förgiftningsfall hos fågel pga saffran fanns inte känt hos hos vare sig SVA eller Giftinformationscentralen. Så du kan lugnt dela med dig av den där lussekatten som blivit lite för torr för din smak, fåglarna tar nog gärna emot den!
Mögel kan fåglar vara känsliga för, men vilda fåglar undviker för det mesta sådant som är mycket skadligt för dem.Uppmaning om att inte mata fåglar med bröd:
Lästips: Niklas Aronssons bok Fågelmatning – Allt du behöver veta (2021) : Vitt bröd och lussekatter med saffran är farligt för fåglarna!
Är bröd bra kolhydrater?
Bröd är en av våra viktigaste källor till kolhydrater. Vilken typ av bröd vi äter spelar stor roll för hur mycket fibrer och fullkorn vi får i oss. Knäckebröd är den allra bästa källan till fullkorn. Det innehåller oftast 100 procent fullkorn och massor av nyttiga fibrer.
Vilken mat blir man Pruttig av?
Varför har jag för mycket gaser? – Att ha gaser i magen är normalt och ofta helt ofarligt – men har du stora problem finns det några saker du kan göra för att minska oönskade utsläpp. Här är några vanliga orsaker: Du äter eller dricker för fort Om du äter eller dricker för fort sväljer vi luft som sedan släpps ut genom att vi rapar eller fiser.
- Att svälja luft kan också orsakas av tuggummi, rökning, snuva eller en tandprotes som inte passar ordentligt.
- Du äter mat som triggar gaser Kål, blomkål, brysselkål, broccoli, torkad frukt och bönor är exempel på mat som triggar gasbildningen.
- Dessa livsmedel innehåller vanligtvis svårsmälta fibrer och sockerarter.
Du får i dig sötningsmedel Xylitol och sorbitol är två vanliga sötningsmedel som finns i lightläsk, tuggummi, godis, kakor och kex. De kan orsaka gaser eftersom vi människor saknar de enzymer som krävs för att smälta dem. Du får i dig fruktos Frukotos finns naturligt i frukt, bär och grönsaker, men det finns också i de flesta juicer, sylt, marmelad, yoghurt och godis.
Besvär med gaser kan bero på att kroppen har svårt att ta upp fruktsocker och vi kan inte smälta för mycket fruktsocker på en gång. Dina tarmbakterier Tarmbakterierna spelar en viktig roll i matsmältningen. Det finns flera hundra olika bakterier i tjocktarmen och alla människor har unika uppsättningar.
När bakterierna i tarmen äter maten i magen produceras gaser och dessa kan leda till att du känner dig uppblåst.
Är bröd Förstoppande?
BEHANDLING –
Ät fiberrik mat, gärna lösliga fiber Bra källor till fibrer i kosten är rotfrukter, grönsaker, frukt och bär, ärtor, bönor, linser och fullkornsprodukter av flingor, bröd, gryn, ris, pasta samt nötter och frön. Det rekommenderas att börja försiktigt och öka fiberintaget gradvis då en mera fiberrik kost kan ge ökad gasbildning, uppblåsthet och ibland obehag/smärta. Prova fibertillskott Exempelvis hela linfrön, psylliumfrön eller chiafrön. Drick tillräckligt/adekvat med vätska Drick, gärna vatten, speciellt vid intag av fiberrik mat. Ibland kan man behöva dricka även om man inte känner sig törstig. Detta gäller framför allt äldre personer som inte känner törst på samma sätt som yngre personer. Ät lösande livsmedel Katrinplommon, kiwi, fikon, aprikos, päron och messmör kan ge lösare tarminnehåll. Minska mängden stoppande mat Mycket “mjölmat” som pannkakor och vitt bröd, vitt ris och pasta, samt svart te kan ha stoppande effekt. Prova probiotika Mejeriprodukter, fruktdrycker eller tabletter/kapslar med probiotika kan lindra hård mage och förstoppning.
Regelbunden fysisk aktivitet och rörelse kan motverka hård mage och förstoppning. Regelbundna toalettvanor och att ta sig tid vid toalettbesöket är viktigt. Sittställningen vid toalettbesöket är viktigt. Att höja fötterna genom att använda en pall kan hjälpa. Ibland behöver man hjälp av bulkmedel eller andra preparat för att avhjälpa förstoppning. Se över tillvaron. Stress och oro kan ge tillfällig förstoppning. Se över läkemedel som kan ha stoppande effekt. Möjligen finns det alternativ som ej har samma biverkning. Vid långvarig förstoppning kan det behövas utredning av läkare.
Om kost-, vätske- och livsstilsändringar inte lindrar förstoppningen kan det vara nödvändigt att prova medicinsk behandling. Se länk nedan. För behandling av förstoppning hos barn rekommenderas i första hand läkemedelsbehandling. De allmänna råden kan sedan rekommenderas med syfte att förebygga förstoppning.
Fördela fiberintaget på alla dagens måltider. Lite fiber ofta är bättre än mycket och sällan. Välj lösliga fiber (fiber från havre, grönsaker, frukt och bär) hellre än olösliga fiber (fullkornsprodukter av spannmål) för att minimera bieffekter som gasbildning och buksvullnad. Intag av juicer och fruktpuréer innehållande sorbitol kan ha lösande effekt, exempelvis äppeljuice och katrinplommonpuré. Öka mängden resistent stärkelse (havre, baljväxter, kokt kall potatis, gröna bananer). Intag av fermenterbara kolhydrater kan ha osmotisk och därmed lösande effekt på tarminnehållet.
Referenser Rao SS, Rattanakovit K, Patcharatrakul T. Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol.2016 May;13(5):295-305. Länk Mearin F, Ciriza C, Minquez M, Rey E, Mascort MM, Peña E, Cañones P Júdez J. Clinical practice guideline: Irritable bowel syndrome with constipation and functional constipation in the adult.
- Rev Esp Enferm Dig 2016 Jun;108(6):332-63.
- Länk Suares, N.C.
- Ford, A.C.
- Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Aliment.
- Pharmacol.
- Ther.33, 895–901 (2011).
- Länk Dimidi E, Christodoulides S, Fragkos KC, Scott SM, Whelan K.
- The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
Am J Clin Nutr.2014 Oct;100(4):1075-84. Länk COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB COPYRIGHT © INTERNETMEDICIN AB
Är havregrynsgröt bra när man ska gå ner i vikt?
Havregrynsgröt innehåller både bra fibrer och bra fetter, samtidigt som det är få kalorier. Kvarg å andra sidan, är också bra för den som vill gå ner i vikt eftersom det innehåller mycket protein.