Vad Är Nyttigast Gyros Eller Kebab?


Vad Är Nyttigast Gyros Eller Kebab
Fett, kalorier och salt. Att våra älskade snabbmatsfavoriter inte är några hälsotallrikar är ingen nyhet. Men allt som går snabbt är inte skräp, visar Testfaktas genomgång av innehållet i nio populära rätter. Näringsvärdena är tagna från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och bedömningen har gjorts av dietisten Sara Ask.

 • Både sushi och falafel är riktigt bra mat.
 • Falafel för att den är näringstät och sushi för att den ger d-vitamin, selen och nyttigt fett som många får för lite av, säger hon.
 • Man bör dock tänka på att soja är väldigt salt.
 • Här har vi bara räknat med en matsked soja och ändå blir sushin klart saltast av alla rätter i jämförelsen.

Även fiskburgaren får plus i kanten då den är en bra källa till mineralen selen och innehåller nyttigare fett än exempelvis en vanlig hamburgare. Däremot är fiskburgaren en riktig energibomb och inget för den som räknar kalorier. Värstingarna i sammanhanget är pizza och pommes frites.

 • De ger mycket fett, salt och kalorier, men knappt någon näring alls.
 • Man vill gärna att maten ska ge så mycket näring per kalori som möjligt.
 • Hamburgaren och korven ger inte heller så mycket näring i förhållande till energi.
 • Ebaben ett klart bättre alternativ eftersom den innehåller mer näring per kalori.

I undersökningen har vi jämfört näringsinnehållet per hundra gram. Men självklart spelar det även roll hur mycket man äter. På en pizza går det till exempel tre och en halv korvar med bröd. – En pizza motsvarar nästan en halv dags energibehov och med tanke på hur näringsfattig den är måste man äta extremt kalorisnålt och näringsriktigt resten av dagen för att få i sig det man behöver och samtidigt inte gå upp för mycket i vikt.

 • Äter man pizza mer än en gång i veckan bör man ta sig en tankeställare.
 • Särskilt om man inte rör på sig så mycket.
 • Sara Ask tycker ändå att man kan unna sig snabbmat då och då.
 • Och det går att göra maten nyttigare genom att välja bort och välja till.
 • Ett problem med snabbmat är att det ofta ingår dåliga tillbehör som läsk och pommes frites.

Om man väljer bort det och i stället ber om fullkornsbröd och mer grönsaker så behöver det inte bli så illa. Jämförelsen visar också att fisk- och vegoalternativen är bättre än de med kött. – Förutom att falafel och sojakorv innehåller mer fibrer och näring så är det också bättre ur andra aspekter.

Vad är bäst gyros eller kebab?

Gyros vs kebab Gyros är en grekisk maträtt som oftast serveras i pitabröd med sallad, lök, tomat – en och annan fetaost och någon oliv. Eller servera den med pommes eller ris, som passar lika bra. ​ Kebaben kommer ifrån Mellanöstern och serveras oftast på en pizza eller med pommes.

Gyros är gjort på fläskkött (inte våra egna vegogyros såklart) och kebab är gjord på nötkött. ​ Det som även skiljer dem åt är kryddningen. Gyros är smaksatt med oregano, citron och vitlök. Kebaben kryddas med timjan, spiskummin och chili. ​ Det gemensamma med kebab och gyros är att de båda grillas på spett och skärs i tunna strimlor.

De är även ofantligt goda tycker vi! ​ : Gyros vs kebab

Hur många kalorier är det i en gyros?

Gyrosmörgås (Pitabröd, Nötkött, Lamm, Lök, Kryddor med Tomat och Smör) – 1 gyro 12,21 74,02 44,15 593 100 g 3,13 18,98 11,32 152

Vad är det för kött i gyros?

Vad är gyroskött? | Kebabfabriken Gyrosköttet serveras ofta i pitabröd med olika tillbehör. Den gyros som oftast serveras på både restauranger samt i ens eget hem består av kött, pommes frites, tzatziki, tomat, lök. Detta behöver inte vara standard, utan skillnader förekommer såklart.

Hur mycket kalorier har en kebab?

Kaloriinnehåll Kebab.100 g Kebab ( Kebab special m pommes frites) innehåller 237 kcal, vilket är genomsnittligt mycket kalorier. En portion (500 g) innehåller 1187 kcal.

Hur många kalorier är en kebabtallrik med ris?

100 g Kebab med ris innehåller 175 kcal, vilket är genomsnittligt mycket kalorier. En portion (300 g) innehåller 526 kcal.

Hur många kalorier i kebab med ris?

Näringsinnehåll i kebab med ris, grillbar

Del Kcal Proteiner
100 g kebab med ris, grillbar 150 6,1

Finns det nyttig snabbmat?

Nyttig snabbmat – en svår ekvation? Ett problem som sätter käppar i hjulet för de flesta är brist på tid. När man kommer hem från jobbet, barnen är hämtade och träningen avklarad finns det ofta varken tid eller ork för några storslagna middagar. Att ha rätt råvaror hemma är A och O i det läget.

 • Se först och främst till att ha bra torrvaror i skafferiet.
 • Quinoa, matkorn, matvete, mathavre, fullkornsris och fullkornspasta håller sig länge är en bra bas när man vill laga hälsosamt.
 • Onserver är också hållbart och ofta billigt.
 • Tomater på burk fungerar utmärkt som en smal gryt- eller soppbas.
 • Färdigkokta bönor, linser och kikärtor kan blandas ned i det mesta: sallader, soppor, grytor och köttfärsrätter.
You might be interested:  Ris Pasta Potatis Vad Är Nyttigast?

Tonfisk och makrill på burk är bra källor till protein och hälsosamt fett. Fyll frysen med nyttigheter som grönsaker, bär, fullkornsbröd och portionsförpackningar av fisk, kyckling och kalkon. Då finns det alltid något nyttigt och snabblagat att ta till.

 • Med laxfilé är till exempel lika lättlagat som falukorv och makaroner, men avsevärt mycket bättre.
 • Ägg, smoothies och sallad är också utmärkt snabbmat.
 • Omelett, äggröra, kokt, stekt, pocherat.
 • Hur man än gör så är det proteinrikt, mättande och snabblagat.
 • En smoothie full med nyttigheter passar utmärkt som frukost eller mellanmål, och det kan varieras i det oändliga.

Smörgåsar kan också vara bra om man använder osötat fullkornsbröd med nyttiga pålägg som kallrökt lax, makrill i tomatsås, tonfisk, kyckling, ägg, avokado eller keso. Sallad är många gånger den enklaste och nyttigaste mat man kan tänka sig. Kyckling, kalkon eller lax tillsammans med grönsaker av olika slag är en bra grund.

Toppa med olivolja och en riktigt god balsamico. Vill man ha en matigare variant kan man lägga till quinoa, bönor, linser, kikärter, nötter, frön eller bär. Bara fantasin sätter gränserna. Snabbmat ute – De flest äter på ett eller annat sätt lunch utanför hemmet. Om man inte tar med sig mat hemifrån kan det vara svårt att hitta nyttiga alternativ.

Restaurangmat innehåller ofta för mycket salt, fett och socker, och portonerna är vanligtvis på tok för stora. Men det finns faktiskt hälsosamma snabbmatsalternativ även om man äter ute. Sushi är ett bra exempel. Särskilt om man lägger till lite grönsaker eller en lätt sallad.

 • Sallad i sig kan också vara bra men risken är att de antingen inte är tillräckligt mättande eller innehåller för mycket fett i form av tjocka dressingar.
 • Men en mättande bönsallad med vinägrett kan vara en utomordentlig lunch.
 • Hamnar man på de klassiska hamburgerkedjorna kan en kycklinghamburgare utan dressing och ost vara ett bra alternativ.

Bara kyckling, bröd, sallad och tomat är inte så illa. Det är absolut inget fel i att be att få byta ut ingredienser på restauranger. Hoppa över brödet före måltiden och byt ut pommes frites mot en sallad eller kokta grönsaker. Be om vinägrett istället för feta dressingar och tomatsås istället för gräddsås eller majonnäs.

Vad är skillnad mellan Döner och kebab?

Vad är dönerkebab? | Kebabfabriken Det vi i Sverige endast kallar “kebab” heter i själva verket dönerkebab. Dönerkebaben är ett malet eller skivat kött, ister och kryddor som pressats samman till en cylinder och som roterande grillas i en kebabmaskin.

När köttet är färdigt skärs det i tunna remsor. Den vanligaste kebabvarianten i Tyskland är just dönerkebaben. Till detta serveras ett hårdare bröd än det klassiska pitabrödet som är vanligt här i Sverige. Dönerkött består av ett flertal lager kött som har marinerats. Marinaden brukar innehålla salt, kryddor, lök, olja, mjölk och yoghurt.

En färdig bit döner som ska strimlas väger oftast någonstans mellan 20 och 40 kilo. ​ Dönerkebaben spreds med turkiska immigranter till Västtyskland och Västberlin under 1970-talet och blev senare en av de mest populära måltiderna i de olika gatuköken.

Hur dönerkebaben kom till Tyskland är det delade meningar om. En tes är att en man vid namn Mehmet Aygün skapade den tyska/europeiska varianten av den turkiska kebaben. Mehmet kom nämligen från Turkiet till Västtyskland 1971 och tros då ha spridit denna dönerkebab vidare. Därefter spreds dönerkebaben vidare från Västtyskland till Västeuropa.

​ : Vad är dönerkebab? | Kebabfabriken

Vilken kebab är bäst?

Här är kebaben bäst i Sverige – I undersökningen har deltagarna fått svara på var de tycker att kebaben är godast i Sverige. Här är resultatet.

Stockholm Malmö Göteborg

I norra Sverige anser de tillfrågade Umeå vara den bästa kebabstaden, i norra Mellansverige är det störst andel tillfrågade som äter kebab. I norra Mellansverige tycker de tillfrågade att Västerås är den bästa kebabstaden. I södra Mellansverige är bästa kebabstaden Göteborg och i södra Mellansverige äts det även mest kebabpizza.

Är kyckling kebab onyttigt?

Vår kycklingkebab är ett smakrikt alternativ för dig som vill vara lite nyttigare eller inte äta fläsk eller rött kött. Kycklingen kommer dessutom naturligt skivad, vilket ger ett härligt och smaskigt intryck på tallriken. Passar perfekt till den klassiska kebabtallriken eller varför inte prova den i en wrap eller enchilada.

Kan muslimer äta gyros?

Griskött och skaldjur är däremot inte tillå- tet att äta eftersom det enligt Koranen är ‘orent’. Om något inte är tillåtet att äta kallas det Haram. Enligt muslimsk sed måste djuret slaktas på ett visst sätt.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Gin Och Tonic?

Är kebab riktigt kött?

Varianter – Gyrostallrik. I Sverige avses vanligen med “kebab” en typ av med ett eller ett tunt flatbröd fyllt med kebabskav, lök,, sallad och sås. Även inlagda grönsaker och hackade örter kan förekomma. En annan vanlig variant är kebabtallrik, där köttet serveras med sallad, lök, såser och,, eller,

Döner kebab (från turkiskans ord för att snurra) är malet eller skivat kött, ister och kryddor som pressats samman till en cylinder vilken roterande grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet skärs av när det är färdigt. I Tyskland är döner kebab den mest förekommande kebabvarianten och serveras med ett hårdare bröd än det i Sverige vanliga pitabrödet. Ett stycke dönerkött består av flera lager kött som marinerats. Det brukar innehålla salt, kryddor, lök, olja, mjölk och yoghurt. Ett färdigt stycke som sedan ska strimlas väger vanligtvis mellan 20 och 40 kilo.

Shish kebab är bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett.

Det finns skillnader mellan länder i Europa när det gäller kebab. Dessutom kan man hitta regionala skillnader inom Sverige, t.ex vad gäller förekomst av den röda såsen, av,, eller,

Vad är nyttigast pizza eller kebab?

Fett, kalorier och salt. Att våra älskade snabbmatsfavoriter inte är några hälsotallrikar är ingen nyhet. Men allt som går snabbt är inte skräp, visar Testfaktas genomgång av innehållet i nio populära rätter. Näringsvärdena är tagna från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och bedömningen har gjorts av dietisten Sara Ask.

 • Både sushi och falafel är riktigt bra mat.
 • Falafel för att den är näringstät och sushi för att den ger d-vitamin, selen och nyttigt fett som många får för lite av, säger hon.
 • Man bör dock tänka på att soja är väldigt salt.
 • Här har vi bara räknat med en matsked soja och ändå blir sushin klart saltast av alla rätter i jämförelsen.

Även fiskburgaren får plus i kanten då den är en bra källa till mineralen selen och innehåller nyttigare fett än exempelvis en vanlig hamburgare. Däremot är fiskburgaren en riktig energibomb och inget för den som räknar kalorier. Värstingarna i sammanhanget är pizza och pommes frites.

De ger mycket fett, salt och kalorier, men knappt någon näring alls. – Man vill gärna att maten ska ge så mycket näring per kalori som möjligt. Hamburgaren och korven ger inte heller så mycket näring i förhållande till energi. Kebaben ett klart bättre alternativ eftersom den innehåller mer näring per kalori.

I undersökningen har vi jämfört näringsinnehållet per hundra gram. Men självklart spelar det även roll hur mycket man äter. På en pizza går det till exempel tre och en halv korvar med bröd. – En pizza motsvarar nästan en halv dags energibehov och med tanke på hur näringsfattig den är måste man äta extremt kalorisnålt och näringsriktigt resten av dagen för att få i sig det man behöver och samtidigt inte gå upp för mycket i vikt.

 • Äter man pizza mer än en gång i veckan bör man ta sig en tankeställare.
 • Särskilt om man inte rör på sig så mycket.
 • Sara Ask tycker ändå att man kan unna sig snabbmat då och då.
 • Och det går att göra maten nyttigare genom att välja bort och välja till.
 • Ett problem med snabbmat är att det ofta ingår dåliga tillbehör som läsk och pommes frites.

Om man väljer bort det och i stället ber om fullkornsbröd och mer grönsaker så behöver det inte bli så illa. Jämförelsen visar också att fisk- och vegoalternativen är bättre än de med kött. – Förutom att falafel och sojakorv innehåller mer fibrer och näring så är det också bättre ur andra aspekter.

Hur nyttigt är Kebabsallad?

– Kebabsallad ÄR nyttigare än en Kebabtallrik. – En sallad är inte alltid lika nyttig som en annan sallad. Välj en stor mängd av olika grönsaker i olika färger och former.

Hur många kalorier är det i en Gyrosrulle?

Nykomling 4 inlägg 2 februari 2011 18:21 jag har en fråga ???!!!!! jag åt en kycklingrulle idag då jag varit sååå duktig denna vecka, när jag väl skulle gå in och skriva det i dagboken så visste jag inte vad jag skulle skriva, det blir inte samma sak, är det någon som vet ungefärligt vad en kycklingrulle m sås innehåller för kcal ? !!???? 🙂 🙂 kram kram sheerin Veteran 1881 inlägg 2 februari 2011 19:44 Skrivet av: Halfdevil 2011-02-02 19:32:13 Det beror ju mycket på vad den väger.

Sist vi köpte en rulle så vägde den drygt 800g men det varierar såklart från ställe till ställe. Jag brukar räkna ett snitt på ca 200 kcal/100 gram, känns hyfsat rimligt och blir knappast för lite. Brödet ligger på ca 250 kcal/100g Kyckling ca 200 kcl/100g. Sallad, minimalt med kalorier. Såsen, beror på om den är fil eller majonnäs baserad, filvarianten är det ingen fara med.

Du kan nog räkna med att en normalstor rulle iaf hamnar på 800-1000kcal, är den stor som jag antar att våra rullar här är, ja då är det nog snarare 1500kcal som gäller. Oavsett vilket så är det himla gott ibland. 🙂 På gång 40 inlägg 2 februari 2011 20:55 Jag har haft samma problem, har dessutom ingen våg, men har brassat på så att det hamnar på ung 1000 kcal för att vara på den säkra sidan (: Och jaaaa, det är ju så gott! Mycket engagerad 151 inlägg 2 februari 2011 23:24 Du får dissekera en rulle och väga innehållet! Lite meckigt kanske 😛 Jag har gjort det med en kebabrulle från mitt stammishak.

You might be interested:  Varför Är Inte Kött Bra För Miljön?

=) Nykomling 4 inlägg 3 februari 2011 12:54 taack så mycket =) det låter som att jag behöver införskaffa mig en matvåg ;D.och springa lite fler minuter på löpbandet 😛 tack för svar allihop !! Mycket engagerad 242 inlägg 3 februari 2011 13:34 Robert, det där var ju bara äckligt, men kanske värt det, vad vet jag.

Sheerin: Nån gång kan man ju budgetera in en, dock en räkrulle för den som inte äter kött då. Du kanske kan leta upp ett mathak långt bort så blir det en lååångpromenad dit å hem 😉 btw; matvåg är ju helt fantastiskt och ett måste, i alla fall i min vardag.

Vilken kebab är bäst?

Här är kebaben bäst i Sverige – I undersökningen har deltagarna fått svara på var de tycker att kebaben är godast i Sverige. Här är resultatet.

Stockholm Malmö Göteborg

I norra Sverige anser de tillfrågade Umeå vara den bästa kebabstaden, i norra Mellansverige är det störst andel tillfrågade som äter kebab. I norra Mellansverige tycker de tillfrågade att Västerås är den bästa kebabstaden. I södra Mellansverige är bästa kebabstaden Göteborg och i södra Mellansverige äts det även mest kebabpizza.

Vem har Sveriges bästa kebab?

Stockholm har tydligen landets bästa kebab – enligt Sveriges största kebabundersökning Vad Är Nyttigast Gyros Eller Kebab Nej, det är faktiskt inte första april. Joakim Almén | Foto: Getty | Publicerad 2021-09-10 09:00 | Lästid: 2 minuter Kebab, Sveriges inofficiella nationalsnabbmatsrätt, är ständigt en omdebatterad fråga. Ska det vara gyros eller nötköttskebab? Blandad sås eller svag (eller gud förbjude: vitlöksås)? Riktigt pizzabröd eller fulvariant med pita? Rulle eller med bröd? Kebabtallrik, nä? Ska man förbanna pizzerior som inte orkar klippa av toppen av feferonin? Och så vidare, och så vidare.

 • Men den största – och eviga – diskussionen handlar om huruvida så kallad lantiskebab övertrumfar huvudstadens bidrag till kebabscenen (svaret är ur undertecknads subjektiva lantisögon ett solklart ja).
 • För ett par år sen skrev Cafés tidigare krönikör Nisse Hallberg ett debattinlägg-ish i ämnet där han klargjorde att,

Men Nisse Hallberg, Mustiga Mauri som utsåg pizzeria Alcamo i Jönköping till Sveriges bästa kebab och miljontals svenskar verkar ha fått allt om bakfoten, i alla fall enligt en ny kebabundersökning. Foto: Getty Inför Kebabens dag 11 september släpper matproducenten Schysst käk, som själva bland annat gör kebab som säljs i butiker, sin undersökning som också är Sveriges största inom kebabområdet. Totalt svarade 2 013 personer där Stockholm alltså koras till staden med bäst kebab i landet. Här är hela listan.

Är kebab farligt?

Publicerad 10 aug 2003 kl 06.15 Kebabsäljarna är förtvivlade. Försäljningen rasar efter salmonellalarmet. – Kebab med fläsk borde heta något annat, säger Adam Rush, vd för Tyresö Kebabhouse. Hittills har cirka 125 personer blivit sjuka i Ronneby, Västervik och Vimmerby efter att ha ätit kebab med danskt fläskkött.

 • Efter larmet drabbas även de som säljer kebab med rent nötkött.
 • Nu tror folk att alla kebaber är farliga, men så är det ju inte.
 • En minoritet säljer kebab med fläskkött, säger Adam Rush.
 • Han är ansvarig för en av de största kebableverantörerna i landet.
 • Varje månad säljer företaget 3035 ton kebabkött till sina kunder.

Dröjer några veckor – Efterfrågan har sjunkit. Det tar nog ett par veckor innan folk glömmer bort det här, säger Adam Rush. Samtidigt vill han upplysa kunderna om ett enkelt sätt att undgå det salmonellasmittade köttet. – Fråga vad det är för kött. Alla vet ju vad de säljer, säger han.

Ebab har funnits i Sverige under flera decennier, den kom hit med invandrare från Mellanöstern. Från början gjordes kebab uteslutende av nöt- eller lammkött. Men de senaste åren har det blivit vanligare att blanda ut nötköttet med fläsk, framför allt i de södra delarna av Sverige. Adam Rush tycker att kebab med fläskkött borde kallas något annat.

– Annars blir det förvirrande. Den som är troende muslim eller jude vill dessutom veta att det inte är fläsk i maten. Larmet om salmonellasmittat kött kom i onsdags. Livsmedelsverket tror att smittan har sitt ursprung i fläskkarré från Danmark. I morgon fortsätter flera kommuner att undersöka om kebaberna innehåller smittat kött.