Vad Händer I Kroppen När Man Äter Rödd Kött?


Vad Händer I Kroppen När Man Äter Rödd Kött
Den som äter rött kött (nöt-, gris- och lammkött) löper en ökad risk att dö i cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Det slår amerikanska forskare vid Harvard-universitetet fast i en jättestudie där 121 000 män och kvinnor ingått. Studien publiceras i dag i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Vad händer i kroppen när vi äter kött?

Nordiska näringsrekommendationen förespråkar en daglig köttkonsumtion på ca 125 g för att säkerställa att vi får i oss protein och tillräckligt av vissa vitaminer och mineraler. Det går givetvis att äta vegetariskt och veganskt men då behöver man ta tillskott av dessa vitaminer och mineraler.

Kött innehåller högvärdigt protein som lättare tas upp av kroppen än protein från vegetabilier. Proteinet i kött innehåller också samtliga essentiella aminosyror. Allt kött innehåller vitamin B12, som icke köttätare måste tillsätta syntetiskt i sin kost. Mineralerna zink och järn tas lättare upp av kroppen från kött än från vegetabilier.

När det gäller järn är det den så kallade köttfaktorn som underlättar upptaget. Köttfaktorn är kopplad till muskelprotein och förekommer i kött, fågel, fisk och skaldjur. Här kan du läsa mer utförligt om kött och näring.

Vad händer om man inte äter rött kött?

Allt fler väljer faktiskt vegetarisk kost. Men vad händer egentligen i kroppen när du slutar att äta kött? Fler och fler personer väljer att minska sin köttkonsumtion. I en svensk undersökning uppger omkring 10 procent att de äter vegetarisk kost. Men vad händer egentligen i kroppen när man slutar äta kött? 1.

Du går ner i vikt Ett forskningsteam vid George Washington University School of Medicine i Washington kom nyligen fram till siffror på hur mycket en person går ner i vikt vid kostbyte från köttätare till vegetarian. Det räckte att bara sluta äta kött utan att tänka på kaloriintaget i övrigt – då gick deltagarna i studien ner omkring 4,5 kilo.2.

Dina tarmbakterier förändras En studie som gjordes 2014 vid City University i New York undersökte skillnaden i tarmfloran mellan köttätare, vegetarianer och veganer. Det fanns skillnader i alla tre. Den största skillnaden var mellan köttätare och veganer.

I veganers tarmflora hittades många fler skyddande arter av bakterier.3. Du kan dock få brist på viktiga näringsämnen En balanserad vegetarisk eller vegansk kost kan ge nog med näringsämnen utan planering. Men det kan vara en utmaning att få i sig tillräckligt med järn, D-vitamin och B12. Järn återfinns i bland annat nötter, linser och fullkornsprodukter.

B12 i sojaprodukter och jästextrakt. Samt D-vitamin i ägg, mjölk och även viss müsli.4. Risken att få cancer minskar En nyligen avslutad studie av WHO sammanfattade kött som extremt bidragande till cancer. Särskilt rökta köttprodukter som bacon och salami.

  1. Om en person äter 50 gram bacon om dagen ökar risken för magcancer med 18 procent.5.
  2. Risken att få hjärt-kärlsjukdomar minskar Forskningen har nyligen visat att rött kött är starkt sammankopplat med hjärt-kärlsjukdom.
  3. En studie gjord av Lerner Research Institute visade att karnitin, som återfinns i rött kött, sänder ut mikroskopiska reaktioner som direkt leder till hjärt-kärlsjukdomar.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Bränner Man När Man Står Upp?

Independent har hjälpt till att sammanfatta listan.

Hur mycket rött kött bör man äta?

Ät mindre men bättre kött – Idag äter svensken i genomsnitt nästan ett kilo kött i veckan, inklusive kyckling. Många äter betydligt mer, andra mindre och en del av befolkningen äter inte kött alls. Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi av hälsoskäl äta högst 500 gram tillagat rött kött och charkprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm – i veckan.500 gram tillagat kött i veckan motsvarar till exempel tre normalstora portioner à 125 gram samt köttpålägg på 2-3 smörgåsar.

  1. Normalportionen à 125 gram överskrids ofta, både hemma och på restaurang.
  2. En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem.
  3. Tvärtom – de flesta av oss äter onödigt mycket protein.
  4. Det räcker för de flesta med 500 gram kött i veckan för att få i sig de proteiner och andra näringsämnen som vi får genom kött.

När Livsmedelsverket 2014 undersökte konsumtionen av kött såg man att ungefär tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige åt mer än så. De senaste åren har dock konsumtionen minskat något och vi äter i större utsträckning kött som är producerat i Sverige.

  1. Under 2018 minskade svenskarnas köttkonsumtion i snitt med 2,2 kilo per person.
  2. Det var den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år.
  3. Öttkonsumtionen står nu för cirka hälften av de totala utsläppen från maten vi äter i Sverige (läs mer här ).
  4. För planetens skull bör du gå ett steg längre.

Om vi ska klara klimatmålen (läs mer här ) så ryms det en mindre mängd kött i kosten ett par gånger i veckan, olika beroende på vilket sorts kött och vilka andra produkter du lägger på tallriken. Men klimatet är inte den enda miljöfrågan, för den biologiska mångfaldens skull bör vi äta kött från betande djur som håller våra viktiga naturbetesmarker öppna.

En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem. Tvärtom – de flesta svenskar äter onödigt mycket protein. Det går bra att tillgodose behov av näring och energi med en kost där köttet är en mindre del och en variation av vegetabilier, mycket baljväxter och fullkorn, gärna ekologiska, producerade i Sverige, står för huvuddelen av tallriken.

Film

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Popcorn?

Vad kan man äta istället för rött kött?

Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

Du är här:

Jag tycker inte om att äta kött, och äter det nästan aldrig. Men, måste man äta bönor och sånt för att få i sig proteiner? Vad händer om man inte gör det, påverkar det hur man växer? Du kan äta annan mat som innehåller protein, till exempel fisk, mjölk och bröd.

  • Det viktiga är att du äter allsidigt och varierat och inte hoppar över måltider.
  • Du behöver inte äta just bönor eller kött för få i dig proteiner.
  • Protein är viktigt för kroppen och om du får brist på protein så växer du sämre.
  • Men, i Sverige är det ovanligt med proteinbrist om du inte svälter dig själv, som till exempel vid anorexi.

Kött och bönor innehåller däremot andra näringsämnen som du behöver för att må bra. Det viktigaste är järn. Järn behövs för att du ska vara pigg och orka göra saker. Om du inte äter kött eller bönor bör du ersätta det med annan mat som också innehåller järn.

  1. Till exempel ärter, linser, fisk, ägg, gröna bladgrönsaker, torkad frukt, nötter, frön och spannmål av fullkorn.
  2. Mjölkprodukter innehåller inget järn alls.
  3. Det finns många bra böcker om vegetarisk matlagning om du vill lära dig mer.
  4. Du kan också hitta bra recept på internet.
  5. Du kan be skolsköterskan, någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om råd om du tror att du får i dig för lite näring.

Med vänliga hälsningarAnna Karlsson, dietist Artikel Birgitta Nordlander berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning. Artikel Hitta din närmsta ungdomsmottagning. Artikel Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola.

  • Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.
  • Artikel En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar.
  • Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

: Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

Är det bättre att vara vegetarian?

Var noga med zink och selen – För att få tillräckligt med behöver den som äter vegetariskt regelbundet få i sig livsmedel som innehåller mycket zink. Exempel på sådan mat är fullkornsbröd, bönor, linser, ärtor, nötter och frön. Även behöver du vara noga med att få i dig.

Selen finns i till exempel gröna och röda linser och i kikärter. Protein finns i baljväxter, fullkorn, nötter och frön är det som bygger upp kroppens celler. Det brukar gå bra att få i sig tillräckligt med protein enbart genom vegetarisk mat bara man äter mycket baljväxter, fullkornsprodukter, nötter och frön.

You might be interested:  Hur Mycket Gram Pasta Per Person?

Utöver protein innehåller dessa livsmedel många andra viktiga näringsämnen. Bra att äta rapsolja, linfröolja och valnötter Du som inte äter fisk kan få för lite av de nyttiga fettsyrorna med omega 3. Rapsolja, valnötter och linfröolja är bra vegetabiliska källor till omega 3.

  • Däremot är det bra att undvika att äta för mycket ost och feta mjölkprodukter som innehåller mycket mättat fett.
  • Är en viktig källa till energi.
  • Det är bra att välja fullkorn och att äta mycket baljväxter, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär eftersom de innehåller mycket fibrer och näring, utöver energi.

Om du äter mycket av sådana kolhydrater håller du dig dessutom mätt längre och får ett stabilare, jämfört med om du äter kolhydrater från raffinerat socker, vitt mjöl och pasta. Du som äter veganskt behöver vara noga med att du får i dig vitamin, och,

  1. D-vitamin finns naturligt i skogssvamp, men i övrigt främst från fisk och annan mat från djurriket.
  2. Vitamin B12 saknas helt i mat från växtriket.
  3. För att få i dig tillräckligt behöver du ta tillskott med vitamin D och B12.
  4. Om du tar vitaminer i tablettform är det bra att ha koll på den dagliga rekommenderade dosen.

Läs mer om, Ett annat alternativ är att äta tillräckligt med berikade livsmedel. Att berika livsmedel innebär att tillsätta vitaminer eller mineraler i det. Det är vanligt att produkter som ersätter mjölk, som till exempel havredryck och sojadryck, är berikade med extra näringsämnen.

  • Även vitamin B2 som också kallas behöver du vara noga med att få i dig.
  • Det finns bland annat i baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter.
  • På Livsmedelsverket finns fler råd om att äta vegansk mat, och,
  • Du kan också ta reda på vad en viss mat har för näringsinnehåll genom att söka i,
  • Där kan du till exempel jämföra näringsinnehållet mellan olika råvaror, eller skapa egna tabeller som du även kan spara ner eller skriva ut om du vill.

Emma Holmér, 1177.se, nationella redaktionen Åsa Brugård Konde, nutritionist, Avdelningen för hållbara matvanor, Livsmedelsverket, Uppsala Jenny Hallström, 1177.se, nationella redaktionen Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra.

Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Genom att äta varierat får du i dig det du behöver. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg.

Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad. : Att äta vegetariskt