Vad Kan Man Göra Med Gammalt Bröd?


Vad Kan Man Göra Med Gammalt Bröd
5 smarta saker att göra med gammalt bröd

  • 1. Crostini Skiva brödet tunt och rosta i ugnen till skorpor eller crostini.
  • 2. Krutonger Skär brödet i tärningar och rosta i ugnen med kryddor till krutonger.
  • 3. Ströbröd Blanda med köttfärs för saftig köttfärslimpa eller köttbullar.
  • 4. Bas i sås och soppa Använd bröd som blivit över som bas i mixade såser och soppor.
  • 5. Fattiga riddare

Hur gammalt bröd kan man äta?

Hur länge håller bröd? Ofta 3-5 dagar längre än bäst-före-datumet. Hembakat bröd håller i en vecka men blir dessförinnan torrt och tråkigt.

Kan bröd bli gammalt?

Vad gör man med gammalt bröd? – Om brödet blivit lite gammalt kan du pensla det med vatten och vira in det i aluminiumfolie. Efter tio minuter i ugnen (180°) smakar det som nybakat igen! Om vetebullarna blivit hårda och tråkiga kan du doppa dem i mjölk och grädda dem i ugnen ett par minuter, då blir de som färska. Läs fler tips för gammalt bröd nedan!

Vad kan man göra med Brödskalkar?

Hej vänner ♥ Idag gjorde jag goda krutonger 😛 Jag hade brödskalkar liggandes i frysen. Man tar det bröd man har hemma, ljust bröd, tex. formbröd blir väldigt gott men det funkar bra med ett mörkare bröd också. Bröd som legat och blivit torrt i skafferiet är perfekt, brödskalkar som ingen vill äta är perfekt, frysskadat bröd är perfekt.

  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 7 brödskivor

Gör så här

  1. Häll hackad persilja, rapsolja och salt i en bunke. Pressa ner 1 stor eller 2 små vitlöksklyftor. Blanda.
  2. Skär brödskivorna i tärningar.
  3. Blanda ner brödtärningarna i bunken och vänd runt i vitlöksoljan. Sprid ut tärningarna på en ugnsplåt.
  4. Tillaga tills krutongerna är gyllene mitt i ugnen 175° i 10-15 min,

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd och en Lista med fyllda och smaksatta bröd Bröd skivas i tärningar, ni kan tärna brödet även om det är fryst. Det har ingen betydelse för tillagningen om brödet varit fryst, det tinar snabbt när ni skurit det.

  • Hackad persilja från frysdisken använder jag, det är smidigt.
  • Behåll kanten på brödet.
  • Är krutongerna skurna i ojämna bitar så kan ni kolla till dem lite när de är i ugnen och plocka bort de mindre bitarna när de ser färdiga ut.
  • Ställ sedan in plåten i ugnen igen och låt även de större bli klara.
  • Man kan öppna ugnsluckan flera gånger under tillagningen och kolla så att krutongerna får önskad färg.

Krutonger passar superbra till sallader och soppor, Som snacks också för er som är sugna på det. KRAM

  • RECEPTSAMLING
  • FACEBOOK & INSTAGRAM

Kan man grädda bröd igen?

Varför blir drömmarna kompakta? –

Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.

Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.

Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.

Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.

Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.

Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.

Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig. Bären kan ha varit smutsiga eller dåliga. Var noga med att skölja och rensa bär som ska användas i saft och syltkok. Allt skum kanske inte skummades av vid koket. Skummet innehåller naturliga bakterier och mögelsvampar som försvinner genom att skummet lyfts bort under kokningen. Flaskorna/burkarna kanske inte var desinficerade. Ställ tomma flaskor och burkar upp och ned i ugnen på 130 grader eller doppa dem i kokande vatten för att desinficera. Glöm inte att även desinficera lock och kapsyler! Förvaringsplatsen kan ha varit för varm. Helst ska sylt och marmelad förvaras mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl. Flaskorna/burkarna kanske inte har varit helt täta. Kontrollera locken. Koktiden kan ha varit för kort. Både sylt och marmelad behöver koka en stund.

Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.

Smeten kan ha varit för lätt för att orka bära upp fyllningen. Prova att rulla fruktbitarna eller bären i lite vetemjöl eller potatismjöl innan de blandas i smeten. Tillsätt lite mer mjöl i smeten nästa gång.

Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop. Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Ett Ägg?

Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan det vänds ner i smeten. Det kanske har varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.

Formen kanske har smorts för dåligt. Prova att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Jag använder helst teflonformar och om jag använder mormors gamla form ser jag till att hålla den smord med olja när den inte används och står i skåpet.

Det kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens. Ugnsluckan kan ha öppnats för ofta under gräddningen. Kakan vill ha en jämn temperatur för att bli hög och fin. Smeten kan ha vispats för lite innan mjölet tillsattes. Ägg och socker ska vispas riktigt pösigt och nästan vitt, smör och socker ska vispas ljust och krämigt. Smeten kan ha rörts om för mycket eller vispats efter att mjöl och bakpulver eller bikarbonat tillsatts. Då reser sig inte kakan lika mycket.

Degen kan ha fått jäsa för kort tid. Min princip är att alltid jäsa deg till dubbel storlek. Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.

Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och stum. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. Givetvis beror det på vilken typ av bröd man bakar. Degen saknar salt. Då blir den livlös och tappar jäskraft och spänst. Det är för mycket fett och socker i degen, den kommer att jäsa, men långsammare.

Vissa degar är svåra att kavla ut, då kan det vara bra att kavla lite i taget och låta degen vila lite mellan kavlingarna. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den väldigt kompakt och stum. Fukta bakbordet med lite vatten, då får man lättare fäste med degen och den blir lättare att kavla. Det är för lite mjöl i degen. Tillsätt lite extra mjöl och kavla på ett välmjölat bakbord.

Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens.Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin. Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.

Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Då är risken stor att bullarna blir hårda. Bullarna kan ha stått för länge i ugnen, prova att höja temperaturen och korta gräddningen.

: Q & A – Första hjälpen i köket – Leila Lindholm

Vad händer om man äter för gammalt bröd?

Publicerad 11 jul 2016 kl 22.02 Att äta mögligt bröd någon gång i misstag är inte farligt – men det är ingenting man ska göra till en vana. – Det är en överlevnadsmekanism att vi inte äter det som ser konstigt eller ruttet ut, säger Johan Tham, forskare och överläkare vid infektionskliniken i Malmö.

  • Mögelsporer finns överallt omkring oss och således också på våra livsmedel.
  • Om mögelsporer hamnar på ett livsmedel kan det växa mögelsvampar som i sin tur kan bilda giftiga ämnen som kallas mykotoxiner, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
  • Johan Tham är forskare och överläkare vid infektionskliniken i Malmö.

Han säger att de små mängder mögel man får i sig av en tugga mögligt bröd troligtvis inte är någon hälsorisk. – De små mängder man får i sig i en sådan situation är knappast farligt. Men om man äter det kontinuerligt så kan man få förgiftningssymptom som kräkningar, magont och njurskador.

Vad händer om man råkar få i sig mögel?

Mögelgiftet går inte att se – Det luriga med mögelsvamp är att det inte går se med blotta ögat om mögelsvampen kan bilda mögelgift eller inte. Genom att äta mögel och därmed riskera att få i sig mögelgifter utsätts man för flera negativa hälsoeffekter, skriver bland annat Livsmedelsverket, Man kan klassificera de negativa hälsoeffekterna i tre kategorier.

Akuta effekter – till exempel magsjukaTillfälliga effekter – till exempel allergisk reaktionLångsiktiga effekter – till exempel njurskador

Även om det är en liten risk att man blir ordentligt sjuk av att äta mögel via maten så är det ingenting du bör göra i stor utsträckning. Om du är allergisk mot mögel, har nedsatt immunförsvar eller om du utsätts för mögel under en längre period, så löper du större risk för att drabbas av lever- och njurskador.

Kan man äta 6 dagar gammalt bröd?

Luktar det ok så är det ingen fara. Det är faktiskt ingen större fara om det möglat lite grann heller, men kanske inte speciellt gott.5 dagar brukar inte vara någon fara men det beror mycket på vad det är för bröd och hur det har blivit hanterat innan det hamnade i påsen.

Kan man äta 1 dag gammal bröd?

Många av oss kanske inte känner oss säkra på huruvida vi kan avgöra om en matvara är dålig eller inte bara baserat på lukten eller utseendet. Detta är såklart ett problem eftersom det resulterar i att mycket mat som fortfarande är fräsch slängs i onödan. Så här är åtta livsmedel du kan äta trots att de passerat utgångsdatum i de flesta fall, skriver Metroxpress.1. Rågbröd och pitabröd Om det fortfarande smakar som vanligt så är det självfallet inga problem, även om datumet gått ut. Och om det är lite mögel i ena änden men inte i den andra så är det bara att skiva brödet och slänga biten med möglet. Detta för att brödet är så torrt att mögelsvamparna inte sprider sig så lätt. Om det smakar gott så är det bara köra, men finns det synligt mögel så ska det ut. För till skillnad från brödet så sprider sig mögel snabbt i flytande och fuktiga material. Och du kan inte ta bort det på något sätt. Så även om du hört den gamla skrönan att det går att koka om sylt eller marmelad för att få bort mögel så stämmer det inte. När det gäller köttprodukter så är det väldigt viktigt att inte äta något som blivit dåligt eftersom det finns mycket mer dåliga bakterier, så som listeria, i dessa. Och detta gäller även rökta eller torkade köttprodukter.4. Groddade eller gröna potatisar En potatis som börjat grodda sig kan du lugnt äta. Men gröna potatisar ska du undvika eftersom dessa innehåller det giftiga och bittra ämnet glykoalkaloider som i stora doser kan vara dödligt både för människor och djur. Får du bara i dig lite kan det leda till magsmärtor eller diarré.5. Spirande lök och vitlök Det är helt okej att äta, det handlar snarare om kvaliteten och att smaken kan ha ändrats, men det är inget som är farligt.6. Mjöl, socker och andra torra kryddor Mjöl och socker kan utan problem hålla i några år så länge de förvarats torrt och mörkt och inte utsatts för fukt. Det kan dock förlora vissa av sina egenskaper och smaker om de börjar bli gamla. Samma sak gäller kryddor.7. Jäst Så länge det inte finns något synligt mögel på jästen så är det lugnt att använda den. Jäst är en levande organism och utgångsdatumet är satt för att garantera att den fortfarande ska leva när du använder den. Gammal jäst är dock helt ofarlig att äta, men det kan leda till att ditt bröd eller bakverk inte jäser.8. Ägg Ägg som gått ut kan du utan problem äta så länge de inte luktar konstigt. Det kan vara bra att knäcka äggen i en skål och lukta på dem för att garantera att de inte är dåliga. Och om det inte luktar så är det säkrast att använda det i mat där det värms upp, skriver Metroxpress,

You might be interested:  Vad Händer Om Jag Äter För Lite Kalorier?

Varför blir brödet torrt?

Så undviker du bakmissarna | Köket.se Blir ditt brödbak ofta platt och trist? Bagaren David Zetterström vet varför, och hjälper dig här med hur du kan undvika det. Ett av de vanligaste felen när man bakar är att brödet blir platt, och det beror oftast på att brödet inte har jäst som det ska.

Varför har då brödet inte jäst? Det kan bero på att degvätskan varit för varm. En bra degvätska ska vara 37 grader, efter det börjar jästen dö och vid 55 grader dör den helt. Ett tips för att undvika det är att hälla degvätskan på mjölet istället för direkt på jästen. Ett annat problem uppstår om degvätskan är för kall, men det är ett mer angenämt problem.

Då jäser brödet, men det tar mycket längre tid. Brödet får till och med en bättre smak, men det är viktigt att man väntar ut jäsningen och inte har för bråttom. En lagom jäst deg har jäst till dubbel storlek och det kan ju ta olika lång tid beronde på jäsplats.

  • En dragig jäsplats hämmar också jäsningen, men det kan man lätt råda bot på genom att använda en bakduk över degen.
  • Att brödet blir både platt och torrt kan bero på för mycket mjöl i degen.
  • Då orkar den inte stiga som den ska.
  • Att brödet blir torrt kan också bero på för gammalt mjöl.
  • Ett gammalt mjöl suger mer vätska än ett färskt.

Det är alltid bra att baka på ett så färskt mjöl som möjligt, det ger ett saftigare bröd. Ett annat tips är att inte tillsätta allt mjöl från början, utan spara lite till slutet och bara tillsätta det om det verkligen behövs. En annan viktig ingrediens är fett.

  • Det har en positiv inverkan på brödet och gör det både saftigt och hållbart.
  • Att brödet blir kompakt kan bero på att det inte gräddats tillräckligt länge.
  • Ett klart bröd ska ha en innertemperatur på 96-98 grader.
  • Det kollar man lätt med en stektermometer i slutet av gräddningstiden.
  • Om brödet börjar bli bränt på ytan och ser klart ut, men inte har temperaturen 96-98 grader har det varit för varmt i ugnen.

Då kan man täcka ytan på brödet med lite aluminiumfolie och låta det gräddas klart. Det är ju så med bakning att man får pröva sig fram. Alla ugnar är olika och mjöl har olika bakegenskaper. Man lär sig något nytt varenda gång man bakar. Lycka till! Bagar-David : Så undviker du bakmissarna | Köket.se

Kan man Micra bröd?

Gör ditt bröd färskt igen – Färskt bröd blir hårt efter någon dag eller två. Speciellt baguette, men prova att lägga in brödet i mikron och kör mellan 10-30 sekunder. Prova även att lägga en bit blöt hushållspapper över brödet för bästa effekt. (Visited 5 157 times, 2 visits today) : Oväntade saker du kan göra i mikrovågsugnen

Varför möglar brödet så fort?

Mögelsporer trivs bäst i fukt, värme och mörker. Plastpåsar som är helt täta bibehåller fukt och gör att brödet möglar snabbare. Och om du hittar mögel i en påse med bröd bör hela påsen kasseras, så självklart bör vi göra allt vi kan för att slippa hamna i den situationen, eller hur?

Varför blir brödet Döbakat?

Kan man grädda bröd igen? – En varmluftsugn är effektivare och sprider värmen jämnt i ugnen, vilket gör den perfekt för bakning. Bröden gräddas jämnare och får ett bättre lyft. Effekten i en varmluftsugn är högre, vilket medför att gräddningstiden kan minska i vissa fall. Jag gräddar alltid mina bröd och bakverk i varmluft, så mina recept utgår ifrån det.

Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.

Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.

Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.

Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.

Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.

Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.

    Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig.

    Varför ska bröd jäsa två gånger?

    Räcker det att jäsa brödet en gång? I de flesta brödrecept står det att degen ska jäsas två gånger när du bakar bröd. Sparaartikel Fråga: I de allra flesta matbrödsrecept står att man ska jäsa degen två gånger. Jag undrar vad som egentligen händer om man bara jäser det en gång? Det skulle vara bra att kunna minska ner tiden när man har som mest bråttom. Går det att göra så? Svar: Visst går det att hoppa över den första jäsningen i bunken.

    Vad gör man med bröd som blivit mögligt?

    Om brödet möglat – Bröd: Mögelgifter kan spridas i mögligt bröd eftersom mögelsvampen har tunna trådar av celler som lätt kan växa in i det porösa brödet. Släng! Recept : Lättbakat lantbröd

    Kan man mata fåglar med mögligt bröd?

    Undvik mögligt bröd – Det finns även uppgifter om att mögelsporer i mögligt bröd kan göra fåglar sjuka. Hursomhelst är det inte farligt att ibland ge fåglar lite brödbitar, om brödet inte är mögligt. Men det är inget som behövs egentligen, annat än för att givaren tycker att det är trevligt.

    Kan man äta en dag gammal macka?

    Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

    Kan man skära bort mögel på bröd?

    Baka eget bröd – Matbröd med soltorkade tomater, Morotsbröd eller Grovt rågbröd. Här är recepten. Fråga: Kan mögliga grönsaker ätas om möglet skärs bort? Hur stor skall marginalen vara för att varan skall bli mögelfri? Vilka marginaler gäller för ost och bröd? Och hur pass farligt är mögel egentligen? Solanin, gröna potatisar, är också ohälsosamt.

    • An potatisen ätas om det gröna skärs bort? Ingela Övermark Svar : Mögelsporer finns överallt i miljön och när de hamnar på livsmedel kan mögelsvampar börja växa till och bilda giftiga ämnen.
    • Risken att bli akut sjuk är ganska liten men vissa mögelgifter kan ge skador på längre sikt.
    • Vid matlagning, när maten värms upp till 70–80 grader så dödas mögelsvampar och sporer men de flesta mögelgifter överlever.

    Livsmedelsverkets rekommenderar att man allmänt sett bör undvika att äta mögliga livsmedel. Men små mögelangrepp kan man ofta bara ta bort. Ytligt och begränsat mögel på grönsaker skär man bort med god marginal. Om det har gått på djupet eller spridit sig så är det bäst att kassera hela grönsaken.

    1. Mögligt bröd bör man undvika men om det bara har blivit små enstaka mögelfläckar kan man skära bort dem med god marginal.
    2. När det gäller hårdost räcker det om man skär bort det mögliga med någon centimeters marginal.
    3. Möglig saft bör man slänga, liksom sylt som innehåller mindre än 500 g socker per kilo bär.

    Om sylten är sötare kan man ta bort mögelskiktet med god marginal. Om det gröna på potatisen sitter ytligt går det bra att skära bort det med några millimeters marginal. Om potatisen däremot har fått en grönaktig ton rakt igenom ska hela potatisen slängas.

    Hur snabbt blir man sjuk av mögel?

    Människor är olika känsliga – Människor påverkas av fukt och mögel på olika sätt och är olika känsliga. En del drabbas av hälsoproblem direkt, en del blir sjuka efter en tid, medan andra inte märker någonting. Varför det är så vet man inte men många faktorer påverkar hälsan, till exempel kost, stress och ärftlighet.

    Kan man bli sjuk av mögel?

    SYMTOM – Vanliga symtom som sätts i samband med fukt och/eller mögel i inomhusmiljön:

    Slemhinne- och luftvägssymtom – Känsla av irritation eller torrhet i ögon, näsa och svalg, nästäppa, snuva, heshet, hosta, återkommande luftvägsinfektioner, uppkomst eller försämring av astma. Hudsymtom – Värmekänsla eller rodnad i ansiktet och på halsen, torr, irriterad hud, klåda, hudutslag, försämring av seborroisk dermatit, rosacea, urtikaria eller eksem. Allmänsymtom – Trötthet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, allmän sjukdomskänsla, luktöverkänslighet. Det saknas god evidens för samband mellan fukt/mögel inomhus och allmänsymtom. Emellertid kan enligt klinisk erfarenhet allmänsymtom förekomma sekundärt till luftvägssymtom, framför allt rinit med nästäppa. Andra problem – T ex upplevelse av obehaglig lukt, exv av mögel, jord eller källare.

    Kan man äta 6 dagar gammalt bröd?

    Luktar det ok så är det ingen fara. Det är faktiskt ingen större fara om det möglat lite grann heller, men kanske inte speciellt gott.5 dagar brukar inte vara någon fara men det beror mycket på vad det är för bröd och hur det har blivit hanterat innan det hamnade i påsen.

    Kan man äta 1 dag gammal bröd?

    Många av oss kanske inte känner oss säkra på huruvida vi kan avgöra om en matvara är dålig eller inte bara baserat på lukten eller utseendet. Detta är såklart ett problem eftersom det resulterar i att mycket mat som fortfarande är fräsch slängs i onödan. Så här är åtta livsmedel du kan äta trots att de passerat utgångsdatum i de flesta fall, skriver Metroxpress.1. Rågbröd och pitabröd Om det fortfarande smakar som vanligt så är det självfallet inga problem, även om datumet gått ut. Och om det är lite mögel i ena änden men inte i den andra så är det bara att skiva brödet och slänga biten med möglet. Detta för att brödet är så torrt att mögelsvamparna inte sprider sig så lätt. Om det smakar gott så är det bara köra, men finns det synligt mögel så ska det ut. För till skillnad från brödet så sprider sig mögel snabbt i flytande och fuktiga material. Och du kan inte ta bort det på något sätt. Så även om du hört den gamla skrönan att det går att koka om sylt eller marmelad för att få bort mögel så stämmer det inte. När det gäller köttprodukter så är det väldigt viktigt att inte äta något som blivit dåligt eftersom det finns mycket mer dåliga bakterier, så som listeria, i dessa. Och detta gäller även rökta eller torkade köttprodukter.4. Groddade eller gröna potatisar En potatis som börjat grodda sig kan du lugnt äta. Men gröna potatisar ska du undvika eftersom dessa innehåller det giftiga och bittra ämnet glykoalkaloider som i stora doser kan vara dödligt både för människor och djur. Får du bara i dig lite kan det leda till magsmärtor eller diarré.5. Spirande lök och vitlök Det är helt okej att äta, det handlar snarare om kvaliteten och att smaken kan ha ändrats, men det är inget som är farligt.6. Mjöl, socker och andra torra kryddor Mjöl och socker kan utan problem hålla i några år så länge de förvarats torrt och mörkt och inte utsatts för fukt. Det kan dock förlora vissa av sina egenskaper och smaker om de börjar bli gamla. Samma sak gäller kryddor.7. Jäst Så länge det inte finns något synligt mögel på jästen så är det lugnt att använda den. Jäst är en levande organism och utgångsdatumet är satt för att garantera att den fortfarande ska leva när du använder den. Gammal jäst är dock helt ofarlig att äta, men det kan leda till att ditt bröd eller bakverk inte jäser.8. Ägg Ägg som gått ut kan du utan problem äta så länge de inte luktar konstigt. Det kan vara bra att knäcka äggen i en skål och lukta på dem för att garantera att de inte är dåliga. Och om det inte luktar så är det säkrast att använda det i mat där det värms upp, skriver Metroxpress,

    Hur länge håller ett bröd?

    Hårt bröd förvaras nämligen bäst i rumstemperatur och håller nästan hur länge som helst. Riktigt svinnsmart. Bröd som lämnas framme i rumstemperatur mår allra bäst av att lindas in i en torr, ren kökshandduk – alternativt i en papperspåse.

    Hur länge håller sig bröd?

    Frysa in bröd – Ett av de bästa sätten att förvara bröd är att frysa in brödet. Helst ska du skiva brödet direkt när det är färdiggräddat och svalnat för att frysa in det. Att frysa in bröd är oftast en bra idé om man inte är en storkonsument av bröd. Personligen så räcker ett bröd cirka två veckor för mig så skulle jag inte frysa in brödet hade det blivit väldigt torrt utanför frysen.