Vad Ska Man Ha För Potatis Till Mos?
Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör.
Contents
- 0.1 Vilken potatis till vad?
- 0.2 Är mandelpotatis fast eller mjölig?
- 0.3 Var kan jag köpa mandelpotatis?
- 1 Varför ska man blötlägga potatis?
- 2 Vilken färskpotatis är godast?
- 3 Är det potatis i Pulvermos?
- 4 Varför blir potatismos klibbigt?
- 5 Vad kostar mandelpotatis?
- 6 När tar man upp Amandine potatis?
- 7 Hur ser man skillnad på fast och mjölig potatis?
Vilken potatis till vad?
Mjölig eller fast potatis? – Generellt kan man säga att fast potatis gör sig bäst som råstekt, kokt, ugnsrostad eller i gratänger. Medan mjölig potatis används till mos, puré och soppa. Sedan finns det potatissorter som ligger någonstans däremellan och som funkar fint till såväl mos som att ugnsrosta.
Är mandelpotatis fast eller mjölig?
Mandelpotatis – Avlånga potatisar med kraftigt gul färg och mjölig konsistens (mandelpotatis från Norrland är fast i konsistensen). Bör kokas med skalet kvar eftersom den annars lätt kokar sönder.
Vilka sorter är fast potatis?
Fast potatis
Fast potatis innehåller mer vatten och mindre stärkelse än mjölig potatis. Det gör att den fortfarande håller ihop när den värms upp, trots att uppvärmningen gör att stärkelsen stelnar och torrsubstansen – det som inte är vatten i potatisen – expanderar.Välj fast potatis i alla sammanhang där du vill att potatisen ska hänga ihop; kokt, friterad, råstekt eller ugnsbakad. Några fasta sorter är Bintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle, Annika, Hertha, Nicola, Sava, Ukama och Ditta.De allra flesta undviker fast potatis när de ska tillaga mos eller puré. Men det finns kockar som hävdar att fast potatis ger det bästa, och framför allt mest släta, moset. Det rör sig alltså – som så mycket annat här i livet – om en smaksak. Prova dig fram. Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar. |
table>
Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.
Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt.Ugnsstekt klyftpotatis får en fin yta och lite tuggmotstånd. Om potatisskalet inte är väldigt grovt, behåll det på. Skär potatisarna i klyftor, ringla över lite olivolja och baka dem i ugnen på cirka 200 grader i ungefär 30 minuter. En kvist timjan eller rosmarin kan också få vara med. Gör egna pommes frites: Det är inte svårt, det blir härligt frasigt och allt du behöver veta finns Bjud på potatisskal: Se till att potatisen är ordentligt tvättad. Skala bort lite mer än själva skalet med en vass kniv. Fritera sedan skalbitarna och servera dem som drinktilltugg, till exempel med en klick smetana och lite löjrom.
table>
Skala potatisar och skär dem i skivor, men inte hela vägen igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev och stanna där sleven tar emot.Baka dem i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.Pensla potatisarna med smör, strö över ströbröd och sätt in dem i ugnen 20 minuter till.
Råstek potatisen: Skär den i tärningar och stek tillsammans med andra rotfrukter, till exempel. Eller gör en råraka: Riv potatis. Salta, peppra, blanda om och sprid ut en klick potatis till ett tunt lager i en het stekpanna med ordentligt med smör. Njut med syrlig gräddfil, salt löjrom och finhackad rödlök. Blanda till en potatissallad: Koka potatisen (utan att överkoka, håll ett extra öga). Välj mellan krämiga varianter – gärna med dijonsenap – eller slå över en vinägrett på den varma potatisen och skiva ner lite vår- eller, Färska kryddor som bladpersilja, oregano, timjan och salvia är gott att ha i. Prova papas arrugadas: Små potatisar får koka i lite vatten med väldigt mycket salt tills vattnet har dunstat. Kvar blir rynkiga potatisar med massor av smak. Doppa dem i en het röd eller grön sås: mojo rojo eller mojo verde. Receptet kommer från Kanarieöarna och det salta vattnet var ursprungligen havsvatten. Schweizisk potatiskaka med grovriven potatis som tillagats i ugn med purjolök och ägg håller gästerna mätta hela kvällen. Potatis i soppa och gryta: Tärna potatisen och låt den koka med i grönsakssoppan eller gulaschen. En fast sort behåller formen även om den får koka ett tag. Ströbrödsknaprig och smörig hasselbackspotatis till vilken fin bit kött eller fisk som helst.
Fast potatis
Var kan jag köpa mandelpotatis?
Mandelpotatis Klass 1 | Hemköp.
Är Amandine en mandelpotatis?
Amandine – smörig och fyllig – En sorts fransk mandelpotatis, men med fastare konsistens och tunnare skal. Den är avlångt mandelformad och har ljust gyllene färg. En riktig ädelsten bland knölarna. Inte så konstigt att Amandine är uppskattad av många professionella kockar.
Varför ska man blötlägga potatis?
All potatis innehåller mer eller mindre stärkelse och ju mjöligare desto mer stärkelse. Att blötlägga potatisen när du skivat den drar ut en del av denna stärkelse.
Är King Edward en mjölig potatis?
Beskrivning En rundoval, mjölig potatissort med röda ögon och gulvitt kött. Säsong King Edward är en höst- och vinterpotatis som skördas i september och oktober. Den lagras sedan fram till juli. Den King Edward som säljs här är i princip alltid svenskodlad.
- Smak Mycket god potatissmak med ton av smör, nötter och skogssvamp.
- Användning Denna mjöliga sort passar bra som bakpotatis, pressad potatis, mos, puré och i olika ugnsrätter.
- Pressa kokt King Edward och baka dekorativ duchessepotatis eller gör naggande goda gnocchi.
- Du kan också stöta den grovt med andra rotfrukter till en stomp.
Kokt potatis du får över blir god i exempelvis omeletter eller som fyllning i tortillabröd tillsammans med ost, ägg och kryddor. Kokt King Edward är också en tacksam ingrediens i vegobiffar och i köttfärssås. Kul att veta Det egentliga namnet är King Edward VII.
Är sötpotatis bättre än vanlig potatis?
NÄRINGSVÄRDE 100 G VANLIG POTATIS (RÅ) –
Energi: 79 kcal Protein: 1.74 g Kolhydrater: 16.4 g Fett: 0.1 g Fiber: 2.09 g Mineraler Kalcium: 4.4 mgJärn: 0.4 mgMagnesium: 21.8 mgFosfor: 43.1 mgKalium: 378.5 mg Zink: 0.22 mg Vitaminer C: 23.6 mgTiamin: 0.06 mgRiboflavin: 0.03 mgNiacin: 2.01 mgB6 0.21 mgFolat: 19.1 ugB12: 0 mgE: 0.07 mg D: 0 mg
Siffror representerar ett medelvärde och den sötpotatis/vanliga potatis du äter kan skilja sig något från siffrorna. Sötpotatis innehåller marginellt mer kolhydrater och lite mindre protein än vanlig potatis. De är relativt jämförbara när det gäller kaloriinnehåll, där sötpotatisen är något mer energirik.
Är Amandine fast potatis?
Beskrivning Amandine är en så kallad delikatesspotatis. Det är ett samlingsnamn för sorter med unika utseenden och särskilt delikat smak. Ofta har de ett fast, kött och tunt skal. Detta gäller för Amandine som har karaktär av färskpotatis, ä r ljusgul i köttet och har en avlång form.
- Säsong Amandine skördas i september och oktober.
- Den svenska säljs fram till senvåren, sedan brukar franskimporterade Amandine överlappa fram till hösten.
- Smak Smörig och fyllig i smaken, med en härlig primörkänsla året runt och en ton av mandelsötma.
- Användning Denna fasta, färska sort har mycket tunt skal och de små knölarna kan man gärna äta kokta med skalet på.
Sorten passar i en fräsch potatissallad och man kan lägga grövre bitar i en soppa. Amandine smakar också utmärkt som råstekt och klyftpotatis. Dela den och ugnsbaka halvorna med ost och örter eller saltrosta de mindre knölarna hela. Det är lätt att få Amandine att komma till sin rätt.
Vilken färskpotatis är godast?
Årets potatis 2017 – Casablanca – “En mycket smakrik färskpotatis! Fantastisk smak, lättodlad och hög sjukdomsresistens är de egenskaper som gör att Casablanca får utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2017. Lätt att lyckas med både i trädgårdslandet och i köket.
Casablanca har alla egenskaper för att bli en klassiker bland färskpotatisen.” Färskpotatisen Casablanca är en mycket tidig och smakrik potatissort. Sorten ger många ovala knölar med vitt skal och creméfärgat kött. Casablanca blommar med kritvita blommor med gyllengul mitt. Sorten är mycket sjukdomsresistent mot de vanligaste sjukdomarna som kan uppstå i trädgårdslandet och passar därför utmärkt för ekologisk odling.
Casablanca är framtagen i Skottland och registrerades år 2009.
Är det potatis i Pulvermos?
Pulvermos är äkta potatis som torkats. Inte konstigare än salt som är äkta havsvatten som torkats.
Varför blir potatismos klibbigt?
Baka eget bröd – Matbröd med soltorkade tomater, Morotsbröd eller Grovt rågbröd. Här är recepten. FRÅGA: Vad beror det på att potatismoset blev som klister när jag mosade det med den elektriska processorn? Jag brukar grava lax som jag fryser in. Behöver man frysa laxen före gravningen också eller är det OK att frysa den efteråt? Anita Ramvall SVAR: Potatisen blir alldeles för hårt bearbetad om man använder elvisp eller liknande och då gör stärkelsen i potatisen att moset blir klistrigt i stället för fluffigt.
- Vill man ha ett riktigt gott potatismos måste man använda handkraft.
- Mosa potatisen med potatisstöt eller purépress.
- Tillsätt kokande mjölk och en smörklick och rör det fluffigt med trägaffel.
- Smaka av med salt.
- Laxen behöver bara frysas en gång.
- Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska gravas, marineras eller kallrökas ska frysas i minus 18 grader i minst tre dygn.
Om det görs före eller efter själva gravningen spelar ingen roll. [email protected] mailto:[email protected]
Vad kostar mandelpotatis?
Potatis Mandel Jfr-pris 29.94kr/kg.
När sätter man mandelpotatis?
Hur kommer det sig att mandelpotatisen trivs så bra i Lappland? – Det är en paradox att mandelpotatisen trivs i Lappland. Egentligen borde den inte växa så långt norrut eftersom den behöver en lång växttid och mörka nätter för att växa. I Lappland är det ljusa sommarnätter och en intensiv växtperiod.
- De goda egenskaperna kommer sig av att potatisen skördas tidigt innan sockret har hunnit bli till stärkelse.
- En hög halt av stärkelse betyder att potatisen är mjölig och lättare går sönder då man kokar den.
- Men då man skördar potatisen tidigt betyder det att den är fastare och sötare.
- Att den dessutom har en starkare gul färg beror på de ljusa sommarnätterna.
Mandelpotatisen hör till de potatissorter som är mest känsliga för potatisbladmögel. Men på grund av det kalla klimatet i Lappland kan potatisbladmögel inte sprida sig så lätt. Dessutom är mandelpotatisen lätt att förvara i Lappland eftersom den inte groddar under vintern. Bildtext Mandelpotatisen trivs med klimatförhållandena i norr. Bild: Yle/Strömsö potatis,Mandelpotatis,sättpotatis,potatisodling,avsnitt 2,trädgården på strömsö Det finns 40 olika sorters matpotatis i Finland. Mandelpotatisen kom via södra Sverige och spred sig norrut under 1700-talet.
- Det visade sig att klimatförhållanden i Lappland var gynnsamma för just den här mjöliga potatissorten.
- Den kan odlas så långt norrut som vid Ishavets kust.
- Det finns upptecknat i böcker vid Petsamo kloster att det odlats potatis där på 1890-talet.
- Bosättningen i Lappland har koncentrerats till älvdalar och sjöar där det har funnits ett mikroklimat och således gynnsamma växtförhållanden.
En som vet hur man odlar potatis är Antti Hannukkala, forskare vid Naturresurscentralen i Rovaniemi. Han har inte bara odlat potatis utan även forskat i potatis i 30 år. Bildtext Potatisforskare Antti Hannukkala. Bild: Yle/Strömsö potatis,forskning,odling,potatisodlare,avsnitt 2,trädgården på strömsö,antti hannukkala Det första jag får lära mig är att man inte ska grodda potatis i mörk källare. Då blir groddarna långa och bryts lätt av då man sätter potatisen.
Mandelpotatis är en sort som utvecklas långsamt. Den ska förvaras i ett ljust rum ca. två månader innan den ska sättas. Man ska inte sätta potatisen före tjälen har gått ur marken. Det översta mullagret borde vara åtminstone tio grader varmt innan man sätter potatisen för att den inte ska angripas av skorv.
Under vinterförvaring trivs potatisen bäst i en jordkällare med bra ventilation, temperatur på 4-5 grader och med en luftfuktighet runt 95%. Bildtext Rätt temperatur och luftfuktighet är a och o för lagring av all potatis. Bild: Yle potatis,avsnitt 2,mandelpotatis,kylrum,trädgården på strömsö
Hur sätter man mandelpotatis?
Beställningsbara: December – Juni Leverans: Februari – Juni Mandelpotatis är en äktsvensk klassiker som uppskattas i hela landet. Den kokas med fördel med skalet på och är även en utmärkt mospotatis. Mandelpotatisen har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Köp certifierad sättpotatis hos Klostra.
Artikelnummer | A-081-30 |
---|---|
Tillverkningsland | Sverige |
Vikt | 3 kg |
Typ | Höst |
Ekologisk | Nej |
Skalfärg | Ljusgul |
Köttfärg | Gul |
Knölform | Avlång |
Registreringsår | 1951 |
Kokegenskap | Mjölig |
Årighet | Ettårig |
Odling | Potatis gillar soligt läge och lätta samt väldränerade jordar. Sätt både tidiga och sena sorter så har du egen potatis under en längre tid. Förgroning av sättpotatis ger tidigare och större skörd. Börja tre-fyra veckor före utplantering. Lägg sättpotatisarna på brickor eller i äggkartonger i ett ljust rum som helst inte är varmare än 8-15 grader. Förgroningen ger potatisen möjlighet att utveckla groddar. Dessa bör bli 1-1,5 cm och knubbiga. Om du vill ha ännu bättre resultat ska du förgro på jord. Då utvecklar sättpotatisen även rötter som du sedan lossar försiktigt när du ska plantera ut. Plantera ut när jorden är 7-8 grader. Potatis gillar inte frost så om frosten hotar någon natt ska du skydda med fiberduk eller liknande. Skulle blasten frysa så får du troligen ändå skörd men den kommer senare. Plantera knappt 10 cm djupt. Kupa upp jord runt plantan minst två gånger under sommaren för att undvika att potatisen utsätts för sol. Håll jämn fuktighet och gödsla endast sparsamt. Potatis är utsatt för många skadedjur och sjukdomar. Byt odlingsplats varje år och låt inte potatisen återkomma på samma plats förrän om tidigast fyra år. Tidiga sorter hinner du oftast skörda innan de angrips. |
Antal veckor till skörd (från förgrodd knöl) | +12 veckor |
Skörd | Tidig potatis skördar du när den är tillräckigt stor. Sen potatis skördas innan det blir kallt och den ska ha hunnit få ett hårt skal så att den tål vinterförvaring vilket händer två veckor efter att blasten vissnat ner. Skörda i soligt och torrt väder men skydda potatisen från sol. |
Latinskt namn | Solanum tuberosum |
Planteringsdjup | 5-8 cm |
Plantavstånd | 20-35 cm beroende av knölstorlek |
Radavstånd | 50-70 cm |
Näring | Mineraler och vitaminer. |
Resistens mot bladmögel | Låg |
Nematodresistens | Inte resistent |
Skorvresistens | Medel |
Resistens mot potatiskräfta | Inte resistent |
När tar man upp Amandine potatis?
Amandine är en av de absolut populäraste potatisarna. Den är delikat, håller bra och är motståndskraftig. Amadine blev Årets Potatis för fritidsodlare 2011. Den är utmärkt för odling i hink eller friland hela säsongen. Köp din sättpotatis hos Klostra!
Artikelnummer | A-008 |
---|---|
Tillverkningsland | Frankrike |
Ekologisk | Nej |
Blomfärg (grund) | Vit (ljus) |
Skalfärg | Gul |
Köttfärg | Gul |
Knölform | Mycket oval |
Kokegenskap | Fast |
Årighet | Ettårig |
Odling | Potatis gillar soligt läge och lätta och väldränerade jordar. Sätt både tidiga och sena sorter så har du egen potatis under en längre tid. Förgroning av sättpotatis ger tidigare och större skörd. Börja tre-fyra veckor före utplantering. Lägg sättpotatisarna på brickor eller i äggkartonger i ett ljust rum som helst inte är varmare än 8-15 grader. Förgroningen ger sättpotatisen möjlighet att utveckla groddar. Dessa bör bli 1-1,5 cm och knubbiga. Om du vill ha ännu bättre resultat ska du förgro på jord. Då utvecklar sättpotatisen även rötter som du sedan lossar försiktigt när du ska plantera ut. Plantera ut när jorden är 7-8 grader. Potatis gillar inte frost så om frosten hotar någon natt ska du skydda med fiberduk eller liknande. skulle blasten frysa så får du troligen ändå skörd men den kommer senare. Plantera knappt 10 cm djupt. Kupa upp jord runt plantan två gånger under sommaren för att undvika att potatisen utsätts för sol. Håll jämn fuktighet och gödsla endast sparsamt. Potatis är utsatt för många skadedjur och sjukdomar. Byt odlingsplats varje år och låt inte potatisen återkomma på samma plats förrän om tidigast fyra år. Tidiga sorter hinner du oftast skörda innan de angrips. |
Antal veckor till skörd (från förgrodd knöl) | 10 till 12 veckor |
Skörd | Tidig potatis skördar du när den är tillräckigt stor. Sen potatis skördas innan det blir kallt och den ska ha hunnit få ett hårt skal så att den tål vinterförvaring vilket händer två veckor efter att blasten vissnat ner. Skörda i soligt och torrt väder men skydda potatisen från sol. |
Latinskt namn | Solanum tuberosum |
Planteringsdjup | 5-8 cm |
Plantavstånd | 20-35 cm beroende av knölstorlek |
Radavstånd | 50-70 cm |
Näring | Mineraler och vitaminer. |
Resistens mot bladmögel | Medel |
Nematodresistens | Hög |
Skorvresistens | Hög |
Resistens mot potatiskräfta | Hög |
När ska man ta upp Amandine?
Odla potatis så här: – För tidigare och större skörd kan sättpotatisen förgros eller förrotas 3 till 5 veckor före utplantering. Sätt potatisen i en äggkartong eller på en bricka och placera ljust i rumstemperatur. Efter en tid bildas knubbiga groddar.
- Du kan också lägga jord i botten på en bricka och ställa potatisen på jorden.
- Då bildas groddar uppåt och små rötter neråt.
- Sättpotatisen kan planteras ut från mitten av april i söder och från mitten av maj i norr.
- Luckra jorden och rensa fri från ogräs före utplantering.
- Plantera potatisen 5-8 cm ner i jorden med groddarna uppåt, 20-35 cm mellan varje potatis, radavstånd 50-70 cm.
Vattna regelbundet, potatisen får inte torka ut. Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten. Kupa en eller ett par gånger till under tillväxten. Börja skörda efter 2-3 månader beroende på sort och om du har förgrott.
- Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd.
- Skrapa bort lite jord och se om potatisen har önskad storlek.
- Skörda potatis efterhand som du ska äta den.
- Vill du skörda en del av potatisen för att lagra kan du klippa av blasten på några plantor.
- Låt sedan potatisen ligga kvar i jorden ett par tre veckor.
Potatisen bildar då tjockare skal vilket ökar lagringsdugligheten. : Sättpotatis Amandine
Finns det olika sorters mandelpotatis?
Beskrivning – Mandelpotatis är en gammal potatissort. Den är långoval, något böjd och finns i två färgvarianter, den vanliga vita mandeln som är gulvit till gul och den mer sällsynta blå mandeln som är gulvit med blåaktiga skiftningar. Namnet mandelpotatis kommer sannolikt av potatisens form som vagt påminner om en mandel.
Mandelpotatis anses vara en delikatess. Dess särskilda karaktär beror bland annat på den höga torrsubstanshalten (cirka 3-4 procent högre än vanliga sorter såsom Bintje), vilket gör att den är väldigt mjölig och lätt kokar sönder. Mängden torrsubstans påverkas av dagslängden liksom potatisens storlek.
Storleken minskar ju längre norrut potatisen odlas. Den norrländska mandelpotatisen växer snabbt och bli därmed mindre känslig för sjukdomar vilket minskar behovet av bekämpningsmedel.
Hur ser man skillnad på fast och mjölig potatis?
Mjölig potatis
Mjölig potatis innehåller mer torrsubstans – det som inte är vatten i potatisen – och stärkelse än fast potatis. När potatisen kokas stelnar stärkelsen och innehållet expanderar, vilket gör att skalet ofta spricker. Är du tveksam till om potatisen är fast eller mjölig, gör en kokanalys.Några mjöliga sorter är Mandelpotatis, King Edward, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron.Traditionellt gör man potatismos på mjölig potatis, även om det finns kockar som hävdar att fast potatis ger ett bättre, slätare mos. Strävar du efter ett fluffigt mos är det definitivt mjölig potatis som gäller. Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar. |
table>
Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.
Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt. Potatisgratäng är aldrig fel. Du kan göra gratäng på vilken potatissort som helst, men med en mjölig sort blir resultatet fastare. Gör så här:
Skär potatisen i skivor eller i stavar som blir fortare genomkokta.Använd enbart mjölig potatis eller blanda med rotfrukter.Ta mer eller mindre grädde och vitlök.Gör en stor sats – den blir ännu godare dagen efter.
table>
Välj lite mindre, mjöliga potatisar istället för de ofta alltför stor bakpotatisarna(Envisas du med stora, mikra dem en stund i förväg.)Stick hål på potatisarna innan du ställer in dem i ugnen.Vira in i aluminiumfolie och baka på 225 grader i upp till en timme.
Mos, puré eller stomp? I proffsköket har potatismoset och potatispurén helt olika roller. För att inte tala om stomp:Mos är mosad potatis med smör och mjölk som får strömming och köttbullar att landa mjukt. Gör så här: Koka potatisen tills den är genommjuk, prova med en sticka.
- Mosa potatisen med en stöt, lägg i en klick smör och häll i mjölk.
- Var försiktig med mjölken så att moset inte blir för löst.
- Salta, peppra och vispa moset luftigt med en elvisp.Puré är ett finfördelat mästerverk med mycket smör (det finns kockar som tycker att 500 gram smör till 1 kg potatis är rimligt) och kanske en skvätt grädde.
Låt potatisen ånga av efter koket och använd en potatispress för att få bort alla ojämnheter. Krydda med riktigt finmald peppar som inte syns. Förstärk umamikaraktären med tryffelolja eller parmesan, till exempel.Stomp är en brutalvariant av mos som ofta även innehåller mjukkokta rotfrukter.
Gör så här: Koka potatis och rotfrukter. Fördela dem med en potatisstöt. Lägg i en klick smör och blanda om. Perfekt till en köttig, kryddig korv.Tänk på att alltid göra moset på en gång medan potatisen är varm. Om du ställer potatisen åt sidan en stund blir moset klistrigt. Samma sak gäller för puré och stomp.
Gör en potatisomelett på italienska eller spanska; en frittata eller tortilla:
Stek den skivade potatisen i olivolja först så att den får lite färg.Låt hackad fräsa med mot slutet.Blanda, mjölk, salt, peppar och eventuellt riven parmesan och häll det i pannan.(, stekt svamp eller spenat är också gott i omeletten.)Låt omeletten “stanna” i kanterna innan du gräddar den i ugnen på cirka 160 grader i ungefär 30 minuter.
Gör en slät potatissoppa: Till exempel vichyssoise, en klassisk fransk potatissoppa med purjolök. Passera soppan genom en sil för ett perfekt resultat. Ett par potatisar blir bra redning i de flesta grönsakssoppor som ska mixas; -, – ellerssoppa, till exempel.Potatispaj är en mild och nötig delikatess, perfekt till kallskuret. Räkna med ungefär 8 potatisar till skalet och lika många till fyllningen. Servera den med exempelvis spenat- och hasselnötspesto med basilika och västerbottensost.Låt mjölig potatis koka med i grytan som vilken rotfrukt som helst. Den suger åt sig smakerna bättre än fast potatis. Om den kokar länge faller den isär och du får en simmigare, matigare gryta. Vitlöksdoftande och krämig potatisgratäng med lite tuggmotstånd kvar.
Mjölig potatis
Varför är sötpotatis bättre än vanlig potatis?
NÄRINGSVÄRDE 100 G VANLIG POTATIS (RÅ) –
Energi: 79 kcal Protein: 1.74 g Kolhydrater: 16.4 g Fett: 0.1 g Fiber: 2.09 g Mineraler Kalcium: 4.4 mgJärn: 0.4 mgMagnesium: 21.8 mgFosfor: 43.1 mgKalium: 378.5 mg Zink: 0.22 mg Vitaminer C: 23.6 mgTiamin: 0.06 mgRiboflavin: 0.03 mgNiacin: 2.01 mgB6 0.21 mgFolat: 19.1 ugB12: 0 mgE: 0.07 mg D: 0 mg
Siffror representerar ett medelvärde och den sötpotatis/vanliga potatis du äter kan skilja sig något från siffrorna. Sötpotatis innehåller marginellt mer kolhydrater och lite mindre protein än vanlig potatis. De är relativt jämförbara när det gäller kaloriinnehåll, där sötpotatisen är något mer energirik.