Varför Är Inte Kött Bra För Klimatet?
Varför behövs Köttguiden? – Vad vi äter har betydelse och du som konsument kan göra skillnad. Det livsmedel som i allra störst utsträckning påverkar miljön är köttet och andra animalier. Att äta mer vego, och välja riktigt bra kött när – eller om – du äter det, är alltså något av det viktigaste du kan göra för planeten.
Köttkonsumtionen bidrar globalt till minskad biologisk mångfald, ökade klimatgasutsläpp och ökad användning av bekämpningsmedel. Samtidigt kan kött bidra med viktiga näringsämnen i vår kost och djur som betar på ängar och hagar är viktiga för vår biologiska mångfald i Sverige. Därför är det viktigt att välja rätt.
Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött och välja mer protein från växtriket kan du som konsument bidra till en mer hållbar köttkonsumtion. Köttguiden kom till för att visa att det inte går att fokusera på en miljöfråga i taget, exempelvis klimat eller biologisk mångfald.
Genom att väga ihop fem hållbarhetsaspekter så hjälper vi konsumenter att fatta beslut inom ett område som är rätt så komplicerat. Köttguiden vill underlätta hållbara val av kött och andra animalier. Målet är att ge konsumenter, och de som arbetar med mat, vägledning mellan olika typer av kött och andra proteinkällor på tallriken.
Ett annat viktigt syfte med Köttguiden är att bidra till en ökad diskussion och medvetenhet kring köttets miljöpåverkan. Tillsammans med WWFs andra konsumentguider Fiskguiden och Vegoguiden hjälper Köttguiden dig att äta så hållbart som bara möjligt inom ramen för en planet – One Planet Plate ! Köttguiden utvecklades ursprungligen av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och ingår idag i projektet Eat4Change, vars mål är att inspirera unga och andra konsumenter att göra mer hållbara val av mat.
Contents
Hur stor påverkan har kött på klimatet?
Jo, ungefär 5 procent av utsläppen av växthusgaserna globalt består av metan från köttproduktionen. Totalt globalt står produktionen av animaliska livsmedel för 14,5 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.
Varför släpper kött ut växthusgaser?
Gris –
Griskött orsakar ca 5-8 kilo växthusgaser per kilo kött. Anledningen till att grisar inte orsakar lika stora utsläpp som nöt och får är att de inte producerar metan och att de omvandlar fodret mer effektivt. Utsläppen kommer främst från spannmålsodling till foder och hanteringen av gödseln. I spannmålsodlingen är det gödslingen och tillverkningen av mineralgödsel som bidrar till växthusgasutsläppen. I konventionell odling används också växtskyddsmedel som kan ha en negativ inverkan på miljön. Importerad soja från Sydamerika används också som foder vilket indirekt påverkar miljön där den odlas, läs mer om soja, I ekologisk köttproduktion är användningen av växtskyddsmedel i foderodlingen försumbar, därför bör man välja ekologiskt kött om man vill bidra till en mindre användning av växtskyddsmedel.
Hur påverkar kor miljön?
1. Varför pratar ni om köttets miljöpåverkan? Spelar det verkligen någon roll vad folk äter? – Ja, det gör det. Bland annat för att kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet nästan lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans.2016 stod kött, mejeri och foderproduktion för 13 procent av de totala växthusgasutsläppen, medan transportsektorn stod för 15 procent.
- Det beror på flera saker.
- Or och får släpper ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid.
- Även djurens avföring, gödsel, och produktionen av foder står för stora utsläpp. Dessutom är majoriteten av världens djuruppfödning väldigt ineffektiv.
- Djuren matas med kalorier som skulle kunna ge mat till många fler människor om kalorierna inte tog en omväg genom djuren.
Största delen av vår jordbruksmark används till djurfoder. Därför tar en helt växtbaserad kost, enligt en avhandling från Chalmers, bara upp en femtedel så mycket mark jämfört med en svensk genomsnittskost. Men det finns fler miljöaspekter än klimatet att tänka på när vi konsumerar.
Hur mycket koldioxid släpper en ko ut?
Korna är värst – Och det spelar ingen roll om köttet är närproducerat. Det är djuren själva som släpper ut växthusgasen metan genom sin förmåga att äta gräs. Metanen är tjugo gånger värre för klimatet än koldioxiden. Korna är värst. En ko släpper ut 100 kilo metan varje år.
Vem släpper ut mest koldioxid i världen?
Senast uppdaterad: 2022-03-18 Publicerad: 2022-03-18 Under 2020 uppgick världens totala utsläpp av koldioxid till 36 miljarder ton. Det var en minskning med 5 procent jämfört med 2019. Coronapandemin sänkte världens produktion vilket var huvudförklaringen till minskningen.
Coronapandemin innebar ett tvärstopp för världsekonomin under 2020. Nedgången i utsläppen ska därför inte tolkas som att produktionen blivit renare utan förklaras främst av minskad produktion. Koldioxid står för ungefär tre fjärdedelar av den globala uppvärmningen som sker på grund av utsläpp av växthusgaser,
Sedan 1970 har världens totala utsläpp av koldioxid mer än fördubblats. Ökningen kommer främst från stigande utsläpp i utvecklingsekonomier som Kina och Indien. Länderna inom EU har sedan 1970 minskat sina utsläpp av koldioxid med 900 miljoner ton, vilket motsvarar en minskning på 25,7 procent.
Ina är det land som släpper ut mest koldioxid. Detta beror dels på att produktionen är utsläppsintensiv jämfört med andra länder men också på en stor befolkning. Om Sverige hade haft en lika stor befolkning som Kina hade våra utsläpp motsvarat 17 procent av världens totala utsläpp. Omvänt kan man konstatera att om Kina hade haft lika låga utsläpp per person som vi har i Sverige hade de globala utsläppen minskat med 16 procent.
Ser man till vilka sektorer som bidragit mest till de ökade utsläppen är det energisektorn, det vill säga produktion av el och värme, som stått för den största ökningen. Det beror på att en stor del av elproduktionen internationellt använder fossila bränslen som kol, gas och olja för att generera elektricitet. Utvecklingen skiljer sig mycket mellan världens länder. I Sverige har utsläppen av koldioxid mer än halverats sedan toppen 1970. Då stod fossila bränslen för 80 procent av vår energitillförsel, en siffra som idag har sjunkit till 23 procent. Senast uppdaterad: 2022-03-18 Publicerad: 2022-03-18 Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.
Vad bidrar till växthuseffekten?
Därför blir det varmare Huvudorsaken till uppvärmningen av jordens klimat är den förändring av luftens kemiska sammansättning som människan orsakar genom utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid. Växthusgaserna förstärker atmosfärens förmåga att värma jordytan – den så kallade växthuseffekten blir starkare.
- Limatet på jorden påverkas av naturliga fenomen som exempelvis vulkanutbrott, det påverkas av solens aktivitet och av förändringar i jordens rörelser runt solen och runt sin egen axel.
- Att temperaturen började stiga under 1900-talets första decennier torde delvis ha berott på ökande solaktivitet och minskande vulkanism.
Under senare decennier har solaktiviteten dock varit relativt låg, medan vulkanismen har tilltagit. Båda dessa förändringar har en kylande verkan. Trots det har uppvärmningen fortsatt, en uppvärmning som endast kan förklaras med människans påverkan genom utsläpp av växthusgaser och förändrad markanvändning.
Hur påverkar nötkött klimatet?
Kor och får – Idisslare som kor och får släpper ut stora mängder växthusgaser, men kan också bidra till miljönyttor om de betar i naturbetesmarker och lever av gräsfoder. Men långt ifrån allt nötkött som vi äter i Sverige produceras idag på ett hållbart sätt.
Vilken är den största klimatboven?
Vilket land som varit sämst för klimatet beror på om vi tittar på utsläpp i dag eller historiskt. Listan ser också annorlunda ut om vi tittar på utsläppen i förhållande till folkmängd. Under första veckan av FN:s klimatmöte i Glasgow har flera länder redan hunnit komma överens om en hel del.
- Det senaste är att en koalition på 40 länder och 150 organisationer enats om att ersätta kolen med miljövänligare alternativ.
- Samtidigt har flera av de största kolberoende länderna och utsläpparna inte skrivit under avtalet: Kina och USA, bland annat.
- Ser man på det historiska ansvaret för världens utsläpp är USA den klart största klimatboven, och EU kommer inte långt efter.
Kina står historiskt sett för bara hälften så stor belastning på planeten som USA varit, visar en kartläggning hos Carbon Brief, Att klimatomställningen ska vara rättvis är ett budskap som upprepas ofta, men vad är rättvist egentligen? Vi tar vi ett plock bland fem länder som brukar listas som värst: Bildtext USA:s president Joe Biden Bild: EPA-EFE/All Over Press Joe Biden,COP26,Glasgow