Varför Blir Potatis Seg Och Blöt?


Konsten att koka potatis

Det går att misslyckas med att koka potatis. Några grundregler för att resultatet ska bli det bästa möjliga: För hög temperatur och mycket rörelse i kastrullen ökar risken för att knölarna far runt, krockar och går sönder. Potatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet.

table>

Potatisen ska bara täckas med vatten, för att urlakningen ska bli så liten som möjligt och för att vattnet ska koka upp så snabbt som möjligt. Temperaturen ska snabbt upp över 60 grader. En teknik för att minimera koktiden är att lägga potatisen i vatten som redan kokar (försiktigt, så att det inte stänker). Snabba på uppvärmningen och spara energi genom att koka under lock. När potatis kokar så sväller den och suger åt sig smaker – bland annat salt – ur kokvattnet. Om potatisen är oskalad (se nedan) får saltet svårare att tränga in, men man får å andra sidan goda små saltkristaller på skalet. Mycket av smaken och mycket av nyttigheterna sitter i skalet på potatisen. Att skrubba skalet rent kan därför vara en bättre idé än att skala bort det (men båda går förstås bra, beroende på rätt och önskat intryck på matgästerna). ​ Potatis du köper i butiken är oftast så ren att du bara behöver ta några tag med den grova sidan på kökssvampen. Eller en rotborste, om du har en. Om skalet ska ätas kan det kännas bättre att köpa ekologisk potatis. Många menar även att den smakar mer än konventionellt odlad potatis.

table>

Se till att få ungefär samma storlek på alla potatisar i samma kok – eller skär i jämnstora bitar. Då blir de klara samtidigt. Koktiden beror på typ och på storlek på varje potatis. Även potatisens tidigare liv och resväg till din kastrull spelar in. Därför, oavsett minuter, är det viktigt att känna efter: Använd en sticka eller spetsig gaffel för att känna efter. Potatisen är klar när du fortfarande känner av en hårdare kärna i mitten. Häll av vattnet, så kommer värmen att leta sig in och koka klart det sista lagom till servering. Färskpotatis kan kokas som en primör och får gärna smaksättas med några dillkvistar i kokvattnet. Potatisen ska sjuda under lock tills den är precis klar – inte en sekund längre. Häll av kokvattnet och lägg gärna potatisarna på en torr släng så att de får ånga av sig lite av vattnet. Servera med smör och flingsalt Mandelpotatis har en speciell smak, men också en speciell konsistens som passar för lätt och fluffig puré. Skalet tenderar att spricka och mandelpotatis går lätt sönder vid kokning. Sjud den försiktigt och var flitig med stickan/gaffeln. En skonsam metod för mjöliga sorter, till exempel mandelpotatis, är att ångkoka. Om du inte har en ångkokare finns många sätt att improvisera en perforerad ånginsats. Man kan till exempel använda ett rostfritt durkslag i en kastrull av passande storlek. I botten krävs små mängder osaltat vatten som ska förångas och överst läggs ett tättslutande lock. Koka upp vattnet, lägg potatisen i insatsen, och räkna med en lite längre koktid.
You might be interested:  Hur Länge Ska Kött Koka För Att Bli Mört?

Konsten att koka potatis

Varför går potatisen sönder?

Potatisen kokar sönder – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation Fråga: Jag har ofta en fin potatisskörd och potatisen smakar bra. Ett problem är dock att den nästan alltid faller sönder innan blir riktigt kokt. Jag lägger på kalksalpeter på våren, Gödslar jag fel? Svar: Framförallt är sönderkokning en sortegenskap.

Vissa sorter har en större tendens än andra att koka sönder, framförallt mjöliga sorter som har hög torrsubstanshalt ex Mandel och Matilda. Men även torka och kvävebrist kan ge sönderkokning. Å andra sidan ger för mycket vatten och kväve knölar som blir blöta istället. Koka känsliga sorter på låg värme och lite vatten så att de nästintill ångkokar.

Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2005 : Potatisen kokar sönder – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation

Vad händer med potatisen om den varmhålls för länge?

Varmhållning av potatis Den allmänna rekommendationen för varmhållning av potatis i storhushåll är 60 minuter. Svensk Potatis rekommenderar 30 minuter. Försök att koka potatisen i omgångar för att minska tiden för varmhållningen. Gå igenom rutinerna för kokning av potatis.

Vad händer om potatisen förvaras för kallt?

Förvara potatisen längre med en potatisbinge. I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur man bygger en potatisbinge i trä. När man odlar potatis för husbehov ställs ganska stora krav på förvaringen.

 • Men så ska knölarna också “övervintra” och fortfarande smaka bra efter 8-9 månaders lagring.
 • Eftersom det också rör sig om förvaring av större kvantiteter är en potatisbinge ofta en lämplig förvaringsplats.
 • I en sådan ligger knölarna väl skyddade och är ändå lätta att komma åt.
 • Det är ett tämligen enkelt snickeriarbete att göra en potatisbinge.
You might be interested:  Varför Har Köttfärs Kortare Hållbarhetstid Jämfört Med Helt Kött?

Tänk bara på att anpassa storleken till den mängd potatis odlingen kan ge och som familjen förbrukar från skörden och fram emot midsommar. Har man en trädgård som är stor nog att rymma ett potatisland finns det många skäl att odla vinterpotatis för familjens behov.

 • Inte minst ger det en skön känsla att den jord man som småhusägare betalar ganska mycket för, ger ett påtagligt utbyte.
 • Förutom att det rent ekonomiskt lönar sig att odla den potatis man behöver, kan man välja den eller de sorter man tycker bäst om och dessutom slippa besväret att var och varannan inköpsdag kånka på potatispåsar.

För en normal familj rör det sig om åtskilliga kilo under ett år. En absolut förutsättning är dock att man kan lagra potatisen under sådana förhållanden att den håller sig helst tills det är dags att skörda nypotatisen. När det gäller lagring ställs några mycket bestämda krav och den bästa förvaringsplatsen för potatis är en jordkällare.

Dessvärre är det en ganska dyrbar anläggning, varför man för det mesta får hålla till godo med en konventionell matkällare eller något annat utrymme som är både mörkt och svalt. Mörkt måste det vara därför att allt ljus både dagsljus och el-ljus gör potatisen grönfärgad och illasmakande. I ljuset bildas nämligen klorofyll och det beska och giftiga ämnet solavin.

Efter endast ett dygn i ljus kan man mäta en klar kvalitetsförsämring på potatisen och det solavin som har bildats sjunker inte även om knölarna senare lagras i mörker. Dessutom sprider sig solaninet till friska delar, så det lönar sig knappast att skära bort de grönfärgade.

 1. Potatisen är också temperaturkänslig.
 2. Den allra bästa lagringstemperaturen är vad man brukar kalla kylskåpstemperatur, d.v.s 4-6 plusgrader, som är 2-3 grader mer än vad som gäller för de flesta grönsaker.
 3. Får knölarna ligga för varmt mjuknar de snart och börjar gro.
 4. Rötangrepp kan också utvecklas mycket hastigt.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Dumle?

Lagras knölarna för kallt omvandlas stärkelsen till socker och potatisen får en söt, inte särskilt angenäm smak. Även luftfuktigheten har betydelse för hållbarheten. Vid 85-90 procents relativ fuktighet är förhållandena idealiska och i kombination med temperatur och mörker klarar potatisen 8-9 månaders lagring.

 1. För att potatisen ska må riktigt bra bör den också hanteras med varsamhet.
 2. Stötskador är inte alltid ytliga.
 3. De kan också resultera i svartgrå eller mörkgrå fläckar inuti köttet.
 4. Nölarna är särskilt känsliga vid låga temperaturer.
 5. Det är inte minst med tanke på dessa faktorer som potatisbingen ger ett gott skydd.

Genom att göra bottnen lutande matas knölarna fram till hämtningsfacket och tack vare spjälspringorna får knölarna den luftcirkulation som ska till för att bl.a. hålla tillbaka rötangrepp. I vårt exempel anges inga mått av det enkla skälet att var och en bör göra en binge som passar både lokalen och den mängd potatis som ska förvaras.

Varför blir potatisen mjuk?

Förvara potatis – Potatisen mår bäst om den får vila mörkt och svalt.5-8 plusgrader är en bra temperatur. Ligger den för varmt bildar den gärna groddar och skrumpnar, och om den förvaras kallt, under 3 plusgrader, förvandlas stärkelsen till socker som ger potatisen sötaktig smak och vattnig konsistens.

Hur länge kan man blötlägga potatis?

Att förbereda en stor bjudning genom att skala potatisen i förväg är bekvämt. Men går det skala den i förväg eller ändrar den smak? Fråga : När jag ska förbereda julbordet – eller andra kalas och bjudningar till många personer – brukar jag skala potatis i förväg.

Jag skalar den kvällen innan och låter den stå i vatten i kylskåp under natten. Läs också : Kan man frysa potatis? Jag har aldrig märkt att det händer något konstigt med den. Nu säger min granne att hon har hört att så kan man absolut inte göra. Vad säger ni? Kan jag fortsätta med detta eller händer det någonting med potatisen? Svar : Ja, du kan fortsätta att skala potatisen till dina kalas i förväg.

Det som händer är att potatisen förlorar c-vitamin. Men den förlusten är störst under de första timmarna. Läs också : Hur mycket potatis går det åt per person? Det spelar med andra ord ingen roll om du skalar den några timmar innan eller låter den ligga över natten.