Varför Blir Potatis Seg Och Blöt?
Konsten att koka potatis
Det går att misslyckas med att koka potatis. Några grundregler för att resultatet ska bli det bästa möjliga: För hög temperatur och mycket rörelse i kastrullen ökar risken för att knölarna far runt, krockar och går sönder. Potatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet. |
table>
table>
Konsten att koka potatis
Contents
Varför går potatisen sönder?
Potatisen kokar sönder – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation Fråga: Jag har ofta en fin potatisskörd och potatisen smakar bra. Ett problem är dock att den nästan alltid faller sönder innan blir riktigt kokt. Jag lägger på kalksalpeter på våren, Gödslar jag fel? Svar: Framförallt är sönderkokning en sortegenskap.
Vissa sorter har en större tendens än andra att koka sönder, framförallt mjöliga sorter som har hög torrsubstanshalt ex Mandel och Matilda. Men även torka och kvävebrist kan ge sönderkokning. Å andra sidan ger för mycket vatten och kväve knölar som blir blöta istället. Koka känsliga sorter på låg värme och lite vatten så att de nästintill ångkokar.
Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2005 : Potatisen kokar sönder – FOR – Fritidsodlingens riksorganisation
Vad händer med potatisen om den varmhålls för länge?
Varmhållning av potatis Den allmänna rekommendationen för varmhållning av potatis i storhushåll är 60 minuter. Svensk Potatis rekommenderar 30 minuter. Försök att koka potatisen i omgångar för att minska tiden för varmhållningen. Gå igenom rutinerna för kokning av potatis.
Vad händer om potatisen förvaras för kallt?
Förvara potatisen längre med en potatisbinge. I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur man bygger en potatisbinge i trä. När man odlar potatis för husbehov ställs ganska stora krav på förvaringen.
- Men så ska knölarna också “övervintra” och fortfarande smaka bra efter 8-9 månaders lagring.
- Eftersom det också rör sig om förvaring av större kvantiteter är en potatisbinge ofta en lämplig förvaringsplats.
- I en sådan ligger knölarna väl skyddade och är ändå lätta att komma åt.
- Det är ett tämligen enkelt snickeriarbete att göra en potatisbinge.
Tänk bara på att anpassa storleken till den mängd potatis odlingen kan ge och som familjen förbrukar från skörden och fram emot midsommar. Har man en trädgård som är stor nog att rymma ett potatisland finns det många skäl att odla vinterpotatis för familjens behov.
- Inte minst ger det en skön känsla att den jord man som småhusägare betalar ganska mycket för, ger ett påtagligt utbyte.
- Förutom att det rent ekonomiskt lönar sig att odla den potatis man behöver, kan man välja den eller de sorter man tycker bäst om och dessutom slippa besväret att var och varannan inköpsdag kånka på potatispåsar.
För en normal familj rör det sig om åtskilliga kilo under ett år. En absolut förutsättning är dock att man kan lagra potatisen under sådana förhållanden att den håller sig helst tills det är dags att skörda nypotatisen. När det gäller lagring ställs några mycket bestämda krav och den bästa förvaringsplatsen för potatis är en jordkällare.
Dessvärre är det en ganska dyrbar anläggning, varför man för det mesta får hålla till godo med en konventionell matkällare eller något annat utrymme som är både mörkt och svalt. Mörkt måste det vara därför att allt ljus både dagsljus och el-ljus gör potatisen grönfärgad och illasmakande. I ljuset bildas nämligen klorofyll och det beska och giftiga ämnet solavin.
Efter endast ett dygn i ljus kan man mäta en klar kvalitetsförsämring på potatisen och det solavin som har bildats sjunker inte även om knölarna senare lagras i mörker. Dessutom sprider sig solaninet till friska delar, så det lönar sig knappast att skära bort de grönfärgade.
- Potatisen är också temperaturkänslig.
- Den allra bästa lagringstemperaturen är vad man brukar kalla kylskåpstemperatur, d.v.s 4-6 plusgrader, som är 2-3 grader mer än vad som gäller för de flesta grönsaker.
- Får knölarna ligga för varmt mjuknar de snart och börjar gro.
- Rötangrepp kan också utvecklas mycket hastigt.
Lagras knölarna för kallt omvandlas stärkelsen till socker och potatisen får en söt, inte särskilt angenäm smak. Även luftfuktigheten har betydelse för hållbarheten. Vid 85-90 procents relativ fuktighet är förhållandena idealiska och i kombination med temperatur och mörker klarar potatisen 8-9 månaders lagring.
- För att potatisen ska må riktigt bra bör den också hanteras med varsamhet.
- Stötskador är inte alltid ytliga.
- De kan också resultera i svartgrå eller mörkgrå fläckar inuti köttet.
- Nölarna är särskilt känsliga vid låga temperaturer.
- Det är inte minst med tanke på dessa faktorer som potatisbingen ger ett gott skydd.
Genom att göra bottnen lutande matas knölarna fram till hämtningsfacket och tack vare spjälspringorna får knölarna den luftcirkulation som ska till för att bl.a. hålla tillbaka rötangrepp. I vårt exempel anges inga mått av det enkla skälet att var och en bör göra en binge som passar både lokalen och den mängd potatis som ska förvaras.
Varför blir potatisen mjuk?
Förvara potatis – Potatisen mår bäst om den får vila mörkt och svalt.5-8 plusgrader är en bra temperatur. Ligger den för varmt bildar den gärna groddar och skrumpnar, och om den förvaras kallt, under 3 plusgrader, förvandlas stärkelsen till socker som ger potatisen sötaktig smak och vattnig konsistens.
Hur länge kan man blötlägga potatis?
Att förbereda en stor bjudning genom att skala potatisen i förväg är bekvämt. Men går det skala den i förväg eller ändrar den smak? Fråga : När jag ska förbereda julbordet – eller andra kalas och bjudningar till många personer – brukar jag skala potatis i förväg.
Jag skalar den kvällen innan och låter den stå i vatten i kylskåp under natten. Läs också : Kan man frysa potatis? Jag har aldrig märkt att det händer något konstigt med den. Nu säger min granne att hon har hört att så kan man absolut inte göra. Vad säger ni? Kan jag fortsätta med detta eller händer det någonting med potatisen? Svar : Ja, du kan fortsätta att skala potatisen till dina kalas i förväg.
Det som händer är att potatisen förlorar c-vitamin. Men den förlusten är störst under de första timmarna. Läs också : Hur mycket potatis går det åt per person? Det spelar med andra ord ingen roll om du skalar den några timmar innan eller låter den ligga över natten.