Varför Ska Man Inte Äta Grön Potatis?


Varför Ska Man Inte Äta Grön Potatis
Kan man äta grön potatis? Grön potatis Att äta eller icke äta? Så landar en grön potatis på tallriken. Frågan är: Ska man äta den, skära bort det gröna eller slänga hela knölen? ICAs chefsdietist Paula Frösell har svaret. – Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar.

Vad kan man göra med grön potatis?

Men ät dem inte – Livsmedelsverket råder alltså oss till att slänga dem. Och om du inte har tänkt odla potatis nästa år, så är det kanske en bra idé att göra dig av med den. De kan vara giftiga. Ljuset gör att klorofyll bildas i potatisen vilket är en viktig signal att du inte ska äta den.

Är potatis en grön sak?

‘ Potatis räknas inte in i mängden grönsaker och omfattas inte av rådet.

Hur blir potatis grön?

Varför blir potatis grön? Om potatis blir utsatt för ljus under odling så blir den del som varit uppe i ljuset grön. Det kan ske om potatisen exempelvis inte varit helt täckt med jord under odling eller om potatisen skördats under en solig dag. Den gröna färgen kommer från klorofyll och är helt ofarlig.

 • Det är samma ämne som gör växter gröna.
 • Bland den enorma volym potatis som vi använder årligen är det svårt att helt undvika enstaka grönkantade potatisar.
 • Den gröna färgen kommer från klorofyll, som är ofarligt, men det indikerar att potatisen kan ha varit stressad och därmed producerat solanin.
 • Solanin förekommer alltid i potatis, men halterna varierar.

Livsmedelsverket har undersökt giftigheten av solanin och utifrån detta satt en rekommendation för maximalt godtagbart intag. Vissa potatissorter är mer benägna än andra att bilda solanin. Vi använder bara potatissorter med extremt låga solaninhalter. Det innebär att även om potatisen exponeras för solljus så är mängden solanin låg (långt under EU*s gränsvärden).

 • Naturligtvis gör vi vårt yttersta för att se till att inte grönkantade chips hamnar i påsarna.
 • Potatisen kontrolleras, både under odlingen och när den läggs in i våra lagerhus.
 • Längs chipslinjen sker manuell och maskinell inspektion och bortsortering av grönkantade chips vid behov.
 • Vi har sensorer som läser av chipsen på produktionslinjen.
You might be interested:  När Är Det Bäst Att Pumpa Ut Mjölk?

Sensorn upptäcker de gröna chipsen och skjuter bort dem (en riktigt häftig process!). De allra flesta gröna eller grönkantade chips hamnar inte i påsen men ibland händer det att några enstaka kommer med. Vi arbetar enligt ett väl utarbetat arbetssätt och vi är certifierade enligt ett antal standarder inom livsmedelssäkerhet (FSSC 22000), miljö (ISO 14001), energi (ISO 50001) och arbetsmiljö (OSHAS 18001).

 1. Detta innebär att en 3:de part granskar oss med jämna mellanrum för att säkerställa att vår produktion är säker och ger en produkt av hög kvalitet.
 2. Svenskt Sigill är en miljömärkning för svensk mat och tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan bl.a.
 3. Inom livsmedelssäkerhet.
 4. Minskad klimatpåverkan, ökad biologisk mångfald, svenska råvaror och ett hållbart vattenuttag är exempel på områden där Svenskt Sigill driver utvecklingen inom lantbruket.

Regelverket kontrolleras på gården av oberoende part. Läs mer om potatischips med Svenskt Sigill här. Varför Ska Man Inte Äta Grön Potatis : Varför blir potatis grön?

Vad är solanin och hur förhindras bildandet av solanin?

Solanin – Wikipedia Solanin Molekylmodell Solanin är en som förekommer naturligt i alla som ett skydd mot angrepp av och, Det är väldigt för både människor och djur, även i små doser. En dos på 24-48 milligram kan vara dödligt för en vuxen människa, men som regel behövs en betydligt större dos för att förorsaka dödsfall, upp emot 400 mg.

Myndigheterna i vissa länder har satt en gräns att man inte får sälja potatis med mer på 200 mg glykoalkaloider per kg färskvikt. Det gäller bland annat i Sverige, men EFSA, den europeiska matsäkerhetsmyndigheten, har dock inte uttalat sig i frågan. Att man inte har mer tydligt uttalade gränsvärden kan bero på att det egentligen finns ganska få fall beskrivna i den vetenskapliga litteraturen där individer eller grupper av människor blivit stark negativt påverkade av glykoalkaloider från potatis.

De symptom man sett, och där man sedan härlett symptomen till potatis, är yrsel, illamående, feber och hallucinationer, och enstaka dödsfall. Utifrån det har man sedan kommit fram till att den lägsta dödliga dosen för människor ligger på 3-6 mg/kg kroppsvikt, dvs 210-420 mg solanin vid engångsdos om man väger 70 kg.

 • Det skulle man teoretiskt kunna få om man äter 3-6 kg oskalad potatis vid ett och samma tillfälle som innehåller 75 mg/kg.
 • Skalar man potatisen behövs mer då skalet innehåller högst nivå av glykoalkaloider.
 • I försök på människor där man intravenöst tillfört solanidine, dvs alkaloiddelen av solanin, så försvann 90 % ut från blodet och in i kroppens celler inom 20 minuter.

Endast 5 % av dosen lämnade kroppen efter 24 timmar och sedan bara 1-2 % varje dygn, vilket tyder på ett aktivt upptag och ackumulering i cellerna. Av den dryga handfull fall av allvarlig solaninförgiftning som beskrivits i litteraturen de senaste 100 åren har nivåerna av solanin varit 100-400 mg/kg potatis.

 1. I tester på människor där man oralt gav glykoalkaloider från potatis i en dos på 2 mg/kg kroppsvikt, dvs 140 mg för en person som väger 70 kg (motsvarar ca 2 kg potatis) noterade man förgiftningssymptom hos en del av individerna.
 2. Lägre doser gav inga eller mycket svaga symptom.
 3. Högre doser testades inte.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Tuc Kex?

I jämförelse är kanske det mest kända och giftigaste ämnet i växtriket nikotin där det räcker med en engångsdos på 30-60 mg, en dryg knivsudd, för att man riskerar att dö. En cigarett innehåller ca 2 mg nikotin. Potatis som utsätts för angrepp i form av fysisk skada eller ljus kan utveckla förhöjda solaninnivåer.

Kan man äta lila potatis?

Hej De lila fläckarna på potatisen kan bero på två olika saker: – sortegenskap: många potatissorter har ju mer eller mindre lila färg särskilt på ställen där potatisögon sitter. Kan ätas, självklart. – knölen har utsatts för sol: först blir de gröna, sedan kan vissa sorter bli mörklila på den delen som solbestrålats. Sådana potatisar ska man inte äta. Med vänlig hälsning Sylvia

Hur mycket grön potatis är farligt?

4. Räcker det att skära bort det gröna på potatisen? – Är det bara en liten del som är grön eller skadad kan det enligt Livsmedelsverket räcka att skära bort den – men med god marginal. Är potatisen grön rakt igenom eller har stora skador ska man slänga den.

Är gröna morötter farliga?

Grön morot är inte farligt – I en trädgårdsgrupp blev det stor diskussion angående gröna delar på morot. Det är farligt, sa några. Men det är inte sant. När jag delade en bild på en av mina gigantiska vintermorötter blev det diskussion i Trädgårdsskafferiet på Facebook,

 • Några menade att de gröna partierna på moroten, alltså nacken som sticker upp ovan jord på vissa rotsaker, är farlig på samma sätt som en grön potatis.
 • Alltså att solanin skulle bildas på grund av solljuset.
 • Det har jag aldrig hört talas om.
 • Inga sökningar på nätet angående grön morot säger något om att gift utvecklas i moroten när den utsätts för solljus.

Men för att vara på den säkra sidan kollade jag med både Livsmedelsverket och SLU. Svar från Livsmedelsverket Ingela på Livsmedelsverkets kundtjänst låter hälsa att: “Nej, det är inte farligt att äta morötter som är gröna. I morötter bildas inte solanin, vilket är giftet som finns i potatis som blivit gröna eller skadade.

 • Det gröna är färgen på klorofyll som bildas i ljuset.” De gröna delarna kan smaka lite beskt.
 • Om de gör det är det bara att skära bort lite och njuta av resten av roten.
 • För att minska de gröna delarna på vintermorot kan sorter som är extra benägna att krypa upp ur jorden kupas en aning under växtperioden.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Räkmacka?

Vill du läsa mer om hur jag odlat de här stora vintermorötterna kan du kolla inlägget Bautamorötter på bokashi, /Sara Bäckmo

Kan man använda gröna potatisar som sättpotatis?

Släng inte din gröna potatis! Grön potatis är också potatis, fast grön. Grön potatis ska man inte äta! Men grön potatis, om du odlat den från certifierat utsäde, behöver inte slängas! Den kan du använda till utsäde nästa år om du förvarar den rätt. Jag brukar låta dem torka innan jag försiktigt borstar av dem och lägger dem i dessa ypperligt fantastiska bruna små kompostpåsar av papper, sedan stänger jag in dem i källarens självhushållarkylskåp till nästa vår.

Har du jordkällare eller en dragig vind eller liknande kan detta fungera lika bra. Var försiktig bara så att inga skadedjur kommer åt dem eller att de fryser sönder. Men varför talar jag om potatis nu? Farbror Grön odlar väl bara Fransk delikatesspotatis som skördas i juli – augusti så att vi kan serieodla? Både rätt och fel.

Det är ju så det brukar gå till, men i år testade vi att odla fler olika sorters potatisar som inte var så tidiga. Dessutom kom den där förbannade torkan i somras som gjorde att potatisarna i pallkragarna i skogsträdgården slokade och behövde vattnas, det bromsade också vårt serieodlande, då vi hade brist på vatten.

För säkerhetsskull lät vi potatisarna stå kvar tills nu. Vi har fortfarande en pallkrage som är oskördad i skogsträdgården. Den ska vi skörda i november. Den stora potatishinken står nu på balkongen med ett stort lock på sig och i dagarna ska vi fördela dem till våra medodlare i tillsammansodlingen. Nej! Grön potatis ska inte ätas utan sparas till utsäde.

På bilden är det några potatisar av sorten minerva som har blivit grön, den har vi odlat i tillsammansodlingen i sex år. Vi tycker att det är en av de finaste potatisarna till både bakpotatis och mos. Faktiskt den enda mjöliga potatisen vi odlar. Är det några fler som väntat med att skörda potatis det här året eller är vi sist ute? : Släng inte din gröna potatis!