Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd?


Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd
Tänk på att: –

Änder är flyttfåglar men på grund av utfodringen flyttar de inte under vinterhalvåret. Undvik att mata fåglarna med bröd. De blir mätta men brödet innehåller inte den näring fåglarna behöver. Ge istället frön eller frukt. Mata inte på marken utan kasta ut frön eller frukt i vattnet. Mata endast med begränsade mängder för att bibehålla fåglarnas naturliga beteenden.

Varför ska man inte mata fåglar med bröd?

Start Uppmaning: Mata inte fåglar med bröd Publicerad 2021-05-04 Uppdaterad 2021-05-07 15:19 Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder. Mata gärna fåglar, men gör det inte med bröd. Bröd innehåller inte den näring som fåglarna behöver vilket kan leda till att de blir undernärda och sjuka.

Frön – solrosfrön eller fågelblandningar Havregryn Torkad majs Torkade ärtor Hackad sallad

Tack för din omtanke om våra fåglar! Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Information om fågellivet runt Ekeby dammar.

Kan man ge ankor mögligt bröd?

Undvik mögligt bröd – Det finns även uppgifter om att mögelsporer i mögligt bröd kan göra fåglar sjuka. Hursomhelst är det inte farligt att ibland ge fåglar lite brödbitar, om brödet inte är mögligt. Men det är inget som behövs egentligen, annat än för att givaren tycker att det är trevligt.

Kan ankor äta äpple?

Havregryn en favorit – Annan föda kan exempelvis vara talgbollar, nötpåsar, russin, hackad ost, äpplen, kakor och annat kaffebröd som wienerbröd, sockerkaka eller annat som man kan hitta på. Man kan även smälta kokosfett och margarin, lägga i små burkar i frysen och sedan lägga ut i en talgbollsautomat – det brukar gå åt direkt! En matfavortit hos många fåglar är havregryn.

Är det bra för ankor att äta bröd?

Matning av änder – tänk på det här! Gillar du att mata änderna vid Maren? Tänk på att inte slänga maten på marken, utan direkt ner i vattnet. Att mata änderna vid vattnet i stan, särskilt vid Marenplan och Borgmästarparken, är något som många tycker om. Men med utfodringen följer dessvärre en del problem.

Fåglarna bosätter sig vid platsen och förstör rabatterna i parken. Platsen solkas ned av avföring. Råttor och andra skadedjur lockas till platsen där bröd slängs ut direkt på marken och gräset. Platsen blir skräpig. Änderna är flyttfåglar men på grund av utfodringen flyttar de inte under vinterhalvåret. De slutar leta egen föda. Detta gör att de bosätter sig vid platsen och tvingas stödfodras vintertid av kommunen. Undvik att mata fåglarna med bröd. De blir mätta men brödet innehåller inte den näring fåglarna behöver. Ge istället frön eller frukt.

Om du ändå vill mata fåglarna – gå ut på bryggan och släng maten i vattnet. Då minskas nedskräpningen och risken för skadedjur. : Matning av änder – tänk på det här!

Är det farligt att äta mögligt bröd?

Nej, det är inte farligt för dig eller fostret om du råkat äta mögligt bröd någon gång. Skulle du äta det ofta i större mängder, under en längre tid, kan det skapa problem. Livsmedelsverket har råd om hur du undviker att maten möglar och vad du kan göra med vissa livsmedel om de redan möglat: Mögliga livsmedel.

Vad är ankor bra för?

Ankor blir mer och mer populära, förmodligen eftersom de är så mångsidiga. De lägger supergoda ägg, äter matrester, dödar skadedjur i trädgården och är allmänt bra husdjur. Här är en lista på saker att tänka på om du funderar på att skaffa ankor. Hur många ska jag ha? Du bör aldrig ha bara en anka, eftersom hen kommer känna sig ensam.

 1. Du kan ha bara honor, eller bara hanar.
 2. Men om du vill ha båda bör du bara ha en hane på 4-6 honor eftersom hanarna under parningssäsongen kommer vara väldigt aktiva, och en ensam hona kan få problem.
 3. Behöver de vatten? Det ideala sättet att ha ankor är att ha tillgång till rinnande vatten, som en bäck eller å.

Om det inte är möjligt kan du ge dem en plaskdamm. Den bör vara djup nog för dem att doppa sig i och bred nog för dem att kunna motionera. Du måste byta ut vattnet ungefär en gång varannan vecka. En stillastående damm är inte lika bra, eftersom deras spillning snabbt kommer göra vattnet grönt, och du kommer behöva pumpa ut vattnet för att rengöra den.

 • Det är värt att täcka området under och runt dammen med småsten så att ankorna inte gör allt till lera.
 • Hur stor trädgård behöver jag? För ett par små ankor, 7m x 8m och för ett par större ankor bör du ha en yta på åtminstone 12m x 12m.
 • Är de högljudda? Det kan bli svårt att hålla det hemligt för grannarna att du skaffat ankor.

Även om de flesta kommer tycka att ljudet från ankor är trevligt är det värt att berätta om dina planer för grannarna. Ankor kvackar inte hela tiden, men kan vara ganska högljudda om någonting överraskar dem. I övrigt pratar de med varandra under dagen.

Kan man mata ankor med banan?

Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Nötväcka som äter solrosfrön. Foto: Erik Hansson Att mata fåglar är ett trevligt sätt att gynna fåglarna i din närhet. De får föda och du får chans att studera dem på nära håll. En studie från University of Illinois i Chicago kom fram till att “fågelvänliga” trädgårdar har en förvånande stor positiv påverkan på ett områdes mångfald av fåglar. Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Blåmes och talgoxe – efter snöfall brukar fågelmatningar vara extra populära. Foto: Erik Hansson Var ska man mata? Sätt gärna upp fågelmatningen nära buskar eller grenar så att fåglarna lätt kan ta sig i skydd från eventuella rovfåglar. Om det bor många katter i närheten kan det kanske också vara en idé att se till att det inte är så lätt för en katt att smyga sig nära ätande fåglar utan att synas.

 • Du kan också sätta ett nät som en bur runt matningen för att hindra katterna från att lyckas med sin jakt.
 • Tänk på att det kan ramla ner mat från behållarna och att en del fåglar gärna söker efter mat på marken.
 • De kan då vara särskilt utsatta.
 • Vad ska man mata med? Det finns många teorier om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar till en matning, men det är värt att komma ihåg att det inte är en exakt vetenskap.
You might be interested:  Vad Händer I Kroppen När Man Äter Rödd Kött?

Bara för att du matar med hasselnötter betyder det inte att du får nötkråkor på din matning. Däremot kan det vara trevligt att ha lite olika maträtter att erbjuda så att du kan locka till dig olika arter. Här är några exempel: • Talg, osaltat smör, kokosfett eller ister: hackspettar, nötväcka, trädkrypare och mesfåglar • Solrosfrön och hampafrön: sparvar, finkar, gråsiska, grönsiska och mesfåglar • Osaltade jordnötter: mesfåglar, hackspettar, finkar och nötskrika • Havre: gråsparv och gulsparv • Äpplen eller päron: trastar, rödhake, svarthätta och sidensvans Fåglar äter vad som finns tillgängligt och brukar vara bra på att avgöra vad som innehåller mycket energi. Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Stenknäck. Foto: Erik Hansson Vad bör man använda för fågelmatare? Den händiga kan enkelt göra egna fågelmatningar, till exempel av pet-flaskor, men behållare där fåglarna inte sitter i maten är att föredra eftersom det minskar smittospridningen. På fågelbord blir det snabbt både fågelmat och fågelbajs och med mycket fåglar på plats ökar risken för att smittor sprids mellan dem. Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Du kan även lägga mat på eller i en stubbe. Det är oftast finare än de fågelmatare som finns att köpa. Foto (talgoxar): Erik Hansson Är det farligt för fåglarna eller dig att ha en fågelmatning med tanke på smittorisken? Statens veterinärmedicinska anstalt (SV A ) varnar för salmonellaspridning vid fågelmatningar och rekommenderar inte fågelmatsbord där fåglarna kan bajsa i maten. Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Komplettera gärna en fågelmatning med buskar och träd som förser fåglarna med bär. Här en björktrast som äter rönnbär. Foto: Erik Hansson Klarar sig fåglarna om jag helt plötsligt slutar mata? Det går inte att svara ett säkert ja på den frågan, men fåglar är bra på att få tag på mat.

 • Det är trots allt det de ägnar mest tid åt i sina liv.
 • De hittar föda på andra sätt om de behöver och det finns mängder av fåglar som överlever året om utan minsta hjälp från människor.
 • Det finns inte heller något som tyder på att det skulle vara någon nackdel att mata fåglar året om.
 • De glömmer inte hur man hittar mat på egen hand.

Bör man köpa ekologisk fågelmat? Ja det är absolut en bra idé. Studier visar att ekologiska odlingar främjar biologisk mångfald. Det är betydligt fler arter runt ekologiska odlingar eftersom de använder mindre bekämpningsmedel. Tänk också på att talgbollar ofta innehåller palmolja som framställs på bekostnad av regnskogen, så gör hellre egna talgstycken av kokosfett (se nedan). Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Trädkrypare kan ibland lockas till talgbollar eller genom att smeta smör eller margarin på ett träd. Foto: Erik Hansson Hur gör man egna talgbollar? Det är enkelt. Antingen smälter du 500 gram kokosfett och blanda i 1,5-2 dl rapsolja eller så kan du smälta 500 g smör/margarin och 500 gr kokosfett.

Blanda sedan ned exempelvis solrosfrön eller havre och låt stelna. Forma till bollar, block eller något annat och häng upp i din trädgård. Skator/kråkor/nötskrikor äter upp all mat för småfåglarna – vad ska jag göra? Om du inte kan glädjas åt att dessa arter får mat så kan det vara en idé att sätta upp någon form av hårt nät runt matningen som inte stora fåglar kommer igenom.

Det skyddar även mot katter. Är det viktigt att förse fåglarna med vatten? Det är absolut ett välkommet tillskott för dem. De behöver rengöra fjäderdräkten och dricka vatten. Se bara till att rengöra behållaren ibland. Ett sätt att hålla vattnet isfritt lite längre ska vara att lägga en tennisboll i vattnet, som då skapar rörelser i vattnet och minskar risken för isbeläggning. Varför Ska Man Inte Mata Ankor Med Bröd Ung höksångare i fågelbad. Foto: Erik Hansson Häll dock inte olja i vattnet för att det inte ska frysa. Enligt boken ” Mata fåglar ” av Niklas Aronsson kan det förstöra fåglarnas fjäderdräkt och därmed öka risken att de fryser ihjäl. Källor: Naturhistoriska Riksmuseet, Natur och trädgård och böckerna “Mata fåglar” av Niklas Aronsson och “Naturligtvis!” av Justine Lagache.

Vad gör ankor för nytta?

Skydda trädgården från mördarsniglar – skaffa ankor Ankor är perfekta husdjur på många sätt. Många värper lika bra som höns men ger större ägg. De äter ohyra och håller trädgårdsmästaren sällskap. Varje gång en spade sätts i jorden kommer de fram och vill vara med.

Kan man mata ankor med choklad?

10 vanliga livsmedel som kan förgifta din fågel Choklad Choklad är en godbit att njuta av med din mänskliga familj, men kan vara farligt eller dödligt för din fågel. Chokladförgiftning påverkar först din fågels matsmältningssystem, och orsakar kräkningar och diarré.

När tillståndet försämras påverkas din fågels nervsystem och orsakar först anfall och så småningom dödsfall. Äppelfrön Tro det eller ej, äpplen – tillsammans med andra medlemmar av rosväxter vilket inkluderar körsbär, persikor, aprikoser och päron – har frön som innehåller spår av cyanid. Trots att själva fruktköttet hos äpple är säkert för din fågel, är inte fröna säkra och var även medveten om att bekämpningsmedel kan finnas i fruktens skal.

Var noga med att rengöra och kärna ur alla äppelbitar som du delar med din fågel för att undvika att ditt husdjur utsätts för dessa farliga ämnen. Alkohol Trots att ansvarsfulla ägare av fågel aldrig skulle drömma om att ge sin fågel alkoholhaltiga drycker, finns det exempel på när fritt flygande fåglar har blivit utsatta för alkoholförgiftning genom att själva konsumera obevakade drycker.

Se till att din fågel förblir säker genom att sätta din fågel i bur närhelst alkohol serveras i hemmet. Salt Trots att alla levande varelser behöver en viss mängd sodium i kroppen, kan för mycket salt leda till en mängd hälsoproblem hos fågel, så som överdriven törst, uttorkning, njursvikt och dödsfall.Var noga med att kontrollera hur mycket salt din fågel får i sig genom sin föda.

Avokado Skalet och innehållet hos denna populära frukt är känd för att kunna orsaka hjärtproblem och ibland även hjärtsvikt hos fåglar av burslag. Trots att avokados giftighet för fåglar debatteras rekommenderas det generellt att undvika risktagande och hålla guacamolen och andra avokadorätter så långt bort från din burfågel som bara möjligt.

You might be interested:  Hur Många Gram Pasta Till 4 Personer?

Svamp Svampar har man upptäckt kan orsaka matsmältningsproblem hos fåglar av husdjursslag. Vissa svampsorters hattar och stjälkar kan orsaka allvarliga leverproblem hos fågel. Tomatblad Tomater är precis som potatisar och andra nattskattor en smakrik frukt som går bra att ge som godbit till sin fågel.

Dock är stjälkarna och löven mycket giftiga för din fågel. När du ger din fågel en tomatbit, var noga med att du noggrant rengjort den och skurit bort de gröna delarna så att din fågel inte utsätts för några toxiner. Tomater är inte på topplistan vad gäller livsmedel populära för fågel på grund av dess sura innehåll.

 1. Det finns många andra grönsaker som är att föredra för fågel.
 2. Offein Drycker som innehåller koffein, så som läsk, kaffe och te är populära bland människor, men att låta din fågel smaka på dessa drycker kan vara extremt farligt.
 3. Offein orsakar hjärtfel hos fåglar och en ökad hjärtrytm, arytmi, hyperaktivitet och hjärtstillestånd.

Dela en hälsosam dryck av ren fuktjuice eller en färsk smoothie med din fågel istället. Detta kommer tillfredsställa både din fågels smaklökar och dess näringsbehov. Lök Trots att begränsad användning av lökpulver eller vitlökspulver som smaksättare vanligtvis anses acceptabelt, orsakar en överdriven konsumtion av lök kräkningar, diarré och en mängd andra matsmältningsbesvär hos fågel.

Man har sett att långvarig konsumtion av lök kan leda till en blodsjukdom som kallas hemolytisk anemi, vilket följs av andningsbesvär och eventuellt dödsfall. Torkade bönor Tillagade bönor är en godbit som många fåglar tycker om, men råa, torkade bönor kan vara mycket farliga för ditt husdjur. Okokta bönor innehåller ett gift som kallas hemagglutinin och som är mycket giftigt för fåglar.

För att undvika att din fågel får i sig ämnet, var noga med att ordentligt koka de bönor du tänker delar med din fågel. : 10 vanliga livsmedel som kan förgifta din fågel

Är risgryn farligt för fåglar?

Publicerat torsdag 2 februari 2017 kl 14.42 Fågelmatning är ett ämne som engagerar många, och frågorna har fortsatt strömma in till Naturmorgon efter att vi tagit upp ämnet i de senaste två programmen. Här svarar vi med experten Lotta Bergs hjälp på några återkommande spörsmål.

 1. Lisa Netz, Hans von Essen, Börje Jakobsson, Elvira Birgitta Holm, Ethel i Rönninge och Gunilla Sandegård är några av de lyssnare som har hört av sig med frågor om fågelmatningens ädla konst.
 2. Vi bad veterinären, fågelskådaren, fågelmataren och professorn i husdjurens miljö och hälsa Lotta Berg (som var med på telefon i sändningen den 21 januari) att hjälpa oss räta ut frågetecknen.

Riskerar jag att locka fåglar att stanna som egentligen borde flytta om jag börjar mata redan på hösten? Nej, det riskerar du inte. Flyttfåglarnas flyttinstinkt är mycket starkare än din fågelmatnings attraktionskraft. De riktiga långflyttarna är ofta insektsätare – där har fågelfrömatningen ingen betydelse alls.

Måste jag fortsätta mata hela vintern när jag väl har börjat? Nej, det behöver du inte. Man behöver inte ha dåligt samvete om man bara matar några veckor och sedan slutar. Fåglarna är inte så dumma att de sitter och väntar på mat som aldrig kommer – tar maten slut söker de sig till andra födokällor. Kan min fågelmatning sprida sjukdomar? När många fåglar samlas tätt ihop på liten yta finns det alltid en viss risk för smittspridning.

Risken ska inte överdrivas, men har man otur kan det hända. Några sätt att minska risken är att: – Använda fröautomater och liknande istället för den sorts traditionella fågelbord där fåglarna kliver omkring (och bajsar i) maten. – Täck marken under fågelmatningen med granris.

Sprid gärna ut matningen på flera ställen istället för att ha all mat koncentrerad på en enda plats. – Om du vill mata fåglar med fröer på marken (vilket bland annat gulsparvar föredrar) är det bra att byta plats ofta, så att inte samma plätt används hela vintern. Vad gör jag om jag ser sjuka fåglar vid min matning? – Gör ett uppehåll i matningen i minst tre veckor.

– Gör rent fågelmatningsutrustningen med varmt vatten och såpa – utomhus. Tänk på den egna handhygienen! – Mata gärna på en ny plats när du börjar igen. Kan sjukdomar smitta till andra djur än fåglar? När det gäller gulknopp (en sjukdom som drabbar främst grönfinkar): nej.

När det gäller salmonella: ja. Sjukdomen kan exempelvis smitta katter som äter sjuka fåglar, så om du ser fåglar som visar tecken på att vara sjuka (sitter stilla och uppburrade och verkar slöa) finns det ännu större anledning än vanligt att hålla katten inne och inte låta den jaga fåglar. Ska man ta bort nätet från talgbollarna? Ja, det är en god idé, då slipper man riskera att plast sprids i naturen och hamna på olämpliga ställen (till exempel i hundmagar eller kring fågelnäbbar).

Klipp bort nätet innan talgbollen läggs ner talgbollshållaren. Eller köp talgbollar som helt saknar nät. Hur undviker man råttor och möss vid matningen? Finns det smågnagare i närheten är det fullt naturligt att de dyker upp vid matningen. Man kan undvika risken genom att: – Servera fåglarna maten hängande högt upp, så att mössen och råttorna inte kommer åt den.

Välj mat som skräpar så lite som möjligt på marken, till exempel talgbollar, hela paket med matfett eller skalade solrosfrön (som skräpar mindre än oskalade). Varför verkar fåglarna ibland rata en del fågelmat? Det händer ibland att maten blivit härsken eller på annat sätt otjänlig. Sånt märker fåglarna förmodligen bättre än du.

En del mat är fullt ätlig men inte särskilt attraktiv, till exempel ris, vete och havre. Den innehåller inte alls lika mycket energi som solrosfrön och jordnötter, och ratas därför ofta (ett undantag är gulsparvar som gillar havre). En annan orsak till fåglars misstänksamhet kan vara deras inneboende neofobi, det vill säga rädsla för nyheter, en instinkt att vara försiktig med det okända, helt enkelt.

 • Byter man plötsligt från ljusa till mörka solrosfrön eller tvärtom så kan det hända att det tar ett slag innan de vant sig vid nyordningen.
 • Vad behöver fåglarna i första hand? Energi.
 • Och det energitätaste man kan ge dem är fett, både i ren form (margarin, smör, ister, talg, kokosfett osv) och i form av fettrika fröer (som jordnötter och solrosfrön).
You might be interested:  Hur Länge Bör Man Koka Potatis?

Bäst är en blandning, fröer, jordnötter, matfett, talgbollar, eftersom olika fågelarter har lite olika preferenser. Är något visst matfett bättre än annat? För fåglarna är allt som är fettrikt bra – om man väljer margarin, smör, kokosfett, talg eller ister beror mer på ens egna preferenser.

Mår fåglarna dåligt av salt? Salt i jättestora mängder är giftigt för alla djur, även för människor, men lite salt tål fåglarna alldeles utmärkt. Det är inte skadligt i de mängder som det förekommer i till exempel vanligt saltat smör eller svålen från julskinkan. Mår fåglarna dåligt av att äta havregryn och risgryn? Nej, de klarar alldeles utmärkt av sådan mat.

Det sägs ibland att till exempel havregryn eller risgryn skulle svälla i fåglarnas magar och orsaka skada, men de är gjorda för att kunna äta torr föda, fröer till exempel. Text: Mats Ottosson [email protected] Fakta: Lotta Berg

Kan ankor äta jordnötter?

Vad skall vi lägga ut för föda till fåglarna? – Det är viktigt att fågelmaten är rik på fett då fåglarna behöver bygga på sina fettreserver inför kallare dagar och nätter. Fröer, nötter och talgbollar är därför att rekommendera. Jordnötter och skalade solrosfrön är speciellt bra en kall vinter, eftersom fåglarna då inte behöver lägga energi på att skala fröna.

Är kokt ris bra för fåglar?

Sant och falskt Om du börjar mata tidigt på säsongen lurar du flyttfåglarna att stanna Flyttinstinkten är mycket stark och lite fågelmat rubbar inte den driften. De flesta flyttfåglar äter insekter och lockas därför inte av den fågelmat vi lägger ut. Det finns arter där merparten flyttar, men där några stannar för att vara först på plats när våren kommer.

Arter som klarar detta är till exempel rödhake, svarthätta och järnsparv. Om du har börjat mata fåglarna måste du fortsätta hela säsongen Om maten tar slut på den plats de är vana att äta på så drar de snabbt vidare. Så för fåglarna är det inte ett problem men du kan mista “dina” grönfinkar som troget ätit hos dig varje dag.

Ris och salt mat är farligt för fåglarna Fåglar behöver, som alla djur, salt. Så du kan tryggt lägga ut salt mat som till exempel julskinka. Okokt ris sväller inte i magen på fåglarna då deras magar innehåller väldigt lite vätska. Att ris inte är lämpligt som fågelmat beror snarare på att det inte är särskilt energirikt.

 1. Undvik att vattnet fryser i fågelbadet genom att använda ett par droppar vegetabilisk olja Detta är en dödsfälla för fåglar eftersom även mycket lite olja förstör fjädrarnas isoleringsförmåga, vilket innebär att de fryser ihjäl.
 2. Fågelbad är bra för fåglarna men lös hellre problemet genom att byta vatten ofta, ställa ut ljummet vatten eller lägga i en pinne som gör att det tar längre tid innan vattnet fryser.

Fåglar gillar inte svart solrosfrö, de vill ha strimmigt solrosfrö I Sverige har innehållet i fågelmat traditionellt sett varit strimmiga solrosfrön. Svart solrosfrö har högre energiinnehåll och är därmed bättre för fåglarna. I USA är traditionen annorlunda och man säljer överlägset mest svart solrosfrö som anses vara fågelmatens gåslever.

 • Det som skiljer dem åt är att svart solrosfrö kan ha något hårdare skal.
 • Fågelmatningar är smittohärdar En dåligt skött matplats kan alstra sjukdomar.
 • Problemen är visserligen mindre här än i länder med högre temperaturer.
 • Det går inte att förhindra att frön hamnar på marken och att fåglarna sätter sig bland dessa och äter.

För att fåglarnas avföring inte ska blanda sig med maten är det viktigt att välja en automat där fåglarna inte sitter i maten och var noga med att städa undan frörester och hålla rent. Tvätta händerna noga. : Sant och falskt

Vad dricker ankor?

Anka Bra dryck till anka är relativt lätta bäriga och friska rödviner som med sin syra balanserar fågelns fylliga smak. Pinot Noir är ett klassiskt val av druva. Om du föredrar ett fylligare vin, är nyanserade och utvecklade rödviner i regel ett fint alternativ.

Öl som passar till anka är bland annat stram pilsner och ale, exempelvis india pale ale. Stekt ankbröst lämnas ofta rött inuti. Den rätten är undantag till regeln att vin till fågel inte ska innehålla tanniner. Ankbröst är en vanligt maträtt i Bordeaux, så till det passar ett strukturerat rödvin från Bordeaux, framför allt ett som är nyanserat och utvecklat.

En högklassig, lämpligt syrlig Pinot Noir är också det ett säkert val. Andra viner värda att prova är bland annat Merlot eller Carmenère från Chile. Anka i apelsinsås och andra ankrätter med frukt trivs utöver Pinot Noir också utmärkt ihop med fruktigt vitvin.

Prova exempelvis Pinot Gris, torr eller halvtorr Gewürztraminer eller Riesling från Alsace. Ankconfit är en rätt från sydvästra Frankrike där fågeln får puttra i sitt eget fett tills den är genommör. Matens mjuka smak matchas fint av en frisk Pinot Noir eller, enligt rättens ursprung, ett rödvin från sydvästra Frankrike.

Också bäriga och fruktiga röda viner från Rhône fungerar vanligen bra. Pekinganka är en kinesisk klassiker där ankan grillas så att den är knaprig. Till den passar det också med en lätt men syrlig Pinot Noir i glaset. Även exempelvis Barbera är värt att överväga.

Är det farligt att mata änder med bröd?

Matning av änder – tänk på det här! Gillar du att mata änderna vid Maren? Tänk på att inte slänga maten på marken, utan direkt ner i vattnet. Att mata änderna vid vattnet i stan, särskilt vid Marenplan och Borgmästarparken, är något som många tycker om. Men med utfodringen följer dessvärre en del problem.

Fåglarna bosätter sig vid platsen och förstör rabatterna i parken. Platsen solkas ned av avföring. Råttor och andra skadedjur lockas till platsen där bröd slängs ut direkt på marken och gräset. Platsen blir skräpig. Änderna är flyttfåglar men på grund av utfodringen flyttar de inte under vinterhalvåret. De slutar leta egen föda. Detta gör att de bosätter sig vid platsen och tvingas stödfodras vintertid av kommunen. Undvik att mata fåglarna med bröd. De blir mätta men brödet innehåller inte den näring fåglarna behöver. Ge istället frön eller frukt.

Om du ändå vill mata fåglarna – gå ut på bryggan och släng maten i vattnet. Då minskas nedskräpningen och risken för skadedjur. : Matning av änder – tänk på det här!