Hur Djupt Ska Man Sätta Potatis?


Hur Djupt Ska Man Sätta Potatis
Odla i pallkrage/odlingsbänk –

 1. Välj ut en solig plats i trädgården.
 2. Lägg ut markduk för att hindra gräs och ogräs.
 3. Ställ två pallkragar/odlingsbänkar på varandra och fyll på med plantjord och grundgödsla med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel.
 4. Sätt potatisen, förgrodd/förodlad, ca 5 cm djupt och täck med jord.
 5. För snabb uppkomst och tidig skörd, täck pallkragen med odlingsväv.
 6. Vattna och kupa upp jord runt plantorna allteftersom blasten växer.
 7. Tag bort väven när frostrisken är över.

Kan man sätta potatis för djupt?

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård Förgro eller förodla potatis? När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel.

 1. Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort.
 2. Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort.
 3. Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar.
 4. Förgroningen sker utan jord.
 5. Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong.

Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm.

 • Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats.
 • Du får plats med många potatisar på liten yta.
 • Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad.
 • Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut.
 • Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka.

Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Certifierat utsäde Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

Sätta potatis När jorden har “rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen. Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord. Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna. Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen. Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna.

Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. När skördas potatis? Många säger “när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är.

Det går att “skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare. Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I 1 Dl Socker?

Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen. Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden. Tänk på att: – följa växtföljden.

 1. Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år.
 2. Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år.
 3. Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten! – du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis.
 4. Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.

: SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård

Hur djupt sätter man potatis i hink?

Odla potatis i hink och kruka – Det är superenkelt att odla potatis i en hink eller kruka, även jordsäckar kan användas. Viktigast är att det finns dräneringshål i botten (gärna på sidan några centimeter upp), så att överflödigt vatten kan rinna ut, samt att planteringskärlet rymmer minst 10 liter jord.

 1. Du kan använda vanlig planteringsjord.
 2. Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden.
 3. En potatis växer uppåt och inte neråt.
 4. Därför räcker det med ca 10 centimeter jord i botten innan du lägger i dina potatisar.
 5. I en 10 liters hink eller kruka räcker det med 1-3 sättpotatisar.

Täck med ytterligare 10 centimeter jord ovanpå. Resten av utrymmet är reserverat för att kupa jorden när potatisen börjar växa. Kupa jorden gör man för att det bildas nya rotknölar längst med stammen så länge den är i kontakt med jord. Det säger sig självt att man på så sätt får en större skörd.

Hur mycket potatis blir det av 1 kg sättpotatis?

Hur mycket potatis får man av ett kilo sättpotatis? – 8 april, 2016 av ivartland Hur mycket potatis får man av ett kilo sättpotatis? Det beror såklart på många faktorer. Men man brukar räkna med att höst/vinterpotatis ger åtta gånger satt mängd. Så sätter du ett kilo kan du räkna med ca åtta kilo i skörd. Av de tidiga sorterna räknar man med lite mindre mängd. Den tar vi ju upp tidigt, fick den stå kvar och växa till sig skulle den såklart ge större skörd. När jag för några år sedan vägde allt vi skördade i trädgården för att se hur mycket vi fick ut av våra 120 m2, så fick vi av den tidiga sorten Early Puritan sex gånger satt mängd medan sorten Maria gav tio gånger satt mängd.

Vilket håll ska groddarna vara när man sätter potatis?

Förgro för snabbare utveckling – Vill man ha riktigt tidig färskpotatis kan man förgro sin potatis innan man planterar ut den. Lägg potatisarna i tråg, på en bricka eller liknande i lite sandblandad jord. De ska stå ljust men svalt, men det måste vara över 5 plusgrader.

Hur gödslar man potatis?

Årets första färskpotatis smakar himmelskt, och sedan fortsätter jag njuta av min egenodlade potatis hela sommaren lång. Att krafsa fram några potatisar ur doftande svart mylla, lagom många för ett kok, är något jag aldrig tröttnar på. Det känns så ursprungligt och så rätt. Det är samma ljuvliga glädje varje gång.

Välj gärna två olika sorter, en tidig och en senare så förlängs skördesäsongen. En enda sättpotatis ger i regel två kilo att skörda. Och att skörda färskpotatis brukar bli stor succé bland barnen. Föredrar du stora eller små potatisar? Välj stora sättpotatisar om du vill ha små potatisar, och välj små sättpotatisar om du vill skörda stora. Potatis är utmärkt att samodla. Bondböna är en klassiker, liksom indiankrasse. Extra vackert blir potatislandet om man sätter några dahliaknölar samtidigt med potatisen. Fyra−fem potatisar och sedan en dahlia osv.

Sorter: Satsa på två, tre sorter med olika skördetid, tidig s k sommarpotatis samt medelsen och sen höst- eller vinterpotatis. Har man inga bra förvaringsutrymmen är det bäst att bara odla tidiga sorter. Man köper sättpotatis och det ska vara statskontrollerade, plomberade, friska sorter.

 • De tidiga växer snabbt och njuts omgående då de inte klarar lagring någon längre tid.
 • Tidiga sorter brukar vara fasta och har oftast gult kött.
 • Någon bra tidig, mjölig sort finns inte.
 • De sena växer långsammare och får ett hårdare skal som gör att de kan lagras.
 • Bland de medelsena och sena finns både fasta och mjöliga sorter.
You might be interested:  Hur Mycket Kött Är Det På En Grillad Kyckling?

Utbudet varierar år från år, ibland beroende på att föregående års skörd resulterade i dålig tillgång. Det kommer också ständigt nya sorter. Sättpotatis säljs i nätsäckar om 1, 3 eller 5 kg. Det finns också kartonger med tre – fyra olika sorter. För en familj om två vuxna och två barn räcker 5 kg sättpotatis till långt in på hösten. Köp inte potatis med långa vita groddar. de kommer lätt gå av när du öppnar förpackningen. Foto: Kerstin Engstrand Var? Soligt–halvskuggigt läge. Jorden kan vara sandblandad. Gräsmattejord fungerar utmärkt. Funderar du på att bredda rabatterna kan du gräva upp en bit av gräsmattan och odla potatis där.

 • När? Förgroning, börja en månad innan det är dags att sätta dem på friland.
 • Förgroning ger upp till tre veckor tidigare och även större skörd av tidiga sorter.
 • Vill du ha egen färskpotatis till midsommar ska du börja i april, inomhus, genom att sätta 1–3 potatisar i en hink med jord.
 • Dessutom hinner förgrodda potatisar bli klara före eventuella angrepp av bladmögel.

Läs här om hur du förgror potatis här, Direkt i jorden sätts de som inte är förgrodda när körsbärsträden blommar. Potatisen ska i jorden ca två veckor innan den sista nattfrosten, de s k järnnätterna, brukar inträffa. I zon 3 vanligen i början av juni. Potatisen kupas för att få större skörd. Foto: Kerstin Engstrand Hur? Sätt potatisen på ett djup av 10 cm och med ett avstånd mellan dem på 40 cm. Vattna. Kupning/täckning, kupning gör man för att förhindra att de ytligt liggande potatisarna blir gröna.

 1. Gröna potatisar har utvecklat det giftiga ämnet solanin som kan förorsaka illamående.
 2. Potatisarna växer alldeles i markytan och ju mer man kupar eller täcker, desto fler potatisar får man också.
 3. På köpet får du en effektiv ogräsrensning.
 4. För upp jord eller täck jorden runt plantan med färskt, grönt gräsklipp två till tre gånger under sommaren.

Första gången med ett 4 cm tjockt lager när plantan är 10–15 cm hög, därefter med ett 10 cm tjockt lager 2 veckor senare och ytterligare ett efter 2–3 veckor. På lerjordar fungerar gräsklipp istället för kupning med jord mycket bra. Vattna: Så fort jorden känns torr en bit ner. Jämn fuktighet under hela sommaren är en förutsättning för jämna, fina goda knölar. Gödsla: Jorden där du odlar potatis bör vara grundgödslad med ett par kg gödsel, som kogödsel, per kvm före sättningen. Har man inte grundgödslat är gräsklipp ypperligt, det fungerar både som täckmaterial och som gödsling.

Lägg ut ett lager om 10 cm runt plantorna när det är dags för att kupa plantorna. Då undviker man också problemet med för mycket gödsel, som gör att potatisen blir blöt vid kokning, eller för lite gödsel, som gör att den spricker vid kokning. Viktigt: Kupning är viktig för stora skördar. Skörda: Oftast från mitten av juli.

För att kolla om potatisarna är skördeklara, krafsa undan lite jord och ta försiktigt upp de potatisar som är stora nog. Den sena potatisen brukar inte skördas förrän blasten lägger sig och då alla vid ett och samma tillfälle. Gräv försiktigt upp dem med en grep.

 1. Sen potatis spolas fri från jord och ska torka innan den förvaras svalt, 5–7 grader, och mörkt.
 2. Efter skörden är det dags att förbereda nästa års potatisland, då på ett nytt ställe.
 3. Gräv ner gödsel och gräsklipp.
 4. Problem? Potatis är en gröda som lätt kan få olika sjukdomar, till exempel potatiskräfta.
 5. Därför är det viktigt att alltid köpa kontrollerad sättpotatis och inte använda potatis man fått av grannen.

Inte heller får man använda potatisar köpta i utlandet. Knäpparlarver är 2 cm långa, gula, lite hårda larver som gör gångar inne i potatisen. De är vanligast när man odlar potatis i nyss uppgrävd gräsmatta men försvinner efter ett par år. De första två åren när man odlar i uppgrävd gräsmatta kan man så vete emellan.

 1. Näpparlarverna dras till vetet som man sedan gräver upp och bränner.
 2. Man kan också göra fällor.
 3. Skär potatis eller morötter i bitar, trä dem på pinnar och stick ner i jorden.
 4. Olla om larverna kommit dit, ta i sådant fall upp fällorna och oskadliggör larverna.
 5. Skorv känner man igen på att skalet får rostfärgade, ytliga sår.
You might be interested:  Hur Räknar Man Ut Hur Många Kalorier Man Förbränner?

Det är en bakteriesjukdom som trivs där jorden är mullfattig och kalkrik och är vanligast torra somrar. Det försämrar inte kvaliteten men potatisen ser onekligen mindre aptitlig ut. Skorv förebyggs genom att man håller jorden konstant fuktig och undviker aska, Algomin och kalk i landet.

Hur långt mellan Potatisraderna?

Potatis – Färsk potatis är bland det finaste sommaren bjuder på. Det är viktigt att välja rätt potatissort. Välj en färsk- eller sommarpotatis som generellt sätt växer lite snabbare. Potatis går att sätta direkt i jord, men potatisarna växer snabbare vid planteringen om man förgror dem.

 1. Enklaste sättet att förgro potatisarna är att lägga dem i en äggkartong i ett ljust utrymme (15-20 grader) i några veckor.
 2. När det börjar växa groddar ut från potatisarna är det dags att sätta ner dem i jorden.
 3. Välj en solig plats att sätta potatisen på och helst i lätt och sandig jord.
 4. Potatisarnas ovansida ska sättas på 5-10 centimeters djup, på ett avstånd av ungefär 20-30 centimeter, lite beroende på hur stora de är.

Ju större potatisar, desto bredare mellanrum. Mellan potatisraderna bör det vara minst en halvmeter. Se till att du inte skadar groddarna när du sätter potatisen! Potatis är relativt enkelt att odla och kräver inte så mycket omsorg, men en sak man inte kommer undan med är den så kallade kupningen.

 1. Det betyder att man behöver föra upp jord mot plantorna så att knölarna inte får ljus på sig när de växer och tränger sig uppåt i jorden.
 2. Första gången det är dags att kupa är när blasten är tio centimeter.
 3. Oftast behövs i alla fall en till kupning under sommaren.
 4. Låt inte heller potatisen torka ut.
 5. Vattna rejält två tre gånger i veckan om vädret är torrt.

Efter åtta till tio veckor är det dags att skörda.

Kan man sätta potatis utan att Förgro?

Att sätta potatis – I en pallkrage kan du sätta cirka tio sättpotatisar av tidig sort. Tidiga sorter behöver oftast inte odlas med så stort avstånd, de kan odlas med några decimeters avstånd. Sena sorter ska ha större avstånd, där odlar du kanske bara sex sättpotatisar i en pallkrage.

Det är enkelt att sätta potatisen. Ta en liten handspade, gräv ett hål några decimeter ner och ploppa ner potatisen. Du behöver inte förgro den utan kan sätta ner en potatis helt utan rötter och blast också. Det tar bara några veckor längre för nya potatisar att utvecklas. Pilla tillbaka jorden och sedan är det klart.

Jag lägger också tillbaka höet över växtplatsen, som en del i min täckodling. Jag brukar lägga ut mina potatisar på ytan för att passa ut avståndet.

Kan man dela på stora sättpotatisar?

Dela sättpotatis – Stora potatisar kan delas för att ge fler plantor. Se så till att varje del har små “ögon” som kan utvecklas till groddar. Skär med en väl rengjord kniv och låt snittytorna ligga luftigt och torka så att de inte utsätts för mögelangrepp. Äggkartongen är som skapt för potatisar. Dela stora knölar, men se till att båda hälfterna får med sig ögon, groddknoppar. Om du förgror i mulljord bildar sättpotatisen rötter som ytterligare skyndar på etableringen vid plantering och man tjänar några veckor i tid.

Hur mycket ska potatis Förgro?

FÖRODLA POTATIS I ÄGGKARTONG – Fördelen med att förgro potatis utan jord är att groddarna håller sig korta och knubbiga tils det är dags att sätta ut dem, förutsatt att de får mycket ljus. Förgro potatisen cirka 4–6 veckor innan den ska planteras ut. Ställ potatisarna i en äggkartong och placera den så ljust som möjligt och helst svalt. Fördelen med att förgro potatis utan jord är att groddarna håller sig korta och knubbiga tills det är dags att sätta ut dem. Odlar man potatis i sand kan man få färskpotatis till midsommar var man än bor i Sverige. Foto Nils Åkerstedt