Hur Får Man Bort Bränd Mjölk Från Kastrull?


Hur Får Man Bort Bränd Mjölk Från Kastrull
Så här gör du: –

 1. Fyll kastrullen eller stekpannan med varmt vatten, det måste täcka de brända områdena, och häll sen i lite diskmedel.
 2. Vänta 5-10 minuter innan du tömmer ut av en del av vattnet och börjar skrubba bort det som bränt. Tänk på att använda en borste eller svamp som inte repar metallen.
 3. Om det är en särskilt envis vidbränd kastrull eller stekpanna kan du med fördel upprepa processen och även låta diskmedlet verka längre. Om den brända kastrullen eller pannan blötläggs under en längre period kan du också fylla på med nytt varmt vatten och diskmedel med jämna mellanrum.

Hur får man bort bränd mjölk i kastrull?

Vidbrända kastruller och grytor Glömt en kastrull eller panna på spisen eller bränt dem vid själva matlagningenoch fått en vidbränd kastrull eller en vidbränd gryta?Det spelar ingen roll vilken orsaken är, men det finns hopp för dina kastruller och grytor. Så har du fått bränt i en kastrull eller i en gryta, följ våra husmorsknep för att få bort det inbrända så dina kärl och pannor blir som nya igen.

Rengör med såpa: Rengör med bakpulver: Se fler

Koka upp vatten tillsammans med lite såpa i den vidbrända kastrullen på spisen, låt sedan kastrullen stå med locket på och diska den därefter. Såfår du bort det vidbrända i kastrullen.Häll lite vatten med bakpulver i den vidbrända kastrullen och låta det koka några minuter.

Ett annat alternativ är att strö bakpulver i botten på grytan eller kastrullen och sedan hälla på lite vatten och låt den stå över natten.Tvätta sedan grytan efteråt, så är den som ny igen.Du kan också blanda bikarbonat och varmt vatten i grytan eller pannan och låta det stå över natten. Resterna brukar lossna över natten och du kan då lättare kan skrubba bort dem.

För koppargrytor bör du använda grovsalt istället för bikarbonat. Rengör med ättika: Koka upp lika delar vatten och ättika i den vidbrända kastrullen, så kan du sedan diska bort det vidbrända i grytan eller kastrullen. Rengör med Coca-Cola: Koka upp Coca-Cola (låt hela botten täckas av läsken) i någon minut och diska sedan grytan eller kastrullen, s å får du bort det brända.

Få bort knäck och kola från din kastrull Har du kokat kola eller knäck och vill göra rent din gryta? Smeten stelnar lätt och det kan kännas som ett svårt uppdrag, men det behöver det inte vara! Gör så här för att få bort knäck eller kola från kastrullen: Ställ kastrullen med hett vatten och gärna lite diskmedel i och låt stå över natten.

Sen brukar det inte vara några problem att bli av med smeten från kastrullen. : Vidbrända kastruller och grytor

Hur få bort fastbränd mjölk?

Vill det inte lossna? – Pröva då istället med supermedlet bikarbonat. Blanda bikarbonat och varmt vatten i grytan och låt det stå över natten. Dagen efter borde resterna ha lossnat så att du lättare kan skrubba bort dem. Du kan också pröva med ättika och vatten istället för bikarbonat. Om du har koppargrytor bör du använda grovsalt istället för bikarbonat. LÄS OCKSÅ: Vad är skillnaden på bikarbonat och bakpulver?

Hur gör man rent rostfria kastruller?

Presenteras av: Rostfria stek- och kokkärl klarar hög värme från spisen men för att hålla dem snygga finns några tips att tillgå. • En panna eller gryta som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som t.ex. inbränt fett, sot från gasspis eller liknande då detta försämrar magnetismen.

• Salta vatten i kärlet först efter det kokat upp, eller rör noggrant så saltet löses upp helt, annars kan bildas vita fläckar på botten. Om fläckar uppstått pröva att ta bort dem med polermedel. • Använd matfett vid stekning i rostfri stekpanna för fin stekyta. Rostfria stekpannor tål hög värme. • Diska med varmt vatten och diskmedel.

• För att få bort eventuell inbränd mat, koka upp vatten med lite maskindiskmedel i för att underlätta rengöring. • Använd polermedel för att få bort fläckar. • Vid svårare fläckar eller inbränd mat kan 12 procent ättika användas för att avlägsna dem. PUBLICERAD av Karin Cushing den 2015-10-20

Hur får man bort det brända under stekpannan?

3. Diskmedel över natten – Skölj av stekpannan med vatten först. Lägg sedan i ett par droppar diskmedel, fyll pannan med varmvatten och låt den sedan stå så över natten. Nästa dag häller du ut allt, lägger pannan under varmt vatten och börjar skrapa/dra loss det som har fastnat.

Varför bränns mjölk?

Den första mjölken i världen som inte bränns vid – Biotalous Case – Publicerad 17.2.2016 Mjölk är en enastående naturens råvara, som i innovativa händer formas till mycket. Inom Valios produktutveckling har man under den 110 år långa historien lärt sig ett och annat om mjölk. I fotspåren efter Nobelpristagaren A.I.Virtanen har inom Valios produktutveckling kombinerats befintlig kunskap med nya forskningsresultat, konsumentförståelse och teknologier för att skapa enastående produkter till konsumenternas vardag.

Så föddes också den första mjölken som inte bränns vid, vid vars framställning man utnyttjade Valios patenterade separationsteknologi. Valio Kiehu™ mjölkdryck som inte bränns vid är en enastående uppfinning i världen. I framställningen av produkten utnyttjar Valio membranseparationstekniken, med vilken mjölken kan delas “i delar”.

De här delarna, eller vatten, laktos, fett, protein och mineraler kan användas effektivt för produktion av olika produkter. Då alla komponenter kan utnyttjas riktat utan onödiga mellanskeden, minskar också förlusten av råvara jämfört med de traditionella produktionsmetoderna.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Padel?

Lätt att koka, svår att bränna Utvecklingen av Valio Kiehu™ mjölkdrycken tog flera år. Valio har gjort undersökningar under årtionden om mjölkens proteiner. I mjölken finns två slag av proteiner: kolloid kasein och löslig vassleprotein. Vassleproteinernas värmekänslighet har länge varit ett känt fakta och man visste att den förorsakar problem till exempel vid värmebehandling av mjölkprodukter.

Efter att ha undersökt den nya filtreringsteknologin för proteiner, märkte man i Valio att borttagande av vassleproteiner kunde vara en lösning på mjölkens brännproblem. Antagandet visade sig riktigt. Med Valios patenterade membranfiltreringsteknologi kan man minska väsentligt den vassleproteinmängd som mjölken innehåller.

Samtidigt kan man reglera mjölkens sammansättning så att den är optimal för framställning. Valio Kiehu™ tål uppvärmning och kokning bättre än vanlig mjölk och bränns inte fast i botten så lätt. Mjölkinnehållande mat behöver inte omröras och vaktas hela tiden, utan man kan låta den mogna i lugn och ro, och ibland röra om, så att matens övriga ingredienser inte fastnar i botten.

Det bästa resultaten nås genom måttlig uppvärmning, och mjölkinnehållande mat lyckas nu lätt också i en stålkastrull. De vassleproteiner som avlägsnats från den nu utvecklade Kiehu™ mjölken kan igen utnyttjas i produkter där man tillsätter vassleproteiner.

Till exempel i nya Valio PROfeel® kraftmjölkdrycken finns jämfört med vanlig mjölk dubbelt med färska vassleproteiner. Innovation för internationella marknader Eftersom Valio Kiehu™ är den första i sitt slag, har produkten möjligheter att nå framgång som exportprodukt. I konkurrensen på de internationella marknaderna bör kunden och konsumenten erbjudas något sådant, som andra företag inte har.

Styrkan för Valios nyhetsmjölk är förutom innovationen också ursprunget – finländsk, ren mjölk värdesätts i hela världen. Det nordliga läget, det rena klimatet och vattnet tillsammans med spårbarhet och transparens i produktionskedjan erbjuder Valio en konkurrensfördel på den internationella marknaden.

Kan man använda svinto på stekpanna?

Om matrester bränns fast kan pannorna rengöras med svinto eller liknande, varefter man bör bränna in stekpannan igen. Samma behandling gäller vid eventuell rost.

Kan man använda svinto på teflon?

3. Skrubba rent med disksvamp – När du fått bort allting, töm ut vattnet, skölj och skrubba rent med en borste eller svamp. Så länge det inte är teflon kan du med fördel använda stålull. Sitter det fortfarande fast? Strö över lite bikarbonat och skrubba sedan igen.

Kan man använda bikarbonat på plast?

1. Få bort fläckar från behållare av plast – Matrester som sparas tenderar att lämna fläckar. För att fräscha upp dina behållare kan du prova att tvätta dem med en svamp med lite bikarbonat. Eller bli av med svåra fläckar genom att lägga dem i blöt i en bladning av fyra matskedar bikarbonat och en liter varmt vatten. Om det inte fungerar är det kanske dags för nya behållare.

Hur tvättar man kastruller?

Så här gör du: –

 1. Fyll kastrullen eller stekpannan med varmt vatten, det måste täcka de brända områdena, och häll sen i lite diskmedel.
 2. Vänta 5-10 minuter innan du tömmer ut av en del av vattnet och börjar skrubba bort det som bränt. Tänk på att använda en borste eller svamp som inte repar metallen.
 3. Om det är en särskilt envis vidbränd kastrull eller stekpanna kan du med fördel upprepa processen och även låta diskmedlet verka längre. Om den brända kastrullen eller pannan blötläggs under en längre period kan du också fylla på med nytt varmt vatten och diskmedel med jämna mellanrum.

Hur kan man rengöra kastruller och stekpanna när man är klar?

Rengöring: –

Kokkärlet ska alltid svalna av innan det sköljs av eller diskas. Diska med varmt vatten och milt rengöringsmedel/diskmedel, skölj av med rent vatten och torka av noggrant. Det går också bra att diska i diskmaskin men för att behålla färgens lyster rekommenderar vi handdisk. Använd endast mjuka nylonsvampar eller diskborstar för att avlägsna envisa matrester. Hårda svampar eller starka rengöringsmedel kan skada kokkärlets yta. Om du råkat bränna något i kokkärlet rekommenderar vi att det får stå i vatten 10-15 minuter. Töm ut vattnet och häll därefter i citronsaft eller linoljesåpa, låt stå några minuter och bearbeta sedan ytan med en mjuk svamp för att få bort de sista resterna. Envisa fläckar kan tas bort med hjälp av bakpulver: Blanda bakpulver och några droppar vatten till en mjuk pasta. Ta en rå potatis eller ren vinkork och bearbeta fläcken med bakpulverpastan.

Kockums emaljerade köksprodukter fungerar på alla sorters spisar, inklusive induktions- och gashällar. Elektrisk – Välj alltid en platta/kokzon som motsvarar storleken på produktens botten. Gas – Ställ in flamman så att den inte slår upp längs sidorna, se till att gaslågorna begränsas till bottnen av produkten.

Induktionsspis – Torka alltid av båda ytorna innan du placerar köksredskapet på den glaskeramiska kokzonen. Tänk på att värma upp produkten långsamt. För att inte skada produktens botten eller spishällen ska produkten alltid lyftas på, av och över plattan. OBS: Inga av våra emaljerade produkter fungerar i en mikrovågsugn.

Varför bränna in stekpanna?

Varför ska jag bränna in min gjutjärnspanna – Att din gjutjärnspanna är väl inbränd är A och O, framför allt för att förhindra att maten bränner fast. I en fabriksny panna är detta oftast inte något du behöver oroa dig över, numera bränns gjutjärnspannorna in redan i fabriken.

 • Med tiden kommer dock beläggningen att slitas och då kan det vara bra att bränna in din gjutjärnspanna på nytt.
 • Om maten bränner fast i större utsträckning än tidigare, om du kan se tydliga skiftningar i beläggningen eller om det har uppstått rost någonstans, bör du fundera på att bränna in din panna på nytt.

Det här är ett projekt som visserligen tar ett par timmar, men majoriteten av tiden sköter det sig självt. Med andra ord perfekt för en dag när du har annat att pyssla med i hemmet. Det är lättare än vad du tror, och när du väl har bemästrat proceduren så är det något du bör med dig livet ut.

 • En händig skicklighet att ha med sig och lära ut till andra.
 • Vissa stekpannor kan ha inslag av andra material.
 • Det är något du behöver ta reda på innan du startar processen för inbränning.
 • Har du till exempel en  så behöver du skruva av trähandtaget innan du påbörjar inbränningen.
 • Annars är det inga konstigheter.
You might be interested:  Hur Många Gram Kött Per Portion?

Du står snart med en inbränd gjutjärnspanna framför dig som är redo att användas igen. Med den kan du laga en mängd olika maträtter, från grytor till bröd, efterrätter och pasta. Gjutjärnspannor är bland de mest praktiska (och fina) verktygen du har i din köksarsenal.

ger fin stekyta håller i generationer är hälsosamma.

Utöver det så är gjutjärn mer miljövänligt än exempelvis teflon. Teflon har en väldigt kort livslängd och beläggningen skadas lätt av hårda redskap. Därmed måste de ofta slängas efter bara några års användning. Det är onödigt, både för naturen och dig som konsument.

Hur gör man rent aluminium?

Grundläggande rengöring av aluminium – Det första steget för att rengöra dina pannor och kastruller i aluminium är varmvatten. Om ditt aluminium har ett lager av fett eller olja på sig vill ha bort detta lager helt. Om du inte får bort allt fett kommer detta göra rengöring av aluminiets oxidation helt omöjlig.

Hur surnar mjölk?

Teori Mjölksyra – Är mjölk eller filmjölk surast? Vad händer med det sura efter ett par dagar? När mjölk blir gammal säger vi att den surnar. För att tillverka filmjölk låter man bakterier omvandla mjölksocker (laktos) till mjölksyra. Det sker när mjölk och filmjölk kommer i kontakt med syre.

Får inte bort mjölkstockning?

Minska trycket – Prova att stryka lätt med handflatan eller fingrarna över det hårda området och ut mot bröstvårtan när du ammar, pumpar eller handmjölkar. Det kan göra det lättare för mjölken att komma ut. Du kan försöka mjölka ur för hand eller med pump om det gör för ont att amma eller om trycket inte lättar trots att barnet suger.

Kan man dricka klumpig mjölk?

Laga pannkakor på gammal mjölk – Sur mjölk behöver dock inte betyda dålig mjölk. – Det många kanske inte vet är att man faktiskt kan använda sur mjölk så länge den inte har klumpat sig. Bland annat kan du göra pannkakor på mjölken utan problem. Det är dumt att vaska mjölk i onödan, säger Jakob Ottoson.

Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.Håll varm mat varm och kall mat kall.

Vad händer om man värmer mjölk?

Spara och frysa in bröstmjölk Många tycker att det är praktiskt att spara bröstmjölk till ett senare tillfälle. Du kan spara mjölken i kylskåp eller frysa den. Du behöver alltid ha koll på hur gammal mjölken är, för att ditt barn inte ska få i sig bakterier.

Bröstmjölk kan förvaras i högst tre timmar i rumstemperatur. Men ställ den i kylskåp så snart som möjligt om du ska spara den. Bröstmjölk kan försvaras i upp till tre dygn i ett kylskåp som håller högst fyra grader. Hållbarheten blir sämre om temperaturen är högre än så. Bröstmjölk som ska frysas kan förvaras i kylskåp i högst ett dygn. Bröstmjölk kan förvaras i frysen i sex månader. Bröstmjölk som har varit fryst och sedan tinats i kylskåp kan förvaras i kylskåpet i ett dygn.

Blanda inte kall och varm mjölk Bröstmjölk som precis har mjölkats eller pumpats ur ska inte blandas med mjölk som har stått i kylskåpet. Den nya mjölken behöver först kylas ner. Annars kan det bildas bakterier i den kalla mjölken. När du har kylt ner den nya mjölken går det bra att blanda med annan nedkyld mjölk.

Tänk på att märka behållaren med tiden som gäller för den mjölk som är äldst. Det kan vara bra att dela upp mjölken i lagom stora portioner när du fryser in den. Du kan till exempel använda en väl rengjord låda för isbitar eller plastpåsar för iskuber. Det finns också särskilda påsar för att frysa in bröstmjölk att köpa.

Skriv datum på påsarna så att du ser hur länge mjölken har varit fryst. Tina och värm fryst bröstmjölk Den frusna bröstmjölken kan tina i sin förpackning i kylskåp över natten. Förvara sedan den tinade mjölken i kylskåp till precis innan den ska användas.

Ställ flaskan eller behållaren i ett vattenbad med varmt vatten, eller under rinnande varmt vatten. Värm mjölken till högst 40 grader. Testa temperaturen genom att hälla en droppe på insidan av din underarm. Mjölken kan ha separerats i olika lager, där fettet ligger överst. Då behöver du vrida och vända flaskan eller kärlet försiktigt efter uppvärmningen så att mjölken blandas. Undvik att skaka mjölken.

Uppvärmd bröstmjölk som barnet inte äter upp ska slängas. Överskottsmjölk kan doneras Du som har ett överskott på bröstmjölk kan donera mjölk till barn som behöver den. Bröstmjölk kan doneras under de tre första månaderna efter förlossningen. För att kunna donera bröstmjölk gäller följande:

Du ska vara frisk. Du ska inte använda några mediciner. Insulin och läkemedel för sköldkörteln går bra. Du ska inte använda nikotin, alkohol eller droger.

Kontakta personalen på BVC om du vill donera bröstmjölk. Rebecka Persson, 1177.se, nationella redaktionen Birgitta Kårén, barnmorska, barnsjuksköterska och skolsköterska, Stockholm Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle.

 • Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump.
 • När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat.
 • Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar.
 • Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga.

Ibland fungerar inte amningen och ibland är den aldrig ett alternativ. Barnet får då urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning istället. Det är viktigt att inte känna skuld om du inte kan eller vill amma. : Spara och frysa in bröstmjölk

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Giffel?

Kan man dricka mjölk som gick ut igår?

Mjölkprodukter – Vanlig mjölk har ett bäst före-datum. Det betyder att du kan dricka mjölken också efter datumet gått ut. I något skede blir mjölken sur och då kanske man inte ska dricka mjölken längre. Men man blir inte sjuk av den. Gammal mjölk kan också användas i matlagning, då spelar smaken inte så stor roll.

Kan man koka mjölk?

Vad ska jag lägga till mjölk när jag kokar den? – Tillsätt lite socker (1 tsk per liter mjölk) för att förhindra att mjölken stelnar när den kokar. För att förhindra att mjölken blir skum, rör om den ofta när den kokar och kyl snabbt så fort den kokar. Koka inte mjölken i mer än 3 minuter för att bevara vitaminerna.

Hur får man bort smaken av bränt?

Lägg en bit vitt bröd över riset i kastrullen i 5-10 minuter, så försvinner den brända smaken.

Hur tvättar man kastruller?

Så här gör du: –

 1. Fyll kastrullen eller stekpannan med varmt vatten, det måste täcka de brända områdena, och häll sen i lite diskmedel.
 2. Vänta 5-10 minuter innan du tömmer ut av en del av vattnet och börjar skrubba bort det som bränt. Tänk på att använda en borste eller svamp som inte repar metallen.
 3. Om det är en särskilt envis vidbränd kastrull eller stekpanna kan du med fördel upprepa processen och även låta diskmedlet verka längre. Om den brända kastrullen eller pannan blötläggs under en längre period kan du också fylla på med nytt varmt vatten och diskmedel med jämna mellanrum.

Hur får man bort de svarta under stekpannan?

Rengör din stekpanna rätt – tips & tricks. / / / Rengör din stekpanna rätt Skött rätt, med omsorg och rätt medel, kan en stekpanna vara dig en trogen vän i köket i många år. Så hur rengör du din stekpanna på bästa sätt? Skiljer det sig stekpannor emellan? Ja, det gör det. Här hittar du tips och tricks kring hur du rengör en gjutjärnspanna, stekpanna i rostfritt stål, non-stick och koppar samt generella råd från allt ifrån hur du steker in en gjutjärnspanna till hur ättika kan bli ditt hemliga rengöringsknep! torsdag 22 april 2021 Dela artikel En stekpanna i rostfritt stål blir skinande ren med ett riktigt husmorsknep: vatten & ättika! Beroende på vilken typ av stekpanna du har så råder lite olika skötselråd, men här är några allmänna tips och tricks för att din stekpanna ska hålla genom många härliga matlagningstillfällen.

 • Ett skötselråd som är A och O är rätt redskap till rätt stekpanna, Tänk trä, plast eller silikon till en belagd non-stickstekpanna för att inte skada beläggningen, medan alla typer av även metall – passar till en gjutjärnspanna och stekpannor i rostfritt stål.
 • Låt alltid stekpannan svalna ordentligt innan du spolar av den och börjar diska. Du riskerar annars att stekpannan slår sig på grund av de snabba temperaturskiftningarna.
 • Råkade du bränna fast maten i stekpannan? Det är lätt hänt och även lätt att rengöra. När stekpannan svalnat, häll vatten i den så det täcker det inbrända och värm sedan på spisen så kommer det inbrända släppa.
 • Har du stekt en råvara som lämnat ifrån sig en hel del fett? Skrapa ur det ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den, så blir det enklare att rengöra och mer skonsamt mot miljön.
 • För att få stekpannan skinande ren och ta bort fläckar som kalkavlagringar är lite ättika ett riktigt husmorsknep för stekpannor i rostfritt stål eller i koppar. Koka bara upp vatten med ättika i under någon minut, så försvinner fläckarna. Har din stekpanna i koppar skiftat färg? Putsa den med ättika och salt så blir även den som ny.

Till en stekpanna gjord i rostfritt stål kan du använda dig av köksredskap i olika material utan att oroa dig för att skada den. Bränt fast maten i stekpannan? Oroa dig inte, när stekpannan svalnat kan du hälla vatten i den och värma upp den på nytt så släpper det inbrända. En stekpanna i rostfritt stål tål diskmaskin men för längre livslängd rekommenderas ändå handdisk med diskmedel och varmt vatten. En stekpanna i rostfritt stål är enkel att rengöra då denna stekpanna går att diska i diskmaskin, men den bästa rengöringen för längre livslängd är ändå att diska den för hand i varmt vatten. Även en non-stickstekpanna rengörs enkelt med diskmedel och vatten men tänk på att endast använda dig av köksredskap i trä, plast eller silikon. Även en belagd, non-stick, stekpanna är enkel att rengöra tack vare dess belagda yta som skyddar maten från att brännas fast. Diska aldrig din gjutjärnspanna med diskmedel eller i diskmaskin – då försvinner den instekta beläggningen som vårdar den. Enbart varmt vatten räcker långt! Då en stekpanna i gjutjärn steks in med matolja, vilket bildar ett skyddande lager, är det väldigt viktigt att du endast rengör den med varmt vatten och diskborste – inget diskmedel.

 1. Diska din gjutjärnspanna med diskmedel denna gång för att få en helt ren yta att steka in.
 2. När stekpannan torkat, smörjer du in den med matolja och värmer stekpannan tills den sugit upp rikligt med olja.
 3. Upprepa processen tills du upplever att stekpannan absorberat tillräckligt och låt därefter stekpannan svalna innan du torkar bort resten av oljan med hushållspapper.

Läs mer: En stekpanna i koppar kan skifta färg på grund av bland annat överhettning – putsa den då med ättika och salt så blir den skinande ren igen! En kopparstekpanna är också enkel att rengöra genom handdisk med diskmedel eller i diskmaskin. Tänk dock på att en stekpanna i koppar kan skifta färg med tiden på grund av överhettning eller om du kört den för mycket i diskmaskin. Nordic Nest använder cookies för att ge dig en bättre och säkrare kundupplevelse, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan. Vi kan också komma att dela information om din användning av sidan med våra partners inom sociala medier, marknadsföring och analys.