Hur Får Man I Sig Mycket Kalorier?


Hur Får Man I Sig Mycket Kalorier
10 Tips på en hälsosam viktuppgång – Om du råkar vara en av dem som desperat försöker gå upp i vikt eller försöker lägga på dig en större mängd muskelmassa, så kommer här 10 tips på hur du ökar dina chanser att lyckas.1. ÄT REGELBUNDET Genom att äta på samma tider varje dag vänjer du kroppen vid att hantera en större volym mat och blir betingad på att bli hungrig på dina mattider.

 1. Du minskar därmed också risken at hoppa över eller inte hinna ett mål mat.
 2. Se till att det inte går för lång tid mellan dina mål, håll dig mellan 3–4 timmar.
 3. Tänk Skalmans mat- och sovklocka helt enkelt! 2.
 4. ÄT FÖSTA MÅLET I TID För att punkt #1 ska fungera krävs det att du kommer igång och börjar käka i tid så att dagens måltider inte blir alldeles för förskjutna och att du står där klockan 23:00 och bara fått i dig hälften av dagens energi.

Du som inte är en frukostmänniska måste inte äta på studs, men se till att få i dig något så fort du har möjlighet för att komma in i dagsrytmen.3. HÅLL KOLL PÅ DINA UTGIFTER Om du ökar ditt energiintag till 3000 kalorier per dag, men samtidigt börjar röra på dig väldigt mycket i form av löpning, promenader, cykling etc, så är risken att viktuppgången uteblir eller tar väldigt mycket längre tid.

Att röra på kroppen och konditionsträna är hälsosam och kan även höja din matlust, så du behöver inte utesluta det, men håll koll på dina utgifter så de inte “äter upp” ditt energiintag.4. ÖKA MÄNGDEN PROTEIN Genom att äta mer protein gynnar du proteinsyntesen, vilket ökar sannolikheten att ditt överskott lagras mest som muskler och mindre som fettväv.

Det här är en av anledningarna till varför du ska fortsätta äta bra mat även om du vill gå upp i vikt, det styr vilken typ av massa du lägger på dig.5. UNDVIK STORA MÄNGDER FIBRER OCH LÅGKALORI-VARIANTER Att äta frukt och grönt är nyttigt för alla och det bör även ingå i din kost under en bulk.

Men undvik att fylla halva tallriken med fiberrika eller vattenrika grönsaker, då dessa tar upp massa plats men bidrar med väldigt få kalorier. De kommer göra dig för mätt för att äta tillräckligt helt enkelt. Detsamma gäller lightvarianter, om du har svårt att gå upp kan det vara en bra idé att under den tiden till exempel välja fullfeta yoghurtvarianter.6.

VÄLJ ENERGITÄTA LIVSMEDEL Öka intagen av energitäta och näringsrika livsmedel som nötter, nötsmör, avokado, ägg, oljor, frön och ost. Dessa livsmedel bidrar med näring och mycket energi.7. TA HJÄLP AV KOSTTILLSKOTT Ett sätt att få i sig mer mat än man orkar är at ta hjälpa av kosttillskott som proteinpulver, shakes, bars och puddingar.

 • Dessutom är dessa enkla att ta med sig då de sällan kräver kylförvaring.8.
 • TRIGGA DIN APTIT Se till att göra dig så hungrig du kan inför dina mål, det gör det enklare och mer njutningsfullt att få i dig de mängder som behövs.
 • Några tips är att vädra eller ta en kort promenad innan huvudmålen, att bläddra i kokböcker eller titta på bilder på Instagram eller att laga dina favoriträtter.

Vissa tycker att det är enklare att äta mer när man är flera som äter tillsammans, eller där måltiden delas upp i mindre smårätter eller i en klassisk förrätt-varmrätt-efterrättsformat (även på veckodagar)! Även om du inte ska bygga din kost på sockerrika livsmedel har du definitivt möjlighet för en dessert eller två under en bulk.9.

DRICK MER ENERGI Att dricka sin energi mättar betydligt mindre än om du skulle äta den, vilket du kan utnyttja. Mixa ner dina favoritfrukter, lite nötstmör och yoghurt eller kvarg till en god frukostsmoothie som tillbehör till dina mackor exempelvis. Drick gärna mjölk eller juice till maten.10. TA HJÄLP AV EN DIETIST ELLER KVALIFICERAD KOSTRÅDGIVARE Alla individer är unika och även om ovanstående råd kommer passa för de allra flesta som önskar öka i vikt kommer det alltid vara någon som behöver mer individanpassade råd.

Mitt tips till dig är då att anlita en dietist eller kvalificerad kostrådgivare som kan lägga upp ett kostupplägg för just dina förutsättningar. Sierra de Goldsmith, Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare

Vad ska man äta för att gå upp i vikt snabbt?

Tips om mat och ätande – som ger dig den näring och energi du behöver, annars kan du bli sjuk. Det gäller alla, inte bara personer som vill gå upp i vikt. Här kommer några tips hur du kan äta om du vill gå upp i vikt:

 • Ät frukost, lunch och middag varje dag, även om du inte är så hungrig. Försök att göra det på ungefär samma tider varje dag. Drick gärna ett glas mjölk till maten.
 • Ät också två till tre mellanmål och ett kvällsmål varje dag.
 • Ät mer kolhydrater med bra näring och energi, som till exempel pasta, potatis, ris eller bulgur. Det är också bra om du äter bröd till maten. Lägg gärna upp din portion enligt
 • Välj mat med högre fetthalt i stället för lättprodukter. Ät mer av så kallat omättat fett som bland annat finns i lax, makrill, rapsolja, frön, nötter, mandlar och avokado. Sånt fett är viktigt för hälsan.
 • Ersätt inte måltiderna med godis, snacks och läsk. Sånt kan du äta utöver dina måltider.

Hur kan man gå upp 1 kg på en dag?

Vad påverkar kroppsvikten dessutom? – Förutom de veckovisa svängningarna i kroppsvikt som beror på menstruationscykeln upplever du också dagliga fluktuationer i din kroppsvikt. De gäller för båda könen och kan ibland vara ganska kraftiga. Du kan lätt väga 1 kg mer en dag än vad du gjorde dagen innan. Men kan inte öka 1 kg i fett på en enda dag. Det skulle kräva ett dagligt kaloriöverskott på ungefär 7000 kalorier. Om vi tar exemplet från introduktionen med 3 kg viktminskning om 2 dagar, borde de ha haft en energiförbrukning på över 10 000 kcal per dag om det här kommer från fett.

You might be interested:  Hur Många Gram Är En Skiva Bröd?

Vad är det mest kalorier i?

kalorier? – Vad är kalorier? Mat vi äter ger oss energi, vilket vi behöver för att leva och må bra. Kalorier eller mer korrekt kilokalorier (kcal) är ett mått på matens energiinnehåll. För mycket energi, alltså för många kalorier leder till viktuppgång, medan för få kalorier leder till viktnedgång.

Kolhydrater = 4 kcal per gram Protein = 4 kcal per gram Fett = 9 kcal per gram Alkohol = 7 kcal per gram Kostfiber = 2 kcal per gram

Hur många kalorier behöver jag? Det är svårt att säga exakt hur många kalorier en person behöver. Det beror mycket på vem du är, t ex hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Är din vikt stabil äter du ungefär lika mycket kalorier som du förbrukar.

Kvinnor Låg* Medel* Hög*
18-30 år 2000 2300 2500
31-60 år 1800 2100 2400
61-74 år 1700 1900 2200

table>

Män Låg* Medel* Hög* 18-30 år 2500 2800 3200 31-60 år 2300 2600 3000 61-74 år 2000 2300 2600

Räknat på Physical Activity Level (PAL) 1,4; 1,6 och 1,8, enligt NNR 2012. Kalorier säger inte allt Det gör inte kolhydrater eller fett heller. Två olika saker kan ha samma mängd kalorier men hur hälsosamma de är egentligen kan skilja mycket. Till exempel kan en Coca cola ha lika många kalorier som något annat, men än ändå betydligt mindre hälsosamt.

Varför äter jag så lite?

Ätstörningar kan bero på flera saker – Det är olika för olika personer varför man får ätstörningar. Ofta beror det på flera saker samtidigt, här är några exempel:

 • En del personer har lättare att få ätstörningar om de bantar eller äter dåligt.
 • För vissa handlar det om låg, att kroppen känns annorlunda efter eller att så mycket i samhället handlar om,
 • Ibland kan det bero på eller på att det är jobbigt på något annat sätt i livet. Då kan det kännas som en lösning att förändra något annat som man kan påverka, till exempel sin kropp.
 • En del har blivit mobbade eller retade för sitt utseende, eller håller på med en sport där det är mycket fokus på att prestera bra, på muskler eller på att vara smal.
 • Många har för höga krav på sig själva och tror att man måste vara perfekt. Att man måste se ut på ett visst sätt, vara bra på allt man gör, ha många vänner och aldrig göra fel.
 • Det kan också bero på att man mår dåligt på något sätt. Till exempel att man är, känner sig arg eller vill,

Hur går man upp 10 kg?

Kost för viktuppgång – En bra kost för en snabb viktuppgång är en kost som ger dig en positiv energibalans. Med detta menas att du får i dig mer energi än vad du förbrukar under dagen. Läs gärna artikeln för att få hjälp att räkna ut ungefär hur mycket energi du gör av med.

 • Försök att få bättre koll på ditt proteinintag.
 • Om du har kommit upp i en positiv energibalans kan du även försöka äta mer protein, ca 1,5 g protein per kg kroppsvikt brukar anses vara lagom om man tränar mycket i muskelbyggande syfte.
 • För att enklare få i sig dessa mängder protein rekommenderar vi ett,

Dessa är dessutom enkla att ta med sig och kan på så vis intas direkt efter träning, vilket är mycket fördelaktigt då proteinet bidrar till proteinsyntesen som är av stor vikt för muskeluppbyggnaden. Gainers är även de mycket populära, speciellt bland dem som har svårt att lägga på sig.

Detta beror på att de innehåller både kolhydrater som bidrar med energi samt protein. Gainers är perfekta att använda direkt efter träning, men kan med fördel även användas som ett extra energitätt mellanmål med protein, som dessutom går snabbt och smidigt att hälla i sig. Läs gärna mer om Se till att öka portionsstorlekarna.

För den som tycker det är svårt att öka portionsstorlekarna tillräckligt kan en idé vara att helt enkelt lägga till ett ytterligare mål om dagen. Du kan med fördel byta ut det lilla mellanmålet mot en större måltid. Var även noggrann med att äta direkt efter träning, helst redan 30 minuter efter ditt träningspass.

Detta för att ge kroppen gott om energi från bland annat kolhydrater och fett, men även för att se till att ge kroppen andra näringsämnen som kan vara av vikt för kroppens återhämtande processer. Var även noggrann med att äta regelbundet så att kroppen konstant har tillgång till allt den behöver. Detta är antagligen det bästa sätten för att minimera risken för muskelnedbrytning.

Ät mer energität kost. Med energität kost menas livsmedel som innehåller mycket energi på en liten mängd. Detta kan exempelvis vara feta eller kolhydratrika produkter. Med detta menar vi inte att du ska sätta i dig massa godis och annan skräpmat, utan här kan man istället välja att laga mat med en kokosmjölksbaserad sås eller att äta mer vitt ris, potatis och pasta.

 • Som mellanmål kan man till exempel äta riskakor med jordnötssmör och lite färska bär eller lite naturella nötter (utan salt) som är naturligt rika på fett och energi.
 • Har man fortfarande svårt att få i sig tillräckligt med energi kan man börja byta ut vattnet som man dricker till maten mot någon energirik dryck.

Mjölk och gainers kan fungera bra i detta syfte. Core BCAA Powder Core Whey Protein Core Gainer Micro Whey Active Peanut Butter Under själva träningspasset kan du även dricka eller äta något som innehåller snabba kolhydrater, som bidrar med extra energi samtidigt som de inte får dig att känna dig allt för mätt eller tung i magen. Många använder sig även utav ett under sina styrketräningspass.

Detta beror på att BCAA är fria och grenade aminosyror som snabbt kan tas upp och användas av kroppen, för att bidra till att hämma muskelnedbrytningen. PWO och kreatin är ytterligare två tillskott som är omåttligt populära bland gymtränande personer världen över. PWO står för pre-workout och är alltså ett tillskott som ska intas innan träning.

De innehåller ofta olika mixar med koffein som bidrar till vakenheten samt andra ämnen som är ämnade att bidra till muskelpump. I många fall innehåller även PWOs kreatin, vilket är ett ämne som hjälper till att öka den fysiska prestationen under högintensiv träning under en kortare tid. RAW Rampage Core Creatine Pro Core Performance När du väl uppnått den önskade vikten är det viktigt att du återgår till att ha ett balanserat energiintag där du intar lika mycket energi som du gör av med. Detta för att ett kontinuerligt högt energiintag kan leda till övervikt, försämrade blodfettvärden mm.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Giffel?

Varför kan jag inte gå upp i vikt?

Vissa har svårt att gå upp i vikt – Många kämpar med att gå ner i vikt, vilket inte är så konstigt med tanke på att övervikt blir allt vanligare. Men det finns också de som är underviktiga och försöker gå upp i vikt. I de allra flesta fall beror undervikt på ett kaloriunderskott.

Det innebär att individen får i sig mindre energi än de gör av med. Detta är speciellt vanligt hos personer som tränar hårt, men också hos unga människor som fortfarande växer. Den som äter mycket och trots det går ner i vikt kan ha drabbats av en sjukdom. I dessa fall bör man uppsöka vård. En bidragande orsak till att det kan vara svårt att gå upp i vikt är att våra kroppar hela tiden strävar efter att behålla samma vikt.

Detta regleras via vår aptit och innebär att de flesta av oss håller vikten utan att hålla koll på vad vi äter. Den som vill gå upp i vikt måste därmed förändra hur och vad de äter – vilket inte är det lättaste.

Hur äter en smal person?

8. Välj mat som mättar – Skippa sockret. Vi är många som faller offer för sockerfällorna. Något smala människor har gemensamt är att de äter mindre socker och skräpmat. I stället består deras kost ofta av proteinrika livsmedel, gott om gröna grönsaker och fetter som olivolja och avokado.

När Väger man som mest?

Bra att veta om vikt

Du är här:

Det finns ingen särskild vikt som alla borde ha eftersom olika personer har olika kroppar. Det viktiga är att du mår bra, äter bra mat och rör på dig lagom mycket. Hur Får Man I Sig Mycket Kalorier Det går inte att säga exakt hur många kilon som är lagom eller rätt att väga. När du växer och blir längre ökar din vikt. Efter ett tag slutar du att växa på längden, men kroppen fortsätter att växa på andra sätt. Till exempel kan brösten, bröstkorgen, musklerna eller höfterna bli större i,

Kroppen fortsätter att förändras även när du är vuxen, och vikten kan förändras under olika perioder i livet. Det som väger mest i kroppen är vätska, muskler, fett och skelett. De flesta väger inte lika mycket hela tiden. För vissa kan det ändra sig lite från dag till dag beroende på hur mycket vätska som finns i kroppen.

Du som har mens kan väga lite mer dagarna kring mensen, och mindre de andra dagarna i månaden.

Vad kan man göra för att gå upp i vikt?

10 Tips på en hälsosam viktuppgång – Om du råkar vara en av dem som desperat försöker gå upp i vikt eller försöker lägga på dig en större mängd muskelmassa, så kommer här 10 tips på hur du ökar dina chanser att lyckas.1. ÄT REGELBUNDET Genom att äta på samma tider varje dag vänjer du kroppen vid att hantera en större volym mat och blir betingad på att bli hungrig på dina mattider.

 • Du minskar därmed också risken at hoppa över eller inte hinna ett mål mat.
 • Se till att det inte går för lång tid mellan dina mål, håll dig mellan 3–4 timmar.
 • Tänk Skalmans mat- och sovklocka helt enkelt! 2.
 • ÄT FÖSTA MÅLET I TID För att punkt #1 ska fungera krävs det att du kommer igång och börjar käka i tid så att dagens måltider inte blir alldeles för förskjutna och att du står där klockan 23:00 och bara fått i dig hälften av dagens energi.

Du som inte är en frukostmänniska måste inte äta på studs, men se till att få i dig något så fort du har möjlighet för att komma in i dagsrytmen.3. HÅLL KOLL PÅ DINA UTGIFTER Om du ökar ditt energiintag till 3000 kalorier per dag, men samtidigt börjar röra på dig väldigt mycket i form av löpning, promenader, cykling etc, så är risken att viktuppgången uteblir eller tar väldigt mycket längre tid.

 • Att röra på kroppen och konditionsträna är hälsosam och kan även höja din matlust, så du behöver inte utesluta det, men håll koll på dina utgifter så de inte “äter upp” ditt energiintag.4.
 • ÖKA MÄNGDEN PROTEIN Genom att äta mer protein gynnar du proteinsyntesen, vilket ökar sannolikheten att ditt överskott lagras mest som muskler och mindre som fettväv.

Det här är en av anledningarna till varför du ska fortsätta äta bra mat även om du vill gå upp i vikt, det styr vilken typ av massa du lägger på dig.5. UNDVIK STORA MÄNGDER FIBRER OCH LÅGKALORI-VARIANTER Att äta frukt och grönt är nyttigt för alla och det bör även ingå i din kost under en bulk.

Men undvik att fylla halva tallriken med fiberrika eller vattenrika grönsaker, då dessa tar upp massa plats men bidrar med väldigt få kalorier. De kommer göra dig för mätt för att äta tillräckligt helt enkelt. Detsamma gäller lightvarianter, om du har svårt att gå upp kan det vara en bra idé att under den tiden till exempel välja fullfeta yoghurtvarianter.6.

VÄLJ ENERGITÄTA LIVSMEDEL Öka intagen av energitäta och näringsrika livsmedel som nötter, nötsmör, avokado, ägg, oljor, frön och ost. Dessa livsmedel bidrar med näring och mycket energi.7. TA HJÄLP AV KOSTTILLSKOTT Ett sätt att få i sig mer mat än man orkar är at ta hjälpa av kosttillskott som proteinpulver, shakes, bars och puddingar.

 1. Dessutom är dessa enkla att ta med sig då de sällan kräver kylförvaring.8.
 2. TRIGGA DIN APTIT Se till att göra dig så hungrig du kan inför dina mål, det gör det enklare och mer njutningsfullt att få i dig de mängder som behövs.
 3. Några tips är att vädra eller ta en kort promenad innan huvudmålen, att bläddra i kokböcker eller titta på bilder på Instagram eller att laga dina favoriträtter.

Vissa tycker att det är enklare att äta mer när man är flera som äter tillsammans, eller där måltiden delas upp i mindre smårätter eller i en klassisk förrätt-varmrätt-efterrättsformat (även på veckodagar)! Även om du inte ska bygga din kost på sockerrika livsmedel har du definitivt möjlighet för en dessert eller två under en bulk.9.

DRICK MER ENERGI Att dricka sin energi mättar betydligt mindre än om du skulle äta den, vilket du kan utnyttja. Mixa ner dina favoritfrukter, lite nötstmör och yoghurt eller kvarg till en god frukostsmoothie som tillbehör till dina mackor exempelvis. Drick gärna mjölk eller juice till maten.10. TA HJÄLP AV EN DIETIST ELLER KVALIFICERAD KOSTRÅDGIVARE Alla individer är unika och även om ovanstående råd kommer passa för de allra flesta som önskar öka i vikt kommer det alltid vara någon som behöver mer individanpassade råd.

You might be interested:  Hur Gör Man Marinad Till Kött?

Mitt tips till dig är då att anlita en dietist eller kvalificerad kostrådgivare som kan lägga upp ett kostupplägg för just dina förutsättningar. Sierra de Goldsmith, Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare

Hur många kalorier ska en 15 årig tjej äta?

Tre energinivåer – De energinivåer som anges nedan för flickor 10–18 år följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). Energinivåerna är beräknade på gruppnivå och ska inte tolkas som råd för enskilda individer eftersom behovet av energi (kalorier) varierar med ålder, kön, vikt och graden av fysisk aktivitet, och kan också variera från dag till dag.

Flickor 10–12 år 8,6 MJ (2050 kcal) Flickor 13–15 år 9,4 MJ (2250 kcal) Flickor 16–18 år 9,7 MJ (2325 kcal)

För varje energinivå hittar du ett pdf-dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på de pdf-dokument för respektive energinivå du är intresserad av och läs mer.

Hur mycket mat är 7000 kalorier?

Hur mycket kalorier behöver jag? – Om målet är att gå ner i vikt bör du skapa en obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Den största källan till att lagra energi är vår fettvävnad – när vi tar in mer energi än vi förbrukar, så lagras överskottet av energi i fettvävnaden.

 • I motsats kommer kroppen att hämta energi från fettvävnaden när vi får i oss mindre än behovet.
 • När det sker så går man ner i vikt.1 kilo fett motsvarar 7000 kalorier, det vill säga att om du ska gå ner 1 kilo, så måste kroppen förbruka 7000 kalorier.
 • Vi rekommenderar alltid en långsam viktnedgång för att inte tappa muskelmassa.

En långsam viktreduktion utgör en viktnedgång på 0,5 – 1 kg i veckan. Det utgör 500 – 1000 kalorier i energiunderskott varje dag. Kom ihåg: När du förändrar din vikt så kommer också ditt behov av energi att förändras. Prova våra kalorisnåla recept:

Currykyckling med blomkålsris Räkor med squashspagetti Ugnsbakad lax med pesto

Hur vet man om man är för smal?

BMI under 18,5: Undervikt – Har du ett BMI under 18.5 har du en undervikt och kan må bra av att öka lite i vikt. Dra dig inte för att kontakta din vårdcentral eller en leg dietist om du känner att du behöver hjälp eller stöttning. Bra tips för hur du kan öka i vikt får du bland de allmänna hälsoråden på 1177 Vårdguiden. Läs till exempel Så äter du hälsosamt.

Hur lågt kaloriintag kan man ligga på?

Skillnaden på kaloriunderskott och kaloriunderskott — Utbildning – Licensierad Kostrådgivare på Distans Ju större underskott, desto snabbare viktnedgång, och med den informationen nöjer sig många och lägger sig därmed på ett stort underskott för att snabbt gå ner i vikt och undvika en “utdragen process”.

 1. Men olika stort underskott påverkar våra kroppar på fler sätt än enbart hastigheten på vår viktnedgång.
 2. Ett väldigt stort kaloriunderskott bidrar som nämnt till att man tappar i vikt snabbare.
 3. Stort underskott innebär ca -1000 kcal för män och -700 kcal för kvinnor.
 4. För personer som ligger lite högre i fettprocent kan man börja med ett stort underskott från starten, men detta kommer troligen inte vara hållbart i längden och över tid får man räkna med att minska storleken på underskottet.

Sedan finns det såklart vissa konsekvenser av ett för stort kaloriunderskott också:

Risken för näringsbrist ökar då det blir svårare att täcka näringsbehovet på grund av mindre mat. Ökad risk för bristande träningsmotivaton då man får i sig dåligt med energi, vilket kan göra att träningen känns alldeles för tung och jobbig att utföra. Risk för hormonrubbningar som i sin tur kan leda till oregelbunden eller utebliven menstruation, håravfall, nedstämdhet, depression, försämrad sömnkvlaitet och minskad sexlust. Minskad prestationsförmåga såväl på träning som i vardagen, dvs med familj, arbete, vänner och annat som hör livet till. Minskad spontanaktivitet vilket leder till minskad daglig energiförbrukning och kan göra det svårare att gå ner i vikt över tid.

Ett moderat underskott är vad som oftast rekommenderas och leder i de flesta fall till en mer stadig och balanserad viktnedgång. För män innebär detta ett underskott på ca 500-650 kcal/dag, och för kvinnor ca 400-500 kcal/dag. Att lägga sig på ett lite mindre underskott än ovan nämnda exempel minskar risken för bristande träningsmotivation, och många kan känna att de fortsätter utvecklas i träningen trots underskott.

 1. Det är även lättare att säkerställa att behovet av näring täcks och på så vis även minska risken för hormonella komplikationer.
 2. Ett moderat underskott kan upplevas ge väldigt långsamma resultat, man kan räkna med ungefär -0.5kg/v i snitt vilket också är vad som rekommenderas.
 3. En långsam viktnedgång ökar chansen för att resultaten blir bestående.

Ett litet underskott kan tänkas vara ett underskott på ca 300-400 kcal/dag för män, och 200-300 kcal/dag för kvinnor. Detta kan vara bra för personer som från början har en ganska låg energiförbrukning då man inte vill lägga dem alldeles för lågt i energiintag vid start.

Det kan också lämpa sig för personer som är hyfsat normalviktiga, men där andelen fett är lite för stor i förhållande till muskelmassan. Ligger man på ett litet underskott minskar risken för förlorad muskelmassa då det blir lättare att täcka behovet av kolhydrater och protein, som behövs för återhämtning.

Även övrig näring (fett, vitaminer, mineraler, antioxidanter) blir lättare att få i sig. För de som har en större andel fett trots normal vikt kan denna metod bidra till förändrad kroppskomposition i form av minskad fettmassa och ökad muskelmassa, i kombination med styrketräning givetvis.

 1. Det är dock en metod som tar längre tid innan man får synliga resultat, vilket för vissa kan leda till bristande motivation då det känns som att “inget händer”.
 2. Man har också en ganska liten buffert.
 3. Med det menas att man ofta håller kosten bra i veckorna, men kanske tar ett par måltider utanför schemat på helgen.

Då är det lätt att man hamnar på plus de dagarna (fredag, lördag, ibland kanske även söndag), och har man då bara legat på ett underskott om ca 300 kcal per dag de andra 4-5 av veckans dagar kanske det slutliga kaloriunderskottet sett till en hel vecka försvinner.