Hur Lång Tid Tar Det Att Odla Potatis?


Hur Lång Tid Tar Det Att Odla Potatis
Potatisåret – Potatisen (sättpotatis) sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Det tar normalt tre månader från sättning till första skörd. Den tiden kan förkortas genom att man till exempel förgror sättpotatisen eller odlar under glas, plast eller fiberduk.

Färskpotatis skördas när bladen är gröna – den första färskpotatisen skördas i maj. Vinterpotatisen får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat. Det gör att vinterpotatisen får ett kraftigare skal som skyddar potatisen och gör att den håller längre. I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis.

Efter skörd flyttas den in i kyllager så att den ska hålla hela vintern.

Hur lång tid tar det för potatis?

Potatis från sådd till skörd – Potatisen sätts i rader, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm radavstånd om knölarna är små, 25–30 cm om de är stora. Potatisen börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått sju till åtta grader. Om man sätter potatisen för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

Potatisen sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj uppe i norr. Det tar cirka tre månader från sättning till första skörd. Färskpotatis skördas när bladen är gröna, vanligtvis i maj. Vinterpotatisen får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat. I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis och flyttas in i kyllager.

Sedan levereras den till packerier som tvättar och förpackar potatisen.

Hur många veckor tar det att odla potatis?

Om du sätter förgrodd potatis, räkna med att det tar ungefär 8 veckor tills du kan skörda färskpotatisen. Direktsatt potatis tar cirka 10-12 veckor. Lägg upp dina sättpotatisar för att gro, en tom äggkartong eller en bricka brukar fungera bra. Låt dem förgro på fönsterbrädan i rumsvärme.

Hur lång tid tar det för potatis att komma upp ur jorden?

Nu växer det – Nu får man pyssla om potatisen och passa med vatten. Om man använder täckduk, för att skydda mot kyla, gäller det att ta av den i tid. När blasten visar sig är det dags att kupa, dvs. man ser till att det kommer tillräckligt med jord runt plantorna för potatisen att växa i.

När skördar man potatis månad?

Då ska du skörda din färskpotatis och vinterpotatis Finns det en bättre smak än färskpotatis från eget land? Du väntar och väntar, när ska du få sätta tänderna i de små gullbitarna? Och när ska egentligen vinterpotatisen upp? FOTO: Istock Den vanliga sättpotatisen i Sverige sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Som med all odling beror tidpunkter på var i landet du bor. Fråga i din trädgårdshandel eller en odlingsvan vän eller granne om vilken tid som passar för din potatis.

 • Läs också: Du ska vänta ungefär hundra dagar tills du kan börja skörda den för första gången.
 • Vad ska du titta efter? Om du har färskpotatis ska du skörda när bladen har blivit gröna! Det brukar vara i maj, om du har satt potatisen i mitten av april.
 • Hur är det med vinterpotatisen? Den får ligga kvar och mogna i jorden, du tar upp potatisen efter att bladen har vissnat.
You might be interested:  Varför Är Fisk Bättre Än Kött?

Det leder till att vinterpotatisen får ett tjockare skal och därför håller den längre! Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev

Måste potatisen ha groddar?

Förgrodda potatisen – Det är inget måste att låta sina potatisar får groddar innan de sätts i jorden utomhus. I vårt potatisodlande och experimenterande har det dock blivit en viktig del. Genom att grodda potatisen i förväg kan det få ett försprång och komma igång snabbare.

 1. För att grodda potatisen lägger vi knölarna på en bricka eller liknande.
 2. I ett fönster eller i ett växthus blir en bra plats.
 3. Även i kylskåpet kan groddar växa fram, men dessa brukar bli väldigt långa och oregerliga.
 4. Bättre att försöka få groddarna kompakta.
 5. I kylskåpet blir groddarna vitaktiga och i solljus blir groddarna grönaktiga och lite lila i vissa fall.

Vill man få sina potatisar att riktigt komma igång, kan man lägga jord i ett tråg och därefter potatisarna som man vill grodd. Då kommer potatisen både utveckla rötter och blast och man har på så sätt tjuvstartat dem ytterligare. Vi har nu i början av april en del potatisar i fönstren för groddning, medan den allra största delen sättpotatisar fortfarande ligger i sina nät.

Hur djupt ner ska man sätta potatis?

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård Förgro eller förodla potatis? När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel.

Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort. Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort. Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar. Förgroningen sker utan jord. Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong.

Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Squats?

Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats. Du får plats med många potatisar på liten yta. Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad. Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut. Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka.

Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Certifierat utsäde Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

Sätta potatis När jorden har “rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen. Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord. Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna. Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen. Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna.

Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. När skördas potatis? Många säger “när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är.

 1. Det går att “skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare.
 2. Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar.
 3. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september.
 4. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd.

Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen. Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden. Tänk på att: – följa växtföljden.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Potatis Att Växa?

Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år. Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år. Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten! – du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis. Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.

: SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård

Hur länge räknas potatis som färskpotatis?

Färskpotatis

Färskpotatis är ett självklart inslag på midsommarbordet; små knölar med tunt skal, kokta med dillkvistar. Potatisen innehåller mer vatten än höst- och vinterpotatis, vilket ger en blötare konsistens. Det innebär också att färskpotatisen sällan kokar sönder. Definitionen av en färskpotatis är en potatis som har skördats innan den är helt mogen (dvs skalet har knappt utvecklats). Den ska ätas direkt, inte lagras. Det tunna skalet ska lätt kunna avlägsnas utan skalning.​Ju senare på sommaren de skördas, desto större blir potatisarna, och desto kraftigare blir skalen.

table>

Traditionellt kallas nyskördad potatis för “färskpotatis” fram till midsommar, därefter gäller den som “nypotatis” om den skördas och säljs senast den 30 september. Små, fina färskpotatisar kan man betrakta som en primör. De allra första och minsta färskpotatisarna kallas också “primörpotatis”. Färskpotatis kokar man, med eller utan dillkvistar. De första små exemplaren kan man äta som primörer, smörslungade eller med en god olivolja och flingsalt. När den inledande “färskpotatisfebern” har lagt sig blir de små knölarna goda ugnsbakade eller i en potatissallad. ​ Lär dig konsten att koka färskpotatis:

Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med cirka 10-15 minuter om potatisarna är små.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.

Slunga den nykokta färskpotatisen i smör så kommer smaken fram ännu mer. Gör potatissallad på hela små färskpotatisar: Koka potatisen, ringla över en god olivolja och blanda ner exempelvis rucola, sparris och rädisor. Rosta potatisarna så får de en fin sötma: Lägg dem på en plåt med lite olja och rosta dem i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Gör en örtolja med färska örter, citroncest, vitlök och parmesan att ringla över när de är färdiga. Nykokt, dilldoftande, smörslungad färskpotatis.

table>

Färskpotatis

Kan man lägga potatis i vatten?

Förvara skalad potatis – Rå, skalad potatis kan förvaras tillfälligt i kallt vatten. Då missfärgas den inte. Det är dessutom ett sätt att få potatis som mjuknat att bli hård igen.