Hur Länge Håller Sig Färsk Potatis?


Hur Länge Håller Sig Färsk Potatis
Hur man förvarar kokt potatis i kylskåpet – Kokt potatis kan enkelt och säkert förvaras i kylskåpet. Tricket är att se till att de är kalla först. Hur kalla? Rumstemperatur är en bra riktlinje. Det är dock inte säkert att bara låta potatisen stå i rumstemperatur och svalna i några timmar.

Det är tillräckligt med tid för att bakterierna som orsakar livsmedelsburna sjukdomar ska växa till en tillräckligt stor koloni för att den ska kunna göra människor sjuka. Se därför till att du är smart när det gäller att kyla ner varm mat, även kokt potatis. Försök att kyla ner dem på mindre än en timme.

Och snabbare är ännu bättre!

När potatisen har kokt färdigt tar du upp potatisen ur vattnet. Lägg dem i en skål i ett enda lager. Under middagen bör de svalna tillräckligt för att sedan kunna ställas in i kylskåpet på ett säkert sätt.Om potatisen inte svalnar tillräckligt under måltidens gång kan du överväga att kyla ner den på något av de olika sätten.

Om det är kallt ute, använd det till din fördel. Ställ potatisen utomhus (men i en behållare) en liten stund för att påskynda nedkylningsprocessen.Om det inte är kallt ute kan du lägga den kokta potatisen i en lufttät behållare. Sätt behållaren i ett isbad för att påskynda avkylningsprocessen (riktigt kallt vatten fungerar också om du inte har is).

Glöm inte den lufttäta behållaren! Om du använder något annat kommer du att få problem. Potatis som lämnas utomhus och är oskyddad kommer att ätas upp. Potatis i ett isbad som bli blöt och slemmig.

Här är en stor fördel med att redan ha lagt den kokta potatisen i en lufttät behållare för att kyla ner den. När de har svalnat kan du flytta samma behållare (fortfarande full av nedkylda kokta potatisar) direkt till kylskåpet! Se bara till att torka av behållaren först efter isbadet.

Om den stod utomhus, se till att du tar bort all synlig smuts, vatten eller smuts. Du vill inte smutsa ner resten av vår mat eller kylskåpet. När den kokta potatisen förvaras säkert i kylskåpet (i en lufttät behållare) kan den förvaras i 3-5 dagar. Fem dagar är verkligen den längsta möjliga tiden för att förvara kokt potatis i kylskåpet.

Längre än så kommer potatisen att utveckla en konstig smak. Vi kommer att prata om det om en stund, så se till att fortsätta läsa och komma till den delen av artikeln!

Hur förvarar man färskpotatis bäst?

Så maximerar du hållbarhet och minimerar matsvinn Hur Länge Håller Sig Färsk Potatis En liten praktisk checklista: Har du laddat upp med ett lager av potatis hemma? Är du orolig för att du måste slänga potatis? Lugn, vi hjälper dig. Släng inte potatis som har passerat bäst före datum. Förvarar du potatisen rätt kan den vara bra mat långt efter bäst före datum.

Så här är det: Din potatis mår bäst av att förvaras mörk och svalt. Om den ryms i ditt kylskåp kan du förvara den där. Lägg potatisen i en kartong eller påse som inte släpper igenom ljus. Om du inte kan förvara potatisen i kylskåpet lägger du den på mörkaste och svalaste platsen i hemmet. Gärna i ett skafferi eller i en garderob där temperaturen är lägre än rumstemperatur och där det är mörkt.

Undvik minusgrader. Det mår inte potatisen bra av. Koka lite extra potatis och lägg i kylen. När du kokar potatisen avstannar de biologiska processerna och du har en perfekt snabbmat med mycket av de nyttiga resistenta stärkelser. Lukta och smaka på potatisen.

Hur vet man om en potatis är dålig?

Koka med skalet på – Du behöver inte slänga mjuk potatis – om den inte är alldeles svampig, trist och oaptitlig förstås. Har den en fast kärna kvar och känns lite mjuk på ytan, kan den användas. Den blir lite svårskalad, men då kan den kokas med skalet på. Du kan alltså använda potatis även om den blivit mjuk. Se också : Så gör du krossad potatis

Hur förvara tvättad färskpotatis?

Äntligen tvättad färskpotatis Det är full fart på upptagning av färskpotatis och nu går det äntligen att köpa den tvättade i butik. Fördelarna med tvättad färskpotatis är att du vet vad du får för kvalitet med dig hem från butiken, det är miljöeffektivt då det är mindre åtgång vatten för att tvätta potatisen i stor skala och det går snabbare att få potatisen i grytan.

 1. Tillhör du en av de många som vill, kanske av tradition, köpa färskpotatis jordig så kan det vara dags att omvärdera.
 2. De positiva effekterna av att sälja och köpa tvättad potatis, även färskpotatis, är många.
 3. Vinterpotatisen vi köper i butik är i princip alltid tvättad.
 4. Men färskpotatisen vill många köpa jordig, speciellt den första färskpotatisen och kring midsommar.

Varför det är på detta sätt är svårt att avgöra, men en gissning är att det ger konsumenterna en känsla av att potatisen alldeles nyss har tagits ur jorden. Tvättad färskpotatis har sålts till storhushållen länge, men det har varit svårare att nå ut till konsument med den produkten. Tvättningen, som är mycket skonsam, sker i samband med att potatisen sorteras och packas. Vid tvättningen används enbart rent vatten (av dricksvattenkvalitet) utan tillsatser. Den säljs ibland i påse men också ur stora lådor. Hållbarhet och förvaring En tvättad potatis ska förvaras som vanligt, dvs.

 1. Du ser vilken kvalitet du köper hem genom att det är lättare att avgöra potatisens kvalitet i butiken. Med bättre kvalitet blir det mindre att kasta och ett mer rättvisande kilopris. Skadad potatis och t ex stenar kan sorteras bort i tidigare led.
 2. Det blir enklare och renare att plocka potatisen och risken minskar för spridning av jord till andra livsmedel i kundvagn, matkasse, kyl och på kökets diskbänk/beredningsbänk.
 3. Tvättad potatis gör det enklare och snabbare att tillaga potatisen hemma. Potatisarna kan läggas direkt i kokkärlet och tillagas direkt. I synnerhet färskpotatis som inte har något skal att tala om. Även senare på säsongen och under vintern kan potatis tillagas och ätas med skal, men med eller utan skal är smak- och vanesak och valet varierar också för vilken maträtt som ska tillagas.
 4. Mindre åtgång av vatten och energi vid sköljning och eventuell skalning i hemmet. För att skölja och skala 1 kg potatis hemma går det i genomsnitt åt 10 liter vatten. I storskalig tvättning går det åt 800 l vatten för att tvätta 6000 kg potatis, det vill säga 1,3 dl vatten per kilo potatis (enligt uppgifter från Svensk potatis juni 2018).
 • Läs mer:
 • Sammanställt av Cecilia Sassa Corin, matkonsult Hushållningssällskapet
 • Juni 2018
 • Huvudkälla: Svenskpotatis.se samt samtal med Svensk Potatis
 • Fotokällor:Svensk Potatis, översta bilden fotograf Björn Tesch
You might be interested:  Hur Mycket Kcal Sallad Med Olivolja?

Var förvarar man potatis bäst?

Förvara potatis som ett proffs Mörkt svalt och inte för torrt. Gärna i en källare. Gärna i jord. Mellan 4 och 7 grader.

När blir färskpotatis gammal?

Är det någon skillnad på färsk och nypotatis? Hur Länge Håller Sig Färsk Potatis Det finns ingen skillnad mellan nypotatis och färskpotatis, det är enbart skördetiden som bestämmer namnet. Den potatis vi äter till kallas färskpotatis och sedan får den namnet nypotatis fram till den 30 september. Sedan är det potatis som kan förvaras kallt under hela vintern som gäller.

För att få det bästa resultatet när du ska koka färskpotatis bör du först skrubba dem och lägga dem i en kastrull med kallt vatten. Salt är viktigt att tillsätta, låt vattnet koka upp och låt sedan koka cirka 15 minuter. När du får igenom en gaffel eller en potatissticka utan motstånd är potatisen färdig.

Lägg gärna i några dillkvistar när du kokar för lite extra kryddning. Om den får koka för länge faller den lätt isär. Ta sedan bort dillkvistarna, klipp färsk dill och lägg på potatisen innan den serveras. Hur Länge Håller Sig Färsk Potatis Ett annat sätt är att först koka upp vatten, häll på rikligt med salt, när vattnet kokat upp lägger du i potatisen och när potatisen flyter upp är den färdig. Efteråt tillsätter du lite dill för att få extra god smak och att de gör även att det ser snyggt ut. Servera gärna med en klick smör – då kommer potatisen att smaka ljuvligt.

Kan man lagra färskpotatis?

Förvara potatisen längre med en potatisbinge. I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur man bygger en potatisbinge i trä. När man odlar potatis för husbehov ställs ganska stora krav på förvaringen.

 • Men så ska knölarna också “övervintra” och fortfarande smaka bra efter 8-9 månaders lagring.
 • Eftersom det också rör sig om förvaring av större kvantiteter är en potatisbinge ofta en lämplig förvaringsplats.
 • I en sådan ligger knölarna väl skyddade och är ändå lätta att komma åt.
 • Det är ett tämligen enkelt snickeriarbete att göra en potatisbinge.

Tänk bara på att anpassa storleken till den mängd potatis odlingen kan ge och som familjen förbrukar från skörden och fram emot midsommar. Har man en trädgård som är stor nog att rymma ett potatisland finns det många skäl att odla vinterpotatis för familjens behov.

Inte minst ger det en skön känsla att den jord man som småhusägare betalar ganska mycket för, ger ett påtagligt utbyte. Förutom att det rent ekonomiskt lönar sig att odla den potatis man behöver, kan man välja den eller de sorter man tycker bäst om och dessutom slippa besväret att var och varannan inköpsdag kånka på potatispåsar.

För en normal familj rör det sig om åtskilliga kilo under ett år. En absolut förutsättning är dock att man kan lagra potatisen under sådana förhållanden att den håller sig helst tills det är dags att skörda nypotatisen. När det gäller lagring ställs några mycket bestämda krav och den bästa förvaringsplatsen för potatis är en jordkällare.

 • Dessvärre är det en ganska dyrbar anläggning, varför man för det mesta får hålla till godo med en konventionell matkällare eller något annat utrymme som är både mörkt och svalt.
 • Mörkt måste det vara därför att allt ljus både dagsljus och el-ljus gör potatisen grönfärgad och illasmakande.
 • I ljuset bildas nämligen klorofyll och det beska och giftiga ämnet solavin.

Efter endast ett dygn i ljus kan man mäta en klar kvalitetsförsämring på potatisen och det solavin som har bildats sjunker inte även om knölarna senare lagras i mörker. Dessutom sprider sig solaninet till friska delar, så det lönar sig knappast att skära bort de grönfärgade.

Potatisen är också temperaturkänslig. Den allra bästa lagringstemperaturen är vad man brukar kalla kylskåpstemperatur, d.v.s 4-6 plusgrader, som är 2-3 grader mer än vad som gäller för de flesta grönsaker. Får knölarna ligga för varmt mjuknar de snart och börjar gro. Rötangrepp kan också utvecklas mycket hastigt.

Lagras knölarna för kallt omvandlas stärkelsen till socker och potatisen får en söt, inte särskilt angenäm smak. Även luftfuktigheten har betydelse för hållbarheten. Vid 85-90 procents relativ fuktighet är förhållandena idealiska och i kombination med temperatur och mörker klarar potatisen 8-9 månaders lagring.

You might be interested:  Hur Får Man I Sig Mycket Kalorier?

För att potatisen ska må riktigt bra bör den också hanteras med varsamhet. Stötskador är inte alltid ytliga. De kan också resultera i svartgrå eller mörkgrå fläckar inuti köttet. Knölarna är särskilt känsliga vid låga temperaturer. Det är inte minst med tanke på dessa faktorer som potatisbingen ger ett gott skydd.

Genom att göra bottnen lutande matas knölarna fram till hämtningsfacket och tack vare spjälspringorna får knölarna den luftcirkulation som ska till för att bl.a. hålla tillbaka rötangrepp. I vårt exempel anges inga mått av det enkla skälet att var och en bör göra en binge som passar både lokalen och den mängd potatis som ska förvaras.

Hur länge håller färskpotatis i kyl?

Rester av kokt potatis – bra till så mycket! Vi matkonsulter på Hushållningssällskapet tycker att det är viktigt att ta väl hand om fina råvaror och matrester. I stort och smått längs hela matkedjan. Några små kokta potatisar kan tyckas ganska obetydliga, men förtjänar mer än att bli matavfall. Kokt potatis kan användas på en mängd olika sätt.

Prova dem som fyllning i frasiga quesadillas, som del i maträtt, bindemedel, eller för att ge saftighet mm. Kokt potatis håller sig i kylen i flera dagar. De har en tendens att bli lite fuktiga och blöta om de förvaras i kylen i t ex en låda med lock. Prova i så fall med att lägga dem i en skål och täck med t ex lite hushållspapper så minskar risken att de blir fuktiga och blöta.

Potatis med skal brukar hålla sin form och konsistens bättre än skalad. Kokt potatis passar inte bra att frysa. I lunchlådan och uppvärmd i mikrovågsugen blir potatisen mindre god. Den blir oftas godare om den delas i bitar och värms i sås eller i grytan och annat som är saftig.

 1. Personligen tycker jag ofta det är godare att äta den kall, kanske med t ex lite olja och vinäger samt kryddor på.
 2. När kokt potatis kallnar omvandlas en del av stärkelsen till resistens stärkelse som fungerar ungefär som kostfiber.
 3. Detta fenomen gör att energi i potatisen tas upp långsammare och det ger måltiden ett lägre GI, glykemiskt Index, än om potatisen serverats nykokt.

Så din överblivna potatis är väl värd att ta hand om. Kokt potatis är porös och tar upp ganska mycket fett vid tillagning. Använd fett med måtta och helst olja eller flytande matfett. Kokt potatis är god till potatissallad och att göra små aptitretare av,

Prova också att trä kokta små potatisar på grillspett, pensla med olja, krydda och grilla. Garanterat uppskattat! Exempel på olika sätt att använda restpotatisar: Potatissallad – skär potatisen i bitar och blanda med olika typer av dressingar, lök, kryddor och eventuellt andra grönsaker. En klassiker som passar i alla väder.

I vårt receptregister finns flera olika recept att välja emellan.,,,, Grillad på spett – pensla potatisen med lite olja, krydda och grilla till lagom färg på grillen. Extra gott att göra på färskpotatis. Stuvad potatis – gör en god stuvning, smaksätt med kryddgrönt eller senap (beroende på vad det skall serveras till) och lägg sedan i bitar av kokt potatis.

Potatis som fyllning i mackor – Skär potatisen i bitar och blanda med smakrik ost, ägg och valfria kryddor. Lägg fyllningen i dubbla tortillabröd och stek dem frasiga. Frittata/bondomelett – stek t ex lök, köttrester och potatis. Häll på en omelettsmet och låt den stelna lite lagom. Kan även tillagas i ugnen.

I vårt receptregister finns flera olika recept att välja emellan. I vegopuckar/biffar – kokt potatis är en jättebra grund i olika typar av vegobiffar. Det håller ofta, ibland tillsammans med ägg eller chiafrön, ihop andra grönsaker, linser eller hackade bönor som ingår.

Det är viktigt att också få in tuggmotständ i vegobiffen som t ex bitar av grönsaker eller frön. I köttfärssmet – använd kokt potatis istället för ströbröd i köttfärssmet till köttbullar, biffar eller köttfärslimpa mm. Saftigt gott och även bra för de som inte tål gluten. Stek potatisen i bitar eller skivor.

Små, kokta potatisar med skal är urgoda att steka på panna eller i ugn med lite olja och t ex örtkryddor eller att strö över lite ströbröd, persilja och vitlök och steka dem med. Om du vill kan du mosa potatisen lätt när den är klar och strö över örtkryddor.

 1. Paj – Den kokta potatisen kan användas i fyllningen, men med fördel också i pajdegen.
 2. I pajdeg ger det ett matigt pajskal med lite mindre fett i än ett vanligt pajdegsrecept.
 3. T ex här: Våfflor med kokt potatis i smeten.
 4. Byt gärna ut en del av vetemjölet i smeten mot grahamsmjöl.
 5. Riktigt gott! Bröd – några kokta potatisar kan finrivas och blandas ner i bröddeg, och faktiskt även i t ex saffransbullar, för att ge extra saftighet.

Kakor – Kronans kaka är ett exempel på ett klassiskt recept där kokt riven potatis ger saftighet. Eller prova Soppa – Bitar av kokt potatis kan med fördel läggas i olika typer av soppor för att få ökad matighet. Potatisen kan också mosas i soppan för att få simmig konsistens på soppan.

 • Pålägg – kokt kall potatis är väldigt gott på knäckemacka tillsammans med t ex gräslök, dill, kaviar eller sill.
 • Eller varför inte soltorkaded strimlade tomater och oliver? Gratäng – Varva överbliven kokt potatis med lite finstrimlad purjolök, riven ost, lite örtkrydda, ev lite salt och svartpeppar i en ugnsform.
You might be interested:  Hur Många Potatis I En Pallkrage?

Häll på lite gräddmjölk. Gratinera i ugn 225 grader ca 15 minuter. Potatisbullar- mosa 250 g kokt potatis med ett ägg, 2 msk klippt gräslök, lite salt och peppar. Rör ev i 1 msk vatten eller mjölk om det känns för torrt. Forma till platta bullar och vänd dem ev i störbröd.

Stek på medelvärme i panna och servera med t ex fräst spenat smaksatt med vitlök eller med klassiska tillbehör som bacon eller fläsk och lingon. Morötter är gott till. Förrättspotatisar och aptitretare, Dela den kokta potatisen i halvor eller lagom stora munsbitar. Toppa potatisen med t ex kaviar, hackad rödlök och dill eller tapenade och bitar av röd paprika eller rökt kött, pepparrotost och persilja eller majonnäs, räkor och dill.

Kroppkakor – använd din kokta potatis till kroppkakor. Med färdig kokt potatis är nästan halva jobbet gjort. Gnocchi – mosa kokt mjölig potatis tillsammans med vetemjöl, ägg (oftast äggulor) och kryddor och rör ihop till en deg. Rulla ut degen till längder och skär i bitar som sedan sjuds i kokande vatten.

Kan man skrapa färskpotatis dagen innan?

Att förbereda en stor bjudning genom att skala potatisen i förväg är bekvämt. Men går det skala den i förväg eller ändrar den smak? Fråga : När jag ska förbereda julbordet – eller andra kalas och bjudningar till många personer – brukar jag skala potatis i förväg.

 1. Jag skalar den kvällen innan och låter den stå i vatten i kylskåp under natten.
 2. Läs också : Kan man frysa potatis? Jag har aldrig märkt att det händer något konstigt med den.
 3. Nu säger min granne att hon har hört att så kan man absolut inte göra.
 4. Vad säger ni? Kan jag fortsätta med detta eller händer det någonting med potatisen? Svar : Ja, du kan fortsätta att skala potatisen till dina kalas i förväg.

Det som händer är att potatisen förlorar c-vitamin. Men den förlusten är störst under de första timmarna. Läs också : Hur mycket potatis går det åt per person? Det spelar med andra ord ingen roll om du skalar den några timmar innan eller låter den ligga över natten.

Hur gammal år potatis?

Från Papa till Potatis – För tio tusen år sedan odlade inkaindianerna “papa”, som var en tålig gröda, högt uppe i Anderna. Potatisen gav makt och välstånd, man tillbad till och med en potatisgudinna, Axomama. På 1600-talet tog de spanska erövrarna potatisen till Europa där “patatan” blev “potato” och så småningom vår älskade potatis.

Olaus Rudbeck anses vara den förste som tog in potatisen till vårt land. År 1655 började han odla potatis i sin anlagda Botaniska trädgård i Uppsala. Men den som oftast får ta åt sig äran av att ha tagit potatisen till Sverige är Jonas Alströmer. På sin gård Nolhaga utanför Alingsås började han att odla potatis år 1724, med potatisutsäde som troligtvis kom från England.

Alströmer uppmärksammade också den nya jordfruktens värdefulla näringsinnehåll och möjligheter. “Att laga eller tillreda desse rötter äro för de förmögne mångahanda Maner. De hafva nästan samma smak som troufles, när de väl äro tillrede; äro mycket delicate att äta till kiött och fläsk, som fisk, In summa, denna rotens godhet och bruk i ett hushåld, är så mångfaldig att den ei nog kan berömas,.” En av rikets adelsfruar, Eva De La Gardie spelade också stor roll för spridandet av kunskap om potatisen.

 1. Eva propagerade för alternativ användning av potatisen, nämligen för tillverkning av stärkelse – puder samt till “brännewins bränning”.
 2. För sina insatser att sprida kunskap om potatisen invaldes Eva som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien.
 3. Potatisen blev hjälten under 1700-talssvälten, men också brännvin och finmat.

Hela den fantastiska historien finns berättad på potatisitiden.se

Kan potatis stå framme?

Det kan gå bra men det finns en viss risk för att du blir magsjuk. Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig.

Hur förvara potatis utan jordkällare?

Vinterförvaring av höstpotatis eller vinterpotatis – Efter inlagringsprocessen är det dags för den längre förvaringen och då ska man sträva efter en låg temperatur och hög luftfuktighet, och självklart mörkt, Bästa viloläget är i en lokal som håller mellan 4 och 7 grader, där luftfuktigheten är runt 90 procent.

 • Är det möjligt bör ventilationen vara god, för att förhindra en förtidig groning.
 • Ett mörkt garage eller en källare kan fungera bra, så länge det är frostfritt.
 • Har man en jordkällare är detta idealiskt.
 • Man kan även bygga en stuka (ett lagringshål i jorden, som isoleras med organiskt material).
 • Under ultimata förhållanden håller potatis i upp till sex månader.

Ju högre temperaturen är, desto lägre hållbarhet. Olika sorter har även olika lagringsmöjligheter. Rödskaliga potatisar är till exempel inte lika tåliga som gula/vita. LÄS MER: Så bygger du upp ett spaljéträd – steg för steg LÄS MER: Så väljer du rätt häck för rätt stil och läge LÄS MER: Lindas lummiga trädgård – så har hon skapat olika rum utomhus