Hur Många Kalorier I En Äggula?


Hur Många Kalorier I En Äggula
Kaloriinnehåll Äggula 100 g Äggula (Äggula konventionellt) innehåller 319 kcal, vilket är ganska mycket kalorier. Då Äggula innehåller mycket proteiner så kan man räkna med att kroppens verkliga upptag blir runt 300 – 306 kcal för 100 g.

Hur många gram är en äggula?

Vad väger ett ägg och hur mycket volym har det? –

Extra stora ägg, XL, väger över 73 gram (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 48 gram (46 ml), äggulan 20 gram (19 ml). Typ stora frukostägg. Stora ägg, L, väger 63-73 gram per styck. (volym 57 ml) per styck, varav äggvitan väger 41 gram (39 ml), äggulan 19 gram (18 ml). Medelstora ägg, M, väger mellan 53-63 gram. (volym 50 ml) per styck, varav äggvitan väger 37 gram (36 ml), äggulan 14 gram (14 ml). Små ägg, S, väger under 53 gram. (volym 43 ml) per styck, varav äggvitan väger 32 gram (31 ml), äggulan 12 gram (12 ml). Vitan väger i genomsnitt 60% av ägget, gulan 30% och skalet 10%.1 äggula motsvarar ca 1 msk.1 äggvita motsvarar ca 2 msk.2 uppvispade ägg är ca 1 dl.10 uppvispade ägg blir 5 dl.3 äggvitor motsvarar ca 1 dl äggvita.10 äggvitor blir 3,5 dl äggvita.6-7 äggulor motsvarar ca 1 dl äggula.10 äggulor blir 1,5 dl äggula.1 ägg binder en dl vätska som olja eller smält smör i majonnäs, bearnaise och hollandaisesås. Ägg börjar stelna vid 65 grader.

Hur många kalorier är det U ett ägg?

Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.

 1. Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning.
 2. Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan.
 3. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula.
 4. Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.

Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.

Hur många kalorier i två Stekt Ägg?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 65 Fett 4,37g Kolh.0,34g Prot 5,53g

table>

Det finns 65 kalorier i Stekt Ägg utan Fett (1 medelstor). Kalorifördelning: 63% fett, 2% kolh., 35% prot.

Vad är bäst äggvita eller äggula?

Därför är ägg nyttigt Därför är ägg nyttigt Fakta Gillar du ägg och så kanske du också är intresserad av att veta hur många ägg du kan äta om dagen och om det är så nyttigt som många kanske tror. Och hur är det med äggvita vs äggula, vad är nyttigast? Vi har frågat en expert om hur bra ägg är för oss.

 1. Tips! Se våra Petra Lundström är doktorand vid Karolinska Institutet och har en dubbel master i medicinsk fysiologi och nutrition och hon har stenkoll på allt du behöver veta om ägg.
 2. Är det nyttigt med ägg och i sådana fall varför? – Det är nyttigt för att det innehåller högkvalitativt protein som ofta används som “golden standard” för att mäta kvalitén på proteiner i livsmedel.

I äggvitan finns proteiner och i äggulan finns fetter, kolesterol och karotenoider. Ägg är även en bra källa för vitaminer och mineraler. Ägg är dessutom ett komplett biologiskt system som är designat för att ge fostret näring och att skydda det från bakterier och virus.

Ägg består med andra ord av skyddsmekanismer som har antimikrobiella egenskaper. Läs mer här om, Vad är nyttigast, äggulan eller äggvitan och varför är det så? – Inget är bättre än det andra de har båda sina fördelar. Ägg är ett komplett livsmedel förutom att det saknar kolhydrater. Ett flertal kemiska föreningar i både vitan och gulan har antioxidativa egenskaper.

Några av antioxidanterna motverkar ögats åldrande genom att skydda mot fria radikaler. Ägg innehåller även kolin som behövs för att nervcellers kommunikation ska fungera. Många väljer ju att inte äta äggulan utan istället bara äta vitan. Ur ett hälsoperspektiv, vad tycker du om det? – Det är osmart av flera anledningar.

Äggulan innehåller LDL som betyder low density lipo protein vilket är känt för att vara det “onda” kolesterolet. Ägg innehåller även HDL som betyder high density lipoprotein vilket brukar kallas för det “goda” kolesterolet. Det är med andra ord en perfekt balans mellan det “onda” och det “goda” och en bra anledning till att äta gulan.

Varför man inte vill äta äggulan tror jag kommer bland annat från rädsla för kolesterol och kroppsbyggare på 80-talet åt äggvitor men inte gulan för att undvika fettet. Varför ska man äta ägg? – Därför att det innehåller så mycket näring, man blir mätt och ägg är så gott och går att variera i oändlighet.

 1. Det är dessutom billigt.
 2. Läs också: Hur många ägg bör man äta i veckan? – Det är svårt att ange en exakt siffra men några studier har visat att det är ofarligt att äta tre ägg om dagen.
 3. Individer som har familjär hyperkolesterolemi ska däremot undvika ägg.
 4. Är det farligt att äta för mycket ägg? – Det är ALDRIG bra att äta mycket av något oavsett.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I 1 Dl Grädde?

Stor konsumtion av råa ägg är inte bra alls. Finns det några myter om ägg du kan slå hål på? Att det innehåller mycket fett. En äggula innehåller cirka 6 gram fett vilket är väldigt lite i jämförelse med nötter (100 gram hasselnötter innehåller 63 gram fett).

 • Det och kolesterol är nog de största myterna om ägg och de stämmer verkligen inte.
 • För den som tränar flera gånger i veckan är ägg suveränt som återhämtning, det ger mättnad och det innehåller mängder av ämnen som är bra för oss.
 • Läs också: Vad får du i dig? Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.

Energi på menyn Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar. Bli ett proffs Varför behöver vi protein? Hur mycket behöver vi? Och vilka proteinkällor finns det? Tips & recept Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept! Välj vego! Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött? Mythbusting Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter! Inför långdistansloppet! ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.

Är äggula farligt?

Fakta – Kolesterol är ett blodfett som bygger celler och bildar hormoner. Det finns också i mat, som ägg och rött kött. Om kolesterolet i blodet blir för högt kan fett börja lagras i blodkärlen, vilket kan resultera i hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

 1. Mängden kolesterol i blodet påverkas av ärftliga anlag, men kost och fysisk aktivet har också betydelse.
 2. Älla: 1177 Vårdguiden Först var det farligt, sedan inte farligt, och nu farligt igen.
 3. Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier.
 4. Anledningen? Jo, huruvida mängden kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte.

De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet. Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama. Ägg anses numera av många vara bra mat.

 • Goda och enkla att tillaga och variera – plus rika på både proteiner och andra näringsämnen.
 • Men framför allt äggulan, innehåller också stora mängder kolesterol – en typ av fett som, om det ansamlas i blodet, ökar risken för hjärtinfarkt, andra kärlrelaterade sjukdomar och förtida död.
 • Det är i alla fall den traditionella synen på ämnet.

Kontrollmekanism förmodas kontrollera – och kompensera Sedan ett antal år tillbaka finns det inte längre någon angiven övre gräns för hur många ägg man bör äta, mer än att Livsmedelsverket – som denna myndighet alltid gör – rekommenderar en så varierad kost som möjligt.

 • Roppen har nämligen en kontrollmekanism som gör att den, till en viss gräns, kan kontrollera mängden kolesterol i blodet.
 • LÄS OCKSÅ: Det visste du inte om ägg! Eller.? Studie följde deltagare under 31 år Det nya är att forskare vid Northwestern University Feinberg School of Medicine nu hävdar att det kan finnas skäl att hålla nere äggkonsumtionen trots allt.

Det har de i alla fall resultat från en aktuell studie som kraftigt indikerar. I studien, som presenteras i tidskriften Jama, ingick nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva eller framåtsyftande undersökningar och deltagarna följdes i upp till 31 år.

 1. Nya budet: Ökar risken för förtida död med åtta procent Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent.
 2. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent.

Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol. LÄS OCKSÅ: Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol Forskaren: “Kan direkt mäta äggs effekt på risken för hjärtsjukdom” Norrina Allen är en av forskarna bakom studien: “Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom.

 1. Olesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger hon i ett uttalande, rapporterar TT.
 2. Forskarna avråder inte från ägg helt och hållet, men anser att man bör vara medveten om deras höga kolesterolhalt och äta dem med måtta.
 3. Så kommer dessa nya rön få fäste? Kanske, men troligen inte.

Eftersom ägg för många är ett hyllat och högt hållet livsmedel – och för vissa dessutom utgör en extremt stor del av kosten (till exempel hos “high protein/low carb”-förespråkare såsom hårdtränande, LCHF-anhängare) – kommer dessa nya forskningsrön gissningsvis att till stor del ignoreras.

Hur mycket är 100 g ägg?

Ägg i recept

Ägg (medelstort, ca 58 g ) Vikt för 1 st Vikt per dl
Helt ägg utan skal ca 52 g ca 100 g
Äggvita ca 34 g ca 100 g
Äggula ca 18 g

Vad är nyttigast kokt eller Stekt Ägg?

Varför är ägg så nyttigt? – – Ägg är ett väldigt näringstätt livsmedel, det innehåller mycket näringsämnen så som protein, vitaminer och mineraler. Kort kan man säga att proteinet är kroppens uppbyggnad av immunförsvar, muskulatur och celler. Vitaminerna A, B, D och E som finns i ägg har otroliga egenskaper som vår kropp behöver för att fungera optimalt.

 • Ägg innehåller också mycket järn och andra mineraler.
 • Det är bara vitamin C som saknas i ägg, så man skulle kunna säga att ägg är en cocktail av nyttigheter.
 • Det finns en variation av tillagningsmetoder för ägg.
 • Det mest traditionella är kanske att låta dem koka men om du vill ha ut mest näring är det stekpannan som gäller.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Skiva Knäckebröd?

– När man steker ägget försvinner en del vatten som ägget består av och därför ökar äggets näringstäthet i ett stekt ägg.

Kan män äta ägg om män vill gå ner i vikt?

Hur snabbt vi kan gå ner i vikt av att äta ägg beror på vilka livsmedel äggen ersätter. Forskning visar att 2-3 ägg / dag ger en bättre mättnadskänsla jämfört med måltider främst baserade på kolhydrater – och är därigenom bra för viktnedgång. Så lite som 1 ägg kan hos vissa leda till en bättre hälsa.

Hur många kalorier ska män äta på en dag?

Hur många kalorier (kcal) per dag – hålla vikten – Det är omöjligt att beräkna exakt hur många kalorier du behöver, men det finns några formler som ger en indikation på hur många kalorier du behöver under en dag. Det är individuellt hur mycket energi man är i behov av.

 1. Energibehovet varierar beroende på kön, ålder, längd och aktivitetsnivå.
 2. En tumregel är att kvinnor bör få i sig ca 2000 kalorier per dag för att upprätthålla sin vikt och män behöver ca 2500 kalorier per dag.
 3. Grovt uträknat: Multiplicera din egen vikt med 30, så får du fram ett ungefärligt energibehov för ett dygn.

Om du väger 70 kg kommer uträkningen se ut såhär: 30 kcal x 70 kg = 2100, Dagar med träning ger ett något större behov för kalorier. Visste du att Nutriletts barer kan innehålla så lite som 105 kalorier? Ett perfekt mellanmål för dig som vill hålla vikten.

Hur många ägg kan män äta varje dag?

Men kan man äta hur många ägg som helst? – Ja, du kan äta hur många ägg som helst, förutsatt att du är frisk. Är du diabetiker eller om du tar medicin för att reglera produktionen av kolesterol, då kan det finnas skäl till att begränsa intaget. I Sverige finns inga rekommendationer avseende dagligt intag av ägg.

Hur många kalorier är det i havregrynsgröt?

Havregrynsgröt – en perfekt frukost | AXA Tillaga var som helst I ugnen, på spisen, i kylskåpet eller varför inte i mikron. Havregrynsgröt kan du laga var som helst, så länge du har någon form av kärl och något att röra med. Snabbast går det i mikron, det handlar om någon minut, sen pling och det är klart.

Perfekt för bråttommorgnar, eftersom du dessutom slipper diska kastrullen. Har du lite längre tid på dig? Testa ugnsbakad havregrynsgröt! Vill du att frukosten ska vara serverad när du vaknar? Förbered din gröt på kvällen, låt den svälla i kylskåp över natten. Sen är det bara att äta på morgonen. Testa havre- och chaipuddig! Idrottsgröt Idrottare behöver mycket energi.

En portion havregrynsgröt innehåller lite! Hur går det ihop? Inga problem alls, men här gäller det att energiboosta med nyttiga cashew, mandlar, bananer och torkade aprikoser. Ja, eller vilka nötter, frön och frukter som helst. Ät gröten med mjölk och så ett par kokta ägg till och du har en frukost med fiberrika kolhydrater, massor av protein och fullt med vitaminer.

 • En frukost att orka träna på! Se tips nedan på vad du kan lägga till för att energiboosta din gröt.
 • Energiboosta din havregrynsgröt Många säger att de inte blir mätta på havregrynsgröt.
 • I förhållande till energimängden så mättar gröt väldigt bra jämfört med annan mat, perfekt för dig som vill hålla vikten eller gå ner några kg alltså.

Blir du snabbt hungrig beror det på att en portion gröt (kokt på en deciliter havregryn) ger futtiga 130 kcal. Behöver du mer energi än så? Inga problem, förutom den enkla lösningen att äta en dubbel portion kan du lägga till nötter, frön, torkad frukt, en skvätt grädde, mjölk etc.

3 msk nötter/frön 160 kcal
1 äpple/päron/nektarin 70 kcal
3 msk russin 80 kcal
4 torkade aprikoser 70 kcal
1 banan 100 kcal
1 dl bär 30 kcal
1,5 dl mellanmjölk 70 kcal
½ dl vispgrädde 180 kcal

Havregrynsgröt – en perfekt frukost | AXA

Hur många ägg per dag Viktväktarna?

Ägg varje dag – därför är det bra! Visst innehåller ägg kolesterol, men de flesta kan ändå äta flera ägg om dagen utan problem. Detta tack vare att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen kolesterolproduktion minskar när man äter livsmedel med kolesterol i.

Dessutom är ägg NollPointsmat på den Blå och Lila planen! 1. Hälsosamt! Visste du att ägg innehåller fler vitaminer och i högre koncentration än de flesta grönsaker? Ligger du i riskzonen att få i dig för lite D-vitamin till exempel så kan ett ägg varje dag göra stor skillnad! 2. Mättande! Det är lättare att hålla vikten med ägg! Äter du ägg till frukost varje dag håller du dig mätt längre.

Ägg ger en stabil blodsockerkurva.3. Klimatsmart! Att äta ägg belastar miljön mindre än många andra animaliska alternativ. Koka två ägg när du ändå är igång, så har du ett till mellanmål också. Ryms perfekt i handväskan! Förresten gör det inget om du kokar fyra.

 • De håller uppåt en vecka i kylen! Och välj ekologiska ägg så ofta du kan.4.
 • Prisvärt! Ett ekologiskt ägg kostar ca 3 kr.
 • Tänk så mycket nyttigheter – och mättnad – för så liten peng! 5.
 • Lätt att variera! Har du ägg hemma så har du mat! Kokt ägg till frukost, en krämig omelett till lunch eller en matig sallad eller värmande spenatsoppa med ägghalvor i till middag.6.

Bra vid träning! När du tränar mycket är det viktigt att få i sig mat med ett högt näringsinnehåll och inte minst högvärdigt protein. Det finns framför allt i ägg, men kombinera gärna med annan näringstät mat som apelsiner, bönor, lax, broccoli, spenat, tomater och valnötter.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Hemmagjord Pizza?

Får man muskler av ägg?

 • Hela ägg höjer testosteronet, men antagligen inte tillräckligt mycket för att bygga mer muskler.
 • Du stimulerar proteinsyntesen mer om du äter hela ägg än bara äggvitan.
 • Det verkar inte bli någon skillnad i muskeltillväxt av hela ägg jämfört med enbart vitan.
 • Dagligt äggmumsande verkar säkert, men studierna har inte undersökt jättestora intag.

Varför ta bort äggula?

Varför slänga äggulan? – När du har bestämt dig för att tävla i bodybuilding så har du ett mål: att ta dig i ditt livs form med minimalt kroppsfett och maximalt fylliga muskelbukar, utan att samla på dig för mycket vätska under huden. Och peaka till tävlingsdagen.

Att fylla musklerna till bristningsgränsen på det här sättet är ingen naturlig process, utan handlar om att verkligen pressa ner mängden kroppsfett till farligt låga nivåer – och sedan manipulera vätske- och mineralbalansen för att se mer deffad ut. För att åstadkomma detta, så att du kan göra en ordentlig tömning och laddning under tävlingsveckan, behöver du först se till att göra dig av med kroppsfett.

För att minska mängden kroppsfett behöver du följa en sträng diet som skapar ett kaloriunderskott. Under tiden försöker du stimulera muskler till hypertrofi, så att du inte tappar muskelvolym. Helst ska du, om du kan, bygga muskler samtidigt. För att stimulera muskler till hypertrofi tränar du låg- eller högfrekvent med relativt hög volym.

Utöver det är det bra om du hinner med någon form av cardio. Lågintensiv cardio gynnar återhämtningen och taxerar inte nervsystemet, men är ett dåligt sätt att bränna fett på (det är all träning egentligen). Högintensiv cardio ökar energiförbrukningen mer och ger en saftig utsöndring av tillväxthormon.

Men för kroppsbyggare på väg mot tävling är lågintensiv cardio nästan alltid bättre. (Den lågintensiva cardion höjer syresättningen, så att du kan oxidera kroppsfett mer effektivt. Så även om cardio inte bränner fett i sig så kan det ändå bidra) Så här är vad bodybuilders försöker uppnå:

Maximal muskelmassa, gärna på rätt ställen Minimalt kroppsfett på hela kroppen Formpeak med vätskemanipulation till tävlingen

Och för att åstadkomma detta krävs målmedveten, genomtänkt och välbalanserad träning för muskelvolym samt en diet som skapar ett underskott på kalorier. Alla kroppsbyggare äter inte ägg, men många som gör det har en dålig vana att slänga äggulan. Jag ska berätta varför detta ofta är en dålig idé lite längre fram.

För att förstå resonemanget kring varför det ofta är en dålig idé att slänga äggulan så vill du känna till vad ägg innehåller. Försök ha med dig detta i bakhuvudet: Eftersom du försöker gå ner i vikt och minska ditt kroppsfett så vill du skapa ett kaloriunderskott. Samtidigt fokuserar på näringsriktig mat som ger dig vad du behöver till prestation och återhämtning.

Detta ska helst vara mättande. Så mycket handlar om energibalansen. Hur mycket kalorier du konsumerar, men också förbrukar, eftersom detta reglerar viktförändringar. Mer om det senare.

Kan man gå ner i vikt av ägg?

– Eftersom ägg just inte innehåller några kolhydrater alls får det verkligen ses som lågkolhydratkost, vilket ju har visats ha bäst effekt för viktnedgång. Men att Nigella inte kunde hitta på någon mer varierad sådan kost åt sin man är självklart en besvikelse! Kanske borde hon lära sig svenska och läsa recept-bloggen LCHF-kost, till exempel.

Hur många äggulor om dagen?

Ägg höjer inte vårt kolesterol – SI många år ansågs det farligt för hälsan att äta mycket ägg eftersom ägg innehåller kolesterol. Kolesterol behövs för att kroppen ska kunna producera D-vitamin och hormonet kortisol, men det är inte bra att ha ett för högt kolesterolvärde i blodet då det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

I dag är kostråden uppdaterade eftersom intensiv forskning har visat att ägg inte ökar kolesterolnivån i kroppen. Friska människor har nämligen en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Numera finns det egentligen ingen maxgräns för hur många ägg man bör äta.

En vuxen person kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer. Ägg är även bra mat för den som behöver tänka på vikten. Forskning visar att en frukost baserad på en bra proteinkälla som ägg, ökar mättnadskänslan och minskar hungern resten av dagen. Det gör det i sin tur lättare att motstå sötsug.

Hur mycket är 4 äggvitor?

1 dl äggvita motsvarar 3 stycken äggvitor. En äggvita från ett medelstort ägg (à 55 gram) väger ca 37 gram.

Är det bra att äta ägg?

Vad innehåller ett ägg? – Ägg är fulla av näring. En stor anledningen till den höga äggkonsumtionen bland personer som tränar mycket är äggets proteininnehåll och dess kvalitet. Äggprotein bryts ner och tas upp nästan fullständigt i tarmen och är en mycket bra källa för proteinsyntes ( 1 ).

Hur många kalorier i ett löskokt ägg?

Kolh. Det finns 68 kalorier i Löskokt Ägg (1 medelstor).

Hur många gram innehåller ett ägg?

Kalorier i ägg – Om du vill njuta av ett näringsrikt mellanmål, och samtidigt vill hålla kalorinivån låg så är ägget, och särskilt äggvitan, en utmärkt råvara. För även om äggulan innehåller en del fett så är det av hög kvalitet, men om du vill utesluta fettet helt kan du välja att endast äta den proteinrika äggvitan.

Hur många äggvitor är 100 gram?

100 g äggvitor (ca 3 st) innehåller 10,1 g protein, 0 g fett och 1,2 g kolhydrater.

Hur många gram finns i ett ägg?

Snittägget väger 63 g. * 63 g ägg består av ca 7 g skal, 37 g vita och 19 g gula. Vitaminer och mineraler per 56 g. Vitaminer och mineraler per 56 g.

Hur många ägg är 200g äggvita?

1 dl äggvita motsvarar 3 stycken äggvitor. En äggvita från ett medelstort ägg (à 55 gram) väger ca 37 gram.