Hur Många Kg Potatis Per Person?
Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.
Contents
Hur många g potatis per person?
Potatis har låg energitäthet – Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g).1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal.
Hur många kg potatis per person och år?
Den genomsnittliga potatiskonsumtionen under ett år är 56 kilo per person och år. Det finns dock stora skillnader i konsumtion mellan könen. Män äter i ge- nomsnitt nästan 20 kilo mer potatis per person och år än kvinnor.
Hur mycket färskpotatis går åt?
Så många färskpotatisar ska du koka per person – Potatis av årets skörd som säljs före 30 september i Sverige får kallas färskpotatis eller nypotatis. Färskpotatis anses vara en delikatess och de första skördarna kan vara mycket dyrare. Färskpotatis hör midsommaren och midsommarsillen till och är ett lika populärt och givet inslag varje år.
Hur mycket potatis äter 10 personer?
Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.
Hur långt räcker 3 kg sättpotatis?
Hur mycket potatis sätter man per kvadratmeter? 9 april, 2016 av Här är en uträkning jag gjorde hösten 2014, på hur jag räknar ut hur många kvadratmeter trädgårdsland som går åt för vår potatisodling. Nästa år räknar jag med att vi behöver ca 100 kg vinterpotatis.
- Om jag tar ett medeltal av skörden vi brukar få så kan jag räkna med att få 8 kg skördad potatis av 1 kilo sättpotatis.100 kg delat med 8 ger 12,5 kg sättpotatis.
- Ska man sedan spara egen potatis för att ha som sättpotatis året därpå, kan man behöva öka på med 10 % för det.10% på 12,5 ger 1,25 kg.
- Man får också räkna med att det blir ett visst svinn, gröna potatisar, skadade och kanske visst angrepp från sniglar mm.
Jag ökar på 10 % för det också. Totalt ökar jag på mängden satt med 2,5 kilo. Då är vi uppe i 15 kg sättpotatis. Familjen hjälper till att sätta potatisen våren 2015. Då kommer nästa fråga, hur mycket trädgårdsland behövs för att sätta 15 kg? Hur mycket potatis man sätter per kvadratmeter, beror på flera olika saker, stora potatisar behöver större mellanrum mellan varje potatis än mindre potatisar, vinterpotatis behöver mer utrymme mellan varje potatis i raden och mellan raderna.
- De ska ju stå länge, blasten blir både hög och vid, står de då för tätt ökar det risken för bladmögel, samt att själva potatisen i jorden behöver plats för att växa.
- Tidigpotatisen kan stå tätare, den tar vi ju gärna upp tidigt, så den behöver inte lika mycket utrymme som vinterpotatisen.
- Man brukar räkna med att det går åt mellan 2,3 – 3,8 kg/ 10 kvadratmeter eller 0,2-0,3 kg/ kvadratmeter.
Så ca 50 kvadratmeter behövs för 15 kg sättpotatis. Jag sätter ca 0,3 kg per kvadratmeter och får ca 2,4 kg i skörd per kvadratmeter. Skulle allt gå som en dröm och potatisen ger riktigt bra, då kan det bli uppåt 140 kg eller mer, det ser jag inte som något större problem.
- Vi är många i familjen som äter potatis.
- Sedan beror det på vilken sort man sätter.
- Olika sorter ger lite olika mängd i skörd.
- Jag brukar titta på beskrivningarna på potatisen, dels om den har bra omdömen för smaken och att den ger bra skörd.
- Har ofta bra beskrivningar på sina olika sorter.
- Här gillar vi Asterix och Blue Bell.
En bra regel som jag lärde mig när jag var liten, var att ha en fot ungefär mellan varje sättpotatis. Det gäller för vinterpotatis, tidigpotatis kan sättas lite närmare varandra. Om du sedan har storlek 36 eller 42 spelar inte så stor roll. 🙂 Radavstånd för vinterpotatis är ca 70 cm och 50 cm för tidigpotatisen.
- Morötter Jag sår flera olika sorters morötter, gula, lila, vita, röda och så de vanliga höst och vintermorötterna.
- När jag vägt dem så delar jag inte upp dem i olika sorter, utan alla hamnar i kategorin “morot”, vi få drygt 2 kg per sträckmeter.
- Dvs.1 meter med sådda morötter ger 2 kg morötter i skörd.
Sår man sommarmorötter, som man tar upp tidigt när de är små o fina blir det mindre mängd i kilo, höst och vintermorötterna ger mer eftersom de står kvar länge och blir stora. Favoritsorten hos oss är höst/vintermorötterna ST Valery och Rothild. De blir riktigt stora och fina med en fantastiskt god smak både råa och tillagade.
Hur mycket ger 1 kg sättpotatis?
Hur mycket potatis får man av ett kilo sättpotatis? Det beror såklart på många faktorer. Men man brukar räkna med att höst/vinterpotatis ger åtta gånger satt mängd. Så sätter du ett kilo kan du räkna med ca åtta kilo i skörd.
Hur mycket per person?
Buffé –
Kött och fisk | 1-2 rätter | 3 eller fler | |
---|---|---|---|
Kött (fläskfilé, oxfilé, biff ) | 75-100 gram / person | 50 gram / person | |
Kött, med ben (revben, lammracks, kotlett ) | 200-250 gram / person | 100-150 gram / person | |
Chark (rostbiff, skinka, köttbullar ) | 75-100 gram / person | 50 gram / person | |
Ost, hård | 50 gram / person | 25 gram / person | |
Ost, mjuk (dessertost, färskost ) | 30 gram / person | 15 gram / person | |
Fågel (kyckling, kalkon) | 75-100 gram / person | 50 gram / person | |
Fågel med ben (kyckling, kalkon ) | 200-250 gram / person | 100-150 gram / person | |
Fisk (inlagd sill, rökt, gravad, inkokt lax ) | 75-100 gram / person | 50 gram / person | |
Räkor | 100 gram / person | 50 gram / person | |
Räkor, med skal | 250 gram / person | 100 gram / person | |
Kräftor, med skal | 400-500 gram / person | 200 gram / person | |
Ostron | 6 stycken / person | 3 stycken / person | |
Musslor | 70-90 gram / person | 40-50 gram / person | |
Musslor, med skal | 250 gram / person | 100 gram / person | |
Fiskrom (löjrom, sikrom, stenbitsrom ) | 25-30 gram / person | 15 gram / person |
table>
table>
Hur beräknar man portioner?
Mat per person – Som generell grundregel kan man beräkna ca 150 g kött/fisk/kyckling och 250–350 g tillbehör per portion om man serverar en buffé. Se också till att det finns gott om snacks, bröd och sallad. Serverar man olika sorters protein går det åt mindre av varje, annars kan man utgå från dessa mängder per portion:
Kött och fisk utan ben: 150 g Kött och fisk med ben: 250 g Kallskuret (t ex rostbiff, skinka): 125 g Kallrökt lax: 100 g Varmrökt lax: 125 g Sås: 1 dl varm sås, något mindre för kall sås
Tänk på att ta hänsyn till gästernas eventuella matpreferenser och allergier som till exempel vegetarisk kost samt laktos- och glutenfria alternativ.
Hur många personer på en påse chips?
Publicerat fredag 5 mars 2010 kl 17.08 Chips, läsk och godis framställs mer hälsosamma än vad de egentligen är, hävdar organisationen Sveriges Konsumenter. De kritiserar den så kallade GDA-märkningen som finns på förpackningarna och visar hur mycket av varan man rekommenderas att äta eller dricka.
Enligt märkningen på chipspåsen skulle en näve chips vara nog och 300-grams-påsen skulle delas mellan 12 personer. Ingela Ingels i Stockholm som stod och valde chips i en butik äter mycket mer än så, säger hon. – När jag äter chips vill jag vara riktigt onyttig. Det händer inte så ofta men då äter jag en halv påse, minst.
Så 13 chips är inte en portion för dig? – Nej, det är det inte. Den så kallade GDA-märkningen har tagits fram av livsmedelsindustrin självt och ska visa innehållet av bland annat energi, mättat fett och salt som finns i en förpackning. Förra året anmälde organisationen Sveriges konsumenter en rad livsmedelsföretag för vilseledande marknadsföring.
På chipspåsarna utgår man från att en portion är 25 gram chips – det är ungefär en näve. Det är orimligt enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter. – Det är helt orimligt. Det innebär att man skulle vara tolv personer som delade på en vanligt chipspåse. Det finns ingen förankring i verkligheten.
I och med det får man ett lägre procenttal. Det verkar som om det är en ganska liten andel av det dagliga intaget av fett, socker eller kalorier som det handlar om på chips. Det framstår som nyttigare än det faktiskt är, säger Jan Bertoft. Den här märkningen är okej men inte bra, enligt Göran Ahnér chefsjurist på livsmedelsverket som har avgjort frågan.
- Den är i varje fall inte orimlig, såvitt vi har kunnat bedöma.
- Det är ett försök att upplysa konsumenterna om hur mycket av relevanta näringsämnen som olika livsmedel innehåller.
- Men märkningen är svår att tillgodogöra sig och den har skavanker när det gäller informationen, säger Göran Ahnér.
- Även Ingela Ingels vid chipshyllan i Stockholm, har svårt att förstå vad märkningen egentligen betyder.
– Det kan vara lite förvillande. Man tror väl själv att en portion är en halv påse ungefär. Så tänker man att det låter som lite kalorier när man ser den där lilla märkningen, säger Ingela Ingels. Jimmy Karlsson [email protected]
Hur många gram chips per person?
En portion = 25 gram Publicerad: 28 augusti 2009 Uppdaterad: 11 mars 2011 Så lurar företagen oss att äta mer Enligt OLW:s märkning är 25 gram en rimlig chipsportion. Det innebär att 12 personer ska dela på en påse för att det rekommenderade dagliga behovet av fett, socker och kalorier inte ska överskridas. Foto: sanna sjöswärd
- Har ni koll, eller?
- OLW påstår att deras kunder nöjer sig med en näve chips.
- – Alla som suttit i en tv-soffa vet att det inte stämmer, säger Jan Bertoft på Sveriges konsumenter.
Anmäls också. Fetmaepidemin sväller ut och EU kräver tuffare märkning av bland annat läsk och chips. För att slippa krav har industrin tagit fram en egen märkning, i hopp om att den ska bli standard.
- Den heter GDA (Guidance Daily Amount) och anger hur stor andel av ditt dagliga behov av fett, socker och kalorier som en portion av varan innehåller.
- Problemet är bara att industrin själv avgör hur stor en portion är.
- – De anger små portioner för att varan ska verka nyttigare, säger Jan Bertoft som anmäler tre företag till Konsumentombudsmannen.
- Kalaspuff-tillverkaren Big Bear, som utgått från en vuxen persons sockerbehov trots att flingan vänder sig till barn.
- Coca Cola, som delat sin halvlitersflaska i två portioner så att andelen socker blir hälften så stor.
- Chipstillverkaren OLW som påstår att en rimlig portion chips är 25 gram.
– Det motsvarar en stor näve. Alla som suttit i en tv-soffa vet att det inte stämmer, säger Jan Bertoft.
- Marcus Thollin, marknadschef på OLW:
- – 25 gram är industrins rekommendation för en balanserad kost.
- Är inte problemet att chips är allt annat än balanserad kost?
– Inte om man håller sig till vår vägledning. Anledningen att vi har stora påsar är att många delar. Tror du på allvar att 12 personer brukar dela på en 300 grams påse? – En del äter säkert mer. Men det är en vägledning.
- Är inte det här bara ett sätt att få era chips att verka mindre feta?
- – Det har aldrig varit vår ambition att vilseleda.
- Staffan Lindberg
: En portion = 25 gram
Hur mycket chips per person?
Salta chips – När det är varmt svettas vi mer och då behöver kroppen salt. Salt finns som bekant i bland annat chips och även vår chipskonsumtion har ökat. – Den har nästan fördubblats under vår undersökningsperiod. År 2000 köpte vi chips för nära 1,2 miljarder eller 134 kronor per person. År 2019 såldes chips för nära 2,4 miljarder eller 228 kronor per person, säger Daniel Wester.
Hur mycket är 450 gram potatis?
Vad väger olika grönsaker? –
Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram. Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg. Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram. Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram. Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram.1 dl friterad lök väger ca 35 gram.1 dl hackad lök väger ca 55 gram. Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram. Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort. Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten. Rotselleri: en medelstor väger ca 450 gram. Palsternacka: en medelstor väger ca 140 gram. Kålrot: en medelstor kålrot väger ca 1 kg. Purjolök väger mellan 150-300 gram.1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram. Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram. Rädisor väger ca 10 gram styck. Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. Rödlök väger mellan 125-200 gram. Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram. Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg. Körsbärstomater väger mellan 15-25 gram. Vanliga tomater, kvisttomater och plommontomater av medelstorlek väger runt 80-100 gram. Bifftomater upp mot 175-220 gram. Fänkål väger mellan 250-300 gram styck. Vitkål – ett vitkålshuvud varierar i vikt mellan 1-2 kg. Vintervitkål är större och färsk sommarkål mindre. Spetskål – ett huvud spetskål väger 450-700 gram.