Hur Mycket Kalorier Är Det I Potatis?


Hur Mycket Kalorier Är Det I Potatis
Näringsämne

Näringsämne Mängd Informationskälla
energi, beräknad 314 kJ ( 75 kcal ) producerat av THL
fett, totalt 0.1 g producerat av THL
kolhydrater, digererbara 15.4 g producerat av THL
protein, totalt 1.9 g producerat av THL

Nog 1 rij

Hur många kalorier är det i 100 gram kokt potatis?

Potatis har låg energitäthet – Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g).1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal.

Hur onyttigt är potatis?

Potatis och hälsa Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% C-vitamin 34,4%Källa:

Hur många kalorier är det i 2 dl ris?

180 kcal 3 st, 225 g kokt potatis 200 kcal 2½ dl potatismos 150 kcal 2 1 / 4 dl rotmos (industri) 225 kcal 3½ dl pommes frites 3 % 460 kcal 3½ dl pommes frites, gatukök
210 kcal 2 -2½ dl kokt ris 90 kcal 1 dl kokt ris 160 kcal drygt 1½ dl kokt bulgur drygt 2½ dl kokt couscous

Hur många potatisar år 200 gram?

Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.

You might be interested:  Vad Kostade 1 Liter Mjölk 1971?

År stekt potatis nyttigt?

10 myter om potatis POTATIS – att gräva upp färskpotatis ger en härlig känsla – och massor av C-vitaminer. © iStock Potatis är en av våra mest populära grönsaker och ett klassiskt tillbehör till många rätter. Vi går igenom 10 myter om potatisen där vi bekräftar – eller motbevisar – påstående som “man blir tjock av potatis” eller “sötpotatis innehåller fler kalorier än vanlig potatis”.

 1. Många tänker på citrusfrukter när man pratar om C-vitamin.
 2. Men potatis är faktiskt vår största källa till vitaminet.
 3. Mätt i innehåll per 100 gram, vinner citroner och apelsiner stort men det kompenseras av att de flesta av oss äter mycket mer potatis än citrusfrukter.
 4. C-vitaminer gynnar både din hud, dina leder och senor och ditt immunförsvar och kan till och med ha ett inflytande på din stresstolerans.

Innehåller av C-vitamin beror dock på potatisens ålder. Medan färskpotatis innehåller knappt 20 mg C-vitamin per 100 gram, sjunker innehållet i en gammal potatis till under hälften. Är du ute efter att få i dig massor av C-vitamin är det alltså bättre att äta nyskördad potatis än potatis som har legat på lager i flera månader och därmed har tappat en massa vitaminer.

 1. Du har inte lika lätt för att smälta resistent stärkelse, och får på så sätt i dig färre kalorier.
 2. Matsmältningen går långsammare och det är bättre för blodsockret och gör att du är mätt längre.
 3. Dina goda tarmbakterier älskar resistent stärkelse, och de är viktiga för ditt immunförsvar.

Själva potatisen är, tack vare sitt höga vatteninnehåll och minimala mängd fett, relativt kalorisnål jämfört med andra typer av stärkelsekällor. Därför mättar den bra utan att spränga kaloribudgeten. Det är alltså väldigt få människor som kan skylla en viktuppgång på för mycket kokt potatis.

 1. Skulden ska nog snarare ligga hos såsen ovanpå, eller köttet vid sidan av eller eventuell fritering av potatisen.
 2. Okt potatis innehåller t ex bara 0,3 g fett per 100 g, medan mängden fett för pommes frites är 19 g per 100 g.
 3. Enligt Livsmedelsverket ingår inte potatis i de rekommenderade 500 g frukt och grönt vi ska äta varje dag.
You might be interested:  Vad Kan Man Ersätta Kött Med?

Potatis är ett näringsrikt livsmedel och en källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium, som ingår som ett baslivsmedel i den svenska kosten. En del äter ganska stora mängder potatis. Om en stor del av 500 gram grönsaker och frukt skulle utgöras av potatis blir variationen i gruppen grönsaker och frukt för liten.

 • Blomkål
 • Vitkål
 • Broccoli
 • Morot

KALORISNÅLA ALTERNATIV TILL POTATIS – (kcal pr.100 gram). Källa: Livsmedelsverket Kassera din potatis om den är grön eller om den har börjat gro. Anledningen till att du inte ska äta dem är att finns risk för att potatisen innehåller stora mängder av giftämnena solanin och chakonin, som kan leda till magsmärtor, illamående, kräkningar och diarré.

 1. Dessa problem försvinner inte av kokning.
 2. För några år sedan forskare en sammanställning av hur bra olika matvaror mättade.
 3. Försökspersonerna fick en mängd mat som innehöll 240 kcal, och mättnaden blev mätt två timmar efter de ätit.
 4. Här placerade sig kokt potatis på en klar förstaplats med en mättnadspoäng som var mer än tre gånger högre än t ex vitt bröd.

Så mycket mättar (ju högre tal, desto bättre)

 • Vitt bröd – 100%
 • Pommes frites – 116%
 • Vit pasta – 119%
 • Råris – 132%
 • Fullkornsbröd – 157%
 • Fullkornspasta – 188%
 • Kokt potatis – 323%

Källa: European Journal of Clinical Nutrition BEHÅLL POTATISSKALET – om du kastar bort potatisskalet förlorar du massor av kostfibrer och vitaminer. © iStock Jämfört med potatisen “innandöme” är skalet den absolut nyttigaste delen av potatisen. Det är i, och precis under skalet, du hittar den största koncentrationen av C-vitamin och kostfibrer.

 • Stek skalen i olja i en stekpanna. När de är gyllene och spröda ska du lägga dem på hushållspapper, så att lite av oljan sugs upp.
 • Strö över lite salt, och njut av dem till en dipp rörd på yoghurt eller kvarg, salt, peppar och färska örter.
You might be interested:  Hur Mycket Kött Bör Man Äta Per Vecka?

är en fantastisk vitamin, som har avgörande betydelse för din hälsa. Potatisen är en utmärkt källa till vitaminet, men tyvärr går en del av vitaminerna förlorade när du tillagar den. Kokar du din potatis hamnar vissa av vitaminerna i kokvattnet, och avslutar sina dagar i avloppet.

 • 77-88 % – Kokt
 • 61-79 % – Kokt i vatten med 1-3 procent salt
 • 53-79 % – Friterad i olja
 • 56-60 % – Tillagad i tryckkokare
 • 50-63 % – Rostad
 • 33-51 % – Bakad
 • 21-33 % – Ångad/tillagad i mikro

Källa: Japp! Antalet potatis som kan odlas per hektar är väldigt högt. Samtidigt behövs det, i jämförelse med t ex ris, väldigt lite vatten för att odla potatis. Dessutom kan de ofta odlas lokalt och att de transporteras korta avstånd bidrar ytterligare till att potatisen är stärkelsekällornas största klimatkompis.

 1. LÄS OCKSÅ: © iStock Botaniskt sett är potatis och sötpotatis ganska olika.
 2. Aloriinnehållet och flera av de näringsmässiga kvaliteterna är däremot väldigt lika.
 3. Det gäller särskilt om man jämför sötpotatis med färskpotatis som är rik på bland annat C-vitamin.
 4. Den orange potatisen är dock överlägsen när det gäller kostfibrer och inte minst A-vitamin.

Källor: DTU Fødevareinstituttet och Artiklen publicerades i I FORM nr.11/2020 : 10 myter om potatis