Hur Mycket Kalorier Ska En 13 Åring Äta?


Hur Mycket Kalorier Ska En 13 Åring Äta
Tre energinivåer – De energinivåer som anges nedan för flickor 10–18 år följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). Energinivåerna är beräknade på gruppnivå och ska inte tolkas som råd för enskilda individer eftersom behovet av energi (kalorier) varierar med ålder, kön, vikt och graden av fysisk aktivitet, och kan också variera från dag till dag.

Flickor 10–12 år 8,6 MJ (2050 kcal) Flickor 13–15 år 9,4 MJ (2250 kcal) Flickor 16–18 år 9,7 MJ (2325 kcal)

För varje energinivå hittar du ett pdf-dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på de pdf-dokument för respektive energinivå du är intresserad av och läs mer.

Hur mycket kalorier äter en 13 åring?

Skolelevernas hälsa stöds av en regelbunden måltidsrytm och smart sammansatta mellanmål, såsom bär, grönsaker, frukt, spannmålsprodukter och fettsnåla mjölkprodukter. Sockrade drycker är populära bland ungdomar, men de är dåliga både för handhälsan och det allmänna hälsotillståndet. Kranvatten är den bästa törstsläckaren för skolbarn! För alla 2–18-åringar rekommenderas ett D-vitamintillskott på 7,5 μg dagligen året runt. Detta är särskilt viktigt under de stadier då benstommen snabbt växer till sig. 10 – 13-åriga flickors riktgivande energibehov är 2055 kcal/dygn och pojkars 2340 kcal/dygn.14 – 17-åriga flickors riktgivande energibehov är 2340 kcal/dygn och pojkars 2820 kcal/dygn.

Hur kan en 13 åring gå ner i vikt?

Försök att äta bra mat och röra på dig – Olika sorters mat och dryck innehåller olika mycket energi och näring. Du behöver både energi och näring för att du till exempel ska orka röra på dig, tänka, andas och känna dig glad. Den energi du inte gör av med lagras som fett.

Vad ska en 13 åring få i månads peng?

Att ge ditt barn veckopeng eller månadspeng är bra. På så sätt får ditt barn en möjlighet att lära sig hantera pengar. Men hur mycket ska han eller hon få? Viktigast att lära barnen om pengar Att lära ditt barn om pengar anser jag vara viktigare än att spara pengar till ditt barn.

Låt barnet vara delaktigt i ekonomiska beslut, visa barnet hur det fungerar att köpa saker, berätta om lån och ränta och om inkomster och utgifter. Självklart får du anpassa informationen efter barnets ålder. Men var alltid ärlig. Istället för att säga att pengarna är slut när barnet vill ha glass, berätta om varför ni inte kan köpa glass just nu – kanske för att pengarna behövs till mat eller hyra.

Och kom ihåg att barn gör som du gör, inte som du säger. Försök föregå med gott exempel. Ett bra sätt att lära sig hantera pengar är att få veckopeng eller månadspeng. Låt barnet själv bestämma vad hon eller han ska köpa för månadspengen.

Du kanske inte alls håller med, men för att lära sig måste hon eller han få pröva sig fram och göra misstag. Kanske tar pengarna slut direkt, vilket gör att barnet inte kan göra något hon eller han väldigt gärna vill senare i veckan eller månaden. Stålsätt dig då och ge inte barnet mer pengar.

Avsaknaden av pengar är den bästa läxan i vikten av att sköta sin ekonomi. Hur mycket ditt barn ska få beror helt på vad pengen förväntas användas till och vad du tycker är lämpligt. Ska pengarna räcka till mobilabonnemang? Kläder? Nöjen? Det är något du och ditt barn bör komma fram till tillsammans.

Nordea Median månadspeng
6-8 år 130 kronor
9-11 år 220 kronor
12-14 år 360 kronor
15-17 år 800 kronor

table>

Swedbank/sparbankerna Median månadspeng 7 år 50 kronor 8 år 100 kronor 9 år 100 kronor 10 år 120 kronor 11 år 150 kronor 12 år 200 kronor 13 år 250 kronor 14 år 400 kronor 15 år 500 kronor 16 år 950 kronor 17 år 1250 kronor 18 år 1250 kronor

Handelsbankens rekommendation enligt tjänsten veckopengshjälp

Ålder Veckopeng Månadspeng
7 år 22 kronor
8 år 25 kronor
9 år 30 kronor
10 år 180 kronor
11 år 250 kronor
12 år 300 kronor
13 år 350 kronor
14 år 400 kronor
15 år 600 kronor
16 år 1250 kronor
17 år 1250 kronor
18 år 1250 kronor

Andra artiklar om barn och pengar: Öppna sparkonto till barn – Så gör du (GUIDE) När ditt barn gjort köp som du inte godkänt – vad gäller? Så mycket måste du spara till barnens lägenhet Så mycket sparar vi åt våra barn (inklusive bra spartips)

Hur mycket ska en 13 åring dricka?

Hur mycket vatten ska man dricka dagligen? – Det finns många olika åsikter kring hur mycket vatten man ska dricka per dag. Det mest vanliga rådet är att dricka ca två liter per dag, Med detta sagt så finns det många faktorer som påverkar kroppens behov av vatten.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Squats?

Barn mellan 4 – 13 å r: Barn behöver dricka någonstans mellan 1 till 1,7 liter vatten per dag, beroende på ålder och kön. Detta motsvarar ca 4-6 glas vatten om dagen. Skillnaden i mängd beror på att killar oftast har mer kroppsfett i denna ålder vilket kräver ett större vätskeintag. Vuxna : Män behöver ungefär 3 liter vatten om dagen medan kvinnor behöver en något mindre mängd motsvarande ca 2,2 liter. Gravida : Det brukar rekommenderas att gravida kvinnor skall dricka ungefär 2,7 liter vätska om dagen. Det förespråkas även att gravida skall dricka tre glas mjölk om dagen eller annan kalciumrik dryck. Den fysiskt aktiva : De personer som gillar att träna och hålla igång behöver ett högre vätskeintag. Mins 3 liter per dag är att rekommendera eftersom t ex löpning eller styrketräning kan dränera kroppens vätskedepåer på väldigt kort tid

Hur lång ska man vara när man är 13 är?

Svar – Hej, tack för ditt mail. Att vara “först utvecklad” se äldst ut eller vara “sist utvecklad” och se yngst ut, att vara kortast i klassen, eller längst, är alla jobbiga saker. Vi utvecklas olika, det skiljer ganska mycket det ser du om du tittar dig omkring, (fast många vi möter vet vi inte hur gamla de är, vi gissar bara utifrån hur de ser ut, klär sig, hur gamla deras vänner ser ut, hur långa eller korta de är, hur de pratar osv.) Vissa växer snabbt för att sedan stanna, och andra är korta länge för att sedan “ränna iväg” på slutat av tonåren.

Medellängd på tjejer brukar vara ca 1,68 cm, sedan finns naturligtvis de som är både kortare och längre. Har du långa föräldrar, kan man förmoda att du kommer att bli längre, eller är det så att du bara växt snabbt? Berätta för dina föräldrar hur jobbigt detta är för dig, hur du mår av detta att du ser dig som lång för din ålder.

Kanske de kan känna igen sig, kanske även de växte fort och tidigt då de var unga. Skolsköterskan på din skola har nog en “längdkurva, dvs man kan se hur du har växt, om du börjar stanna av etc. Det är säkert många andra tjejer som är “avundsjuka” på att du är lång, och de kanske inte alls förstår att det kan vara mycket jobbigt.

 1. Att vara lång har länge varit ett “ideal” då det handlar om vad som anses “vackert och snyggt”, tex är fotomodeller ofta långa.
 2. Många många mår nog ungefär som du, fast av motsatt anledning, de känner sig alldeles för korta och “små”.
 3. Detta har blivit otroligt jobbigt för dig, tom så att du ser dig själv som “mindre värd” ful och rädd för att bli retad.

Det hindrar dig från att göra roliga saker som du tidigare tyckt om. Då blir detta med att vara lång verkligen ett “hinder” och ett “lidande” fast det egentligen inte har någon betydelse alls hur lång eller kort man är. Men det har blivit en “fix idé för dig, och du ser det som något fel och negativt.

 • Detta kommer ju kanske att vara ett fortsatt problem något/några år till, sedan kommer dina jämnåriga att “hinna ikapp” och det jämnar ut sig lite mera, men även vuxna är olika långa.
 • Vad kan du då göra, så att det blir så lite jobbigt som möjligt, så att inte din längd hindrar dig från att ha roligt och trevligt? Man kan inte göra något åt sin längd, man är så lång eller kort man är, så att acceptera (se verkligheten som den är) fast man kanske önskar annorlunda.

Att acceptera att så här är det och det ska inte få hindra mig. Att göra roliga saker, åka på kollo, “slåss” för den man är. Jag är helt säker på att DU inte väljer bort någon kompis för att den är kort eller lång Kan du prata med din familj om detta, dina föräldrar och syskon.

 1. An de ge dig några råd och stötta dig i detta som du mår jättedåligt av.
 2. Skulle tipsa dig också om att ta kontakt med skolsköterska eller kurator på din skola, att ha någon att prata med om detta, och kanske träffa skolläkaren för att se om de kan bedöma hur lång du förmodas bli.
 3. Det kommer att bli bättre och “jämna ut sig”.

Försök att göra saker som du blir glad och mår bra av, umgås med dina jämnåriga vänner, någon hobby eller intresse, där du får vara du. Låt inte din längd vara ett hinder, utan träna på att göra saker FAST och TACK VARE att du är lång. Det finns ju tex olika sporter där det verkligen är en fördel att vara lång.

Hur mycket väger en 13 årig tjej?

BMI-gränser för flickor

Ålder Underviktig Överviktig
10 14,0 20,0
11 14,4 20,9
12 14,8 21,7
13 15,3 22,6

Hur mycket väger man om man är 13 är?

En bra vikt för en tjej i ungdomen är längden i centimeter minus hundra eller hundratio. Är man en och femtio, så är 40–50 kilo en bra vikt.

Är jag för smal?

Smalt är hälsosamt – Många smala har någon gång fått höra att de borde äta upp sig. Men Per Söderström påminner om att det trots allt är hälsosamt att vara smal. – Det är en hälsofördel. Om man äter för mycket bildas det gifter i kroppen som dödar cellerna.

Enligt honom förkortar det också livet att äta mycket, i experiment där möss har fått mindre mat har de levt så mycket som ett halvt musliv längre. Men någon gång övergår smalheten ändå till ohälsosam undervikt för somliga. Och det är tyvärr inte helt lätt att reda ut när det sker. Fortfarande är det främst BMI man använder sig av, måttet som visar förhållandet mellan vikt och längd.

Såhär mycket kalorier ska du äta för att bränna fett utan skitsnack!

– Det finns inget mått man kan ta och sen säga du är alldeles för smal. Vi får in jättesmala personer som inte har något problem alls med hälsan. Men en riktlinje är när BMI börjar gå ned mot 17,5–17. Inte ens det är dock säkert, enligt Per Söderström. Han har mött tjejer med BMI på 17 som fortfarande varit fullt friska.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Piggelin?

Hur många kcal per dag 1 är?

Livsmedelsverket rekommenderar att ge berikad gröt till barn under två år 30 g paltbröd (i gröten) täcker dagsbehovet. Små barn behöver äta oftare än vuxna (ca 1000 kcal vid 1 år ) Två lagade huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan.

Hur många kalorier per dag barn?

Hur Mycket Kalorier Ska En 13 Åring Äta Foto: Victor Gabriel Gilbert: Le Goter des Enfants Kaloribehov barn och ungdomar enligt SNR, Svenska Nringsrekommendationer.

Barn Vikt kg Kcal/dag
6-12 mnader 9 750
1-2 r 12 1000
2-6 r 16 1250
6-10 r 25 1800
Flickor Vikt kg Kcal/dag
10-14 r 38 2050
14-18 r 54 2300
Pojkar Vikt kg Kcal/dag
10-14 r 38 2350
14-18 r 57 2900

Inga bantningsmetoder inklusive Dietmetoden br tillmpas fr barn utan kontakt med dietist. Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Hur många kalorier per dag kille?

Senaste tips och råd sammanställt från Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Livsmedelsverket Hej, jag har sammanställd de senaste kostråden från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Riksidrottsförbundet (RF) och Livsmedelsverket för att du som spelare, tränare och förälder i Alvik Basket ska få ännu mer koll på vad goda matvanor betyder för en aktiv livsstil som basketspelare. Hur Mycket Kalorier Ska En 13 Åring Äta Meningen med maten – varför ha goda matvanor? Bra matvanor är viktigt för att du ska kunna träna ordentligt och utvecklas, spela match, återhämta dig snabbt efter en hård prestation och ha bra hälsa. Det är viktigt att du lär dig mer om vad, när och varför du äter så att du mår bra och får normal tillväxt och hälsosamt liv.

 • Det är också viktigt för att du ska hänga med i skolan och lära dig nya saker.
 • Olika individer behöver olika mycket energi.
 • Energiåtgången beror på hur aktiv (antal träningar t.ex.), vikt, längd och om du är tjej eller kille.
 • Du är en viktig och fungerande kugge i laget! Ät bra och hjälp laget framåt! Andra viktiga faktorer i din träning förutom kost är vila och sömn.

Du bör äta rätt och sova tillräckligt för att kunna tillgodogöra dig träningen. Lite info om mat Du bör äta minst sex mål om dagen. Tre huvudmål och tre mellanmål. Det är viktigt med tajmingen mellan måltiderna. Sprid ut dem under dagen med 3 timmars mellanrum.

Grundregel: 3 huvudmål + 3 mellanmål & 3 timmar mellan varje mål Fördelning av energiintaget ska spridas ut under dagen och se ut såhär: Frukost 25% Lunch 30% Middag 30% Mellanmålen 15% Vad är en bra kost? En bra kost innebär att du äter tillräckligt för att täcka dina behov för en dag, äter varierad och allsidigt och att du sover tillräckligt.

Det är viktigt att du äter regelbundet och att du tar dig tid att äta måltider så att kan äta i lugn och ro.

60% av det du äter bör vara kolhydrater Du behöver 8-10 gram kolhydrater per kroppsvikt 30% av det du äter ska vara fett 10% av det du äter bör vara protein Du behöver 1-1,7 gram per kroppsvikt

Varje dag bör du äta mat från dessa livsmedelsgrupper:

grönsaker frukt och bär potatis och rotfrukter mjölk och ost kött, fisk och ägg bröd och andra spannmålsprodukter matfett/olja.

I de svenska näringsrekommendationerna används kilojoule (kJ) och megajoule (MJ) som enheter för energi. I dagligt tal pratar man däremot oftare om kalorier. Du behöver inte räkna kalorier men det är bra att känna till hur det ligger till. Om du är mellan 18-30 år så behöver mellan 2600-3500 kilokalorier (kcal) per dag beroende på om du är tjej eller kille och är aktiv och spelar basket.

Ålder (år) Medelvikt (kg) Uppsakttat energibehov MJ/dag = kcal/dag
Flickor
10-13 38,3 8,6 = 2060
14-17 53,5 9,6 = 2300
Pojkar
10-13 37,5 9,8 = 2350
14-17 57,0 12,3 = 2950

På Livsmedelsverkets hemsida kan du söka på olika livsmedel och räkna ut kalorimängder: http://www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx Hur mycket energi ger de olika näringsämnena? De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, kostfibrer och fett:

1 gram protein 4 kcal
1 gram kolhydrater 4 kcal
1 gram kostfibrer 2 kcal
1 gram fett 9 kcal

T.ex. så innehåller en banan 23 gram kolhydrater = 23 x 4 = 92 kcal. Såhär räknar mellan de enheterna kcal och kJ:

1 kilokalori (kcal) = 4.184 kJ
1 kilojoule (kJ) = 0,240 kcal
1 megajoule (MJ) = 1000 kJ
1 megajoule (MJ) = 240 kcal
1000 kilokalorier (kcal) = ca 4,2 MJ

Du kan inte få i dig allt du behöver under en dag vid ett tillfälle utan du måste sprida ut det under dagen. En bra regel är att äta med tre timmars mellanrum. Hjärnan behöver mycket energi. Om du pluggar eller har ett prov så måsta du också äta ordentligt.

 1. Vad är energi? Energi kan vara kolhydrater = olika former av socker och finns i: Bröd, Gröt, müsli, cornflakes etc, pasta, ris, potatis, frukt (bananer, russin, etc), grönsaker (rotfrukter etc).
 2. Energi kan också vara fett.
 3. Så kallade enkelomättade och fleromättade fettsyror är bra och finns i: Vegetabiliska oljor, margariner, majonnäs, feta fiskar (lax, makrill, strömming samt kaviar), solrosfrön, nötter.
You might be interested:  Hur Rostar Man Bröd I Stekpanna?

Man behöver inte fylla på med fett under träning och match. Det som först tar slut i kroppen är nämligen kolhydrater. Vad är näring? Näring är vitaminer och mineraler. Om du äter varierat och allsidigt få du i dig tillräckligt med näring. Vitaminerna är tex: A, B, C, D och E.

Planera maten i god tid. Tänk på VAD, NÄR och VARFÖR du ska äta. Annars hamnar du på Pressbyrån eller på McDonalds stressad och hungrig! Näring: fem om dagen. fem frukter eller grönsaker/sallad i olika färger i storleken av din näve. Eller en kombination av frukt och grön. C-vitamin ökar intaget av järn. Det rekommenderas att du äter fisk två gånger i veckan → energiintaget ökar med bra fetter. Om du inte brukar eller orkar äta frukost är det bra om du äter ett sent mål på kvällen innan du lägger dig. Det är ingen ersättning för frukosten men det är bättre än inget. Vatten. Du ska dricka mycket vatten under dagen. Mer än du tror. Ha för vana att dricka under varje rast i skolan. En bra regel är att dricka så mycket vatten innan träning och match att färgen på ditt kiss är helt vitt/genomskinlig.

Pimpa upp maten! Pimpa upp det du äter för att komma ikapp ditt rätta energiintag för dagen:

Häl på olja på och lägg nötter, frukt och avokado på din sallad → salladen ger högre energivärde och blir godare. Lägg på nötter, frön (tex lin, solros) på din müslin/flingor och filmjölken/mjölk.

Och lite info om kosttillskott Det finns idag inget dokumenterat behov av kosttillskott för hårt tränande idrottare. Om du inte har brist på något ämne i kroppen så behöver du inte kosttillskott. Det räcker bara med att äta varierande och allsidigt. Järntillskott kan vara bra om du verkligen har järnbrist.

 • Tillskott av kalcium kan vara bra om du inte dricker eller äter mjölk- ost eller andra mejeriprodukter.
 • Vid allergier, sjukdomar, resor eller extrem tränings- eller tävlingsbelastning kan det ibland vara med kosttillskott.
 • Men inte annars.
 • Energitillskott i form av energidryck kan vara bra om du anstränger dig under längre tid, tex under en turnering där normalt matintag inte är möjligt.

Överdosering av vissa oxidanter, vitaminer och mineraler kan skada din hälsa och bromsa träningseffekten. Oavsett innehållet är de flesta preparaten mycket dyra och innebär onödiga utgifter. Nackdelar med att äta dåligt – vad kan hända?

Du ökar din känslighet mot infektioner → du blir sjuk oftare. Du får alltså sämre immunförsvar. Du blir inte tillräckligt mätt → du småäter hela tiden → du orkar inte äta en hel måltid → du blir inte tillräckligt mätt. Du blir på dåligt humör → du blir sur och har tråkigt. Träningen eller matchen blir tråkig. Träningen eller matchen ger dig inget → du utvecklas inte. Du blir trött och hängig i skolan → hjärnan får ingen energi och du svårare att lära dig saker → riskerar få sämre betyg.

Återhämtning efter prestation – vad är ett återhämtningsmål? Återhämtningsmål är det du äter direkt efter en träning eller match. Efter ansträngning har din kropp slut på kolhydrater och måste fyllas på direkt för att du ska kunna återhämta dig snabbt till nästa pass.

 1. Roppen är bästa på att ta upp och fylla på kolhydrater direkt efter en ansträngning så vänta inte med återhämtningsmålet.
 2. Du behöver ändå äta ordentligt inom en timme efter återhämtningsmålet.
 3. Det ersätter inte den riktiga måltiden.
 4. Du behöver 1g kolhydrat per kilo kroppsvikt + 10 gram protein.
 5. Du behöver också minst 0,5 liter vatten direkt efter en ansträngning.

Du behöver mer än du tror, här är några exempel på bra återhämtningsmål: 2 bananer 2 glas apelsinjuice 3 dl lättmjölk — 3 glas apelsinjuice 4 skivor vitt formbröd 4 skivor ost 2 msk marmelad — 4 dl lättfruktyoghurt 1 dl russin — 5 dl lättfruktyoghurt 5 dl sportdryck — 1,5 port havregrynsgröt 3 dl lättmjölk 1 banan 4 msk lingonsylt — 5 dl fruktkräm 100 g keso — 2 st energikakor — En Gainomax (2,5 dl) ser till du får i dig tillräckligt med protein (dubbelt så mycket som du behöver) men ger dig INTE tillräckligt med kolhydrater.

Stiga upp 06:30
1 Frukost 07:00 Viktigt med en bra start
2 Mellanmål 09:30-10:00 Mellanmål under första eller andra rasten i skolan
3 Lunch 12:00-13:00 Lagad, varm mat
4 Mellanmål 14:30-15:30
Powernap 15:30-15:50 Viktigt att ladda om
Träning 17:00-18:30
5 Återhämtningsmål 18:35 Direkt efter träning
6 Middag 19:30 Lagad, varm mat
7 Kvällsmål 21:30
Läggdags 22:30 Du behöver åtta timmars sömn.22.30 – 06:30 = 8h.

Såhär kan en matchdag se ut:

Stiga upp 09:00 Se till att få åtta timmars sömn
1 Frukost 09:30-10:00 Viktigt med en bra start
2 Lunch 12:00 Lagad, varm mat
Match 14:00 Ät 2-3 timmar matchen
3 Återhämtningsmål 15:45-16:00 Direkt efter matchen
4 Middag 17:00
5 Mellanmål 19:30
6 Kvällsmål 22:00

Hur kan en skoldag med gympa planeras? Eller en dag skoldag med ett viktigt prov? Eller en dag med gympa OCH träning? Det gäller att planera och äta rätt för att orka med! Har du fler tips? Tyck till! Kontakta mig Kontakta mig om du saknar något, om du hittar fel eller om du har några andra synpunkter.