Hur Mycket Kött Bör Man Äta Per Vecka?
Ät mindre men bättre kött – Idag äter svensken i genomsnitt nästan ett kilo kött i veckan, inklusive kyckling. Många äter betydligt mer, andra mindre och en del av befolkningen äter inte kött alls. Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi av hälsoskäl äta högst 500 gram tillagat rött kött och charkprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm – i veckan.500 gram tillagat kött i veckan motsvarar till exempel tre normalstora portioner à 125 gram samt köttpålägg på 2-3 smörgåsar.
Normalportionen à 125 gram överskrids ofta, både hemma och på restaurang. En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem. Tvärtom – de flesta av oss äter onödigt mycket protein. Det räcker för de flesta med 500 gram kött i veckan för att få i sig de proteiner och andra näringsämnen som vi får genom kött.
När Livsmedelsverket 2014 undersökte konsumtionen av kött såg man att ungefär tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige åt mer än så. De senaste åren har dock konsumtionen minskat något och vi äter i större utsträckning kött som är producerat i Sverige.
Under 2018 minskade svenskarnas köttkonsumtion i snitt med 2,2 kilo per person. Det var den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år. Köttkonsumtionen står nu för cirka hälften av de totala utsläppen från maten vi äter i Sverige (läs mer här ). För planetens skull bör du gå ett steg längre.
Om vi ska klara klimatmålen (läs mer här ) så ryms det en mindre mängd kött i kosten ett par gånger i veckan, olika beroende på vilket sorts kött och vilka andra produkter du lägger på tallriken. Men klimatet är inte den enda miljöfrågan, för den biologiska mångfaldens skull bör vi äta kött från betande djur som håller våra viktiga naturbetesmarker öppna.
- En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem.
- Tvärtom – de flesta svenskar äter onödigt mycket protein.
- Det går bra att tillgodose behov av näring och energi med en kost där köttet är en mindre del och en variation av vegetabilier, mycket baljväxter och fullkorn, gärna ekologiska, producerade i Sverige, står för huvuddelen av tallriken.
Film
Contents
Hur mycket kött äter en person per dag?
Konsumtion av nöt-, får-, gris- och fågelkött har ökat – I dagsläget finns inte någon officiell siffra över hur stor den verkliga konsumtionen av kött i Sverige är. Det beror på att de olika källorna redovisar köttkonsumtionen i olika led av livsmedelskedjan.
De officiella beräkningar som finns kommer från Jordbruksverket respektive Livsmedelsverket. Indikatorerna på denna sida utgår från Jordbruksverkets siffror. Det som presenteras i diagrammet ovan avser totalkonsumtionen per person. Jordbruksverket publicerar årligen officiell statistik för total- och direktkonsumtionen av kött.
Dessutom gör de inofficiella beräkningar av förbrukningen av kött en gång per kvartal. Förbrukningen motsvarar ungefär totalkonsumtionen. Både förbrukningen och totalkonsumtionen avser slaktad vikt, vilket innebär att även ben, senor och andra delar av djuret som vi inte äter ingår, samt svinn och förluster mellan slakteri och gaffel.
- Formeln för att beräkna förbrukning och totalkonsumtion är produktion + import – export.
- En schablon för den slakt som bedöms ske på gårdarna läggs till vid beräkningen av totalkonsumtionen, vilket innebär att den blir något högre än förbrukningen.
- Direktkonsumtionen av kött visar hur stor mängd kött som konsumenten köper.
Jordbruksverket brukar säga att en bra tumregel är att den verkliga konsumtionen ligger på omkring hälften av förbrukningen, vilket för 2019 skulle motsvara 81,9 kilogram per person/2 = knappt 41 kilogram per person. Livsmedelsverket publicerar ungefär vart tionde år en rikstäckande matvaneundersökning, den så kallade Riksmaten.
Hur mycket är en normal portion kött?
I USA har en del portioner blivit upp till fem gånger så stora jämfört med på 1950-talet. Det finns inte mycket forskning på ämnet från Sverige men vi kan anta att det inte är riktigt lika illa här. Vi vet dock med säkerhet att även våra portionsstorlekar har växt kraftigt de senaste decennierna.
- Det uppstår problem när de här allt större portionerna blir det nya normala.
- Detta kan förklara varför många människor mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon.
- För att gå upp ett halvt kilo i vikt behöver man konsumera ett överskott på 3500 kcal, vilket inte är särskilt mycket om man slår ut det på ett par veckor.
Väg och mät för bättre koll Begreppet “portion” är ett mycket subjektivt mått som alla har sin egen uppfattning om. I och med att den normala portionen hela tiden växer kan det vara svårt att uppskatta hur mycket en rimlig portionsstorlek egentligen är, och att hålla sig till den mängden.
- Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör.
- Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig.
- En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc.
- Utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.
De vanligaste problemet är att man lastar upp för mycket spannmålsprodukter på bekostnad av grönsaker. Att äta för stora portioner behöver emellertid inte handla om berg av pasta. Även små variationer som några extra ostskivor varje dag kan göra stor skillnad under en längre period.
På många livsmedelsförpackningar definieras det ofta hur mycket en portion är. Tänk dock på att kvinnor, män och barn behöver olika stora portioner. En portion som definieras på paketet är inte alltid lagom för alla. Det kan vara bra att använda mindre tallrikar, skålar och glas. Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.
Mät upp en korrekt portionsstorlek och lägg på tallriken för att få en känsla för hur en portion bör se ut. Om man tar sig tid att göra det här några gånger utvecklar man snabbt ett mer pålitligt ögonmått. Dryga ut – Trots deras betydelse för hälsan är det många som kämpar med att få i sig tillräckligt med grönsaker.
- Grönsaker är inte bara fullspäckade med nyttigheter, de håller även nere kalorimängden i en måltid.
- De är mycket svåra att överdosera så börja med att fylla tallriken så mycket som möjligt med dem.
- Även frukt och rotfrukter är bra att fylla ut med.
- De innehåller förvisso ofta mer kalorier än grönsaker, men även många nyttiga vitaminer och antioxidanter.
Börja gärna måltiden med att äta grönsaker, till exempel i form av en sallad. Då tar man udden av hungern och äter troligen mindre under resten av måltiden. På restaurang – Det är givetvis också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna när man är ute på restaurang.
Vad händer med kroppen när man inte äter kött?
Du behöver vara mer noga med vad du äter
– Slutar du äta kött förlorar du en säker källa till vissa näringsämnen och de måste du få i dig på annat sätt. Järn, vitamin D och vitamin B12 är särskilt viktigt att vara noggrann med. Men om du ser till att äta bönor, ägg, nötter, fullkorn och varierat med grönsaker är du på säker mark.
Hur mycket kyckling i veckan?
Nu lanseras rapporten “Our Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems”. Här rekommenderas kyckling och ägg som dominerande källor till animaliskt protein. EAT-apporten visar på global nivå hur vi behöver ställa om vårt livsmedelssystemet så att det resulterar i både bättre hälsa för människor och ökad hållbarhet för planeten.
Rapporten behandlar en rad olika ämnen, som hälsa, kost, klimat, miljö, fiske och jordbruk. Några slutsatser: – Att förse en växande befolkning på 10 miljarder år 2050 med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet.
Att uppnå rapportens vetenskapligt grundade mål för en hälsosam kost inom planetens gränser kommer att kräva betydande förändringar, men är inom räckhåll. – Kostråden som presenteras i rapporten innebär att vi bör få i oss vår huvudsakliga energi från fullkorn och rotfrukter, grönsaker och frukt.
Rött kött och socker bör begränsas. – Kyckling och ägg rekommenderas som dominerande källor till animaliskt protein.29 gram kyckling per dag är den mängd som rekommenderas i EAT-rapporten. Det är 2 gram mer än vad vi äter i Sverige idag, där förbrukningen av kyckling ligger på 27 gram kyckling per person och dag.29 gram kyckling per dag kan låta lite men sett till portionsstorlek är det 203 gram i veckan vilket motsvarar en till två portioner kyckling i veckan.
– En sådan global omställning av kosten kan leda till stora hälsofördelar, vilket potentiellt kan avvärja 10,9-11,6 miljoner förtida dödsfall per år, enligt rapporten. Mer information: Our Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems
Är kyckling nyttigare än kött?
1. Högproteininnehåll – Först och främst är kyckling fylld med proteiner, som är byggstenarna i musklerna. Proteiner består av aminosyror, som också upprätthåller och stärker andra vitala funktioner i kroppen, inklusive celler, ben och nedbrytning av toxikum.
Så sätt bara kycklingsoppa på menyn imorgon! 2. Rik på vitaminer Förutom proteiner är kyckling också rik på vitaminer. Genom att äta kyckling får dina gäster bland annat de viktiga B-vitaminer som stärker immunsystemet, förbättrar nervsystemet och ger, i allmänhet, mer energi i vardagen. Dessutom ger kyckling också ett bra tillskott av vitamin D, vilket är en sällsynt råvara i dessa mörka vintertider, medan vitamin A i kyckling säkerställer en skarp syn.
Kanske bör du övertyga din gäst om att slopa Gran Canaria resan och deras kontaktlinsprenumeration och istället beställa en av dina kycklingmackor? 3. Lågt på fett Kyckling utmärker sig också genom att vara ett magert köttprotein med lågt innehåll av mättat fett jämfört med rött kött som nötkött och fläsk.
- Detta bidrar inte bara till en hälsosam vikt, utan är också till fördel för kolesterolvärdet.
- Så byt ut nötköttet i burgaren till en saftig kycklingfilé och servera den med gott samvete! 4.
- Mycket mineraler På mineralfronten blir dina gäster också tillgodosedda.
- Ycklingen är rik på järn, vilket hjälper de röda blodkropparna att ge syre till cellerna, fosfor, vilket bidrar till starka tänder och en hälsosam hjärna och selen som spelar en viktig roll i cellens försvar mot sjukdomar som cancer.5.
Bra för magen Precis som maten vi äter slutar vår lista i matsmältningssystemet. Proteinerna, vitaminerna, mineralerna och det låga innehållet av mättat fett bidrar alla till en frisk mage. Och detta, som du säkert vet, ger välbefinnande. Men kom ihåg att kött inte innehåller dietfibrer, vilket också är viktigt för matsmältningen.