Hur Mycket Väger En Kokt Potatis?
Potatis har låg energitäthet – Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g).1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal.
Contents
Hur mycket väger okokt potatis kokt?
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu (skalpotatis, jordpron, potter, tartuffel, fast sort, fast potatis, mjlig sort, mjlig potatis, skinnpotatis, Jonas Alstrmer) potato pommes de terre patata, patate Kartoffel patata Potatis (Solanum tuberosum) r en art i familj potatisvxter och nrbeslktad med bl.a. aubergin, paprika och tomat. Det r en flerrig rt upp tillmetern hg, med stora blad och vanligtvis vita eller violetta sm blommor. Frukten ovan jord r grn ochgiftigt. Under jord p jordstammarna bildas stamknlar (potatisar), som r tliga. Potatis odlas i en mngd olika sorter. Skalpotatis = potatis med skalet kvar. Historik : Potatisenhar sitt ursprungfrn norra Sydamerika dr potatis har odlats i flera tusen r. Upptckten av Amerika p 1500-taletmedfrde att europerna fick knnedom om potatisen, men frst p 1700-talet fick den p allvar betydelse i Europa, srskilt i England, Irland och Frankrike. I Frankrike infrdes potatis som fda tack vare Antoine-Augustin Parmetier (ls mer > P parmitiers vis. Det psts ofta att Jonas Alstrmer (1685-1761) infrde potatisen till Sverige, vilket r en myt. Professor Olof Rudbeck odlade potatis redan r 1658 innan Alstrmer ens var fdd. Visserligen odlade Ahlstrmer potatis i strre skala fr att ta och frfattade skrifter om potatisens frtrfflighet, samt delade ut sttpotatis fr att sprida grdan, men det var inte frrn i brjan av 1800-talet, lngt efter Alstrmers dd, som potatisen slog igenom p allvar. Alstrmer bidrog med infrandet av namnet potter frn engelskans potatoes. Dessfrinnan kallades knlarna fr tartuffler och jordpron. Ett annat tveksamt pstende r att potatisen slog igenom nr man lrde sig att gra brnnvin av knlen. Frmst odlade man potatisen som fda, men ocks fr sprittillverkning. Hlsa/nring : Potatis innehller ett naturligt gift (solanin, chakonin) som utvecklas i potatis som utstts fr ljuspverkan, skalet blir grnflckigt. Distinkt grna flckar uppkommer vid odling. Sdan potatis br kastas (giftet transporteras runt i potatisen). Allmnt svagt grnfrgad potatis, oftast p ena sidan, uppstr vid lagring och transport av potatisen. Sdan potatis rcker att skala bort det grna. Frvara alltid potatisen mrkt. Konsumtion av grnfrgad potatiskan ge magont och diarr, vilket frr kallades fr sommarsjuka. Ls mer > Vxtgift i potatis. Potatis r rik p strkelse (ca 17%) och C-vitamin. Det r en av Europas viktigaste nringsvxter. Frsvarstal : Potatis har ftt ett ofrtjnt rykte av GI- och LCHF-fresprkare att vara viktframkallande. Kokt potatis r tvrtom en nyttig och en billig lgkaloriprodukt ven fr bantare, srskilt kokt. Stekt potatis tar till sig mycket stekfett och fr vrigt r det tillbehr som ss man blir tjock av. Ls mer > Analys GI-metoden; > Analys LCHF-metoden. Produktion : Potatis r den i vrlden mest producerade rotfrukten med nrmare 400 miljoner ton r 2017. I Sverige 820 miljoner ton, varav 2/3-delar som matpotatis och 1/3-del avsedda till strkelseproduktion. Det har skett stora produktionsfrndringar ver tid.1960 producerades ver 4/5-delar av all potatis i Europa, 2017 mindre n 1/3-del. I resten av vrlden har produktionen kat dramatiskt. Ls mer > Produktion, konsumtion potatis. KLASSIFICERING POTATIS Indelning efter kokegenskap:
Fast kokegenskap = potatis som inte ltt kokar snder. Bra fasta sorter r Folva och Asterix. Passar som kokt tillbehr till maten, till stekning, klyftpotatis, Hasselbackspotatis o.d. Mjlig kokegenskap = potatis som ltt kokar snder. Passar till potatismos, gratnger, pressad potatis o.d. Mandelpotatis kokar mycket ltt snder och tillhr denna grupp, ven om den oftast ts hel t.ex. till surstrmming.
Svensk indelning efter odlingssong :
Primrpotatis r den allra tidigaste potatisen. Ls mer > Vr- & sommarpotatis. Frskpotatis hr midsommaren till. Ls mer > Vr- & sommarpotatis. Sommarpotatis skrdas mitt under sommaren. Ls mer > Vr- & sommarpotatis. Hst- & vinterpotatis skrdas p sensommaren. Ls mer > Hst- & vinterpotatis. Olika potatissorter anvnds beroende p odlingsssong.
Skinnpotatis kan det st i ldre recept med vilket menas kokt potatis med skalet kvar. Ibland anvnds uttrycket (felaktigt) om skalad kokt potatis som blivit liggande fr lnge och drfr ftt ett yttre segt hlje (“skinn”). Bakpotatis bildar en egen specialgrupp. Ls mer > Bakpotatis. Lagring : Mrkt och svalt, grna i kylskp. Vr- och sommarpotatis har relativt kort hllbarhet, ngra veckor. Hst- och vinterpotatis har lng hllbarhet, mnga veckori kylskp. Vid temperatur 3-5C och luftfuktighet 95-100% kan vinterpotatisen lagras 8-10 mnader. VIKT OCH PORTIONSBERKNING POTATIS De frsta potatisarna p vren benmns frskpotatis. De r vldigt sm. Ju lngre tiden gr p ssongen desto strre blir potatisarna. Sgs bara “potatis” i recept, s avses ganska stora potatisar modell “hstpotatis”.
Potatis normtal | Rvikt | Skal | Kokning | Tillagad | Rstekt *) | Tillagad |
Frskpotatis | 50 g | Skalas ej | – | 50 g | -15% | 43 g |
Sommarpotatis | 75 g | 20% | -1% | 60 g | -45% | 40 g |
Hstpotatis | 100 g | 15% | -2% | 83 g | -45% | 55 g |
Vinterpotatis | 125 g | 14% | -2% | 105 g | -45% | 67 g |
Normtal : Angivna normtal tillmpas fr Kockskolans ingredienser av olika slag vid receptinlggning. Rvikt : Potatis kan vga vldigt olika. Bst r att anvnda gram i recept och inte styck. Skal : Skalad r potatis viktminskar generellt med 15%, sm potatisar mer. Potatis som skalas nr kokt ger mindre svinn, cirka 3%. Kokning : Kokeffekten r generellt lg. Sm potatisar kokas snabbt och viktminskar obetydligt. Rstekt : Frskpotatis avser hel potatis. vriga avser fintrnad potatis. Portionsberkning: Normalportion om tillbehr till mat cirka 200 gram tillagad vikt. Motsvarar 205 gram rvikt fr oskalad frskpotatis, 255 g rvikt om skalad sommarpotatis och 250 gram rvikt om skalad vinterpotatis. Potatis som steks tappar mer vikt n om potatisen kokas, NRINGSBERKNING STEKT POTATIS Viktfrndring vidtillagning beaktas automatiskt i Dietkokbokens system. Likas putssvinn (skalning). Viktfrndringar vid tillagning ndrar nringsvrdenas relationstal ofta i vsentlig grad. Dremot beaktas inte fettupptag nr potatis steks, utan manuell justering mste gras om rttvisande nringsvrden nskas (ls mer > Fettreduktion och fettupptag).
Frdigkokt potatis som steks grovtrnad viktminskar med ~20%p grund av vattenfrlust. Samtidigt sker fettupptaget med ~10%. Vlj ingrediens “Frdigkokt potatis” och markera “Stek” vid receptinlggning. Lgg till ingrediens “Fettupptag vid stekning” och ange vikt = 10% av potatisvikten. Se recept > Stekt potatis av kall kokt potatis. Rstekt fintrnad potatis : Vlj ingrediens “Potatis fintrnad” och markera tillagningsstt “Stek”. Viktminskning = 45% (vatten -60%). Berkna “Fettupptag vid stekning” till 8% av potatisens rvikt. Se recept > Rstekt potatis i panna. Rstekt klyftad potatis : Vlj ingrediens “Potatis klyftad” och markera tillagningsstt “Stek”. Viktminskning = 30%. Berkna “Fettupptag vid stekning” till 3% av potatisens rvikt. Se recept > Klyftig citronpotatis i panna. Klyftpotatis i ugn = samma som Rstekt klyftad potatis ovan. Se recept > Klyftpotatis i ugn. Rstekt hel frskpotatis (sm) viktminskar cirka 10%p grund av vattenfrlust. Samtidigt sker fettupptaget med 2%. Se recept >Rstekt hel primrpotatis.
Friterad potatis : Vid fritering avpotatis minskar vattenmngden i potatis kraftig genom avdunstning samtidigt som potatisen suger upp fett frn frityroljan (ls mer > Nringsberkning mltid; och > S friteras rotfrukter). Fr att nringsberkning skall bli korrekt i recept mste man drfr vlja srskilda ingredienser beroende p vad som skall friteras, samt ange fettupptagsmngd enligt fljande.
Fritering pommes frites :Vlj “Potatis till frites” och ange”Fettupptag frityrolja” till0,6 dl/kg potatis. Fritering av chips :Vlj “Potatis till chips” och ange”Fettupptag frityrolja” till0,9 dl/kg potatis.
S ANVNDS POTATIS Potatis r det vanligaste tillbehret till ktt och fisk. Potatists kokt hel, mosad eller stuvad, rstekt trnad eller skivad, eller frst kokt och sedan stekt, samt friterad som chips eller pommes frites eller ugnslagad. Den frsta potatisen p ssongen betraktas som en utskt primr och ts som regel kokt med skal. Senare p ssongen och framfr allt hst- och vinterpotatis brukar tas skalad. Klassiska potatisrtter r Janssons frestelse,kroppkakor, palt, rrakor och raggmunk (se Recept> Potatisrtter). Av potatis framstlls ren strkelse s kallad potatismjl(ls mer > Potatismjl, sagogryn) och rsprit som bland annat anvnds till brnnvin (ls mer > Om brnnvin). Kokt potatis:
Kokt potatis : Skalad eller renborstad potatis lggs i kallt vatten som kokas upp och drefter sjudes tills klart. Om vatten kokar hftigt blir den inte jmnt kokt. Den yttre delen blir ls och kan falla sder samtidigt som krnan inte r genomkokt. Potatis skall inte lggas i ljummet/varmt vatten i avvaktan p kokning, fr d bildas ett isolerande ytskikt av strkelse, vilket sedan hindrar att potatisen blir riktigt genomkokt. Potatismos/pressad potatis :
Stekt potatis:
Rstekt delad potatis i panna : Fintrnad eller tunt skivad potatis steks i hrd vrme i rikligt med smr (ls mer > S rsteks potatis). Godast blir fintrnad potatis. Se recept > Rstekt potatis i panna. Rstekt hel potatis i panna : Sm vrpotatisar kan stekas hela med skal (se recept > Rstekt hel primrpotatis). Mindre fettrikt n trnad eller skivad potatis. En variant r att forma strre potatis till mindre bitar. Se recept > Pommes de Terre Chateau. Pannstekt halvkokt potatis : Strre potatis och vinterpotatis mste frst lttkokas och sedan delas om de skall helstekas. Se recept > Citronpotatis. Pannstekt kokt potatis r ett bra stt att ta tillvara verbliven kokt potatis. Se recept > Stekt potatis av kokt potatis. Rstekt delad potatis i ugn : Potatis kan halveras, klyftas eller skras i tjocka skivor och ugnsstekas. Se recept > Klyftpotatis i ugn. Rstekt hel potatis i ugn : Skr man mnga snitt i potatisen s kan man rsteka potatisar i ugn. Se recept > Hasselbackspotatis. Ugnsstekt kokt potatis : Ett annat stt att ta tillvara verbliven kokt potatis r att trycka snder dem och tillaga i ugn. Se recept > Kraschade potatisar. Rrakor, rsti, raggmunk : Rrakor r riven potatis som rsteks i rikligt med smr till tunna “pannkakor”(se recept > Rrakor med flsk och lingon). Rsti r en tjockare variant vanligen med inblandning av lk och flsk (se recept > Rsti, schweizisk rraka). Raggmunk r finfrdelad potatis som blandas med gg och vetemjl. Drefter stekt som “pannkakor” (se recept > Raggmunk med lingon och flsk). Potatisbullar r mosad kokt potatis blandat med gg, smr och kryddor som formas till plattrunda bullar och steks i smr. Se recept > Potatisbullar. Potatisgratnger bestr av skivad potatis, lk, grdde och smaksttare, samt vanligen bestrdd med riven hrdost (se recept > Potatisgratng). En klassisk variant r Janssons frestelse som smaksatts med ansjovis (se recept > Janssons frestelse). Gratinerat potatismos (fr. pommes duchesse): Potatismos blandat med gg och smr kan spritsas p en ugnsplt eller formas till sm bullar och ugnslagas. Se recept > Pommes duchesse. En svensk klassiker i mitten av 1900-talet r ugnstekt ktt p trplanka med pommes duchess runt om. Se recept > Plankstek. Man kan ocks gratinera moset i form (se recept > Gratinerat potatismos). Bakad potatis r potatis tillagad i torr vrme (ugn eller grill) utan fett tillsatt. Fungerar som tillbehr eller ensamrtt (se recept > Bakad fylld potatis). Grillad potatis : Hel potatis r svr att grilla om det inte r bakpotatis. Frkoka vanlig hel potatis och eftergrilla den. Skivad potatis kan grillas vilket ger god rkaraktr med tuggmotstnd (se recept > Grillad skivad bakpotatis). Grillar man potatis i folie blr den mer kokt n grillad (se recept > Grillad rtpotatis i folie). Friterad potatis r mer knt som pommes frites (se recept > Krispiga pommes frites), eller som chips (se recept Potatischips). Potatiskroketter r formad potatismos som friteras. Ls mer > Frdiga potatiskroketter. Se recept > Potatiskroketter.
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04
Vad väger 1 dl kokt potatis?
1 Deciliter (dl) Potatis kokt o stekt motsvarar:
1 dl | 1 liten | 1 portion |
---|---|---|
55 g | – | 200 g |
Hur mycket år 100 gram kokt potatis?
Potatis har låg energitäthet – Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g).1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal.
Hur många kalorier år det i kokt potatis?
Näringsämne
Näringsämne | Mängd | Informationskälla |
---|---|---|
energi, beräknad | 314 kJ (75 kcal) | producerat av THL |
fett, totalt | 0.1 g | producerat av THL |
kolhydrater, digererbara | 15.4 g | producerat av THL |
protein, totalt | 1.9 g | producerat av THL |
Hur mycket potatis per person och år?
Var äts det mest potatis i landet? – Var i Sverige äter vi mest potatis till lunch eller middag? Och vilken dag i veckan äts det mest potatis? Enligt Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag* finns de flitigaste potatisätarna i Katrineholm och Sollefteå, där nästan varannan måltid består av potatis.
Potatis ska inte vara äldre än 14 dagar från packdatum som finns angivet på förpackningen. På SMAK-märkt potatis är märkt med bäst före-datum. Välj SMAK-märkt potatis som är den enda potatis som är kvalitetstestad. Välj bort blöt, skadad, grön eller mycket skorvig potatis när du plockar lösvikt.
Visste du att varje svensk äter 85 kilo potatis per år? Den obearbetade/färska potatisen står för 46,5 kg per person enligt SJV statistik från 2019. Potatisbullar, bakad potatis, dillstuvad potatis, stuvad potatis, potatisgratäng, hasselbackspotatis, potatispuré, potatiskaka, stekt potatis, friterade pommes, kokt potatis, potatismos, hemlagat potatismos, potatissallad, klyftpotatis, potatisklyftor, raggmunk.
Hur mycket väger 8 potatisar?
Vad väger olika grönsaker? –
Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram. Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg. Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram. Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram. Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram.1 dl friterad lök väger ca 35 gram.1 dl hackad lök väger ca 55 gram. Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram. Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort. Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten. Rotselleri: en medelstor väger ca 450 gram. Palsternacka: en medelstor väger ca 140 gram. Kålrot: en medelstor kålrot väger ca 1 kg. Purjolök väger mellan 150-300 gram.1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram. Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram. Rädisor väger ca 10 gram styck. Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. Rödlök väger mellan 125-200 gram. Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram. Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg. Körsbärstomater väger mellan 15-25 gram. Vanliga tomater, kvisttomater och plommontomater av medelstorlek väger runt 80-100 gram. Bifftomater upp mot 175-220 gram. Fänkål väger mellan 250-300 gram styck. Vitkål – ett vitkålshuvud varierar i vikt mellan 1-2 kg. Vintervitkål är större och färsk sommarkål mindre. Spetskål – ett huvud spetskål väger 450-700 gram.
Hur många potatisar år 1 kg potatis?
Det beror såklart på många faktorer. Men man brukar räkna med att höst/vinterpotatis ger åtta gånger satt mängd. Så sätter du ett kilo kan du räkna med ca åtta kilo i skörd. Av de tidiga sorterna räknar man med lite mindre mängd.
Hur många kalorier i stekt potatis?
Makronutrienter mm per 100 g Potatis, stekt i smör
Kalorier | 132 kcal |
---|---|
Kolhydrater varav Fibrer varav Sockerarter | 19,3 g 1,2 g 0,7 g |
Fett varav Mättat varav Enkelomättat varav Fleromättat | 5 g 3,1 g 1,1 g 0,2 g |
Salt | 0,7 g |
Aska | 2 g |
Är det mindre kalorier i kall potatis?
Därför ska du äta pastan och potatisen kall – När pasta, ris och potatis kallnar, och bröd åldras, förändras sockerkedjorna och stärkelsen blir resistent. Exempelvis så innehåller en medelstor kokt potatis 19 gram kolhydrater. Men när potatisen kallnar, bildas 4 gram resistent stärkelse och kalorimängden går från cirka 76 kalorier till cirka 66.
Hur många kalorier i kokt färskpotatis?
Det finns 60 kalorier i 100 g.
Hur många gram är 1 portion potatis?
I USA har en del portioner blivit upp till fem gånger så stora jämfört med på 1950-talet. Det finns inte mycket forskning på ämnet från Sverige men vi kan anta att det inte är riktigt lika illa här. Vi vet dock med säkerhet att även våra portionsstorlekar har växt kraftigt de senaste decennierna.
Det uppstår problem när de här allt större portionerna blir det nya normala. Detta kan förklara varför många människor mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon. För att gå upp ett halvt kilo i vikt behöver man konsumera ett överskott på 3500 kcal, vilket inte är särskilt mycket om man slår ut det på ett par veckor.
Väg och mät för bättre koll Begreppet “portion” är ett mycket subjektivt mått som alla har sin egen uppfattning om. I och med att den normala portionen hela tiden växer kan det vara svårt att uppskatta hur mycket en rimlig portionsstorlek egentligen är, och att hålla sig till den mängden.
- Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör.
- Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig.
- En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc.
- Utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.
De vanligaste problemet är att man lastar upp för mycket spannmålsprodukter på bekostnad av grönsaker. Att äta för stora portioner behöver emellertid inte handla om berg av pasta. Även små variationer som några extra ostskivor varje dag kan göra stor skillnad under en längre period.
- På många livsmedelsförpackningar definieras det ofta hur mycket en portion är.
- Tänk dock på att kvinnor, män och barn behöver olika stora portioner.
- En portion som definieras på paketet är inte alltid lagom för alla.
- Det kan vara bra att använda mindre tallrikar, skålar och glas.
- Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.
Mät upp en korrekt portionsstorlek och lägg på tallriken för att få en känsla för hur en portion bör se ut. Om man tar sig tid att göra det här några gånger utvecklar man snabbt ett mer pålitligt ögonmått. Dryga ut – Trots deras betydelse för hälsan är det många som kämpar med att få i sig tillräckligt med grönsaker.
- Grönsaker är inte bara fullspäckade med nyttigheter, de håller även nere kalorimängden i en måltid.
- De är mycket svåra att överdosera så börja med att fylla tallriken så mycket som möjligt med dem.
- Även frukt och rotfrukter är bra att fylla ut med.
- De innehåller förvisso ofta mer kalorier än grönsaker, men även många nyttiga vitaminer och antioxidanter.
Börja gärna måltiden med att äta grönsaker, till exempel i form av en sallad. Då tar man udden av hungern och äter troligen mindre under resten av måltiden. På restaurang – Det är givetvis också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna när man är ute på restaurang.
Hur mycket är 450 gram potatis?
Vad väger olika grönsaker? –
Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram. Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg. Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram. Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram. Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram.1 dl friterad lök väger ca 35 gram.1 dl hackad lök väger ca 55 gram. Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram. Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort. Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten. Rotselleri: en medelstor väger ca 450 gram. Palsternacka: en medelstor väger ca 140 gram. Kålrot: en medelstor kålrot väger ca 1 kg. Purjolök väger mellan 150-300 gram.1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram. Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram. Rädisor väger ca 10 gram styck. Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. Rödlök väger mellan 125-200 gram. Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram. Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg. Körsbärstomater väger mellan 15-25 gram. Vanliga tomater, kvisttomater och plommontomater av medelstorlek väger runt 80-100 gram. Bifftomater upp mot 175-220 gram. Fänkål väger mellan 250-300 gram styck. Vitkål – ett vitkålshuvud varierar i vikt mellan 1-2 kg. Vintervitkål är större och färsk sommarkål mindre. Spetskål – ett huvud spetskål väger 450-700 gram.