Hur Ofta Ska Man Vattna Potatis I Pallkrage?


Hur Ofta Ska Man Vattna Potatis I Pallkrage
Plantera ut potatis i pallkrage – När frostnätterna släppt taget helt är det dags att plantera ut dina sättpotatisar i pallkragen, förgrodda eller ej. GÖR SÅ HÄR:

Placera pallkragarna på en solig plats.Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. Bottna gärna med halm, gräsklipp, löv eller annat organiskt material.Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80×120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60×120 cm.För att hjälpa potatisen i gång lite extra kan du täcka pallkragen med fiberväv. Det skyddar även mot något plötslig sen frostnatt.Vattna regelbundet om det inte regnar. Sättpotatisen ska inte ligga och torka i jorden.Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten.

Måste man vattna potatislandet?

Odling – När du väl har satt ner sättpotatisen i jorden gäller att vattna ofta, speciellt viktigt vid torka. God vattentillgång ger fler och större potatisar samt minskar risken för skorv. Luckra jorden efter hand och rensa bort allt ogräs. Kupa upp jorden kring potatisplantan när den är 10 – 15 cm hög. Täck knölarna inte bladen. Knölar som utsätts för ljus blir gröna och oätliga.

Hur många potatis kan man sätta i en pallkrage?

Förbered för odling i pallkrage – Det finns pallkragar i två standardstorlekar: 60×80 cm och 80×120 cm. Höjden på kragen är 20 cm. För odling av potatis behöver du ställa två kragar ovanpå varandra. Du kan ställa pallkragarna direkt på gräsmattan. Tänk då på att ha bredd mellan lådorna för gräsklipparens framfart.

Varför ska man inte odla potatis och tomater ihop?

Akta dig för potatis – Panik för en tomat. Här är en planta som drabbats av potatisbladmögel. Foto: Istock. Potatisen och tomaten är släkt, så nära släkt att man kan ympa en tomatplanta på en potatisstam och få båda att växa. Det innebär att de tyvärr också drabbas av samma sjukdomar.

Potatis drabbas av potatisbladmögel och om de sporerna sprider sig till tomatplantorna är det katastrof. För utom att hålla avståndet mellan tomat och potatis och tänka på vindriktningen kan du se till att tomaterna alltid har det luftigt. Spar på kvävegödslet och plocka bort blad nerifrån allt eftersom tomatplantan växer.

Missa inte Lands nyhetsbrev

You might be interested:  Varför Har Man Vodka I Pasta?

Hur ser man att potatisen är färdig?

Att odla potatis i pallkrage När jorden håller minst 8 grader i din pallkrage, går det bra att sätta ut potatisen. Dra upp två fåror på längden i din, förutsatt att du har en pallkrage om 80×120 cm, och placera sedan ut potatisarna med cirka 25-30 cm mellan varje knöl.

Tänk på att inte sätta potatisarna för tätt, då har de ingen plats att växa. Plantera potatisen ca 10 cm djupt. Totalt rymmer en pallkrage ca 8 potatisar. När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, ej på bladen. Detta görs för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig.

Tänk på att vattna potatisen i din pallkrage regelbundet, speciellt under torrperioder. Det ger en rikare skörd och minskar risken för skorvangrepp. Potatisen är oftast klar att skördas och ätas i samband med att plantan blommar eller strax därefter. Ett tips är att sticka ner ett finger i jorden och känna efter om potatisen är lagom stor.

Vad behöver potatis för att växa?

Potatis från sådd till skörd – Potatisen sätts i rader, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm radavstånd om knölarna är små, 25–30 cm om de är stora. Potatisen börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått sju till åtta grader. Om man sätter potatisen för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

  • Potatisen sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj uppe i norr.
  • Det tar cirka tre månader från sättning till första skörd.
  • Färskpotatis skördas när bladen är gröna, vanligtvis i maj.
  • Vinterpotatisen får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat.
  • I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis och flyttas in i kyllager.

Sedan levereras den till packerier som tvättar och förpackar potatisen.

Hur kupar man potatis i pallkrage?

Jag odlar min potatis i pallkrage och tycker att jag får en stor skörd med tanke på den lilla yta jag faktiskt har till hands. Det är väldigt enkelt och perfekt om man vill odla tillsammans med barn. Det är roligt att gräva i jorden med händerna och få upp de minsta, små midsommarpotatisarna.

Som att gräva efter guld! Text och bild: Anna Theorin Missa inte filmerna som finns länkade! För det första måste du välja en sorts potatis som du tycker om. Det finns sena sorter och tidiga sorter. Jag brukar odla tidiga sorter. Så kallade sommarpotatisar som man kan skörda efter hand. De senare sorterna är bäst om man vill kunna lagra potatisen och de blir oftast större.

Mandelpotatis är en favorit, också sorter som Maria och Rocket är perfekta om man vill ha tidig potatis. Som sena potatisar gillar jag klassikern, Asterix. Man ska köpa sättpotatis. Använd inte potatis från matbutiken. De kan ha med sig virus och sjukdomar som vi inte vill ha i jorden.

Ni hittar alla våra sorters sättpotatis här, Förodling Man behöver inte förodla sina potatisar. Du får skörd även om du sätter dem rakt i marken. Men man får tidigare skörd om man groddar eller förodlar sina potatisar. Jag groddar alla mina potatisar. Jag lägger mina sättpotatis antingen i en äggkartong, på ett fat, i en ugnsform mm.

Det viktigaste är att de står ljust inte vad du lägger dem i. Groddarna kommer efter ett tag. Man kan också förodla potatisen med jord. Då bildas det riktiga rötter och gröna skott. Man kan använda urdiskade mjölkpaket eller speciella pappkrukor för potatisodling. Pallkragarna Använd två pallkragar på höjden. De ska helst stå soligt men halvskugga går bra. Täck botten med tidningspapper, du behöver inte gräva bort gräset om du har gräs under. Fyll upp med cirka två säckar jord i botten. Jag använder planteringsjord.

Gödsla inte. Potatis mår bäst med lite lägre gödselhalt och den gödningen som finns i den nya jorden räcker gott och väl nu. Lägg ut dina potatisar på jorden. Som ni ser sätter jag många potatisar i en pallkrage. Det är för att jag odlar sommarpotatis och kommer skörda efter hand. Om man odlar så här många potatisar i en krage krävs det mer vattning och mer gödsel.

När du lagt ut dina potatisar kan du täcka dem med en påse jord. Vattna. Här hittar ni alla våra odlingslådor och pallkragar. Lägg ut tidningspapper i botten, eventuell hund avlägsnas innan du häller på jord. Många potatisar i en dubbelkrage, om du odlar sen potatis minskar du mängden Om du redan har en pallkrage full med jord som du vill odla i så gräver du ur den så gott det går men lämnar cirka 15 cm jord i botten på kragen som du sen lägger dina potatisar på.

Kupa Man kupar potatis. Det betyder att man tillför jord runt och på potatisens blast och stammar. Då får man inte bara fler potatisar utan minskar också risken för att potatisen blir grön. Eftersom vi odlar i en pallkrage som är i princip tom så lägger jag på ett lager med jord då och då. Det är det som är så fiffigt med att odla potatis såhär.

Du fyller upp pallkragen med jord under säsongen tills du kommer till toppen och sen låter du den vara. Var inte rädd för att lägga på mycket jord, blasten tar sig igenom. Här är en film om hur jag gör med kupningen Skötsel Potatis är enkla grödor att odla men om du odlar många i en pallkrage kan du behöva ta hand om dem lite mer än om du hade haft ett vanligt land.

You might be interested:  Varför Gillar Katter Mjölk Så Mycket?

Jag vattnar mina potatisar när det har varit torrt en längre tid eller jag ser att blasten ser lite hängig ut. Jag gödslar dem bara en gång under perioden och det brukar ske efter jag har kupat klart upp till kanten på pallkragen. Eftersom jag använder ny jord till min kupning så innehåller den redan näring.

Skörd Sommarpotatis är roligt att odla eftersom du kan skörda under tiden potatisen växer. Och eftersom du odlar i pallkrage är jorden lätt och luftig. Jag stoppar ner handen i jorden och letar efter potatisar försiktigt. Låter plantan stå kvar som den är och försöker göra så lite skada som möjligt.

  • Sista skörden brukar jag göra i juli eller när blasten vissnat (zon 2) på sommarpotatisen.
  • Man kan låta de stå längre men jag vill gärna odla en omgång till med annat i kragen därför tar jag upp alla då.
  • Om du odlar sen potatis väntar du tills blasten vissnat ner och tar upp potatisen innan sista frosten har kommit.

Dubbel skörd på en krage Om du har en krage över efter en annan skörd av till exempel chalottenlök eller spenat kan du faktiskt odla potatis i den resten av sommaren. I slutet på Juni brukar jag sätta potatis igen. Jag gör på exakt samma sätt som jag beskrivit ovan.

Hur länge kan skalad potatis ligga i vatten?

Skalad potatis i vattnet kan lämnas i två eller tre dagar.