Hur Planterar Man Potatis I Hink?


Hur Planterar Man Potatis I Hink
Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Hur djupt ska man sätta potatis i hink?

Odla potatis i hink och kruka – Det är superenkelt att odla potatis i en hink eller kruka, även jordsäckar kan användas. Viktigast är att det finns dräneringshål i botten (gärna på sidan några centimeter upp), så att överflödigt vatten kan rinna ut, samt att planteringskärlet rymmer minst 10 liter jord.

Du kan använda vanlig planteringsjord. Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden. En potatis växer uppåt och inte neråt. Därför räcker det med ca 10 centimeter jord i botten innan du lägger i dina potatisar. I en 10 liters hink eller kruka räcker det med 1-3 sättpotatisar.

Täck med ytterligare 10 centimeter jord ovanpå. Resten av utrymmet är reserverat för att kupa jorden när potatisen börjar växa. Kupa jorden gör man för att det bildas nya rotknölar längst med stammen så länge den är i kontakt med jord. Det säger sig självt att man på så sätt får en större skörd.

När kan man plantera potatis i hink?

Förodla potatisen – Köp sättpotatis i trädgårdsbutiken. Då får du garanterat friskt och bra utgångsmaterial, vilket ger bättre resultat. En liten nätsäck med ett tiotal potatisar räcker till att börja med, eller köp flera olika och upptäck smakskillnaden mellan de olika sorterna.

Förgrodd potatis som sedan planteras ut, ger tidigare och större skörd jämfört med om man sätter potatisen direkt på växtplatsen. Potatis förgros en månad före utplantering på en ljus och sval plats. Enklast läggs knölarna i en äggkartong, eller i en långpanna med lite fuktad blomjord. I långpannans jord utvecklar knölarna rötter så att potatisen får en ännu snabbare start när de sätts ut.

Så snart jorden utomhus håller minst 8 grader kan du sätta ut potatisarna. Använd gärna fiberduk första tiden för extra frostskydd och drivning. Potatis odlar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

You might be interested:  Vad Kan Man Dricka Istället För Mjölk?

Hur mycket ska man vattna potatis i hink?

Återodla grönsaker: 9 grönsaksrester du aldrig ska slänga – Läs mer Genom att förgro potatisen inomhus, snabbar du på odlingsprocessen med någon vecka. En äggkartong passar utmärkt för jobbet och du ska ställa den ljust i något svalare temperatur än rumsvärme. Det brukar ta ungefär fyra till sex veckor innan groddarna kommer fram. Förgro gärna potatisen i en äggkartong innan du sätter ut den. Foto: Shutterstock/IBL Det finns två sätt att förgro potatis i äggkartong på: Med jord: Så planterar du vårens lökar TV 3:08 Efter reklamen: Så planterar du vårens lökar (3:08) Slå på ljud Lägg lite jord i botten på äggkartongerna.

Då får potatisen både groddar och rötter. Se sedan till att hålla jorden fuktig genom att vattna dagligen. Eftersom potatisen får rötter, blir groddarna kortare men samtidigt får potatisen en snabbare start ute i potatislandet sen. Utan jord: Det här är en enklare variant. Sätt ner sättpotatisen i äggkartongen Man låter helt enkelt potatisarna sköta sig själva tills groddarna syns.

Sedan är det dags för utplantering!

Vilket håll ska man sätta potatis?

Jordförberedelser och plantering – Att sätta potatis är enkelt! Välj ut en ny plats i trädgårdstäppan på hösten/våren för att sätta potatisen och jordförbättra trädgårdslandet med barkmull, kompost och sand – speciellt viktigt om man har lerig jord. Grundgödsla sedan jorden med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel.

Hur mycket vatten behöver potatis?

Odling – När blasten växt 10–15 centimeter är det viktigt att kupa plantan och täcka med jord. Potatis som exponerats för solljus blir grön och oätlig. – Kupa upp mot stjälken, det kan man göra ett par gånger under odlingen. Det förhindrar inte bara grön potatis utan ger också större skörd, tipsar Eva.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Saffransbulle?

Hur länge skall potatis vara i jorden?

När skördas potatisen? – Om du satte förgrodd potatis, räkna med ungefär 8 veckor tills skörd för färskpotatis. Direktsatt sommarpotatis tar ungefär 10−12 veckor och sen potatis ska vara ännu längre tid i jorden. Om blasten skulle angripas av bladmögel, ta bort den. Själva potatisen kan dock vara kvar i jorden och skördas allt eftersom.

Kan man vattna med Potatisvatten?

12:32 | oktober 06, 2019 / Hej! Jag har börjat använda mig av ett tips som jag tipsade er om för flera år sedan. Jag har ju bloggat lääänge nu, jag vet inte exakt hur länge men 8-9 år är det i alla fall. På bilden är det Ludwig som håller i vattenkannan.

 • Tipset jag bloggade om då var att vattna med potatisvatten och det gjorde jag flitigt under den perioden.
 • Mina växter var så fina då.
 • Nu har jag börjat göra det igen och hoppas på lika goda resultat.
 • Att vattna med potatisvatten och använda det som gödning till blommor och växter är ett husmorstips som är väldigt enkelt.

När ni har kokat potatis så sparar ni vattnet som potatisen kokat i. Det ska inte ha varit något salt i vattnet. Potatisvattnet behöver sedan svalna och allra bäst blir det om man späder ut det med lite vatten också så det inte blir tjockt och grynigt.

Hur högt ska man kupa potatis?

Kupa potatis – så gör du! – När potatisblasten vuxit till ca 10-15 cm höjd ska man kupa. Det betyder att fösa upp jord kring blasten från båda sidor så att raden av potatisplantor blir ännu mer som en ås, med djupare fåror mellan raderna. Detta gör man för att potatisarna under jorden inte ska hamna för ytligt, samt för att eventuellt bladmögel på bladen inte ska sprida sig ner till knölarna.

När ska man vattna potatis?

Hur man odlar potatis –

 1. Förgro potatisen Börja med att förgro din potatis för att spara tid och kunna skörda tidigare. Äggkartonger är ett redskap som går utmärkt att använda sig av för förgroningen, ett annat alternativ är att nyttja en låg och bred låda som du täcker botten på med lite sand eller torvjord. Lägg i dina potatisar och låt dem få förgro i cirka fyra, fem veckor för att de ska hinna bygga upp stadiga groddar och rötter. Se till att hålla sanden lätt fuktig, till exempel med hjälp av en sprayflaska.
 2. Utplantering När jorden har en temperatur på ungefär +8°C är det dags för utplantering. Välj ett öppet och ljust läge, och en mager och väldränerad jord. Sätt ner dina potatisar cirka 10 cm i jorden med ett radavstånd på ungefär 50-80 cm. Om du sätter dom för tätt finns en risk för bladmögel i blasten. Mellan varje knöl bör du lämna ett utrymme på ungefär 20-30 cm. Gärna lite mer utrymme än så om det är sena sorter du ska odla.
 3. Vattna och gödla Vattna direkt efter att du har satt ner potatisen, och gödsla med lite välbrunnen naturgödsel.
 4. Kupa potatisen När blasten har kommit upp ungefär 10 cm så kan du hjälpa till genom att kupa potatisen genom att putta upp lite jord runt plantan. Detta skyddar stjälken och låter rötterna breda ut sig, vilket leder till fler potatisar så småningom.
 5. Vattna Vattna sedan löpande efter behov. Det viktiga är att du inte låter odlingen torka ut utan att du är uppmärksam och ser till att hålla den lagom fuktig.
You might be interested:  Hur Mycket Kött Kan Man Äta På En Dag?

Hur lång tid tar det för en potatis att växa?

Potatis från sådd till skörd – Potatisen sätts i rader, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm radavstånd om knölarna är små, 25–30 cm om de är stora. Potatisen börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått sju till åtta grader. Om man sätter potatisen för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

 1. Potatisen sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj uppe i norr.
 2. Det tar cirka tre månader från sättning till första skörd.
 3. Färskpotatis skördas när bladen är gröna, vanligtvis i maj.
 4. Vinterpotatisen får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat.
 5. I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis och flyttas in i kyllager.

Sedan levereras den till packerier som tvättar och förpackar potatisen.

Hur långt ska det vara mellan potatisen när man sätter?

Plantera sättpotatis –

Dra upp en fåra som är ett par decimeter djupt och lägg ner sättpotatisen med 20-30 cm avstånd. Avståndet mellan fårorna ska vara 50-70 cm. Kratta över ett tunt ca 10 cm lager jord över knölarna. Skriv sortens namn på en pinne och sätt ned vid den planerade raden – man glömmer fort!

Potatis är frostkänslig, om kraftig kyla hotar efter plantering kan man täcka med halm, tidningar eller fiberduk,