Hur Sätter Man Potatis I Jorden?


Hur Sätter Man Potatis I Jorden
Odla i pallkrage/odlingsbänk –

 1. Välj ut en solig plats i trädgården.
 2. Lägg ut markduk för att hindra gräs och ogräs.
 3. Ställ två pallkragar/odlingsbänkar på varandra och fyll på med plantjord och grundgödsla med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel.
 4. Sätt potatisen, förgrodd/förodlad, ca 5 cm djupt och täck med jord.
 5. För snabb uppkomst och tidig skörd, täck pallkragen med odlingsväv.
 6. Vattna och kupa upp jord runt plantorna allteftersom blasten växer.
 7. Tag bort väven när frostrisken är över.

När ska man sätta potatis i jorden?

Sätta potatis – gör så här Guide Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis. Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten. Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Du kan använda någon form av, hönsgödsel eller om du får ta i brunnen stall/kogödsel.

Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar. Sättpotatis finns att köpa i butik och online från tidig vår, När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov. Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen. Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken – vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar. Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla. : Sätta potatis – gör så här

Kan man sätta vanlig potatis i jorden?

Skall till våren sätta potatis och undrar om vanlig potatis som jag köper på ICA duger till sättpotatis. Det fungerar säkert bra, men det är rätt stor risk att du får med sjukdomar som är ett vanligt problem med potatis. Bäst är att köpa certifierat utsäde.

Kan man odla potatis i plasthink?

Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Hur vet man när potatisen är klar?

5. Olika tid beroende på storlek – Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Koka potatisen mellan 10–25 minuter beroende på storleken. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar. Generella koktider: vinterpotatis 20-25 min, färsk potatis 10-20 min. Häll gärna av vattnet när potatisen fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Det sista kokar färdigt av sig själv innan man hinner lägga upp den på tallriken.

Kan man sätta potatis utan groddar?

Tanken på att odla din egen potatis kanske har funnits där ett tag, fast du har inte riktigt kommit till skott att ta tag i det ännu. Det är något visst med att äta potatis som du själv har odlat, så varför inte prova på att sätta potatis i år? Av Sylvia Svensson Det är snart dags att lägga sättpotatisen på förgroning om du har tänkt dig egen midsommarpotatis.

Måste man vattna potatisen?

Hur man odlar potatis –

 1. Förgro potatisen Börja med att förgro din potatis för att spara tid och kunna skörda tidigare. Äggkartonger är ett redskap som går utmärkt att använda sig av för förgroningen, ett annat alternativ är att nyttja en låg och bred låda som du täcker botten på med lite sand eller torvjord. Lägg i dina potatisar och låt dem få förgro i cirka fyra, fem veckor för att de ska hinna bygga upp stadiga groddar och rötter. Se till att hålla sanden lätt fuktig, till exempel med hjälp av en sprayflaska.
 2. Utplantering När jorden har en temperatur på ungefär +8°C är det dags för utplantering. Välj ett öppet och ljust läge, och en mager och väldränerad jord. Sätt ner dina potatisar cirka 10 cm i jorden med ett radavstånd på ungefär 50-80 cm. Om du sätter dom för tätt finns en risk för bladmögel i blasten. Mellan varje knöl bör du lämna ett utrymme på ungefär 20-30 cm. Gärna lite mer utrymme än så om det är sena sorter du ska odla.
 3. Vattna och gödla Vattna direkt efter att du har satt ner potatisen, och gödsla med lite välbrunnen naturgödsel.
 4. Kupa potatisen När blasten har kommit upp ungefär 10 cm så kan du hjälpa till genom att kupa potatisen genom att putta upp lite jord runt plantan. Detta skyddar stjälken och låter rötterna breda ut sig, vilket leder till fler potatisar så småningom.
 5. Vattna Vattna sedan löpande efter behov. Det viktiga är att du inte låter odlingen torka ut utan att du är uppmärksam och ser till att hålla den lagom fuktig.
You might be interested:  Hur Länge Står Sig Sallad I Kylen?

Kan man klippa ner blasten på potatis?

Potatisblast Vi har odlat potatis i en blomlåda 1*1 metern, blasten är så hög så jag undrar om man ska klippa ned den så den inte stjäl all näring för potatisen, det kanske inte blir någon potatis ? Odla svarar: Har du möjlighet att kupa istället? D v s fyll på mer jord så att det täcker en del av stjälkarna.

 1. Man ska inte klippa av potatisblasten förrän potatisen är färdig, eftersom potatisplantan slutar växa när man tar bort eller kortar in blasten.
 2. Du har väl inte gödslat för mycket? Egentligen ska man inte alls gödsla potatis, det blir mest blast och inga knölar då och smaken påverkas negativt också.
 3. Var också försiktigt med att vattna för mycket, smaken blir vattnig om potatisjorden är blöt.

Och blasten växer. Sylvia : Potatisblast

Kan man sätta potatis som fått groddar?

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård Förgro eller förodla potatis? När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel.

Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort. Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort. Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar. Förgroningen sker utan jord. Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong.

Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm.

 1. Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats.
 2. Du får plats med många potatisar på liten yta.
 3. Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad.
 4. Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut.
 5. Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka.

Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Certifierat utsäde Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

 • Sätta potatis När jorden har “rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen.
 • Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord.
 • Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna.
 • Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen.
 • Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna.

Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. När skördas potatis? Många säger “när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är.

 1. Det går att “skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare.
 2. Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar.
 3. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september.
 4. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd.

Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen. Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden. Tänk på att: – följa växtföljden.

Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år. Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år. Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten! – du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis. Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.

: SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård

Kan man gödsla potatis med kogödsel?

Victoria Skoglunds bästa tips för potatisodlingen Birgitta: Ska pot. sättas ut med en gång eller vara inomhus först o iså fall mörkt eller ljust.? glad påsk Victoria Skoglund: Hej Birgitta’Ställ hinken ljust ochgärna svalt. Om ca 3 veckor kan du börja fylla på med jord, Jag brukar kupa 2-3 gånger under växtperioden.

Jorden ska hållas jämnt fuktig. När det blir varmare är det bra att ställa ut hinken på ett varmt och skyddat läge.Skydda mot frostnätterna, med tex en fiberduk. Glad Påsk / Victoria Neli: Ska man gödsla potatisen som är sådd i kruka? Är det hönsgödsel OK? Hur mycket? När? Victoria Skoglund: HejFör mycket gödsel brukar göra potatisen vattnig, så var försiktig.

You might be interested:  När Kan Man Så Sallad Ute?

Jag brukar blanda upp jorden med lite kompost och kogödsel. Det brukar räcka med grundgödsling vid sättningen. Hönsgödsel innehåller mycket kväve så använd sparsamt. Mvh Victoria Mats: Vilken potatissort hade du? Två andra tidiga sorter för balkong odling? Victoria Skoglund: Önskar du tidig sort tycker jag Linzer Delikatess är utmärkt eller Amandine.

En god sommarpotatis som heter Cherie har en nötaktig lite kastanjelik smak.Mvh Victoria Kalle: Hej Vad hette potatissorten som du nämnde och skulle vara så god. Victoria Skoglund: Den heter Linzer delikatess.är utsökt med gult fast kött och nötaktig smak.Mvh Victoria Gina: Tänker sätta tidig potatis i en murarlåda, var ska den stå för att växa bra nu inne, ute? Med vänlig hälsning, Gina och en glad påsk Victoria Skoglund: HejDu kan börja med att ha lådan inne, därefter ute mot en varm vägg.

Skydda den mot kalla nätter då den är mycket känslig för kyla. Glad Påsk / Victoria Lisbeth: När ska man plantera lavendel i Stockholms skärgård Vilken sort är bäst? Victoria Skoglund: Du kan plantera när tjälen gått ur jorden. Den härdigaste sorten heter Dwarf Blue.

Den doftar starkt och får mörkt blp blommor.Lycka till / Victoria Peter: Ska potatisen ligga uppe på jorden vid sådd och att man kupar allt eftersom? hur ofta och hur många gånger kupar man? Vilken typ av jord och gödsling? Victoria Skoglund: Det stämmer, den ska ligga ovan jord i ca 3 veckor och bilda groddar.

Därefter täcker du potatisen med några centimeter jord och börjar vattna. Det brukar räcka med ett par tre kupningar innan skörd. Vanlig planteringsjord uppblandat med lite kogödsel. Mvh Victoria Sofie: Var kan man köpa sättpotatis i lösvikt eller i mindre förpackningar? Jag tycker ofta att förpackningarna är så stora.

 • Victoria
 • Bo Petrén: Skall Agapamthus ha näring nu när jag tar fram dem efter vintervilan Victoria Skoglund: Jag brukar börja gödsla dem i maj, men du kan börja vattna lite försiktigt nu.Mvh
 • Victoria

Birgitta: När ska jag väcka mina pelargoner som har legat i jordkällaren hela vintern. Tacksam för svar. Victoria Skoglund: Du kan ta fram dem nu, beskära dem och vattna mycket försitigt. Om två till tre veckor kan du plantera om dem i ny jord efter beskärningen.Lycka till / Victoria Hans: Vad var det för potatissort du rekommenderade i programmet? Hörde inte vad den heter.

Mvh // Hans Victoria Skoglund: Den heter Linzer Delikatess, andra bra sorter är Amandine och Timo som också är mycket bra.Glad Påsk / Victoria Helena: Hej! Vad heter den tidiga potatis sort som du pratade om. Skulle vara en smaksensation sa du. Mvh Helena Victoria Skoglund: Linzer delikatess / Glad Påsk / Victoria Birgitta: Ungefär när kan man sätta potatisen på friland, ungefärlig temperatur i jorden? Glad påsk till Dej.

Victoria Skoglund: Hej BirgittaJorden bör vara 6-8 grader och det brukar den vara i början på maj i mellanSverige. Skydda den i maj månad med fiberduk om nätterna blir kalla. Glad Påsk / Victoria Britta i Finland: Jag har ofta undrat över varför vi i Finland “sätter” potatis medan man i Sverige “sår” sin potatis? Jag har den uppfattningen att man sår frön.

Victoria Skoglund: Jag tycket nog också att det heter sätta potatis, men jag har finskt ursprung så det är väl därför. Glad Påsk /Victoria Peder: Jag tänkte fråga dig viktoria om man kan toppa gamla körsbärsträd så dom inte blir så höga, dom bär rikligt med frukt varje år, tacksam för svar hälsn Peder i Värnamo Victoria Skoglund: Körsbär behöver som regel inte beskäras om det inte är nödvändigt.

Beskärningstiden sker på hösten efter skörd. Mvh Victoria Leif: Hej Viktoria! Vilken typ av jord rekommenderar du för att odla potatis i hink? Victoria Skoglund: Hej LeifDet duger bra med vanlig planteringsjord, gärna uppblandat med lite kompost eller kogödsel.Var försiktig med för mycket gödsel då det kan göra potatisen vattnig.

 • Mvh Victoria Frida: hej! Jag undrar vad den tidiga potatissort som du talade om i inslaget heter.
 • Mvh Frida Victoria Skoglund: Linzer delikatess : ) Glad Påsk / Victoria Linda: Hej Victoria! Tack för många trevliga och bra tips=) Jag undrar (eftersom jag bor i lägenhet utan balkong) kan jag odla tomater i ett stort ljust fönster inomhus? Glad Påsk önskar Linda Victoria Skoglund: Njae, min erfarenhet är att tomaterna lättare blir angripna av skadeinsekter inomhus.

Prova körsbärstomater eller en lågvuxen busktomat. De brukar vara mer lättodlade.Stor kruka, mycket jord och vatten!Mvh Victoria Inger: Ska potatisen ligga i ljuset när den förgror? Victoria Skoglund: Hej IngerDet stämmer, ljust och gärna i ett svalare utrymme.

 • I ca, tre veckor så att de bildar fina knubbiga groddar.
 • Därefter fyller du på med jord ett par tre gånger under växtperioden.
 • Lycka till / Victoria Anders: Hej jag undrar hur jag ska få gatans finaste gräsmatta.
 • Victoria Skoglund: Hej AndersMycket gödsel, vatten och Kärlek !! Glad Påsk / Victoria Tommy Cronhamn: Bör inte potatatis delas i längdriktningen?? Det påstår i alla fall “di gamle” Victoria Skoglund: Hej TommyDet viktigaste är nog att det finns ögon på bägge sidor så att den kan bilda groddar.

Glad Påsk / Victoria Leif Larsson: Vilka sjukdomar kan den egna sättpotatisen ha om den ser fin ut och har bra groddar? Victoria Skoglund: Det är svårt att svara på, men potatis kan drabbas av kräfta, nematoder, bladmögel/ brunröta. Dessa sjukdomar syns inte på själva sättpotatisen.Påskhälsningar Victoria Gunilla: Uppfattade inte namnet på den gula busken du talade om som var så lättskött.

 1. Victoria Skoglund: Hej GunillaDen heter Körsbärskornell, blommar mycket tidigt på våren med gula blommor på bar kvist.
 2. Lättodlad och härdig till zon 4.’Glad Påsk / Victoria Anna: Älskar den flätade ” korgen” med sippor på bordet.
 3. Vart kan man hitta den? Victoria Skoglund: Hej Anna Den finns i fler storlekar och vi säljer dem på trädgården där jag jobbar.

Zetas Trädgård i Kungens kurva. I Skåne finns de i en trädgård som heter Löddeköpinge Plantskola.Glad Påsk / Victoria

 1. Benita: Hej Victoria missade vad hette busken säg det igen ich igen glad påsk Victoria Skoglund: Hej BenitaDen heter körsbärskornell.
 2. Glad Påsk / Victoria

christine: hur får jag tag i citronverbena? Har bestält i blomsteraffärer handelsträdgårdar men de får inte tag i den Victoria Skoglund: Hej ChristineVi säljer den på Zetas Trädgård. Tror att du kan finna den även på Slottsträdgården Ulriksdal om du bor i Stockholm.

 1. Mvh Victoria Annelie Eriksson: Hur mycket matjord (djup )bör det vara när man sätter potatis ?Otroligt läcker duk du har i studion var får man tag i sån ? Victoria Skoglund: I en hink så bottnar du med ca15-20 cm jord.
 2. Sedan fyller du på vartefter.
 3. Duken finns att köpa på Zetas trädgård.Glad Påsk / Victoria Peter: Vad var det för träd med gula blommor som du visade idag? Victoria Skoglund: Körsbärskornell ! Glad Påsk / Victoria Sara: Hej.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Är Det I Mjölk?

Jag satt två potatisar för ett par dagar sedan som redan hade fina groddar. Dock har jag nog täckt med 20 cm jord. Bör jag börja om och ta bort jord? Victoria Skoglund: Nej, det behöver du inte göra. Fyll på med jord vartefter blasten växer, så att inte nypotatisarna utsätts för solljus.Lycka till Victoria Maria Carlstedt: Hej Tyvärr ställde jag ut mitt fikonträd i växthuset för tidigt, då hade det redan hunnit bildas små knoppar o lite bladverk i toppen på trädet.

knoppen o bladverket frös men resten ser ut som det klarat sig. Vad gör jag med det som fryst, ska jag klippa ner? maria Victoria Skoglund: Hej MariaDu kan ta bort de frusna bladen och klippa bort de frusna topparna Den komer att bilda nya bladknoppar, men det kan ta lite tid. Ha tålamod så kommer den igen.Glad Påsk / Victoria Lycka till / Victoria Alex: hej vad heter körsbärs växten du pratade om? glad påsk 🙂 Victoria Skoglund: Hej AlexDen heter körsbärskornell.

Glad Påsk / Victoria Micke: Hej Ska man täcka potatisen direkt med jord när man lägger den i hinken eller ska man vänta tills den börjar gro ? Victoria Skoglund: Hej MickeLägg Potatisen på fuktig jord och ställ den ljust. Efter ca tre veckor har den fått fina groddar då kan du fylla på med mer jord.

 1. Upa potatisen vartefter den växer, två till tre gånger fram till midsommar.
 2. Glöm inte att hålla jorden jämnt fuktig.
 3. Lycka till / Victoria Catarina Wennerholm: Vi skulle vilja ha tips på en blomsterrik buske/träd som tål VÄLDIGT mycket sol i princip hela dagen.
 4. Vi bor i Västragötaland.
 5. Mvh Catarina Victoria Skoglund: Hej CatarinaJag är förtjust i havtorn som är en silverfärgad buske och nyttiga bär.

Tålig som sjutton! Ett träd som tål mycket sol är silverpäron, kallas också Nordens olivträd. Kolla in dessa, jag tycket de är odlingsvärda!! Lycka till / Victoria S: Hej Viktoria! Hur tidigt på våren gödslas rabatter, träd och gräsmattor för att det ska ha bäst effekt? Vad gödslar man helst med på våren resp.

 1. Hösten? Eller beror det helt på vilken växt som ska gödslas? Tack! Victoria Skoglund: Det är dags att börja gödsla när jorden är ca 7-10 grader.
 2. Naturligtvis beror det på växt vilket gödsel som krävs.Låt växterna och gräsmattan starta upp naturligt och därefter så kan du börja ge näring.
 3. Grundläggande kan man säga att kogödsel eller annat organiskt gödsel bygger upp jorden och ger den nya levande mikroorganismer.Glad Påsk / Victoria Leif Larsson: Du sa att sätter man små potatisar så får man stora och sätter man stora potatisar så får man små.

Uppfattade jag detta rätt? Victoria Skoglund: Korrekt! Glad Påsk / Victoria : Victoria Skoglunds bästa tips för potatisodlingen

Hur långt ner ska potatis vara?

Hur man odlar potatis –

 1. Förgro potatisen Börja med att förgro din potatis för att spara tid och kunna skörda tidigare. Äggkartonger är ett redskap som går utmärkt att använda sig av för förgroningen, ett annat alternativ är att nyttja en låg och bred låda som du täcker botten på med lite sand eller torvjord. Lägg i dina potatisar och låt dem få förgro i cirka fyra, fem veckor för att de ska hinna bygga upp stadiga groddar och rötter. Se till att hålla sanden lätt fuktig, till exempel med hjälp av en sprayflaska.
 2. Utplantering När jorden har en temperatur på ungefär +8°C är det dags för utplantering. Välj ett öppet och ljust läge, och en mager och väldränerad jord. Sätt ner dina potatisar cirka 10 cm i jorden med ett radavstånd på ungefär 50-80 cm. Om du sätter dom för tätt finns en risk för bladmögel i blasten. Mellan varje knöl bör du lämna ett utrymme på ungefär 20-30 cm. Gärna lite mer utrymme än så om det är sena sorter du ska odla.
 3. Vattna och gödla Vattna direkt efter att du har satt ner potatisen, och gödsla med lite välbrunnen naturgödsel.
 4. Kupa potatisen När blasten har kommit upp ungefär 10 cm så kan du hjälpa till genom att kupa potatisen genom att putta upp lite jord runt plantan. Detta skyddar stjälken och låter rötterna breda ut sig, vilket leder till fler potatisar så småningom.
 5. Vattna Vattna sedan löpande efter behov. Det viktiga är att du inte låter odlingen torka ut utan att du är uppmärksam och ser till att hålla den lagom fuktig.

Hur djupt ska man sätta potatis i Pallkrage?

Jord för potatis i pallkrage – En lucker, näringsrik planteringsjord är bra till din potatisodling. För att inte behöva fylla hela volymen i två pallkragar med jord kan du blanda jorden i botten med halm, torra löv, gräsklipp eller annat organiskt material.

Kan man klippa ner blasten på potatis?

Potatisblast Vi har odlat potatis i en blomlåda 1*1 metern, blasten är så hög så jag undrar om man ska klippa ned den så den inte stjäl all näring för potatisen, det kanske inte blir någon potatis ? Odla svarar: Har du möjlighet att kupa istället? D v s fyll på mer jord så att det täcker en del av stjälkarna.

Man ska inte klippa av potatisblasten förrän potatisen är färdig, eftersom potatisplantan slutar växa när man tar bort eller kortar in blasten. Du har väl inte gödslat för mycket? Egentligen ska man inte alls gödsla potatis, det blir mest blast och inga knölar då och smaken påverkas negativt också. Var också försiktigt med att vattna för mycket, smaken blir vattnig om potatisjorden är blöt.

Och blasten växer. Sylvia : Potatisblast