Hur Sätter Man Potatis I Pallkrage?


Hur Sätter Man Potatis I Pallkrage
Att odla potatis i pallkrage När jorden håller minst 8 grader i din pallkrage, går det bra att sätta ut potatisen. Dra upp två fåror på längden i din, förutsatt att du har en pallkrage om 80×120 cm, och placera sedan ut potatisarna med cirka 25-30 cm mellan varje knöl.

Tänk på att inte sätta potatisarna för tätt, då har de ingen plats att växa. Plantera potatisen ca 10 cm djupt. Totalt rymmer en pallkrage ca 8 potatisar. När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, ej på bladen. Detta görs för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig.

Tänk på att vattna potatisen i din pallkrage regelbundet, speciellt under torrperioder. Det ger en rikare skörd och minskar risken för skorvangrepp. Potatisen är oftast klar att skördas och ätas i samband med att plantan blommar eller strax därefter. Ett tips är att sticka ner ett finger i jorden och känna efter om potatisen är lagom stor.

När sätter man potatis i pallkragar?

Att odla potatis i pallkrage När jorden håller minst 8 grader i din pallkrage, går det bra att sätta ut potatisen. Dra upp två fåror på längden i din, förutsatt att du har en pallkrage om 80×120 cm, och placera sedan ut potatisarna med cirka 25-30 cm mellan varje knöl.

 • Tänk på att inte sätta potatisarna för tätt, då har de ingen plats att växa.
 • Plantera potatisen ca 10 cm djupt.
 • Totalt rymmer en pallkrage ca 8 potatisar.
 • När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, ej på bladen.
 • Detta görs för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig.

Tänk på att vattna potatisen i din pallkrage regelbundet, speciellt under torrperioder. Det ger en rikare skörd och minskar risken för skorvangrepp. Potatisen är oftast klar att skördas och ätas i samband med att plantan blommar eller strax därefter. Ett tips är att sticka ner ett finger i jorden och känna efter om potatisen är lagom stor.

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Steka Raggmunkar?

Vad ska man lägga i botten på pallkragar?

Odla i pallkrage Att odla i pallkrage är både enkelt och praktiskt. Det passar dig som har lite mindre tid att ägna din trädgård, men också dig som vill slippa gräva, snickra eller böja dig hela vägen ner till jorden. Förläng hållbarheten på din pallkrage genom att olja in den med träolja innan användning, till exempel linolja. En pallkrage på höjden räcker om du ska odla sallat, spenat och rädisor. Vill du odla rotfrukter, potatis eller kraftigväxande grönsaker som squash, majs eller kål är det mer praktiskt med två kragar på höjden. Tre kragar är lämpligt om du vill slippa böja dig så djupt, men räkna med att behöva större mängder jord då. Fyll pallkragen med jord. I botten kan du lägga halvförmultnad kompost, gammal trädgårdsjord eller töm jordsäckarna från i fjol. Övre skiktet består med fördel av en kombination av välförmultnad kompostjord, kogödsel på säck (även kallad naturgödsel) och jord på säck.

Välj en bra jord, till exempel grönsaksjord, ekologisk jord eller planteringsjord. En stor fördel med att ha köpt jord från säck överst i pallkragen är att det blir mindre ogräs. Att sätta igång pallkrageodlingen gör du enkelt på en helg. Det enda du behöver är pallkragar, 3–4 säckar jord/krage, cirka 200 liter (eller motsvarande mängd kompost).

Komplettera med impregneringsolja och färg om du vill. Nästa avsnitt handlar om den första sådden! Text och bild: Eva Robild

Vad lägga runt pallkragar?

Runt omkring pallkragen – Har du fler pallkragar på ett område kan du välja material runt lådorna efter vilken stil som passar dig. Grus eller sten, flis, marktegel eller gräs. Det är pratiskt att kunna komma in med gräsklippare eller skottkärra mellan lådorna för att göra det mer lättarbetat.

Kan man odla potatis och tomater tillsammans?

Plantera med mellanrum – Just för att potatisen och tomaten är så nära besläktade sprids också mögel snabbt däremellan. Därför ska du inte plantera tomat och potatis nära varandra, utan håll dem isär. Du kan också säkra genom att hålla potatisplantorna med lite mellanrum så sprids möglet mindre lätt.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Piggelin?

Vilka växter trivs med potatis?

Alla har inte plats eller lust att ha ett grönsaksland hemma. Vissa av oss har bara en balkong och vissa ett söderfönster. Oavsett hur mycket plats man har kan man odla grönsaker. Och man kan odla mer än man tror – om man samplanterar. Text och bild: Anna Theorin Samplantering av grönsaker betyder helt enkelt som det låter att man odlar olika grönsaker tillsammans i en kruka. Innan vi går igenom vilka plantor man kan samodla så kommer det lite praktiskt information som ni behöver veta.

När man odlar i en behållare som en kruka eller i en pallkrage, så är det viktigt att man använder bra jord och att man tillför näring under hela sommaren. Växterna kan inte ta upp någon näring ur marken och för att växa och frodas behövs näring. Speciellt om man odlar flera olika grönsaker i en behållare tillsammans.

 • Ett bra grönsaksgödsel som jag använder hittar ni här
 • Vattningen är viktig, ju mer grönsaker i en kruka desto mer vatten går åt dagligen. Vattna gärna igenom hela krukan mer sällan än att strövattna lite då och då. Man vill att rötterna söker sig ner i krukan och inte mot ytan.

Vissa växter ska absolut inte samplanteras. Detta gäller tomat och potatis som lätt smittar varandra med potatisbladmögel annars. Potatis och tomat är nämligen släkt och de kan få samma sjukdomar.

När man ska bestämma vilka växter man ska samodla så måste man se till vad de växterna behöver och vill ha. Timjan ska inte samplanteras med gurkor eftersom timjan gärna vill torka ut lite och gurkor dricker ofantligt mycket mer vatten. Timjan och rosmarin går däremot väldigt bra att odla ihop eftersom de vill ha samma förutsättningar. De man också behöver tänka på är att om man har tomater och gurka som man binder upp så får man massvis med plats i krukan för andra grönsaker och örter. Busktomater kan bli ganska breda så då får man plantera i ytterkant av krukan, även det går bra såklart och då kan man sätta grönsaker som växer neråt i marken, som sommarmorot och rädisor. Du kan självklart även blanda som du vill, om du har en kruka med högväxta ärtor eller bönor kan du ha lågväxande ärtor och bönor i samma kruka eller blanda med bladgrönsaker. Om du odlar potatis i krukor kan du så snabbväxande grönsaker emellan potatisblasten så som rädisor, spenat och plocksallat. Blommande tomat med sallat på tillväxt under. Även kryddväxter från samma sort passar fint att samplantera. Olika myntor i en kruka ser inte bara vackert ut, doften från de olika sorterna blandar sig tillsammans och blir helt magiskt. Limegrön Äppelmynta med mörkt Chokladmynta är fantastiskt vackert ihop! Det som är det roliga med samplantering av grönsaker är att man kan testa sig fram själv.

 1. Tänk på sluthöjden av grönsaken, kommer den växa upp eller ner i marken som en rädisa/morot.
 2. Blanda höga grönsaker med låga.
 3. Blanda snabbväxande grönsaker med långsamma (ex blanda kål med sådda rädisor).
 4. Och det viktigaste, samplantera de växter som vill ha samma förutsättningar.
You might be interested:  Varför Ska Man Inte Ge Katten Mjölk?

Lycka till!

Kan man odla potatis på samma ställe två är i rad?

Förebygg sjukdomar genom planering – Bladmögel är en besvärlig åkomma som kan drabba bladen på potatisplantor. Det börjar med att bladen får bruna torra fläckar som sen ger grått ludd på undersidan av bladen. Så småningom angrips även potatisknölarna av brunröta och potatisen blir då oätlig.

 • Bästa botemedlet är att odla motståndskraftiga och tidiga sorter som hinner bli klara innan bladmöglet angriper.
 • Nematoder, skorv och virus är andra åkommor som kan drabba potatisen.
 • Det är också mycket viktigt med växtföljden i kökslandet.
 • Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år.
 • Virus och sjukdomar finns i jorden och växer sig allt starkare om de får tillgång till sin värdväxt varje år.

I en liten trädgård är det ofta inte praktiskt möjligt att odla hela vinterbehovet av potatis om man ska ha en schyst växtföljd. LÄS MER: Odla egen sötpotatis hemma – så lyckas du LÄS MER: Trädgårdsmästaren: Så får du den finaste gräsmattan LÄS MER: 12 fina planteringsbord för trädgård och balkong