Hur Ser Man Skillnad På Fast Och Mjölig Potatis?


Hur Ser Man Skillnad På Fast Och Mjölig Potatis
Mjölig potatis

Mjölig potatis innehåller mer torrsubstans – det som inte är vatten i potatisen – och stärkelse än fast potatis. När potatisen kokas stelnar stärkelsen och innehållet expanderar, vilket gör att skalet ofta spricker. Är du tveksam till om potatisen är fast eller mjölig, gör en kokanalys.Några mjöliga sorter är Mandelpotatis, King Edward, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron.​Traditionellt gör man potatismos på mjölig potatis, även om det finns kockar som hävdar att fast potatis ger ett bättre, slätare mos. Strävar du efter ett fluffigt mos är det definitivt mjölig potatis som gäller.​ Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar.

table>

För att potatisen inte ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska den inte utsättas för ljus. Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst om temperaturen är mellan 4 och 7 grader. För låga temperaturer gör potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring. Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta. Mjölig potatis behöver tillagas för att komma till sin rätt. Den kan kokas, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor, grytor, mos, puréer och stomp. Mjöligheten gör att den faller sönder lätt men också att den suger upp smaker bättre än fast potatis. Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både som fluffigt mos till nystekt och elegant puré till, Lär dig konsten att koka potatis:

Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.

​Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt.​ Potatisgratäng är aldrig fel. Du kan göra gratäng på vilken potatissort som helst, men med en mjölig sort blir resultatet fastare. Gör så här:

Skär potatisen i skivor eller i stavar som blir fortare genomkokta.Använd enbart mjölig potatis eller blanda med rotfrukter.Ta mer eller mindre grädde och vitlök.Gör en stor sats – den blir ännu godare dagen efter.

table>

Bakpotatis gör sig bättre och blir fortare färdig i mindre storlek. Konsten att lyckas med bakad potatis:

Välj lite mindre, mjöliga potatisar istället för de ofta alltför stor bakpotatisarna(Envisas du med stora, mikra dem en stund i förväg.)Stick hål på potatisarna innan du ställer in dem i ugnen.Vira in i aluminiumfolie och baka på 225 grader i upp till en timme.

Mos, puré eller stomp? I proffsköket har potatismoset och potatispurén helt olika roller. För att inte tala om stomp:Mos är mosad potatis med smör och mjölk som får strömming och köttbullar att landa mjukt. Gör så här: Koka potatisen tills den är genommjuk, prova med en sticka.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På En Timmes Spinning?

Mosa potatisen med en stöt, lägg i en klick smör och häll i mjölk. Var försiktig med mjölken så att moset inte blir för löst. Salta, peppra och vispa moset luftigt med en elvisp.Puré är ett finfördelat mästerverk med mycket smör (det finns kockar som tycker att 500 gram smör till 1 kg potatis är rimligt) och kanske en skvätt grädde.

Låt potatisen ånga av efter koket och använd en potatispress för att få bort alla ojämnheter. Krydda med riktigt finmald peppar som inte syns. Förstärk umamikaraktären med tryffelolja eller parmesan, till exempel.Stomp är en brutalvariant av mos som ofta även innehåller mjukkokta rotfrukter.

Gör så här: Koka potatis och rotfrukter. Fördela dem med en potatisstöt. Lägg i en klick smör och blanda om. Perfekt till en köttig, kryddig korv.Tänk på att alltid göra moset på en gång medan potatisen är varm. Om du ställer potatisen åt sidan en stund blir moset klistrigt. Samma sak gäller för puré och stomp.

Gör en potatisomelett på italienska eller spanska; en frittata eller tortilla:

Stek den skivade potatisen i olivolja först så att den får lite färg.Låt hackad fräsa med mot slutet.Blanda, mjölk, salt, peppar och eventuellt riven parmesan och häll det i pannan.(, stekt svamp eller spenat är också gott i omeletten.)Låt omeletten “stanna” i kanterna innan du gräddar den i ugnen på cirka 160 grader i ungefär 30 minuter.

Gör en slät potatissoppa: Till exempel vichyssoise, en klassisk fransk potatissoppa med purjolök. Passera soppan genom en sil för ett perfekt resultat. Ett par potatisar blir bra redning i de flesta grönsakssoppor som ska mixas; -, – ellerssoppa, till exempel.Potatispaj är en mild och nötig delikatess, perfekt till kallskuret. Räkna med ungefär 8 potatisar till skalet och lika många till fyllningen. Servera den med exempelvis spenat- och hasselnötspesto med basilika och västerbottensost.Låt mjölig potatis koka med i grytan som vilken rotfrukt som helst. Den suger åt sig smakerna bättre än fast potatis. Om den kokar länge faller den isär och du får en simmigare, matigare gryta. Vitlöksdoftande och krämig potatisgratäng med lite tuggmotstånd kvar.

Mjölig potatis

Vilken potatis är fast?

Fast potatis

Fast potatis innehåller mer vatten och mindre stärkelse än mjölig potatis. Det gör att den fortfarande håller ihop när den värms upp, trots att uppvärmningen gör att stärkelsen stelnar och torrsubstansen – det som inte är vatten i potatisen – expanderar.Välj fast potatis i alla sammanhang där du vill att potatisen ska hänga ihop; kokt, friterad, råstekt eller ugnsbakad. Några fasta sorter är Bintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle, Annika, Hertha, Nicola, Sava, Ukama och Ditta.De allra flesta undviker fast potatis när de ska tillaga mos eller puré. Men det finns kockar som hävdar att fast potatis ger det bästa, och framför allt mest släta, moset. Det rör sig alltså – som så mycket annat här i livet – om en smaksak. Prova dig fram.​ Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Padel?

table>

För att potatisen inte ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska den inte utsättas för ljus. Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst om temperaturen är mellan 4 och 7 grader. För låga temperaturer gör potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring. Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta. Fast potatis kan kokas, stekas, friteras, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor och grytor. Där du vill att potatisen ska ha lite tuggmotstånd och hålla ihop, väljer du fast potatis.​ Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både till köttbullar med len gräddsås och varsamt kokt torsk med sting av pepparrot. Lär dig konsten att koka potatis:

Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.

Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt.Ugnsstekt klyftpotatis får en fin yta och lite tuggmotstånd. Om potatisskalet inte är väldigt grovt, behåll det på. Skär potatisarna i klyftor, ringla över lite olivolja och baka dem i ugnen på cirka 200 grader i ungefär 30 minuter. En kvist timjan eller rosmarin kan också få vara med. Gör egna pommes frites: Det är inte svårt, det blir härligt frasigt och allt du behöver veta finns Bjud på potatisskal: Se till att potatisen är ordentligt tvättad. Skala bort lite mer än själva skalet med en vass kniv. Fritera sedan skalbitarna och servera dem som drinktilltugg, till exempel med en klick smetana och lite löjrom.

table>

Skala potatisar och skär dem i skivor, men inte hela vägen igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev och stanna där sleven tar emot.Baka dem i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.Pensla potatisarna med smör, strö över ströbröd och sätt in dem i ugnen 20 minuter till.

Råstek potatisen: Skär den i tärningar och stek tillsammans med andra rotfrukter, till exempel. Eller gör en råraka: Riv potatis. Salta, peppra, blanda om och sprid ut en klick potatis till ett tunt lager i en het stekpanna med ordentligt med smör. Njut med syrlig gräddfil, salt löjrom och finhackad rödlök. Blanda till en potatissallad: Koka potatisen (utan att överkoka, håll ett extra öga). Välj mellan krämiga varianter – gärna med dijonsenap – eller slå över en vinägrett på den varma potatisen och skiva ner lite vår- eller, Färska kryddor som bladpersilja, oregano, timjan och salvia är gott att ha i. Prova papas arrugadas: Små potatisar får koka i lite vatten med väldigt mycket salt tills vattnet har dunstat. Kvar blir rynkiga potatisar med massor av smak. Doppa dem i en het röd eller grön sås: mojo rojo eller mojo verde. Receptet kommer från Kanarieöarna och det salta vattnet var ursprungligen havsvatten. Schweizisk potatiskaka med grovriven potatis som tillagats i ugn med purjolök och ägg håller gästerna mätta hela kvällen. Potatis i soppa och gryta: Tärna potatisen och låt den koka med i grönsakssoppan eller gulaschen. En fast sort behåller formen även om den får koka ett tag. Ströbrödsknaprig och smörig hasselbackspotatis till vilken fin bit kött eller fisk som helst.

You might be interested:  Vad Bränner Mest Kalorier Cardio Eller Styrketräning?

Fast potatis

Är färskpotatis fast potatis?

Potatis av alla sorter – Svensk Potatis delas in i sorter efter säsong, men också efter fasthet, utseende och smak. Det finns hundratals sorter och vi tycker att alla är lika goda. Prova Amandine, som smakar som en primör året om. Eller Sparrispotatis om du gillar en lätt nötsmak.

Alla sorter är indelade efter vår & sommar, klicka här höst & vinter, klicka här Ofta räcker det med att skilja på fasta och mjöliga sorter, när du ska laga mat. Men det är också klokt att välja smak och storlek. Förr menade man att mjölig potatis hörde till mos, och fast potatis till ugn. Det stämmer inte längre.

Idag lagar kockarna soppa på färskpotatis och puré med fasta sorter. De provar sig fram. Testa och smaka själv! Eller bjud hem vännerna på potatisprovning. Här är de SMAK-märkta sorterna,

Hur vet man om det är färskpotatis?

Är det någon skillnad på färsk och nypotatis? Det finns ingen skillnad mellan nypotatis och färskpotatis, det är enbart skördetiden som bestämmer namnet. Den potatis vi äter till kallas färskpotatis och sedan får den namnet nypotatis fram till den 30 september. Sedan är det potatis som kan förvaras kallt under hela vintern som gäller.

  1. För att få det bästa resultatet när du ska koka färskpotatis bör du först skrubba dem och lägga dem i en kastrull med kallt vatten.
  2. Salt är viktigt att tillsätta, låt vattnet koka upp och låt sedan koka cirka 15 minuter.
  3. När du får igenom en gaffel eller en potatissticka utan motstånd är potatisen färdig.

Lägg gärna i några dillkvistar när du kokar för lite extra kryddning. Om den får koka för länge faller den lätt isär. Ta sedan bort dillkvistarna, klipp färsk dill och lägg på potatisen innan den serveras. Ett annat sätt är att först koka upp vatten, häll på rikligt med salt, när vattnet kokat upp lägger du i potatisen och när potatisen flyter upp är den färdig. Efteråt tillsätter du lite dill för att få extra god smak och att de gör även att det ser snyggt ut. Servera gärna med en klick smör – då kommer potatisen att smaka ljuvligt.

Vad heter röd potatis?

Potatis av sorten Asterix Asterix är en rödskalig potatissort som togs fram i Nederländerna, Den har rött skal och gult, fast kött och lämpar sig därför väl som klyftpotatis och till råstekning. Då Asterix är motståndskraftig mot potatissjukdomar är den lämpad för ekologisk odling. Sorten är medelsen. Asterix blommar med rödvioletta blommor.

När finns det mjölig potatis?

Mjölig eller fast potatis? – Generellt kan man säga att fast potatis gör sig bäst som råstekt, kokt, ugnsrostad eller i gratänger. Medan mjölig potatis används till mos, puré och soppa. Sedan finns det potatissorter som ligger någonstans däremellan och som funkar fint till såväl mos som att ugnsrosta.