Hur Vet Man När Bröd Är Färdiggräddat?
När vet man att brödet är färdiggräddat? Det kan vara svårt att veta när brödet är färdiggräddat. Jag brukar ta ut brödet ur ugnen och banka på botten. Hör jag att det låter dovt och ihåligt är de färdigt. Däremot när jag bakar rågbröd kan jag tycka att det är svårt att avgöra när de är färdiga.
- Ibland använder jag då en termometer för att se om det är klart.
- Jag har inte inne termometern från början, utan sätter in termometern i slutet av gräddningen för att inte ta ur luften/gasen ur brödet.
- Jag använder den som jag tycker är praktisk.
- Man kan fästa displayen med en magnet på utsidan av ugnen och ha termometern inne i ugnen till dess man ser att brödet är klart.
Värt att veta är att ett bröd som är döbakat inte kommer att låta ihåligt även om det varit länge i ungen. Det är klibbigt i mitten trots att du gräddar det länge. Om man bakar ett ljusare bröd så ska temperaturen vara mellan 96-98 grader när brödet är färdigt.
Contents
- 1 Kan man Eftergrädda bröd?
- 2 Kan man låta bröd jäsa för länge?
- 3 Kan man äta överjäst bröd?
- 4 Varför blir mitt bröd segt?
- 5 Hur länge ska en deg jäsa?
- 6 Vad händer med jästen om Degvätskan är 40 grader?
- 7 Kan man äta ojäst bröd?
Hur vet man om ett bröd är färdigt?
Så undviker du bakmissarna Blir ditt brödbak ofta platt och trist? Bagaren David Zetterström vet varför, och hjälper dig här med hur du kan undvika det. Ett av de vanligaste felen när man bakar är att brödet blir platt, och det beror oftast på att brödet inte har jäst som det ska.
- Varför har då brödet inte jäst? Det kan bero på att degvätskan varit för varm.
- En bra degvätska ska vara 37 grader, efter det börjar jästen dö och vid 55 grader dör den helt.
- Ett tips för att undvika det är att hälla degvätskan på mjölet istället för direkt på jästen.
- Ett annat problem uppstår om degvätskan är för kall, men det är ett mer angenämt problem.
Då jäser brödet, men det tar mycket längre tid. Brödet får till och med en bättre smak, men det är viktigt att man väntar ut jäsningen och inte har för bråttom. En lagom jäst deg har jäst till dubbel storlek och det kan ju ta olika lång tid beronde på jäsplats.
- En dragig jäsplats hämmar också jäsningen, men det kan man lätt råda bot på genom att använda en bakduk över degen.
- Att brödet blir både platt och torrt kan bero på för mycket mjöl i degen.
- Då orkar den inte stiga som den ska.
- Att brödet blir torrt kan också bero på för gammalt mjöl.
- Ett gammalt mjöl suger mer vätska än ett färskt.
Det är alltid bra att baka på ett så färskt mjöl som möjligt, det ger ett saftigare bröd. Ett annat tips är att inte tillsätta allt mjöl från början, utan spara lite till slutet och bara tillsätta det om det verkligen behövs. En annan viktig ingrediens är fett.
- Det har en positiv inverkan på brödet och gör det både saftigt och hållbart.
- Att brödet blir kompakt kan bero på att det inte gräddats tillräckligt länge.
- Ett klart bröd ska ha en innertemperatur på 96-98 grader.
- Det kollar man lätt med en stektermometer i slutet av gräddningstiden.
- Om brödet börjar bli bränt på ytan och ser klart ut, men inte har temperaturen 96-98 grader har det varit för varmt i ugnen.
Då kan man täcka ytan på brödet med lite aluminiumfolie och låta det gräddas klart. Det är ju så med bakning att man får pröva sig fram. Alla ugnar är olika och mjöl har olika bakegenskaper. Man lär sig något nytt varenda gång man bakar. Lycka till! Bagar-David : Så undviker du bakmissarna
Vilken temperatur har Färdiggräddat bröd?
Tillagning – Dag 1: Blanda linfrön, solroskärnor, rågkross och salt i en bunke. Tillsätt kokhett vatten och rör om. Låt svalna något innan du ställer in bunken övertäckt med en kökshandduk eller plastfolie i kylen över natten. Dag 2: Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet i en bunke.
Tillsätt sirap och kryddor och rör om. Häll i rågmjölet och arbeta degen i några minuter med en träslev. Tillsätt fröblandningen från dag 1 och arbeta degen ytterligare några minuter. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen i ca 5 minuter till. Degen är ganska så tung och klibbig, den ska dock inte vara rinnig, tillsätt i så fall lite mer vetemjöl.
Låt jäsa i rumstemperatur i en dryg timme. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en ugnsfast form, tex. en gjutjärnsgryta (jag använde en 3 liters), eller två brödformat med olja. Du kan vara ganska så generös så att brödet enkelt släpper formen sen. Häll över degen när den jäst klart och ställ in i mitten av ugnen i 5-10 min.
Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda totalt i 75 minuter om du använder två brödformar och i ca 90 minuter om du använder en gryta eller större form. Har du en termometer hemma kan du ta ut brödet när innertemperaturen nått 90 grader. När brödet är färdiggräddat, ta ut det ut formen och lägg på ett galler med en kökshandduk över.
Låt det svalna helt innan du skär upp det. Rågbröd är ofta som godast att äta dagen efter det bakats. Förvara i en kökshandduk. ©2022 Portionen Under Tian – läs mer om hur du får använda våra recept och bilder här. Dag 1
1 dl linfrön 2 dl solroskärnor 300 g rågkross 1 msk salt 5 dl vatten, kokhett
Dag 2
5 dl vatten, fingervarmt 1 pkt jäst, färsk 1 dl sirap 1 msk brödkryddor (anis/fänkål/kummin) 6 dl rågmjöl, grovt Fröblandningen från dag 1 3 dl vetemjöl (ev. lite mer. degen ska vara klibbig men inte rinnig) Olja att smörja formen med
Hur vet man att Frallorna är Färdiggräddade?
Tänkte jag skulle tipsa om lite saker att tänka på när du bakar bröd. Jag har bakat mycket bröd de senaste åren, detta då jag HATADE att baka bröd fram till jag var med i hela Sverige bakar. Där fick jag ju lära mig lite av domaren och mästaren själv, Johan Sörberg.
- Så jäkla duktig är han.
- När man lär sig är bröd bland det bästa att baka.
- Det finns inget så tillfredsställande som att veta att man har några påsar bröd klara för veckan som kommer.
- Man vet att man stoppar i ungarna bra produkter och inga tillsatser.
- Det är MYCKET godare och framförallt så mycket billigare.
Mitt mest besökta brödrecept är detta långpannebröd, Bröd finns i en uppsjö av varianter. Scones, filmjölkslimpa, frallor, surdegsbröd, rågsiktsbröd, tekakor, lantbröd, morotsbröd,ja you name it! Grytbröd Bröd i springform Snabbfrallor Glutenfria Kardemummafrallor Jag har nog testat på de flesta sorter men har såklart hittat lite favvosar.
Älskar lantbrödet som jag länkar till här ovan. Sedan äter jag ju själv glutenfritt varför jag är så glad att jag hittat så många glutenfria alternativ som jag är superstolt och supernöjd med! Mitt morotsbröd t ex. Så vad ska man tänka på när man bakar jäsbröd? Det finns många saker såklart, men här är några punkter som jag själv önskar jag hade vetat om jäsbröd när jag själv började baka för en herrans massa år sedan.
JÄSBRÖD 1) När du arbetar ihop en jäsdeg till bröd är salt och sötma en viktig del för ditt bröd. Ett bröd med för lite salt smakar verkligen ingenting. Sötman i brödet hjälper till med både jäsning och att ta fram smaken på ditt bröd. Istället för socker så rekommenderar jag sirap eller honung som sötning.
Sätter lite mer smak och blir godare tycker jag.2) Arbeta degen väl! Ett bröd med vanligt mjöl kan behöva arbetas i en köksassistent i minst 5 minuter för att glutentrådarna ska växa sig långa och smidiga. Var noga med att inte ha i för mycket mjöl. Min riktlinje är att degen ska släppa från kanterna.
Alltså, när degbunkens sidor är nästan helt rena, då har du en deg som är perfekt. Varken mer eller mindre. Tänk också på att du packar mjölet när du tar det med ett decilitermått ur påsen, då kanske det inte behövs lika mycket mjöl än om du mättar upp det i ett litermått.3) Ett bröd som jäser snabbt kan få lite smak av jäst i sig, däremot så känner man ingen jästsmak alls på de bröden som får jäsa sakta.
Det är också bättre för våra magar om ett bröd får jäsa sakta. Så har du tid är mitt tips att planera dina brödbak så tillvida att du kan använda hälften av jästmängden som står i recepten men då ha en längre jästid. Vi pratar kanske en jäsning som pågår i 3 timmar.4) Var noga med att degvätskan inte blir för varm.
Jäst är otroligt känsligt. Har du för varm degvätska så dör jästsvamparna vilket resulterar i ett dåligt jäst bröd. Skaffa en termometer om du är osäker. Blir degvätskan för kall så är det enda som händer att det tar lite längre tid att jäsa.5) När degen jäst färdigt så formar du den till önskvärd form.
Bearbeta inte degen så mycket mer när den jäst en gång. Vi vill behålla alla härliga luftbubblor som skapats i degen för ett luftigt och härligt bröd. Jäs den en gång till och sedan är det skjuts in i ugnen. Här är mitt tips också att hålla koll med termometern. Ett bröd behöver sina grader för att vara färdiggräddat! Vid 94 grader är ljusa bröd färdiggräddade, vid 96 grader är mörka bröd färdiggräddade.
Ett riktigt grovt mörkt bröd kan behöva nå upp till 100 grader innan det är färdiggräddat. Ett annat husmorstips är att knacka på undersidan av brödet, det ska då låta lite dovt och ihåligt, då är det klart! Har du inte testat att baka bröd, GÖR DET! Du kommer också att lära dig och det kommer vara sååå mycket godare och bättre för din kropp! Lycka till! Följ mig gärna på min FB-sida HÄR Följ mig gärna på Instagram HÄR Följ mig gärna på Bloglovin HÄR (Så du inte missar några inlägg)
Kan man Eftergrädda bröd?
Varför blir drömmarna kompakta? –
Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.
Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.
Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.
Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.
Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.
Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.
Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig. Bären kan ha varit smutsiga eller dåliga. Var noga med att skölja och rensa bär som ska användas i saft och syltkok. Allt skum kanske inte skummades av vid koket. Skummet innehåller naturliga bakterier och mögelsvampar som försvinner genom att skummet lyfts bort under kokningen. Flaskorna/burkarna kanske inte var desinficerade. Ställ tomma flaskor och burkar upp och ned i ugnen på 130 grader eller doppa dem i kokande vatten för att desinficera. Glöm inte att även desinficera lock och kapsyler! Förvaringsplatsen kan ha varit för varm. Helst ska sylt och marmelad förvaras mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl. Flaskorna/burkarna kanske inte har varit helt täta. Kontrollera locken. Koktiden kan ha varit för kort. Både sylt och marmelad behöver koka en stund.
Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.
Smeten kan ha varit för lätt för att orka bära upp fyllningen. Prova att rulla fruktbitarna eller bären i lite vetemjöl eller potatismjöl innan de blandas i smeten. Tillsätt lite mer mjöl i smeten nästa gång.
Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop. Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.
Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan det vänds ner i smeten. Det kanske har varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.
Formen kanske har smorts för dåligt. Prova att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Jag använder helst teflonformar och om jag använder mormors gamla form ser jag till att hålla den smord med olja när den inte används och står i skåpet.
Det kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens. Ugnsluckan kan ha öppnats för ofta under gräddningen. Kakan vill ha en jämn temperatur för att bli hög och fin. Smeten kan ha vispats för lite innan mjölet tillsattes. Ägg och socker ska vispas riktigt pösigt och nästan vitt, smör och socker ska vispas ljust och krämigt. Smeten kan ha rörts om för mycket eller vispats efter att mjöl och bakpulver eller bikarbonat tillsatts. Då reser sig inte kakan lika mycket.
Degen kan ha fått jäsa för kort tid. Min princip är att alltid jäsa deg till dubbel storlek. Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.
Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och stum. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. Givetvis beror det på vilken typ av bröd man bakar. Degen saknar salt. Då blir den livlös och tappar jäskraft och spänst. Det är för mycket fett och socker i degen, den kommer att jäsa, men långsammare.
Vissa degar är svåra att kavla ut, då kan det vara bra att kavla lite i taget och låta degen vila lite mellan kavlingarna. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den väldigt kompakt och stum. Fukta bakbordet med lite vatten, då får man lättare fäste med degen och den blir lättare att kavla. Det är för lite mjöl i degen. Tillsätt lite extra mjöl och kavla på ett välmjölat bakbord.
Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens.Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin. Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.
Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Då är risken stor att bullarna blir hårda. Bullarna kan ha stått för länge i ugnen, prova att höja temperaturen och korta gräddningen.
: Q & A – Första hjälpen i köket – Leila Lindholm
Kan man låta bröd jäsa för länge?
Varför jäser inte min deg? – Det är viktigt att vätskan som man blandar i degen inte är för varm. Om det är så att vätskan har varit för varm, varmare än 37 °C, tappar jästen jäskraft och till och med dör. Det kan bero på många saker. Jästen kanske är gammal, degen kan vara överjäst, för lite knådning och kort jästid kan vara skäl.
Kan man rädda en överjäst deg?
Överjästa eller underjästa bröd? Jag har en förmåga att överjäsa bröd. Jag har alltid flera projekt på gång samtidigt. Tiden går och mitt i en rörelse springer jag förbi degarna, lyfter på locket och ser att de i princip är färdigjästa. De behöver bara jäsa lite till.
- Något annat kommer emellan och nästa gång jag lyfter på locket så är de ofta överjästa.
- Vid ett par tillfällen har jag, för att försäkra mig om att inte glömma och överjäsa dem, istället tagit dem något för tidigt.
- Resultat är att de istället blivit underjästa, och då blir jag inte glad.
- Jag har kommit fram till att överjästa bröd helt klart är att föredra framför underjästa.
Ett överjäst bröd är i regel väldigt smakrikt och inkråmet är ofta håligt och fint. Däremot är väl inte brödet det vackraste, eftersom det flutit ut i ugnen och är platt. Ett jästbröd kan man i regel jäsa, trycka ner i bunken och jäsa igen. Därför behöver aldrig ett jästbröd bli överjäst.
Det är bara att bearbeta det igen, och sen låta det jäsa upp. Ett surdegsbörd har inte de egenskaperna. De går inte att jäsa om ett surdegsbröd. Är det överjäst så är det. Däremot kan man rädda det genom att grädda det i formar eller i en gryta. Med en form eller en gryta får brödet stöd under gräddningen och flyter inte ut.
Självklart finns det gränser för hur långt man kan överjäsa både ett surdegsbröd och ett jästbröd. Men min generella uppfattning är att i valet av underjäst och överjäst, satsa på överjäst för att få ett smakrikare och luftigare bröd. På bilderna ser ni ett antal bunkar som väntar på att gluten ska utvecklas.
- Genom att vila och stretcha degen, utvecklas gluten utan att den behöver knådas.
- Läs gärna mer om vad det innebär att man använder metoden autolys –,
- Under själva autolystiden (vilan) jäser i regel inte degen, men innan jag tar upp degen för att forma den till bröd har jäsningen satt igång och pågått under en tid.
Överjäst bröd, men grymt gott! Underjäst bröd saknas bild på. De få gånger jag underjäst ett bröd har jag blivit så besviken och inte velat föreviga olyckan. Underjästa börd är i regel kompakta, det kan vara luftigt i överkanten av brödet samtidigt som det är tungt i underkanten.
Kan man äta överjäst bröd?
Underjäst eller överjäst – hur vet du? Om en deg är överjäst, underjäst eller lagom jäst, det är en ständigt återkommande fråga. Det är också en fråga som är väldigt svår att svara på. I regel behöver man känna på degen och se den för att kunna avgöra det.
Jag ska försöka ge er några tips och kännetecken. En underjäst deg är stum när man trycker på den. Den är inte mjuk och följsam utan ger motstånd. Den känns tung när du lyfter den. När du har en överjäst deg kan du ofta se att ytan på degen börjar ge vika. Trådarna i degen drar ifrån varandra och faller isär.
Degen är dallrig när du skakar lätt på den. Vore det då en deg på jäst, kan man i regel knåda ihop den och låta den jäsa upp igen. Är det en deg jäst på surdeg fungerar inte det. Degen kommer aldrig hämta sig utan blir bara lösare och lösare efterhand som microbakterierna äter upp maten i degen.
Oftast formar jag mina bröd och låter de stå i kylen en eller två dygn. I kylen avtar jäsning för att till slut upphöra när degen blivit tillräckligt kall. Det svåra är att avgöra när den perfekta tidpunkten är för att ställa in degen i kylen. Degen ska inte vara färdigjäst men den måste kommit igång ordentligt.
På min deg ser jag ofta en ofta en bubbla som börjar resa sig. Då är den i regel klar för att forma till bröd. Det är bättre att ställa in en underjäst deg än en överjäst. En underjäst deg kan du alltid låta jäsa ett tag till innan du gräddar den, men en överjäst deg är svår att göra något åt.
Vilken temperatur du har på kylen har betydelse för hur jäst din deg ska vara innan du ställer in den. Min kyl är till exempel väldigt kall, vilket gör att mina degar kan vara mer jästa än den vars kyl är varmare. Lagom jästa degar som nu ska in i kylen. Jag jäser alltid mina degar i inmjölade linnehanddukar för att inte riskera att degen fastnar i jäskorgen när jag stjälper upp dem.
Lagom stora för jäskorgar hittar du, : Underjäst eller överjäst – hur vet du?
Kan man knåda degen för länge?
Måste degen knådas igen när den har jäst klart och i så fall hur mycket? Vad är bäst, i maskin eller för hand? Vår expert reder ut. Fråga : När man bakar matbröd och även vetebröd ska degen som regel jäsa två gånger. Innan man sedan bakar ut degen ska man knåda den.
I just detta moment är det svårt att veta hur mycket man behöver knåda. Kan man köra degen i maskin igen om man låtit den jäsa i bunken eller hur mycket bearbetning behövs? Svar : Degen ska inte knådas kraftigt efter den första jäsningen. Det bästa är att bara lägga händerna helt lätt på degen och trycka med lätta rörelser, så att gasblåsorna pressas ut.
Se också : Så snittar du vackra brödmönster Det kan också fungera att köra några enstaka varv i maskin på låg hastighet, men med försiktighet. Arbetas degen för mycket kan nämligen glutennätet slitas sönder. Detta medför att degen inte höjer sig under nästa jäsning utan bara säckar ihop och flyter ut.
- Då tappar degen även sin elasticitet och blir klistrig i stället för seg och smidig.
- Rent tekniskt är anledningen till att man knådar degen en andra gång att koldioxiden, som bildats i den första jäsningen, måste pressas ut och nya små blåsor bildas.
- Därefter ska nytt syre försiktigt arbetas in i degen, vilket gör att den kan jäsa på nytt.
Läs också : Hur länge ska degen bearbets i maskin?
Varför blir mitt bröd segt?
Felsökningstips –
Symptom | Anledning |
---|---|
Brödet jäser inte. | Prova först att förlänga jästiden, kanske med det dubbla mot vad som står i receptet. Om inte det hjälper så har du förmodligen dödat jästsvamparna med för varm degvätska. Tänk på att röra om i botten av degvätskan innan du kollar temperaturen. |
Brödet blir kompakt. | Du kan ha jäst för kort tid och/eller tagit för mycket mjöl. Eftersträva mindre mängd mjöl när du bakar bröd. Det är också viktigt att man inte tar för mycket grovt mjöl eller frön i brödet som är väger tungt i förhållande till vetemjöl. |
Brödet sjunker ihop efter jäsningen. | Förmodligen har brödet jäst för länge. Du kan rädda dem genom att baka om dem. Knåda degen och baka ut igen. |
Brödet blir platt. | Antagligen för varmt degspad eller att jäsningen skett för varmt. Lägg aldrig det utbakade brödet på en varm plåt. Ställ inte heller plåten på en varm spis. Det ska jäsa i rumstemperatur, ca 20°C. |
Brödet är blåsigt inuti. | Du kan ha arbetat degen för lite i bunken före första jäsningen eller knådat degen för lite efter första jäsningen före utbakningen. Det kan också beror på att brödet jäst för länge och för varmt. |
Brödet har degrand. | Fel ugnstemperatur eller felaktiga ugnsinställningar eller för kort tid i ugnen kan ge en degig rand i brödet. |
Brödet spricker. | För kort jästid. Degen kan ha arbetats för lite. Det kan också bero på för mycket mjöl. |
Varför blir brödet så hårt?
Bröd med mjuk skorpa – så lyckas du Många barn tycker inte om kanter och vill gärna ha bröd med mjuk skorpa. Här kommer några tips: Du får en mjukare skorpa genom att byta ut vätskan i brödet till mjölk istället för vatten. Tillsätter du dessutom smör, blir skorpan ännu mjukare.
- Utöver det ska du se till så att du har ånga i ugnen.
- I vanliga fall när man bakar bröd tar man ut ångan ur ugnen efter det att man gräddat ett tag för att få en hård skorpa.
- Vill man ha en mjuk skorpa låter man helt enkelt ångan vara kvar under hela gräddningstiden.
- Du får ånga i ugnen genom att ställa in en kopp med kokande vatten på botten av ugnen.
När brödet är färdiggräddat, vira in det i en handduk för att behålla fukten och förhindra att skorpan blir hård. Lägger du in brödet i en plastpåse får du garanterat en mjuk skorpa, men jag tycker att brödet får smak av plastpåsen. Nybakt bröd i plastpåse vill jag verkligen inte rekommendera.
Hur får man stora bubblor i brödet?
Lyckas med jäsningen Lyckas med jäsningen Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt. Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelse bryts ner. Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet.
- Degvätskan bör vara fingervarm.
- Om degen jäser i ett varmt rum går jäsningen snabbare.
- Om den jäser i ett kallt rum eller i kylen så jäser den mycket långsammare.
- En långsam jäsning gör att smakerna i mjölet hinner utvecklas bättre samt att innanmätet blir lite segare ger större luftbubblor.
- Vad som blir bäst är en personlig smaksak! Testa dig fram på egen hand med olika jästider.
Tänk på att detta gäller första jäsningen! Andra jäsningen bör inte vara mer än ca 30 min i de flesta fall. Första jäsningen: Skydda alltid degen med en bakduk eller plastfolié. Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre. Ställ degen på en dragfri och varm plats för att påskynda jäsningen.
- När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst.
- Testa genom att trycka till på degens yta med fingret.
- När degen fjädrar tillbaka är den klar.
- Andra jäsningen: När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare än gång för att få in mer luft i degen innan det är dags för gräddning.
Jättegoda, snabba bakpulverbröd som är fyllda med nyttiga frön. Klara på bara 20 min! Frallorna är läckert spröda på ytan med ett saftig innanmäte. Klara på bara 15 min! Morotsfrallor som är luftiga, goda och lätta att baka! Knaprig och nyttig müsli helt utan tillsatt socker.
Hur länge ska en deg jäsa?
Jäsning av deg – Ankarsrum Sweden
7 års garanti Hög kapacitet Svensktillverkad
Jäsning är lite av en konst och påverkas av många yttre faktorer så som temperaturen i rummet, luftfuktigheten och vilken typ av bröd du bakar. Jäsning är lite av en konst och påverkas av många yttre faktorer så som temperaturen i rummet, luftfuktigheten och vilken typ av bröd du bakar.
- Jäsning i rumstemperatur En typisk vetedeg bör jäsa 45-60minuter i rumstemperatur.
- Rågbröd behöver 60-70minuters jäsning i rumstemperatur.
- Ett tips är att jäsa i ugnen.
- Ställ temperaturen på 30grader och jäs din deg där.
- Alljäst deg / Nattjäst deg När du jäser din deg över en längre tid är det ändå viktigt att man följer receptet.
Om det står 2x60min så gör det först innan du lägger den i kylen för jäsning över natten. Detta ger ett mer karaktärsfullt bröd med en härlig skorpa och ett saftigt bröd. Jäsning i en brödkorg är ett bra tips och degen är lite lösare och det ger samtidigt en snygg yta på brödet.
En kalljäst deg kräver ca 12-16 timmars jäsning. Deglocket till din Ankarsrum Använd gärna ditt jäs lock och jäs din deg i kitteln. Detta gör att fukten stannar inne i kitteln och jäsningen blir jämn och fin. I det tredje avsnittet av vår bakskola så får du lära dig att göra salted caramel cupckes. Otroligt goda och enkla cupcakes för hela familjen Välkommen till vår bakskola! Här hittar du tips och recept för att spritsa som ett proffs.
Välkommen till vår bakskola! Här hittar du tips och recept för att lyckas med kanelbullebaket. Välkommen till vår bakskola! Här hittar du tips och recept för att göra din egen tårtbotten.0 kr “,”settings”:,”do_action”:{“woocommerce_before_mini_cart”:””,”woocommerce_before_mini_cart_contents”:””,”woocommerce_after_mini_cart_contents”:””,”woocommerce_after_mini_cart”:”\n\t\t\t : Jäsning av deg – Ankarsrum Sweden
Vad händer om man knådar degen för lite?
Hur länge ska egentligen en vanlig jäsdeg till bakverk bearbetas i maskin? Räcker det med 10 minuter eller ska degen knådas längre? Fråga : Hur länge ska en jäsdeg arbetas? Ibland står det “arbeta ihop till en deg i maskin, 10–15 minuter”. Jag får fina bakverk trots kort tid i maskinen så jag undrar varför det står så länge.
Svar : Om dina bakverk blir fina och du känner dig nöjd bearbetar du säkert dina degar fullt tillräckligt. Se också : Så snittar du vackra brödmönster Jag kan inte rekommendera någon specifik tid eftersom den beror på flera olika saker. Exempelvis vilken mjölsort som används och vilken proteinhalt (glutenhalt) mjölet har.
Ju högre desto intensivare måste degen arbetas. Vetemjöl special bör till exempel arbetas mer än vanligt vetemjöl. Rent baktekniskt innebär bearbetningen av degen att proteinerna omväxlande pressas ihop och sträcks ut så att de bildar ett finmaskigt glutennät.
Varför viker man deg?
Den perfekta degen Idag börjar ! Det är andra året som denna matfestival äger rum och förväntningarna är skyhöga efter förra årets dundersuccé. Det var ett helt fantastiskt väder då, och riktigt lika fint ser det inte ut att bli den här helgen. Men å andra sidan händer det desto mer.
Fullt med aktiviteter och massor av god mat i centrum kring Rådhustorget. Vi har bakat sjukt mycket bröd idag på Solhaga. Inne på Borgmästargården har vi också laddat, och på bakgården blir det livemusik både fredag och lördag. Snart åker Ante och jag in till Falkenberg med massor av bröd, Solhaga är med på marknaden tillsammans med många av våra matkollegor i närheten.
Klockan 16.45 ska jag stå på hemkunskapsscenen och berätta om hur du får till den perfekta degen. För dem som missar detta och är nybörjare på surdegsbröd tänkte jag göra en liten sammanfattning i det här inlägget. Jag tänker tillbaka på när jag själv hade hemkunskap i högstadiet, det var inte ett av mina favoritämnen.
Jag och min kompis Magdalena brukade flamsa bort lektionerna, och jag fick en trea i betyg för att jag diskade under rinnande vatten. Vår lärarinna lärde oss att det var väldigt viktigt att ha “en doft av mjöl” på bordet när man bakade. Men aldrig att vi pratade om degtemperatur, autolys eller gluten.
Jag tror inte att hon hade någon aning om detta heller, det verkar som om bagarskrået gjort sitt bästa för att hålla allmänheten i kunskapsmässigt mörker. Jag har haft flera hemkunskapslärare på mina bakkurser som med förtvivlan i blicken konstaterat att de gjort fel i hela sina liv.
- Riktigt så illa är det väl inte tycker jag, bröd kan bakas på många sätt.
- Men just idag sätter vi strålkastarljuset på degen ur ett hantverksperspektiv, för det är ju där ett bra bröd börjar.
- Att blanda en deg till ett surdegsbröd, alltså utan jäst, handlar inte så mycket om recept.
- Det handlar mer om att lära känna den kemiska processen som börjar när mjöl och vatten blandas.
Receptmässigt finns det egentligen bara en sak du måste hålla reda på – hur många gram mjöl du har haft i degen, för det avgör hur mycket salt du behöver. Traditionellt räknar man med 20-25 gram salt per kilo mjöl. I övrigt går det bra att variera ingredienserna lite som man vill och gå på känsla.
- Det här handlar om att förstå vad som händer i degen, och att styra processen så att man får ungefär det bröd man har tänkt sig.
- Det brödet jag visade på scen kallar vi för Slöingebröd i bageriet, och vi varierar innehållet från dag till dag, beroende på vilka mjöler vi har och vad det är för säsong.
Namnet kommer sig av att vi hämtar ingredienser på så nära håll som möjligt, gärna från vår egen trädgård. Slöingebröd grundrecept 500 g vatten, inte för kallt 200 g surdeg (vete eller råg spelar inte så stor roll) 23 g oraffinerat havssalt 750 g ekologiskt mjöl från Limabacka Kvarn eller Berte Qvarn, sammansättningen av mjöler kan variera, vilket vi kommer till alldeles strax.
- Den kemiska processen startar i det ögonblick mjölet får kontakt med vatten.
- Proteinerna i mjölet reagerar med vattnet och börjar bilda långa kedjor av gluten, som i sin tur bildar nät, eller hinnor.
- Det är dessa hinnor som kan hålla kvar luften när degen jäser.
- Som en tuggummibubbla ungefär.
- Gluten brukar ju nämnas som en skurk i olika sammanhang, men här är alltså gluten vår bästa vän.
När jag blandar degen till det här brödet brukar jag tänka att det finns tre viktiga saker som kommer att avgöra brödets karaktär: 1. Sammansättningen av olika mjöler. Ljusa mjöler kan bilda starkare nät av gluten, och hålla större bubblor av luft. Ju grövre mjöl, desto kortare struktur på gluten trådarna.
Alltså – vill du ha ett luftigt och högt bröd så använd mycket vetemjöl. Ju mer grovt mjöl, desto mindre volym blir det i brödet. Jag tycker om det här med höjd och luft, så jag brukar använda mycket vetemjöl som grund, och komplettera med 10-20% grövre mjöl för smak och struktur. Om du använder bara råg blir det bara kletigt och klibbigt, det bildas inga kedjor som får degen att hålla ihop.
Till det här brödet använder vi bara ekologiskt mjöl, gärna kultursorter som dinkel, emmer och svedjeråg, för det smakar så fantastiskt gott.2. Degens konsistens, alltså mängden vatten. En lös deg kommer att jäsa snabbare. Det blir större hål i inkråmet, saftigt och segt.
- När vi bakar den här typen av bröd vill vi ofta mätta degen med så mycket vatten som möjligt för att få till just detta.
- En fast deg jäser långsammare, brödet kommer att bli mer kompakt.
- Ofta justerar jag vattenmängden efter att ha rört ihop degen.
- Olika mjöler suger olika mycket vatten, så det gäller att öva upp känslan för hur din deg ska kännas när du blandat den.3.
Temperaturen på vattnet och i rummet. Vi får lära oss i många recept att degvätska ska vara 37°C. Men på sommaren kan detta vara alldeles för varmt, medan det på vintern är nödvändigt för att få liv i degen. Vad det handlar om är att en deg inte får bli varken för kall eller varm.
Blir den kall händer ingenting, särskilt inte om du bakar utan jäst. Är den för varm kommer den att springa iväg och jäsa över. Vi vill gärna att degen ska jäsa lagom fort, så att den tål att ligga och vila en stund, så att vi kan vika den flera gånger innan vi formar den till bröd. Skaffa gärna en termometer så att du kan mäta dina resultat, en bra deg tycker jag kan ligga runt 26-30°C.
Gärna lite varmare om det är kallt i rummet och tvärtom. När vi blandar degen blir det först en klibbig massa. Det går inte att forma några bröd av det här, nu behöver den kemiska processen lite tid för att bilda trådar, och det kallar vi för autolys. Man kan börja med att låta degen ligga i en halvtimme.
- Se här vad som har hänt! Nu hänger degen plötsligt ihop! Men den är fortfarande för svag för att vi ska kunna forma och spänna upp den till limpor.
- För att hjälpa degen behöver vi nu ta upp den på bordet, och knåda eller vika den.
- Det bygger upp och stärker nätet av glutentrådar.
- För varje gång vi viker blir degen fastare och mera formbar.
Tillslut går det inte att spänna degen mer, det märks på att den spricker. Då är det dags för vila igen. Utvecklingen av gluten fortsätter i degen medan den vilar i en lätt inoljad plastlåda. Den slappnar av och flyter ut i lådan. Nu viker vi degen igen för att ytterligare bygga upp spänst och elasticitet, sedan får den vila igen.
- Hur länge ska degen ligga då innan vi kommer till själva utbakningen? Hur många gånger ska man vika den? Det kan vara helt olika beroende på mjöl, temperatur och årstid, och det är just detta som är så spännande med bakning.
- Att ingen deg är den andra lik, och att din egen känsla kommer att avgöra resultatet.
När degen känns fast, att den hänger ihop och har börjat jäsa ordentligt, då kan det vara dags att forma till bröd. Här kan vi se att den har tunna hinnor, genom vilka man kan se ljuset.
För att brödet inte ska bli platt spänner vi upp det, genom att vika flera gånger in mot mitten.När den inte går att spänna mer nyper du ihop den upptill så att den behåller formen.
Den här typen av bröd behöver ofta stöd under jäsningen, annars blir det platt. Ta en skål med en kökshandduk i, och mjöla. Lägg degen i korgen med den släta sidan neråt, och den ihopnypta uppåt (detta kallar vi bagare för skarven, eller verket). Här brukar vi sätta in degen i kylen och jäsa över natten.
- För ju längre tid ett bröd får jäsa, desto mer smak utvecklas.
- En sådan här deg kan jäsa upp till 72 timmar, när man ställer in den i kylen stannar processen av och går mycket långsamt.
- Värm upp ugnen till högsta värme, ta ut bröden ur kylen och vänd på dem så att du får den släta sidan uppåt.
- Ha gärna en plåt eller baksten i ugnen för att få ordentligt med värme underifrån, för det hjälper brödet att expandera.
Gör några snitt i brödets släta sida med ett rakblad eller vass kniv, och skjutsa in brödet direkt på plåten eller stenen samtidigt som du sprutar in lite vatten med en blomspruta eller liknande. Sänk till 225°C och baka till riktigt mörk skorpa, det kan ta upp till 45 minuter.
Var inte rädd för att baka på till riktigt mörk färg, det är i skorpan smaken sitter. Här ser du vårt Slöingebröd från igår, med morot i. Och även utanpå, jag brukar låta snitten på något sätt avspegla vad som finns i brödet. Och bli nu inte ledsen om det inte skulle funka som du tänkt dig första gången.
Mitt bästa tips är att öva på samma rutin, samma mjöl, många gånger tills du förstår varför det blir avvikelser ibland. Sedan kan du gå vidare och variera med olika mjöl, skållningar, degkonsistenser och så vidare. Lycka till! Journalist från Göteborg som började blogga 2009, med drömmar om ett bageri i ett förfallet uthus i halländska Slöinge.
I februari 2011 öppnade Solhaga Stenugnsbageri utan att jag visste det minsta om vad jag gav mig in på. Den här bloggen handlar om min resa från amatör till entreprenör. Om recept, renoveringen av vårt hus från 1900, en älskad trädgård, livet i och runt bageriet. Arkiv Välj månad oktober 2022 (3) april 2022 (1) januari 2022 (2) juli 2021 (2) mars 2021 (3) februari 2021 (2) juli 2020 (1) juni 2020 (1) mars 2020 (1) januari 2020 (5) december 2019 (3) november 2019 (1) oktober 2019 (4) september 2019 (3) juli 2019 (2) juni 2019 (5) maj 2019 (3) april 2019 (7) mars 2019 (4) februari 2019 (1) december 2018 (11) november 2018 (5) oktober 2018 (8) september 2018 (6) augusti 2018 (4) juli 2018 (1) juni 2018 (9) maj 2018 (7) april 2018 (12) mars 2018 (8) februari 2018 (3) januari 2018 (12) december 2017 (13) november 2017 (15) oktober 2017 (5) september 2017 (8) augusti 2017 (3) juli 2017 (6) juni 2017 (4) maj 2017 (1) mars 2017 (4) februari 2017 (5) januari 2017 (1) december 2016 (3) november 2016 (2) september 2016 (3) augusti 2016 (1) juni 2016 (5) maj 2016 (2) april 2016 (4) mars 2016 (4) februari 2016 (1) januari 2016 (6) december 2015 (10) november 2015 (8) oktober 2015 (13) september 2015 (8) augusti 2015 (3) juli 2015 (2) juni 2015 (2) maj 2015 (7) april 2015 (7) mars 2015 (1) februari 2015 (4) januari 2015 (4) december 2014 (14) november 2014 (9) oktober 2014 (8) september 2014 (4) augusti 2014 (1) juli 2014 (3) juni 2014 (4) maj 2014 (2) april 2014 (8) mars 2014 (7) februari 2014 (7) januari 2014 (6) december 2013 (8) november 2013 (6) oktober 2013 (11) september 2013 (11) augusti 2013 (7) juli 2013 (6) juni 2013 (7) maj 2013 (9) april 2013 (6) mars 2013 (7) februari 2013 (11) januari 2013 (7) december 2012 (6) november 2012 (8) oktober 2012 (12) september 2012 (8) augusti 2012 (2) juli 2012 (7) juni 2012 (8) maj 2012 (4) april 2012 (7) mars 2012 (4) februari 2012 (8) januari 2012 (5) december 2011 (10) november 2011 (7) oktober 2011 (6) september 2011 (6) augusti 2011 (12) juli 2011 (7) juni 2011 (6) maj 2011 (2) april 2011 (7) mars 2011 (6) februari 2011 (5) januari 2011 (7) december 2010 (15) november 2010 (8) oktober 2010 (4) september 2010 (9) augusti 2010 (17) juli 2010 (12) juni 2010 (6) maj 2010 (12) april 2010 (12) mars 2010 (5) februari 2010 (9) januari 2010 (9) december 2009 (17) november 2009 (14) oktober 2009 (11) september 2009 (16) augusti 2009 (19) Inga Instagram-bilder hittades.
: Den perfekta degen
Vad händer med jästen om Degvätskan är 40 grader?
Bagerijäst – Jästen består av levande organismer, som måste behandlas varsamt. Det finns dels färsk jäst, dels torkad. Den färska jästen är gråvit i färgen och har smidig konsistens. Den säljs i förpackningar om 50 gram. Jästen skall förvaras i sin förpackning i kylskåp i +2 grader C till +4 grader C.
Är vätskan, degspadet, för varmt (över 40 grader C) kan jästsvamparna försvagas eller förstöras. Bäst och snabbast jäser degen om alla ingredienserna som används är rumstempererade. Kallt degspad ger långsam jäsning (över natt). Torkad jäst är färskjäst, som torkats till ett pulver och packats i påse. En påse motsvarar 50 gram färsk jäst.
Denna typ av jäst kräver högre värme på degspadet, +45 grader C till +50 grader C. Kontrollera gärna värmen med en termometer. Torkad jäst bör inte användas i kallt degspad. All jäst är datumstämplad med sista förbrukningsdag eller -månad angiven.
Vad händer om ett bröd jäser för länge?
Varför jäser inte min deg? – Det är viktigt att vätskan som man blandar i degen inte är för varm. Om det är så att vätskan har varit för varm, varmare än 37 °C, tappar jästen jäskraft och till och med dör. Det kan bero på många saker. Jästen kanske är gammal, degen kan vara överjäst, för lite knådning och kort jästid kan vara skäl.
Kan man äta ojäst bröd?
Att misslyckad med brdbak r inte s svrt och inget att skmmas fr om man inte r bagare. Brdet blev inte s fluffigt och gott som det var tnkt (bild ovan). Bagaren talar om “bakfel”.Vanligtvis gr brdet nd att ta, men inte med det vlbehag som nygrddat brd ger.
Underjst brd :r det vanligaste misslyckandet. Det kan bero p att jsten r gammal, att surdegen inte r bubblig och frsch, men oftast handlar det om att brdet inte kndats ordentligt eller har ftt fr kort tid p sig att jsa. Kndning : Jsdeg skall “rivas” som bagaren sger, inte kndas. Riva r ett gammalt ord fr utvidga, knda betyder bokstavligt “upprepade tryckningar”. Med andra ord, glutentrdarna i degen skall tnjas ut, inte tryckas ihop, fr att f elastisk deg. Ls mer > S kndas, rivs deg. Elasticitet : Vetemjlsdeg kndas i omgngar fr att f hg tnjbarhet, seghet. Vila : Degen mste f god tid p sig att vila. En vetemjlsdeg skall under vilan resa sig till dubbel storlek. verjst brd : Om brdet jses fr lnge orkar inte glutentrdarna hlla samman och brdet faller ihop. Ugnsvrme : Mjl : Jst :Jst dr i vrme runt 45C. Drfr anges i recept att frsk jst rrs ut i fingervarm vtska ~37C (ls mer > Jst). Ljummen eller kall vtska kan anvndas, men d tar det lngre tid. Anvnds vid kalljsning (ls mer > Kalljsning brddeg). Att brdet inte jst ordentligt kan ocks bero p att frskjsten r gammal, eller en inaktiv surdegsgrund (ls mer > O surdeg, surdegsgrund).
Jstid norm fr matbrd: Med 50 gram frsk jsti 5dl degspad jser vetemjlsdeg frdigt p cirka30 minuter. Deg tl inte sina egna gaser varfr dessa stts ut (kndas) kraftfullt i cirka 10 minuter. Drefter jses brdet en gng till i 30 minuter. Med halva mngden jst (25 g) i lika mngd vtska (5 dl) tar det dubbelt s lng tid (1+1 timme). I det senare fallet fr brdet mer arom. Grovt mjl (fullkornsmjl och rgmjl) behver lngre jsningstid, uppemot dubbla tiden. Ls mer > S bakas matbrd med jst. Salt ddar jst i direktkontakt. Drfr skall salt aldrig tillsttas i degspadet nr jst lses upp, utan blandas ut i mjlet. Anvnds torrjst br detta blandas ut med en del mjlet fr sig och saltet fr sig innan allt rrs samman, till exempel p varsin sida av mjl i en bunke. P s stt minskar kontaktytorna.
Vtska : Ingen brdskorpa : Stora hl i brdet : Finkornigt inkrm (insida):
När börjar bröd mögla?
Bild: Bild: GP Sverige Bröd möglar för att konserveringsmedel uteslutits. Uppdaterad för 8 år sedan 05:00 – 5 mar, 2015 FALSKT. Att mjukt bröd möglar utan konserveringsmedel eller tillsatser för ökad hållbarhet stämmer inte. Bröd möglar om det utsätts för mögelsporer och fukt, vilket händer så fort du öppnar påsen. Bröd blir mögligt om det inte hinner bli för torrt först. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Varför blir brödet kladdigt?
En lös deg ger ett luftigare bröd FAKTA För mycket mjöl i degen gör att brödet blir tungt, stabbigt och kompakt. En lösare deg ger ett luftigare och lättare bröd. Dock blir det lite kladdigare att knåda degen om man knådar för hand, men brödet blir mycket godare! Ibland behöver man inte tillsätta allt mjöl som det står i receptet när man bakar med jäst.
Om man känner att degen är smidig och fortfarande lite lagom kladdig så räcker det med mjöl. Tänk på. För att kunna hantera en kladdig deg behövs det mjöl på bakbordet och händerna när den bakas ut! Men var försiktig och lätt på handen så att det inte knådas in för mycket mjöl i degen. ! Underbart god, saftig morotslimpa! Klicka på bilden nedan för recept! Youtubefilm, recept & bilder från Kabita´s Kitchen.
(Recept nedan) Recept: Chapati 4 dl vetemjöl ca 2 ¼ dl vatten, rumsvarmt ev. ½ tsk salt (salt ingår inte i filmens recept, men jag tillsätter det för godare smak) GÖR SÅ HÄR 1. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av vattnen och nyp ihop. Tillsätt mer vatten, lite Så kokar man potatis: 1.