När Är Det Dags För Semlor?


När Är Det Dags För Semlor
Fira in Semmeldagen – eller Fettisdagen som den också kallas – med några av våra härliga recept på klassiska semlor eller kanske en semmelwrap? Semmeldagen, eller Fettisdagen som också heter är en rörlig dag, och infaller alltid på tisdagen innan den kristna fastan.

  • Dagen innan den kristna fastan började så såg man till att äta allt gott som man inte skulle kunna få unna sig under fastetiden.
  • Denna tradition har utvecklats till semmeldagen i Sverige, och semlor har ätitis i olika former sedan 1500-talet.
  • Den moderna semlan med mandelmassa, grädde och vetebulle blev populär så sent som i slutet av 1800-talet.

Semmeldagen firas kommande år den:

21 februari 2023 13 februari 2024 4 mars 2025

Passa på att testa våra härliga semmelrecept här nedan, med varianter från våra nordiska grannländer!

När säljs det semlor?

När äter man semlor? – Från början åts semlor endast på fettisdagen, det vill säga festdagen före fastan. Fortfarande är det den stora semledagen men nu finns semlor från jul till påsk. Svenskarna äter runt 40 miljoner semlor under perioden. Den 12 februari 1771, just på fettisdagen, dog den svenske kungen Adolf Fredrik, far till kung Gustav III, efter att ha ätit en stor måltid som slutade med hetvägg.

När slutar man med semlor?

Kommer inte längre – Ungefär så långt kommer vi, för sedan leder spåren till lagen om semlorna rakt ner i Riksarkivet. Det är nämligen där som de större delarna av Jordbruksnämndens arkiv förvaras. Anders Swahnberg gissar dock att lagen slutade gälla ganska snart efter att Malmöbagarna fick sina böter.

  • När extremläget efter kriget så småningom klingade av och tiderna i efterkrigssverige blev goda fanns sannolikt inget incitament för att ha kvar lagen.
  • Fettisdagen Fettisdagen är starkt förknippad med kristendomens största fasta – påskfastan.
  • Fettisdagen är sista chansen att äta upp sig innan den 40 dagar långa fastan, som börjar 40 dagar innan påsk och avslutas på påskafton.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Innan Man Kan Skörda Potatis?

Det innebär att fettisdagen alltid infaller 47 dagar före påsk, med andra ord alltifrån 3 februari till 9 mars. I år infaller fettisdagen tisdagen den 13 februari.

Finns det semlor på Lidl?

Semlorna har kommit! Med luftig bulle, krämig grädde och äkta mandel. Köp ett 2-pack och dela med någon du gillar!

Finns det semlor på IKEA?

IKEAs semlor är inte laktosfria men vi erbjuder en del andra bakverk och desserter utan laktos. Kika gärna på vår restaurangsida där du ser hela vårt utbud! Där kan du välja att klicka i vilka ingredienser du vill undvika och sortera fram passande alternativ.

Hur många semlor äter vi på ett är?

I Sverige och Finland har vi i hundratals år ätit semlor inför fastan vid den här tiden på året. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer sätter vi i oss omkring sex miljoner semlor bara på fettisdagen. De har även räknat ut att det varje år går åt 132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma till dessa bakverk.

  1. SCB:s statistik visar att Sverige har drygt 2 000 bagerier och konditorier samt omkring 4 400 bagare och konditorer.
  2. Flest bagare och konditorer finns i Stockholms län, därefter kommer Skåne.
  3. I särklass lägst antal finns på Gotland, säger Gulzat Elvung, statistiker på SCB.
  4. I relativa tal sticker Jämtlands län ut, med runt 60 bagare och konditorer per 100 000 invånare.

I andra änden hamnar Värmland, med cirka 25 per 100 000.

Varför började man äta semlor?

Fyllda semlor – Anledningen till att man började fylla semlorna på 1500-talet sägs var att under fastan endast fick äta bröd vilken man gjorde även och brödet var fyllt med härlig grädde och energirikt smör. Det kan också vara så att det blev godare med fyllda semlor vilket vi kan hålla med om idag.