När Är Potatis Färdig Att Skörda?


När Är Potatis Färdig Att Skörda
Potatisåret – Potatisen (sättpotatis) sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Det tar normalt tre månader från sättning till första skörd. Den tiden kan förkortas genom att man till exempel förgror sättpotatisen eller odlar under glas, plast eller fiberduk.

 • Färskpotatis skördas när bladen är gröna – den första färskpotatisen skördas i maj.
 • Vinterpotatisen får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat.
 • Det gör att vinterpotatisen får ett kraftigare skal som skyddar potatisen och gör att den håller längre.
 • I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis.

Efter skörd flyttas den in i kyllager så att den ska hålla hela vintern.

Hur vet man när potatis är färdig att skörda?

Fulskörda fin potatis – Att skörda potatis en och en är ett fiffigt sätt att förlänga skördeperioden, särskilt för den tidiga potatisen. Potatisen kan plockas upp ur jorden en och en, vilket är väldigt praktiskt precis i början av skördeperioden. I år (2015) har potatisen på friland fått stå mycket längre än tidigare år utan att drabbas av bladmöge l. Nu ser jag spår på enstaka blad av angrepp och snart kommer jag därför att börja kapa blasten.

När det är gjort skördar jag potatisen planta för planta. Men fram till nu har jag istället skördat potatisen knöl för knöl. På så sätt har plantorna kunnat växa vidare och gett mig mer att skörda då potatisen fått växa vidare på sin plats. En del kallar det här sättet för att mjölka potatisen. Själv säger jag fulskörda.

När jag läste in taltidningar för ett gäng år sedan kommer jag ihåg att en krönika jag läste in för Svenska Dagbladet handlade just om det här skördesättet. Och att krönikören tyckte det var som att våldföra sig på plantan nästan, när han stack ner hela handen till plantans allra heligaste och lirkade loss en och annan knöl. När potatisen blommar brukar det finnas knölar att hämta. Jag börjar skörda min potatis ungefär tre månader efter det att knölarna satts i jord. Ett annat riktmärke kan vara att plantorna blommar. Inte all potatis blommar, så tremånaderstricket brukar vara bäst.

Det jag gör är helt enkelt att jag letar upp plantans fäste i backen. Sedan lirkar jag loss täckmaterialet från jorden och knölar ner fingrar och hand i den (i mitt fall i alla fall) porösa jorden. Så fipplar jag runt lite där i den svala myllan tills jag stöter på en lagom stor potatis. Då tar jag upp den.

Jag brukar ta en potatis från varje planta. När jag tagit upp en skuffar jag för täckmaterialet igen så ingen potatis riskerar att bli grön för att solens strålar når genom materialet. När jag hämtat vår mat står plantorna kvar som om ingenting har hänt och växer vidare. Under det skyddande täcket av halm och ogräs ligger potatis som jag kan skörda en och en. Så här skördade jag mina åtta plantor i odlingstunneln under den månad de gav skörd från slutet av maj innan bladmöglet drabbade dem. Nya potatisar hann växa ut medan jag skördade grannplantorna.

Men snart är det alltså dags för en mer traditionell skörd, då jag försiktigt gräver eller lirkar upp hela plantorna ur jord eller täckmaterial. Och vad tror du jag gör när jag dragit upp en planta? Sätter ut något nytt förstås! Eller sår. Ringblommor, krasse, dill, sommarmorötter, rucola, rädisa, asiatiska kålsorter, sallat.

Potatis från sätta till skörd, del 3: Skörda

Det finns en hel massa grönsaker som trivs i den fina jorden som blir efter att potatis skördats. Låt inte jorden stå tom de fina månader vi har kvar att odla. Sätt eller så nytt! /Sara Bäckmo

You might be interested:  Hur Mycket Deg Till En Pizza?

Hur länge kan man ha potatisen i jorden?

Låt ligga hur länge? – Potatis får kraftigare skal när den ligger i jorden och det behövs när pärerna sedan ska långlagras över vintern. Att de ligger kvar i jorden under sommaren är alltså bra. Det är inte säkert att de kan lagras lika länge om de skördas tidigt och förvaras i kylen, då blir potatisen lätt svampig.

 1. Jag slutskördar all min potatis innan eller efter första frost.
 2. Om det kommer en tidig frostnatt i september kan potatisen skyddas med täckmaterial eller fiberduk och ligga kvar ytterligare.
 3. Oktober brukar vara en bra tid att ta upp potatisen.
 4. Då har också mycket av annat tidsödande arbete blivit avklarat och det finn ork att kånka potatis.

Vi är många som av misstag glömt kvar knölar i landet efter skörd och ser plantor som liksom “självsått” sig kommande vår. Det är dock ett lotteri och hur väl potatisen klarar vintern hänger på hur härdig sorten är och hur vinterkylan får jorden att frysa och tina. I jorden kan man hitta massor av kul, insekter och andra fynd, utöver potatis. Foto: Ida Sjöö. Sommarpotatis har tunt och ömtåligt skal. Det blir kraftigare när potatisen får ligga och eftermogna i jorden. Foto: Ida Sjöö. I detta kvarter finns totalt fyra odlingsbäddar, ungefär 6 meter långa. Alla sprängfyllda med potatis till sommar, höst, vinter och vår. Foto: Ida Sjöö. Varje potatis som lyfts upp får glada hurra-rop. Det är en skatt att finna godsaker som potatis i jorden! Foto: Ida Sjöö. Tack Loa för en fin skördestund! Foto: Ida Sjöö. Summa summarum. Om du odlat potatis i år kan du med gott samvete låta den ligga kvar i jorden till senare i höst. Potatisen mår inte dåligt av att ligga kvar, den gillar den svala, fuktiga jorden. Klipp ner potatisblasten om den börjar se risig ut och täck med lite halm, löv, växtdelar eller annat om du vill skydda skörden lite extra.

You might be interested:  Vilken Kung Blev Förgiftad Av Ärtsoppa?

När och hur skördar man potatis?

Potatis från sådd till skörd – Potatisen sätts i rader, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm radavstånd om knölarna är små, 25–30 cm om de är stora. Potatisen börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått sju till åtta grader. Om man sätter potatisen för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

Potatisen sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj uppe i norr. Det tar cirka tre månader från sättning till första skörd. Färskpotatis skördas när bladen är gröna, vanligtvis i maj. Vinterpotatisen får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat. I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis och flyttas in i kyllager.

Sedan levereras den till packerier som tvättar och förpackar potatisen.

Hur länge skall potatis Förgro?

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård Förgro eller förodla potatis? När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel.

Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort. Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort. Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar. Förgroningen sker utan jord. Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong.

Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm.

Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats. Du får plats med många potatisar på liten yta. Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad. Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut. Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka.

Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Certifierat utsäde Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

You might be interested:  Hur Får Man Torrt Bröd Mjukt Igen?

Sätta potatis När jorden har “rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen. Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord. Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna. Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen. Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna.

Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. När skördas potatis? Många säger “när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är.

 • Det går att “skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare.
 • Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar.
 • Senare potatissorter plockas upp från mitten av september.
 • Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd.

Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen. Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden. Tänk på att: – följa växtföljden.

 • Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år.
 • Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år.
 • Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten! – du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis.
 • Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.

: SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård