När Kan Man Börja Pumpa Ur Mjölk?
9: Hitta den mest bekväma nivån – Under utdrivningsfasen ska du pumpa vid din maximala vakuumnivå, vilket innebär den högsta vakuumnivå som du kan använda som fortfarande känns bekväm. Forskning har visat att urpumpning vid denna nivå driver ut en liknande mängd mjölk som när ett barn ammar.13,14 Hitta den rätta nivån för dig genom att öka vakuuminställningen gradvis tills det känns aningen obekvämt, och sänk den sedan ett steg.
Contents
När kan man pumpa ur?
Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle. Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump. Var noggrann med hygienen när du hanterar bröstmjölk.
- Tvätta händerna innan och använd rena behållare för bröstmjölken.
- Här kan du läsa om att Handmjölka eller pumpa ur? För en del är det lättare att få ut bröstmjölken genom att mjölka med handen.
- Det kallas också att handmjölka.
- Andra tycker att det är lättare att använda en bröstpump.
- De första dagarna är det ofta lättare att få ut mjölken för hand, när det finns råmjölk i brösten.
En pump kan vara bekvämare när mjölkproduktionen har kommit igång och du vill mjölka ur större mängder. När behöver jag handmjölka eller pumpa ur bröstmjölk? De första dagarna efter förlossningen kan det vara bra att handmjölka vid bland annat följande tillfällen:
För att stimulera mjölkproduktionen om barnet inte har kommit igång att suga. För att få mjölken att rinna till när barnet ska suga, om det behövs. Om brösten är så överfyllda att barnet har svårt att få ett bra tag.
Det kan också vara bra att handmjölka eller pumpa ur brösten vid dessa situationer:
När det gör för ont att amma, till exempel om dina bröstvårtor är såriga. När du inte kan vara tillsammans med barnet När barnet inte kan suga på bröstet, till exempel om barnet blir sjukt. För att någon annan ska kunna ge barnet mat. När du inte kan eller vill amma, men vill ge barnet bröstmjölk.
För att hålla igång produktionen av bröstmjölk om du för tillfället inte ammar. Om du har,
Det som gör att mjölken börjar rinna till kallas för utdrivningsreflex. Den kan ha svårare att komma igång när du handmjölkar eller pumpar än när barnet suger. En del tycker att det hjälper att värma brösten en stund innan. Det brukar också gå lättare att mjölka eller pumpa ur brösten om du har lugn och ro omkring dig och sitter och ligger bekvämt.
Det kan vara bra att stryka lätt med handen över bröstet, för att mjölken ska komma ut lättare. Barnet kan gärna ligga hud mot hud hos dig om det är möjligt. Då frigörs det lugnande hormonet oxytocin. Hormonet har en avslappnande effekt som kan göra att mjölken har lättare att rinna ut. Innan du handmjölkar eller pumpar ur är det viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten.
Använd gärna varmt vatten så att dina händer blir varma. Så gör du för att handmjölka Så mjölkar du ur med pump Det finns olika sorters bröstpumpar, både manuella och elektriska. Det är olika från person till person vilken som fungerar bäst. Bröstpumpar finns att köpa på apotek och i butiker som säljer barnprodukter.
När kan man börja använda bröstpump?
Varför ska jag ha en bröstpump? – En bröstpump kan vara bra både när du ammar och när du inte kan eller vill amma men ändå ge ditt barn bröstmjölk. Då kan du pumpa ut mjölk som både du och din partner kan flaskmata bebisen med – något som kan vara ovärderligt för att du ska kunna sova eller få lite egentid på dagen.
När kan man börja läcka mjölk?
Kolostrumkit – en hjälp att starta upp mjölkproduktionen Kolostrum betyder råmjölk och är den första bröstmjölken som bildas. Råmjölken börjar bildas ungefär i mitten av graviditeten och den kan rinna från brösten redan under graviditeten. Råmjölken bildas i små mängder, droppvis till att börja med.
- Den har fantastiska egenskaper och innehåller alla näringsämnen som det nyfödda barnet behöver, man kan nästan likna den ett första vaccin.
- Efter födseln och framför allt efter att moderkakan har framfötts börjar mjölkproduktionen komma igång.
- När barnet suger kraftfullt på bröstet stimuleras mjölkproduktionen och ännu mer om det sker inom första timmarna efter födseln.
En del barn kan behöva extra näring utöver amning någon timma efter födseln under någon/några dagar.T.ex. barn till mammor med diabetes eller barn som är tunga för tiden, lätta för tiden, eller födda innan graviditetsvecka 37+0. Ofta vet vi i förväg vilka barn som kommer att behöva extra näring, ibland vet vi inte detta förrän efter födseln.
- Extra näring är i första hand råmjölk, annars komjölkbaserad mjölkersättning.
- På förlossningen kommer du/ni som önskar amma erbjudas ett “Kolostrumkit” om barnet förväntas behöva extra näring utöver amning.
- Itet innehåller en broschyr med text och bilder om hur man utför bröstmjölksstimulering eller urmjölkning för hand samt information om fördelarna med detta.
I kitet finns också en liten sked och en mugg som bröstmjölken kan samlas upp i, för att sedan ges till barnet. Forskning på gravida kvinnor med typ 1 diabets och okomplicerad graviditet visar att man med fördel kan börja stimuler brösten för hand redan innan barnet är fött, från graviditetsvecka 36+0.
Webbredaktör: Granskare: Kristin Svensson, Barnmorska Uppdaterad: 2022-04-13
: Kolostrumkit – en hjälp att starta upp mjölkproduktionen
När kan man börja pumpa och ge flaska?
Att sköta ett nyfött barn Det finns olika sätt att mata barnet. Här kan du läsa och se filmer om amning, bröstmjölksersättning och flaskmatning. Amning Amning är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning är även närhet och trygghet för barnet.
- Så ammar du För att amningen ska kunna fungera så bra som möjligt finns det en del saker att tänka på.
- Alla barn är olika och du och ditt barn behöver lära känna varandra.
- Att sluta amma Du avgör själv tillsammans med ditt barn när det är dags att sluta amma, och i vilken takt det ska ske.
- Det finns inte någon tidpunkt som är bäst för alla.
Det är oftast lättast om både du och barnet tycker att det är dags att sluta. Bröstmjölksersättning och tillskottsnäring Bröstmjölksersättning kan helt eller delvis ersätta bröstmjölk under barnets första halvår. Ersättningarna är gjorda för att likna bröstmjölk så mycket som möjligt och innehåller all näring barnet behöver.
- Från sex månader kan barnet börja dricka tillskottsnäring istället, som ett komplement till vanlig mat.
- Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk Ibland kan du behöva mjölka ur brösten.
- Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle.
- Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump.
Mat och dryck när du ammar Din bröstmjölk är anpassad till just ditt barn, för att barnet ska växa och utvecklas. Det finns en del saker att tänka på när du ammar. Till exempel behöver du dricka extra mycket vatten och undvika viss mat. När du inte kan eller vill amma Ibland fungerar inte amningen och ibland är den aldrig ett alternativ.
- Barnet får då urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning istället.
- Det är viktigt att inte känna skuld om du inte kan eller vill amma.
- Spara och frysa in bröstmjölk Många tycker att det är praktiskt att spara bröstmjölk till ett senare tillfälle.
- Du kan spara mjölken i kylskåp eller frysa den.
- Du behöver alltid ha koll på hur gammal mjölken är, för att ditt barn inte ska få i sig bakterier.
Ta hand om ett nyfött barn Här finns information om den allra första tiden i barnets liv. Läs om allt från hur du bär och lyfter, byter blöja och sköter barnets naglar till hur du skyddar ditt barn på olika sätt. Att vara förälder Läs och se filmer om hur det kan vara att bli förälder, om relationen med barnet och om att få syskon.
Kan man pumpa innan amning?
Fördelar med att använda en bröstpump – För att pumpa ut mjölk använder du lämpligast en bröstpump. Genom att regelbundet pumpa brösten underhåller du mjölkproduktionen, även när du inte kan amma. Det kan vara en bra idé att pumpa ut mjölk redan från starten dels för att få igång mjölkproduktionen, dels ifall barnet har svårt med greppet, vilket kan orsaka såriga bröstvårtor och smärtsam amning.
Kan man ge bröstmjölk kall?
Att pumpa ur bröstmjölk är ett bra sätt att hålla igång amningen när barnet inte kan amma för att mamma inte är på plats av någon anledning. Det är viktigt att urpumpad bröstmjölk förvaras rätt. Här går vi igenom vad du bör tänka på. Urpumpad bröstmjölk – förvaring och hållbarhet
Rumstemperatur varmt rum (ca 25 grader): 2-3 timmar Rumstemperatur ca 20 grader: 4-6 timmar Svalt ca 15 grader: 6-12 timmar Kylskåp (kallaste delen, ej i dörren): upp till 3 dagar I frysen (-18 grader): 3 månader I frysen (-20 grader): 6 månader
Rekommendationer för tining och värmning av bröstmjölk
Urpumpad bröstmjölk kan förvaras i rumstemperatur till nästa matning. Förvara gärna bröstmjölk i små förpackningar, t ex iskuber. Då kan du enkelt ta fram små kvantiteter och behöver inte riskera att slänga tinad mjölk som inte går åt. En nyfödd bebis har en magsäck lika stor som sin knytnäve. Det är en bra måttstock på hur mycket mjölk som går åt när du ger med flaska. Bröstmjölk som förvarats i kylskåp max ett dygn kan frysas in. Tina frusen bröstmjölk i kylskåpet eller vattenbad med kallt vatten. Om du snabbt behöver tina frusen bröstmjölk placerar du flaskan i varmt vattenbad, max 60 grader. Tina eller värm inte bröstmjölk i mikrovågsugn. Koka inte bröstmjölken utan värm försiktigt, annars försvinner nyttiga ämnen. Bröstmjölken bör värmas till kroppstemperatur men det går också bra att ge kall eller rumstempererad bröstmjölk till barnet. Innan du börjar mata, prova alltid med några droppar på insidan av din handled för att kontrollera att temperaturen är bra. Om du inte känner dropparna är det kroppstemperatur och perfekt för ditt barn. Bröstmjölk som varit infryst kan därefter förvaras I kylskåp upp till 2 dygn men ska inte frysas in igen. Värm inte om bröstmjölk som har värmts en gång tidigare. Ge den till ditt barn vid nästa amning och släng sedan det som är kvar. Efter några timmar i kylskåp kan bröstmjölken dela sig i skikt. Detta är helt normalt och betyder inte att mjölken är dålig. Är du osäker på om bröstmjölken blivigt dålig, lukta på den. Luktar den inte ok, släng den!
Viktigt att tänka på! Att flaskmata ett ammande barn är inte att rekommendera den första tiden. Amningstekniken behöver tid att sätta sig hos barnet och den kan påverkas negativt av flaskmatning, då flaskan kräver en annan sugteknik. Läs mer om amning och bröstmjölk här