När Kom Korv Med Bröd Till Sverige?
Till Sverige kom korv med bröd först år 1897 i och med världsutställningen i Stockholm, innan dess åts korv i smörpapper.
Contents
När kom korvbröd till Sverige?
Sverige – I Sverige var det under 1950-talet ännu många försäljningsställen som inte serverade korv med bröd. Istället brukade korven serveras i papper. I slutet av 1950-talet rullade tillverkare korvbröd för hand, då efterfrågan fortfarande var låg. Den maskinella tillverkningen tog fart under 1960-talet. Under 2000-talet exporterar Sverige korvbröd till olika delar av världen.
När började man äta korv i Sverige?
Historia – Redan på medeltiden lär korv med bröd serverats i Frankfurt, På 1600-talet tillverkade den tyske slaktaren Johann Georgehehner en korv som fick smeknamnet dachshund (tax). Därav engelskans hot dog,1871 öppnades det första korvståndet i New York. Tjugosex år senare, 1897, serverades varm korv första gången i Sverige under Konst- och industriutställningen på Djurgården i Stockholm.
Några typer av varm korv är wienerkorv och rød pølse, En varm korv med bröd och mos ovanpå kallas exempelvis för en halv special, Moset läggs alltså överst och täcker nästan hela korven och brödet. En hel special är samma sak, fast med två korvar. Luffare eller Tuffing består endast av korvbröd och mos. I finlandssvenskan använder man sällan ordet “varmkorv”, utan oftast säger man istället korv me brö, hot dog eller knackkorv, även om det senare mer syftar på själva korven som används.1959 släpptes Owe Thörnqvists låt Varm korv boogie, Världens längsta hot dog tillverkades av ” Empacadora Ponderosa ” i Mexiko, den var 114,32 meter lång.
Fram till årsskiftet 2002/2003 var tretton charkprodukter namnskyddade i Sverige, däribland wienerkorv och prinskorv. Båda dessa korvar skulle då innehålla minst 40% kött och max 23% fett., Varmkorv och grillkorv har däremot aldrig haft en standardiserad sammansättning.
Vem kom på korv med bröd?
Varmkorven gör entré – Snabbmat finns idag i alla dess former från sushi till wraps. Av den mer traditionella typen är dock varmkorven med anor i Tyskland med som gjorde entré i svenskarnas matkultur 1897. Varmkorvens ursprung finns i Tyskland där en slaktare vid namn Johann Georgehehner någon gång under 1600-talet började producera en korv som gavs smeknamnet dachshund (sv.
tax). Det finns dock belägg för att man i Tyskland redan under medeltiden åt korv med bröd. Det första korvståndet öppnade 1871 i New York. Man kan tänka sig att det var tyska immigranter som fört med sig korven där smeknamnet snabbt översatts. Resultatet blev en varm hund – hot dog,26 år senare, på den Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897 fick svenskarna för första gången smaka på varmkorv.
Utställningen – som ofta kallas för Stockholmsutställningen – var en storslagen uppvisning i vad Sveriges (och Norges – som var i union då) industrialism kunde åstadkomma. Utställningen öppnade den 15 maj 1897 och stängde den 3 oktober 1897. Ett hundratal spektakulära byggnader och paviljonger uppfördes och fylldes under sommarmånaderna med allehanda utställningsföremål av 3 722 utställare. Kö utanför korvkiosk på Täby Galopp cirka 1950. Bild ur Icas historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria. Brödet tillkom inte förrän under världsutställningen i St. Louis, USA, 1904. Där serverades varmkorv och för att kunna hålla i den varma korven fick besökarna låna vita handskar.
Det ledde dock till ett stort svinn och brödet gjorde därmed entré som en ätbar ersättare. Under sent 1920-tal dyker ordet korvgubbe upp i det svenska språket, vilket tyder på att korvkioskerna fått fäste. År 1942 inrättas Sveriges Korvhandlares Riksförbund. Från 1940-till 1960-tal ökar populariteten alltmer för varmkorven.
En trolig orsak är att det är efter det andra världskriget som den amerikanska kulturen slår igenom. Samtidigt släpptes även alla ransoneringar och kött var återigen lätt att få tag i. Samtidigt blir varmkorvsindustrin hårt åtgången av myndigheterna som vill reglera, förbjuda och styra upp verksamheten.
När kom korv?
Sumererna var tidiga korvätare – Första gången korv nämns i litteraturen är av sumererna, i nuvarande Irak omkring 3000 f.Kr. Även kineserna har skrivit om korv 589 f.Kr. och Homeros i Odysséen. I Rom var korv festmat under kejsar Nero, i synnerhet när man firade Lupercalia.
- Den tidiga katolska kyrkan ansåg att såväl firandet av Lupercalia som korvätande var en synd.
- Den finländska korvkulturen kommer ursprungligen från Tyskland, Frankrike och Italien.
- Traditionen med korv har också varit starkare i Finlands västra delar.
- Orv ansågs inte alltid för fin mat, utan åts främst av allmogen och arbetarklassen.
Däremot kunde korv som pålägg dukas upp i de finare hemmen. Fram till 1950-talet fanns industriell framställning av korv främst i städerna, eftersom man saknade kylaggregat på landsbygden. Korvens popularitet ökade markant på 1960-talet med migrationen från landsbygden till städerna.
Korv kunde tillredas snabbt och var förmånlig mat för den moderne finländaren. I Finland finns en seg tradition med bastu och korv. Korven kan t ex grillas, kokas eller packas in i folie och bakas på bastuugnen medan man badar. Det finns också sällskap som provsmakar korv och värnar om dess utveckling.
Det finska Akateeminen Kiuas-Seura ry (Akademiska Korv-Societetet rf) är ett sådant,
Vad kostade en korv med bröd 1975?
Korv är kultur! | Transportarbetaren Korv är trendigt. Till och med trendigare än surdeg. Korv är också kamp. Det visade folket i Dalby. I år är det 116 år sedan de första korvgubbarna dök upp i Sverige. Då var gubbarna kvinnor som sålde varmkorv med mos för 20 öre.
- Orv och korvkiosker får nog anses vara en del av den Svenska ur-kulturen.
- Vem minns inte gatuköket från uppväxten? Det var en given samlingspunkt på kvällarna.
- En flykt undan trist skolmat och en plats för återställare när man tränat hockey tills benen var stumma av mjölksyra.
- I min barndom kostade korv med bröd en och femtio.
Dyrt för 13-åringar som hankade sig fram på veckopeng. För exakt samma summa fick man å andra sidan sex korvbröd “med extra mycket senap och ketchup”. Korvkioskens storhetstid var förmodligen på 1970-talet. Då hade gubbarna med låda på magen eller i små trähytter ersatts av påkostade plåtbungalows med toalett, rinnande vatten och stekbord.
- På menyn fanns inte bara kokt med bröd, utan grillad, pommes, mos, hamburgare, tunnbrödsrullar, glass och gastronomiska nymodigheter som “lövbit”.
- Sedan började korvens kräftgång.
- Pizzan hade gjort entré, liksom Kebaben.
- McDonalds slog upp de första portarna.
- På Kungsgatan i Stockholm.
- Ret var 1973.
- Orvdöden började.
Kiosker slog igen. Vid Lycksele tågstation hade gatuköket vintern 1977 ersatts av en eländig korvautomat, där man petade in enkronor och fick ut en fisljummen hot-dog i plaströr. Fast efter det har korven definitivt kommit igen i en andra våg. Lokala charkuterister gör numera kvalitetsprodukter, hemstoppning är på modet och från omvärlden har vi fått in nya kryddstarka varianter.
- Som Merquez från Afrika, som görs på lammkött.
- Märkligt nog har bensinmackarnas kamp för överlevnad gett slaktrester i skinn en rejäl skjuts framåt.
- Mackarna har dessutom anammat forntidens begränsade utbud.
- Inget slafs med pommes frites bakom kassan.
- Orvutvecklingen finns beskriven i en rad böcker.
- Bland annat Korv, mos och människor från 2004, av Leif Eriksson.
Den skildrar främst korvkioskens och korvgubbens historia, med talrika bilder. Korv har funnits i århundraden. Att mala senor, inälvor, köttskrap, fett och sedan stoppa smeten i djurens egna tarmar var en konserveringsmetod och ett smart sätt att ta vara på hela slaktdjuret.
- Men om man tittar på korven som snabbmat så lär det första korvståndet ha öppnats i New York 1871, av en tysk immigrant.26 år senare hade korvgubben hittat fram till Sverige, konstaterar Leif Eriksson.
- Det var driftiga kvinnor som sålde kokt med mos på den stora Stockholmsutställningen ute på Djurgården.
År 1900 hade korvgubben slagit igenom på allvar och det kunde stå tre, fyra försäljare på samma torg. Utrustningen var enkel. Plåtlåda med inbyggd spritbrännare. I trottoarätandets barndom fanns inte korvbröd. I Amerika lånade korvgubbarna i stället ut vita handskar till kunder som inte ville söla ner fingrarna.
- Men ganska snart kom man på att en vanlig brödskiva, vikt på mitten, kunde fungera som hölje.
- Det dröjde inte länge innan driftiga bagare hade designat speciella avlånga vita bröd.
- I Sverige slog statsmakterna tidigt klorna i korvnäringen.1908 bestämdes att plåtlådan inte längre fick ställas ner direkt på gatan.
Lösningen blev axelrem eller barnvagnshjul. Eller ett stödben mitt under, som kunde fällas ner när ingen såg. I inledningen var det charkuterifirmor som skickade ut korvgubbarna.1910 blev tillstånden att sälja personliga och ett nytt yrke var fött. På 1930-talet hade låda på magen slagit igenom ordentligt.
Fast Andra världskriget kom och kastade grus i maskineriet. På grund av köttransonering fick man inte sälja mer än 200 korvar per dag och kommersen tilläts bara mellan klockan 19 och 24, på vardagar. Pressade yrkesutövare lanserade fiskkorv. Man gick samman och bildade Sveriges Korvhandlares Riksförbund.1948 var lugnet återställt, men nu vaknade byråkraterna på nytt.
En särskild lag reglerade exakt vad som fick säljas i de små korvkiosker som dök upp som svampar ur jorden. I lagen nämndes inte ketchup och gurka. Så när de tillbehören kom blev det kalla handen, innan korvförbundet lyckades lobba igenom en förändring.
- I mitten av förra seklet krävdes tillstånd för att bedriva korvförsäljning och tillstånd gavs i princip bara till personer som inte betraktades som fullt arbetsföra.
- När 1950-talet gick mot sitt slut var korvkioskerna fortfarande små och trånga.
- På 1960- och 1970-talen gick utvecklingen snabbt.
- Ommunerna krävde bättre hygien och kioskerna blev allt större.
(Det lär finnas gatukök på 250 kvadratmeter.) Parallellt exploderade sortimentet. Kokt och grillad samsades med bratwurst, chorizo och kabanoss. För några år sedan inleddes alltså en ny vår för alla korvälskare. Nyligen kom ännu en bok, Korv – Den godaste korven stoppar du själv, författad av Kristofer Franzén.
Den som på allvar har tänkt prova att göra egen korv hemma i köket bör kanske hoppa över en genomläsning. Tillverkningen framstår som synnerligen krånglig. Det är noga med hygien, råvaror och exakt rätt temperatur och luftfuktighet – både under malning och lagring. Bekväma finsmakare kan i stället besöka den växande skara butiker och gatukök som specialiserat sig på att tillverka och sälja kvalitetskorv, med hög kötthalt och utan tillsatser.
Det finns kiosker som har mer än 100 olika korvar i sortimentet. Plus en massa varianter av surkål. Korvkiosken kommer kanske inte att överleva för evigt, men korven lär göra det. Och någon form av gatukök behövs säkert. Det visar erfarenheterna från Dalby i Skåne.
- Dalby tillhör Lunds kommun.
- I det lilla samhället fanns tidigare ett gatukök, “Forsans kiosk”.
- Den har blivit föremål för en forskarstudie kring ämnet kampvilja och politiskt engagemang.
- Iosken startades av Gunhild Fors 1963 och drevs av familjen Fors ända fram till 2005, då klåfingriga Lundapolitiker beslutade att kiosken skulle flyttas.
Folkviljan tyckte annorlunda. Såväl familjen Fors som de lokala Dalbyborna ansåg att kiosken låg bra där den låg. Det blev stora protestmöten och namninsamlingar. Politikerna kontrade med vitesföreläggande, som aldrig utkrävdes. Först i juli 2010 segrade kommunen och kiosken forslades bort. : Korv är kultur! | Transportarbetaren
Var serverades korv på 50 talet?
Nya korvar – “Fordomdags rådde bland de nordiska folken en ljuvlig, behaglig och harmlös enkelhet i mat och dryck, och den gjorde människorna sunda, kraftiga, starka och kloka och uthålliga Nu åter hava utländska korvmakare och stekare kallats in att uppamma det mest otyglade frosseri”.
Denna, aningen överdrivna beskrivning, står Olaus Magnus för. Han hade fått foten av Gustaf Vasa och satt nu 1555 i Rom och skrev på sin Historia om de Nordiska folken. Hela vår korvkultur är ett lån från omvärlden. Det var tidigare främst Tyskland, Frankrike och Italien som bidrog, men på senare år har vi fått en mängd exotiska korvar i gatukökens urval och i varuhusens diskar.
Vi vrickar tungan i våra försök att beställa chorizo, kabanoss, salsiccia, och mergues. Det klagas på invandringen, men vi älskar matkulturen som följt med. Det är en fördom att tro att vi har någon högre livsmedelsstandard än andra länder. Kolla in kötthalten i våra vanligaste korvar och jämför med alla dessa nya sorter.
De nya har ofta dubbelt så hög kötthalt. Varm korvgubbe Den varma korvgubben med låda på magen försvann av hälsoskäl på 1950-talet – om det var korvens, korvgubbens eller kundens hälsa man värnade om vetas icke. När de varma korvgubbarna tog slut fick vi fler korvkiosker, det var små “ludor” i trä som kunde stå placerade på de märkligaste ställen.
I slutet på 60-talet kom det nya direktiv från stadsmakterna. Nu skulle det finnas rinnande vatten och toalett i kioskerna, inte fanken gick det då att behålla en enda av de gamla skjulen. Man fick bygga nytt och vi fick en massa, tämligen fula, kiosker med platt tak och färgade väggpaneler.
- En del står kvar och kallas numera gatukök, de serverar allt från hamburgare, köttbullar, vårrullar och kebab.
- Orven kom liksom bort i hanteringen.
- Alla dessa sorter Smaka på orden: knackvurst, stångkorv, frukost- och lunchkorv, isterband, prinskorv, wienerkorv, grillkorv och falukorv, leverkorv, blodkorv, timmermanskorv, ölkorv och alla påläggskorvarna, de prickiga korvarna, medvursten, salamin och medistern, men var tog 70-talets pubkorv Brass vägen? Försvann den med Raketosten eller vad hände? Smaken påminde om “rögad” ål, korvens alltså, inte ostens.
Var det bättre förr? Naturligtvis inte, bästa tiden för en korv är nu! Vad betyder Korv, Pølse, Wurst, Saucisse och Sausage Korv är ett gammalt nordiskt ord som betyder dels stump och dels även böjd. Alltså böjd stump! Pølse/Pölsa är ett germanskt ord för något uppsvällt, tjockt.
Ordet har betecknat korv i svenskan sedan medeltiden, men är sedan 1700-talet även en maträtt på hackade inälvor och gryn. Pølsa säger man också i Norge. Wurst är korv på tyska. Vi känner igen det från bl.a Knackwurst som i förkortad form har blivit knake. Ordet knake är ljudhärmande (onomatopoetiskt) och beskriver alltså hur det låter när man biter i korven! Holländarna säger Worst.
Saucisse är det franska ordet för korv, fast det är något missvisande. Ordet härstammar från latinets salsus som betyder saltad. Salsicia är alltså en saltad korv. Italienarna säger Salsiccia och spanjorerna Salchicha medan det på portugisiska stavas Salsicha.
Sausage säger engelsmännen om korv sedan år 1066 då Wilhelm Erövraren införde franskan som hovspråk. Det underliga är att så länge ett djur stod kvar i ladan eller på ängen så fick det behålla sitt gamla saxiska namn; cow, calf, sheep osv, men när djuret slaktats och kom in i slottsköken så bytte köttet språk till franska och blev veal och mutton! När den store lexikografen Samuel Johnson 1755 skrev den första ordboken på engelska språket glömde han korven – Sausage kom inte med.
Finnarna säger Makkara om korv, varför har jag ingen aning om.
Vilket land äter mest korv med bröd?
Så många korv i bröd äter svensken per år Publicerad: 2 september 2021 Uppdaterad: 3 september 2021
Under 2020 och coronapandemin blev korvgrillning ett sätt för många att ses utomhus och umgås. Men det är nog allmänt känt är att korv i bröd ligger svensken varmt om hjärtat.Här är listan över den korv som går hem hos svenska folket.Att Håkan Juholt förvarar 100 isterband i sin frys och att Stefan Löfven vill ha en kokt korv med bröd i en valkampanjsfilm skulle kunna vara bevis för hur mycket svenskar älskar sin korv.En undersökning visar nu vilka korvar som går hem bäst hos svensken och hur vi helst äter en go’ korv med bröd.
Totalt sett så äter svensken i genomsnitt 60 st korv med bröd per år, fördelat per kön så äter kvinnor 47 stycken och män hela 72 stycken per år. Var femte svensk äter dessutom korv ett par gånger i veckan.
Är korv svenskt?
Korvfakta 1 – Ordet korv är fornnordiskt och betyder “böjd” eller “stump”. Den svenska korvkulturen är till stora delar lånad från andra delar av världen, framför allt från Tyskland, men även från Frankrike, Spanien och Italien.
När kom falukorv till Sverige?
Därför heter det falukorv – Men varifrån kommer falu i falukorv? Svaret hittar vi i 1500-talets Dalarna, där tyska gästarbetare vid Falu koppargruva började göra rökt korv av oxkött som blev över efter slakt. Korven såldes sedan vidare till Stockholm i stora lass, och blev väldigt poppis bland arbetare.
När uppfanns hot dog?
Varmkorv – hot dog, åts med handskar – Så sent som 1871 slog det första korvståndet upp i New York och under Konst- och industriutställningen på Djurgården år 1897, serverades den första snabbmaten, varmkorvarna, i Sverige.20 öre sägs de ha kostat. Till en början fick kunden låna ett par vita bomullshandskar, så de kunde hålla i korven utan att bränna sig.
- Sedan lämnades handskarna tillbaka till försäljaren.
- Allt för många handskar försvann och det blev för dyrt att köpa in nya.
- Därför började man baka bröd som man serverade korven i.
- Mer spännande historia om Stockholm och Stockholmarnas snabbmat kan du läs om hos Stockholms stad.
- Numera är det inte så vanligt med korvförsäljare med låda på magen som det var på 50-, 60- och 70-talet.
Av hygieniska skäl förbjöds de redan 1972 men de dröjde sig kvar ytterligare några år. Nu säljs de mest i korvkiosker, på caféer och på bensinmackar. Förutom olika varuhuskedjor, som gjort en sak av att prispressa varmkorven.
Vilken korv har sitt ursprung i Tyskland?
Bratwurst – Bratwursten är kanske den mest kända av alla korvar från Tyskland, och den finns i hela världen. En Bratwurst görs oftast av griskött, men kan även göras på kalv eller nötkött. Vanligtvis steker man eller grillar bratwurst och serverar med sauerkraut.
Vem uppfann halv special?
Albert Johansson fick 1942 besök av två unga fotbollsspelare, Conny och ‘Päsa’, som beställde korv och bröd ‘ men med lite mos ovanpå.’ Någon vecka därefter kom de tillbaka och beställde ‘en sån där special ‘, och därmed hade maträtten fått sitt namn.
Vilken korv säljs mest i Sverige?
Svenskarnas favoritkorv – Svenskarnas favoritkorv är falukorven (41%). På andra plats hittar vi chorizon (29%) och på en delad tredjeplats kommer vanlig grillkorv och kokt korv eller wienerkorv (24%). Det finns stora skillnader i korvpreferenser mellan olika åldersgrupper, som att yngre i högre utsträckning föredrar vegetarisk och vegansk korv än äldre personer. Falukorv är Sveriges enda namnskyddade charkuteriprodukt och svenskarnas favoritkorv!
Vad heter dansk korv?
Rød pølse, här unde Coop X-tra s flagg Rød pølse, eller dansk pølse, är en fläskkorv med rött korvskinn som är typiskt för det danska köket, Den röda färgen är vanligen karmin (E120), ibland förstärkt med annatto (E160b). Traditionen med rött korvskinn tros härstamma från 1800-talets Wien och spred sig till Danmark på 1930-talet,
Hur länge har man gjort korv?
Korvens historia Redan de gamla sumererna älskade korv. Kanske för smaken, kanske för det genialiska (beroende på hur man ser på saken) i att använda djurtarmar som förvaring för det kött som inte kunde ätas upp i närtid efter slakten. Sumererna, som höll till i nuvarande Irak, är i alla fall de första att nämna korv i skrift, omkring 3000 f.Kr.
Även i Kina skrevs det om korv långt före Kristi födelse och grekerna var inte sena på bollen de heller: i Homeros standardverk Odysséen (från 700 f. kr) vinner till exempel Odysseus en tvekamp där priset är en ister- och blodkorv, I Romarriket under kejsar Nero var korv festmat som det i synnerhet mumsades loss på under högtiden Lupercalia, en tredagarsfest som hölls 13-15 februari i syfte att rensa staden på onda andar och boosta hälsa och fertilitet.
Den tidiga katolska kyrkan ansåg kanske inte helt överraskande att både firandet av Lupercalia och det medföljande korvätandet var riktigt syndigt. Det svenska ordet “korv” har fornnordiskt ursprung och betyder “böjd” och “stump”. I Sverige syns det i skrift först år 1539.
- På den tiden hade varje by sina egna korvsorter och kryddblandningar och eftersom internet inte hade uppfunnits än kunde dåtidens influencers som bäst sprida varumärkeskännedom till grannbyn.
- Med tiden uppfanns konserveringsmetoder som rökning, saltning och torkning, gamechangers som ledde till att det från 1600-talet och framåt utvecklades korvsorter som vi äter än idag: falukorv, medvurst och knackvurst till exempel.
Men korv ansågs vara enkel föda och räknades långt in på 1800-talet som arbetarmat, bara påläggskorvarna nästlade sig in hos de högre stånden. Faktum är att korven var otrendig långt in på 1900-talet. I Fru Saxons kokbok från 1928 stod det att “den som äter köttfärs eller korv är inte nogräknad, var sig i fråga om snygghet eller sin hälsa” och när Gustav V:s köksmästare Paul Arbin 1952 släppte kokboken Kungliga rätter innehöll den över 400 recept – inte ett enda av dem innehöll korv.
- Varmkorven uppfanns redan på 1600-talet i Tyskland då d en tyske slaktaren Johann Georgehehner tillverkade en korv som döptes till “dachshund”, tax på svenska.
- Därifrån kommer engelskans hot dog,
- Inte överraskande då att en tysk immigrant sägs ha legat bakom världens första korvstånd, öppnat i New York 1871.
Wienerkorven utvecklades av den tyske slaktaren Johann Georg Lahner från Gasseldorf i Franken. Han flyttade till Wien där han han utvecklade korvreceptet och döpte den till Frankfurter. Eller “wienerkorv” som de flesta kallar den. I Sverige gjorde inte varmkorven sitt intåg förrän vid världsutställningen i Stockholm 1897 där landets första korvgubbar, som för övrigt var kvinnor, sålde korv från grytor över glödande kol.
Den klassiska låda på magen-lösningen föddes någon gång efter 1908, då staten bestämde att korvlådorna inte längre fick stå direkt på marken. På 1930-talet tog låda på magen-försäljningen rejäl fart, men under Andra världskriget blev det stopp. Försäljarna fick på grund av ransoneringen inte sälja fler än 200 korvar per dag, och bara mellan klockan 19-24 på vardagar.
På 50-talet stod korvförsäljningen för nästan hälften av det kött som konsumerades i Sverige.1972 blev det av hygieniska skäl stopp för lådorna på magen, men korvkioskerna levde kvar och frodades. Moset då? Det ska så klart vara “hemlagat”. Men pulvermoset dök trots det upp i Sverige på 50-talet.
KORVKURIOSA Sånger om korv Owe Törnqvist – Varm korv boogie (1957) Hasse Alfredsson – Blommig falukorv (1965) Bengt Pegefelt – Köppäbävisan (1980)
Hel och halv special Morgan Johansson var ordförande i Göteborgs kiosk- och gatuköksförening, och på 1930-talet drev hans far Albert en korvkiosk vid Vågmästareplatsen på Hisingen, Då köpte man antingen korv och mos eller korv och bröd. Albert Johansson fick 1942 besök av två unga fotbollsspelare, Conny och “Päsa”, som beställde korv och bröd “,
men med lite mos ovanpå.” Någon vecka därefter kom de tillbaka och beställde “en sån där special”, och därmed hade maträtten fått sitt namn. Korv utan bröd Redan i samband världsutställningen i St. Louis 1904 serverades det varmkorv. Detta var dock innan någon uppfunnit korvbrödet, och korven serverades således istället med en vit handske.
Världens längsta varmkorv Det nuvarande världsrekordet i korv slogs i Paraguay 2011. Med en längd på 203 meter och en vikt på 270 kilo krossade den det tidigare rekordet med råge och skrevs därmed in i Guinness rekordbok. Conchita Wurst Efter Conchita Wursts vinst i Eurovision 2014 spreds det en bild på internet som föreställde en korv med artistens ansikte på.
- Viralgranskaren (aka glädjedödaren, reds anm) petade dock hål på bluffen som visade sig vara en simpel photoshopmanipulation.
- Insektskorv Fram till nu har det varit olagligt, men redan nästa år kan bli grönt ljus för svenska butiker att sälja insektskorv i mataffären.
- EU:s livsmedelsorgan EFSA granskar nämligen i detta nu inte mindre än tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat.
Läs även:, Texten har även publicerats i, : Korvens historia
Vad tjänade man 1930?
Riksmedeltalet utgör 434 kr. Den kontanta genomsnittslönen för kvinnlig tjänare utgjorde år 1930 76 % av motsvarande medelsiffra för manlig tjänare mot 61 % år 1920. Differensen har sålunda under mellantiden.