Steka Köttbullar I Ugn Hur Länge?
Rulla köttbullar och lägg på en smord plåt. Stek dem högt upp i ugnen 5-7 min. Vänd runt köttbullarna och skaka plåten en gång under tiden.
Contents
Hur gör man runda köttbullar?
Köttbullarna kom in på våra julbord så sent som på 1970-talet, men vilken entré! I dag är det bara skinkan och sillen som placerar sig högre på listan över julbordets måsten. Så hur gör man den perfekta köttbullen? Tobias Nystrand är kökschef på Meatballs for the people där han serverar cirka 11 000 köttbullar i veckan.
I Augusti 2018 slog Meatballs rekord när restaurangen serverade 100 000 köttbullar på 1,9 ton färs. Här bjuder Tobias på sina bästa knep för att göra den perfekta julbullen. FÄRSEN Försök alltid ha färsen finmald oavsett vilken sort du använder. I dag har jag kalvfärs, om färsen är för grov kan det vara svårt att få ihop fina bullar som håller ihop.
Temperaturen på färsen ska ligga runt 2-3 grader för att bäst binda vätska, då blir det också lättare att få till runda och läckra bullar. KRYDDNINGEN “Veva in saltet, saltet hjälper färsen att binda vätskan. Och rör runt kryddorna ordentligt, men blanda inte för länge för då riskerar du att slå fettet ur färsen och den blir som långa vita trådar.” KRYDDOR OCH MÅTT TILL JULKÖTTBULLARNA 1 kg färs 22 g salt (ca 3,5 tsk) 1,25 g lagerblad (1/2 lagerblad) 2 g Kryddpeppar (ca 1 tsk) 1 g Nejlika (ca 0,5 tsk) 0,5 gr Ingefära (ca 1 krm) HAVREGRYNEN “Blötlägg 100 gram havregryn tillsammans med 1,5 dl mjölk. De ska ha svällt i minst 15-20 minuter. Ju längre grynen får svälla, desto bättre absorberas de, och resultatet blir en saftigare och godare köttbulle. Havregryn binder bättre än ströbröd som många annars använder.” LÖKEN “Hacka löken (en normalstor lök) relativt fint och koka eller stek den tills den är mjuk. Jag brukar koka gul lök i porter, en mörk god öl som ger ett djup och tydlig karaktär till köttbullen. För grova bitar av rå lök fastnar inte i färsen och kan ramla ut när man steker bullen.” GRÄDDEN “Häll i 2 dl grädde. Häll lite i taget och jobba in grädden i färsen. Se till att inte färsen blir för lös, då blir det svårare att forma bullarna.” VILAN “Helst ska färsen stå till sig med kryddorna i kylskåpet i en timme. Den sväller och får bättre konsistens och det blir lättare att hantera köttbullarna.” RULLNINGEN “Använd spritspåse om du ska göra stor mängd och vill spara tid. I ett restaurangkök skulle vi aldrig kunna motivera att stå och rulla för hand även om jag tycker att det både är roligare och en härligare känsla. Rulla köttbullarna med fuktiga händer, då får du en blöt, glansig och jämnt rullad köttbulle som håller ihop vid stekningen, annars kan den bli torr och klibbig i konsistensen med ett ytskikt som riskerar att släppa när man steker.” På restaurang är det krav på att bullen ska vara 72 grader och genomstekt vid servering, men den som vill ha en god köttbulle tar den vid 65 grader. “Använd rejält med smör, cirka 80-100 gram för en normalstor stekpanna. Stek på femman på en klassisk spis, eller 7-8 på en induktion med 10-gradig skala. Börja steka när smöret har tystnat. Om du står vid spisen under hela stekningen kan du ösa över steksmöret över bullarna under tiden för att få maximal saftighet. ” Det här är grundreceptet på en klassisk köttbulle, oavsett vilken färs du har. Man kan behöva anpassa vissa moment beroende på färs. Fågel binder exempelvis inte lika bra så då får man ha i mindre vätska.” PÅ JULTALLRIKEN Picklade trattkantareller, stuvad grönkål, långkål, rårörda lingon, friterad grönkål och kokt potatis
Varför bränner köttbullarna fast?
Varför fastnar köttbullarna ibland i stekpannan? – Om färsen är för lös, för dåligt arbetad, eller om man startar stekningen i för sval panna, blir köttbullarna ofta svåra att steka. Jag har gjort många köttbullestekningar och då har det också visat sig att färsens kvalité är av största betydelse för hur lätt det går att steka köttbullarna.
Varför faller biffarna isär?
Läs kockarnas bästa tips hur du lyckas med färsrätten. Om bulk i färsrätter “Bulk” används för att dryga ut färsen och ge rätten rätt konsistens, fetthalt och framför allt smak. Gör därför i ordning bulken i en särskild skål och smaka av den. Bulksmeten ska vara god.
- Onsistensen på smeten ska vara lös, det vill säga lösare än havregrynsgröt.
- Ströbröd, havregryn, potatis eller ris? » Undvik köpt ströbröd i färsen.
- Det köpta ströbrödet bildar bara en degig klump.
- Spara i stället gammalt bröd, torka det och riv ditt eget ströbröd.
- » Havregryn är ett alternativ till ströbröd.
Blötlägg havregrynen ordentligt, eller använd gröt. » Fryst tinad riven potatis är ett annat alternativ till ströbröd. Om man fryser potatisen så bryts stärkelsen ner och man slipper en kladdig klump. » Kokt ris används oftast i kåldolmar och kålpudding.
- Lök i färsrätter » Bryn alltid den finhackade löken innan du lägger den i färsen.
- » Använd aldrig rå hackad lök – den ger ifrån sig mycket vätska som gör att pannbiffarna/köttbullarna lätt faller isär.
- » Om du ändå använder rå lök, riv den.
- Tänk på att om färsen inte tillagas direkt och den ska stå några timmar finns det risk att den råa löken tar överhand, så var försiktig.
Vätska i färsrätter » För att den färdiga färsrätten inte ska bli torr, måste du ha vätska i färssmeten. Använd vatten, mjölk, grädde eller kokt kall kryddlag. » Gör en lag genom att koka ihop vatten med kryddor, vin och örter. » Om man gör en större sats med kryddlag, frys in i isbitsform och ta fram när det behövs.
Varför heter det köttbullar och inte bollar?
Det lär ju komma från brödformen av bullar. Dessa rullar man ju till bollform och gräddar, och de blir bullar. Därav bullar, bara att köttbullarna inte får den utmärkande bullformen när man steker dem. =)
Vad ska man inte steka i gjutjärn?
Hej! Här kommer ett lite annorlunda inlägg än vad som brukar dyka upp här på bloggen. Nämligen något så nördigt som en liten kort introduktion av vad för olika pannor och grytor jag använder mig av när jag lagar min mat här hemma! Jag kan få ganska starka drag av prylnördighet när jag släpps lös i rätt sammanhang.
Framförallt har jag en grej för köksgrejer (go figure), men även för vissa typer av kläder och prylar. Gärna jeans. Jag kan googla i dagar innan jag köper ett nytt par brallor, och då ska de vara jävligt bra, helst reko och framförallt helst av sjukt hög kvalité och bra modell. Jag älskar dry denim som man själv får slita in i flera månader, och som blir som ett andra skinn.
Det är mycket mer miljövänligare än de där superbehandlade skitbrallorna man kan köpa på HM, aldrig sweatshoptillverkade och sjuuukt snygga. Lite så är jag med mina grytor också. De ska vara kvalité. Och kvalité för mig handlar om lång livstid, om bra egenskaper, och det får gärna också kräva snäppet mer inläsning och teknik för att man ska få ut max ur dem. Om det inte kräver lite av dig, så är det inte alls lika roligt att använda dem.
- Just därför älskar jag gjutjärn och kolstål.
- Bägge två är levande material, som påverkas direkt av om du missköter dem, men som kommer att ge tillbaks mångfalt om du tar hand om dem.
- De har fantastiska värmeegenskaper, får grymma nonstickbeläggningar och är bara fruktansvärt snygga.
- I min gjutjärnssamling har jag idag hela fyra stycken olika pannor, samt en Le Creusetgryta – dvs emaljerad gjutjärn, vilket är perfekt för långkok eller grytor där man inte vill att ingredienserna ska reagera med järnet.
Det är en vanlig 28 cm panna, en 28 cm grillpanna, en 28 cm traktörpanna (dvs med höga, raka kanter och lock) samt en lite mindre plättlagg. Plättlaggen är begagnad, men annars har jag köpt eller fått resten själv. Ni kan väl tricken för att få ut max ur sina gjutjärnspannor?
Stek in dem väl med rapsolja eller liknande värmetålig olja. Värm upp med ett täckande lager olja och låt stå på medelvärme i 10 minuter. Låt därefter svalna med oljan i pannan, och diska sedan ur med varmt vatten UTAN diskmedel. Upprepa varje gång pannan börjar tappa sin beläggning. Stek aldrig på för hög värme. Gjutjärn har väldigt bra värmeegenskaper vilket innebär att de håller värme länge och kräver lägre värme på spisplattan för att bli varma. Om du steker på för hög värme blir pannan därför väldigt varm och ytegenskaperna försämras, och kan i värsta fall deformeras. Koka helst inte saker i pannan. Det förstör beläggningen och du måste behandla om ytan. Diska aldrig med diskmedel. Använd bara hett vatten, annars förstör du beläggningen och måste börja om på nytt. Samma gäller för kolstål! I och med att du inte diskar ur med diskmedel så tar pannan lätt smak av det du lagar. Var därför försiktig med att laga starka saker, eller att använda olivolja som har låg röktemperatur. Det kommer att göra att nästa sak du lagar kommer att ta smak, och att pannan riskerar att ryka mycket om du steker på högre värme nästa gång.
Om du håller dig till dessa tips så har du några fantastiska stekpannor som kommer att räcka livet ut! Min kolstålssamling är dock betydligt nyare och en spännande ny upptäckt. Kolstål ska precis som gjutjärn inte tvättas med diskmedel, utan endast med hett vatten för att låta det instekta fettet bilda en beläggning på stålet. Det, samt reaktionen som sker i stålet (en typ av oxidering, liknande rost, fast mer kontrollerad) ger långsamt en bättre och bättre nonstick effekt och en fantastiskt vacker yta.
- Här har jag två stycken bjässar från det franska märket De Buyer! Dels en 36 cm i diameter stor stekpanna som är perfekt på grillen eller på en stor platta när man ska laga mat åt ett helt gäng.
- Jag använde den bland annat till mitt Texas Chili-recept här senast, vilket blev perfekt.
- Och dels en 28 cm gryta med välvda kanter, som är perfekt när man vill både bryna och koka i samma kärl.
Det är nämligen svagheten hos Le Creusetgrytan – emaljen gör det helt hopplöst att bryna någonting, då det har väldigt dåliga stekegenskaper. Men här kan man göra bägge, vilket är väldigt behändigt! Tips för kolstål:
Även här ska man som sagt inte diska med diskmedel, använd bara hett vatten och torka sedan direkt torrt med papper, annars riskerar du rostfläckar. Efter varje användning, smörj pannan med lite olja, som du sedan torkar av med papper. Första gången du använder pannan ska du tvätta den i skållhett vatten för att få bort det skyddande vaxlager de levereras med. Värm därefter upp den med olja tills det ryker. Ta av från värmen och låt svalna. Häll av oljan och torka torrt med papper. Sen är den redo att användas!
Varför ska man inte använda diskmedel på gjutjärn?
Diska gjutjärnspanna Hur ska man diska en gjutjärnspanna? För många kockar så är en stekpanna av gjutjärn det självklara valet i köket. Även många privatpersoner har börjat hitta tillbaka till rötterna och i och med detta valt gjutjärn framför exempelvis teflon.
Fördelarna med en stekpanna av gjutjärn ligger primärt i att man får en hög temperatur där värmen dessutom fördelas jämnt över hela ytan. Nackdelen ligger i hur man får den ren. Vi ska ge om hur du ska gå tillväga för att rengöra en stekpanna i gjutjärn. Då det kommer till att diska en gjutjärnspanna så finns det en sak som är extra viktig: Du ska absolut inte använda diskmedel.
Diskmedel är ett stort No-No om man ser till gjutjärn och en annan detalj som även den bör undvikas är att köra en gjutjärnspanna i diskmaskinen. Den tar skada av direkt. Det som är bra med en gjutjärnspanna är det faktum att den har en naturlig hinna av fett på sig.