Vad Är Nyttigast Ris Eller Pasta?


Vad Är Nyttigast Ris Eller Pasta
Vad är värst – ris eller pasta? Vår nutritionist svarar! Fråga: Är det bättre att äta ris än pasta? Många som tränar mycket muskler äter ju ris, men däremot inte pasta. Reagerar kroppen olika på dem? Svar: Pasta och ris innehåller ungefär lika mycket energi räknat i kalorier, men typen av stärkelse och kostfibrer varierar.

De ger därför olika blodsockersvar (GI-värde). Men GI-värdets betydelse för hälsa och vikt är mindre än många tror. Blodsockersvaret varierar även med portionsstorlek, mängden kostfibrer och fett i den blandade måltiden. Till och med hur stora bitar maten består av påverkar GI. Snabbmakaroner ger ett högre GI än standardmakaroner, enbart på grund av att snabbmakaroner är mindre till sin storlek.

Det betyder att vi inte behöver lägga så stor vikt vid valet mellan pasta och ris ur det perspektivet. En del upplever dock att ris mättar lite bättre än pasta, vilket kan vara en förklaring till att många föredrar ris. Sedan är ris en aning mer näringsrikt.

Kan man äta ris varje dag?

Höga nivåer en vanlig dag – Om man en vanlig vecka äter tre portioner ris, risflingor (rice crispies) till frukost varannan dag och två riskakor per dag får man i sig 5,46 mikrogram arsenik per dag, i genomsnitt. Det är för höga nivåer för två-åringen och tre-åringen medan nio-åringen och de vuxna håller sig inom det rekommenderade riktvärdet.

Är det bra att äta ris?

Ris Ris Ris – ett omdebatterat livsmedel på många områden. Allt från miljöbov till giftigt med höga halter arsenik. Hur ska vi förhålla oss till allt detta? Arsenik finns naturligt i berggrunden och förs över till riset via jorden och vattnet som riset odlas i.

Det är självfallet inget nyttigt. Men att äta ris ett par gånger i veckan anses inte farligt för vår hälsa. Tänk på att även produkter av ris som risnudlar och riskakor är produkter som innehåller arsenik. I Sverige äter vi i genomsnitt knappt 6 kilo ris per person och år. Motsvarande siffra i Asien är 150 kilo.

Att äta ris eller risprodukter ett par gånger i veckan är inte farligt. Är man däremot storkonsument av ris så ska man nog fundera på att börja förändra sina matvanor. Ett sätt att minska mängden arsenik i riset är att ändra tillagningsmetod. Koka riset i rikligt med vatten som hälls av efter koktidens slut.

Det kan halvera mängden arsenik i riset. Detta är dock inte ett energimässigt bra sätt att koka ris. Odlingssättet är en miljöbov i sig. Det bildas stora mängder metangas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö. Det är precis det som sker vid risodlingarna. Detta på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen.

Metangas är en av de gaser om bidrar till växthuseffekten. Det bedrivs nu mycket forskning för att bättre förstå riset klimateffekt. Trots det är den en fantastisk råvara som innehåller många bra näringsämnen. Fler mineraler, bland annat zink, selen, magnesium och ett flertal B-vitaminer.

 • Det finns många olika sorters ris som lämpar sig olika bra till olika användningsområden.
 • Basmati – långkornigt, aromatiskt ris.
 • Jasmin – vitt ris med svag doft av jasmin, blir klibbigt när det kokar.

Parboiled – ett förpreparerat ris där man med hjälp av ångtryck får näringsämnena i skaldelarna att föras över till kärnan. Därefter tar man bort skaldelarna. Rundkornigt ris – används till julgröten. Fungerar också att göra risotto på. Arborio, carnaroli och vialone nano är rissorter som odlas i Italien för att användas till risotto.

Avorioris – ett förbehandlat ris som används till risotto. Det är förbehandlat för att klibba mindre. Så ät ris med måtta.1-2 gånger per vecka är ingen fara. Fullkornsris mer sällan. Prova olika sortersris för att få variation i smak och konsistens. Med tanke på miljön så kanske man ska byta ut riset mot några av våra inhemska produkter i stället, som matvete eller mathavre.

Nyttiga och mer snälla mot miljön. Absolut något att prova om du inte gjort det förut.

Är pasta bra vid viktnedgång?

Åt samtidigt GI-kost – Även om studien endast undersökte personer som åt så kallad GI-kost*, menar forskarna att resultaten är tydliga: Pasta bidrar varken till viktuppgång eller ökat kroppsfett när den äts som en del av en hälsosam kost.

Är ris Kalorisnålt?

Kalorisnålt ris med nya koktricket – så gör du Vad Är Nyttigast Ris Eller Pasta Forskarna har knäckt ris-koden. Utvecklade en metod som kan reducera kalorierna i riset. Foto: Shutterstock Publicerad: 26 mar 2015, kl 11:25 Koka ris på nytt sätt och slipp onödiga kalorier? Forskarna kan ha hittat knepet. De hoppas att det nya sättet att koka ris på ska bidra till en bättre folkhälsa.

Varför ska man äta kall potatis?

Kokt potatis mättar mest – Vanlig kokt potatis är det mest mättande livsmedlet enligt indexet. Vill du öka mättnadseffekten ännu mer, ska du äta den kall. När potatisen svalnar omvandlas en del av stärkelsen till resistent stärkelse, vilket fördröjer hungern avsevärt.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Revbensspjäll?
Livsmedel Mättnadsindex
Potatis, kokt 323
Vit fisk 225
Havregrynsgröt 209
Apelsin 202
Äpple 197
Fullkornspasta 188
Nötkött 175-200
Gurka 200
Bönor 168
Vindruvor 162
Fullkornsbröd 157
Popcorn 154
All-Bran-flingor 151
Skinka 150-175
Ägg 150
Hårdost 146
Vitt ris 138
Linser 133
Råris 132
Kex 127
Småkakor 120
Pasta 119
Corn flakes 118
Banan 118
Special K 116
Pommes frites 116
Fet korv 100-150
Patéer/pastejer 100-150
Müsli 100
Vitt bröd 100
Glass 96
Chips 91
Fruktyoghurt 88
Jordnötter 84
Munkar 68
Mjuk kaka 65
Croissant 47

Källa: Tidningen MåBra)

Kan man klara sig utan kolhydrater?

Kolhydrater är nödvändiga Vilka slags kolhydrater vi ska äta för att må bra diskuteras alltmer. Även inslag i debatten om huruvida vi ska äta dem överhuvudtaget eller inte förekommer. Sanningen är att kolhydrater är inte bara ok att äta – vi behöver kolhydrater för att fungera på bästa sätt.

 1. Bröd är ett exempel på en smart och bekväm bränsleskälla.
 2. Vi behöver kolhydrater.
 3. Oavsett vilken form de är i, ger de oss energi.
 4. Olhydrater höjer blodsockret.
 5. Däremot i väldigt varierande grad och olika snabbt beroende på vilket livsmedel och vilken typ av kolhydrater det är, om de är processade och hur de är tillagade och vad som äts till.

Många kolhydratrika livsmedel är även rika på andra ämnen vi behöver såsom fiber, vitaminer och mineraler. Kolhydrater är det bränsle som kroppens celler enklast får energi ifrån. Kolhydrater som bränsle till kroppen går att likna vid att ge bilen högoktanig bensin.

Det vill säga bilen använder sin motor på det mest fördelaktiga sättet. Kolhydrater är ett av tre viktiga näringsämnen som ger kroppen energi. De andra två är protein och fett. Vi behöver alla tre näringsämnen. Olika kolhydrater – olika funktionDet finns många olika slags kolhydrater, allt från enkla sockerarter till mer komplexa som exempelvis stärkelse och fiber.

Under de senaste åren talas det mer om kvalitetskolhydrater för att göra skillnad på olika kolhydraters egenskaper och effekter i kroppen. Det är mycket stor skillnad på olika kolhydrater och dess påverkan på kroppen. Kvalitetskolhydrater är ett begrepp som ofta används om kolhydratrika produkter som bidrar till ett stabilare blodsocker, och håller oss mätta samtidigt som de är rika på fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Helt enkelt kolhydratrika produkter med mervärden utöver själva kolhydraterna. Vissa kolhydrater såsom stärkelse och socker sönderdelas till enkla sockerarter och tas upp av blodet redan i tunntarmen. Dessa kolhydrater kallas för glykemiska och påverkar blodsockret. Kolhydratrika livsmedel klassificeras sedan beroende på dessa blodsockerhöjande effekt, det vill säga dess,

Andra kolhydrater fungerar som fiber och passerar vidare till tjocktarmen där de på olika sätt kan påverka kroppens hälsa. Vilket du kan läsa mer om Kan vi överleva utan kolhydrater?Hjärnan och röda blodkroppar måste ha minst 100 gram kolhydrater varje dag.

Vid brist på glukos (den enklaste kolhydratformen) kan kolhydrater bildas av bland annat protein. Vid långvarig kolhydratbrist bildar kroppen ketonkroppar vilket i och för sig ger hjärnan och andra organ energi men som är ett tecken på att kroppsvävnad bryts ned och kan enkelt uttryckas som ett inte ändamålsenligt sätt att omsätta energi på.

Det kallas på läkarspråk att kroppen har kommit i katabolt (nedbrytande) tillstånd. Så svaret, är, ja, du överlever men det är inget smart sätt att ge kroppen energi på. Ketonkroppar, blir ett slags gift för kroppen när det finns i stora mängder och under lång tid i kroppen.

Vad händer med kroppen när man slutar äta kolhydrater?

Du blir sjuk – Kolhydrater är hjärnans viktigaste källa till energi. Så om du slutar äta kolhydrater kommer glykogenet, som ombildas till glukos, i princip vara borta. Och det är glukosen som gör att du kan hålla dit blodsocker stabilt. Om ditt blodsocker är för lågt kan du lätt få influensaliknande symptom som huvudvärk, illamående, yrsel och sömnlöshet.

Hur ofta kan man äta ris i veckan?

Risätandet i Sverige har ökat med 40 procent sedan 1990-talet och i dag konsumerar vi mellan fem och sex kilo ris per person och år. Tillsammans med pasta har riset tagit plats på matbordet på bekostnad av potatisen. Men bland andra Livsmedelsverket manar oss att äta ris med måtta.

 1. Anledningen är att ris ofta innehåller mycket arsenik, som i sin tur ökar risken för bland annat hud- och lungcancer.
 2. Rekommendationen är att inte äta ris mer än fyra till sex gånger i veckan.
 3. Äter du mer, kanske till flera mål om dagen, rekommenderar Livsmedelsverket att du successivt ersätter en del av riset med annat.

Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket och deltog för några år sedan i en större studie av arsenik i ris. – I det projektet såg vi att upp till en tredjedel av den arsenik vi får i oss kommer från ris, säger hon. Arseniken i riset tas upp från jorden där riset odlas och det finns olika typer av tungmetaller som arsenik och kadmium även i andra typer av spannmål och rotfrukter som vi äter.

Men riset har en särställning i och med att det samlar så mycket arsenik, säger Emma Halldin Ankarberg. Även om olika jordar ger olika mycket arsenik i riset kan man enligt Emma Halldin Ankarberg inte säga att det finns visa regioner eller länder där riset har lägre halter. – Berggrunden varierar från plats till plats och vi kunde inte säga att det var bättre med ris från en region än från en annan, säger hon.

You might be interested:  Vad Kan Man Äta Istället För Pasta?

I stället är det Livsmedelsverkets favorittips om att äta varierat och att välja varor från olika leverantörer som gäller för att minska risken att få i sig för mycket arsenik från ris. – Det är ett sätt att sprida riskerna, som gäller för alla produkter, säger Emma Halldin Ankarberg.

 • Ris är också en varugrupp där Livsmedelsverket går emot sitt vanliga råd om att man ska välja fullkornsprodukter.
 • Anledningen är att innehållet av arsenik är högre i risets skal, som finns med i fullkornsprodukter.
 • Eftersom arseniken finns i jorden och tas upp av riset hjälper det inte att välja en ekologisk produkt, tvärtom visar Livsmedelsverkets tester att de ekologiska produkterna ibland innehåller mer arsenik än de konventionellt odlade.

För den som vill äta mindre ris och letar efter produkter som, i alla fall till form och användning, liknar riset finns det mycket att välja på i butikshyllorna. Allt från vete till riven blomkål lanseras som rissubstitut. Ur näringssynpunkt är det inget problem att överge riset.

– Ris är inte ett livsmedel som bidrar med någon speciell mineral eller så, som du inte får i dig någon annanstans, säger Emma Halldin Ankarberg. Många av risalternativen innehåller i stället fler nyttigheter i form av protein, fibrer och mineraler än riset. Vi har delat upp risersättarna i fyra grupper.

Det enklaste, billigaste och nyttigaste alternativet är kanske att helt enkelt ersätta riset med ett annat spannmål. Ett av de populäraste alternativen är helt vetekorn som valsats och ångats. Det kokar på mindre än en kvart och kan användas till samma rätter som ris, även om smaken inte är densamma.

Matvetet innehåller marginellt mer protein än ett vanligt basmatiris, men betydligt mer fibrer och är fullkorn. Om du vill ha ett större proteininnehåll kan quinoa vara ett alternativ. Den innehåller 14 procent protein och 7 procent fibrer. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO är quinoa det spannmål som innehåller mest näringsämnen per 100 kalorier.

Men, smakar det så kostar det. I det här fallet tre gånger så mycket som vetet. Ett annat alternativ är bovetet, som trots namnet inte är en vetesort utan en ört. Det innehåller inte gluten och kan vara ett alternativ för den som har valt ris av den anledningen.

 1. Den som vill ha mer protein kan testa ris av linser och kikärtor.
 2. Det påminner om den baljväxtpasta som vi tidigare har testat, men i form av ris.
 3. Den innehåller över 20 procent protein, men har ett högt kilopris på över 120 kronor.
 4. Högt kilopris är det även på de olika blandningar av gryn, ris och baljväxter som säljs i butikerna.

Av någon anledning blir till exempel priset på quinoa avsevärt högre när det blandas med billigare bulgur och säljs som en mix. Även Okivis blandning av havre, råg, vete och korn har ett högt kilopris jämfört med om du skulle ha köpt produkterna var för sig och blandat dem själv.

 • En produkt som sticker ut lite i ­sammanställningen är Supermix Råris ­Blackeyebönor, som innehåller 37 procent ­råris.
 • Vi har valt att ha med den i vår sammanställning eftersom den marknadsförs som ett alternativ till ris.
 • De flesta risersättarna innehåller ungefär lika mycket energi per 100 gram som ris, men det finns undantag.

Blomkålsris och broccoliris innehåller mindre en än tiondel av energin jämfört med övriga risvarianter och är egentligen bara en färdigriven, och i vissa fall förvälld, variant av respektive grönsak.

Vad ska man äta istället för ris?

Vilket är det bästa alternativet till ris? Vad Är Nyttigast Ris Eller Pasta Vad är bra att äta i stället för ris? Foto: Cornelia Nordström/ Shutterstock För att variera med ris har jag börjat köpa matvete, quinoa, hela durumkärnor och mathavre. Hur är näringsvärdet i de här varorna om man jämför med till exempel ris? Finns det några risker med att äta för mycket? Jag tänker på att det kan finnas arsenik i riset.

/Linn Både matvete, mathavre, durumkärnor och quinoa är riktigt bra alternativ till ris. De innehåller vitaminer och mineraler och dessutom ofta bra med kostfibrer eftersom man använder hela kornet. Det i kombination med en lägre stärkelsemängd gör att dessa produkter mättar bättre och inte påverkar blodsockret lika mycket till skillnad från vitt ris som ofta påverkar blodsockret mer.

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor. Mejla till: [email protected] Arseniken i ris kommer från grundvattnet i risodlingarna och därför är det förmodligen lägre i till exempel mathavre eftersom det odlas på helt andra platser.

Är basmatiris bättre än jasminris?

Slutsats: skillnaderna mellan basmatiris och jasminris – Efter att ha fördjupat oss i de två olika rissorterna kan vi konstatera att basmatiris och jasminris först och främst härstammar från olika geografiska områden, även om de båda har sitt ursprung i Asien.

 • De skiljer sig också åt rent smakmässigt då basmatiris har en nötaktig arom, medan jasminris har en sötaktig, lätt blommig smak.
 • Basmatiris är lätt och fluffigt medan jasminris ska vara klibbigt och mjukt.
 • Basmatiris är det självklara valet i indisk, pakistansk och bengalisk matlagning och är dessutom en omåttligt populär råvara i Mellanöstern.
You might be interested:  Vilket Kött Kan Man Äta Rött?

Jasminris däremot är den rissort som används i det thailändska köket och har sin spridning i Sydostasien och Kina. Men som alltid när det kommer till matlagning är det framförallt en fråga om preferenser. Välj det ris du tycker är godast och gör det med gott samvete.

En del gillar lite kärna och tuggmotstånd medan andra föredrar mjukt och lättuggat. Vissa har svårt för klibbigheten i jasminris medan andra tycker att basmatiris tenderar att bli för torrt. Och en del av oss är bara ute efter risets uppsugningsförmåga för att få med så mycket sås som möjligt varje tugga.

: Vad är skillnaden mellan basmatiris och jasminris?

Är kokt ris farligt?

Om du har förvarat kokt ris i rumstemperatur i tre dagar bör du inte äta det. Det finns förhållande hög risk för att du blir matförgiftad. Den bakterie som är vanlig i kokt ris är Bacillus cereus. Den kan föröka sig om riset förvaras i rumstemperatur.

Vad händer om man äter ris varje dag?

Mat maj 2016. En ny undersökning på Livsmedelsverket bekräftar att det finns arsenik i ris och risprodukter. De flesta i Sverige äter inte så mycket ris att det är en risk för hälsan. Men vuxna som äter ris varje dag får i sig mycket arsenik och bör försöka äta mindre.

Om riset kokas med mycket vatten, som sedan hälls av, kan mängden arsenik i riset halveras. Livsmedelsverket har undersökt 102 olika risprodukter för att se hur mycket arsenik de innehåller. Syftet har varit att ta reda på hur mycket arsenik det finns i vanliga risprodukter, både för vuxna och för barn, på den svenska marknaden.

Myndigheten har också undersökt om olika tillagningsmetoder har betydelse för mängden arsenik i det färdigkokta riset. Mest arsenik finns i riskakor. Halterna visade sig variera både mellan olika produkter och mellan olika märken av samma produkt. I vissa fall var halterna arsenik höga.

Vilket basmatiris är bäst?

Slutsats – Vi har låtit analysera samt smaktestat tolv olika sorters basmatiris. Smakpanelen gillade Ica I love eco bäst. Det riset fick dock låga betyg eftersom det inte bara innehåller basmati, utan även andra rissorter. I labbet har vi undersökt om riset innehåller tungmetaller så som arsenik, kadmium, bly och kvicksilver, samt om det innehåller spår av mögelgiftet aflatoxin och bekämpningsmedel.

Vi hittade inga alarmerande halter av arsenik, och framför allt inga höga halter av det oorganiska, mest giftiga, arseniket. Vi hittade inte heller några höga halter av kadmium, och inga spår av bly eller kvicksilver i något av proverna. Inte heller hittade vi några höga halter av vare sig aflatoxin eller bekämpningsmedel.

Bäst i test får Garant basmatiris och Garant ekologiskt basmatiris, som får 68 i samlat betyg. Bra köp får Budget basmatiris,

Är det bra att äta ris?

Ris Ris Ris – ett omdebatterat livsmedel på många områden. Allt från miljöbov till giftigt med höga halter arsenik. Hur ska vi förhålla oss till allt detta? Arsenik finns naturligt i berggrunden och förs över till riset via jorden och vattnet som riset odlas i.

Det är självfallet inget nyttigt. Men att äta ris ett par gånger i veckan anses inte farligt för vår hälsa. Tänk på att även produkter av ris som risnudlar och riskakor är produkter som innehåller arsenik. I Sverige äter vi i genomsnitt knappt 6 kilo ris per person och år. Motsvarande siffra i Asien är 150 kilo.

Att äta ris eller risprodukter ett par gånger i veckan är inte farligt. Är man däremot storkonsument av ris så ska man nog fundera på att börja förändra sina matvanor. Ett sätt att minska mängden arsenik i riset är att ändra tillagningsmetod. Koka riset i rikligt med vatten som hälls av efter koktidens slut.

Det kan halvera mängden arsenik i riset. Detta är dock inte ett energimässigt bra sätt att koka ris. Odlingssättet är en miljöbov i sig. Det bildas stora mängder metangas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö. Det är precis det som sker vid risodlingarna. Detta på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen.

Metangas är en av de gaser om bidrar till växthuseffekten. Det bedrivs nu mycket forskning för att bättre förstå riset klimateffekt. Trots det är den en fantastisk råvara som innehåller många bra näringsämnen. Fler mineraler, bland annat zink, selen, magnesium och ett flertal B-vitaminer.

 • Det finns många olika sorters ris som lämpar sig olika bra till olika användningsområden.
 • Basmati – långkornigt, aromatiskt ris.
 • Jasmin – vitt ris med svag doft av jasmin, blir klibbigt när det kokar.

Parboiled – ett förpreparerat ris där man med hjälp av ångtryck får näringsämnena i skaldelarna att föras över till kärnan. Därefter tar man bort skaldelarna. Rundkornigt ris – används till julgröten. Fungerar också att göra risotto på. Arborio, carnaroli och vialone nano är rissorter som odlas i Italien för att användas till risotto.

Avorioris – ett förbehandlat ris som används till risotto. Det är förbehandlat för att klibba mindre. Så ät ris med måtta.1-2 gånger per vecka är ingen fara. Fullkornsris mer sällan. Prova olika sortersris för att få variation i smak och konsistens. Med tanke på miljön så kanske man ska byta ut riset mot några av våra inhemska produkter i stället, som matvete eller mathavre.

Nyttiga och mer snälla mot miljön. Absolut något att prova om du inte gjort det förut.