Vad Kan Jag Äta För Kolhydrater Istället För Pasta?


Vad Kan Jag Äta För Kolhydrater Istället För Pasta
av Johan Tenfalk, Kostrådgivare och hälsocoach – Till dig som är ute efter att äta mindre kolhydrater och/eller mindre kalorier har jag här tagit fram mina 10 bästa alternativ. Ät detta och du kommer dessutom i jämförelse få dig mycket mer näring per 100 gram. Här kommer min favoritlista på alternativ till pasta, ris och pommes.

Vi är många som både vill hålla nere på kalorierna och kolhydraterna, listan funkar perfekt i båda fallen. Vill du prova tipsen i ett färdigt program kan du t.ex köra 800 Kcal Kickstart eller den lite snällare varianten LCLC Kickstart (Low Carb Low Cal). Beställ ditt kickstartprogram här och kom igång direkt! 1.

Vitkål

4,7 g Kolhydrater per 100 gram 30 Kcal per 100 gram

Vitkål är en riktig diet-favorit och har många användningsområden för den typen av mat. Vitkål passar bra som utfyllnad i de flesta maträtter och tänker du ekonomiskt är det en fördel att använda vitkål då den är väldigt billig. Coleslaw och pizzasallad är två vitkålsklassiker! Recepttips: Smörstekt vitkål med vitlök och basilika.

2,2 g Kolhydrater per 100 gram 15 Kcal per 100 gram

Zucchini eller squash som den också kallas är ett superbra livsmedel för alla typer av dieter, speciellt om du kör LCHF eller annan lågkolhydratdiet. Här har du speciellt en bra ersättare till vanlig pasta eller spaghetti och det är väldigt enkelt att göra sin egen zucchinipasta. Recepttips: Snabb zucchinipasta Fler recepttips med zucchini: 100 recept med zucchini 3. Blomkål

2,6 g Kolhydrater per 100 gram 24 Kcal per 100 gram

Blomkål är en av mina favoriter strax efter broccoli, den mättar bra och har en väldigt god smak. Du kokar den i lättsaltat vatten i ca 5-10 minuter beroende på hur stora bitar det är. Servera den som den är eller mixa till mos med lite grädde, där fick du den perfekta ersättaren till vanligt potatismos! Blomkålsris är den perfekta ersättaren till vanligt ris.

3,1 g Kolhydrater per 100 gram 35 Kcal per 100 gram

Favoriten bland grönsakerna, kalorisnål, kolhydratssnål och supernyttig! Massor av C-vitamin, men även rik på B vitaminer, en del mineraler och en hel del nyttiga kostfibrer. Det finns mycket mer positivt att säga om denna supergrönsak! Recepttips: Broccolipaj med ädelost och bacon Fler recepttips med broccoli: 100 recept med broccoli 5. Aubergine

2,2 g Kolhydrater per 100 gram 19 Kcal per 100 gram

Aubergine, eller äggplanta som den också kallas är speciellt populär i gratänger. Med sitt låga innehåll av kolhydrater och kalorier lämpar den sig extra bra som smalmat. Använd t.ex aubergine istället för lasagneplattor och gör en nyttigare lasagne eller ugnsrosta den som den är.

0,7 g Kolhydrater per 100 gram 18 Kcal per 100 gram

Spenat är en av de mest kolhydratsnåla som finns, samtidigt mycket kalorisnålt. Spenat är mycket näringsrik och innehåller mängder med nyttigheter som A, B, C, E vitaminer och är även rik på mineraler. Den gröna färgen i spenaten innehåller massvis med antioxidanter som gör den än mer hälsosam.

2,4 g Kolhydrater per 100 gram 27 Kcal per 100 gram

Sparris är en lite lyxigare grönsak och kostar lite mer. Själv föredrar jag den gröna sparrisen, den är god att smörsteka som den är med lite salt och eventuellt strö över lite parmesanost. En klassiker är annars den kalori- och kolhydratsnåla sparrissoppan som funkar fortfarande, både som vit och grön.

4,7 g Kolhydrater per 100 gram 44 Kcal per 100 gram

Brysselkål är så himla gott, här är det nästan det enklaste som också är det godaste. Kokt brysselkål med smör och salt, klockrent och mycket nyttigt tillbehör till en bit kött eller fisk. Brysselkålen är mycket rik på C vitamin precis som de andra kålsorterna.

2,9 g Kolhydrater per 100 gram 26 Kcal per 100 gram

Svamp är ännu ett tips på vad du ha som tillbehör till din mat. Champinjoner är även dem väldigt kalori- och kolhydratsnåla. De innehåller en del B vitaminer och även en del mineraler. Just champinjoner råder det delade meningar om det är nyttigt eller ej, var därför sparsam med intaget och begränsa det till ett par gånger i månaden.

 1. Bäst är tillagade champinjoner och de är väldigt goda att smörsteka som tillsammans med något annat av tillbehör i ovan lista.
 2. Ät max 100 gram champinjoner i månaden enligt livsmedelsverket.
 3. Recepttips: Lövbiff med champinjoner och vitlökssmör Fler recepttips med champinjoner: 100 recept med champinjoner 10.
You might be interested:  Vilken Storlek På Gasoltub Till Grill?

Grönkål

5,7 g Kolhydrater per 100 gram 50 Kcal per 100 gram

Grönkål tar jag med som en liten bonus då det egentligen inte är en ersättare för potatis, ris och pasta i den meningen det var tänkt. Dock är den en utmärkt ersättare till potatischips och det är därför den kommer med på listan. Grönskålschips är så himla enkelt och gott.

 • Grönkålschipsen passar fint till fredagsmyset och är minst 100 (räcker det?) gånger nyttigare än en påse potatischips.
 • Den gröna kålen innehåller massor av C vitamin och en hel del E vitamin och del B vitaminer.
 • Den är också rik på både mineraler och mängder med antioxidanter.
 • Annat du kan göra av grönkål är en god grönkålssoppa.

Annars kan man säga att där du använder spenat kan du också ha grönkål, eller välj hälften grönkål och hälften spenat.

Vad kan man ha istället för kolhydrater?

Grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och nötter är också bra källor till fibrer. Fibrer har olika hälsoeffekter, beroende på om de kommer från fullkornsprodukter eller från till exempel frukt och grönsaker. Det är därför bra att få i sig fibrer från olika sorters livsmedel.

Vilken pasta har minst kolhydrater?

Vad är vad? –

Traditionell pasta. Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl. I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl. Färsk pasta. Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll. Fullkornspasta. Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn. Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta. Fiberpasta. Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta. 
 Bön-, lins-, eller kikärtspasta. Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta. 
 Glutenfri pasta. I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget. Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri. Nudlar. Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång. De tre senare är vanligtvis glutenfria. Nudlar ska ej förväxlas med de snabbnudlar som finns i olika varianter. Snabbnudlar är ofta preparerade på olika sätt och har helt annat näringsinnehåll.

För fler tips på goda, nyttiga pastarecept, bli medlem hos WW ViktVäktarna här!

Vad är nyttigast av ris pasta och potatis?

Potatis – Den kritik som riktas mot potatis cirkulerar främst kring dess höga GI-värde. För det första: För tränande personer är det mer eller mindre är betydelselösa GI-skillnader jämfört med andra matbaserade kolhydratkällor. För det andra: När man diskuterar GI är det viktigt att ha den totala kolhydratmängden i åtanke, då effekten på blodsockret balanseras ut av en mindre mängd kolhydrater.

Potatis är relativt kalori- och kolhydratsnålt jämfört med andra vanliga kolhydratkällor.100 gram potatis innehåller bara drygt 80 kcal och 18 g kolhydrater jämfört med okokt ris och pasta som innehåller cirka 350 kcal och 70–75 g kolhydrater (notera dock att 100 gram okokt ris är avsevärt mycket mer mat än 100 gram potatis).

Potatis mättar dessutom exceptionellt bra. I en studie från 1995 som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var kokt potatis det livsmedel som mättade bäst (!) av alla som undersöktes. Bättre än samma kalorimängd från ris, pasta, bananer, fisk och rött kött.

You might be interested:  Varför Är Det Bra Att Dricka Mjölk?

Är det bra att utesluta kolhydrater?

Går man upp i vikt av kolhydrater? – Utesluter du kolhydrater helt från din kost kommer du med största sannolikhet gå ned i vikt eller uppleva att du blivit smalare. Varför? Jo för att kolhydrater binder vätska. För varje gram kolhydrat du äter binder du 2-4 gram vatten.

 1. Slutar du äta kolhydrater förlorar du alltså dels vikten a kolhydraterna du vanligtvis äter, men även vätskan de binder.
 2. Men vidare till nästa fråga; Bör du utesluta kolhydrater? Svar Nej.
 3. Att utesluta kolhydrater från din kost må ha en enormt stor positiv påverkan på din viktresa till en början, men även en stor negativ påverkan på din hälsa i längden.

Utan kolhydrater har du dels inte samma energi till att träna, men inte heller till att må bra. Det är inte kolhydraterna i din kost som får dig gå upp i vikt, det är inte heller proteinet eller fettet. Det är kalorierna du äter som du inte gör av med.

Är det mycket kolhydrater i havregryn?

Havren är en av våra mest älskade sädeslag och har odlats i Norden sedan 1700-talet. Ibland glömmer vi bort vilken fantastisk råvara havren är. Sanningen är att havre är en riktigt supermat och vi kommer förklara varför här nedan. Därför kallar vi den AXA-havre! Havre är 100% fullkorn Havregryn är havre i sin renaste form.

Havret skalas, värmebehandlas (för att enzymer som förstör havren ska inaktiveras) och plattas sedan till ett gryn. Vill man ha gryn som snabbare ska kunna kokas till gröt klipps grynen i mindre bitar och vill man ha gryn med mer fibrer tillsätts vanligt vetekli (skalet från vete). Havre är alltså 100 % fullkorn! Med det menas att hela havrekärnan finns med utan att någon del tagits bort.

Ytterst på kärnan sitter skalet (som ju är fibrer) och innanför detta är det proppat med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och biologiskt aktiva ämnen som gör gott för kroppen. Till exempel har studier visat att det finns ett samband mellan ett högt intag av fullkornsprodukter och ett friskt hjärta! En portion gröt – så mycket näring En portion havregryn (kokt på 1 dl havregryn) ger 23 gram kolhydrater (varav hela 4 gram är fibrer), 5 gram protein och 3 gram fett.

 • Såväl kolhydraterna som proteinet och fettet är av toppkvalitet! Förutom detta får du i dig mängder av fibrer, vitaminer och mineraler.
 • Havre som kolestrolsänkare Havre innehåller en löslig, gelbildande fiber som heter betaglukan och den har flera fina effekter på hälsan! På ett helt naturligt kan den sänka ett förhöjt kolesterolvärde, vilket är positivt för hjärtat.

När betaglukanerna passerar tarmen tar de med sig gallsalter som försvinner ut med avföringen. Levern måste då bilda nya gallsalter och för att göra detta måste kolesterol tas från blodet (eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalterna), vilket gör att kolesterolhalten i blodet minskar.

 1. Tänk vad lite havre i magen kan göra! För att betaglukan ska ha någon effekt behöver du få i dig 3 gram per dag vilket motsvarar 1,5 dl havregryn.
 2. Betaglukan är också bra för ditt blodsocker då de bryts ner långsamt och ger en jämn och fin blodsockerhöjning.
 3. Havre som proteinkälla Vegetabiliska proteinkällor är normalt sett inte fullvärdiga då de inte innehåller tillräcklig mängd av de livsnödvändiga aminosyrorna.

Men inom de vegetabiliska källorna är skillnaden stor och havregryn ligger i den absoluta toppen tillsammans med t ex sojabönor. Det räcker med några matskedar mjölk till en portion havregryn för att hela portionens protein ska bli fullvärdigt och du kan tillgodoräkna dig varje gram protein både från grynen och mjölken.

Dessutom är havregryn en otroligt billig proteinkälla. Om vi jämför hur mycket det kostar att få i sig 10 gram protein från olika källor ser listan ut som följer Havregryn (11 kr per kg) – 0,83 kr Kidneybönor (40 kr per kg) – 1,83 kr Mjölk (8 kr per liter) – 2,30 kr Ägg (2 kr styck) – 2,80 kr Nötkött (70 kr per kg) – 3,66 kr En portion havregrynsgröt med mjölk eller varför inte en smoothie gjord på havregryn och mjölk blir alltså protein av absolut högsta kvalité till ett oslagbart pris.

You might be interested:  Vad Händer När Man Slutar Äta Kött?

Här hittar du recept på smoothies! Gröt och mättnad För dig som vill hålla vikten är gröt ett bra alternativ på frukostbordet. Som du ser mättar gröt klart mer än andra frukostalternativ när man tittar på mättnad i förhållande till energiinnehållet. Eur J Clin Nutr 1995 Sep;49(9):675-90. A satiety index of common foods. Tillhör du dem som trots det överlägsna mättnadsvärdet inte tycker att du står dig särskilt länge på en tallrik gröt? Orsaken är troligen är det låga energiinnehållet. Men det finns en lösning! Pimpa gröten med lite frön, nötter, torkad frukt eller ät ett kokt ägg till så håller du dig mätt längre.

Vilka grönsaker innehåller mest kolhydrater?

Stor guide: Grönsaker och LCHF – bäst och sämst

Vilka grönsaker är har ett lågt innehåll av kolhydrater?Det finns en enkel regel:

 • Grönsaker som växer ovan jord har lågt kolhydratinnehåll och kan ätas friare.
 • Grönsaker som växer under jord (rotfrukter) innehåller mer kolhydrater och du behöver vara mer försiktig (speciellt med potatis).

Svara på våra frågor och du får en anpassad plan samt 30-dagars gratis provperiod! Börja här Vad Kan Jag Äta För Kolhydrater Istället För Pasta Som med alla regler finns det undantag. Fortsätt läsa!

Vilken ost har minst kolhydrater?

Lägst kolhydratinnehåll: (0-3 gram per 100 g) –

Smör och ghee: Smör görs av mjölkfett och innehåller endast spår av laktos (socker) och vassle (protein)., även kallat klarifierat smör, innehåller varken laktos eller vassle. Smör innehåller endast 0,1 gram kolhydrater och 0,1 gram vassle per 100 gram. Därför är smör, precis som ghee, i princip helt fritt från kolhydrater. Mjuka ostar: Brie, camembert och liknande mjuka ostar har det lägsta kolhydratinnehållet av alla ostar: 0,5 gram per 100 gram. Hård (lagrad) ost: Smakrika, hårda ostar som cheddar, schweizerost och provolone innehåller väldigt lite laktos. De är extremt ketovänliga då de flesta innehåller cirka 1 gram kolhydrater per 100 gram, även om en del kan innehålla upp till 3 gram. Fetaost: Fetaost har också ett lågt kolhydratinnehåll och är väldigt ketovänligt. Feta innehåller cirka 1-2 gram kolhydrater per 100 gram. Halvmjuka ostar: Halvmjuka ostar som mozzarella och havarti har något högre kolhydratinnehåll än hårda ostar: 2-3 gram per 100 gram. Blåmögelostar som gorgonzola och stilton ingår också i denna kategori. Keso: Keso tillverkas genom att man tillsätter sura bakterier i mjölken, vilket får kaseinet att stelna och separera sig från vasslen. Detta ger keson dess karakteristiska utseende. Keso innehåller cirka 2-3 gram kolhydrater per 100 gram. Naturell grekisk yoghurt: Älskar du yoghurt är naturell grekisk yoghurt det i särklass bästa valet för dig som äter LCHF eller ketogen kost. Den innehåller färre kolhydrater och är tjockare än annan yoghurt eftersom mer av vasslen försvunnit under tillverkningen. Även om mängden kolhydrater varierar något mellan olika märken, ligger innehållet på cirka 3 gram per 100 gram. Vispgrädde: Vispgrädde framställs av fettet som lägger sig ovanpå mjölken. Även om kolhydratinnehållet är lägre än i mjölk är det inte fritt från kolhydrater. Vispgrädde innehåller cirka 3 gram kolhydrater per 100 gram (ungefär 0,5 gram per matsked). Gräddfil: Genom att tillsätta mjölksyrebakterier i grädde får man syrlig och välsmakande gräddfil. Gräddfil innehåller 3,4 gram kolhydrater per 100 gram.

Hur kan man välja bra kolhydrater?

Välj fullkorn och fiberrika alternativ som råg och havreprodukter samt baljväxter. Dessa kolhydrater tas upp långsammare i blodet vilket bidrar till ett stabilare blodsocker. Ett stabilt blodsocker är bra för din kropp.

Hur går man ner 5 kilo på en vecka?

Här gäller det att äta massor av grova, kalorisnåla grönsaker, inte minst olika sorters kål. Dessutom bör man undvika förädlade livsmedel och livsmedel som innehåller stora mängder socker och salt, och i stället köpa färska livsmedel. Man bör också fokusera på att hålla sig till fiberrika kolhydrater, som t.

Vad är bäst att äta potatis eller pasta?

Rikt på kalium – Potatis innehåller protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. Halten av de blodtryckssänkande mineralerna kalium och magnesium är högre än i pasta och ris, och potatis är därför det bästa valet för den som behöver sänka trycket. Undvik att koka potatisen i saltat vatten – då försvinner en del av effekten.